Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SES SALINES

Núm. 306866
Elevació automática a definitiva de l’acord provisional modificació de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per l’ocupació de terrenys d’ús públic local amb mercaderies, enderrocs,tanques, puntals, asnillas, materials de construcció, bastides, grues, montecàrregues, aparells elevadors, contenidors d’obra, dipòsits que continguin líquids o sòlids de qualsevol classe i altres instal·lacions anàlogues

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El BOIB núm. 51, de 19 d'abril de 2022, publicà el corresponent edicte d'exposició al públic de l'acord d'aprovació inicial del Ple de l'Ajuntament, en sessió ordinària de dia 12 d'abril de 2022, de la modificació d'ordenança fiscal núm. 31 fiscal reguladora de la taxa per l'ocupació de terrenys d'ús públic local amb mercaderies, enderrocs,, tanques, puntals, asnillas, materials de construcció, bastides, grues, montecàrregues, aparells elevadors, contenidors d'obra, dipòsits que continguin líquids o sòlids de qualsevol classe i altres instal·lacions anàlogues

Havent finalitzat el termini per a la presentació de reclamacions contra l'acord adoptat per l'Ajuntament Ple, sense que s'hagi formulat cap reclamació, de conformitat amb allò que estableix l'article 17.3 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel que s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, queda definitivament aprovat. El que es fa públic als efectes previnguts a l'article 17.4 de l'esmentat Reial Decret Legislatiu, amb la publicació del text íntegre dels acords d'aprovació i dels articles modificats:

ORDENANÇA Nº 31 ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER L'OCUPACIÓ DE TERRENYS D'ÚS PÚBLIC LOCAL AMB MERCADERIES, ENDERROCS, , TANQUES, PUNTALS, ASNILLAS, MATERIALS DE CONSTRUCCIÓ, BASTIDES, GRUES, MONTECÀRREGUES, APARELLS ELEVADORS, CONTENIDORS D'OBRA, DIPÒSITS QUE CONTINGUIN LÍQUIDS O SÒLIDS DE QUALSEVOL CLASSE I ALTRES INSTAl·lACIONS ANÀLOGUES

FONAMENT I NATURALESA

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, i de conformitat amb el que disposa l'article 20.3 de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladores de les hisendes locals, modificat per l'article 66 de la Llei 25/1988, de 13 de juliol, de modificació del règim legal de les taxes estatals i locals i de reordenació de les Prestacions Patrimonials de Caràcter Públic, aquest Ajuntament estableix "la Taxa per l'ocupació de terrenys d'ús públic local amb mercaderies, enderrocs, tanques, puntals, asnillas, materials de construcció, bastides, grues, montecàrregues, aparells elevadors, contenidors d'obra, dipòsits contenint líquids o sòlids de qualsevol classe i altres instal·lacions anàlogues”, que es regirà per aquesta Ordenança Fiscal.

Article  1º.- FET IMPOSABLE.-

Constitueixen el fet imposable d'aquesta taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial del domini públic local mitjançant l'ocupació de terrenys de públic local amb mercaderies, enderrocs, tanques, puntals, asnillas, materials de construcció, bastides, grues, montecàrregues, aparells elevadors, contenidors d'obra, dipòsits que contenen líquids o sòlids de qualsevol classe i altres instal·lacions anàlogues.

Article 2º.- SUBJECTE PASSIU I SUBSTITUTS DEL CONTRIBUENT.-

1.- Subjecte passiu. Estan obligats al pagament de la taxa, en concepte de subjectes passius contribuents, les persones físiques i jurídiques i les entitats a què fa referència l'article 33 de la Llei general tributària, que gaudeixin, utilitzin o aprofitin especialment el domini públic local en benefici particular, d'acord amb algun dels supòsits previstos a l'article 20.3 de la Llei. 39/1988, modificat per l'article 66 de la Llei 25/1998.

2.- Substituts del contribuent. Per determinar el substitut del contribuent és aplicable a cada cas el que estableix l'article 23.2 de la Llei 39/1988, modificat per l'article 66 de la Llei 25/1998.

Article 3º.- QUOTA TRIBUTÀRIA.-

La quota tributària es determinarà per una quantitat fixa assenyalada segons la naturalesa del servei o activitat d'acord amb les tarifes següents:

  1. Por cada metre quadrat o fracció de terreny ocupat i dia s'abonaran 0,25 euros, amb un mínim de 2,5 euros per dia si s'ha sol·licitat i abonat amb anterioritat a l'ocupació i 0,50 euros, amb un mínim de 10 euros per dia si no s'ha sol·licitat previament. Quan les obres s'interrompin durant un temps superior a dos mesos, sense causa justificada segons el judici de l'Ajuntament, les quanties resultants per aplicació de les tarifes patiran un recàrrec del 100% a partir del tercer mes i, en cas que transcorri més d'un mes des de la data de les obres si continuen els aprofitaments, l'Ajuntament requerirà l'interessat perquè els retiri i si no ho fessin en el termini d'un altre mes, la Batlia o el regidor-a delegat podrà disposar la retirada dels materials  o objectes per compte de linteressat.
  2. Por cada metre quadrat o fracció de terreny ocupado i dia s'abonaran 0,25 euros, amb un mínim de 2,5 euros per dia si s'ha sol·licitat i abonat amb anterioritat a l'ocupació i 0,50 euros, amb un mínim de 10 euros per dia si no s'ha sol·licitat previament. Quan les obres s'interrompessin durant un temps superior a dos mesos, sense causa justificada segons a judici de l'Ajuntament, les quanties resultants per aplicació de les tarifes patiran un recàrrec del 100% a partir del tercer mes i, en cas que transcorri més d'un mes des de la data de les obres si continuen els aprofitaments, l'Ajuntament requerirà l'interessat perquè els retiri i si no ho fessin en el termini d'un altre mes, l'Alcaldia o el regidor- a delegat podrà disposar la retirada dels materials o objectes per compte de linteressat.
  3. Quan es tracti de taxes per utilització privativa o aprofitaments especials constituïts a terra, subsòl o vol de les vies públiques municipals, a favor d'empreses explotadores de serveis de subministraments que afectin la generalitat o una part important del veïnat, l'import d'aquelles consistirà, en tot cas i sense cap excepció, en l'1,5 per 100 dels ingressos bruts procedents de la facturació que obtinguin anualment al terme municipal de Ses Salines les referides empreses. Aquestes taxes són compatibles amb altres que puguin establir-se per la prestació o la realització d'activitats de competència local, de les quals les empreses esmentades hagin de ser subjectes passius d'acord amb el que estableix l'article 23 de la Llei 39/1988. de la Llei 25/1998.
  4. Quan es tracti de taxes per utilizació privativa o aprofitament especial de la via pública s'abonaran 3 euros per hora i carrer ocupat.

Quan la utilització privativa o l'aprofitament especial porti aparellada la destrucció o el deteriorament del domini públic local, el beneficiari, sens perjudici del pagament de la taxa a què hi hagués lloc, estarà obligat al reintegrament del cost total de les respectives despeses de reconstrucció o reparació i al dipòsit previ del seu import.

Si els danys són irreparables, l'entitat serà indemnitzada en una quantia igual al valor dels béns destruïts o l'import del deteriorament dels danyats.

L'Ajuntament, en virtut dels que estableix l'art. 24.5 del Reial decret 2/2004, no podrà condonar totalment ni parcialment les indemnitzacions i reintegraments a què fa referència aquest apartat.

Article 4º.- EXEMPCIONS I BONIFICACIONS.-

No es concedirà exempció o cap bonificació en el pagament de la taxa.

Article 5º.- MERITACIÓ I FORMA DE PAGAMENT.-

1.- Es merita la Taxa i neix l'obligació de contribuir, en els casos assenyalats a Article 2º de la present Ordenança:

a) Quan es presenti la sol·licitud que iniciï lactuació o lexpedient, que no es realitzarà o tramitarà sense que shagi efectuat el pagament corresponent.

b) Quan la naturalesa material de la taxa exigeixi la meritació periòdica d'aquesta tindrà lloc l'1 de gener de cada any i el període impositiu comprendrà l'any natural, llevat dels supòsits d'inici o malgrat la utilització privativa i/o el aprofitament especial, i en este cas el període impositiu s'ajustarà a aquesta circumstància amb el consegüent prorrateig de la quota, en els termes que s'estableixin a la corresponent Ordenança Fiscal.

c) Quan per causes no imputables al subjecte passiu el dret a la utilització o aprofitament del domini públic no es presti o desenvolupi, és procedent la devolució de l'import corresponent.

Article 6º.- INFRACCIONS I SANCIONS.-

En tot allò relatiu a la qualificació d'infraccions tributàries, així com de les sancions que corresponguin a cada cas, cal atenir-se al que disposa la Llei General Tributària.

DISPOSICIÓ FINAL.-

La present Ordenança fiscal entrarà en vigor i serà daplicació el mateix dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, romanent en vigor fins a la seva modificació a derogació expresses.

Ses Salines, a la data de la signatura electrònica (31 de maig de 2022)

El batle Juan Rodríguez Ginard