Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 305606
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sobre la sol·licitud de modificació no substancial de l’Autorització Ambiental Integrada de l’abocador de coa de Son Reus d’Emaya, consistent en la modificació de controls, TM Palma (IPPC M 10/2021)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En relació amb l'assumpte de referència, i d'acord amb l'establert a l'article 24.3 del RDL 1/2016, de 16 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de prevenció i control integrats de la contaminació, es publica l'Acord del Ple de la CMAIB, en sessió de 28 d'abril de 2022,

ATÈS

1. Que EMAYA ha sol·licitat una modificació no substancial de l'autorització ambiental integrada de l'abocador de coa de Son Reus d'EMAYA, consistent en la modificació de controls.

2. Que la documentació aportada justifica que es tracta d'una modificació no substancial, en compliment de l'art. 14 del RD 815/2013.

3. Que els informes emesos pels organismes consultats son favorables per a les següents sol·licituds de modificació de l'AAI:

-Adaptar la periodicitat a "Fase de manteniment" dels controls del punt "6.10. Topografia" de l'AAI.

-L'ajornament de les comprovacions de les mesures correctores dels controls sol·licitats en l'apartat "8.4.1.2".

-Adaptar la freqüència a "Fase de manteniment" dels controls sol·licitats en l'apartat "8.4.2.4".

-L'exoneració i/o la retirada de l'apartat "8.4.B Apilament d'escòries"

-L'exempció de les mesures i controls de l'apartat "8.5.2 Immissions o qualitat de l'aire".

-L'exempció de la campanya de renou de l'apartat "9.3 Contaminació acústica".

-L'exempció del compliment de l'annex 2 "Procediments i criteris d'admissió de residus en abocador", exceptuant els apartats «1.3 de verificació In situ» i «2.Criteris d'admissió».

4. Que els informes emesos pels organismes consultats son desfavorables per a les següents sol·licituds:

-L'exempció de transmetre les dades d'emissions de partícules PM10 de l'apartat "10.2. Inventari d'emissions de registre PRTR".

-L'exempció de presentar el certificat emès per empresa acreditada segons l'article 74 de la llei 8/2019 de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.

ACORDA

Primer.- Atorgar la modificació no substancial de l'autorització ambiental integrada de l'abocador de coa de Son Reus d'EMAYA, consistent en la modificació de controls, respecte a les següents sol·licituds:

-Respecte als controls 6.10. topografia: S'accepta l'ampliació de la periodicitat d'aquest control durant l'any 2021 i l'any 2022 per la cel·la de residus urbans. Aquesta ampliació haurà de ser renovada per Servei de Residus a petició de EMAYA i en funció de les entrades previstes.

-Respecte als controls especificats en l'apartat "8.4.1.2" es proposa ajornar aquests controls fins a l'estiu de 2022, sense que sigui necessari fer cap modificació a aquest apartat de l'AAI.

-Respecte als controls especificats en l'apartat "8.4.2.4" controls periòdics de gasos, es proposa realitzar tots els controls indicats a la columna Paràmetre, per a l'any 2021, amb periodicitat anual, per part d'un organisme de control autoritzat (OCA).

A més, es proposa modificar els paràgrafs 5 i 6, per tal d'aportar major claredat al text, recollits al final d'aquest punt de l'acord.

-Respecte a l'apartat "8.4.B Apilament d'escòries" es proposa retirar aquest punt de l'AAI.

-Respecte a les mesures i controls de l'apartat "8.5.2 Immissions o qualitat de l'aire" es proposa exonerar la realització de la campanya de mesura de partícules totals en suspensió durant l'any 2021, sense que sigui necessari fer cap modificació a aquest apartat de l'AAI.

-Respecte als controls de l'apartat "9.3 Contaminació acústica" es proposa exonerar la realització de la campanya de renou durant l'any 2021, sense que sigui necessari fer cap modificació a aquest apartat de l'AAI.

-Respecte a les proves de caracterització bàsica de residus establertes en el Reial decret 646/2020, de 7 de juliol pel qual es regula l'eliminació de residus mitjançant dipòsit en abocador, no és necessari la realització de les proves de caracterització analítica del residu, però sí és obligatori la realització de les caracteritzacions bàsiques i verificacions «in situ» que hauran de ser incloses a la base de dades del registre de residus gestionats de la instal·lació.

amb subjecció a les següents condicions i/o modificacions:

1) Al punt 8.4.2 es modifiquen els apartats 5 i 6 quedant de la següent manera:

"5. Respecte als paràmetres a avaluar, en cas de connexió dels pous de desgasificació a una torxa, es mesurarà el biogàs prèviament a la seva combustió. En cas de no estar connectats a la torxa, es mesurarà en els diferents pous de desgasificació. S'han de planificar les mesures a les xemeneies de tal manera que al cap de l'any cada una d'elles s'hagi mesurat almenys dues vegades.

6. S'han d'enviar les dades obtingudes dels autocontrols al departament competent en matèria de contaminació atmosfèrica."

2) Es suprimeix el punt "8.4.B Apilament d'escòries".

3) Es modifica el títol del punt "8.4.A. Controls d'emissions difuses: no canalitzades» per "8.4. Controls d'emissions difuses: no canalitzades» .

Segon.-No atorgar la modificació no substancial de l'autorització ambiental integrada de l'abocador de coa de Son Reus d'EMAYA, consistent en la modificació de controls, respecte a les següents sol·licituds:

-L'exempció de presentar el certificat emès per empresa acreditada segons l'article 74 de la Llei 8/2019 de residus i sòls contaminats de les Illes Balears respecte al compliment dels requisits en matèria de gestió de residus, en entendre que és una instal·lació en actiu.

Aquest certificat s'haurà de presentar en un termini màxim de 10 dies.

-L'exempció de transmetre les dades d'emissions de partícules PM10 de l'apartat "10.2. Inventari d'emissions de registre PRTR".

Tercer.- La present autorització s'atorga sense perjudici de la resta d'autoritzacions i llicències que resultin exigibles.

Quart.- Notificar als interessats i publicar el contingut d'aquest acord al BOIB.

 

(Signat electrònicament: 30 de maig de 2022)

El president de la CMAIB Antoni Alorda Vilarrubias