Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 305583
Convocatòria d'ajudes per a compensar la doble/tripla insularitat per als estudiants que cursin estudis fora de l'illa de Formentera per al curs 2021-2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Comissió de Govern del Consell Insular de Formentera, en sessió ordinària celebrada el 13 de maig de 2022, i en exercici de les seues competències, sobre la base d'allò proposat (conforme a la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques), i  l'article 10.3 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars, i en virtut del Decret de Presidència de data 15 d'octubre de 2021, aprovat per BOIB número 146, de 26 d'octubre de 2021, mitjançant el qual es deleguen competències en la Comissió de Govern, i de la resta d'atribucions que li atorga la legislació vigent, adoptà, per unanimitat, el següent acord:

(...)

PRIMER.- APROVAR les bases que han de regir la convocatòria de concessió d'ajudes econòmiques per a compensar la doble/tripla insularitat per als estudiants que cursin estudis fora de l'illa, sempre que aquests no es puguin fer a Formentera i ensenyaments de Règim especial, per al curs 2021-2022, el qual figura a l'annex.

SEGON.- APROVAR la convocatòria pública per a la concessió de les subvencions a què fa referència el punt anterior.

TERCER.- APROVAR una despesa per un import de 38.000 € (trenta-vuit mil euros), amb càrrec a la partida 334.48000 dels pressuposts generals del Consell Insular de Formentera, per l'any 2022.

QUART.- PUBLICAR les mateixes en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en el Tauler d'anuncis, a la pàgina web de la corporació i a la Base de Dades Nacional de Subvencions, als efectes legals oportuns.

(...)

“ANNEX

Bases que han de regir la convocatòria d'ajudes per a compensar la doble/ tripla insularitat per als estudiants que cursin estudis fora de l'illa de Formentera per al curs 2021-2022

1. Objecte de la convocatòria

El Consell Insular de Formentera compta amb unes mesures d'ajudes econòmiques per a estudiants que cursen estudis fora de l'illa de Formentera. Aquestes ajudes volen corregir les desigualtats o els desequilibris entre els estudiants de l'illa amb els de la resta de la comunitat autònoma i l'Estat espanyol, sobretot tenint en compte que a la nostra illa encara no hi ha una oferta formativa a l'abast de totes les inquietuds estudiantils.

Des de l'àrea d'Educació del Consell Insular de Formentera, mitjançant convocatòria pública, es volen atorgar uns ajuts que contribueixin a pal·liar la doble/tripla insularitat de les despeses d'estudiar fora de l'illa de Formentera. La voluntat és contribuir amb aquest ajut en el cost econòmic que suposa cursar estudis fora del lloc de residència habitual (manutenció, material, llibres, transport en el lloc d'estudi...), així com qualsevol altra despesa complementària tant per als estudiants residents de Formentera, i que viuen fora del lloc residència habitual, com per als estudiants que hagin d'efectuar desplaçaments periòdics durant el curs acadèmic i que resideixen a Formentera.

2. Import i crèdit pressupostari

a) L' import que es destina a l'ajut té un crèdit màxim de 38.000 € (trenta-vuit mil euros) habilitat amb càrrec a la partida pressupostaria 2022 / 1 / 334 / 48000 / 01 del pressupost anual del Consell Insular de Formentera, per l'any 2022.

b) En el cas que l' import de les ajudes aprovades excedeixi el crèdit del punt a), aquest es podrà ampliar segons les disponibilitats pressupostàries.

c) En el cas de que l' import de les ajudes excedeixi la disponibilitat pressupostària, totes elles es reduiran de manera proporcional, en funció del nombre de sol·licitants.

3. Import de les subvencions

1. MODALITAT A – Ajudes a estudiants que cursin els seus estudis a Eivissa i a Universitats a distància. La quantia individual màxima d'aquesta ajuda és de Cent cinquanta euros (150€).

2. MODALITAT B- Ajudes a estudiants que cursin els seus estudis fora de les illes Pitiüses. La quantia individual màxima d'aquesta ajuda és de Cinc-cents euros (500€).

3. MODALITAT C – Ajudes a estudiants que cursin estudis dels ensenyaments elementals o professionals reglats de música o dansa, fora de l'illa, sempre que aquests no es puguin fer a Formentera. La quantia individual màxima d'aquesta ajuda és de cent euros (100€).

4. Persones beneficiàries i requisits

Les persones que es poden beneficiar d'aquestes ajudes econòmiques, han de complir els següents requisits:

1. L'alumnat ha de tenir el seu domicili familiar (empadronat) a l'illa de Formentera.

2. La unitat familiar ha d'estar empadronada a Formentera com a mínim els 12 mesos anteriors a la presentació de la sol·licitud.

3.Els estudis per als quals es poden sol·licitar les ajudes són:

a) estudis superiors en centres públics o privats o a centres adscrits a ells, fora de l'illa. Tenint en compte que els ensenyaments d'estudis superiors comprenen els: universitaris (graus, primer i segon cicle, postgraus i màsters), ensenyaments artístics superiors i ensenyaments de formació professional de grau superior.

b) ensenyaments de formació professional o educació postobligatòria reglada, fora de l'illa, sempre que aquests no es puguin fer a Formentera.

c) ensenyaments de Règim especial: Estudis d'Arts Plàstiques i Disseny i Estudis Esportius (CF Grau Mitjà i CF Grau Superior).

d) Ensenyaments elementals o professionals reglats de música o dansa, fora de l'illa, sempre que aquests no es puguin fer a Formentera.

4. Els estudis s'han de realitzar fora de l'illa de Formentera de forma presencial o estar matriculat en estudis a distància (modalitat A). S'ha de tractar d'estudis a centres oficials reconeguts per l'Administració educativa i que s'encaminin a l'obtenció d'un títol oficial amb validesa acadèmica o professional. En queden exclosos els estudis que es puguin realitzar presencialment a Formentera. La realització dels estudis de forma virtual sobrevinguda a causa de la pandèmia, sempre que la matrícula s'hagi fet per estudis presencials, no serà causa d'exclusió.

5. Estar matriculat/ada, durant el curs 2021-2022, dels estudis establerts en el punt 3 i 4 d'aquest, i amb els mínims següents:

a) Estudiants universitaris i d'ensenyaments artístics superiors: almenys del 65 % dels crèdits d'aquest any previstos al pla d'estudis per a un curs acadèmic. No serà motiu de denegació o desestimació la matriculació de menys del 65 % dels crèdits establerts per a un curs acadèmic quan siguin la resta de crèdits a superar per obtenir la titulació, la qual cosa s'haurà de fer constar a la sol·licitud (Annex 1).

b) Estudiants de cicles formatius (tant de grau superior com de grau mitjà): el curs complet. No serà motiu de denegació o desestimació no matricular-se del curs complet quan la matrícula sigui dels últims mòduls necessaris per obtenir la titulació, la qual cosa s'haurà de fer constar a la sol·licitud (Annex 1).

c) Estudiants d'ensenyaments elementals o professionals reglats de música o dansa, fora de l'illa, sempre que aquests no es puguin fer a Formentera: el curs complet. No serà motiu de denegació o desestimació quan la matrícula sigui a l'Aula d'Extensió del Conservatori a Formentera del Conservatori Professional d'Eivissa i Formentera i s'hagin de cursar assignatures a Eivissa que no s'imparteixen a Formentera, la qual cosa s'haurà de fer constar a la sol·licitud (Annex 1).

6. No podran obtenir la condició de persona beneficiària, les persones en les quals concorrin en alguna de les circumstàncies previstes en l'article 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, i en l'article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

5. Termini de presentació de les sol·licituds

El termini per presentar les sol·licituds serà de trenta dies hàbils a partir de l'endemà de la data de publicació d'aquestes bases en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), en qualsevol de les formes establertes a l'art. 30 de la llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, a partir d'ara (llei 39/2015 d'1 d'octubre del PACAP).

No s'acceptarà cap sol·licitud fora d'aquest termini.

Aquesta convocatòria també es farà pública al tauler d'anuncis i a la web del consell:

www.consellinsulardeformentera.cat.

6. Presentació de les sol·licituds

- Les sol·licituds s'han de formalitzar mitjançant els models normalitzats que s'adjunten a aquestes bases com a annex I, annex II, annex III, correctament emplenats i amb la documentació original adient objecte de la subvenció.

- Es podran presentar els documents en la forma establerta segons l'art. 16 de la Llei 39/2015 d'1 d'octubre del PACAP.

– De forma presencial mitjançant registre general electrònic de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC), al carrer de Ramon Llull, 6, CP 07860 Sant Francesc Xavier, Formentera, del Consell Insular de Formentera, i en els restants registres electrònics de qualsevol òrgan administratiu públic. Els documents presentats de manera presencial davant les Administracions Públiques seran digitalitzats d'acord amb l'art. 27 i demés normativa aplicable de la Llei 39/2015 d'1 d'octubre del PACAP.

– De forma telemàtica a través de l'Oficina Virtual d'Atenció Ciutadana (OVAC), a la qual es pot accedir des de la pàgina web del Consell Insular de Formentera.

7. Documentació a presentar

7.1 Documentació general obligatòria de les modalitats:

S'haurà de presentar degudament emplenats els següents documents preceptius:

a) Model de sol·licitud, Annex I.

b) Model de declaració responsable, Annex II.

c) Model de sol·licitud de transferència bancària, Annex III, del qual l'estudiant ha de figurar necessàriament com a titular o cotitular del compte bancari.

d) Document de la matriculació formalitzada del curs 2021-2022, on consti les dades del sol·licitant, i nom de les assignatures. S'haurà de complir el requisit acadèmic de mínim de matriculació indicat a l'apartat 4 punt 5.

e) Document realitzat pel centre, si escau, en el cas d'estudiants que realitzin la matricula del curs per menys del requisit acadèmic de mínim de matriculació indicat a l'apartat 4 punt 5. El centre haurà de justificar el perquè la matricula té un nombre d'assignatures inferior, i si s'ha formalitzat per un màxim del total del curs, d'acord amb l'organització administrativa del centre o de l'expedient acadèmic.

f) Document del pla d'estudis complet de l'especialitat que es cursa.

g) DNI. En el cas d'alumne/a estranger: NIE o targeta de residència.

h) En el cas que en el DNI/NIE no figuri com a localitat el domicili del municipi de Formentera, certificat de convivència que acrediti el veïnatge administratiu de la persona sol·licitant i el nombre de persones.

i) En el cas que en el DNI/NIE no consti l'antiguitat de residència que ha de tenir un mínim d'un any, es justificarà mitjançant un certificat d'empadronament.

8. Requeriments de la sol·licitud

Si els annexes o documentació requerida fossin incorrectes o incompletes, es requerirà a l'interessat per a que en un termini de deu dies, esmeni la falta o acompanyi els documents preceptius, amb indicació que, si així no ho fa, es considerarà que desisteix de la seva petició, d'acord amb l'art. 68 i altres exigits per la legislació específica aplicable de la Llei 39/2015 d'1 d'octubre del PACAP.

9. Instrucció, resolució i publicitat

L'òrgan instructor del procediment és l'àrea d'Educació del Consell Insular de Formentera, que ha de dur a terme les actuacions necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les quals s'ha de dictar resolució, en el marc de l'article 16 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions.

Una vegada realitzats els actes d'instrucció que resultin escaients, per part de la Conselleria Cultura i Educació, com a àrea competent, amb fonament en l'informe del tècnic/jurídic, segons correspongui, es redactaran les corresponents propostes de concessió de les ajudes que s'elevaran a la Comissió de Govern, com a òrgan competent per a la concessió. A les propostes s'expressarà la identificació de les persones beneficiàries i la quantia, així com les sol·licituds excloses, amb indicació de la causa d'exclusió.

Les ajudes es faran públiques en el tauler d'anuncis d'aquesta corporació, i a la pàgina web del consell.

10. Casos especials

Les sol·licituds de casos especials o excepcionals no previstos en aquestes base, seran objecte de resolució puntual per de la Comissió de Govern, amb informe previ dels Serveis Tècnics/Jurídics d'aquest Consell Insular de Formentera.

11. Recursos

La resolució de concessió de les ajudes exhaureix la via administrativa i davant aquesta es pot interposar, o bé, recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que l'ha dictada, és a dir, davant la Comissió de Govern del Consell Insular de Formentera, en el termini d'un mes des de la notificació de la denegació o exclusió i al tauler d'anuncis, o bé, recurs contenciós administratiu davant dels jutjats contenciosos administratius de Palma (Mallorca), en el termini de dos mesos des de la notificació.

12. Pagament

Les ajudes que atorgui el Consell Insular de Formentera es faran efectives mitjançant transferència bancària indicat per l' adjudicat a l'Annex III.

13. Compatibilitat

Aquestes ajudes seran compatibles amb altres que es puguin rebre les persones beneficiàries, d'altres administracions o entitats, públiques o privades.

14. Verificació i control

Les persones beneficiàries de les ajudes quedaran sotmeses al règim d'obligacions, intervencions i sancions que estableixen el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions, la Llei estatal 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la Llei 38/2003, i altra normativa que hi sigui d'aplicació.

Són obligacions, entre d'altres, de les persones beneficiàries:

1.- Sotmetre's a les actuacions de comprovació de l'entitat que concedeix l'ajut i les de control financer.

2.- Acreditar la realització de l'activitat al Consell Insular així com el compliment dels requisits i les condicions que determinin la concessió de l'ajuda. 

Qualsevol alteració de les condicions tingudes en compte per concedir l'ajuda podrà donar lloc a la modificació de la resolució de la concessió.

L' incompliment d'aquestes obligacions per part de les persones beneficiàries, o l'alteració substancial de les condicions determinants de l'atorgament de l'ajuda o la concurrència de les causes de reintegrament previstes a l'article 11 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i a l'article 37 de la Llei 38/2003, podrà donar lloc al reintegrament de la subvenció.

15. Causes de reintegrament

Es revocarà l'ajuda i s'haurà de reintegrar totalment o parcialment l' import rebut per les persones beneficiàries i, si escau, l' interès de demora, en els casos següents:

1.- L' incompliment de la finalitat per a la qual es concedeixi l'ajuda.

2.- L'obtenció de l'ajuda sense que es compleixin les condicions requerides o quan s'alterin les condicions tingudes en compte per concedir-la, sempre que sigui per causes imputables a l'entitat beneficiària.

3.- La negativa de sotmetre's a les actuacions de control previstes o l'obstrucció injustificada d'aquestes actuacions.

Per al reintegrament s'han de aplicar els procediments previstos a aquest efecte en la legislació de les finances, en els quals s'ha de garantir l'audiència a les entitats interessades. Les quantitats reintegrables tenen la consideració d'ingressos de dret públic i poden ser exigibles per la via de constrenyiment.

L' incompliment de l'obligació de justificar la finalitat d'ajuda econòmica rebuda en la forma i els terminis establerts suposarà, a més del reintegrament esmentat, la impossibilitat de participar en pròximes convocatòries d'ajudes mentre no es faci la devolució de l' import reclamat.

 

16. Règim jurídic 

Aquesta convocatòria es regeix per aquestes bases i, en allò que no hi estigui previst, pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel que s'aprova el text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, per la Llei estatal 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim del sector públic, i tota la normativa vigent que sigui d'aplicació.

17. Llei orgànica 3/2018, de 5 desembre, de protecció de dades de caràcter personal i de garantia dels drets digitals.

D'acord amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 desembre, de protecció de dades de caràcter personal i de garantia dels drets digitals, es posa de manifest que la informació facilitada pels peticionaris d'aquestes beques serà tractada en un fitxer degudament protegit per a la gestió d'aquest programa. Les persones interessades podran sol·licitar a l'administració l'exercici dels seus drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició.

Amb la presentació de la sol·licitud i la resta de la documentació requerida per participar en aquest programa, la persona interessada autoritza el Consell Insular de Formentera a facilitar les dades aportades a qualsevol altra administració o organisme sempre que així ho requereixi expressament per al compliment de les seues obligacions específiques i garanteixi, igualment, la confidencialitat de la informació.

18. Publicació

Aquestes bases es publicaran al BOIB i entraran en vigor l'endemà de la seva publicació.

La qual cosa es fa pública per a general coneixement.

 

Formentera, amb data de signatura electrònica (26 de maig de 2022)

La presidenta del Consell Insular de Formentera Ana Juan Torres

Documents adjunts