Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MOBILITAT I HABITATGE

Núm. 293436
Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge per la qual s’ordena l’inici del projecte de modificació de l’Ordre del conseller de Mobilitat i Habitatge de 29 de juliol de 2021, per la qual s’aproven les bases reguladores de les subvencions en matèria de transport públic per carretera de viatgers i mercaderies, i s’ordena l’inici de l’expedient corresponent a la convocatòria d’ajudes per al sector del transport públic per carretera de mercaderies per afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades de l’increment del preu de la energia

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. En data 24 de maig de 2022 el director general de Mobilitat i Habitatge ha emès una Memòria justificativa sobre la necessitat d'aprovar una convocatòria d'ajudes per al sector del transport públic per carretera de mercaderies per afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades de l'increment del preu de la energia.

2. La vigent Ordre del conseller de Mobilitat i Habitatge de 29 de juliol de 2021 per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions en matèria de transport públic per carretera de viatgers i mercaderies (BOIB núm. 103 de 3 d'agost de 2021) estableix les bases que han de regir la concessió de les subvencions per a les persones físiques o jurídiques que siguin titulars d'autoritzacions de transport públic de viatgers o de mercaderies residenciades a les Illes Balears, a través de les convocatòries corresponents aprovades pel conseller de Mobilitat i Habitatge.

No debades, en l'article 2 de l'esmentada Ordre es detallen les activitats o projectes d'interès públic susceptibles de subvenció, entre els quals no hi ha cabuda per l'ajuda que es pretén aprovar per compensar les pèrdues derivades de la pujada de preu del carburant i ajudar a la sostenibilitat del sector del transport de mercaderies. Aquest fet fa necessari la modificació de l'Ordre en el sentit d'ampliar les activitats i projectes susceptibles de subvenció.

Igualment, als efectes d'agilitzar la instrucció i reduir el temps transcorregut entre les sol·licituds de les subvencions i la resolució de concessió, és necessari preveure la possibilitat que per a determinades convocatòries adreçades a certs col·lectius de persones físiques, per la seva dedicació professional, estiguin obligades a relacionar-se amb l'Administració a través de mitjans electrònics.

3. La Conselleria de Mobilitat i Habitatge ha optat perquè el procediment de concessió de les ajudes referides es tramiti d'acord amb el que s'estableix en el Decret llei 4/2022 de 30 de març, pel qual s'adopten mesures extraordinàries i urgents per pal·liar la crisi econòmica i social produïda pels efectes de la guerra a Ucraïna.

En concret, l‘esmentat Decret llei 4/2022, de 30 de març, sota la rúbrica «Mesures per agilitar la tramitació de subvencions» (capítol IV), estableix, entre d'altres, que per a l'aprovació de les bases reguladores no són aplicables les previsions del capítol II del títol IV de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, sinó únicament els tràmits següents: resolució d'inici, informació pública per un període de set dies, informe dels serveis jurídics i, si escau, fiscalització prèvia de la Intervenció General.

Fonaments de dret

1. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre de 2005).

2. Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 8, de 15 de gener de 2015).

3. Llei 5/2021, de 28 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2022 (BOIB núm. 180 de 30 de desembre de 2021).

4. El Decret llei 4/2022 de 30 de març, pel qual s'adopten mesures extraordinàries i urgents per pal·liar la crisi econòmica i social produïda pels efectes de la guerra a Ucraïna. En concret, el capítol IV (Mesures per agilitar la tramitació de subvencions) en el qual s'estableix, entre d'altres, que per a l'aprovació de les bases reguladores no són aplicables les previsions del capítol II del títol IV de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, sinó únicament els tràmits següents: resolució d'inici, informació pública per un període de set dies, informe dels serveis jurídics i, si escau, fiscalització prèvia de la Intervenció General.

5. La Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears.

6. El Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 122, de 2 de setembre de 2004).

7. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 15 de febrer).

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Ordenar l'inici del projecte de modificació de l'Ordre del conseller de Mobilitat i Habitatge de 29 de juliol de 2021 per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions en matèria de transport públic per carretera de viatgers i mercaderies.

2. Ordenar l'inici de l'expedient corresponent a la convocatòria per a la concessió d'ajuts per al sector del transport públic per carretera de mercaderies per afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades de l'increment del preu de la energia, amb les característiques següents:

- Import: 2.500.000 euros

- Anualitat: 2022

- Partida pressupostària: 25201/521BCV/47000/00

3. Designar la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre com a òrgan responsable de la tramitació.

4. Sotmetre al tràmit d'informació pública, per un termini de set dies hàbils des de l'endemà d'haver-se publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, el projecte de modificació de l'Ordre del conseller de Mobilitat i Habitatge de 29 de juliol de 2021 per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions en matèria de transport públic per carretera de viatgers i mercaderies, i posar-lo a disposició de les persones interessades a la pàgina web participaciociutadana.caib.es del Govern de les Illes Balears.

 

(Signat electrònicament: 24 de maig de 2022)

El conseller de Mobilitat i Habitatge Josep Marí i Ribas