Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 293311
Convocatòria d’ajudes específiques per al desenvolupament de l’àmbit rural i ramader en l’illa d’Eivissa per a l’any 2022-2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 23 de maig de 2022 el Consell Executiu del Consell Insular d'Eivissa, va aprovar per unanimitat la convocatòria d'ajudes següent:

Convocatòria d'ajudes específiques per al desenvolupament de l'àmbit rural i ramader a l'illa d'Eivissa per a l'any 2022 - 2023

I) Disposicions generals

1. Introducció

La present convocatòria es regeix a l'empara del que disposen les bases reguladores de les ajudes per al desenvolupament de l'àmbit rural, ramader, pesquer i cinegètic a l'illa d'Eivissa, publicades en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB núm. 51, de 15-04-2008, i la seua modificació publicada en el BOIB núm. 100 Ext., de 30-06-2011), de conformitat amb el vigent Pressupost del Consell Insular d'Eivissa per a l'any 2022 (BOIB núm. 8 de 13-01-2022) i amb el Pla estratègic de subvencions per als anys 2020-2022 (aprovat per acord del Consell Executiu en data 7 de febrer de 2020 i publicat al BOIB núm. 20, de 15-02-20), així com supletòriament pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions de la CAIB, per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, pel Reial decret 130/2019, de 8 de març, pel qual es regula la Base de Dades Nacional de Subvencions i la publicitat de les subvencions i altres ajudes públiques, per la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i per la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

Aquesta convocatòria preveu onze línies de subvenció entre les quals s'observa una línia amb procediment anticipat de despesa, concretament la línia d d'ajudes a les cooperatives agrícoles per sembrar espècies farratgeres i llavor certificada de cereal, tot de conformitat amb el que es disposa a l'article 56 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

D'altra banda es preveu un règim de concessió i pagament de subvenció en un únic tràmit respecte de les següents línies d'ajuda: a) Ajuda a l'agricultura ecològica; d) Ajudes amb procediment anticipat de despesa per a les cooperatives agrícoles per sembrar espècies farratgeres i llavor certificada de cereal; e) Ajudes per al foment de l'ús de materials biodegradables en encoixinament agrícola; f) Ajudes per la pèrdua d'animals reproductors de les espècies ovina i/o caprina com a conseqüència d'atacs de cans; g) Ajudes per la conservació de varietats locals tradicionals de cereals en risc d'erosió genètica i arbres fruiters de secà tradicionals, i j) Ajudes per a noves incorporacions a les cooperatives agràries. Respecte de les restants línies, s'estableix un tràmit de concessió de subvenció i un segon posterior de pagament, i són les següents: b) Ajudes a les cooperatives agràries; c) Ajudes per a les entitats agràries amb programes fitosanitaris; h) Ajudes a les entitats associatives agràries; i) Ajudes a les finques col·laboradores; k) Ajudes als ajuntaments per a actuacions de manteniment i millora en els camins rurals.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima que es destina a la present convocatòria és d'1.130.000,00 € amb càrrec a les aplicacions pressupostàries següents del Pressupost general del Consell Insular d'Eivissa de l'any 2022: 4100-47900 amb la quantia de 347.000,00 €; 4100-4890000 amb la quantia de 63.000,00 €; 4100-77000 amb la quantia de 300.000,00 €; 4100-78900 amb la quantia de 20.000,00 €, i 4100-7620001 amb la quantia de 400.000,00 €.

Així mateix, atès que en la convocatòria es preveu una línia d'ajudes a les cooperatives agrícoles per sembrar espècies farratgeres i llavor certificada de cereal, amb procediment anticipat de despesa, la quantitat màxima que s'estima destinar a aquesta línia serà per un import màxim de 40.000,00 € amb càrrec al programa 4100 47900 del Pressupost general del Consell Insular d'Eivissa de l'any 2023, i amb possibilitat d'ampliació amb càrrec a aquest pressupost. La concessió de les ajudes queda condicionada a l'existència de crèdit adequat i suficient en el moment de l'acord de concessió, tot això de conformitat amb el que preveu l'article 56 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. Així mateix, pel que fa als aspectes específics d'aquesta línia s'ajustaran al que s'estableix al punt II apartat d d'aquesta convocatòria.

En el cas que, dins del mateix capítol, una línia no exhaureixi el pressupost que s'estableixi, s'imputarà la quantia sobrant a les línies que s'hagin exhaurit publicades en aquesta mateixa convocatòria.

3. Iniciació, instrucció i resolució dels expedients

a) L'òrgan competent per aprovar la present convocatòria és el Consell Executiu, en virtut del que disposa el Decret de Presidència núm. 2019000484, de data 16 de juliol de 2019, de determinació de les atribucions corresponents als diferents òrgans del Consell Insular d'Eivissa (BOIB núm. 98 EXT., de 17 de juliol de 2019; modificacions al BOIB núm. 175, de 31 de desembre de 2019, BOIB núm. 101, de 4 de juny de 2020 i al BOIB núm. 153, de 5 de setembre de 2020).

b) El Departament competent en matèria d'Agricultura serà el competent per instruir el procediment de tramitació dels expedients de sol·licitud de les ajudes regulades en aquesta convocatòria. L'òrgan instructor, a la vista de l'expedient i de l'informe, en el seu cas, de l'òrgan col·legiat –comissió avaluadora–, formularà proposta de resolució provisional, la qual es notificarà a les persones interessades i se'ls concedirà un termini de deu dies per presentar-hi al·legacions, documents i/o justificacions que estimin pertinents; es prescindirà del tràmit d'audiència quan no figurin en el procediment ni siguin tenguts en compte altres fets ni altres al·legacions i proves que les esgrimides pels interessats; en aquest cas la proposta de resolució formulada tendrà el caràcter de definitiva. Examinades les al·legacions formulades, en el seu cas, per les persones interessades, es formularà proposta de resolució definitiva, la qual expressarà la persona sol·licitant o relació de sol·licitants per als quals es proposa la concessió de la subvenció, així com la quantia, tot especificant, si és el cas, la seua avaluació i els criteris de valoració seguits per efectuar-la.

Les ajudes es concediran mitjançant Decret de Presidència, per delegació del Consell Executiu, atès que, a més de les facultats pròpies que li són atribuïdes legalment, exerceix la titularitat del Departament de Promoció Turística, Medi Rural i Marí.

c) Les sol·licituds de subvenció i tota la documentació que es requereixi es dirigiran a la Presidència del Consell Insular d'Eivissa i es presentaran, dins del termini establert en cadascuna de les línies de la convocatòria, al Registre General d'Entrada al Consell Insular d'Eivissa i als altres llocs previstos a l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. També podran registrar-se les sol·licituds via telemàtica a la pròpia seu electrònica d'aquesta Corporació habilitada a tal fi (https://seu.conselldeivissa.es), de conformitat amb el previst a l'article 14 de l'esmentada Llei, on podrà obtenir-se el model de sol·licitud i els annexos corresponents; així mateix, estaran obligades a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb el Consell Insular d'Eivissa per realitzar qualsevol tràmit en relació amb el present procediment administratiu les persones que s'indiquen en el punt 2 de l'esmentat article 14. Si la sol·licitud s'envia per correu postal, la documentació corresponent ha de presentar-se en un sobre obert a fi que l'exemplar destinat al Consell Insular d'Eivissa es dati i se segelli abans de certificar-se; en cas contrari, s'entendrà com a data vàlida la de presentació en el Registre General d'Entrades de la referida Corporació. Si la sol·licitud es presentàs en un lloc diferent del Consell Insular d'Eivissa, les persones sol·licitants de la subvenció hauran d'enviar per correu electrònic el full de sol·licitud amb el segell d'entrada, dins de termini, al correu electrònic del Departament, dep.agricultura@conselldeivissa.es, en les 24 hores següents, com a màxim, de la finalització del termini hàbil. En els mateixos termes, en el cas que s'enviï per correu certificat, s'ha de remetre al correu electrònic abans assenyalat el full de sol·licitud amb el segell de correus en el qual consti la remissió dins de termini. Les sol·licituds presentades fora dels terminis esmentats anteriorment no s'admetran en la present convocatòria. Si la sol·licitud o la documentació presentades fossin incorrectes o incompletes, el Consell Insular d'Eivissa en requerirà la rectificació o els complements necessaris, que hauran d'aportar-se en el termini de deu dies hàbils a comptar des de l'endemà al de la recepció del requeriment corresponent. Si en aquest termini la persona interessada no realitza la rectificació reclamada o no presenta la documentació requerida, el Consell Insular d'Eivissa entendrà que aquesta desisteix de la seua petició, amb una resolució prèvia, tot això de conformitat amb el que estableix l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Les sol·licituds d'ajuda s'hauran de resoldre i notificar en el termini màxim de tres mesos, comptats des de la finalització del termini de presentació de sol·licituds a què es refereix aquesta convocatòria; transcorregut aquest termini sense que s'hagi dictat resolució expressa, la petició s'haurà d'entendre desestimada. La notificació de la resolució es realitzarà d'acord amb les exigències i en la forma prevista en els articles 40, 41, 42 i 43 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Així mateix, aquesta notificació es podrà realitzar mitjançant publicació al BOIB segons el que preveu l'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la qual es publicarà al tauler d'anuncis i edictes electrònic del Consell Insular d'Eivissa.

Per raons d'eficàcia i eficiència procedimental cada línia d'ajudes es tramitarà com un subexpedient respecte de l'expedient matriu de la present convocatòria d'ajudes.

4. Comissió avaluadora

Es crea una comissió avaluadora per a aquelles ajudes que requereixin per a la seua valoració un òrgan col·legiat, a la qual correspondrà examinar i seleccionar les sol·licituds presentades, així com emetre un informe que servirà de base per elaborar la proposta de resolució a l'òrgan concedent a través del Departament instructor.

La comissió avaluadora actuarà d'acord amb el que disposen les bases reguladores de les ajudes per al desenvolupament de l'àmbit rural, ramader, pesquer i cinegètic a l'illa d'Eivissa, publicades en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB núm. 51, de 15-04-2008, i la seua modificació publicada en el BOIB número 100 Ext., de 30-06-2011), de conformitat amb el vigent pressupost del Consell Insular d'Eivissa per a l'any 2022, així com supletòriament per la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, per la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic i pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions de la CAIB, per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

La comissió avaluadora estarà integrada pel president: Sr. Francisco Javier Marí Álvarez, substitut: Sr. Francesc Castellà Virgili; secretària: Sra. María José Cardona Muñoz, substituta: Sra. Carmen Roig Cardona; vocal: Sr. Jordi Masip Guiu, substitut: Sr. Joan Riera Planells; vocal: Sr. José Antonio Domínguez Sánchez, substituta: Sra. Júlia Torres Gregorio; vocal: Sra. Eva María Tur Torres, substitut: Sr. Alejandro Montero Guasch.

5. Règim de les ajudes

Les ajudes regulades en aquesta convocatòria són compatibles amb un altre tipus d'ajuda o de subvenció que pels mateixos conceptes atorgui aquesta o una altra administració pública, o entitat privada, excepte en el cas que la línia estableixi el contrari.

Les ajudes regulades en aquesta convocatòria són compatibles entre si, excepte en el cas que la línia estableixi el contrari.

Les ajudes no generen cap dret a l'obtenció d'altres ajudes en exercicis posteriors.

L'import de les subvencions o ajudes que es concedeixin no poden superar en cap cas, de forma aïllada o en concurrència amb altres ajudes, el cost de l'activitat subvencionada.

6. Requisits i obligacions de les persones sol·licitants

A) Requisits

Les persones (físiques o jurídiques) sol·licitants de les ajudes que es preveuen en la present convocatòria hauran de complir els següents requisits generals:

a. Estar al corrent de les obligacions econòmiques amb el Consell Insular d'Eivissa. El Consell Insular d'Eivissa comprovarà d'ofici aquest requisit una vegada formulada la sol·licitud d'ajuda.

b. Estar al corrent de les seues obligacions tributàries amb l'AEAT i amb la Seguretat Social.

c. L'àmbit territorial de l'activitat de les persones beneficiàries serà l'illa d'Eivissa.

d. Els requisits específics que es detallen en cada línia d'ajuda.

e. No podran ser beneficiàries de les subvencions les persones, les entitats o les agrupacions en les quals concorri alguna de les prohibicions establertes a l'article 13.2 i 13.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; prohibicions que en el text refós de la Llei de subvencions a l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears estan recollides als apartats 1 i 2 del seu article 10. Tampoc, a més, les empreses i entitats que es trobin en els supòsits que preveu l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

B) Obligacions

Les persones (físiques o jurídiques) beneficiàries hauran de complir les obligacions previstes a l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; en cas d'incompliment s'aplicarà el règim sancionador previst al títol IV de l'esmentada llei. Obligacions que en el text refós de la Llei de subvencions a l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears estan recollides en el seu article 11, estant previst el règim sancionador en el títol V del text refós. Així mateix, hauran d'acceptar els compromisos i les obligacions establerts en la present convocatòria, així com els previstos amb caràcter genèric a les bases reguladores de les ajudes.

7. Sol·licitud i documentació a adjuntar

Sol·licitud:

Per a cada una de les línies d'ajudes hi ha un imprès de sol·licitud que consta a l'Annex I, disponible a la Seu electrònica del Consell Insular d'Eivissa (https://seu.conselldeivissa.es), en la qual constaran les següents declaracions responsables: de complir amb els requisits d'accés a la convocatòria i de compromís de mantenir-los durant el període inherent al reconeixment del dret, i de disposar de la documentació que així ho acredita; de conèixer les condicions establertes per la normativa vigent per a la concessió d'ajudes que es demana; de no incórrer en les prohibicions i els supòsits que s'esmenten en el punt 6.A) e de les disposicions generals; de sol·licitud i/o concessió de subvenció pel mateix concepte a una altra administració pública o entitat privada (en el cas d'haver-la sol·licitat i/o concedit, s'haurà d'indicar la quantia corresponent); de compliment amb les obligacions tributàries i de la Seguretat Social davant l'Administració de l'Estat i davant la hisenda autonòmica, amb el compromís de mantenir el compliment d'aquest requisit durant el període de temps inherent al reconeixement o l'exercici del dret al cobrament de la subvenció, i, de veracitat de totes les dades contengudes en la sol·licitud. Així mateix, en aquesta sol·licitud constaran els següents compromisos: de dur a terme les actuacions objecte d'aquesta convocatòria amb subjecció a les disposicions que s'hi estableixen, a les bases reguladores i a la resta de la normativa aplicable; de facilitar la documentació i/o inspeccions que es duguin a terme des del Consell Insular d'Eivissa per tal de comprovar el compliment de tots els punts d'aquesta convocatòria; d'acreditar davant la Secció d'Agricultura el compliment dels requisits i les condicions que s'exigeixen per concedir l'ajut, i d'adoptar les mesures necessàries per proporcionar informació al públic i donar-ne publicitat.

El període per presentar les sol·licituds és de 30 dies naturals des de l'endemà de la publicació de la convocatòria al BOIB, tret que a la línia específica s'indiqui un altre termini.

Documentació:

A més de la que s'especifica en cada línia de subvenció, s'aportarà la documentació següent:

a. Sol·licitud. La sol·licitud d'ajuda presentada haurà d'anar signada i suposarà l'assumpció de les declaracions abans esmentades, així mateix, es podrà autoritzar expressament el Consell Insular d'Eivissa la comprovació del compliment dels requisits establerts a l'apartat 6.A.b de les disposicions generals mitjançant certificats telemàtics, sempre que tècnicament sigui possible. En un altre cas s'haurà d'aportar la certificació en els termes previstos. Podrà simplificar-se l'acreditació del compliment de les obligacions tributàries amb l'AEAT i amb la Seguretat Social mitjançant la presentació de declaració responsable, en els casos que descriu l'article 24 del RD 887/2006, de 21 de juliol, mitjançant el qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. En el cas que l'ajuda sol·licitada superi els 3.000 € s'hauran d'incorporar a l'expedient els corresponents certificats que acreditin aquestos aspectes.

En el cas que la sol·licitud d'ajuda es presentàs mitjançant representant, s'haurà d'acreditar fefaentment aquesta representació amb la documentació pertinent.

b. Imprès de sol·licitud de transferència bancària emplenat, segellat i signat pel director o la directora de l'entitat bancària corresponent.

c. En el cas de persones jurídiques, acord de l'òrgan competent en què s'aprova la sol·licitud de subvenció al Consell Insular d'Eivissa.

d. Còpia de la resolució de concessió i/o pagament en el cas d'haver sol·licitat subvenció pel mateix concepte a una altra administració pública o entitat privada.

No serà necessari presentar la documentació o les dades que es puguin obtenir per mitjans telemàtics. D'altra banda, si s'han tramitat o s'estan tramitant altres expedients al Consell Insular d'Eivissa, i ja s'ha presentat algun dels documents que es requereixen, no serà necessari aportar-lo de nou i n'hi ha prou que s'esmenti l'expedient en què consta; no obstant això, l'acreditació de facultats ha de ser vigent a la data en què es presenta la sol·licitud, la qual s'haurà de fer constar i acreditar mitjançant el document corresponent. El Consell Insular d'Eivissa podrà verificar d'ofici el DNI de la persona sol·licitant, o representant, i en el cas que es vulgui denegar expressament l'autorització al Consell Insular per a l'obtenció d'aquesta identificació així com altres documents escaients, s'haurà d'aportar un document de denegació i la documentació que calgui.

El Consell Insular d'Eivissa podrà demanar tota la documentació complementària que consideri per avaluar correctament la sol·licitud.

8. Selecció de les persones beneficiàries

La selecció de les persones beneficiàries es realitzarà d'acord amb el que s'estableix en cada línia d'ajuda d'aquesta convocatòria. Quan la selecció es dugui a terme mitjançant el procediment de concurrència no competitiva, i en el supòsit que les sol·licituds amb dret a ajuda superin la quantia prevista en cada línia d'ajuda d'aquesta convocatòria, es podrà ampliar la consignació pressupostària sempre que hi hagi crèdit suficient i adequat en l'aplicació corresponent, ampliació que es publicarà en el BOIB. En el cas que no sigui possible l'increment del crèdit, es reduiran totes i cada una de les sol·licituds amb dret a ajuda en el mateix percentatge unitari resultant de l'ajust pressupostari, excepte en el cas d'ajudes a cooperatives agràries i d'ajudes a entitats associatives agràries, en les quals es reduirà la quantia de la subvenció en les actuacions amb dret a ajuda proporcionalment a la puntuació aconseguida segons els criteris de selecció. S'exceptuen de la reducció d'aquest apartat les actuacions considerades prioritàries.

Les diferents actuacions objecte de subvenció, presentades per un sol·licitant en una mateixa línia d'ajuda, es consideraran independents, tant per a la seua valoració, com per a la quantia d'ajuda a percebre, sense que es pugui fer una transferència entre les actuacions dins d'una mateixa sol·licitud.

En el cas de procediment individual de selecció de beneficiaris i en el supòsit d'exhaurir el crèdit abans de finalitzar el termini de presentació de les sol·licituds, també es podrà ampliar la consignació pressupostària sempre que hi hagi crèdit suficient i adequat a l'aplicació corresponent; en el cas que no sigui possible l'increment del crèdit, s'emetrà acord de suspensió de la concessió de noves ajudes, acord que haurà de publicar-se en el BOIB.

Les persones beneficiàries hauran d'adoptar les mesures de difusió de la subvenció atorgada pel Consell Insular d'Eivissa, segons s'especifiqui en cada una de les línies de subvenció. L'incompliment d'aquesta obligació constitueix un dels supòsits de reintegrament de la subvenció atorgada.

9. Justificació i pagament de la subvenció

Les persones beneficiàries comunicaran i justificaran al Departament competent en matèria d'agricultura l'acabament de les actuacions objecte de l'ajuda mitjançant la sol·licitud de pagament, tot acompanyant-hi les factures o altres documents acreditatius de les despeses realitzades en el termini establert, juntament amb els corresponents justificants de pagament, així com una relació detallada de les factures esmentades o altres documents acreditatius de les despeses (Annex II), disponible a la Seu electrònica del Consell Insular d'Eivissa https://seu.conselldeivissa.es en què constin el número de factura, el proveïdor, la data, l'import, l'IVA, la data de pagament i l'actuació subvencionada a la qual s'imputa la despesa, sense perjudici del que disposi cada línia d'ajuda. A més, s'aportarà justificant de les mesures de publicitat relatives al finançament públic per part del Consell Insular, segons disposa cada línia d'ajuda; tot això una vegada finalitzada l'actuació i fins al dia 15-09-2022, tret que a la línia específica s'indiqui un altre termini.

El pagament de la subvenció es tramitarà una vegada que s'hagi presentat tota la documentació requerida com a justificant i que s'hagi comprovat el compliment de les actuacions objecte de la subvenció, mitjançant la corresponent resolució de pagament emesa per la Presidència del Consell Insular -per delegació del Consell Executiu-, la qual es notificarà en la forma establerta en cada una de les línies d'ajuda d'aquesta convocatòria, i d'acord amb el que es preveu al punt 3 d'aquestes disposicions generals.

10. Criteris de gradació dels possibles incompliments de les condicions imposades per a la concessió de la subvenció

Si les actuacions o les despeses finalment realitzades i justificades resulten inferiors al pressupost acceptat com a base per a la concessió de la subvenció, excepte si està degudament justificat, es reduirà proporcionalment la quantia de l'ajuda de la següent manera:

- Si la reducció és de fins el 20% (inclòs) del pressupost acceptat com a base per a la concessió de la subvenció, es reduirà la subvenció proporcionalment a la reducció del pressupost no justificat.

- Si la reducció és superior al 20% i fins el 60% (inclòs) del pressupost acceptat com a base per a la concessió de la subvenció, es reduirà la subvenció proporcionalment a la reducció del pressupost no justificat i addicionalment es reduirà un 10% del pressupost no justificat.

- Si la reducció és de més del 60% del pressupost acceptat com a base per a la concessió de la subvenció, es considerarà que l'objectiu de l'actuació per a la qual s'ha concedit l'ajuda no s'ha realitzat.

11. Revocació de la subvenció, reintegrament i règim sancionador

Serà procedent la revocació de la subvenció quan la persona beneficiària incompleixi totalment o parcialment les obligacions o els compromisos adquirits als quals es troba condicionada l'eficàcia de l'acte de concessió i/o pagament de la subvenció. Com a conseqüència de la revocació de la subvenció queda sense efecte, totalment o parcialment, l'acte de concessió i/o de pagament, i és procedent el reintegrament de les quantitats rebudes indegudament, tot tenint en compte el que disposa el títol II de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions referent al reintegrament de subvencions, i el que preveu el seu títol IV referent al règim sancionador; supòsits d'igual manera previstos als articles 43, 44 i 45 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions, així com al seu títol V referent al règim sancionador.

12. Publicitat i vigència

L'acord d'aprovació d'aquesta convocatòria es comunicarà a la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS), així com el seu extracte, tal com estableixen els articles 17.3.b i 20.8.a de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i a la vista del que disposa el Reial decret 130/2019, de 8 de març, pel que es regula la Base de Dades Nacional de Subvencions i la publicitat de les subvencions i altres ajudes públiques. Així mateix, aquest acord es publicarà en el BOIB, s'exposarà al tauler d'anuncis i edictes electrònics del Consell Insular d'Eivissa, i s'anunciarà en dos diaris locals, tot d'acord amb el que estableixen el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions de la CAIB i les bases reguladores de les ajudes per al desenvolupament de l'àmbit rural, ramader, pesquer i cinegètic a l'illa d'Eivissa. Entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el BOIB.

Quant a la publicitat de les subvencions atorgades, tot d'acord amb el que estableixen l'article 18 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i l'article 34 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions de la CAIB, es remetrà a la BDNS informació sobre les resolucions recaigudes en els termes que exigeix l'article 20 de la llei general de subvencions esmentada.

13. Règim de recursos

L'acord del Consell Executiu pel qual s'aprova aquesta convocatòria i els acords que adopti la Presidència del Consell Insular -per delegació del Consell Executiu- en virtut d'aquesta convocatòria d'ajudes no exhaureixen la via administrativa i es podrà interposar recurs d'alçada davant la Comissió de Govern del Consell Insular d'Eivissa en el termini d'un mes a comptar, en el cas d'impugnació de l'esmentat acord, a partir de l'endemà de la publicació de la convocatòria en el BOIB, i en el cas dels acords dictats referents a les línies d'ajudes de la present convocatòria, aquest mes comptarà des de l'endemà de la seua notificació, tot això d'acord amb els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en relació amb l'article 22.2 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars i amb l'article 147.1 del Reglament orgànic del Consell Insular d'Eivissa. El recurs haurà de resoldre's en el termini de tres mesos, transcorreguts els quals s'entendrà desestimat i quedarà oberta la via contenciosa administrativa. Tot això sense perjudici de qualsevol altre recurs o acció que es consideri pertinent.

II ) Línies d'ajuda

a) Ajuda a l'agricultura ecològica

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda és fomentar la reconversió de la ramaderia i l'agricultura tradicional en agricultura ecològica a l'àmbit rural d'Eivissa i facilitar als productors la compra de matèries primeres com llavors i adobs, per dur a terme aquesta actuació.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima assignada a aquesta línia d'ajuda és de 24.000,00 €, amb càrrec a l'aplicació pressupostària 4100 47900.

3. Sol·licitants

Podran sol·licitar la subvenció aquelles persones físiques o jurídiques titulars d'una explotació agrària o ramadera, sempre que reuneixi els següents requisits:

a. Que l'explotació estigui ubicada a Eivissa.

b. Que l'explotació estigui inscrita en el Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE) i la inscripció sigui vàlida per a l'any en curs, o bé que estigui en fase d'inscripció.

4. Actuacions objecte de l'ajuda

La compra de matèries primeres necessàries per a la producció agrària ecològica (adobs, llavors, productes fitosanitaris autoritzats, trampes per al control de plagues i altres materials per a la lluita biològica, serveis d'assessorament tècnic i analítiques) en el termini comprès entre l'1 de setembre de 2021 i el 15 de juny de 2022.

En producció ramadera també seran subvencionables els costos de serveis veterinaris i analítiques en el mateix termini anterior. Les matèries o els productes subvencionables hauran de complir amb les normes del CBPAE sobre material autoritzat.

5. Sol·licitud de concessió i pagament, i documentació

El termini de presentació de les sol·licituds de concessió i pagament de l'ajut comença des de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria al BOIB i fins al 30-06-2022.

Les sol·licituds s'hauran de formular segons el que preveuen les bases reguladores i aquesta convocatòria, i hauran de contenir el nom i llinatges de la persona titular de l'explotació, DNI, el nom o raó social en cas de persones jurídiques, CIF i també el domicili.

A la sol·licitud s'haurà d'adjuntar, a més de la documentació que s'esmenta en les disposicions generals, la següent:

a) Si la persona sol·licitant és persona jurídica, escriptura o document de constitució o modificació dels estatuts o del reglament intern degudament inscrit en el registre corresponent.

b) Si la sol·licitud es presenta a nom d'un altre, cal acreditar-ne la representació.

c) Document acreditatiu d'inscripció o de renovació en el CBPAE o, si escau, còpia de la sol·licitud d'inscripció.

d) Documents acreditatius de la condició d'agricultor professional i/o de la titularitat d'una explotació agrària prioritària, si és el cas.

e) Els documents justificatius que s'esmenten al punt 9 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria.

6. Règim de les ajudes

La concessió de les ajudes a l'agricultura ecològica es durà a terme mitjançant règim de concurrència no competitiva.

L'import de les ajudes que es podran concedir a les explotacions són les següents:

a) Subvenció fins a un 40 % del cost total de les matèries primeres per a la producció agrària ecològica, tot complint amb les normes del CBPAE sobre material autoritzat, amb un mínim de 300 € i un màxim de 1.200 € per explotació.

b) En el supòsit d'agricultors professionals i/o titulars d'una explotació agrària prioritària, la subvenció podrà ser fins a un 50 % del cost total, amb un mínim de 300 € i un màxim de 2.000 € per explotació.

7. Instrucció

Pel que fa a la instrucció, s'atendrà al que disposa el punt 3 de les disposicions generals.

8. Requisits de selecció

Criteris a tenir en compte:

a) Que la sol·licitud s'adeqüi als objectius i les condicions d'aquesta convocatòria.

b) Que les despeses previstes guardin relació amb les activitats productives que es realitzin a l'explotació i siguin les efectives per desenvolupar-les. Per acreditar-ne el compliment, es podrà aportar informe del CBPAE o d'altres tècnics competents del Consell Insular d'Eivissa.

9. Obligacions de les persones beneficiàries

Els titulars d'explotacions agràries que hagin obtengut aquesta ajuda hauran de complir amb les següents obligacions:

a) Compliment dels compromisos adquirits amb el CBPAE.

b) Realitzar les pràctiques agràries necessàries per al manteniment dels cultius d'agricultura ecològica per als quals s'hagi concedit l'ajuda.

c) Totes aquelles que resultin de l'aplicació de les disposicions d'aquesta convocatòria, de les bases reguladores i de la resta de normativa aplicable.

10. Justificació i pagament

Quant a la justificació i al pagament, s'ajustarà al que disposa el punt 9 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria respecte de la documentació justificativa, tot que s'observa en aquesta línia un termini fins al 30-06-2022 per a la presentació de la sol·licitud d'ajuda i pagament.

El pagament de la subvenció es tramitarà únicament una vegada que s'hagi presentat tota la documentació requerida com a justificant i que s'hagi comprovat el compliment dels requisits establerts.

11. Mesures de difusió

Els beneficiaris hauran de fer difusió de la subvenció atorgada pel Consell Insular d'Eivissa, mitjançant almenys un dels mitjans següents: xarxa social, pàgina web, premsa i altres mitjans de divulgació ja sigui de forma individual o a través de tercers.

12. Notificació de resolucions de concessió i pagament

Les resolucions de concessió i pagament de subvenció es notificaran mitjançant publicació en el tauler d'anuncis i edictes electrònic del Consell Insular d'Eivissa, i de conformitat amb el que s'estableix al punt 3 de les disposicions generals.

b) Ajudes a les cooperatives agràries

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda de la convocatòria és establir les normes que han de regir per concedir les subvencions destinades al foment i al desenvolupament de les cooperatives agràries que realitzin actuacions de foment de la producció i/o comercialització agrària.

2. Consignació pressupostària

La quantia màxima destinada a aquesta línia és de 430.000,00 € amb càrrec a les aplicacions pressupostàries 4100 47900 i 4100 77000, amb les quanties de 130.000,00 € i 300.000,00 €, respectivament.

3. Requisits de les persones sol·licitants

Podran sol·licitar l'ajuda les cooperatives agràries que reuneixin els següents requisits:

a) Que el seu àmbit d'activitat territorial estigui ubicat a Eivissa.

b) Que estiguin legalment constituïdes.

c) Que estiguin inscrites en el registre de cooperatives corresponent.

4. Actuacions objecte de l'ajuda

Les ajudes podran finançar despeses de les actuacions que es detallen a continuació:

a) Inversions i despeses amortitzables: estudis de viabilitat, de mercat, de sistemes de gestió i d'anàlisis d'inversió; inversions en els sistemes productius, comercials o de distribució, realitzats per iniciar, incrementar o diversificar l'activitat productiva o comercial. Dins de les anteriors, es consideraran com a subvencionables, sense perjudici d'altres actuacions:

- La construcció, l'adquisició i la millora de béns immobles, excepte l'adquisició de terrenys.

- La compra de maquinària i béns d'equip nous, inclosos els programes informàtics i els costos generals com ara honoraris d'arquitectes, enginyers i consultors, fins a un 12% del cost total de la inversió. La compra de maquinària i béns d'equip de segona mà serà objecte d'ajuda només quan es destini a la realització de tasques que no es puguin realitzar amb altra maquinària i s'acrediti de manera fefaent que no hi ha al mercat disponibilitat de maquinària de característiques similars.

b) Actuacions de promoció i de consolidació de l'activitat cooperativa i de l'activitat agrària en general, no vinculades a l'activitat mercantil, ni les despeses corrents de funcionament de la cooperativa, tal com llum, aigua, telèfon, sistema d'alarma...

c) Contractació de serveis externs, d'assessorament tècnic a la producció i/o assessorament administratiu.

d) La realització de cursos de formació a la cooperativa, relacionats amb el desenvolupament i el foment del sector agrari i ramader, a l'àmbit territorial de l'illa d'Eivissa.

Seran subvencionables les despeses realitzades des de l'1 de setembre de 2021 fins al 31 d'agost de 2022.

No seran objecte d'ajuda en aquesta convocatòria aquelles actuacions per a les quals hi hagi línies d'ajuda en el programa de desenvolupament rural de les Illes Balears i, en general, les planificades o ordenades per la Conselleria competent en matèria d'agricultura del Govern de les Illes Balears.

5. Sol·licitud i documentació

El termini màxim de presentació de les sol·licituds de concessió d'ajut serà el que estableix el punt 7 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria.

Les sol·licituds s'hauran de formular segons allò que preveuen les bases reguladores i aquesta convocatòria, i hauran de contenir el nom i la raó social de la cooperativa, el seu CIF, el telèfon i també el nom i el DNI del representant legal.

A la sol·licitud s'haurà d'adjuntar, a més de la documentació que s'esmenta en les disposicions generals, la següent:

a) Còpia de l'escriptura de constitució o modificació dels estatuts o del reglament intern de funcionament, inscrits a en el registre corresponent.

b) Acreditació de la representació en virtut de la qual actua la persona que signa la sol·licitud.

c) Pressupost de les despeses.

d) Memòria de cada una de les activitats o els projectes a subvencionar, així com les mesures de difusió relatives al finançament públic de les activitats esmentades per part del Consell Insular d'Eivissa.

Si se sol·licita subvenció per realitzar cursos de formació, apartat 4.d, la memòria del curs que vol impartir la cooperativa promotora reflectirà com a mínim: l'objectiu del curs; programa del curs, calendari i horari previstos; material didàctic; mesures de difusió; número d'alumnes previst i criteris de selecció de l'alumnat; lloc de realització; perfil del professorat, titulació i experiència; cost per alumne/a.

6. Règim de les ajudes

Les ajudes regulades en aquesta línia són incompatibles amb qualsevol altre tipus d'ajuda o subvenció que pels mateixos conceptes atorgui aquesta o una altra administració pública o entitat privada.

La concessió de les subvencions es durà a terme mitjançant règim de concurrència no competitiva.

Les ajudes que es podran concedir a les cooperatives agràries són:

fins a un 40 % del cost total de la despesa per les actuacions 4.a.

fins a un 50 % del cost total de la despesa d'actuacions 4.b.

fins a un 75 % del cost total de la despesa per a les actuacions 4.c i 4.d.

S'estableix un màxim d'ajuda de 70.000 € per cooperativa agrària sol·licitant per aquelles actuacions indicades al punt 4.a i 45.000 € per cooperativa agrària per les actuacions indicades als punts 4.b, 4.c i 4.d.

7. Instrucció

Pel que fa a la instrucció, se seguirà el que disposa el punt 3.b de les disposicions generals.

8. Criteris de selecció i valoració

La comissió avaluadora desenvoluparà les funcions descrites al punt 4 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria:

A) Per adjudicar les subvencions convocades es tendran en compte els criteris de valoració següents:

3 punts, per projectes i/o actuacions innovadors al sector primari d'agricultura i ramaderia o bé actuacions que suposin una prestació de serveis inexistents en l'àmbit d'Eivissa.

3 punts, per projectes i/o actuacions que millorin la viabilitat i/o la concentració de les entitats associatives.

3 punts, per la prestació de serveis en règim associatiu en l'adquisició de maquinària i equipament.

3 punts, per projectes i/o actuacions de promoció de la producció agrària ecològica, producció integrada o conservació de races autòctones.

3 punts, si l'entitat ha incorporat nous socis.

3 punts, per l'execució de programes de sanitat animal o de sanitat vegetal prèviament informats favorablement pels serveis tècnics d'aquest Departament.

3 punts, per projectes i/o actuacions amb incidència directa sobre la producció agrícola o ramadera.

3 punts, si l'entitat comercialitza la producció dels socis.

B) Es consideren prioritàries les actuacions que obtenguin una puntuació igual o superior als 11 punts, i les actuacions 4.c i 4.d.

C) Escala de puntuació i quantitat subvencionable per les actuacions 4.a :

a. Per 6 punts es percebrà fins a un 15 % del cost total de l'actuació.

b. Per 7 punts es percebrà fins a un 20 % del cost total de l'actuació.

c. Per 8 punts es percebrà fins a un 25 % del cost total de l'actuació.

d. Per 9 punts es percebrà fins a un 30 % del cost total de l'actuació.

e. Per 10 punts es percebrà fins a un 35 % del cost total de l'actuació.

f. Per 11 o més punts es percebrà fins a un 40 % del cost total de l'actuació.

D) Escala de puntuació i quantitat subvencionable per les actuacions 4.b:

a. Per 6 punts es percebrà fins a un 20 % del cost total de l'actuació.

b. Per 7 punts es percebrà fins a un 30 % del cost total de l'actuació.

c. Per 8 punts es percebrà fins a un 35 % del cost total de l'actuació.

d. Per 9 punts es percebrà fins a un 40 % del cost total de l'actuació.

e. Per 10 punts es percebrà fins a un 45 % del cost total de l'actuació.

f. Per 11 o més punts es percebrà fins a un 50 % del cost total de l'actuació.

Les sol·licituds o les actuacions que no obtenguin una puntuació mínima de 6 punts es denegaran.

9. Reformulació de la sol·licitud

Quan la subvenció tengui per objecte el finançament d'actuacions que ha de fer la persona sol·licitant i l'import de la subvenció que resulti de l'informe previ que hagi de servir de base a la proposta de resolució sigui inferior al màxim que figura com a quantitat subvencionable a l'apartat 6 d'aquesta línia, es podrà instar la persona beneficiària a reformular la seua sol·licitud a fi d'ajustar els compromisos i les condicions de subvenció atorgable. Una vegada que la sol·licitud mereixi la conformitat de l'òrgan col·legiat o instructor, es remetran les actuacions a l'òrgan competent perquè dicti resolució, amb la proposta de resolució prèvia de l'òrgan instructor. En qualsevol cas, la reformulació respectarà l'objecte, les condicions i la finalitat de la subvenció, així com els criteris de valoració establerts respecte a les sol·licituds.

10. Obligacions de les persones beneficiàries

Les cooperatives agràries que hagin obtengut subvenció hauran de complir amb les següents obligacions:

a) Realitzar les actuacions auxiliades dins del termini establert.

b) En el cas de realització de cursos, la persona beneficiària estarà subjecta a la supervisió de l'execució del curs per part del Departament competent en matèria d'agricultura del Consell Insular i haurà de comunicar-li el seu inici, horaris i finalització.

c) Quan l'actuació auxiliada consisteixi en assistències tècniques, estudis o actuacions de promoció s'haurà de remetre al Departament competent en matèria d'agricultura un exemplar del treball realitzat.

d) Totes aquelles que resultin de l'aplicació de les disposicions d'aquesta convocatòria, de les bases reguladores i de la resta de normativa aplicable.

11. Justificació i pagament

La justificació s'ajustarà a les despeses d'actuacions subvencionades respectant el percentatge d'ajuda, amb la qual cosa la quantitat justificada podria ser menor al pressupost presentat juntament amb la memòria, si aquesta disminució no influeix en el compliment de l'objecte de l'actuació subvencionada.

Quant a la justificació i el pagament de la subvenció s'ajustarà al que disposa el punt 9 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria.

En el cas d'ajudes per realitzar cursos, es presentarà, juntament amb els justificants de pagament, memòria final del curs, que inclourà:

a) Mesures de difusió relatives al finançament públic del Consell Insular d'Eivissa.

b) Relació d'alumnes assistents i fotocòpia del seu document d'identificació.

c) Documentació entregada a l'alumnat.

d) Fulls de control de firmes.

En el cas de subvenció de l'apartat 4.c (Contractació de serveis externs, d'assessorament tècnic a la producció i/o assessorament administratiu), contracte o acord de la contractació del servei.

Les diferents actuacions objecte de subvenció, presentades per una persona sol·licitant en una mateixa línia d'ajuda, es consideraran independents, tant per a la seua valoració, com per a la quantia d'ajuda a percebre, sense que es pugui fer una transferència entre les actuacions dins d'una mateixa sol·licitud.

12. Mesures de difusió

Les persones beneficiàries hauran de fer difusió de la subvenció atorgada pel Consell Insular d'Eivissa, mitjançant xarxes socials i/o pàgina web. I pel que fa respecte de les inversions i obres s'haurà d'incloure la imatge institucional del Consell Insular d'Eivissa en cartells, plaques commemoratives, materials impresos, tot d'acord amb el model presentat pel beneficiari, després que el Departament de Promoció Turística, Medi Rural i Marí hi hagi donat la seua conformitat.

13. Notificació de resolucions de concessió i pagament

Tant les resolucions de concessió de subvenció com les del seu pagament es notificaran de conformitat amb el que s'estableix al punt 3 de les disposicions generals.

c) Ajudes per a les entitats agràries amb programes fitosanitaris

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda és el foment de l'associacionisme agrari amb finalitats agroambientals, concretament de col·laboració amb l'administració en la lluita col·lectiva contra els agents nocius dels vegetals a l'àmbit territorial de l'illa d'Eivissa mitjançant la utilització racional de tècniques d'aplicació, productes i mitjans fitosanitaris.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima que es destina a la present línia és de 97.000,00 € amb càrrec a l'aplicació pressupostària 4100 47900.

3. Sol·licitants

Podran sol·licitar aquesta línia d'ajuda les entitats agràries amb programes fitosanitaris, l'àmbit d'activitat de les quals estigui ubicat a Eivissa, que hagin contractat personal tècnic dedicat a la protecció vegetal, amb un contracte d'almenys 35 hores setmanals.

4. Actuacions objecte d'ajuda

Se subvencionaran les despeses derivades de la contractació, la formació del personal tècnic i l'aplicació de programes fitosanitaris mitjançant control biològic, que s'hagin realitzat des de l'1 de setembre de 2021 fins al 31 d'agost de 2022.

5. Sol·licituds i documentació

El termini de presentació de les sol·licituds de concessió d'ajut serà el que estableix el punt 7 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria.

Les sol·licituds s'hauran de formular segons el que preveuen les bases reguladores i aquesta convocatòria, i hauran de contenir el nom i la raó social de l'entitat, el CIF, el telèfon, i el nom i el DNI del representant legal.

A la sol·licitud s'haurà d'adjuntar, a més de la documentació que s'esmenta en les disposicions generals, la següent:

a) Còpia de l'escriptura de constitució o modificació, dels estatuts o del reglament intern de funcionament, inscrits en el registre corresponent.

b) Acreditació de la representació en virtut de la qual actua la persona que signa la sol·licitud.

c) Pressupost de les despeses (fotocòpia compulsada del contracte signat entre l'entitat i el tècnic).

d) Memòria del programa fitosanitari.

e) Relació de productors que s'acullen al programa fitosanitari i superfície de cultiu.

f) Memòria amb les mesures de difusió relatives al finançament públic de les esmentades activitats per part del Consell Insular d'Eivissa.

6. Règim de les ajudes

La concessió de les ajudes es durà a terme mitjançant règim de concurrència no competitiva. Les ajudes regulades en aquesta línia són incompatibles amb qualsevol altre tipus d'ajuda o subvenció que pels mateixos conceptes atorgui aquesta o una altra administració pública o una entitat privada.

Es podrà sol·licitar l'ajuda per als següents conceptes, amb un màxim d'ajuda de 37.000,00 € per entitat beneficiària:

a. Subvenció total o parcial del salari i despeses de Seguretat Social anuals, corresponent al personal tècnic contractat per l'entitat, amb un màxim per entitat agrària de 20.000,00 €.

b. Subvenció total o parcial del salari i despeses de Seguretat Social, corresponent al personal amb capacitació agrària de suport al tècnic per a les prospeccions i control de plagues, amb un màxim de 7.000,00 €.

c. Formació del personal tècnic contractat per l'entitat. Se subvencionarà el 80 % del cost del programa de formació fins a un màxim de 1.200,00 € (mil dos-cents euros) per entitat beneficiària. En tot cas, per beneficiar-se d'aquesta part de l'ajuda, el programa de formació del qual es tracti haurà d'estar informat favorablement pel Departament competent en matèria d'agricultura basant-se en criteris d'interès de l'actuació formativa proposada.

d. Adquisició de material per al control biològic de plagues i malalties, i utilització de fauna auxiliar, productes fitosanitaris, caça amb parany, feromones, enemics naturals, etc., el cost del qual serà subvencionat en un 80 %, fins a un màxim de 10.000,00 €.

7. Instrucció

Pel que fa a la instrucció, s'atendrà al que disposa el punt 3.b de les disposicions generals.

8. Criteris de selecció i valoració

La comissió avaluadora desenvoluparà les funcions descrites a l'apartat 4 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria.

9. Obligacions de les persones beneficiàries

a. Les persones beneficiàries es comprometen a sotmetre's a les actuacions de comprovació i de control procedents del Consell Insular d'Eivissa, així com a facilitar tota aquella informació que aquesta institució els requereixi en relació amb les ajudes concedides.

b. Totes aquelles que resultin de l'aplicació de les disposicions d'aquesta convocatòria, de les bases reguladores i de la resta de normativa aplicable.

10. Justificació i pagament

Quant a la justificació i el pagament de la subvenció, s'ajustarà al que disposa el punt 9 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria; a més, es presentarà un informe tècnic dels resultats obtenguts en el programa fitosanitari subvencionat amb l'adquisició de material per al control biològic de plagues i malalties, i utilització de fauna auxiliar.

 

11. Mesures de difusió

Els beneficiaris hauran de fer difusió de la subvenció atorgada pel Consell Insular d'Eivissa, mitjançant almenys un dels mitjans següents: xarxa social, pàgina web, premsa i altres mitjans de divulgació ja sigui de forma individual o a través de tercers.

12. Notificació de resolucions de concessió i pagament

Tant les resolucions de concessió de subvenció com les del seu pagament es notificaran de conformitat amb el que s'estableix al punt 3 de les disposicions generals.

d) Ajudes per a les cooperatives agrícoles per sembrar espècies farratgeres i llavor certificada de cereal, amb procediment anticipat de despesa

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda és fomentar l'adquisició de llavors per sembrar espècies farratgeres tradicionals, per al seu aprofitament per part del bestiar, i subvenció per adquirir llavor certificada per millorar la producció de cereal a l'àmbit d'Eivissa, mitjançant les cooperatives agrícoles de l'illa d'Eivissa.

Les sembres de farratge i cereal objecte de subvenció es caracteritzen per realitzar-se en explotacions de petites dimensions sense infraestructures adequades, amb una baixa planificació de les actuacions a realitzar i amb rendiments molt variables d'un any a l'altre depenent de la pluviometria cada vegada més escassa. Això provoca una tendència cada vegada més tardana.a l'adquisició de la llavor i la realització de les sembres.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima destinada a aquesta línia de subvenció s'estima en un import de 40.000,00 €, amb càrrec al programa 4100 del Pressupost General del Consell Insular d'Eivissa de l'any 2023, aplicació pressupostària 47900, i amb possibilitat d'ampliació. La concessió de les subvencions que observa aquesta línia queda subjecta a la condició suspensiva de l'existència de crèdit adequat i suficient en el moment de la resolució de concessió.

3. Sol·licitants

Podran sol·licitar la subvenció les cooperatives agràries que reuneixin els següents requisits:

a. Que el seu àmbit d'actuació estigui situat a Eivissa.

b. Que estiguin legalment constituïdes.

c. Que estiguin inscrites en el registre de cooperatives corresponent.

d. Que acceptin els compromisos i les obligacions establerts a la present convocatòria, així com els establerts amb caràcter genèric a les bases reguladores de les ajudes.

S'estimarà procedent la selecció dels expedients tenint en compte l'adequació de la sol·licitud a l'objectiu i les condicions d'aquesta convocatòria.

4. Actuacions objecte de l'ajuda

S'estableixen dues sublínies d'ajuda:

Sublínia A. Llavor per a la sembra de farratgeres. Se subvencionarà la venda de llavors per sembrar les espècies farratgeres civada i veça, en la proporció de 70 % i 30 % respectivament, amb una tolerància del 5 %. En qualsevol cas, el factor determinant és la veça, que no pot superar el 35 % del total de la mescla de les llavors. La densitat de sembra màxima subvencionable és de 120 kg de llavor/ha.

En el cas que el/la comprador/a disposi d'una de les dos llavors de les espècies farratgeres esmentades i vulgui comprar únicament una de les llavors, només es podrà vendre una quantitat màxima subvencionada de 420 kg (42 kg/ha) de llavor de veça o 900 kg (90 kg/ha) de llavor de civada, per persona.

Sublínia B. Llavor certificada. Se subvencionarà la venda de llavors per sembrar cereal –blat, ordi, civada i triticale– amb una densitat de sembra màxima subvencionable de 150 kg de llavor/ha.

Les limitacions de les quantitats subvencionables a cooperatives beneficiàries d'aquesta ajuda per a les dues sublínies, i per a les persones titulars d'explotacions agràries i/o ramaderes que adquireixin les llavors són:

a. En cap cas, la quantia subvencionada, per agricultor/a no podrà excedir els 3.000 €.

b. El màxim de subvenció per cooperativa agrícola sol·licitant és de 20.000 €.

c. Només es podrà vendre una quantitat màxima de llavor subvencionada, per persona i campanya, en les proporcions establertes en aquesta convocatòria, equivalent a la sembra de 10 ha de cultiu per a cada una de les sublínies, 10 ha per a sembra de cultiu farratger i 10 ha per a sembra de llavor certificada de cultiu de cereals.

d. Aquestes ajudes són incompatibles amb qualsevol altra ajuda per al mateix objecte.

e. L'ajuda podrà subvencionar despeses realitzades des de l'1 de novembre de 2021 fins al 31 de desembre de 2022.

5. Sol·licitud de concessió i pagament, i documentació

El termini de presentació de les sol·licituds de concessió i pagament serà des de l'1 de desembre de 2022 al 31 de gener de 2023.

Les sol·licituds s'hauran de formular segons el que preveuen les bases reguladores i aquesta convocatòria. A la sol·licitud s'haurà d'adjuntar, a més de la documentació que s'esmenta a les disposicions generals, la següent:

a. Estatuts o reglaments inscrits en el registre corresponent, així com el document acreditatiu de la inscripció de l'entitat en el registre corresponent.

b. Relació de les despeses i una memòria amb les mesures de difusió relatives al finançament públic de les esmentades activitats per part del Consell Insular d'Eivissa.

6. Règim de les ajudes

La concessió d'aquestes ajudes es durà a terme mitjançant un règim de concurrència no competitiva.

Les ajudes que es poden concedir a les cooperatives agràries en concepte de promoció de sembra i de venda de llavors són les següents:

Sublínia A. Llavor per sembrar farratgeres: el màxim subvencionable per cada una de les llavors serà el següent:

- Veça: 0,52 €/kg de llavor

- Civada no certificada: 0,26 €/kg de llavor

- Civada certificada: 0,40 €/kg de llavor

Sublínia B. Llavor certificada de cereal (blat, ordi, civada i triticale): el màxim subvencionable per cada una de les llavors serà el següent: 0,40 €/kg de llavor

Tot això, sempre que es justifiqui correctament. En qualsevol cas, l'import la subvenció que es concedeixi no pot superar en cap cas el cost total subvencionable d'adquisició de la respectiva llavor per a sembra.

7. Instrucció

La instrucció es farà d'acord amb el que disposa el punt 3.b de les disposicions generals.

8. Obligacions de les persones beneficiàries

Les cooperatives beneficiàries estan obligades a:

a. Dur a terme les actuacions per les quals se'ls ha concedit l'ajuda.

b. Donar a conèixer la convocatòria d'ajudes als seus associats i associades.

c. Recaptar i acreditar el compliment dels requisits i l'assumpció dels compromisos, per part de totes aquelles persones que adquireixin llavor subvencionable, mitjançant la presentació d'una declaració responsable signada, per cada una d'aquestes persones, en la qual constin el nom i el número de DNI i les següents dades:

- Tota aquella documentació necessària per acreditar, davant el Departament competent en matèria d'agricultura, el compliment dels requisits, les condicions i els compromisos adquirits que s'exigeixen per a la concessió de les ajudes.

d. Fer recaure la subvenció en el preu de venda de les llavors.

9. Justificació i pagament de la subvenció

La justificació i el pagament de la subvenció es farà d'acord amb el que es disposa en el punt 9 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria, excepte pel que respecta al termini de justificació, que serà el que es disposa en aquesta línia.

El pagament de la subvenció es tramitarà únicament una vegada que s'hagi presentat tota la documentació requerida com a justificant i que s'hagi comprovat el compliment dels requisits establerts, la qual cosa es constatarà mitjançant informe emès pel Departament a la sol·licitud justificativa de la realització de les actuacions subvencionables. Les cooperatives sol·licitants hauran d'aportar la documentació següent:

- Factures justificatives de les llavors repartides a cada persona. Ha de constar el preu total de la llavor i la quantitat abonada per la persona compradora.

- Declaracions responsables signades per les persones agricultores, recaptades per la cooperativa.

S'efectuarà un sol pagament una vegada que s'hagi lliurat l'informe final.

10. Mesures de difusió

Els beneficiaris hauran de fer difusió de la subvenció atorgada pel Consell Insular d'Eivissa, mitjançant almenys un dels mitjans següents: xarxa social, pàgina web, premsa i altres mitjans de divulgació ja sigui de forma individual o a través de tercers.

11. Notificació de resolucions de concessió i pagament

Les resolucions de concessió i pagament de subvenció es notificaran de conformitat amb el que s'estableix al punt 3 de les disposicions generals.

e) Ajudes per al foment de l'ús de materials biodegradables en encoixinament agrícola

L'ús de làmines de plàstic s'ha convertit en una eina clau en l'agricultura moderna. En els cultius hortícoles a l'aire lliure, s'optimitzen els resultats tecnicoeconòmics i la qualitat comercial utilitzant aquestos productes, que s'han convertit en un recurs imprescindible del sector, similar al d'altres matèries primeres utilitzades. A més, és evident l'estalvi i la millora a l'hora de la gestió de l'aigua, així com la reducció de l'ús de fertilitzants, la disminució de l'ús de plaguicides i la reducció i fins l'eliminació de l'ús d'herbicides amb resultats relacionats indiscutiblement amb l'ús d'aquestos plàstics.

No obstant això, és evident que el seu ús provoca problemes quant al residu plàstic que es genera al final del seu període útil, per la qual cosa l'aparició dels plàstics biodegradables suposa una innovació tècnica que en si mateixa representa una solució al problema dels residus plàstics. Però aquesta no és la solució ideal, ja que els costos d'aquestos materials són molt superiors als dels plàstics convencionals i representa un desequilibri en la relació cost-benefici que suposa la utilització dels plàstics convencionals; això fa que aquesta solució no sigui una garantia per introduir de forma significativa els plàstics biodegradables o altre material biodegradable, com per exemple cartó o paper en les explotacions agràries. Per això, atenent a la necessitat real detectada en aquest sentit, s'estableix una línia d'ajuda per compensar part del cost suplementari que suposa la utilització de plàstics biodegradables en encoixinaments agrícoles.

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda és establir les prescripcions que regiran la concessió d'ajudes per al foment de la tècnica de l'encoixinament amb material biodegradable en els cultius agrícoles. L'ajuda va dirigida a l'adquisició de material per a l'encoixinament per a la campanya 2021-2022. Les ajudes podran finançar despeses d'actuacions que es realitzin des de l'1 de setembre de 2021 fins al 15 de juny de 2022:

2. Consignació pressupostària

La quantia màxima destinada a aquesta línia de subvenció és de 12.000,00 €, amb càrrec a l'aplicació pressupostària 4100 47900.

3. Sol·licitants

Podran sol·licitar la subvenció les persones titulars d'explotacions agràries que reuneixin els requisits següents:

a. Que l'explotació agrària estigui situada a l'illa d'Eivissa.

b. Disposar d'una superfície mínima de 0,40 ha de cultiu amb la tècnica de l'encoixinament.

S'estimarà procedent la selecció dels expedients tenint en compte l'adequació de la sol·licitud a l'objectiu i les condicions d'aquesta línia. En el cas que les sol·licituds superin l'import previst en la present línia, tendran preferència els titulars d'explotacions agràries prioritàries.

4. Actuacions objecte de l'ajuda

Se subvencionarà el sobrecost de la utilització de plàstics biodegradables o altres materials biodegradables en tota la superfície de l'explotació en la qual s'utilitza la tècnica de l'encoixinament, sempre que s'encoixini un mínim de 2.000 m2 per ha.

 

5. Sol·licituds de concessió i pagament de l'ajut, i documentació

El termini de presentació de les sol·licituds de concessió i pagament de l'ajut comença des de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria al BOIB i fins al 30-06-2022.

Les sol·licituds s'hauran de formular segons el que preveuen les bases reguladores i aquesta convocatòria. A la sol·licitud s'haurà d'adjuntar, a més de la documentació que s'esmenta en les disposicions generals, la relació de les parcel·les de l'explotació encoixinades amb plàstics biodegradables, identificant-les amb número de polígon i parcel·la cadastral, indicant la superfície encoixinada.

6. Règim de les ajudes

Als sol·licitants que compleixin els requisits i els compromisos establerts en aquesta convocatòria, se'ls podrà concedir una ajuda del 75 % del cost de l'adquisició de plàstic biodegradable o altres materials biodegradables per a l'encoixinament.

La concessió d'aquestes ajudes es durà a terme mitjançant un règim de concurrència no competitiva, sempre tenint en compte l'establert en els punts 3 i 4 de la present línia.

En cap cas la quantia total subvencionada no podrà ser inferior de 300 € ni podrà excedir de 3.000 € per titular d'explotació agrària.

En el cas que les sol·licituds amb dret a ajuda superin la quantia prevista en el punt 2 d'aquesta línia, es tendrà en compte l'establert en el punt 3 i es reduiran proporcionalment totes i cada una de les sol·licituds amb dret a ajuda que quedin.

7. Instrucció

Pel que fa referència a la instrucció, es farà el que disposa el punt 3.b de les disposicions generals.

8. Obligacions de les persones beneficiàries

a. Dur a terme les actuacions per les quals se'ls ha concedit l'ajuda.

b. Acreditar davant el Departament competent en matèria d'agricultura el compliment dels requisits, les condicions i els compromisos adquirits que s'exigeixen per a la concessió de les ajudes.

c. Comunicar al Consell Insular d'Eivissa la realització de les actuacions subvencionables de la present línia d'ajudes i adjuntar la documentació justificativa (factures i declaracions responsables) dins del termini de presentació de les sol·licituds.

d. Donar publicitat a la subvenció sol·licitada o concedida.

9. Justificació i pagament de la subvenció

Quant a la justificació i al pagament, s'ajustarà al que disposa el punt 9 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria respecte de la documentació justificant, tot que s'observa en aquesta línia un termini fins al 30-06-2022 per a la presentació de la sol·licitud d'ajuda i pagament.

Si les superfícies determinades en els controls administratius i sobre el terreny són inferiors a les superfícies sol·licitades, s'aplicarà el previst en aquesta convocatòria i a les bases generals, sense perjudici de les conseqüències que es derivin segons les disposicions legals vigents.

El pagament de la subvenció es tramitarà únicament una vegada que s'hagi presentat tota la documentació requerida com a justificant i que s'hagi comprovat el compliment dels requisits establerts.

10. Mesures de difusió

Els beneficiaris hauran de fer difusió de la subvenció sol·licitada al Consell Insular d'Eivissa, mitjançant almenys un dels mitjans següents: xarxa social, pàgina web, premsa i altres mitjans de divulgació ja sigui de forma individual o a través de tercers, o mitjançant cartell de dimensió mínima del cartel DIN A-4, col·locat a l'accés a la parcel·la encoixinada objecte de la subvenció, que dona publicitat a la subvenció sol·licitada o concedida.

11. Notificació de resolucions de concessió i pagament

Les resolucions de concessió i pagament de subvenció es notificaran mitjançant publicació en el tauler d'anuncis i edictes electrònic del Consell Insular d'Eivissa, i de conformitat amb el que s'estableix al punt 3 de les disposicions generals.

 

​​​​​​​f) Ajudes per la pèrdua d'animals reproductors de les espècies ovina i/o caprina com a conseqüència d'atacs de cans

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia és subvencionar els ramaders i les ramaderes d'Eivissa que hagin perdut femelles reproductores com a conseqüència d'atacs de cans amb la finalitat de fomentar la conservació de la cabanya ramadera.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima destinada a aquesta línia d'ajuda és de 3.000,00 €, amb càrrec a l'aplicació pressupostària 4100 47900.

3. Sol·licitants

Podran sol·licitar la subvenció aquells ramaders o ramaderes (persones físiques i jurídiques) titulars d'una explotació d'animals reproductors d'ovelles i/o cabres que hagin patit pèrdues de femelles reproductores de les espècies ovina i/o caprina, sempre que reuneixin els requisits següents:

a. Que els animals hagin estat en una o diverses explotacions situades a l'àmbit territorial d'Eivissa almenys sis mesos abans de la sol·licitud de la subvenció.

b. Que els animals que hagin abandonat l'explotació d'origen, o que hagin complit 12 mesos d'edat, estiguin degudament identificats.

c. Que el titular estigui en possessió del Llibre Oficial de Registre d'Explotació d'Oví i Cabrum degudament diligenciat.

d. Complir amb la legislació veterinària aplicable, particularment amb el Reial decret 2611/1996, de 26 de desembre, pel qual es regulen els programes nacionals d'erradicació de malalties animals.

e. Que l'animal mort com a conseqüència d'atacs de cans sigui objecte de reposició.

f. Que la mort de l'animal s'hagi certificat mitjançant certificat oficial o informe veterinari, o que s'hagi interposat denúncia davant la Guàrdia Civil o la Policia Local.

4. Actuacions objecte de l'ajuda

Es consideren actuacions objecte de l'ajuda la reposició d'animals morts, de l'espècie ovina i/o caprina, com a conseqüència d'atacs de cans, patits entre el dia 1 de setembre de 2021 i el 31 d'agost de 2022.

5. Sol·licituds de concessió i pagament de l'ajut, i documentació

El termini de presentació de les sol·licituds de concessió i pagament de l'ajut comença des de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria al BOIB i fins al 30-09-2022.

Les sol·licituds es formularan segons el que disposen les bases reguladores i aquesta convocatòria.

A la sol·licitud s'haurà d'adjuntar, a més de la documentació que s'esmenta en les disposicions generals, la següent:

a. Còpia de la denúncia realitzada davant la Guàrdia Civil o la Policia Local, en la qual haurà de constar el número d'animals morts o una fotocòpia del certificat veterinari oficial.

b. Còpia del Llibre Oficial de Registre d'Explotació d'Oví i Cabrum.

6. Règim de les ajudes

La concessió de les ajudes es durà a terme mitjançant el procediment individual de selecció de persones beneficiàries, per mitjà del qual les sol·licituds es resoldran individualment per ordre de registre d'entrada amb la documentació completa, dins del termini de la convocatòria i mentre existeixi crèdit pressupostari.

L'ajuda serà de 75,00 € per cada animal mort i reposat.

7. Instrucció

En relació amb la instrucció, es farà d'acord amb el que disposa el punt 3.b de les disposicions generals.

8. Obligacions de les persones beneficiàries

Les persones beneficiàries estan obligades a:

a. Reposar els animals morts i mantenir el mateix cens que tenien abans de l'atac dels cans durant un mínim de dos anys.

b. Presentar justificant de reposició dels animals sol·licitats tal com s'estableix en el punt 9 d'aquesta línia.

9. Justificació i pagament de la subvenció

Es considera com a document justificatiu l'anotació obligatòria dels moviments (altes/baixes) dels animals inscrits en el Llibre Oficial de Registre d'Explotació d'Oví i Cabrum.

El pagament es realitzarà en relació amb els animals morts per atacs de cans sol·licitats i reposats, degudament justificats.

10. Mesures de difusió

Els beneficiaris hauran de fer difusió de la subvenció atorgada pel Consell Insular d'Eivissa, mitjançant almenys un dels mitjans següents: xarxa social, pàgina web, premsa i altres mitjans de divulgació ja sigui de forma individual o a través de tercers, o mitjançant un cartell col·locat a l'explotació.

11. Notificació de resolucions de concessió i pagament

Les resolucions de concessió i pagament de subvenció es notificaran de conformitat amb el que s'estableix al punt 3 de les disposicions generals.

g) Ajudes per la conservació de varietats locals tradicionals de cereals en risc d'erosió genètica i arbres fruiters de secà tradicionals

A Eivissa existeixen varietats locals tradicionals que s'han cultivat des de fa més de cinquanta anys i formen part del patrimoni de l'illa. Aquestes varietats, adaptades a les condicions de l'ambient local i amb una gran diversitat genètica, han estat desplaçades per les varietats modernes, amb una base genètica molt reduïda, però més productives en moltes ocasions que les varietats locals.

La pèrdua d'aquestos recursos suposa, a més, un empobriment del patrimoni cultural que porten associat (tècniques de cultiu, gastronomia, paisatges tradicionals…).

Per tot això, es considera prioritari realitzar actuacions destinades a la conservació d'aquestes varietats tradicionals, prioritzant, d'una banda, les varietats locals tradicionals de cereals per la seua major presència al territori i, per tant, amb un risc major de desaparició, i d'altra banda, la replantació d'arbres fruiters de secà tradicionals per la seua importància paisatgística a Eivissa i com un recurs natural a mantenir.

Així, s'estableix una línia d'ajuda per compensar els agricultors, d'una banda, pel sobrecost que suposa el cultiu de varietats tradicionals de cereals davant les varietats comercials actuals per tenir generalment una producció menor i per les actuacions de conservació de la llavor associades amb aquestes varietats tradicionals que no es realitzen en el cultiu de varietats comercials. I, d'altra banda, per replantar arbres fruiters tradicionals de secà com són l'ametller, el garrover i l'olivera, com un valor natural i element característic del paisatge agrari eivissenc tradicional.

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda és subvencionar els titulars d'explotacions agràries per protegir les varietats locals tradicionals de cereals de l'illa d'Eivissa en risc d'erosió genètica i replantar arbres fruiters de secà tradicionals. L'ajuda va dirigida a:

- la compensació del sobrecost de cultiu i la conservació dels cereals locals tradicionals durant la campanya 2021-2022.

- la compra i la plantació de plançons d'ametllers, garrovers i/o oliveres.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima destinada a aquesta línia de subvenció és de 50.000,00 € amb càrrec a l'aplicació pressupostària 4100 47900, que es distribuirà en els grups següents:

a) Actuacions per conservar varietats locals tradicionals de cereals en risc d'erosió genètica: 50 % dels crèdits assignats.

b) Actuacions per plantar i replantar arbres tradicionals de secà: 50 % dels crèdits assignats.

En el cas que les actuacions d'un grup no exhaureixin el pressupost que s'estableix, s'imputarà la quantia sobrant al grup que l'hagi exhaurit.

3. Sol·licitants

Podran sol·licitar la subvenció els titulars d'explotacions agràries que reuneixin els requisits següents:

a. Que l'explotació agrària estigui situada a l'illa d'Eivissa.

b. Disposar d'una superfície mínima de 0,30 ha sembrades amb varietats locals de cereals de l'illa d'Eivissa, per a la subvenció de cereals tradicionals locals.

c. Haver plantat o replantat ametllers, garrovers i oliveres de l'1 de setembre de 2021 fins al 15 de juny de 2022, si és el cas.

d. S'han de plantar 10 arbres com a mínim, si és el cas.

Es considera procedent la selecció dels expedients tenint en compte l'adequació de la sol·licitud a l'objectiu i les condicions d'aquesta convocatòria. En el cas que les sol·licituds superin l'import previst en aquesta línia, tendran preferència els titulars d'explotacions agràries prioritàries.

4. Actuacions objecte de l'ajuda

- Ajudes per a la protecció de les varietats locals tradicionals de cereals:

Se subvencionarà el sobrecost de cultiu i conservació dels cereals locals tradicionals sempre que se sembri un mínim de 0,30 ha. Es reservarà per a la sembra de la propera campanya un mínim de 120 kg/ha.

Les varietats tradicionals objecte de l'ajuda són:

Blat: xeixa i mollar roig.

Ordi: blanc i negre.

Civada: pagesa.

Les varietats tradicionals locals de blat no poden estar mesclades amb altres varietats a la mateixa parcel·la per poder garantir el manteniment de la llavor; en el cas de l'ordi i la civada, si els dos són varietats tradicionals s'acceptarà la superfície inscrita com a varietat tradicional per ser aquesta una pràctica tradicional en cultius per a alimentació ramadera.

- Ajudes per a la replantació i/o la plantació d'arbres fruiters de secà tradicionals:

Se subvencionarà la compra i la sembra de planters d'arbres fruiters de secà tradicionals: ametller, garrover i olivera.

5. Sol·licituds de concessió i pagament de l'ajut, i documentació

El termini de presentació de les sol·licituds de concessió i pagament de l'ajut comença des de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria al BOIB i fins al 30-06-2022.

Les sol·licituds s'hauran de formular segons el que preveuen les bases reguladores i aquesta convocatòria, i hauran de contenir la següent informació:

a. Nom i número de DNI o CIF del titular i, si escau, nom i número de DNI del representant.

b. Domicili social, a l'efecte de comunicacions, i telèfon.

A la sol·licitud s'haurà d'adjuntar, a més de la documentació esmentada en les disposicions generals, la següent:

a. Si el sol·licitant és persona jurídica, escriptura o document de constitució o modificació dels estatuts o del reglament intern de funcionament, degudament inscrit en el registre corresponent.

b. Relació de parcel·les i recintes de l'explotació cultivats amb indicació de la superfície i el tipus de cereal cultivat de varietat tradicional, indicant si la llavor utilitzada és de producció pròpia o comprada a un tercer. En aquest cas, aportar còpia de la factura de compra.

c. Si és el cas, relació de parcel·les i recintes de l'explotació amb indicació del número de fruiters de secà tradicionals de nova plantació o replantació.

6. Règim de les ajudes

A les persones sol·licitants que compleixin els requisits i els compromisos establerts en aquesta convocatòria, se'ls podrà concedir una ajuda resultant de multiplicar la superfície amb dret a ajuda, per un import unitari de:

- 500 €/ha, d'un primer tram fins a 2,00 ha de sembra de blat mollar roig i ordi blanc; la resta de superfície sembrada amb aquestes varietats es comptabilitzarà a 300 €/ha.

- 400 €/ha, d'un primer tram fins a 2,00 ha de sembra d'ordi negre, civada pagesa i blat xeixa; la resta de la superfície sembrada amb aquestes varietats es comptabilitzarà a 300 €/ha.

La quantia total subvencionada no podrà excedir la quantia de 3.000 € per titular d'explotació agrària.

En el cas d'ajuda per replantar arbres fruiters de secà tradicionals, a les persones sol·licitants que compleixin els requisits i els compromisos establerts en la present convocatòria se'ls podrà concedir una ajuda resultant de multiplicar el número de planters d'ametllers, i/o garrovers i/o oliveres adquirits i plantats des de l'1 de setembre de 2021 fins al 15 de juny de 2022, per un import unitari de 20,00 € per plançó plantat, amb un màxim d'ajuda per titular d'explotació agrària de 3.000,00 €.

Aquesta línia d'ajuda és incompatible si s'ha sol·licitat o rebut ajuda a FOGAIBA per part d'una mateixa explotació agrària.

La concessió d'aquestes ajudes es durà a terme mitjançant un règim de concurrència no competitiva.

En el cas que les sol·licituds amb dret a ajuda superin la quantia prevista en el punt 2 d'aquesta línia d'ajuda, es tendrà en compte el que es disposa en el punt 3 i es reduiran proporcionalment totes i cada una de les sol·licituds amb dret a ajuda que quedin.

7. Instrucció

Referent a la instrucció, es farà d'acord amb el que disposa el punt 3.b de les disposicions generals.

8. Obligacions de les persones beneficiàries

a. Dur a terme les actuacions per a les quals se'ls ha concedit l'ajuda.

b. Acreditar davant el Departament competent en matèria d'agricultura el compliment dels requisits, les condicions i els compromisos adquirits que s'exigeixen per concedir les ajudes.

c. Comunicar al Consell Insular d'Eivissa la realització de les actuacions subvencionables de la present línia d'ajudes i adjuntar la documentació requerida (declaracions responsables), dins del termini de presentació de les sol·licituds.

d. Donar publicitat a la subvenció sol·licitada.

9. Justificació i pagament de la subvenció

Quant a la justificació i al pagament, s'ajustaran al que disposa el punt 9 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria respecte de la documentació justificativa, tot que s'observa en aquesta línia un termini fins al 30-06-2022 per a la presentació de la sol·licitud d'ajuda i pagament.

Les persones beneficiàries hauran d'aportar a més la documentació següent:

a. Informe emès per personal tècnic del Departament competent en matèria d'agricultura, o d'una entitat amb experiència reconeguda al territori en l'àmbit de la varietat tradicional, en què s'acrediti que la superfície objecte d'ajuda està sembrada de cereal tradicional d'Eivissa.

b. En el cas de l'ajuda de fruiters de secà tradicionals, factures originals acreditatives de la compra de planters.

Si les superfícies determinades en els controls administratius i/o sobre el terreny són inferiors a les superfícies sol·licitades, s'aplicarà el previst en aquesta convocatòria i a les bases generals, sense perjudici de les conseqüències que es derivin segons les disposicions legals vigents.

El pagament de la subvenció es tramitarà únicament una vegada que s'hagi presentat tota la documentació requerida com a justificant i que s'hagi comprovat el compliment dels requisits establerts.

10. Mesures de difusió

Els beneficiaris hauran de fer difusió de la subvenció atorgada pel Consell Insular d'Eivissa, mitjançant almenys un dels mitjans següents: cartell visible (dimensió mínima DNI A-4) col·locat a l'accés a totes les parcel·les sembrades de varietat tradicional i/o de les parcel·les plantades d'arbres objecte de la subvenció, xarxa social, pàgina web, premsa i altres mitjans de divulgació ja sigui de forma individual o a través de tercers.

11. Notificació de resolucions de concessió i pagament

Les resolucions de concessió i pagament de subvenció es notificaran mitjançant publicació en el tauler d'anuncis i edictes electrònic del Consell Insular d'Eivissa, i de conformitat amb el que s'estableix al punt 3 de les disposicions generals.

 

​​​​​​​h) Ajudes a les entitats associatives agràries

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda és establir els criteris que han de regir per concedir les subvencions destinades al foment i al desenvolupament de les entitats associatives agràries, d'altres entitats associatives o associacions sense ànim de lucre, relacionades amb el desenvolupament i el foment del sector agrari, ramader i/o pesquer, en l'àmbit territorial de l'illa d'Eivissa.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima destinada a aquesta línia és de 83.000,00 € amb càrrec a les aplicacions pressupostàries 4100 4890000 i 4100 78900, amb les quanties de 63.000,00 € i 20.000,00 € respectivament.

3. Sol·licitants

Podran sol·licitar la subvenció les entitats legalment constituïdes, inscrites en el registre corresponent i amb l'assumpció dels compromisos i les obligacions establerts en la present convocatòria, els establerts en el punt 6 de les disposicions generals, així com els establerts amb caràcter genèric a les bases reguladores de les ajudes.

4. Actuacions objecte de l'ajuda

Les ajudes podran finançar despeses i costos diversos que es realitzin des de l'1 de setembre de l'any 2021 fins al 31 d'agost de l'any 2022.

Seran subvencionables les despeses corrents originades pels conceptes següents:

a. Despeses de constitució, despeses administratives inicials com a lloguer de locals i materials d'oficina, costos de personal administratiu, costos generals, despeses legals i administratives.

b. Estudis, plans de gestió, contractació d'assistència tècnica, actuacions de promoció de l'activitat agrària.

c. Programes de sanitat vegetal, sanitat animal o manteniment, conservació i foment de races autòctones d'Eivissa, programes que hauran de ser informats favorablement pel Departament competent en matèria d'agricultura del Consell Insular d'Eivissa.

5. Sol·licitud i documentació

El termini de presentació de les sol·licituds de concessió serà el que s'estableix en el punt 7 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria.

Les sol·licituds s'hauran de formular d'acord amb el que preveuen les bases reguladores i aquesta convocatòria.

A la sol·licitud s'haurà d'adjuntar, a més de la documentació que s'esmenta en les disposicions generals, la següent:

a. Estatuts o reglaments inscrits en el registre corresponent, així com document acreditatiu de la inscripció de l'entitat en el registre corresponent.

b. Pressupost de les despeses.

c. Memòria de l'actuació o projecte de subvenció, amb les mesures de difusió relatives al finançament públic de les activitats esmentades per part del Consell Insular d'Eivissa.

La sol·licitud d'aquesta ajuda és incompatible amb una altra subvenció del Departament competent en matèria d'agricultura.

6. Règim de les ajudes

La concessió de les subvencions es durà a terme mitjançant el procediment de concurrència no competitiva.

Les ajudes que es podran concedir a les entitats associatives agràries, a altres entitats associatives o associacions sense ànim de lucre que realitzin activitats de foment de la producció i/o comercialització agrària, desenvolupament, promoció, dinamització i foment de les races autòctones, així com també del sector ramader i/o pesquer, són de fins a un 70 % del cost total de la despesa, amb un màxim de 14.000 € per beneficiari/ària; en el cas d'entitats associatives sense ànim de lucre, sempre que tenguin com a objecte social recollit expressament en els seus estatuts, almenys, la promoció, la dinamització o el foment de les races autòctones o del sector agrari, ramader i/o pesquer de l'illa d'Eivissa, es podrà subvencionar el 100 % d'un primer tram de les despeses de constitució i funcionament sol·licitades amb un màxim de 1.000 € (mil euros) per entitat.

 

​​​​​​​7. Instrucció

Pel que fa a la instrucció, s'ajustarà al que disposa el punt 3.b de les disposicions generals.

8. Criteris de selecció i valoració

La comissió avaluadora és l'òrgan instructor, que desenvoluparà les funcions descrites a l'apartat 4 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria.

A) Per adjudicar les subvencions convocades es tendran en compte els criteris de valoració, excepte referent al primer tram de les despeses d'entitats associatives sense finalitat de lucre, descrites a l'apartat segon del punt anterior.

3 punts, per projectes i/o actuacions innovadors al sector primari d'agricultura i ramaderia o bé actuacions que suposin una prestació de serveis inexistents a l'àmbit d'Eivissa.

3 punts, per projectes i/o actuacions que millorin la viabilitat i/o la concentració de les entitats associatives.

3 punts, per la prestació de serveis en règim associatiu en l'adquisició de maquinària i equipament.

3 punts, per projectes i/o actuacions de promoció de la producció agrària ecològica, producció integrada o conservació de races autòctones.

3 punts, si l'entitat ha incorporat nous socis.

3 punts, per l'execució de programes de sanitat animal o de sanitat vegetal prèviament aprovats per aquest Departament.

3 punts, per projectes i/o actuacions amb incidència directa sobre la producció agrícola, ramadera o pesquera.

3 punts, per participar i/o organitzar activitats i/o mercats amb producte local.

B) Es consideren prioritàries les actuacions del primer tram de despeses d'entitats associatives sense ànim de lucre, descrites en el paràgraf segon del règim d'ajudes.

C) Escala de puntuació i quantitat subvencionable:

a. Per 6 punts es percebrà fins a un 20 % del cost total de l'actuació.

b. Per 7 punts es percebrà fins a un 30 % del cost total de l'actuació.

c. Per 8 punts es percebrà fins a un 40 % del cost total de l'actuació.

d. Per 9 punts es percebrà fins a un 50 % del cost total de l'actuació.

e. Per 10 punts es percebrà fins a un 60 % del cost total de l'actuació.

f. Per 11 o més punts es percebrà fins a un 70 % del cost total de l'actuació.

Les sol·licituds o les actuacions que no obtenguin una puntuació mínima de 6 punts es denegaran.

9. Obligacions de les persones beneficiàries

Les persones beneficiàries que hagin obtengut subvenció hauran de complir amb les següents obligacions:

a. Realitzar les actuacions subvencionades dins del termini establert.

b. Quan l'actuació subvencionada consisteixi en assistències tècniques, estudis o actuacions de promoció s'haurà de presentar al Departament competent en matèria d'agricultura un exemplar del treball realitzat i contracte o acord de la contractació del servei.

c. La persona sol·licitant haurà de prendre les mesures de difusió adequades a l'objecte de la subvenció, que podran consistir en la inclusió de la imatge institucional del Consell Insular d'Eivissa, així com llegendes relatives al finançament públic en cartells, plaques commemoratives, materials impresos, mitjans electrònics o audiovisuals, o bé en mencions realitzades en mitjans de comunicació.

d. Totes aquelles que resultin de l'aplicació de les disposicions d'aquesta convocatòria, de les bases reguladores i de la resta de normativa aplicable.

10. Justificació i pagament

La justificació s'ajustarà a la quantitat subvencionada i respectant el percentatge d'ajuda, per la qual cosa la quantitat justificada podria ser menor al pressupost presentat juntament amb la memòria, si aquesta disminució no influeix en el compliment de l'actuació subvencionada.

Quant a la justificació i el pagament de la subvenció, es faran d'acord amb el que es disposa en el punt 9 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria.

Les diferents actuacions objecte de subvenció presentades per un sol·licitant en una mateixa línia d'ajuda es consideraran independents, tant per a la seua valoració com per la quantia de l'ajuda a percebre, sense que es pugui fer una transferència entre les actuacions dins d'una mateixa sol·licitud.

Es podrà fer una transferència de les quanties d'ajuda entre les diferents actuacions amb caràcter excepcional, amb sol·licitud prèvia dins del termini d'execució de les actuacions previstes i amb un informe favorable dels serveis tècnics del departament que acreditin el compliment de la finalitat per a la qual es va a atorgar la subvenció.

11. Mesures de difusió

Els beneficiaris hauran de fer difusió de la subvenció atorgada pel Consell Insular d'Eivissa, mitjançant almenys un dels mitjans següents: xarxa social, pàgina web, premsa i altres mitjans de divulgació ja sigui de forma individual o a través de tercers.

12. Notificació de resolucions de concessió i pagament

Tant les resolucions de concessió de subvenció com les del seu pagament es notificaran de conformitat amb el que s'estableix al punt 3 de les disposicions generals.

i) Ajudes a les finques col·laboradores

1. Objecte

L'objectiu d'aquesta línia de subvenció és la realització d'experiències i camps d'assajos que permetin comprovar i demostrar sobre el terreny, amb criteris de racionalitat tècnica, econòmica i mediambiental, innovacions directament relacionades amb l'agricultura i la ramaderia que les explotacions tenguin dificultats per incorporar-les de forma autònoma. Es consideren prioritàries les actuacions relacionades amb agricultura ecològica, producció integrada, varietats autòctones i races autòctones, així com les que permetin introduir millores qualitatives en les explotacions amb vista a reduir els costos de producció, millorar les condicions de vida i el treball o estalviar energia i aigua, així com la protecció i la millora del medi rural i natural.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima destinada a aquesta línia de subvenció és de 6.000,00 € vinculats a l'aplicació pressupostària 4100 47900.

3. Sol·licitants

Podran sol·licitar la qualificació d'explotació col·laboradora aquells agricultors o ramaders titulars d'una explotació representativa de l'illa d'Eivissa.

4. Activitats objecte de l'ajuda

Són actuacions subvencionables aquelles relacionades amb l'objecte d'aquesta línia de subvenció, que permetin comprovar i demostrar innovacions directament relacionades amb l'agricultura i la ramaderia i que tenguin dificultats per ser incorporades per les explotacions de forma autònoma.

Les ajudes podran finançar despeses i costos de les experiències que es realitzin de l'1 de setembre de 2021 fins al 31 d'agost de 2022.

5. Sol·licitud i documentació

Les sol·licituds de concessió s'hauran de formular segons el que preveuen les bases reguladores i aquesta convocatòria, així mateix hauran de contenir els següents aspectes:

a) Nom i cognoms, així com domicili i telèfon del titular de l'explotació.

b) Nom i ubicació de les finques que constitueixen l'explotació i les seues dades cadastrals.

c) Dades del propietari dels terrenys, amb el seu consentiment, en el cas que qui la cultiva directament no en sigui el propietari.

d) Superfície total de l'explotació. Distribució de superfície de cultiu.

e) Característiques de l'explotació. Mitjans dels quals disposa.

f) Proposta d'experimentació, objectius, dates previstes d'inici i finalització, previsió de costos i resultats esperats.

A la sol·licitud s'haurà d'adjuntar la documentació següent:

a. Si el sol·licitant és persona jurídica, escriptura o document de constitució o modificació, dels estatuts o del reglament intern de funcionament, degudament inscrit en el registre corresponent. Si fos necessari de conformitat amb els seus estatus, certificat de l'acord adoptat per l'òrgan de govern de l'entitat de l'entitat per sol·licitar l'ajuda i per designar representant.

b. Proposta d'experimentació, objectius, dates previstes d'inici i finalització, previsió de costos i resultats esperats.

El termini de presentació de les sol·licituds és de quaranta-cinc dies naturals a comptar des de l'endemà al de la publicació de la present convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

6. Règim de les ajudes

Criteris objectius i de preferència:

La concessió d'aquestes ajudes es durà a terme en procediment individual de selecció de beneficiaris. Els criteris per poder ser seleccionada com a finca col·laboradora seran:

a) Finca representativa del cultiu amb el qual es vol fer l'experiència.

b) Mitjans de producció adequats per poder dur a terme l'assaig.

c) Orientació productiva de l'explotació.

d) Professionalitat i experiència de l'agricultor/a.

Les sol·licituds es resoldran individualment, encara que no hagi acabat el termini de presentació, a mesura que es presentin en el Registre General d'Entrada del Consell Insular d'Eivissa.

Les ajudes que es podran concedir són de fins al 75 %, amb un màxim de 3.000 € (tres mil euros), dels costos originats pel desenvolupament de l'experiència.

7. Instrucció

Referent a la instrucció es farà d'acord amb el que disposa el punt 3.b de les disposicions generals.

Quant als criteris de selecció, entre les sol·licituds formulades es valorarà l'experiència o l'assaig proposat així com la seua adequació a les característiques de l'explotació i a les possibilitats de control i avaluació per part del Departament competent en matèria d'agricultura i s'haurà d'acreditar la capacitació professional del titular de l'explotació.

8. Obligacions de les persones beneficiàries

Les explotacions col·laboradores hauran de complir amb les següents obligacions:

a) Realitzar minuciosament el programa concertat.

b) Efectuar les anotacions tècniques, econòmiques i comptables. Anotar totes les dades que s'assenyalin sobre el pla convingut.

c) Proveir amb caràcter exclusiu d'informació tècnica totes les dades sobre la marxa de l'acció plantejada i, comparativament amb els de l'explotació, les que sol·licitin els tècnics encarregats de la direcció de les accions esmentades.

d) Prestar la col·laboració necessària a les operacions de desenvolupament, control i seguiment del programa, amb el personal i els mitjans propis de l'explotació.

e) Facilitar el desenvolupament de demostracions i visites col·lectives que programi el Departament competent en matèria d'agricultura.

f) Donar publicitat a la subvenció sol·licitada o concedida.

9. Justificació i pagament

Quant a la justificació i el pagament de la subvenció, es faran d'acord amb el que disposa el punt 9 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria.

S'acompanyarà informe tècnic de les actuacions en relació amb el fet que efectivament els costos imputats es corresponen amb els derivats de l'actuació objecte de subvenció, i tot això una vegada finalitzada l'activitat.

10. Mesures de difusió

Els beneficiaris hauran de fer difusió de la subvenció atorgada pel Consell Insular d'Eivissa, mitjançant almenys un dels mitjans següents: xarxa social, pàgina web, premsa i altres mitjans de divulgació ja sigui de forma individual o a través de tercers, o mitjançant cartell col·locat a l'explotació que dona publicitat a la subvenció sol·licitada o concedida.

11. Notificació de resolucions de concessió i pagament

Tant les resolucions de concessió de subvenció com les del seu pagament es notificaran de conformitat amb el que s'estableix al punt 3 de les disposicions generals.

 

​​​​​​​j) Ajudes per a noves incorporacions a les cooperatives agràries

1. Objecte

Els poders públics de les Illes Balears protegiran, estimularan i incentivaran l'activitat que desenvolupin les societats cooperatives mitjançant l'adopció de mesures que afavoreixin la inversió empresarial i l'associacionisme cooperatiu entre altres.

El Consell Insular d'Eivissa com a administració pública competent en matèria agrària ha d'impulsar la creació de cooperatives i societats agràries de transformació (SAT) com a canal de participació dels productors agraris en els processos de producció, transformació i comercialització dels seus productes, amb l'objectiu d'incrementar el nivell de renda en el medi rural.

L'objectiu d'aquesta línia d'ajuda de la convocatòria és establir les normes que han de regir per concedir les subvencions destinades al foment i al desenvolupament de les cooperatives agrícoles, i en concret per al manteniment del teixit cooperativista a l'illa d'Eivissa i així poder atreure nous agricultors, amb l'objectiu final de mantenir la xarxa de cooperatives de l'illa d'Eivissa, societats primordials per al manteniment del teixit agrícola insular.

2. Consignació pressupostària

La quantia màxima destinada a aquesta línia és de 25.000 € amb càrrec a l'aplicació pressupostària 4100 47900.

3. Sol·licitants

Podran sol·licitar l'ajuda les cooperatives agràries que reuneixin els requisits següents:

a. Que el seu àmbit d'activitat territorial estigui ubicat a Eivissa.

b. Que estiguin legalment constituïdes.

c. Que estiguin inscrites en el registre de cooperatives corresponent.

d. Compromís de mantenir-se en la condició de soci de la cooperativa durant els cinc anys següents a la seua incorporació com a nou soci.

​​​​​​​​​​​​​​4. Actuacions objectiu de l'ajuda

Les ajudes podran finançar despeses d'actuacions que es realitzin des de l'1 de novembre de l'any 2021 fins al 31 d'agost de 2022.

Subvenció dels costos d'incorporació de nous associats a les cooperatives agràries que tenguin el seu àmbit d'actuació exclusivament a l'illa d'Eivissa. És a dir, la quota d'ingrés d'acord amb el que disposa l'article 77 de la Llei 1/2003, de 20 de març, de cooperatives de les Illes Balears, subvencionant l'aportació obligatòria al capital social que li correspongui.

Les noves incorporacions hauran de ser exclusivament per a aquells agricultors inscrits en el Registre Insular Agrari o que hagin sol·licitat la seua inscripció mitjançant la declaració responsable corresponent.

5. Sol·licituds de concessió i pagament de l'ajut, i documentació

Les sol·licituds de concessió i pagament de subvenció es formalitzaran mitjançant instància segons el que preveuen les bases reguladores i aquesta convocatòria. El seu termini de presentació començarà des de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria al BOIB i fins al 15-09-2022.

A la sol·licitud s'haurà d'adjuntar, a més de la documentació que s'esmenta al punt 7 de les disposicions generals, la següent:

a. Estatuts o reglaments inscrits en el registre corresponent, així com el document acreditatiu de la inscripció de l'entitat corresponent.

b. Llista dels nous associats, amb còpia i numero de DNI del nou soci.

c. Declaració responsable que el nou soci no havia estat mai soci d'aquesta cooperativa, certificat signat pel president i secretari de la cooperativa agrícola.

d. Certificat de la quantia econòmica que l'assemblea general hagi fixat com a aportació obligatòria de nous socis.

6. Règim de les ajudes

Les ajudes regulades en aquesta convocatòria són incompatibles amb qualsevol altre tipus d'ajuda o subvenció que pels mateixos conceptes atorgui aquesta o una altra administració pública o entitat privada.

La concessió de les subvencions es durà a terme mitjançant règim de concurrència no competitiva.

L'import de les ajudes que es podran concedir a les cooperatives agràries és del 50 % de la quota d'ingrés dels nous associats, fins a un màxim d'ajuda de 5.000,00 € per agricultor/a que s'hi incorpori.

7. Obligacions de les persones beneficiàries

Les cooperatives agràries que hagin obtengut subvenció hauran de complir amb les obligacions següents:

a. Realitzar les actuacions subvencionades dins del termini establert.

b. Sotmetre's a les actuacions de comprovació i de control que siguin procedents per part de l'administració del Consell Insular d'Eivissa, així com facilitar tota aquella informació que els sigui requerida per aquesta administració en relació amb l'ajuda concedida. Aquest compromís es mantendrà durant els propers cinc anys.

c. Totes aquelles que resultin de l'aplicació de les disposicions d'aquesta convocatòria, de les bases reguladores i de la resta de normativa aplicable.

d. Compromís que si en un període inferior a cinc anys deixa de ser soci/sòcia de la cooperativa, la cooperativa agrària retornarà els diners d'aquesta subvenció.

8. Instrucció

Pel que fa a la instrucció, s'atendrà al que disposa el punt 3.b de les disposicions generals.

9. Justificació i pagament

Quant a la justificació i al pagament, s'ajustarà al que disposa el punt 9 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria respecte de la documentació justificativa, tot que s'observa en aquesta línia un termini fins al 15-09-2022 per a la presentació de la sol·licitud d'ajuda i pagament.

El document justificatiu de l'ajuda serà un certificat de la cooperativa de la nova incorporació, amb la quantia aportada per l'agricultor/a almenys del mateix valor que l'ajuda, amb justificant de l'ingrés bancari d'aquesta aportació.

10. Mesures de difusió

Els beneficiaris hauran de fer difusió de la subvenció sol·licitada al Consell Insular d'Eivissa, mitjançant almenys un dels mitjans següents: xarxa social, pàgina web, premsa i altres mitjans de divulgació ja sigui de forma individual o a través de tercers.

11. Notificació de resolucions de concessió i pagament

Les resolucions de concessió i pagament de subvenció es notificaran de conformitat amb el que s'estableix al punt 3 de les disposicions generals.

k) Ajudes als ajuntaments per a actuacions de manteniment i millora en els camins rurals

1. Objecte

La Llei 8/99, de 12 d'abril, sobre atribució de competències als consells insulars de Menorca i d'Eivissa i Formentera en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i artesania disposa en el seu article segon que el Consell Insular d'Eivissa té la competència en matèria d'infraestructures i, concretament, els camins rurals, l'electrificació rural i els regadius. Així, l'objectiu d'aquesta línia d'ajuda és establir els criteris que han de regir per a la concessió de les subvencions destinades als ajuntaments per a actuacions de manteniment i millora en els camins rurals com a infraestructures necessàries per a l'accessibilitat a les diferents explotacions agràries de l'illa, a fi de millorar i/o afavorir el desenvolupament i el foment del sector agrari, ramader i/o pesquer, a l'àmbit territorial de l'illa d'Eivissa.

2. Consignació pressupostària

La quantitat màxima destinada a aquesta línia és de 400.000 € amb càrrec a l'aplicació pressupostària 4100 7620001.

3. Requisits de les persones sol·licitants

Podran sol·licitar l'ajuda els ajuntaments de l'illa d'Eivissa que realitzin actuacions de millora dels camins que donen servei a les explotacions agràries d'Eivissa, contribuint a la millora de les infraestructures relacionades amb el desenvolupament de les explotacions agràries.

 

​​​​​​​4. Actuacions objecte de l'ajuda

Són objecte de l'ajuda les actuacions sobre els camins sol·licitats que es realitzin des de l'1 de gener a l'1 d'octubre de 2022; període que podrà ampliar-se fins al 15 de desembre de 2022, per la qual cosa, s'haurà de sol·licitar el pagament anticipat, d'acord amb el que disposa el punt 6 d'aquesta línia.

Seran subvencionables les despeses originades per la millora de camins rurals que tenguin les característiques següents:

a) Camins que tenguin entrada i sortida a altres vies, ja sigui un altre camí públic o carretera.

b) Camins que donin accés a explotacions agràries, inscrites en el Registre Insular Agrari, o que estiguin en procés d'inscripció, encara que aquest camí no tengui sortida.

No podran ser objecte d'aquesta convocatòria aquells camins rurals que hagin estat subvencionats per part del Consell Insular d'Eivissa els dos anys anteriors.

5. Sol·licitud i documentació

El termini de presentació de les sol·licituds serà el que estableix el punt 7 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria.

Les sol·licituds s'hauran de formular d'acord amb el que preveuen les bases reguladores i aquesta convocatòria.

A la sol·licitud s'haurà d'adjuntar, a més de la documentació que s'esmenta en les disposicions generals, la següent:

a) Acord de l'òrgan de l'ajuntament competent per sol·licitar aquesta ajuda o certificat de secretaria d'aquest acord.

b) Memòria valorada de l'actuació, identificant cada un dels camins per als quals se sol·liciti ajuda, indicant-hi com a mínim:

Nom del camí

Traçat i dimensions del camí

Plànol en format digital georeferenciat identificant-hi amplària, longitud, etc.

Característiques de les actuacions a desenvolupar en el camí

Pressupost

En el cas de camins sense sortida, número d'explotacions agràries afectades, indicant-hi el corresponent número del RIA.

La concessió d'aquesta ajuda és compatible amb la concessió d'altres ajudes que puguin concedir aquesta o altres administracions, però l'import no pot ser mai de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb altres ajudes, superi el cost de l'activitat subvencionada.

6. Règim de les ajudes

La concessió de les subvencions es durà a terme mitjançant el procediment de concurrència no competitiva.

Les ajudes que es podran concedir als ajuntaments d'Eivissa són de fins a un 75 % del cost de les actuacions subvencionades fins a un màxim de 120.000 € per beneficiari.

Els ajuntaments de l'illa d'Eivissa podran sol·licitar el pagament anticipat de les actuacions objecte de concessió i fins a un 100% de l'import concedit, la qual cosa, s'haurà de sol·licitar expressament abans del 2 de novembre de 2022.

7. Instrucció

Pel que fa a la instrucció s'ajustarà al que disposa el punt 3.b de les disposicions generals.

8. Criteris de selecció i valoració

La comissió avaluadora desenvoluparà les funcions descrites a l'apartat 4 de les disposicions generals d'aquesta convocatòria.

9. Obligacions de les persones beneficiàries

Els ajuntaments que hagin obtengut subvenció hauran de complir amb les obligacions següents:

a) Realitzar les actuacions auxiliades dins del termini establert.

b) Sotmetre's a les actuacions de comprovació i de control procedents del Consell Insular d'Eivissa, així com facilitar tota aquella informació que aquesta institució requereixi en relació amb les ajudes concedides.

c) Totes aquelles que resultin de l'aplicació de les disposicions d'aquesta convocatòria, de les bases reguladores i de la resta de normativa aplicable.

10. Justificació i pagament

La justificació s'ajustarà a la quantitat subvencionada i respectant el percentatge d'ajuda, per la qual cosa la quantitat justificada podria ser menor al pressupost presentat juntament amb la memòria, si aquesta disminució no influeix en el compliment de l'actuació subvencionada.

Les diferents actuacions objecte de subvenció presentades per un sol·licitant en una mateixa línia d'ajuda es consideraran independents, tant per a la seua valoració com per la quantia de l'ajuda a percebre, sense que es pugui fer una transferència entre les actuacions dins d'una mateixa sol·licitud.

El termini per justificar aquestes actuacions serà fins al dia 2 de novembre 2022.

L'Ajuntament justificarà les actuacions mitjançant un informe d'Intervenció, certificat emès per la Secretaria de l'Ajuntament, el qual ha d'incloure tota la documentació relativa a les actuacions dutes a terme, així com la justificació de totes les despeses; es podrà sol·licitar qualsevol altra documentació o els informes que es considerin adequats.

En el cas que l'ajuntament hagi sol·licitat el pagament anticipat de la subvenció concedida, la justificació de les actuacions es realitzarà dins del termini de 3 mesos a comptar des de l'efectiu cobrament de l'import de la subvenció i, en tot cas, abans de l'1 de març de 2023.

10. Reintegrament

S'atendrà al que disposen els punts 15 i 17 de les bases reguladores de les ajudes per al desenvolupament de l'àmbit rural, ramader, pesquer i cinegètic a l'illa d'Eivissa, publicades en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) núm. 51, de 15-04-2008, i la seua modificació publicada en el BOIB número 100 Ext., de 30-06-2011 i, en relació amb els articles 43 i 44 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions de la CAIB (BOIB núm. 196, de 31-12-05).

11. Mesures de difusió

Els beneficiaris hauran de prendre les mesures de difusió adequades a l'objecte de la subvenció, que podran consistir en la inclusió de la imatge institucional del Consell Insular d'Eivissa en cartells, plaques commemoratives, materials impresos, mitjans electrònics o audiovisuals, tot d'acord amb el model presentat per l'ajuntament beneficiari, després que el Departament de Promoció Turística, Medi Rural i Marí hi hagi donat la conformitat.

12. Notificació de resolucions de concessió i pagament

Tant les resolucions de concessió de subvenció com les del seu pagament es notificaran de conformitat amb el que s'estableix al punt 3 de les disposicions generals.

 

Eivissa, 24 de maig de 2022

La tècnica d'administració general

Mª José Cardona Muñoz

Documents adjunts