Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DES CASTELL

Núm. 291964
Aprovació definitiva de la modificació Ordenança fiscal 1.8 reguladora de la taxa per utilització privativa i els aprofitaments especials del domini públic des Castell

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament des Castell, en sessió ordinària celebrada el dia 31 de març de 2022, va aprovar provisionalment la modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de la taxa per utilització privativa i els aprofitaments especials de domini públic des Castell.

Aquest acord va ser sotmès a informació pública durant un període de 30 dies hàbils mitjançant anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) núm.46 de dia 5 d'Abril de 2022, en el tauler d'anuncis i en la seu electrònica de l'Ajuntament. Durant aquest període no s'han presentat reclamacions ni al·legacions, per la qual cosa, de conformitat amb l'establert a l'article 49 de la llei 7/1985, de 2 d'abril, de bases de règim local, i a l'article 17.3 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, s'entén aquell definitivament aprovat, restant el text tal i com segueix.

Aquesta aprovació definitiva, així com el text definitivament aprovat mitjançant el present, es publiquen en el BOIB a l'efecte del seu general coneixement, així com per a la seva entrada en vigor, en compliment del que assenyala l'article 103.2 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Contra el present acord, conforme a l'article 19 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es podrà interposar, pels interessats, recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà al de la publicació d'aquest anunci en el BOIB.

ANNEX ORDENANÇA NÚM. 1.8 MODIFICACIÓ DE L'ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER UTILITZACIÓ PRIVATIVA I ELS APROFITAMENTS ESPECIALS DEL DOMINI PÚBLIC

Exposició de motius

El Municipi, en la seva condició d'Administració Pública de caràcter territorial té atribuïda la potestat reglamentària i d'autoorganització i en aquest context es planteja la necessitat del procedir a l'aprovació d'una modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de la taxa per la utilització privativa i els aprofitaments especials del domini públic, oferint una regulació d'aquest tribut més clara i detallada pel que fa a conceptes com la meritació i modalitat de liquidació, i ajustada en tot cas a la realitat dels diferents supòsits de fet relatius a l'ocupació dels diversos espais públics del municipi, tot amb la finalitat d'oferir-ne un millor enteniment de la mateixa, tot en el context d'allò previst als articles 15 i 20 i següents del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març pel qual s'aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, així com a la Llei 8/1989, de 13 d'abril, de taxes i preus públics.

D'aquesta manera i amb la finalitat assenyalada, es destaca la introducció d'una nova taxa d'aparcament derivada de l'ordenança reguladora de l'aparcament de vehicles en determinades vies públiques del municipi des Castell, relativa a l'expedició de la targeta tipus B prevista en aquella.

Així mateix s'adapta el contingut de la present ordenança a la de venda ambulant, ajustant els fets imposables a la realitat fàctica que s'ha constatat en el context dels diversos mercats municipals, regulant-se de manera específica el Mercat de Nit integrant-se aquest de manera expressa i específica dins d'aquesta mateixa norma reglamentària municipal.

Article 1.

Conforme amb el previst en els articles 20.3 i 57 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, pel que s'aprova el Text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, i d'acord amb el que preveuen els articles 15 a 19 de l'esmentat text legal, aquest Ajuntament estableix la taxa utilització privativa i els aprofitaments especials del domini públic local, que es regirà per la present Ordenança fiscal.

Article 2.- Fet imposable.

Constitueix el fet impositiu de la taxa d'ocupació, la utilització especial o l'aprofitament econòmic del domini públic local.

 

Article 3.- Subjecte Passiu.

Són subjectes passius d'aquesta taxa, en concepte de contribuents, les persones físiques i jurídiques i Entitats a les que es refereix l'article 36 de la Llei General Tributària.

En particular, tindran la consideració de subjectes passius, als efectes de la taxa regulada per aquesta ordenança:

1. Les persones titulars de la llicència d'ocupació.

2. Les persones físiques i jurídiques propietàries dels immobles on es trobin situades les entrades de vehicles.

3. Les empreses, entitats o persones particulars beneficiàries de les ocupacions, utilitzacions especials o aprofitaments, encara que es produesquin sense l'oportuna autorització.

Article 4.- Responsables.

4.1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries de subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a les que es refereix l'article 42 de la Llei General Tributària.

4.2. Seran responsables subsidiaris les persones o entitats a que es refereix l'article 43 de la Llei General Tributària.

Article 5.- Quota tributària.

5.1. TAULES I CADIRES.

Taules i cadires

Taxa temp. estiu/m2

Taxa tot l'any/m2

a) Categoria de carrer 1

18,00€*m2

16,00€*m2

b) Categoria de carrer 2

17,00€*m2

15,00€*m2

c) Categoria de carrer 3

16,00€*m2

14,00€*m2

d) Categoria de carrer 4

14,00€*m2

13,00€*m2

e) Categoria de carrer 5

13,00€*m2

12,00€*m2

Categories de carrers segons l'Ordenança reguladora de l'Impost d'Activitats Econòmiques.

Les taxes per a superfícies tancades adscrites a activitats econòmiques s'incrementaran en un 10% de la taxa que correspongui en cada cas.

Les taxes per ocupació amb taules i cadires que es desmuntin cada dia es reduiran en un 10% de la taxa que correspongui en cada cas.

5.2 OCUPACIÓ VIA PÚBLICA. Obres, càrrega i descàrrega de mercaderies, etc.

Concepte

Taxa/dia/m2

5.2 Ocupació Via Pública

 

a) Ocupació des de 1 dia a 1 mes

0,70€*dia*m2

b) Ocupació des de 1 mes fins a 3 mesos

0,50€*dia*m2

c) Ocupació des de 3 mesos fins a 6 mesos

0,40€*dia*m2

d) Ocupació des de 6 mesos fins a 12 mesos

0,35€*dia*m2

e) Ocupació de més d'un any

0,30€*dia*m2

 

 

* Es consideren mesos de 30 dies

 

* La taxa mínima per rebut serà de 15€

 

5.3 ENTRADA DE VEHICLES

Concepte

Metres2

taxa/any/*plaça

5.3 Entrada de vehicles

 

 

a) 1. Individuals

9

12,00 €

a) 2. Per plaça addicional

6

+2,50 €

b) Col·lectives

6

8,00 €

c) 1. Activitats econòmiques*

9

19,00 €

c) 2. Per plaça addicional

6

+4,00€

 

 

 

Placa de gual permanent

Preu

5.3. d) Placa de gual permanent

14,00€

(*) Per activitats econòmiques s'entén l'entrada de vehicles a llocs públics o pupil·latge de vehicles, inclosos com a tals en les llicències fiscals corresponents (garatges d'autobusos, camions, tallers de reparació de vehicles, garatges d'auto-escoles i d'empreses dedicades a lloguer de vehicles.

5.4. MERCATS PERIÒDICS (d'acord amb el que estableix l'Ordenança reguladora de la venda ambulant al terme municipal des Castell).

5.4. A. Mercat ambulant des Castell a la plaça Esplanada: màxim 6m.

i) Preu per mes.

38,00 €

ii) Preu per dia.*

5,00 €

*El pagament es realitzarà diàriament abans de l'inici de l'activitat.

5.4.B. Mercat ambulant de Calasfonts. Diari, del 15 de juny al 15 de setembre.

 

Mes

Temporada

Amplària màxima de 2m*1,5m.

100,00 €

250,00€

 

5.4.C. Mercat de Nit. Dilluns, del 15 de juny al 15 de setembre.

 

Temporada

Mercat de Nit.

120,00€

5.5. MERCATS OCASIONALS.

A. Mercat ambulant Festes Sant Jaume. 24 i 25 de juliol. (d'acord amb el que estableix l'Ordenança reguladora d'horaris, usos i ocupació de la via pública durant les festes patronals de Sant Jaume).

 

Temporada

i) Plaça Esplanada

30,00€

ii) Carrer Gran i Victori.

25,00€

iii) Altres carrers.

20,00€

5.6. ALTRES MERCATS.

Mercats ambulants temàtics i altres modalitats de comerç ambulant.

Qualsevol altra tipus de Mercat que no estigui explícitament previst en les tarifes es regularà d'acord amb la seva convocatòria o, si escau, d'acord amb la taxa que presenti majors similituds amb els aprofitaments descrits anteriorment.

5.7. ATRACCIONS, BARS, BARRES DE BAR I TERRASSES DE LES FESTES DE SANT JAUME.

D'acord amb el que estableix l'Ordenança reguladora d'horaris, usos i ocupació de la via pública durant les festes patronals de Sant Jaume).

 

Taxa *m2

a) Atraccions, bars, etc.

0,60€*m2

b) Barres de bar.

15,00€*m2

c) Terrasses festes.

10,00€*m2

 

5.8. TARGETA TIPUS B. Permís especial.

Podran obtenir aquesta targeta, les persones físiques o jurídiques establertes en l'Ordenança reguladora de l'aparcament de vehicles en determinades vies públiques del municipi des Castell, amb els requisits que s'estableixen a l'article 5 de la mateixa ordenança. El període d'ús comprèn des del dia 1 de juny fins el 30 de setembre de l'any corrent, de les 18:00h fins les 00:01h.

 

Temporada

Permís especial, targeta Tipus B

10,00€

5.9 OCUPACIÓ SUBTERRÀNIA AMB CANONADES.

 

Any

Ocupació subterrània amb canonades

2,00€*ml

5.10 OCUPACIÓ DEL SUBSÒL I VOL DE LA VIA PÚBLICA PER EMPRESES EXPLOTADORES DE SERVEIS.

1.- La tarifa d'aquesta taxa serà l'1,5% dels ingressos bruts procedents de la facturació que obtinguin anualment en el terme municipal des Castell, les empreses explotadores de serveis, tal i com estableix l'article 24.1 c) del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel que s'aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

A aquest efecte, els obligats tributaris han de presentar a l'Administració tributària municipal, abans del 31 de març de cada any, una declaració corresponent a l'import dels ingressos bruts facturats corresponents al període impositiu anterior al de meritació, desglossat per conceptes, d'acord amb la normativa reguladora de cada sector, amb indicació expressa de las quantitats excloses i el concepte de l'exclusió a la qual es refereix l'article 24.1.c abans esmentat.

2.- La quantia d'aquesta taxa que pogués correspondre a «Telefónica España, SA», està englobada en la compensació en metàl·lic de periodicitat anual a què es refereix l'article 4.1. de la Llei 15/1987, de 30 de juliol, segons la Disposició Addicional Octava de la Llei 39/1988, de 28 de desembre.

5.11. OCUPACIÓ CARTELLS PUBLICITARIS.

Ocupació subjecte a llicència urbanística municipal.

 

Any

Ocupació amb cartells publicitaris

115,00€*m2

5.12 OCUPACIÓ AMB ELEMENTS ACTIVITATS NO ECONÒMIQUES.

 

Dia

Ocupació amb elements activitats no econòmiques

0,20€*m2

5.13. GENERAL (caixers, expenedors, i altres).

Anual

26,00€*m2

Article 6.- Gestió tributària.

1. Les persones o entitats interessades en els aprofitaments regulats en aquesta ordenança hauran de sol·licitar prèviament l'autorització d'ocupació corresponent.

2. Un cop concedida la llicència d'ocupació, qui és subjecte passiu haurà de liquidar la taxa per ocupació del domini públic corresponent al període en curs.

3. Les liquidacions successives de les taxes per aprofitament de caràcter anual prorrogats expressament o tàcitament es gestionaran mitjançant padró o matrícula, i s'haurà d'efectuar el pagament dins el període indicat en l'anunci de cobrament corresponent.

En aquest sentit, la persona interessada podrà presentar declaració de cessament de l'activitat o sol·licitud de baixa per cessament definitiu de l'ocupació quan així ho estimi oportú, aquesta baixa tindrà efectes en el padró de l'exercici següent.

4. En començar l'any l'Ajuntament tindrà la potestat de prorrogar les llicències anuals atorgades. Sense perjudici de l'anterior, els interessats que no desitgin continuar amb l'aprofitament del domini públic ho hauran de comunicar a l'Ajuntament abans que finalitzi el mes de desembre de l'any anterior.

5. L'Ajuntament des Castell es reserva el dret de suspendre temporal i puntualment, per l'organització d'actes públics, l'ocupació de la via pública autoritzada sense dret a indemnitzacions.

6. L'Ajuntament es reserva el dret de vigilar que l'ocupació del domini públic es realitza adequadament.

7. Correspon a la persona titular de l'ocupació la neteja del domini públic ocupat.

8. Els terminis d'ocupació seran els indicats per a cadascuna de les tarifes i no seran prorratejables en cap cas.

Article 7.- Meritació.

1. Es merita la taxa i neix l'obligació de contribuir quan s'iniciï l'ocupació o s'obtingui autorització per a la realització de l'activitat, o es presenti la declaració responsable d'inici d'activitat, si així està previst, segons el tipus d'ocupació de què es tracti.

2. Quan l'ocupació del domini públic hagi tingut lloc sense haver-se obtingut la llicència oportuna, o sense la presentació de la declaració responsable d'inici, la taxa es meritarà quan s'ocupi efectivament el domini públic municipal, independentment de la iniciació de l'expedient administratiu que es pugui instruir per autoritzar l'exercici de l'activitat o per denegar-la, en cas que no fos viable la seva instal·lació; tot això, sens perjudici de l'expedient sancionador que si escau sigui procedent.

3. Quan es tracti de concessions d'aprofitaments ja autoritzats i prorrogats i es generin liquidacions mitjançant padró, aquests meritaran l'1 de gener de cada any i el període impositiu correspondrà a l'any natural.

4. Quan, per causes no imputables al subjecte passiu, el dret a la utilització o aprofitament del domini públic no s'hagués exercit, serà procedent la devolució de l'import corresponent al període de temps en què subsisteixen les circumstàncies que van impedir la materialització del dret.

5. La obligació de contribuir no es veurà afectada per la renúncia o desistiment de la persona sol·licitant, un cop concedia la llicència.

Article 8.- Règim de declaració i d'ingrés.

1. Les taxes d'ocupació de la via pública amb materials d'obra s'exigiran en règim d'autoliquidació quan els procediments s'iniciïn a instància de qui és subjecte passiu. A aquests efectes, quan es presenti la sol·licitud, la persona interessada haurà d'adjuntar amb la sol·licitud l'acreditació d'haver efectuat el pagament de la taxa, en cas contrari no es realitzarà o tramitarà la sol·licitud.

2. En el cas de llicències ja autoritzades o prorrogades, que es gestionin per padró, s'ingressarà en el període indicat en l'anunci de cobrament corresponent. Els padrons es formaran a partir del padró de l'exercici anterior i, si és el cas, s'hi incorporaran les modificacions derivades de la variació de tarifes aprovades i també altres incidències que no constitueixin alteració dels elements essencials determinants del deute tributari i que siguin conegudes per l'Ajuntament.

3. En les utilitzacions privatives i aprofitaments especials autoritzats pel procediment de concurrència competitiva, se seguirà el procediment establert en els plecs de condicions o en l'acord de concessió.

4. En els supòsits diferents dels anteriors, la taxa serà liquidada per l'Administració, que la notificarà a qui és subjecte passiu perquè n'efectuï el pagament, sense perjudici dels supòsits en els que s'estableixi que la taxa sigui liquidada en el moment de presentació de la sol·licitud.

Article 9. Compatibilitat amb altres tributs.

La taxa regulada en aquesta Ordenança és independent i compatible amb qualsevol altra taxa, preu públic, impost o contribució que amb diferent objecte pugui regular o tenir regulat l'Ajuntament.

Article 10.- Infraccions i sancions.

En allò relatiu a la qualificació d'infraccions tributàries i quantificació de sancions, s'estarà al que es disposa a la Llei General Tributària i demés normativa aplicable, conforme al que s'estableix en l'article 11 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, pel que s'aprova el Text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

 

Disposició addicional primera.

Tot el que no estigui previst en aquesta Ordenança es regirà pel Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals i la Llei General tributària, i si és el cas, per les normes generals d'aplicació.

Disposició final.

Aquesta Ordenança entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i serà d'aplicació fins que es modifiqui o derogui expressament.

Amb l'aprovació definitiva, que esgota la via administrativa, d'acord amb el que estableixen l'article 112 de la Llei 39/2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció administrativa, es podrà interposar recurs contenciós administratiu, davant la sala corresponent del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptats a partir de l'endemà de la publicació d'aquest anunci (art. 46 de la Llei 29/1998).

 

(Signat electrònicament: 23 de maig de 2022

La batllessa Juana Escandell Salom)