Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA, FUNCIÓ PÚBLICA I IGUALTAT

Núm. 265278
Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat a proposta del director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local, per la qual es qualifica positivament la modificació dels Estatuts del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i Assistents Socials de les Illes Balears i se n’ordena la inscripció en el full registral corresponent del Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local ha formulat la proposta de resolució següent:

Fets

1. El 14 d'octubre de 2019, el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i Assistents Socials de les Illes Balears va presentar en el Registre de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat una sol·licitud de qualificació de la modificació dels seus estatuts, aprovada per l'Assemblea General Extraordinària reunida el 8 de juliol de 2016 i l'Assemblea General Ordinària reunida el 30 de novembre de 2018, d'acord amb el certificat de la secretaria del Col·legi Professional de 30 de setembre de 2019.

2. El 22 de novembre de 2019, el Consell General de Treball Social d'Espanya va aprovar la modificació dels Estatuts del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i Assistents Socials de les Illes Balears, d'acord amb l'article 6.4 de la Llei 2/1974, de 13 de febrer, sobre Col·legis Professionals.

3. El 10 de gener de 2020 la part interessada va aportar la documentació requerida per tal d'esmenar les deficiències advertides en la sol·licitud.

4. El 28 d'agost de 2020 el Servei d'Assessoria Jurídica de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat va emetre, d'acord amb l'article 16 del Reglament de col·legis professionals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 32/2000, de 3 de març, un informe favorable a la modificació dels Estatuts de l'entitat, sempre i quan s'esmenin les deficiències indicades en els punts 5, 7, 8, 12 i 14 del mateix informe.

5. El 13 d'octubre de 2020 la Conselleria d'Afers Socials i Esports va emetre, d'acord amb l'article 16 del Reglament de col·legis professionals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 32/2000, de 3 de març, un informe favorable a la modificació dels Estatuts de l'entitat, sempre i quan s'esmenin les deficiències indicades en el propi informe.

6. El 26 d'octubre de 2020 el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament va dictar una resolució per la qual s'ordenava la devolució del text dels estatuts del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Socials i Assistents Socials de les Illes Balears, per tal que, en un termini no superior a seixanta dies, s'esmenassin les deficiències observades en els informes indicats anteriorment.

7. El 20 d'octubre de 2021 el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Socials i Assistents Socials de les Illes Balears va aportar els Estatuts modificats d'acord amb les indicacions realitzades a la Resolució del director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament per la qual s'ordena la devolució del text dels Estatuts del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Socials i Assistents Socials de les Illes Balears de les Illes Balears de 26 d'octubre de 2020.

Fonaments de dret

1. L'article 36 de la Constitució espanyola disposa que la llei ha de regular les peculiaritats pròpies del règim jurídic dels col·legis professionals i l'exercici de les professions titulades. L'estructura interna i el funcionament dels col·legis han de ser democràtics.

2. D'acord amb el que disposa l'article 31.9 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, corresponen a la Comunitat Autònoma les competències de desplegament legislatiu i d'execució en matèria de corporacions de dret públic representatives d'interessos econòmics i professionals, les quals ha d'exercir en el marc de la legislació bàsica de l'Estat i en els termes que s'hi estableixin.

3. L'article 21.1 a de la Llei 10/1998 estableix que els col·legis professionals han de comunicar a la conselleria competent en aquesta matèria el text oficial dels estatuts i les modificacions que s'hi facin, en els termes que es determinin reglamentàriament.

4. L'article 16.4 del Reglament de col·legis professionals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 32/2000, de 3 de març, estableix la competència per dictar la resolució sobre la qualificació dels estatuts col·legials, que recau en el conseller competent en matèria de col·legis professionals.

5. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atribueix a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat a través de la Direcció General de Relacions Institucionals i Cooperació local, la competència en matèria de corporacions de dret públic.

Proposta de resolució

Propòs a la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat que dicti una resolució en els termes següents:

1. Qualificar positivament la modificació dels Estatuts del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Socials i Assistents Socials de les Illes Balears, el text dels quals s'annexa a aquesta Resolució.

2. Ordenar la inscripció d'aquesta modificació del text dels Estatuts en el full registral corresponent del Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears.

3. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

4. Notificar aquesta Resolució a la corporació sol·licitant.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

(Signat electrònicament, 9 de maig de 2022)

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat

Mercedes Garrido Rodríguez

 

El director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local

Francesc Miralles Mascaró

 

ESTATUTS DEL COL·LEGI OFICIAL DE DIPLOMATS I DIPLOMADES EN TREBALL SOCIAL I D'ASSISTENTS SOCIALS DE LES ILLES BALEARS.

TÍTOL I

DISPOSICIONS GENERALS

Article 1.- Naturalesa jurídica

Article 2.- Composició

Article 3.- Àmbit territorial

Article 4.- Relacions amb el Govern i l'Administració de les Illes Balears.

Article 5.- Normativa reguladora

Article 6.- Seu del Col·legi

TÍTOL II

FINALITAT I FUNCIONS DEL COL·LEGI

Article 7.- Finalitats del Col·legi

Article 8.- Funcions del Col·legi

TÍTOL III

PRINCIPIS DE GESTIÓ DEL COL·LEGI

Article 9.- Igualtat de tracte i no discriminació

Article 10.- Finestreta Única

Article 11.- Servei d'atenció als col·legiats i col·legiades

Article 12.- Servei d'atenció a la ciutadania

Article 13.-Memòria Anual

TÍTOL IV

DE LA PROFESSIÓ DE TREBALL SOCIAL

CAPÍTOL I. LA PROFESSIÓ DE TREBALL SOCIAL

Article 14.- Concepte de la professió de Treball Social

Article 15.- Modalitats de l'exercici professional

Article 16.- Publicitat dels serveis

Article 17.- Honoraris

CAPÍTOL II. FACULTATS I FUNCIONS PROFESSIONALS

Article 18.- Facultats Generals

Article 19.- Facultats Específiques

Article 20.- Funcions Professionals

Article 21.-Instruments de la professió

TÍTOL

V DELS COL·LEGIATS I PRECOL·LEGIATS

CAPÍTOL I. L'EXERCICI DE LA PROFESSIÓ

Article 22.- Requisits per a l'exercici de la professió.

Article 23.- Incorporació al Col·legi

Article 24.- Tramitació de la incorporació al Col·legi

Article 25.- Tramitació de la baixa col·legial

Article 26.- Col·legiat jubilat

CAPÍTOL II.- DRETS I OBLIGACIONS DELS COL·LEGIATS.

Article 27.- Drets dels col·legiats.

Article 28.- Deures dels col·legiats.

CAPÍTOL III. DELS PRECOL·LEGIATS.

Article 29.-Incorporació al Col·legi per precol·legiació.

 

CAPÍTOL IV.- DRETS I OBLIGACIONS DELS PRECOL·LEGIATS.

Article 30.- Drets

Article 31.- Deures

TÍTOL VI. DELS ÒRGANS DE GOVERN DEL COL·LEGI

CAPÍTOL PRELIMINAR

Article 32.- Estructura col·legial

CAPÍTOL I.- ASSEMBLEA GENERAL

Article 33.- Òrgan plenari

Article 34.- Assemblees Ordinàries i Extraordinàries

Article 35.- Sessions de les Assemblees

Article 36.- Funcions de l'Assemblea General

CAPÍTOL II.- JUNTA DE GOVERN

Article 37.- Naturalesa i composició

Article 38.- Funcionament de les sessions de la Junta de Govern.

Article 39.- Funcions de la Junta de Govern.

Article 40.- Funcions del President/a

Article 41.- Funcions del Vicepresident/a

Article 42.- Funcions del Secretari/a

Article 43.- Funcions del Tresorer/a

Article 44.- Vocals de la Junta

CAPÍTOL III.- PROCEDIMENT PER A l'ELECCIÓ DELS MEMBRES DE LA JUNTA DE GOVERN.

Article 45.- Condicions de elegibilitat.

Article 46.- Electors

Article 47.- Procediment electoral.

Article 48.- Absència de candidatura.

Article 49.- Candidatura única

Article 50.- Cessaments

Article 51.- Junta Gestora

CAPÍTOL IV.- MOCIÓ DE CENSURA

Article 52.- Moció de Censura.

TÍTOL VII

PROCEDIMENT DE VISAT

Article 53.- Visat

TÍTOL VIII

RÈGIM ECONÒMIC I FINANCER

Article 54.- Capacitat patrimonial

Article 55.- Recursos econòmics ordinaris

Article 56.- Recursos econòmics extraordinaris

 

TÍTOL IX

RÈGIM DE DISTINCIONS I PREMIS

Article 57.- Distinció i premis

TÍTOL X

RÈGIM DISCIPLINARI

CAPÍTOL I.- TIPIFICACIÓ D'INFRACCIONS I SANCIONIS

Article 58.- Potestat disciplinària

Article 59.- Infraccions

Article 60.- Sancions

Article 61.- Prescripció

CAPÍTOL II.- PROCEDIMENT SANCIONADOR

Article 62.- Actuacions prèvies i expedient sancionador

Article 63.- Resolució de l'expedient.

TÍTOL XI

RÈGIM JURÍDIC DELS ACTES COL·LEGIALS

Article 64.- Eficàcia dels actes i acords

Article 65.- Llibre d'actes

Article 66.- Nul·litat de ple dret

Article 67.- Anul·labilitat

Article 68.- Recursos Administratius i jurisdiccionals

Article 69.- Legitimació

TÍTOL XII

DISSOLUCIÓ, FUSIÓ I ABSORCIÓ

Article 70.- Dissolució i règim de liquidació

Article 71.- Segregació

Article 72.- Fusió

TÍTOL XIII

MODIFICACIÓ D'ESTATUTS

Articulo 73.- Modificació

ESTATUTS DEL COL·LEGI OFICIAL DE DIPLOMATS I DIPLOMADES EN TREBALL SOCIAL I D'ASSISTENTS SOCIALS DE LES ILLES BALEARS.

TÍTOL I

DISPOSICIONS GENERALS

Article 1.- Naturalesa jurídica

El Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, i amb aquest nom, és una Corporació de Dret Públic de caràcter representatiu de la professió emparada per la Llei i reconeguda per l'estat, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar per al compliment de les seves finalitats.

 

​​​​​​​Article 2.-Composició

Componen el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears les persones en possessió del títol d'Assistent Social, o de Diplomatura o Grau en Treball Social, que complint els requisits que estableixen les Lleis i aquests Estatuts, s'incorporin com a col·legiats i col·legiades de ple dret i exercents o no, sense perjudici dels drets i deures específics que es derivin del règim de col·legiació.

Article 3.-Àmbit territorial

3.1 L'àmbit territorial serà el de les Illes Balears.

Article 4.-Relacions amb el Govern i l'Administració de les Illes Balears.

El Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears es relacionarà amb el Govern i l'Administració de les illes Balears a través de la conselleria competent en matèria de col·legis, d'acord amb el que preveu l'article 6 de la Llei 10/1998, de 14 de desembre de col·legis professionals de les Illes Balears.

Article 5.- Normativa reguladora

5.1 El Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears es regirà, en el marc de la legislació bàsica de l'Estat, pel que es disposa en la llei 10/1998 de 14 de desembre, reguladora dels Col·legis Professionals de les Illes Balears.

5.2 D'igual forma, es regirà pels presents Estatuts i els reglaments de règim interior que els desenvolupin, així com pels acords dels seus òrgans de govern i pels adoptats pel Consejo General del Trabajo Social, d'acord amb les respectives competències atribuïdes per les normes autonòmiques i estatals.

5.3 El Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears ha d'utilitzar, amb altres Col·legis, els mecanismes i sistemes de cooperació administrativa previstos a la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de serveis i al seu exercici, per a facilitar l'exercici respectiu de les competències d'ordenació i de la potestat disciplinària, en benefici dels consumidors i usuaris, en relació amb els col·legits i col·legiades que exerceixin la professió en un territori distint al de la seva col·legiació.

Article 6.- Seu del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears

La seu del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears coincidirà amb el seu domicili, C/. Simó Ballester, nº 5, entresòl esquerra, 07011 de Palma de Mallorca.

TÍTOL II

FINALITATS I FUNCIONS DEL COL·LEGI OFICIAL DE DIPLOMATS I DIPLOMADES EN TREBALL SOCIAL I D'ASSISTENTS SOCIALS DE LES ILLES BALEARS

Article 7.-Finalitats del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears

Són finalitats essencials del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears:

a. Ordenar, d'acord amb el marc legal aplicable, l'exercici de la professió en qualsevol de la seva formes o modalitats.

b. Representar i defensar la professió i els interessos generals de les persones col·legiades.

c. Vetllar perquè l'activitat professional dels col·legiats i col·legiades respongui als interessos i les necessitats de la Societat i al compliment de les funcions generals del treball social.

d. Garantir el compliment de la bona pràctica i de les obligacions deontològiques de la professió de Treball Social.

e. Promoure i posicionar socialment la professió.

f. Ser un referent en tots aquells àmbits que tenen incidència en el benestar social de la ciutadania.

g. Protegir els interessos dels consumidors i usuaris dels Serveis prestats pels col·legiats i col·legiades sense perjudici de la competència de l'Administració Pública a causa de la relació funcionarial.

h. Fomentar la implicació dels col·legiats i col·legiades en temes de solidaritat social.

i. Realitzar una gestió operativa, que sigui democràtica i de consens.

j. Prestar Serveis en interès dels col·legiats i col·legiades i de la professió en general.

k. Vetllar per la dignitat de la professió en tant que s'exerceixi per persones qualificades i col·legiades.

 

​​​​​​​Article 8.-Funcions del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears

Corresponen al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears les següents funcions:

a) Ostentar la representació que estableixen les lleis per al compliment de les seves finalitats.

b) Exercir les funcions encarregades per les Administracions Públiques i col·laborar mitjançant la realització d'estudis, emissió d'informes, elaboració d'estadístiques i altres activitats relacionades amb els seus objectius, tant si són requerides per la pròpia Administració com si es duen a terme per iniciativa del propi Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears. També informarà els projectes de llei i altres disposicions referides a les condicions de l'exercici de la professió.

c) Promoure l'acció associada d'individus, grups i comunitats afectades per una problemàtica social, amb l'objectiu d'aconseguir la seva participació activa encaminada a transformar la seva situació.

d) Participar en els Consells i Òrgans consultius de l'Administració Pública en matèria de competència de la professió.

e) Participar, si escau, en l'elaboració dels plans d'estudi i, si escau, assessorar en el que es refereix a les normes organitzatives dels centres docents corresponents a la professió, mantenint un contacte permanent; preparar la informació necessària per facilitar l'accés a l'activitat professional dels nous professionals.

f) Ostentar, en les Illes Balears, la representació i defensa de la professió en relació a les administracions públiques, institucions públiques i privades, tribunals i particulars, amb legitimació per exercir la representació en els litigis que afectin als interessos professionals i exercitar el dret de petició d'acord amb la Llei, sense perjudici del que es disposa en la legislació sobre Col·legis Professionals.

g) Facilitar als Tribunals, d'acord amb les Lleis, la relació dels col·legiats i col·legiades que poguessin ser requerits per intervenir com a perits en els assumptes judicials, o designar-los per si mateix com procedeixi.

h) Regular i ordenar l'activitat professional dels col·legiats i col·legiades en l'àmbit de les seves competències, vetllant per l'ètica i la dignitat professional i pel respecte als drets dels particulars i exercir la facultat disciplinària en l'ordre professional col·legial.

i) Regular i organitzar activitats i serveis comuns d'interès per als col·legiats i col·legiades de caràcter cultural, assistència i de previsió, contribuint al seu manteniment econòmic fent ús dels mitjans necessaris.

j) Procurar l'harmonia i col·laboració entre els col·legiats i col·legiades i impedir la competència deslleial entre ells i elles.

k) Perseguir i denunciar l'intrusisme professional i la il·legalitat en l'exercici de la professió, inclosa la facultat d'efectuar una col·legiació d'ofici a aquells que, disposant del títol per a l'exercici de la professió, ometin el requisit i tràmit imprescindible de la col·legiació en el cas de que els professionals estiguin exercint la professió.

l) Intervenir, mitjançant conciliació o arbitratge, en els assumptes que poguessin sorgir entre els col·legiats o col·legiades per motius professionals quan ells així ho sol·licitin.

m) Informar en els procediments judicials o administratius en els quals es discuteixin honoraris professionals.

n) Visar, a petició dels col·legiats i col·legiades els treballs professionals dels mateixos. El visat no comprendrà els honoraris ni altres condicions contractuals, la determinació d'aquests, es deixa al lliure acord de les parts.

o) Organitzar cursos i altres activitats per a la formació professional dels col·legiats i col·legiades.

p) Respectar i exigir als col·legiats i col·legiades l'observació de la legislació vigent i el compliment dels Estatuts professionals i, si escau, dels reglaments de règim intern, així com les normes i decisions que els òrgans col·legiats adoptin en matèria de les seves competències.

q) Aprovar els pressupostos, regular i fixar les aportacions econòmiques dels col·legiats i col·legiades.

r) Exercir totes aquelles funcions que suposin un benefici en els interessos professionals dels col·legiats i col·legiades i de la professió en general.

s) Promoure la dignificació social i econòmica dels col·legiats i col·legiades.

t) Portar Registre de Societats Professionals, conforme al que es disposa en la llei 2/2007 de 15 de març de Societats Professionals.

u) Vetllar perquè la conducta dels col·legiats i col·legiades en matèria de comunicacions comercials sigui ajustada al que es disposa a la Llei.

TÍTOL III

PRINCIPIS DE GESTIÓ DEL COL·LEGI OFICIAL DE DIPLOMATS I DIPLOMADES EN TREBALL SOCIAL I D'ASSISTENTS SOCIALS DE LES ILLES BALEARS

Article 9. Igualtat de tracte i no discriminació.

L'accés i exercici a professions col·legiades com el Treball Social es regeix pel principi d'igualtat de tracte i no discriminació, en particular per raó d'origen racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat o orientació sexual, en els termes de la Secció III del Capítol III del Títol II de la Llei 62/2003, de 30 de desembre, de Mesures Fiscals, Administratives i de l'Ordre Social.

Article 10 . Finestreta única.

1. El Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears disposarà d'una pàgina web perquè, a través de la finestreta única prevista en la Llei 17/2009, de 23 de novembre, els professionals puguin realitzar els tràmits necessaris per a la col·legiació, l'exercici de la professió i la seva baixa en el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears a través d'un únic punt d'accés, per via electrònica i a distància.

2. El Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears haurà d'adoptar les mesures necessàries per al compliment del previst en l'article 10 de la Llei 2/1974, de 13 de febrer, i incorporar per a això les tecnologies precises i crear i mantenir les plataformes tecnològiques que garanteixin la interoperabilitat entre els diferents sistemes i l'accessibilitat de les persones amb discapacitat. Per a això, els col·legis professionals i, si escau, els Consells Generals i autonòmics podran engegar els mecanismes de coordinació i col·laboració necessaris, inclusivament amb les corporacions d'altres professions.

3. El Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears facilitarà al Consejo General del Trabajo Social la informació concernent a les altes, baixes i qualssevol altres modificacions que afectin als Registres de persones col·legiades i de societats professionals, perquè en prengueu coneixement i anotació en els Registres centrals de col·legiats, col·legiades i de societats professionals d'aquells.

4. A través de la citada finestreta única els professionals podran:

a. Obtenir els formularis necessaris i la informació suficient per a l'accés a l'activitat professional i el seu exercici.

b. Presentar la documentació i sol·licituds necessàries, incloent les que s'exigeixin per la seva col·legiació.

c. Conèixer l'estat de tramitació dels procediments en què s'acrediti la qualitat d'interessat i rebre notificacions referides als actes de tràmit preceptius i la seva resolució pel Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

d. Rebre notificacions d'expedients disciplinaris als quals estiguin sotmesos, quan no fos possible efectuar-les per altres mitjans i sense perjudici que es documentin les actuacions de forma fefaent pel Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

e. Rebre les convocatòries per a les Assemblees Generals, Ordinàries i Extraordinàries.

f. Rebre comunicacions i informació sobre les activitats públiques i privades del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

5. A través de la finestreta única, amb la finalitat de garantir els drets dels consumidors i usuaris, el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears oferirà la següent informació:

a. Accés al Registre de Col·legiats actualitzat i que contindrà, almenys, les següents dades: nom i cognoms dels professionals col·legiats, nombre de col·legiació, títols oficials que posseeixin, domicili professional, dades de contacte i situació d'habilitació professional.

b. Accés al Registre de Societats Professionals conforme a les normes que li són aplicable.

c. Informació sobre les vies de reclamació i recursos que poden interposar-se en cas de conflicte entre un consumidor o usuari i un col·legiat o col·legiada, o el Col·legi Professional.

d. Informació sobre el contingut dels Codis Deontològics Professionals, així com les dades de les associacions o organitzacions de consumidors i usuaris a les quals als destinataris dels serveis professionals poden dirigir-se per obtenir assistència.

 

​​​​​​​Article 11 . Servei d'atenció als col·legiats i col·legiades

El Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears atendrà les queixes i reclamacions presentades pels col·legiats i col·legiades, determinant els procediments a seguir en aquests casos, mitjançant l'aprovació per la seva Assemblea General dels reglaments interns oportuns als quals es donarà deguda publicitat.

Les queixes i reclamacions presentades pels col·legiats i col·legiades podran presentar-se per via electrònica i a distància, igual que en el servei d'atenció a la ciutadania regulat en l'article següent, de conformitat amb les previsions de l'article 12 de la Llei 2/1974, de 13 de febrer, sobre col·legis professionals.

Article 12. Servei d'atenció a la ciutadania

1. El Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears disposarà d'un servei d'atenció als consumidors o usuaris que tramitarà i resoldrà les queixes i reclamacions referides a l'activitat professional dels col·legiats i col·legiades i que formulin els consumidors i usuaris, en la seva representació o defensa dels seus interessos.

2. El Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, a través d'aquest servei d'atenció als consumidors o usuaris resoldrà sobre la queixa o reclamació segons com pertocarà: informant sobre el sistema extrajudicial de resolució de conflictes, remetent l'expedient als òrgans col·legials competents per instruir expedient informatiu o disciplinari o adoptant qualsevol altra decisió conforme a dret.

3. La regulació del servei d'atenció als consumidors o usuaris haurà de preveure la presentació de queixes o reclamacions per via electrònica i a distància.

Article 13. Memòria Anual

1. El Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears està subjecte al principi de transparència en la seva gestió, per això queda obligat a elaborar una memòria anual que contindrà la següent informació:

a) Informe anual de la gestió econòmica, incloent les despeses de personal desglossats i especificant les retribucions dels membres de la seva Junta de Govern en raó del seu càrrec.

b) Import de les quotes percebudes, desglossades per conceptes i pel tipus de serveis prestats, així com els criteris per al seu càlcul i aplicació.

c) Informació agregada i estadística relativa a queixes i reclamacions presentades pels consumidors o usuaris o les seves organitzacions representatives, així com sobre la seva tramitació i els motius d'estimació o desestimació de la queixa o reclamació, amb respecte en tot cas, a la legislació sobre protecció de dades de caràcter personal.

d) Modificacions en el contingut dels Codis Deontològic.

e) Normes sobre incompatibilitats i situacions de conflictes d'interessos en què es trobin els membres de la seva Junta de Govern.

f) Informació agregada i estadística relativa als procediments informatius i sancionadors en fase d'instrucció o que hagin aconseguit fermesa, amb indicació de la infracció a la qual es refereixen, de la seva tramitació i de la sanció imposada si escau, d'acord, en tot cas, amb la legislació en matèria de protecció de dades de caràcter personal. (Article 11.1 c de la Llei 2/1974).

g) La memòria anual es farà pública a través de la pàgina web del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears dins del primer semestre de cada any.

h) El Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears facilitarà al Consejo General del Trabajo Social la informació necessària per elaborar la Memòria Anual d'aquests.

 

TÍTOL IV

DE LA PROFESSIÓ DEL TREBALL SOCIAL

CAPÍTOL I. LA PROFESSIÓ DEL TREBALL SOCIAL

Article 14. Concepte de la professió del Treball Social

1. La professió del Treball Social s'exerceix en règim de lliure i lleial competència mitjançant l'aplicació de la ciència i la tècnica del Treball Social pels qui es trobin en possessió del Títol de Diplomat en Treball Social, Assistent Social o Graduat en Treball Social.

2. El Treball Social és la disciplina de la qual es deriva l'activitat professional del treballador social i té per objecte la intervenció social davant les necessitats socials per promoure el canvi, la resolució dels problemes en les relacions humanes i l'enfortiment i la llibertat de la societat per incrementar el benestar, mitjançant la utilització de teories sobre el comportament humà i els sistemes socials i aplicant la metodologia específica en la qual intervingui el treball social de cas, grup i comunitat. El Treball Social intervé on les persones interactuen amb el seu entorn, sent els seus principis els drets humans i la justícia social.

Article 15. Modalitats de l'exercici professional

L'activitat professional podrà desenvolupar-se per compte propi o aliena sota les modalitats de contractació laboral o administrativa o segons l'estatut funcionarial.

L'exercici professional en forma societària es regirà pel previst en les lleis i les normes col·legials no establiran restriccions a això.

Els requisits que obliguin a exercir de forma exclusiva una professió o que limitin l'exercici conjunt d'una o més professions, seran sol els que s'estableixin per Llei.

Article 16. Publicitat dels serveis

El Treballador Social o Treballadora Social que exerceixi la professió per compte propi podrà realitzar per si mateix o, amb la seva prèvia autorització, per uns altres, la publicitat dels seus serveis professionals amb absolut respecte, en qualsevol cas, a la dignitat de les persones, al secret professional i a la Llei de Defensa de la Competència.

Els professionals que prestin els seus serveis en gabinets col·lectius o empreses, hauran de vetllar perquè la publicitat que aquestes entitats efectuen sobre serveis directa o indirectament relacionats amb la seva professió, obeeixi a criteris de veracitat i objectivitat i compleixin la normativa deontològica en aquesta matèria.

Article 17. Honoraris

El Treballador Social que exerceixi per compte propi la seva professió té dret a una compensació econòmica per part de les persones o entitats que requereixi els seus serveis professionals, així com al reintegrament de les despeses que d'aquesta prestació es derivin.

La quantia dels honoraris serà lliurement convinguda entre l'usuari i el professional amb respecte en tot cas, a les normes deontològiques i de defensa de la competència en vigor.

CAPÍTOL II FACULTATS I FUNCIONS PROFESSIONALS

Article 18. Facultats generals

1. Els Treballadors Socials estan facultats per exercir les funcions que els atorga la seva saber teòric científic i, amb caràcter general, es dediquen al foment del benestar de les persones i a potenciar la seva realització, a més de desenvolupar i aplicar la seva disciplina científica tant en les relacions humanes i socials, com als serveis socials destinats a satisfer les necessitats socials d'individus i grups.

2. Els Treballadors Socials, a més, exerceixen funcions que s'orienten a:

a. Ajudar a les persones a desenvolupar capacitacions que els permetin resoldre problemes socials individuals i col·lectius.

b. Promoure la integració i el desenvolupament individual de les persones.

c. Promoure i actuar per a l'establiment de serveis i polítiques socials adequades o d'alternatives per als recursos socioeconòmics existents.

d. Facilitar informació i connexions socials amb els organismes de recursos socioeconòmics.

3. Per tot això, els Treballadors Socials tenen facultats per planificar, programar, projectar, calcular, aplicar, coordinar i avaluar els serveis i polítiques socials destinats a persones, grups i comunitats; així com per canalitzar recursos i prestacions a tots els sectors de la població, realitzant estudis sobre planificació, desenvolupament, avaluació i programació de les polítiques socials.

Article 19. Facultats específiques

1. Els Treballadors Socials estan facultats de manera concreta, exclusiva i específica per a la utilització i aplicació dels instruments propis del Treball Social proposats per al tractament, formulació de pronòstics i resolució tècnica dels problemes socials, emetent i signant l'informe social pertinent, després de la verificació de la informació obtinguda.

2. També estan facultats per emetre els dictàmens professionals que els siguin requerits i se'ls encomanin pels consumidors o usuaris dels seus serveis, persones físiques o jurídiques, entitats públiques o privades i per les Administracions Públiques en general; així com per intervenir i comparèixer com a perits en processos i actuacions judicials de qualsevol índole i àmbit jurisdiccional on sigui precisa la pràctica de la seva perícia professional conforme a les regles del Treball Social.

Article 20. Funcions professionals

Conforme al que es disposa en els Estatuts Generals dels Col·legis Professionals de Treball Social les funcions a desenvolupar pels Treballadors Socials en el seu exercici professional, tant per compte propi com a aliena són les de: prevenció, atenció directa a individus o grups, planificació a nivell micro i macro social, docent, de promoció i inserció social, de mediació, de supervisió de programes i serveis, avaluació, gerència de centres, programes i serveis de recerca i coordinació de professionals.

Article 21. Instruments de la professió

Són instruments propis del Treball Social en l'exercici de la seva professió:

1. Història Social. És el document en el qual es registren exhaustivament les dades personals, familiars, sanitaris, d'habitatge, econòmics, laborals, educatius i altres significatius de la situació soci-familiar d'un usuari, la seva demanda, el diagnòstic, intervenció social i evolució de la situació.

2. Informe Social. És el dictamen tècnic que serveix d'instrument documental que elabora i signatura amb el seu nombre de col·legiat amb caràcter exclusiu. El seu contingut es deriva de l'estudi, observació i entrevistes i reflecteix la situació estudiada, la seva valoració, dictamen tècnic i proposta d'intervenció professional.

3. Fitxa Social. És l'instrument científic que serveix per identificar situacions socials i permet elaborar un diagnòstic social.

4. Projecte d'intervenció social. És el disseny que comprèn una avaluació i diagnòstic de situació i persones, grup o comunitat amb els qui actuar, una determinació d'objectius operatius, activitats, utilització de recursos i criteris d'avaluació.

TITULO V

DELS COL·LEGIATS I COL·LEGIADES

 

CAPÍTOL I. De l'exercici de la professió

Article 22. Requisits per a l'exercici professional.

Són requisits per a l'exercici de la professió en les Illes Balears:

1. Trobar-se en possessió del Títol Oficial d'Assistent Social, de Diplomat en Treball Social, i/o Graduat en Treball Social.

2. Incorporar-se al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, si en el seu àmbit geogràfic radica el domicili professional únic o principal, sent aquest requisit suficient perquè els professionals puguin exercir la seva activitat en tot el territori nacional. En cas d'exercici professional en l'àmbit d'aquest Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears estant ja inscrit en un altre Col·legi Professional, a l'efecte d'exercir les competències d'ordenació i potestat disciplinària que corresponen al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, en benefici de consumidors i usuaris, s'arbitraran els oportuns mecanismes de cooperació i comunicació amb els restants Col·legis Oficials. Això no implicarà contraprestació alguna diferent a les quals habitualment s'exigeixi als col·legiats a Balears. En el cas de desplaçament temporal d'un professional d'un altre Estat membre de la Unió Europea, s'estarà al que es disposa en la normativa vigent en aplicació del dret comunitari relatiu al reconeixement de qualificacions.

3. No patir impediments físics o mentals que per la seva naturalesa o intensitat impossibilitin el compliment de les funcions pròpies de la professió. Aquest impediment haurà de ser declarat mitjançant resolució judicial ferma d'incapacitat.

4. No trobar-se inhabilitat ni suspès per a l'exercici professional en virtut de Sentència ferma, ni trobar-se sota sanció disciplinària de suspensió de l'exercici professional o d'expulsió del corresponent Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

Article 23. Incorporació al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears

23.1 L'obligatorietat d'incorporació al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears per exercir la professió a les Illes Balears quedarà sotmesa a lo dispost a la normativa vigent tant de l'Estat com de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a cada moment. Per a incorporar-se al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears deurà l'interessat acreditar els següents requisits:

a) Ser major d'edat.

b) Presentar la corresponent sol·licitud dirigida al President de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears a la qual haurà d'acompanyar-se el títol professional o, certificació supletòria provisional que incorpori el número de Registre Nacional de Titulats Universitaris, firmada pel rector (art.14 del Real Decret 1002/2010, de 5 d'agost, sobre expedició de títols universitaris).

c) Els Professionals el títol dels quals de Treball Social hagi estat expedit per un altre Estat membre de la Unió Europea hauran d'acompanyar, a més del respectiu títol acadèmic, la corresponent resolució de reconeixement del mateix per a l'exercici de la professió a Espanya. En els casos de títols expedits per països no membres de la Unió Europea, acompanyaran el corresponent títol de convalidació dels seus estudis amb els de Diplomat o Diplomada en Treball Social o Graduat en Treball Social.

d) Abonar la quota d'inscripció que no podrà superar en cap cas els costos associats a la seva tramitació, estant exempt d'aquest pagament si escau de trasllat d'un altre Col·legi Professional de Treball Social, aportant, certificat d'estar al corrent del pagament de les quotes en la Corporació d'origen.

El Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, conforme a l'article 10.1 d'aquests Estatuts disposarà dels mitjans necessaris perquè els sol·licitants puguin tramitar la col·legiació per via telemàtica.

1.1 El Col·legi podrà iniciar l'expedient de col·legiació d'ofici a aquelles persones que, complint els requisits de l'article 22 d'aquest estatuts i estigui exercint la professió de Treballador/a Social sense estar col·legiat/da. Per això s'estableix el següent procediment:

a) Per acord de la Junta de Govern s'iniciarà expedient de col·legiació, del qual es donarà trasllat a la persona interessada.

b) Es recaptarà tota la informació possible, sol·licitant la col·laboració de les diferents administracions publiques segons lo previst a l'article 140 de la Llei 40/2015, de l'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, i del propi interessat/da, per acreditar el compliment dels requisits de col·legiació.

c) Verificats els requisits de l'exercici de la professió, es requerirà a la persona interessada a fi que, bé cessi en l'exercici professional, bé es col·legiï voluntàriament, atorgant-li per això, un termini de 15 dies.

d) Transcorregut el termini indicat, la Junta acordarà la col·legiació d'ofici expressant la data d'efecte, i comunicant-li a la persona interessada.

Article 24. Tramitació de la incorporació col·legial.

1. L'adquisició de la condició de col·legiat es farà efectiva mitjançant resolució expressa del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, prèvia la constatació del compliment dels requisits previstos en l'article anterior, resolució que haurà d'acordar-se en el termini de 3 mesos des de la recepció de la sol·licitud d'alta.

2. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi notificat a la persona sol·licitant la resolució expressa, s'entendrà estimada la seva sol·licitud de col·legiació. Aquest acte presumpte es regirà pel que es disposa en la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

3. L'expedient d'alta podrà suspendre's pel temps necessari perquè el sol·licitant aporti els documents pertinents, havent de ser formalment requerit per a això. Aquest termini no podrà superar els 30 dies.

4. La col·legiació es denegarà per les causes previstes en aquest Estatut, sent la resolució denegatòria susceptible de recurs d'alçada davant el Consejo General del Trabajo Social.

5. En els casos de desplaçament temporal d'un professional d'un altre Estat membre de la Unió Europea, s'estarà al que es disposa en la normativa vigent sobre reconeixement de qualificacions.

Article 25. Tramitació de la baixa col·legial.

La pèrdua de la condició de col·legiat o col·legiada es produirà en els següents suposats:

a) Baixa voluntària, per cessament en l'exercici de la professió o per la seva incorporació a un altre Col·legi Professional de Treball Social, comunicada pel col·legiat.

b) Ser condemnat per Sentència ferma que comporti la pena d'inhabilitació per a l'exercici professional, mentre no quedi extingida la responsabilitat.

c) Ser subjecte de sanció disciplinària ferma d'expulsió del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

d) Per defunció.

e) Per incapacitat legal.

En tots els casos el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears perseguirà en la forma més àmplia que procedeixi en dret, que qui causi baixa no exerceixi la professió en l'àmbit del mateix, comunicant a l'Administració i al Consell Estatal els noms dels qui perdin la condició de col·legiat.

Article 26. Col·legiat jubilat.

Aquells col·legiats o col·legiades que passin a situació de jubilació podran acollir-se voluntàriament a l'exempció del pagament de la quota en un 100 % de la mateixa.

CAPÍTOL II.-DRETS I OBLIGACIONS DELS COL·LEGIATS

Article 27. Drets.

Són drets dels col·legiats del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears:

a) Exercir la professió amb plena llibertat dins del vigent marc jurídic, deontològic i estatutari.

b) Participar en la gestió corporativa i, per tant, exercir el dret de petició, el de vot i el d'accés als llocs i càrrecs directius, a través dels procediments i amb els requisits establerts en aquest Estatut, així com accedir als recursos del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

c) Recaptar i obtenir del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears l'assistència i protecció que pugui necessitar en l'exercici de la seva professió, així com quan consideri lesionats els seus drets professionals o col·legials.

d) Participar en l'ús i gaudi dels béns, serveis i activitats del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears en les condicions establertes per als mateixos.

e) Ser informat de l'actuació del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears de forma permanent mitjançant les oportunes publicacions, així com beneficiar-se de les activitats i serveis comuns d'interès per als col·legiats de caràcter professional, formatiu, cultural, assistencial i de prevenció.

f) Guardar el secret professional i ser emparat en la seva defensa, sense perjudici de les comunicacions amb altres professionals sobre el tractament de cada cas o intervenció.

g) Ostentar l'emblema professional i utilitzar el carnet professional.

h) Inscriure's en els torns d'intervenció que gestioni el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears en la forma que es determini reglamentàriament.

i) Rebre del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears la formació i actualització professional corresponent dins del que és el normal control i ordenació de la professió.

j) Qualsevol altres drets que li vengen reconeguts en aquest Estatut i en les disposicions legals que es trobin vigents a cada moment, i especialment, el dret de sufragi actiu i passiu en l'elecció dels membres dels òrgans de govern, el de promoure la remoció dels titulars dels òrgans de govern mitjançant el vot de censura, el de promoure actuacions dels òrgans de govern per mitjà d'iniciatives i el de crear agrupacions representatives d'interessos específics en el si del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

Article 28. Deures.

Els col·legiats i col·legiades assumiran amb la condició de tals, els següents deures:

a) Exercir la professió d'acord amb l'ètica professional i normes deontològiques vigents i de manera competent.

b) Ajustar la seva actuació a les exigències legals i estatutàries i sotmetre's als acords adoptats pels òrgans del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

c) Comparèixer davant les Comissions del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, Junta de Govern o Assemblea General quan així sigui requerit, excepte causa justificada.

d) Satisfer les quotes i altres càrregues corporatives, ordinàries i extraordinàries que a cada moment fixi el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

e) Notificar al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears qualsevol acte d'intrusisme, exercici il·legal o competència deslleial dels quals tingui coneixement.

f) Actuar lleialment amb els altres professionals i amb els òrgans i empleats del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

g) Guardar el secret professional, sense perjudici de les comunicacions interprofessionals encaminades al correcte tractament dels casos.

h) Cooperar amb la Junta de Govern, facilitar la informació que se'ls sol·liciti en assumptes d'interès professional i participar en les activitats del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

i) Comunicar al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears els canvis de domicili professional de la manera més ràpida possible.

j) Adequar la seva actuació professional a les normes fiscals, jurídiques o econòmiques vigents a cada moment.

k) Adequar els seus coneixements professionals a les exigències socials.

l) Complir aquests Estatuts i les seves normes de desenvolupament, així com les resolucions dictades pels òrgans del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears amb reserva dels Recursos pertinents.

m) Assistir a les Assemblees Generals.

n) Qualsevol altres deures que derivin d'aquest Estatut, de les disposicions legals i de les normes ètiques o deontològiques vigents a cada moment.

CAPÍTOL III DELS PRECOL·LEGIATS

Article 29. Incorporació al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears per precol·legiació.

L'alumnat que es trobi cursant l'últim curs de la carrera universitària en Treball Social o Graduat en Treball Social, podrà sol·licitar la seva inscripció en el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, en qualitat de precol·legiats, aquesta figura tindrà vigència durant un any des de la seva data d'alta.

Deixaran de ser precol·legiats al moment en què sol·licitin la seva alta com a col·legiat, o automàticament una vegada transcorregut un any.

Per incorporar-se al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears de Balears en qualitat de precol·legiats hauran d'acreditar:

a) Ser major d'edat.

b) Presentar la corresponent sol·licitud dirigida al President de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears a la qual haurà d'acompanyar document acreditatiu d'estar cursant l'últim curs de Grau en Treball Social.

CAPÍTOL IV DELS DEURES I DRETS DELS PRECOL·LEGIATS

Article 30. Drets.

Són drets dels precol·legiats del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears:

a) L'ús i gaudi dels serveis del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears en igualtat de condicions que qualsevol persona col·legiada.

b) Rebre informació de l'actuació del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears de forma permanent mitjançant les oportunes publicacions, així com beneficiar-se de les activitats i serveis comuns d'interès per a col·legiats de caràcter professional, formatiu, cultural, assistencial i de prevenció.

c) Assistir en qualitat d'oïdora a les Assemblees que se celebrin.

d) Participar en els actes formatius que el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears desenvolupi, i que no vagin dirigit en exclusivitat a les persones col·legiades.

e) Qualsevol altres drets que li vengen reconeguts en aquest Estatut i en les disposicions legals que es trobin vigents a cada moment.

Article 31. Deures.

Són deures de les persones precol·legiats:

a) Comunicar qualsevol canvi de domicili i/o dades.

b) Informar de qualsevol acte que perjudiqui la imatge del col·lectiu professional.

c) Informar de qualsevol ingerència d'altres professionals en àrees de la nostra incumbència.

d) Complir els Estatuts pels quals es regeix el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears i la normativa legal vigent.

 

TÍTOL VI

DELS ÒRGANS DE GOVERN DEL COL·LEGI OFICIAL DE DIPLOMATS I DIPLOMADES EN TREBALL SOCIAL I D'ASSISTENTS SOCIALS DE LES ILLES BALEARS

 

CAPÍTOL PRELIMINAR

Article 32. Estructura col·legial.

1. L'estructura interna i el funcionament del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears hauran de ser democràtics, d'acord amb el que es disposa en l'article 36 de la Constitució Espanyola.

2. Són òrgans de govern d'aquesta Corporació: l'Assemblea General, com a òrgan màxim de decisió, i la Junta de Govern, com a òrgan representatiu i de gestió.

CAPÍTOL I. ASSEMBLEA GENERAL

Article 33. Òrgan plenari.

1. Poden participar en ella totes aquelles persones col·legiades que estiguin en ple exercici dels seus drets.

2. Està composta en cada sessió per la persona titular de la Presidència del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, membres de les Junta de Govern i tots els col·legiats i col·legiades presents o legalment representades

3. És l'òrgan suprem del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, per la qual cosa els seus acords, vàlidament adoptats, obliguen a tots els col·legiats i col·legiades, inclosos els que votin en contra dels mateixos, s'abstinguin o es trobin absents.

Article 34. Assemblees Ordinàries i extraordinàries.

1. Les Assemblees, que podran ser ordinàries o extraordinàries, seran convocades per qui ostenti la Presidència.

2. Se celebraran, almenys, una Assemblea Ordinària a l'any, dins del primer trimestre natural per a l'aprovació dels comptes anuals i memòria de gestió; així com per aprovar el pressupost i el pla d'activitats del següent any.

3. Les Assemblees Extraordinàries es convocaran quan ho acordi la Junta de Govern o quan així ho sol·liciti almenys el 10% del total dels col·legiats segons el cens oficial, havent de formular escrit motivat i signat en el qual constin els assumptes a tractar.

Qui ostenti la presidència convocarà immediatament l'Assemblea sol·licitada pels col·legiats i col·legiades.

4. Tots els col·legiats i col·legiades tenen el dret a assistir amb veu i vot a les Assemblees Generals que se celebrin, admetent-se l'assistència i vot per delegació o representació, que recaurà sempre en un altre col·legiat o col·legiada, mitjançant autorització escrita i per a cada Assemblea, per la qual cosa només seran vàlides les autoritzacions lliurades a qui ostenti el càrrec de la Secretaria abans de donar començament l'Assemblea.

5. La convocatòria haurà d'anar acompanyada de l'ordre del dia comprensiu dels assumptes a tractar, així com del lloc, data i hora de la reunió.

6. La convocatòria es transmetrà a les persones col·legiades a través dels següents mitjans:

a. Directament al domicili que consti dels mateixos en el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, a través de sistema de finestreta única per mitjà telemàtic o per correu electrònic, almenys amb deu dies naturals d'antelació a la data de celebració de la Junta General que es tracti.

b. Mitjançant anunci inserit en el tauler d'anuncis del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, amb la mateixa antelació.

7. Des de la data d'antelació indicada, estarà a la disposició de les persones col·legiades a la seu del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears la documentació relativa als assumptes compresos en l'ordre del dia.

Article 35. Sessions de les Assemblees.

1. L'Assemblea General quedarà vàlidament constituïda, sempre que hi assisteixin el President/a i el Secretari/a, o les persones que els substitueixin i:

a) en primera convocatòria, es conti amb l'assistència de la meitat més un dels membres que la integren, presents, a distància pels mitjans fixats, o legalment representats;

b) o en segona convocatòria, mitja hora mes tard, amb quants col·legiats estiguin presents o legalment representades, segons el cens col·legial que existeixi un mes abans del dia de celebració de l'Assemblea.

2. L'Assemblea extraordinària es regeix igual que l'ordinària.

3. Els acords s'adoptaran per majoria simple dels col·legiats i col·legiades presents o legalment representats, decidint sempre en cas d'empat el vot de qualitat de qui ostenti la presidència, excepte en els casos de moció de censura, modificació del present Estatut, dissolució segregació i fusió del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, així com per a la concessió de premis i distincions, suposats en els quals s'exigirà per a l'adopció dels acords les majories qualificades establertes per a cadascun d'aquests supòsits en aquest Estatut.

El vot serà secret si així ho sol·licita algun col·legiat i és aprovat per majoria dels presents en prèvia votació a mà alçada.

4. De cada sessió s'estendrà acta, contenint les circumstàncies de la sessió, assistents, assumptes i deliberacions, així com acords adoptats, havent de ser signada pel President, Secretari i tres col·legiats que hagin assistit a elecció de la pròpia Assemblea, sent executius els acords adoptats des d'aquest mateix moment.

5. L'Acta recollirà una indicació succinta del desenvolupament de la reunió i els acords adoptats. També recollirà les observacions, objeccions i vots contraris formulats pels assistents per escrit o verbalment en el curs de la reunió quan els mateixos pretenguin el seu reflex en l'acta.

Les actes hauran de ser aprovades en la següent reunió de l'Assemblea General, quedant reflectit tal extrem en l'ordre del dia de la convocatòria.

Article 36. Funcions de l'Assemblea.

Correspon a l'Assemblea General l'exercici de les següents funcions:

a) Aprovar l'Estatut Particular del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, els reglaments de règim interior i les normes rectores d'organització i funcionament del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, així com les seves respectives modificacions.

b) Aprovar els pressupostos per al següent exercici i el compte d'ingressos i despeses de l'exercici anterior.

c) Determinar les quotes, càrregues i aportacions econòmiques que hagi de satisfer cada col·legiat.

d) Exigir responsabilitats al President i de la resta dels membres de la Junta de Govern, promovent, si escau, la moció de censura contra els mateixos.

e) Decidir sobre quants assumptes apareguin en l'ordre del dia fixat per la Junta de Govern i sobre qualssevol que afectin a la vida col·legial que li siguin normativa o estatutàriament atribuïda.

f) Acordar la fusió, segregació, dissolució i liquidació del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, a través dels procediments establerts en aquest Estatut.

g) Establir les línies generals d'actuació del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears amb el Consejo General i les Administracions Públiques en l'àmbit de les Illes Balears.

h) L'elecció de membres que integren la Junta de Govern i de la seva Presidència.

CAPÍTOL II.- JUNTA DE GOVERN

Article 37.- Naturalesa i composició.

1. La Junta de Govern és l'òrgan col·legial representatiu i executiu a qui correspon el govern i administració del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears d'acord amb aquests estatuts i legislació vigent.

2. La Junta de Govern estarà formada per la presidenta o president del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, vice-presidenta o vice-president, la secretària o secretari, la tresorera o tresorer i un mínim de cinc vocals.

3. No podran formar part de la Junta de Govern els col·legiats i col·legiades que hagin estat condemnats per sentència ferma que vagi associada a la inhabilitació us suspensió per exercir càrrecs públics i hagin estat sancionats per falta disciplinària greu o molt greu en qualsevol col·legi, fins que no s'hi hagi extingit la corresponent responsabilitat.

Article 38. Funcionament sessions de la Junta de Govern.

1. La Junta de Govern haurà de reunir-se en sessió ordinària, almenys, una vegada al trimestre, i en tot cas a convocatòria del President o per sol·licitud del 20% dels seus membres.

2. L'assistència a les sessions és obligatòria, excepte justificada causa de força major, entenent-se com a renúncia al càrrec l'absència injustificada a tres reunions consecutives.

3. L'adopció vàlida d'acords exigirà que el nombre de persones col·legiades assistents a la reunió sigui superior a la meitat més un dels membres integrants de la Junta de Govern.

4. Haurà de convocar-se per qui ostenti la presidència, amb l'oportú ordre del dia, i almenys una setmana d'antelació. No obstant això, el compliment d'aquest termini no serà preceptiu quan es tracti de convocatòries extraordinàries.

5. Per a l'aprovació d'acords, serà necessari que votin favorablement la meitat més un dels membres presents o legalment representats, decidint sempre el vot de qualitat de la persona que ostenti la presidència en cas d'empat.

6. El Secretari estendrà acta de cada sessió, que contindrà les circumstàncies de la sessió, persones assistents, assumptes i deliberacions, així com acords adoptats, havent de ser signada pel President i el Secretari; sent executius els acords adoptats des d'aquest mateix moment, que seran comunicats als col·legiats i col·legiades.

Les actes hauran de ser aprovades en la següent reunió de la Junta de Govern, quedant reflectit tal extrem en l'ordre del dia de la convocatòria.

7. La Junta podrà convidar a les seves sessions a assessors del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, o a altres col·legiats i col·legiades si així ho estima oportú, sense que tinguin dret a vot.

Article 39. Funcions de la Junta de Govern

Correspon a la Junta de Govern l'exercici de les següents funcions:

a) Vetllar pel compliment i l'execució dels acords adoptats per l'Assemblea General, així com promoure les iniciatives que li encarregui l'Assemblea.

b) Respondre a les peticions d'incorporació al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears de nous professionals i decidir sobre l'admissió de denegació de les mateixes.

c) Confeccionar, per presentar a l'Assemblea General, la memòria d'activitats així com els projectes d'activitats, la memòria econòmica, pressuposats de comptes, projectes de reglaments, normes de règim intern i les seves modificacions, fins i tot el Projecte de Reforma de l'Estatut Particular del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

d) Dirimir els conflictes que puguin sorgir entre els col·legiats o col·legiades en l'exercici de la professió i ordenar els torns que es creuen.

e) Fixar la data de celebració de l'Assemblea General i l'ordre del dia de les seves sessions de la forma indicada en l'article 34 del Capítol I dels presents estatuts.

f) Informar als col·legiats i col·legiades, i resoldre les seves consultes, queixes i peticions.

g) Les de coordinació amb el Consell General de Treball Social, executant els acords corresponents.

h) Prendre tot tipus d'acords dirigits al compliment de les finalitats i funcions del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears sempre que no estiguin atribuïts a l'Assemblea General o a la Presidència, i ordenar el procedent perquè siguin executats. Especialment, acordar l'exercici d'accions en nom del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

Article 40.-President/a de el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears

Correspon al president o presidenta les següents funcions:

a) Representar al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears en les seves relacions amb els poders públics, entitats i corporacions de qualsevol tipus, així com les persones físiques i jurídiques.

b) Assistir com a representant del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears a les Assemblees del Consejo General del Trabajo Social.

c) Ostentar la presidència de la Junta de Govern i de l'Assemblea General i signar les actes de les reunions dels òrgans esmentats.

d) Autoritzar els informes i sol·licituds oficials que es dirigeixen a autoritats i corporacions.

e) Convocar les reunions de la Junta de Govern i dirimir els empats que es produeixi en el sí de la Junta de Govern mitjançant el seu vot de qualitat.

f) Atorgar poders.

g) Autoritzar l'obertura de comptes corrents bancaris, moviment de fons i la constitució i cancel·lació de tot tipus de dipòsits i hipoteques.

h) Vetllar per la correcta conducta professional de les persones col·legiades i pel bon fer del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

Article 41.-Vicepresident/a

Correspon al vicepresident o vicepresidenta l'exercici de totes aquelles funcions que li siguin delegades pel president, assumint les atribuïdes a aquest en els casos d'absència, malaltia o vacant.

Article 42.-Secretari o secretària

Corresponen al secretari o secretària les següents funcions:

a) Responsabilitzar-se dels llibres necessaris per al millor i més ordenat servei del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

b) Redactar i signar les actes que necessàriament s'han de redactar després de les reunions de l'Assemblea General i la Junta de Govern.

c) Rebre i adonar al president o presidenta i a la Junta de Govern de totes les sol·licituds i comunicacions que es dirigeixin al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

d) Redactar la memòria de la gestió anual.

e) Dirigir els serveis administratius i assumir la funció de cap de personal d'acord amb els estatuts.

f) Emetre informes a instàncies de la Presidència i de la Junta de Govern i donar fe dels acords i actes de la Corporació.

Article 43.-Tresorer o tresorera

Correspon al tresorer o tresorera les següents funcions:

a) Recaptar i custodiar els fons del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears

b) Portar la comptabilitat del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears i l'inventari dels seus béns.

c) Elaborar memòria econòmica i preparar el pressupost anual.

d) Realitzar arquejos i balanços anuals quan sigui requerit per a això.

Article 44: Vocals de la Junta de Govern

1. Correspon als vocals col·laborar en les funcions de la Junta de Govern, assistint a les seves reunions i deliberacions. Els vocals formaran part i es responsabilitzaran de la presidència de les Comissions o Ponències per les quals siguin designats per la Junta de Govern.

2. Així mateix, substituiran al vicepresident, secretari i tresorer en els casos d'absència, malaltia o vacant. Els vocals assumiran les substitucions pro ordre d'edat de major a menor.

CAPITULO III- PROCEDIMENT PER A l'ELECCIÓ DELS MEMBRES DE LA JUNTA DE GOVERN.

Article 45- Condicions de elegibilitat.

1. Els càrrecs de la Junta de Govern s'efectuaran mitjançant elecció en la qual podran participar tots els col·legiats i col·legiades que estiguin al corrent de pagament de les quotes i no hi ha estat sancionats per infracció molt greu o condemnats per sentència ferma a la pena d'inhabilitació mentre transcorri el temps del seu compliment.

2. Per a tots els càrrecs s'exigirà als candidats un mínim de 6 mesos de col·legiació.

3. En cap cas podrà un mateix candidat presentar-se a dos càrrecs de la Junta de Govern.

4. La durada del mandat de tots els càrrecs de la Junta de Govern serà de 4 anys amb dret a la reelecció.

Article 46- Electors

1. Tindran dret a vot, secret i directe, per a l'elecció dels càrrecs de la Junta de Govern tots els col·legiats i col·legiades incorporats al respectiu Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, almenys, un mes abans de la convocatòria de les eleccions, que estiguin al corrent de pagament de les quotes, sempre que no es trobi en període de prohibició legal o estatutària.

2. El vot podrà ser emès personalment o per correu.

Article 47- Procediment Electoral

1. La convocatòria de les eleccions s'anunciarà per la Junta de Govern amb un mes d'antelació com a mínim a la data de celebració.

2. La Junta de Govern, almenys 20 dies abans a la data de celebració de les eleccions haurà de fer públic el llistat definitiu de col·legiats i col·legiada amb dret a vot. Aquesta llista es penjarà en tauler d'anuncis del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears fins a la finalització del procés electoral.

Els col·legiats i col·legiades que vulguin fer reclamacions sobre l'esmentat llistat, podran realitzar-la en el termini de 3 dies hàbils des de la seva exposició. Les reclamacions hauran de formular-se per escrit a la Junta de Govern que resoldrà en el terme de 3 dies hàbils, explicats a partir de la data de finalització del termini de formalització de reclamacions.

3. Els col·legiats i col·legiades que desitgin presentar-se a les eleccions hauran de presentar la seva candidatura al President del seu respectiu col·legi amb una antelació mínima de 15 dies a la celebració. En els 5 dies següents a partir de la finalització d'aquest termini la Junta de Govern farà pública la llista de candidats i començarà un termini de 5 dies per formular reclamacions. Aquestes reclamacions s'hauran de resoldre en els 3 dies següents a la finalització de l'esmentat termini.

4. Els col·legiats i col·legiades que ho desitgin, podran agrupar-se constituint una candidatura completa, integrada per tants candidats com a càrrecs s'hagin de triar; el col·legiat o col·legiades que encapçali la llista farà l'oportuna comunicació al president del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, seguint el procediment establert a l'apartat anterior.

5. La Taula Electoral estarà composta per: un president, dues vocals, un secretari i els seus respectius suplents, nomenats per la Junta de Govern entre els col·legiats i col·legiades que no es presentin com a candidats a les eleccions. Els candidats podran designar interventors en els termes previstos en els Estatuts.

6. Els col·legiats i col·legiades votaran utilitzant exclusivament una papereta que lliuraran, prèvia identificació, al president perquè aquest la dipositi en l'urna. El secretari/a de la taula haurà de consignar en la llista de col·legiats i col·legiades electors aquells que vagin dipositant el seu vot.

7. Els col·legiats i col·legiades que no votin personalment, podran fer-ho per correu d'acord amb el procediment que a aquest efecte s'estableix en els estatuts.

8. Vot per correu: El vot podrà efectuar-se també per correu, a aquest efecte només es comptabilitzaran els vots que hagin estat enviats al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears amb una antelació mínima de tres dies a la data de la votació o si escau els que havent arribat amb cinc dies com a màxim posteriors a la data de votació i tinguin el segell de l'oficina de correus d'almenys tres dies abans de la data de votació. L'elector/a que desitgi emetre el seu vot per correu haurà de comunicar-ho per escrit a la Junta Electoral amb una anticipació mínima de quinze dies a la data assenyalada per a la votació. La Junta de Govern Electoral expedirà una acreditació personal en la qual consti aquesta petició que li serà facilitada al costat de la papereta de vot i el corresponent sobre. El votant haurà d'introduir la papereta en el seu sobre, garantint-se així el seu secret, i aquest juntament amb l'acreditació i una fotocòpia del seu carnet d'identitat o professional en una plica que hauran de remetre per correu certificat amb justificant de recepció al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, indicant al costat de l'adreça de la Corporació l'esment: “a l'atenció del President de la Taula Electoral”. La plica haurà d'obrar en la seva poder abans que comencin les votacions. La remissió podrà realitzar-se també a través d'intervenció Notarial, en aquest cas no serà necessària l'acreditació. Resultaran nuls els vots col·lectius, encara que el sobre ho remeti una sola persona, de manera que cada sobre haurà de contenir per a la seva validesa un sol vot.

9. Quan finalitzi la votació es procedirà a l'escrutini de tots els vots, que serà públic i es comptabilitzaran els vots obtinguts per cada candidat. Els vots que hagin arribat per correu es computaran i s'assignaran a cada col·legiat o col·legiada que els hagi emès i s'introduiran en l'urna per al seu còmput. Es consideraran nuls tots els vots que incloguin a persones que no figurin com a candidats en les llistes, així com aquelles paperetes que estiguin ratllades, o continguin frases o expressions diferents al nom i càrrec del candidat. Seran considerats vots en blanc els que siguin sobres buits o contingui papers en blanc.

10. Els candidats que hagi obtingut major nombre de vots seran triats pel respectiu càrrec al que es presentin, en candidatura individual o completa. En cas d'empat, es triarà el candidat de més antiguitat en l'exercici professional i que porti més temps col·legiat.

11. Quan s'hagi efectuat l'escrutini dels vots, l'endemà, els candidats podran realitzar les reclamacions oportunes. La Junta de Govern resoldrà en el termini de dos dies. Si examinades les impugnacions presentades, la Junta de Govern decidís anul·lar l'elecció, la Junta ho comunicarà al Consejo General del Trabajo Social i procedirà a convocar noves eleccions en el terme màxim d'un mes. En aquest cas, la Junta de Govern continuarà en funcions fins que sigui proclamats els càrrecs de la nova Junta triada.

Si no s'haguessin presentat reclamacions o aquestes fossin desestimades, es procediria a la proclamació dels candidats triats. Els membres electes de la Junta de Govern hauran de prendre possessió dels càrrecs com a màxim en 15 dies a partir de la seva proclamació. S'haurà de comunicar a l'òrgan competent però raó de la matèria i al Consejo General del Trabajo Social.

Article 48. Absència de candidatura

Si no s'hagués presentat cap candidatura, es procedirà a la convocatòria de noves eleccions per als llocs en els quals concorri tal circumstància.

Article 49. Candidatura Única

En el cas que no resultés proclamada més que una candidatura, es considerarà triada la del candidat comprès en la mateixa, sense que procedeixi votació alguna.

Article 50.-Cessaments

1. Els membres de la Junta de Govern cessaran en els següents casos:

a) Final del mandat.

b) Renúncia de l'interessat.

c) Pèrdua de les condicions de elegibilitat.

d) Condemna per sentència ferma que comporti inhabilitació per a l'exercici de càrrecs públics.

e) Sanció disciplinària per mancada molt greu.

f) Moció de censura.

2. Si per qualsevol causa, cessés en el seu càrrec un nombre de membres que no garantís el quòrum necessari per a la presa d'acords, es convocaran eleccions per cobrir les vacants que es produïssin, esgotant el seu mandat legal la resta dels membres, qui seguiran actuant com a Junta de Govern en el procés electoral.

Article 51. Junta gestora

1. Si, per qualsevol causa, els membres de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears quedessin reduïts a menys de quatre o no existís Presidència ni Secretaria, aquesta es transformarà de manera automàtica en Junta Gestora o provisional que haurà de convocar eleccions en el termini d'un mes segons el previst en aquests Estatuts.

2. Si no es presentés candidatura alguna, segons el que es disposa en l'article 50 d'aquests Estatuts, la Junta convocant tindrà el caràcter de Junta gestora o provisional i haurà de convocar noves eleccions quan es donin les condicions per a això, realitzant mentrestant les tasques ordinàries d'administració del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

CAPÍTOL IV.- MOCIÓ DE CENSURA

Article 52. Moció de censura.

1. L'Assemblea General podrà exigir la responsabilitat del President i altres membres de la Junta de Govern de forma individual o conjuntament mitjançant l'adopció per majoria absoluta d'un vot de censura.

2. La moció de censura haurà de ser proposada per escrit i, almenys, pel vint-i-cinc per cent dels membres que componen l'Assemblea General, expressant clarament les raons en les quals es fonamenten.

3. Si la moció de censura anés aprovada per l'Assemblea General, aquesta designarà nous membres de la Junta de Govern en substitució dels membres objecte de la moció de censura, convocant-se eleccions en terme d'un mes per a la cobertura dels càrrecs cessats. Si la moció de censura no anés aprovada, els seus signants no podran presentar una altra fins al cap de sis mesos.

 

​​​​​​​TÍTOL VII

PROCEDIMENT DE VISAT

Article 53.- Visat

1. La sol·licitud de visat de treballs, dictàmens i informes professionals s'hauran de remetre per escrit a la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears per part dels col·legiats interessats, adjuntat la sol·licitud un original del treball objecte del visat.

2. La Junta de Govern, en el termini de 15 dies hàbils des de la recepció de la sol·licitud, formalitzarà el visat, retornant l'original del treball professional degudament segellat i signat per la secretari o secretari de la Junta, on se certifiqui i consti la data de recepció de l'original, nombre de registre i visat del Col·legi, quedant-se còpia de la citada certificació a poder del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

3. En el cas que la Junta de Govern no concedís el visat per entendre que el treball no compleix els requisits científics o tècnics suficients, ho comunicarà de manera fefaent al professional.

4. L'acord sobre la no concessió del visat haurà de ser adoptada per unanimitat de tots els membres de la Junta de Govern i degudament motivat. Contra el citat acte es podrà interposar el corresponent Recurs d'Alçada previst en la llei 39/2015, de 1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. Aquest recurs s'haurà d'interposar davant el Consejo General del Trabajo Social.

El visat té caràcter voluntari. Es realitzarà sempre i en tots els casos a petició del col·legiat.

5. En cap cas, la Junta de Govern en concedir el visat, podrà pronunciar-se sobre qüestions que afectin als honoraris establerts pel professional ni sobre les altres condicions contractuals que es derivin de l'acte professional, considerant-se acte nul la denegació del visat per qualsevol d'aquests criteris.

TÍTOL VIII

RÈGIM ECONÒMIC I FINANCER

Article 54.- Capacitat patrimonial

El Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears té plena capacitat patrimonial per al compliment de les seves finalitats i plena autonomia per a la gestió i administració dels seus béns, sense perjudici de la seva contribució al sosteniment del Consejo General del Trabajo Social.

Article 55.- Recursos econòmics ordinaris

Constitueixen recursos ordinaris del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears:

a) Les quotes d'inscripció en el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears que facin efectives els col·legiats o col·legiades i, si escau les quotes d'habilitació que estiguin obligats a satisfer al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, en la demarcació del qual ocasionalment exerceixin els col·legiats o col·legiades incorporats a col·legis situats a un altre territori.

b) Les quotes ordinàries i extraordinàries que fixi l'Assemblea General del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears a proposta de la Junta de Govern.

c) El percentatge que sobre els seus honoraris, corresponguin reportar als col·legiats i col·legiades respecte d'aquells treballs professionals que sigui objecte de supervisió o visat pel Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

d) Els ingressos que el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears pugui obtenir per la venda de publicacions, impresos, subscripcions i expedició de certificacions, així com per la realització de dictàmens, funcions d'assessorament i similars que li siguin sol·licitats.

e) Els rendiments de qualsevol naturalesa que produeixin les activitats de qualsevol tipus que el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears desenvolupi.

Article 56.- Recursos econòmics extraordinaris

Constitueixen recursos extraordinaris del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears:

a) Les subvencions, donatius, o qualsevol tipus d'ajudes que li siguin concedides per l'administració pública, entitats públiques i privades i per particulars.

b) Els béns i drets de tot tipus que per herència, donació o qualsevol altre títol passin a formar part del seu patrimoni.

c) Les quantitats que per qualsevol concepte no especificat li correspongui percebre.

 

TÍTOL IX

RÈGIM DE DISTINCIONS I PREMIS

Article 57.- Distinció i premis

1) Els col·legiats i col·legiades podran ser distingits o premiats mitjançant acord de l'Assemblea General del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, a proposta de la Junta de Govern o dels col·legiats i col·legiades en el percentatge que es fixi en aquests estatuts.

2) La naturalesa de les citades distincions i premis s'establiran en aquests estatuts.

TITULO X

RÈGIM DISCIPLINARI

 

CAPÍTOL I.- TIPIFICACIÓ D'INFRACCIONS I SANCIONIS

Article 58.- Potestat disciplinària

1) Correspon a la Junta de Govern l'exercici de la potestat disciplinària sobre els col·legiats i col·legiades de les Illes Balears. Serà la Junta de Govern l'òrgan competent per iniciar els expedients disciplinaris.

2) Correspon a l'Assemblea General del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears l'exercici de la potestat disciplinària sobre els membres de la Junta de Govern.

3) L'exercici de la potestat disciplinària s'ajustarà, en tot cas, als principis que regeixen la potestat sancionadora i el procediment sancionador de les Administracions Públiques.

Article 59.- Infraccions

1) Seran sancionables totes les accions i omissions que es trobin tipificades com a falta en els presents estatuts, en les quals incorrin els membres del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears en l'exercici professional.

2) Els infraccions es classifiquen en lleus, greus i molt greus:

A) Lleus:

Es consideren lleus:

a) La negligència en el compliment dels deures professionals i de les obligacions col·legials.

b) La falta de respecte cap a altres col·legiats i/o col·legiades.

B) Greus:

Es consideren greus:

a) L'incompliment reiterat de l'obligació de pagament de les quotes col·legials, sempre que s'hagi requerit per a això. A aquest efecte es considerarà incompliment reiterat el no abonar les quotes col·legials durant un període de dotze mesos consecutius

b) L'incompliment reiterat de l'obligació de pagament del percentatge que sobre els honoraris professionals, que si escau, correspongui ingressar al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

c) L'incompliment reiterat de la disciplina col·legial.

d) L'execució de treballs professionals que s'hagin encarregat a altres companys sense haver obtingut prèviament el permís del mateix.

e) El menyspreu greu d'injúria i les agressions a altres col·legiats i/o col·legiades.

f) L'incompliment dels acords adoptats pels òrgans de govern del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears o pel Consejo General del Trabajo Social.

g) La reincidència de faltes lleus. A aquest efecte, s'entendrà per reincidència, haver comès més de dues faltes en un període de tres mesos consecutius.

C) Són infraccions molt greus:

a) La comissió de delictes en qualsevol grau de participació com a conseqüència de l'exercici de la professió.

b) Atemptar contra la dignitat o l'honor d'altres professionals.

c) L'incompliment de les obligacions deontològiques i deures professionals establerts per norma legal o estatutària.

d) L'encobriment de l'intrusisme professional.

e) La reincidència de faltes greus. A aquest efecte, s'entendrà per reincidència, la comissió de més de dues faltes greus en el període d'un any.

f) La vulneració del secret professional.

g) L'exercici de la professió en situació d'inhabilitació professional o estant en causa d'incompatibilitat o prohibició.

h) Atemptar contra els interessos dels consumidors i usuaris en relació amb els serveis professionals prestats pel Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, quan es causi greu perjudici.

Article 60.- Sancions

1. La comissió dels actes tipificats en l'article anterior podrà determinar la imposició de les següents sancions

A) Per a les infraccions lleus:

a) Advertiment per escrit.

b) Amonestació privada.

B) Per a les infraccions greus:

a) Amonestació pública.

b) Suspensió de l'exercici professional per un període màxim de sis mesos.

c) Privació temporal del dret a ocupar càrrecs corporatius per un període màxim d'un any

B) Per a les infraccions molt greus:

a) Suspensió de la condició de col·legiat/a per un període de sis mesos i un dia a dos anys.

b) Expulsió del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears.

2. En tot cas, s'atendrà al principi de proporcionalitat entre la infracció comesa i la sanció a imposar.

Article 61.-Prescripció

1. Les infraccions lleus prescriuran als sis mesos, les greus als dos anys i les molt greus als tres anys, a partir del dia en què es van produir els fets que les van motivar.

2. Interromprà la prescripció l'inici, amb coneixement de l'interessat, del procediment sancionador, reprenent-se el còmput del termini de prescripció si l'expedient sancionador estigués paralitzat més d'un mes per causa no imputable a presumpte responsable.

3. Les sancions imposades per infraccions lleus prescriuran a l'any, les imposades per infraccions greus als dos anys i les imposades per faltes molt greus als tres anys, sempre es contarà a partir de l'endemà en què sigui ferm la resolució per la qual s'imposa la sanció.

4. Interromprà la prescripció la incoació, amb coneixement de l'interessat, del procediment d'execució, tornant a reiniciar-se el termini si aquest estigués paralitzat durant més d'un mes per causa no imputable a l'infractor.

CAPÍTOL II.-PROCEDIMENT SANCIONADOR

Article 62.- Actuacions prèvies i expedient sancionador

1. Amb anterioritat a la iniciació del procediment sancionador, es podran realitzar actuacions prèvies amb l'objecte de determinar amb caràcter preliminar si concorren circumstàncies que justifiquin tal iniciació. Aquestes actuacions s'orientaran a determinar, amb la major precisió possible, els fets susceptibles de motivar la incoació del procediment, la identificació de la persona o persones que puguin resultar responsables i les circumstàncies rellevants que concorrin en els uns i els altres.

2. Per a la imposició de sancions lleus, greus o molt greus, és preceptiva la instrucció d'un expedient sancionador. A aquests efectes, el president/a de el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears designarà, previ acord de Junta, un instructor, podent recaure aquest nomenament en qualsevol col·legiat o col·legiada.

3. L'obertura de l'expedient, que contindrà una breu relació dels fets constitutius de la infracció i de les sancions que poguessin ser objecte d'aplicació, s'haurà de comunicar personalment a l'interessat pels mitjans que acreditin degudament la seva notificació. Es garantirà en tot cas els principis de contradicció i d'igualtat dels interessats. L'apertura de l'expedient haurà de cursar-la el secretari/a de la Junta de Govern amb la finalitat que l'interessat evacuï el corresponent plec de descàrrec en el termini de cinc dies naturals a, explicats a partir de la seva notificació, efectuant les al·legacions que cregui oportunes i aportant totes les proves que estimi necessàries. En qualsevol cas, la no formulació d'aquest plec no impedirà la ulterior tramitació de l'expedient. El termini per a la pràctica de la prova que sigui proposta en plec de descàrrec vindrà determinada en funció dels mitjans que resultin pertinents en cada cas.

4. Practicades les proves proposades per l'interessat i si escau, les que d'ofici hagi sol·licitat l'instructor, aquest elevarà proposta de resolució a la Junta de Govern, per a què aquesta dicti l'oportuna resolució en el terme màxim de vint dies.

5. La imposició de les sancions d'advertiment per escrit i amonestació privada, requeriran obertura d'expedient sancionador que quedarà circumscrit a les actuacions de notificació de falta i sanció a l'interessat, la seva audiència mitjançant plec de descàrrec conforme a les regles contingudes a l'apartat 3 d'aquest article i ulterior resolució sense més tràmit per part de la Junta de Govern.

6. En tot allò no regulat a aquest article serà d'aplicació la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, pel procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Article 63.- Resolució de l'expedient

1. La resolució de la Junta de Govern, que serà motivada i no podrà referir-se a fets diferents dels que hagin servit de base per al plec de càrrecs i a la proposta de resolució, haurà de comunicar-se per escrit i personalment a l'interessat pels mitjans que acreditin degudament la seva notificació, sent cursada pel secretari de la Junta de Govern.

En l'adopció d'aquesta resolució no podran intervenir l'instructor i totes les persones que hagin actuat en l'expedient.

2. Contra la resolució que posi fi a l'expedient, l'interessat podrà interposar recurs d'alçada davant el Consejo General del Trabajo Social.

3. Esgotats els recursos corporatius, l'interessat podrà recórrer davant la jurisdicció contenciós-administrativa.

TÍTOL XI.

DEL RÈGIM JURÍDIC DELS ACTES COL·LEGIALS

Article 64.- Eficàcia dels actes i acords

1. Els actes i acords de l'Assemblea General i de la Junta de Govern són immediatament executius mentre no estableixi el contrari.

2. No obstant això, l'eficàcia d'aquests actes quedarà demorada, quan així ho exigeixi el contingut dels mateixos o es trobi supeditat a la seva notificació.

Article 65.- Llibres d'actes

El Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears estarà obligat a portar, com a mínim, dos llibres d'actes, autoritzats per les signatures del president/a i el secretari/a, en els quals constaran les actes i els acords de l'Assemblea General i els de la Junta de Govern.

Article 66.- Nul·litat de ple dret

Seran nuls de ple dret, els actes col·legials que concorrin en algun d'aquests supòsits:

a) Els que lesionin els drets i llibertats susceptibles d'empar constitucional.

b) Els dictats per l'òrgan manifestament incompetent per raó de la matèria o el territori.

c) Els que tinguin un contingut impossible.

d) Els que siguin constitutius d'infracció penal o es dictin com a conseqüència d'aquesta.

e) Els dictats prescindint total i absolutament del procediment legalment establert o de les normes que contingui les regles essencials per a la formació de la voluntat dels òrgans col·legiats.

f) Els actes expressos o presumptament contraris a l'ordenament jurídic pels quals s'adquireixen facultats o drets quan es manquin dels requisits essencials per a la seva adquisició.

g) Qualsevol un altre que s'estableixi expressament en una disposició de rang legal.

Article 67.- Anul·labilitat

1. Seran anul·lables, aquells actes col·legials que incorrin en qualsevol infracció de l'ordenament jurídic, inclòs la desviació de poder.

2. No obstant això, el defecte de forma només determinarà l'anul·labilitat quan en l'acte manquin els requisits formals indispensables per aconseguir la seva finalitat doni lloc a la indefensió dels interessats.

3. La realització d'actes fora del temps establert per a ells, només implicarà la seva anul·labilitat quan ho imposi la naturalesa del termini.

Article 68.- Recursos administratius i jurisdiccionals

1. Els actes i resolucions dels òrgans de govern del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, subjectes a Dret Administratiu, podran ser recorreguts davant la Comissió Mixta de Garanties, mitjançant recurs d'alçada, en la forma i termini que s'estableixin per aquest tipus de recursos en la Llei 39/2015 de l'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

2. Contra els actes que resolguin els recursos d'alçada es podrà interposar recursos contenciós-administratius en els termes establerts en la legislació reguladora d'aquesta jurisdicció.

Article 69.- Legitimació

Estan legitimats per recórrer els actes col·legials:

a) Quan es tracti d'actes o acords amb efectes jurídics individualitzats, els titulars d'un dret subjectiu o d'un interès legítim.

b) Quan es tracti d'actes o acords que afectin a una pluralitat indeterminada o de col·legiats o al Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears en si mateix, qualsevol col·legiat que pertanyi al Col·legi que els va adoptar.

 

TITULO XII

DISSOLUCIÓ, FUSIÓ I ABSORCIÓ

Article 70- Dissolució i règim de liquidació

L'acord de dissolució del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears s'haurà de prendre en Assemblea General Extraordinària amb presencia o representació de, al menys, el 50% més 1 de les persones que formin el cens col·legial, i havent d'adoptar-se l'acord de dissolució per 2/3 parts del l'Assemblea General.

Posteriorment es comunicarà l'esmentada decisió al Consejo General del Trabajo Social, sent necessària l'emissió d'un informe favorable que s'elevarà a l'organisme/s competent/s d'acord amb la legislació vigent.

L'Adopció de l'acord implicarà el nomenament d'un comitè liquidador, format per 5 persones, designades d'entre els presents a l'Assemblea, i la seva elecció serà mitjançant votació a ma alçada, sent membres del comitè les 5 persones amb més vots aconseguits.

La funció de l'esmentat comitè serà la de dur a terme la liquidació efectuant els tràmits corresponents i procedint a la liquidació econòmica i administrativa del Col·legi, sent que en el cas de ser insuficient l'actiu per atendre el passiu, s'efectuarà la liquidació a prorrata, i en cas de ser a la inversa (superior l'actiu que el passiu), el romanent serà assignat a una o vàries entitats (sense ànim de lucre), d'interès social vinculades en els seus estatuts a tasques socials o relacionades amb el Treball Social.

Article 71.- Segregació

1. La segregació del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears a fi de constituir un altre col·legi professional para l'ingrés del qual s'exigeixi titulació diferent a la requerida pel Col·legi s'aprovarà en Assemblea General Extraordinària, que haurà de tenir quòrum d'assistència del 50% més 1, del cens col·legial, i l'acord haurà de ser aprovat per 2/3 parts de l'Assemblea General.

2. La segregació del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears tindrà en compte a tot moment els requisits materials i formals exigits en la Llei de Col·legis Professionals de les Illes Balears.

Article 72.- Fusió

1. La fusió del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears amb dues o més Col·legis de Diplomats en Treball Social serà acordada per majoria de dos terços dels col·legiats presents o legalment representades en sessió extraordinària de l'Assemblea General del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears convocada a aquest efecte, havent de ser també acordada per els altres Col·legis afectats segons els previst pels seus respectius Estatuts, aprovant-se definitivament la fusió per Decret del Consell de Govern dels Illes Balears, previ informe del Consejo General del Trabajo Social.

TÍTOL XIII

MODIFICACIÓ D'ESTATUTS

Article 73.-Modificació

1. Per a la modificació dels Estatuts del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears, que podrà ser parcial o total, es constituirà una Comissió de Redacció, composta pel President del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears i tres vocals de la Junta de Govern. La modificació s'efectuarà a proposta d'un nombre mínim de vint-i-cinc col·legiats i col·legiades.

2. Elaborat el text de la modificació, se li donarà suficient difusió, mitjançant la seva publicació en el tauler d'anuncis del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears i s'inserirà a la pàgina web per al coneixement de tots els col·legiats i col·legiades, a fi de que els mateixos puguin efectuar al·legacions i proposar esmenes que estimin oportunes durant un termini de 20 dies hàbils. El text romandrà a la seu del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears a la disposició de qualsevol col·legiat i/o col·legiada per a la seva consulta.

3. Finalitzat el termini al fet que es refereix l'apartat anterior, la modificació haurà d'aprovar-se per l'Assemblea de Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears per majoria de dos terços dels col·legiats i col·legiades presents o legalment representats, en la sessió extraordinària convocada a aquest efecte.

4. Aprovada la modificació estatutària i previ informe del Consejo General, se sotmetrà a la qualificació de la legalitat, aprovació definitiva i posterior inscripció en el Registre de Col·legis Professionals.

5. La modificació dels Estatuts del Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears tindrà en compte a tot moment els requisits materials i formals exigits en la Llei de Col·legis Professionals de les Illes Balears

Disposició transitòria

Els procediments iniciats en el Col·legi Oficial de Diplomats i Diplomades en Treball Social i d'Assistents Socials de les Illes Balears amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquests Estatuts seguiran el seu curs fins a la seva resolució conforme a la normativa anterior.

Disposició final

Els presents Estatuts entraran en vigor l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Disposició derogatòria

Queden derogats els Estatuts anteriors del Col·legi, aprovats per l'Assemblea General de 4 de desembre de 2000 i publicats en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, número 42 de 6 d'abril de 2002.