Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 221407
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe ambiental estratègic sobre la Modificació Puntual núm. 26 de les NNSS del planejament del municipi de Porreres per a la incorporació de l’àmbit de sòl delimitat en l’autorització minera com ús extractiu (139e/2021)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 5 d'abril de 2022, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),

RESOLC FORMULAR

L'informe ambiental estratègic sobre la Modificació Puntual núm. 26 de les NNSS del planejament del municipi de Porreres , en els termes següents:

1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

La Modificació puntual núm. 26 del planejament de les NNSS de Porreres està inclosa en el punt 2 de l'article 6 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, objecte d'avaluació ambiental estratègica simplificada. La tramitació a seguir és la que s'estableix a l'article 29 i següents de l'esmentada llei.

2. Descripció i ubicació de la modificació puntual

La Modificació Puntual núm. 26 de les NNSS del planejament de Porreres té per objecte la incorporació del sòl delimitat per l'autorització minera amb la qualificació d'ús extractiu, d'acord amb la Resolució del Conseller de Treball, Comerç i Indústria de regularització de dades de l'explotació minera Montision III.

La superfície de la modificació comprèn la delimitació de la zona extractiva de l'explotació Montisión III (337.220,97 m2) a la que es permet només l'ús extractiu.

Amb l'actuació es pretén donar compliment a l'article 33. Vinculació del planejament municipal de la Llei 10/2014, d'1 d'octubre, d'ordenació minera de les Illes Balears, incorporant així a l'àmbit del sòl delimitat a l'autorització minera la qualificació que només admeti l'ús miner.

3. Avaluació dels efectes previsibles

La Modificació Puntual prevista afecta a un reduït àmbit territorial, no s'han detectat problemes ambientals significatius i suposa una normalització de la normativa d'una zona que, en la seva àmplia majoria, ja està afectada per l'ús extractiu.

4. Consultes a les administracions públiques afectes i persones interessades

La CMAIB ha consultat a les següents administracions afectades:

  • Ajuntament de Porreres
  • Consell de Mallorca. Dept. Territori. Direcció Insular de Territori i Paisatge.
  • Consell de Mallorca. Dept. Cultura, Patrimoni i Política Lingüística. Direcció Insular de Patrimoni.
  • Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat. Servei de Protecció d'Espècies.
  • El Servei de Protecció d'Espècies en data 25 de novembre de 2021 informa favorablement la Modificació puntual núm. 26 de les NNSS de Porreres.

5. Anàlisi dels criteris de l'annex V de la Llei 21/2013

S'han analitzat els criteris de l'annex V de la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental, i no es preveu que la Modificació núm. 26 pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient.

La modificació en si mateixa, no suposa impactes negatius, transfronterers ni es preveu que tingui efectes acumulatius.

Conclusions de l'Informe Ambiental Estratègic

Primer. No Subjectar a avaluació ambiental estratègica ordinària la proposta de Modificació puntual núm. 26 NNSS de planejament del municipi de Porreres, atès que no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient d'acord amb els criteris de l'annex V de la Llei 21/2013, sempre i quan es compleixin les mesures previstes al document ambiental estratègic.

Es recorda que la zona de l'autorització minera (zona oest i nord-oest) que no va ser inclosa en el tràmit ambiental de 29 de maig de 2012, no podrà veure's afectada per l'activitat extractiva, para la qual cosa s'haurà de dur a terme la corresponent tramitació ambiental en base a l'establert a la normativa vigent.

Es recomana prohibir els usos residencials i turístics en una corona perifèrica a la zona delimitada per a l'ús extractiu.

Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 31.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'Avaluació Ambiental. A més, es donarà compte al Ple de la CMAIB i al subcomitè tècnic d'Avaluació d'Impacte Ambiental (AIA).

Tercer. L'informe ambiental estratègic perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'aprovació del pla o programa en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 31.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L'informe ambiental estratègic no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l'acte d'aprovació del pla o programa, d'acord amb el que disposa l'article 31.5 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.

 

Palma, 5 d'abril de 2022

El president de la CMAIB Antoni Alorda Vilarrubias