Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 218681
Regulació de l’accés de vehicles a la finca sa tanca d’allà dins (Formentera), del 15 de maig al 15 d’octubre de 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa pública que el Ple del Consell Insular de Formentera en la sessió de dia 25 de març de 2022, ha adoptat el següent acord:

3.1.9.- PRP2022/179. PROPOSTA D'ACORD PLE ACCÉS SA TANCA D'ALLÀ DINS 2022.

...

Sotmès a votació dels 15 membres presents dels 17 que formen Ple de la corporació, per més de la majoria absoluta, amb la següent composició i votació: el vot a favor dels 5 representants presents del grup polític Gent x Formentera, dels 5 representants del grup polític PSIB-PSOE (que formen l'equip de Govern), i l'abstenció dels 5 representants presents del grup polític Sa Unió de Formentera PP- Compromís, adopta, sobre la base de la proposta transcrita, el següent

ACORD

JUSTIFICACIÓ (PART EXPOSITIVA).- 

REGULACIÓ D'ACCÉS DE VEHICLES A LA FINCA “SA TANCA D'ALLÀ DINS”, PRESENTADA PEL SR. RAFAEL GONZÁLEZ RIBAS, CONSELLER DE MOBILITAT I TERRITORI DEL CONSELL INSULAR DE FORMENTERA.

En els últims anys, el nombre de visitants a la zona des Cap de Barbaria durant la temporada estival s'ha incrementat notablement havent arribat a generar greus problemes d'aglomeració en la carretera d'accés -PMV-820.1- que portaven aparellats, a més de la deterioració mediambiental de la zona com a conseqüència de l'impacte, alteracions de la seguretat i de l'ordre públic.

En aquest sentit es pronuncià l'informe del Cap de la Policia Local, d'11 de maig de 2017, que posà de manifest els constants bloquejos circulatoris i les freqüents aglomeracions de persones a la zona. S'adjunta com a ANNEX I.

En la mateixa línia, assenyalava l'informe del tècnic de Medi Ambient de data 12 de maig de 2017, que s'estava sofrint una deterioració accelerada de la zona, que feia necessària la intervenció de manera immediata per part de l'Administració, proposant, entre altres qüestions, l'aprovació d'un pla de mobilitat sostenible per a la zona que inclogués mesures com la restricció del nombre de vehicles que poguessin accedir lliurement a aquest espai per tal de minimitzar els impactes provocats per aquesta situació. S'adjunta aquest informe com a ANNEX II.

Així mateix, el Consell Insular de Formentera va encarregar un estudi tècnic que contemplava les possibles solucions per a la regulació de l'accés de vehicles a la zona en qüestió amb la finalitat d'assegurar un estat adequat de conservació de l'entorn donades les seves especials característiques i els seus valors mediambiental, paisatgístic, turístic i patrimonial. S'adjunta com a ANNEX III el referit estudi elaborat per l'estudi d'enginyeria GRUSAMAR, de data 12 de maig de 2017.

En base a tot això, en 2017, 2018, 2019 i 2020 per Comissió de Govern i en 2021 per Ple es van aprovar els corresponents Acords relatius a la regulació i limitació de la circulació de vehicles a la finca Sa Tanca d'Allà Dins que suposaren fonamentalment la prohibició de l'accés de vehicles a motor entre els dies 1 de juliol i 15 de setembre de 2017, entre els dies 25 de juny i 30 de setembre de 2018, entre els dies 15 de maig i 15 d'octubre de 2019, entre els dies 4 de juliol i 15 d'octubre de 2020 i entre els dies 1 de juny i 15 d'octubre de 2021, mitjançant la instal·lació d'una barrera al P.Q. 6,5 de la carretera PMV-820.1, l'establiment de dues zones d'aparcament a l'entrada amb capacitat per a 60 cotxes i 100 motocicletes i la implantació d'un servei d'atenció al visitant en horari de màxima afluència (de 11 a 13 h i de 18 a 22 h) permetent dintre d'aquest horari l'accés de persones amb mobilitat reduïda. 

Segons els comptatges i observacions realitzades des de l'àrea de Mobilitat del Consell Insular de Formentera, la capacitat de la zona d'estacionament no es va veure superada en els períodes d'anys anteriors en que s'ha aplicat la regulació, tot i que el nombre de visitants ha anat augmentant, arribant a comptabilitzar-se el dia de major afluència de 2021 un 62% més de desplaçaments a peu i en bicicleta que el mateix dia de l'any 2019.

En sessió del Ple del Consell Insular de Formentera  de data 21 de desembre de 2018 es va adoptar l'acord d'aprovar definitivament el Pla de Mobilitat Sostenible de Formentera. El Pla de Mobilitat Sostenible inclou com a una de les propostes (proposta 3.2.2. Regular l'accés a Es Cap de Barbaria) la regulació de l'accés a Sa Tanca d'Allà Dins així com es va realitzar als anys 2017 i 2018.

De la mateixa manera, la Llei 7/2019, de 8 de febrer, per a la sostenibilitat mediambiental i econòmica de l'illa de Formentera, estableix al seu article 9 la possibilitat de que el Ple del consell insular pugui limitar temporalment l'afluència de vehicles a motor en vies públiques o espais determinats amb valors naturals, patrimonials o paisatgístics per tal d'evitar que es produeixin danys i aglomeracions.

Una volta que s'ha aixecat l'estat d'alarma acordat pel Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, pel qual es declarà l'estat d'alarma per contenir la propagació d'infeccions causades pel SARS-CoV-2, prorrogat fins al 10 de maig de 2021 pel Reial decret 956/2020, de 3 de novembre, cal estar a les mesures de prevenció sanitària que se citen tot seguit, com es deriva de la següent normativa:

ESTATAL:

- Reial decret llei 13/2021, de 24 de juny, por el que se modifican la Ley 2/2021, de 29 de marzo, de medidas urgentes de prevención, contención y coordinación para hacer frente a la crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19, y el Real Decreto-ley 26/2020, de 7 de julio, de medidas de reactivación económica para hacer frente al impacto del COVID-19 en los ámbitos de transportes y vivienda, publicat al BOE núm. 151, de 25 de juny de 2021.

AUTONÒMICA BALEAR:

- Decret llei 5/2021, de 7 de maig, pel qual es modifiquen la Llei 16/2010, de 28 de desembre, de salut pública de les Illes Balears, i el Decret llei 11/2020, de 10 de juliol, pel qual s'estableix un règim sancionador específic per fer front als incompliments de les disposicions dictades per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19, publicat al BOIB núm. 60, de 8 de maig de 2021.

- Acord del Consell de Govern de 14 de febrer de 2022, pel qual s'estableixen els nivells d'alerta sanitària que s'han d'aplicar en cada una de les illes, es modifica el Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació Front a la COVID-19 i s'aprova un nou Pla Específic de Mesures de Prevenció i Contenció de la COVID-19 en els Serveis Socials, aprovats per l'Acord del Consell de Govern de 25 d'octubre de 2021 (BOIB núm. 24, de 14 de febrer de 2022).

- Acord del Consell de Govern de 28 de febrer de 2022, pel qual s'estableix el nou Pla de Mesures Front a la COVID-19, i que substitueix el Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació Front a la COVID-19 que es va aprovar mitjançant l'annex 1 de l'Acord del Consell de Govern de 25 d'octubre de 2021. (BOIB núm. 31, de data 1 de març de 2022).

I atès, finalment, que, en qualsevol cas, hom ha d'acomplir necessàriament totes les mesures sanitàries i de prevenció derivades de la normativa anteriorment citada, amb l'adopció de totes les exigències que la situació comporta, i les seues actualitzacions, segons que correspongui.

PART RESOLUTIVA.-

PRIMER.- Senyalitzar, en l'accés a la finca Sa Tanca d'Allà Dins, que la carretera no té sortida i que es prohibeix la circulació de vehicles a motor del 15 de maig al 15 d'octubre de 2022. Únicament es permetrà l'accés de vehicles per a persones amb mobilitat reduïda, a l'Agència Balear de l'Aigua (ABAQUA) o persones autoritzades per aquesta entitat, com a propietària de la finca, a l'Autoritat Portuària de Balears (APB) o persones autoritzades per aquesta entitat, com a propietària del recinte del far, a tots els vehicles dels organismes oficials que dins aquest espai puguin exercir tasques de manteniment, neteja, salvament, seguretat, emergències, protecció civil i aquells vehicles que expressament autoritzi el Consell insular de Formentera.

SEGON.- Tallar la carretera mitjançant un dispositiu de control, que permeti l'accés als vianants i el pas de bicicletes del 15 de maig al 15 d'octubre de 2022, havent d'indicar-se amb senyalització vertical la prohibició del pas de vehicles a motor.

TERCER.- Mantenir les dues zones annexes a la carretera com a zones d'estacionament per a turismes i motocicletes i habilitar un vial que garanteixi l'entrada i sortida en condicions de seguretat.

QUART.- Delimitar a la zona d'estacionament actual al costat del far, places per als diferents tipus de vehicles a motor amb accés permès (vehicles d'emergència i discapacitats) i aparca-bicicletes.

CINQUÈ.- Els agents de control del compliment de les limitacions d'accés i denuncia de les infraccions seran la policia local i els controladors d'estacionament regulat.

SISÈ.- Donar trasllat als organismes que poguessin veure's afectats pel contingut del present acord.

 

SETÈ.- Publicar el present acord al BOIB i en el web del Consell Insular, per a general coneixement.

La qual cosa es fa pública, per a general coneixement i en execució de l'article 9 de la Llei 7/2019, de 8 de febrer, per a la sostenibilitat mediambiental i econòmica de l'illa de Formentera.

  

Formentera, 11 d'abril de 2022.

La presidenta del Consell Insular

Ana Juan Torres