Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AFERS SOCIALS I ESPORTS

Núm. 217209
Resolució de la consellera d’Afers Socials i Esports per la qual es modifica la data de revisió del grau de discapacitat reconegut amb caràcter revisable

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1.  El Reial decret 1/2013, de 29 de novembre, que aprova el text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i la seva inclusió social  té per objecte garantir la igualtat d'oportunitats i de tracte així com l'exercici real i efectiu de drets per part de les persones amb discapacitat en igualtat de condicions respecte a la resta de ciutadans i ciutadanes.

El reconeixement de la situació de discapacitat és un requisit necessari per a l'accés als beneficis, drets econòmics i serveis que els organismes públics reconeixen. Aquest reconeixement requereix la valoració tècnica per part del Servei de Valoració i Orientació de la Discapacitat i la Dependència, d'acord amb els barems oficials. El Servei de Valoració pot establir un termini a partir del qual s'ha d'efectuar la revisió del grau reconegut de discapacitat.

2. A les Illes Balears s'ha produït una acumulació d'expedients pendents de valorar especialment a causa de la manca de cobertura de les places de titulats en medicina del Servei de Valoració, la qual cosa ha suposat que no s'hagin atès en termini les persones demandants de valoració de grau de discapacitat.

Aquesta situació s'ha vist agreujada per l'entrada en vigor el dia 1 de juny del 2021 del Decret 19/2019, de 5 de desembre, el qual a l'article 34 disposa que el sistema informatiu per a la valoració i l'atenció a la discapacitat i per a l'autonomia i l'atenció a la dependència ha de ser únic, com a part integrant del sistema informatiu de serveis socials. Per això es va dur a terme la migració del sistema informàtic de gestió de la discapacitat (SISDEPEN) al Sistema Integrat de Discapacitat i Dependència (DISDEP) amb la problemàtica que ocasiona habitualment integrar dos sistemes diferents en un.

3. Aquest retard implica que quedin minvades les possibilitats d'integració educativa, laboral o social, així com l'accés a pensions no contributives de discapacitat, a la prestació familiar per fill a càrrec, a la targeta d'aparcament, a subvencions, deduccions fiscals, orientació i integració laboral, ingrés en centres especialitzats, etc.  Aquesta situació ha afectat les persones amb discapacitat amb un grau reconegut com a revisable, que perceben ajuts derivats de la seva condició, la continuïtat dels quals  està condicionada al procediment de revisió de grau que ha de dur a terme el Servei de Valoració i Orientació de la Discapacitat i la Dependència.

4. En data 8 d'abril de 2022, el director general d'Atenció a la Dependència va dictar una proposta de resolució per la qual es modifica la data de revisió de grau de discapacitat reconegut revisable.

Fonaments de dret

1. El Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, que aprova el text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social.

2. El Reial Decret 1971/1999, de 23 de desembre, de procediment per al reconeixement, la declaració i la qualificació del grau de discapacitat (BOE núm. 22, de 26 de gener de 2000).

3. El Decret 91/2019, de 5 de desembre, pel qual es regulen el procediment per al reconeixement del grau de discapacitat i els principis generals del procediment per al reconeixement del grau de dependència i es modifica el Decret 83/2010, de 25 de juny, pel qual s'estableixen els principis generals del procediment per al reconeixement de la situació de dependència, la intensitat de protecció dels serveis i el règim de compatibilitat de les prestacions del Sistema per a l'Autonomia i l'Atenció a la Dependència en l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i es crea la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència de les Illes Balears.

4. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236/2015), i la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44/2003).

 

5. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atribueix a la Direcció General d'Atenció a la Dependència, dins la Conselleria d'Afers Socials i Esports, la competència en matèria de valoració de la discapacitat.

Per això dict la següen

Resolució

1. Prorrogar 12 mesos mes el termini de revisió de reconeixement de grau de discapacitat de les persones residents a les Illes Balears, que tenien fixada data de revisió entre l'1 de maig de 2022 i el 30 d'abril de 2023. En conseqüència s'ha d'entendre que la nova data de revisió serà el mateix dia i mes que consta en la resolució de grau de discapacitat, sumant-hi 12 mesos.

2. Les sol·licituds de revisió de grau a instància de la persona interessada s'han de tramitar de conformitat amb la normativa aplicable.

3. Notificar aquesta resolució a les persones interessades.

  

Palma, 12 d'abril de 2022

La consellera d'Afers Socials i Esports

Fina Santiago Rodríguez