Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI

Núm. 213558
Extracte de la convocatòria de subvencions del Consorci de la Serra de Tramuntana per a l’any 2022, subvencions per a la recuperació d’elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials, per a la recuperació del paisatge agrícola i el seu entorn i dels espais agrícoles i/o forestals de titularitat municipal, per al manteniment, la neteja i la conservació d’espais públics que per les seves característiques especials necessitin d’una especial cura, i per a la redacció i/o actualització de catàlegs municipals de camins públics, que estiguin situats dins l’àmbit territorial de la Serra de Tramuntana

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Referència Base de Dades Nacional de Subvencions: 620224

De conformitat amb el previst als articles 17.3.b) i 20.8.a) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publica l'extracte de la convocatòria. El text complet es pot consultar a la Base de Dades Nacional de Subvencions (https://www. infosubvenciones.es/bdnstrans/GE/es/convocatoria/620224), i a la seu electrònica del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial (https:// cst.sedipualba.es/).

Primer. Objecte

La finalitat d'aquesta convocatòria és promoure la recuperació d'elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials, la recuperació del paisatge agrícola i el seu entorn i dels espais agrícoles i/o forestals de titularitat municipal, per al manteniment, la neteja i la conservació d'espais públics que per les seves característiques especials necessitin d'una especial cura, i per a la redacció i/o actualització de catàlegs municipals de camins públics que estiguin situats dins l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana que ve determinat en l'article 5 dels Estatuts del Consorci (BOIB núm. 72, de 30 de maig de 2019).

En el cas que la finca o espai estigui parcialment ubicada dins l'àmbit de la Serra de Tramuntana, l'actuació només serà subvencionable si es realitza en la zona de la finca que es trobi situada en l'espai territorial abans indicat.

Les actuacions que realitzin els ajuntaments per a la restauració d'elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials, per realitzar tasques de manteniment, neteja i conservació d'espais públics i per a la redacció i/o actualització de catàlegs municipals de camins públics seran subvencionables amb independència de la classificació del sòl on s'ha de realitzar l'actuació, és a dir, seran subvencionables les actuacions que s'executin tant a sòl rústic com a sòl urbà. En canvi, les actuacions per a la recuperació dels espais forestals i/o agrícoles de titularitat municipal només seran subvencionables si es realitzen a sòl rústic (s'inclouen totes les categories de sòl rústic). Respecte les actuacions que es justifiquin en un conveni de col·laboració amb l'ajuntament només seran subvencionables si es realitzen a sòl rústic (s'inclouen totes les categories de sòl rústic) quan siguin elements etnològics, i a qualsevol tipus de sòl quan siguin elements arquitectònics.

Les actuacions que realitzin les persones físiques, agrupacions de persones físiques, entitats sense ànim de lucre i comunitats de bens i les explotacions agràries només seran subvencionables si es duen a terme a sòl rústic (s'inclouen totes les categories de sòl rústic).

Línies d'actuació:

1. LÍNIA D'ACTUACIONS DE RECUPERACIÓ D'ELEMENTS ETNOLÒGICS (LET), s'hi podran incloure intervencions als següents elements:

  •  
  • qanats, fonts, pous, sínies, albellons, síquies i canaletes, aljubs, basses, bassols i safareigs, molins d'extracció d'aigua i molins d'aigua, colls de cisterna, abeuradors, rentadors, torrents i saragalls, ponts, pedres passadores, guals empedrats, etc.
  • eres de batre, els miradors, forns de calç, cases de neu, forns de carboner, barraques de carboner (elements de pedra), marges i parets de pedra en sec, marges i parets de pedra en sec de camins, barraques de pedra en sec, molins de vent i de sang, etc.
 

2. LÍNIA D'ACTUACIONS DE RECUPERACIÓ D'ELEMENTS ARQUITECTÒNICS (LQ), S'hi podran incloure intervencions als següents elements: torres de defensa, tafones, creus de terme, cases i casals urbans i altres immobles amb valors patrimonials.

3. LÍNIA D'ACTUACIONS PER A LA RECUPERACIÓ DELS ESPAIS FORESTALS I/O AGRÍCOLES (LF) treballs silvícoles de prevenció d'incendis, control de plagues i/o malalties, mitjançant tales, aclarides (reducció del nombre de peus), desbrossament o eixermades, i eliminació controlada del combustible vegetal i/o espècies invasores. També serà subvencionable la realització de les tasques anteriorment descrites en camins que siguin de titularitat municipal. Aquesta línia va adreçada exclusivament als ajuntaments.

4. LÍNIA D'ACTUACIONS DE RECUPERACIÓ DEL PAISATGE AGRÍCOLA I EL SEU ENTORN (LA), treballs de regeneració (podes, aclarides i plantació d'arbres tradicionals), recuperació de zones agrícoles envaïdes per espècies forestals, control de plagues i/o malalties, desbrossament o eixermades, i eliminació controlada del combustible vegetal i/o espècies invasores, excepte quan es tracti d'espècies protegides o catalogades.

5. LÍNIA D'ACTUACIONS DE MANTENIMENT, NETEJA I CONSERVACIÓ DELS ESPAIS PÚBLICS QUE PER LES SEVES CARACTERÍSTIQUES ESPECIALS NECESSITIN D'UNA ESPECIAL CURA (LN), adreçada als municipis de la Serra que contin amb espais que per les seves especials característiques naturals i/o patrimonials necessitin d'una especial cura en el seu manteniment, neteja i conservació, amb l'objecte de conservar i mantenir el paisatge de determinats llocs molts visitats i que siguin emblemàtics de la Serra de Tramuntana. Aquests espais han de ser transitables i utilitzables per part de la població.

6. LÍNIA DE REDACCIÓ I ACTUALITZACIÓ DE CATÀLEGS MUNICIPALS DE CAMINS PÚBLICS (LCP), adreçada a ajuntaments de la Serra per què redactin o actualitzin el catàleg municipal de camins públics d'acord amb el previst a la Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes de Mallorca i Menorca.

Segon. Entitats beneficiàries

Podran ser destinataris d'aquesta convocatòria de subvencions els següents:

1. Persones físiques o agrupacions de persones físiques: ser propietari o arrendatari de les finques on es realitzi l'actuació subvencionable i que estigui dintre de l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana declarada patrimoni mundial per la UNESCO.

2. Entitats sense ànim de lucre: ser propietària de la finca on es realitzi l'actuació subvencionable i que estigui dintre de l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana declarada patrimoni mundial per la UNESCO.

3. Comunitats de bens: que estigui formada per comuners persones físiques, i que la Comunitat sigui propietària de la finca on es realitzi l'actuació subvencionable, i que estigui dintre de l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana declarada patrimoni mundial per la UNESCO.

4. Explotacions agràries: que l'actuació subvencionable es dugui a terme en la seva totalitat dintre de l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana declarada patrimoni mundial per la UNESCO, i afecti a terrenys o parcel·les gestionades per una explotació agrària, sigui qual sigui la seva forma jurídica, inscrita en el Registre Interinsular Agrari (RIA), i que compleixen amb una de les següents condicions:

  • Que siguin propietàries de les finques on s'ha d'executar el projecte.
  • Que tenguin una autorització expressa de la propietat de la finca on s'ha de realitzar l'actuació subvencionable per dur a terme l'objectiu de l'actuació.

5. Els vint ajuntaments amb territori situat dins l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana declarada patrimoni mundial per la UNESCO que ve determinat en l'article 5 dels estatuts del Consorci per dur a terme les actuacions que es detallen a l'apartat cinquè de la convocatòria.

Tercer. Bases reguladores

Aquesta convocatòria es regeix pel que estableixen les bases reguladores recollides en l'Ordenança general de Subvencions del Consell de Mallorca de 23 de desembre de 2016  (BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017), modificada en data 14 de juny de 2018 (BOIB núm. 96, de 04.08.2018). Per tant, les persones interessades han de complir amb el contingut tant de les Bases com d'aquesta convocatòria. En el no regulat ni en l'Ordenança ni en la Convocatòria serà d'aplicació el que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions.

Quart. Quantia

Per fer front a aquesta convocatòria es destina la quantitat total de nou-cents noranta mil euros (990.000,00 euros). La distribució d'aquesta quantia és la següent:

  1. Dos-cents cinquanta mil euros (250.000,00 euros) aniran destinats als ajuntaments en les línies corresponents a subvencions per a la recuperació d'elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials i per a la recuperació dels espais agrícoles i/o forestals de titularitat municipal.
  2. Sis-cents mil euros (600.000,00 euros) per a persones físiques, entitats sense ànim de lucre, comunitats de bens i agrupacions de persones físiques, en les línies corresponents a subvencions per a la recuperació d'elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials i per a la recuperació del paisatge agrícola i el seu entorn.
  3. Cent mil euros (100.000,00 euros) per a explotacions agràries en les línies corresponents a subvencions per a la recuperació d'elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials i per a la recuperació del paisatge agrícola i el seu entorn.
  4. Quaranta mil euros (40.000,00 euros) aniran destinats als ajuntaments en les línies corresponents als espais públics que per les seves característiques especials necessitin d'una especial cura en el seu manteniment, neteja i conservació i de redacció i/o actualització de catàlegs municipals de camins públics.

D'acord amb el que preveu l'article 23 de l'Ordenança General de Subvencions del Consell de Mallorca, i per a les quantia total de 950.000,00 € referida als punts 1, 2 i 3, i depenent de la disposició crèdits que no estan disponibles en aquest moment, per a la recuperació d'elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials, per a la recuperació del paisatge agrícola i el seu entorn i dels espais agrícoles i/o forestals de titularitat municipal, es pot veure incrementada fins a una quantia total màxima de 1.500.000,00 euros.

Cinquè. Import de la subvenció

Les subvencions que s'atorguin als persones físiques, entitats sense ànim de lucre, comunitats de bens, agrupacions de persones físiques i explotacions agràries, en el marc d'aquesta convocatòria no podran superar el límit de 10.000,00 € si únicament opten a una línia d'actuació. Per tant, les actuacions que tenguin un cost de fins a 10.000,00 € podran ser finançades al 100%, i si l'actuació que es vol realitzar supera aquesta quantia haurà de ser finançada per cada persones físiques, entitats sense ànim de lucre, comunitats de bens, agrupacions de persones físiques i explotacions agràries, en la quantia que superi el límit esmentat.

En el cas de què els persones físiques, entitats sense ànim de lucre, comunitats de bens, agrupacions de persones físiques i explotacions agràries vulguin presentar dues sol·licituds (una per cada línia d'actuació oberta per aquests sol·licitants), l'import conjunt de ambdues sol·licituds no podrà superar el límit de 10.000,00 €. Per tant, les actuacions que, conjuntes, tenguin un cost de fins a 10.000,00 € podran ser finançades al 100% i si les actuacions que es vulguin realitzar superen conjuntament aquesta quantia hauran de ser finançades per cada persones físiques, entitats sense ànim de lucre, comunitats de bens, agrupacions de persones físiques i explotacions agràries, en la quantia que superi el límit esmentat.

De manera excepcional De manera excepcional  es pot demanar una subvenció, per part de persones físiques, entitats sense ànim de lucre, comunitats de bens, agrupacions de persones físiques, o explotacions agràries, que siguin propietaris de finques que tenguin un element declarat Bé d'Interès Cultural (BIC), bé catalogat o bé patrimonial inclòs en el catàleg municipal, i que tenguin signat un conveni de col·laboració amb l'ajuntament per la seva gestió de visites. Les actuacions que es poden dur a terme a aquests elements, podran subvencionar-se amb un màxim de 20.000,00 € quan siguin actuacions etnològiques de les recollides a l'epígraf primer de l'apartat primer de la base tercera de la convocatòria; o amb un màxim de 30.000,00 € quan siguin actuacions patrimonials emmarcades dins l'epígraf segon de l'apartat primer de la base tercera de la convocatòria, i si l'actuació que es vol realitzar superen aquestes quanties hauràn de ser finançades per cada beneficiari, en la quantia que superi el límit esmentat.

També de manera excepcional, se poden presentar les comunitats de regants a la línia de recuperació d'elements etnològics (LET), sobre elements que estiguin estrictament vinculats a l'aprofitament de l'aigua, i tenguin signat un conveni o acord amb l'ajuntament per la cessió temporal de l'element a subvencionar Aquesta actuació es podrà subvencionar fins un màxim de 10.000,000 €. Per tant, les actuacions que tenguin un cost de fins a 10.000,00 € podran ser finançades al 100%, i si l'actuació que es vol realitzar supera aquesta quantia haurà de ser finançada per l'ajuntament.

Les subvencions que s'atorguin als ajuntaments corresponents a les línies per a la recuperació d'elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials, i per a la recuperació dels espais agrícoles i/o forestals de titularitat municipal en el marc d'aquesta convocatòria no podran superar el límit de 30.000,00 € per a cada actuació, tret de les actuacions per a la recuperació d'elements etnològics, que no podran superar el límit de 15.000,00 euros. Així, les actuacions que tenguin un cost de fins a 30.000,00 € o de fins a 15.000,00 euros depenent del tipus d'actuació, com s'ha indicat anteriorment, podran ser finançades al 100%, i si l'actuació que es vol realitzar supera aquesta quantia haurà de ser finançada per cada ajuntament en la quantia que superi els límits esmentats

Pel que fa a les subvencions que s'atorguen als ajuntaments respecte a les línies corresponent als espais públics que per les seves característiques especials necessitin d'una especial cura en el seu manteniment, neteja i conservació, així com per la redacció i/o actualització de catàlegs municipals de camins públics les ajudes no podran superar el límit de 10.000,00 euros per a cada actuació. Així, les actuacions d'aquesta línia que tenguin un cost de fins a 10.000,00 € podran ser finançades al 100%, i si l'actuació que es vol realitzar supera aquesta quantia haurà de ser finançada per cada ajuntament en la quantia que superi el límit esmentat. Cada ajuntament només podrà presentar un total màxim d'un projecte per aquestes línies esmentades en el paràgraf anterior.

Sisè. Termini de presentació

El termini per presentar les sol·licituds és de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 8 d'abril de 2022

El cap de servei de Gestió de Paratges Culturals Pere Josep Rosiñol Andreu Per absència de la secretària delegada del Consorci Serra de Tramuntana (BOIB núm. 131, de 25 de juliol de 2020)