Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

FUNDACIÓ MALLORCA TURISME

Núm. 204623
Resolució del recurs d’alçada contra la Resolució de concessió de la Convocatòria extraordinària d’ajuts per pal·liar els efectes de la covid-19 al sector dels gimnasos i escoles de dansa de Mallorca (Resolució de desestimació de diverses sol·licituds de 27 de febrer de 2021)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 11 de gener de 2021, el Consell de Govern de les Illes Balears va adoptar un Acord pel qual s'estableixen els nivells d'alerta sanitària per illes que han de vigir la comunitat autònoma de les Illes Balears, de conformitat amb l'Acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 27 de novembre de 2020, i es disposen mesures excepcionals aplicables a l'illa de Mallorca (BOIB núm. 5, de 12 de gener 2021).

2. El 26 de gener de 2021 el director de la Fundació Mallorca Turisme va dictar Resolució per la qual va aprovar la convocatòria extraordinària d'ajuts per pal·liar els efectes de la Covid-19 al sector de los gimnasos i escoles de dansa de Mallorca (extracte publicat en el BOIB núm. 13, de 30 de gener).

3. Amb el registre d'entrada 2021-E-RE-5535, el 2 de febrer de 2021, es va rebre a la Fundació la sol·licitud presentada per el recurrent, SR. YERAY MAÑAS HERNANDEZ, demanant participar a la convocatòria d'ajuts ja esmentada.

4. Aquesta exclusió es va notificar al BOIB de 27 de febrer de 2021, data de la Resolució de 24 de febrer del Director de la Fundació Mallorca Turisme, mitjançant la qual es notifica a l'interessat l'exclusió per la causa: “A: IAE incorrecte o certificat censal incorrecte o mancança o estar de baixa”.

5. El 17 de març de 2021 el Sr. Mañas Hernández presenta amb registre d'entrada 2021-E-RE-14311 al·legacions/recurs administratiu d´alçada explicant que degut a un error de forma i no de fons no està donat d´alta a la data establerta del correcte epígraf.

6. Revisats per la Comissió Avaluadora els documents aportats amb el recurs i tenint en compte l´esperit de la convocatòria “concedir ajudes a persones físiques i jurídiques amb gimnasos i escoles de dansa oberts a Mallorca, que s´han vist afectats per les noves mesures de salut pública adoptades per contenir la covid-19 consistent en el tancament dels gimnasos i instal·lacions esportives” estima favorable la concessió de la mateixa ja que dona per correcte l'al·legació del recurrent al intentar demostrar que des de l´any 2019 el mateix ve desenvolupant l´activitat que estableix la convocatòria.

7. Els fets que reconeix el recurrent en el seu recurs d´alçada son els següents: estar donat d´alta erròniament a un epígraf del IAE que no es veu contemplat a la convocatòria (049: Altres activitats relacionades amb l´esport NCOP) i reconèixer el mateix que al assabentar-se dels ajuts va procedir a la seva modificació donant-se d´alta al correcte epígraf (967.2:Escoles i serveis de perfeccionament de l´esport) en data de 15/01/2021, motiu pel qual li va esser denegada l´ajuda ja que s´exigia la seva alta des de gener de 2020.

8. Seguint amb el criteri de voler demostrar que es duia a terme l´activitat des de abans de 2020 em de tenir en compte que segons al·lega en el recurs, el passat 16 de març de 2020 va sol·licitar un Expedient de Regulació Temporal de l´Ocupació (ERTO) el qual li fou concedit per la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, fet que ens demostra que tenia personal contractat al local objecte de desenvolupament d´activitats esportives i ens dona a entendre que no tan sols estem parlant d´un entrenador personal sinó d´ Escoles i serveis de perfeccionament de l´esport (epígraf 967.2). Així com també podem observar en la documentació visual aportada que el local disposava de més de dues màquines d´entrenament, que recolzen aquesta teoria.

9. És cert que atenent a l´esperit de la convocatòria i a la finalitat amb la que varen esser aprovades aquestes ajudes que no és més que la donar suport a la poca activitat que hi havia en aquell moment degut a l´ Acord aprovat el 11 de gener de 2021 pel Consell de Govern (publicat al BOIB núm. 5 de 12 de gener), en el que es disposa la suspensió de l'activitat de les instal·lacions esportives cobertes on no es desenvolupi el currículum d'ensenyaments oficials reglats.

10. El recurrent va presentar recurs d´alçada amb registre 2021-E-RE-14311. Des d'una perspectiva jurídica i processal s'ha fet en temps i forma, i del contingut del recurs es comprova que són certs els arguments que s'esgrimeixen respecte dels requisits per a poder accedir a la Convocatòria extraordinària d'ajuts per pal·liar els efectes de la covid-19 al sector dels gimnasos i escoles de dansa de Mallorca.

11. El 23 de març de 2022, la tècnica jurídica de la Fundació Mallorca Turisme, com a instructora del present expedient, ha emès informe sobre la valoració del recurs d´alçada interposat d´acord amb els criteris establerts a la convocatòria, amb resultat favorable a la proposta de Resolució de ESTIMACIÓ, per amb la documentació aportada fer entendre que desenvolupa l´activitat en els terminis establerts a la convocatòria amb un IAE correcte.

12. De tot això resulta que el recurrent reuneix els requisits per ser beneficiari dels Ajuts al sector dels gimnasos i escoles de dansa de Mallorca per a pal·liar els efectes de la Covid-19 aprovats per la Fundació Mallorca Turisme.

Fonaments de dret

1. llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la Llei general de subvencions.

2. Ordenança general de subvencions del Consell insular de Mallorca (BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017), modificada pel Ple del Consell de Mallorca en sessió de dia 14 de juny de 2018 (BOIB núm. 96, de 4 d'agost).

3. Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la Covid-19 (BOIB núm. 180, de 20 d'octubre).

4. L'article únic del Decret de la presidència del Consell Insular de Mallorca de 28 de desembre (modifica el Decret de dia 26 de gener de 2021) pel qual es determina l'organització del Consell Insular de Mallorca estableix que la Fundació Mallorca Turisme resta adscrita al Departament de Transició Econòmica, Turisme i Esports (BOIB núm. 180, de 30 de desembre).

4. El Patronat de la Fundació Mallorca Turisme el 19 de gener de 2021 aprova modificar l'article 6 dels Estatuts de la Fundació per incloure com a finalitat “impulsar la reactivació econòmica de Mallorca mitjançant l'atorgament de les ajudes o subvencions als distints sectors per tal d'aconseguir la recuperació econòmica de l'illa. El Ple del Consell de Mallorca, en sessió de 21 de gener de 2021, acorda ratificar la modificació i nova redacció dels Estatuts de la Fundació Mallorca Turisme (BOIB núm. 10, de 23 de gener).

5. D'acord amb l'article 6 dels Estatuts de la Fundació Mallorca Turisme són finalitats de la Fundació, entre d'altres, impulsar la reactivació de l'economia de Mallorca mitjançant l'atorgament de les ajudes o subvencions a distints sectors per tal d'aconseguir la recuperació

6. El Pla estratègic de subvencions del Consell Insular de Mallorca de 2021, s'aprova per Acord del Consell Executiu de 30 de desembre de 2020. Aquest Pla inclou el pla de foment previst per la Fundació Mallorca, amb l'objecte de disposar d'un instrument conjunt que reculli la planificació de l'activitat de foment de tot el Consell Insular de Mallorca i ens dependents. Amb aquestes competències, el 12 de març de 2021, el Patronat de la Fundació aprova una modificació del Pla d'actuació i del Pla estratègic de subvencions de la Fundació de 2021 per incloure la tramitació de convocatòries d'ajuts a favor d'establiments i negocis a vinculats a ajuntaments, per pal·liar els efectes de la covid-19. La modificació del pla estratègic s'aprova en sessió del Consell executiu del Consell de Mallorca de 17 de març de 2021.

8. El 26 de gener de 2021 el director de la Fundació Mallorca Turisme va dictar Resolució per la qual va aprovar la convocatòria extraordinària d'ajuts per pal·liar els efectes de la Covid-19 al sector de los gimnasos i escoles de dansa de Mallorca (extracte publicat en el BOIB núm. 13, de 30 de gener).

9. Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Per això, dict la següent,

RESOLUCIÓ

1. ESTIMAR el recurs d'alçada interposat per la SR. YERAY MAÑAS HERNANDEZ davant la Resolució de desestimació de diverses sol·licituds de 27 de febrer de 2021 de la Convocatòria extraordinària d'ajuts per pal·liar els efectes de la covid-19 al sector dels gimnasos i escoles de dansa de Mallorca.

2. NOTIFICAR a la recurrent aquesta Resolució.

3. INFORMAR els interessats que contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu o Tribunal Superior de Justícia de Palma que correspongui en un termini de DOS MESOS a partir de l'endemà de la Notificació.

Palma, 29 de març de 2022

El president de la Fundació Mallorca Turisme Andreu Serra Martínez