Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 175649
Acord del Consell de Govern de 28 de març de 2022 pel qual s’aproven models tipus de plecs de clàusules administratives particulars

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per acord de Consell de Govern de 29 de novembre de 2019 (BOIB núm. 162, de 30 de novembre) es varen aprovar els models tipus de plecs de clàusules administratives particulars per a la contractació d'obres, de serveis i de subministrament pel procediment obert, obert simplificat i obert simplificat abreujat.

Des de 2019 s'han introduït novetats normatives que afecten a determinades clàusules del models tipus esmentats, especialment la Llei 10/2020, de 30 de desembre, de pressuposts generals de l'Estat per l'any 2021 (BOE núm. 341, de 31 de desembre) i la Llei 22/2021, de 28 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat per al 2022 (BOE núm. 312, de 29 de desembre)

Per acord de Consell de Govern de 3 de gener de 2022 es varen establir les directrius per a la inclusió de clàusules de caràcter social, laboral i mediambiental en la contractació de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el seu sector públic instrumental (BOIB núm. 2, de 4 de gener), que també ha fet necessari modificar algunes clàusules dels plecs tipus ordinaris obert, obert simplificat i obert simplificat abreujat.

D'altra banda, s'han redactat els models de plecs tipus dels contractes de serveis i subministraments a tramitar pel procediment negociat sense publicitat llargament reclamats per les diferents unitats de contractació de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Finalment, la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència en l'article 18 estableix que el Consell de Govern, a proposta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, ha d'aprovar uns models tipus de clàusules o de plecs de clàusules administratives, amb la finalitat d'agilitar i homogeneïtzar els procediments de contractació. Aquest article fa referència expressa al procediment negociat amb licitació, i mitjançant aquest acord també són objecte d'aprovació els models de plecs tipus que s'hagin de tramitar per aquest procediment dels contractes de subministrament i dels contractes de serveis.

L'article 122.5 de la LCSP, de caràcter no bàsic, estableix que l'aprovació dels plecs de clàusules administratives particulars correspon a l'òrgan de contractació, que també pot aprovar models de plecs particulars per a determinades categories de contractes de naturalesa anàloga. L'article 122.6 del mateix text legal estableix que, en l'àmbit de l'Administració General de l'Estat, l'aprovació dels models de plecs requereix l'informe previ del servei jurídic.

L'article 2 a del text consolidat del Decret 3/2016, de 29 de gener, pel qual es creen la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el Registre de contractes i el Registre de contractistes, modificat pel Decret 36/2017, de 21 de juliol, estableix que correspon a la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears emetre un informe preceptiu, entre d'altres, sobre els models tipus de plecs de clàusules administratives particulars.

Els models tipus de plecs de clàusules de clàusules administratives particulars que són objecte d'aprovació mitjançant aquest acord, han estat informats favorablement per la Direcció de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears el dia 8 de març de 2022, i per la Comissió Permanent de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa el dia 17 de març de 2022.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, en la sessió de 28 de març de 2022, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Aprovar els següents models de plecs de clàusules administratives particulars que han de fer servir els òrgans de contractació del sector públic autonòmic que tenguin la consideració d'administració pública:

a) Contracte d'obres mitjançant procediment obert, obert simplificat i obert simplificat abreujat (annexos 1, 2 i 3)

b) Contracte de serveis mitjançant procediment obert, obert simplificat i obert simplificat abreujat (annexos 4, 5 i 6).

c) Contracte de subministrament mitjançant procediment obert, obert simplificat i obert simplificat abreujat (annexos 7, 8 i 9)

d) Contracte de serveis i de subministrament mitjançant el procediment negociat sense publicitat (annexos 10 i 11)

e) Contracte de serveis i de subministrament mitjançant el procediment de licitació amb negociació cofinançats en el març de l'instrument de finançament Next Generation (annexos 12 i 13)

Segon. Autoritzar els òrgans de contractació perquè modifiquin el model d'oferta econòmica dels models de plecs de clàusules administratives particulars per adaptar-lo al sistema de determinació del preu de cada contracte.

Tercer. Facultar la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors per a l'aprovació de les modificacions dels models de plec que siguin necessàries per a la seva adaptació a la normativa vigent.

Quart. Publicar aquest Acord, sense els annexos, en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Cinquè. Publicar aquest Acord i els annexos en la seu electrònica de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (http://www. caib.es/), concretament a la pàgina web de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa (http:// jcca.caib.es/).

 

Palma, 28 de març de 2022

La secretària del Consell de Govern

Mercedes Garrido Rodríguez