Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 175643
Acord del Consell de Govern de 28 de març de 2022 pel qual es declaren com a inversió d'interès autonòmic les intervencions previstes per a la reforma de la Unitat d'Hospitalització C dins del recinte de l'Hospital General

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, un dels objectius del Govern de les Illes Balears és garantir el dret a la prevenció i la protecció de la salut per mitjà d'un sistema sanitari públic de caràcter universal.

A fi de complir aquest objectiu, es considera necessari i urgent adequar la xarxa pública d'equipaments de manera que permeti afrontar les demandes en matèria sanitària, educativa i social de la població, amb motiu no només de l'important increment que ha experimentat la població resident en les Illes Balears sinó també per la situació de paralització que la crisi econòmica ha causat.

Així doncs, a fi de pal·liar les deficiències en el lapse més breu possible, el 20 de gener de 2018 es va publicar en el BOIB el Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Pel que fa a la protecció en l'àmbit de la salut, el Servei de Salut de les Illes Balears —organisme autònom adscrit a la conselleria competent en matèria de salut— té encomanada la missió de salvaguardar la salut de la població per mitjà d'una xarxa de centres sanitaris, propis o cedits.

El Decret llei 1/2018 estableix la regulació dels efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret llei esmentat.

En aquest sentit, el Servei de Salut estima idoni que es considerin com a inversions d'interès autonòmic algunes de les actuacions previstes, ateses la necessitat i la urgència o importància que suposen.

L'Hospital General amb referència cadastral 9707002DD6890H0001MA se situa en un edifici del segle XV i té una estructura de fusta i pedra. Des que es va incorporar a la xarxa sanitària pública s'han duit a terme reformes successives per adequar-lo als requisits funcionals, de seguretat i d'evacuació de conformitat amb les necessitats i els usos actuals, doncs tota instal·lació hospitalària està en constant evolució i canvia depenent de les necessitats i les activitats assistencials. Aquesta realitat cobra una importància especial quan aquestes activitats es duen a terme en un edifici amb les particularitats estructurals de l'Hospital General.

Cal recordar que aquest centre hospitalari és una peça fonamental en l'Estratègia d'Atenció a la Cronicitat que desenvolupa la Conselleria de Salut i Consum per adaptar el sistema públic sanitari de les Illes Balears a les necessitats assistencials actuals i futures de la població.

Per això, exercint les seves competències i en el marc del Pla de Rehabilitació i Millora de l'Hospital General, en els últims anys el Servei de Salut ha realitzat o està realitzant diverses actuacions en aquest edifici: s'ha reformat l'edifici d'hospitalització B, està en la fase d'execució la reforma del Laboratori de Salut Pública i de l'Àrea de Radiologia, així com també altres intervencions estructurals i de millora de les instal·lacions, i es preveu renovar l'edifici d'hospitalització C.

Aquest projecte de reforma de l'edifici d'hospitalització C ha estat supervisat favorablement per l'Oficina Tècnica de Supervisió de Projectes de la Subdirecció d'Infraestructures i Serveis Generals del Servei de Salut de les Illes Balears, en data 16 de setembre de 2021, i es troba en aquests moments en fase de tramitació amb el número d'expedient SSCC PAS 552/21 pel valor estimat d'1.572.808,90 €. Així mateix el projecte serà cofinançat per part de la Unió Europea dins del pla d'Ajudes a la Recuperació per a la Cohesió i els Territoris d'Europa (REACT-UE).

El conjunt d'obres de reforma de l'Hospital General varen ser declarades inversió d'interès autonòmic per Acord del Consell de Govern de 7 de febrer de 2020 (publicada aquesta declaració en el Butlletí Oficial de les Illes Balears de dia 8 de febrer de 2020). La complexitat del projecte, ateses les característiques constructives de l'edifici i la seva antiguitat i l'efecte alentidor que va tenir la pandèmia en la tramitació d'expedients administratius complexes, ha provocat que s'hagin excedit el termini que es disposa en l'article 8.6 del Decret llei 1/2018, d'acord amb el qual l'Administració disposa de dos anys des de la declaració de l'interès autonòmic per a la presentació del projecte, i altres dos a continuació, per iniciar l'execució. L'incompliment de qualsevol d'ells determina la caducitat de la declaració.

D'acord amb els article 7 i 8.6 del Decret llei 1/2018, en relació amb l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió de les Illes Balears, correspon al Consell de Govern declarar com a inversió d'interès autonòmic un equipament públic d'ús educatiu, sanitari o social, a proposta de qualsevol dels consellers de l'àmbit de les seves competències.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut i Consum, en la sessió de 28 de març de 2022, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. De conformitat amb el Decret llei 1/2018, declarar com a inversió d'interès autonòmic les intervencions previstes per a la reforma de la Unitat de Convalescència C dins del recinte de l'Hospital General de Palma amb referència cadastral 9707002DD6890H0001MA.

Segon. Publicar aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

   

Palma, 28 de març de 2021

La secretària del Consell de Govern

Mercedes Garrido Rodríguez