Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I FORMACIÓ PROFESSIONAL

Núm. 161056
Resolució del conseller d’Educació i Formació Professional de 16 de març de 2022 per la qual es disposa la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears del Conveni de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Ciutadella pel qual s’encomana la gestió d’alguns aspectes de l’Escola Infantil Pública de primer cicle Francesc de Borja Moll, de Ciutadella, a l’Ajuntament de Ciutadella a través del Patronat Municipal d’Escoles Infantils

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Als efectes del que estableixen l'article 11.3 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic i l'article 30.3 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, és necessari disposar la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears del Conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Educació i Formació Professional i l'Ajuntament de Ciutadella pel qual s'encomana la gestió d'alguns aspectes de l'escola infantil pública de primer cicle Francesc de Borja Moll, de Ciutadella, a l'Ajuntament de Ciutadella a través del Patronat Municipal d'Escoles Infantils. Aquest Conveni ha estat subscrit per les parts signants amb data de 23 de desembre de 2021.

Per tot això, i a l'empara del que estableix l'article 11 de la Llei 3/2003, de 26 de març, dict la següent

Resolució

Publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Educació i Formació Professional i l'Ajuntament de Ciutadella pel qual s'encomana la gestió d'alguns aspectes de l'Escola Infantil Pública de primer cicle Francesc de Borja Moll, de Ciutadella, a l'Ajuntament de Ciutadella a través del Patronat Municipal d'Escoles Infantils, que s'adjunta en l'annex d'aquesta Resolució.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Formació Professional en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 16 de març de 2022

El conseller d'Educació i Formació Professional Martí X. March i Cerdà

 

ANNEX Conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Educació i Formació Professional i l'Ajuntament de Ciutadella pel qual s'encomana la gestió d'alguns aspectes de l'Escola Infantil Pública de primer cicle Francesc de Borja Moll, de Ciutadella, a l'Ajuntament de Ciutadella a través del Patronat Municipal d'Escoles Infantils

Parts

Martí X. March i Cerdà, conseller d'Educació i Formació Professional, nomenat pel Decret 9/2021, de 13 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es disposa el cessament i el nomenament de membres del Govern de les Illes Balears (BOIB núm. 20, de 14 de febrer), en l'exercici de les facultats que li atribueix l'article 11 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Joana M. Gomila Lluch, alcaldessa de l'Ajuntament de Ciutadella i presidenta del Patronat Municipal d'Escoles Infantils de Ciutadella (d'ara endavant, Patronat Municipal), nomenada pel Ple de l'Ajuntament de dia 15 de juny de 2019, i en l'exercici de les facultats atribuïdes per la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.

Antecedents

1.La Conselleria d'Educació i Formació Professional és l'òrgan competent per a l'exercici de les competències en matèria d'educació no universitària, assumides mitjançant el Reial decret 1876/1997, de 12 de desembre, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ensenyament no universitari, i en l'exercici de les esmentades competències, li va ser adscrita, mitjançant Acord del Consell de Govern de 16 de maig de 2008, l'Escola Infantil Francesc de Borja Moll, de Ciutadella, i, conseqüentment, la seva gestió ordinària com a centre educatiu.

2.Posteriorment, el Decret 97/2008, de 26 de setembre, pel qual es crea l'EEI Francesc de Borja Moll de Ciutadella, va crear aquest centre educatiu i, mitjançant l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, de 7 d'octubre de 2008, per la qual es disposa la posada en funcionament de l'escola infantil pública de primer cicle EEI Francesc de Borja Moll de Ciutadella, per al curs 2008-09 (BOIB núm. 149, de 21 d'octubre), es va disposar que es posàs en funcionament com a escola infantil pública de primer cicle amb una configuració de vuit unitats d'educació infantil de primer cicle.

3.La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (LOMLOE), estableix, en l'article 8, que les administracions educatives i les corporacions locals han de coordinar les seves actuacions, cadascuna en l'àmbit de les seves competències, per aconseguir una major eficàcia dels recursos destinats a l'educació i contribuir a les finalitats establertes en aquesta Llei.

4.L'article 30 de la Llei 3/2003, de 26 de març, que regula l'encàrrec de gestió, disposa que la gestió de determinades funcions de caràcter material, tècnic o de servei dels òrgans de l'Administració de la Comunitat Autònoma es poden encomanar a una altra administració, per raons d'eficàcia o quan no es tinguin els mitjans tècnics apropiats per dur-les a terme.

5.D'acord amb el que estableix el Decret 26/2016, de 13 de maig, d'aprovació dels nous Estatuts de l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius (IBISEC), aquest organisme és una entitat pública empresarial adscrita a la conselleria competent en matèria d'educació, l'objecte de la qual és, entre d'altres, projectar, construir, conservar, explotar i promoure, per si mateixa o amb mitjans i recursos de tercers, tota classe d'obres d'infraestructures educatives que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears promogui o en les quals participi, actuant per encàrrec del Govern de les Illes Balears.

6.L'article 11 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, estableix que quan l'encàrrec de gestió es faci entre òrgans i entitats d'administracions diferents s'ha de formalitzar per mitjà de la signatura del conveni corresponent entre elles.

7.Els centres d'educació infantil i educació primària estan vinculats als ajuntaments pel fet que, entre altres aspectes, aquests s'encarreguen del manteniment dels edificis.

8.El primer cicle d'educació infantil és un cicle gestionat per l'ajuntament de cada municipi i es considera adient mantenir i no distorsionar aquesta gestió. En aquest sentit, l'Ajuntament de Ciutadella, a través del Patronat Municipal, organitza el procés d'admissió d'alumnes del primer cicle d'educació infantil de les escoletes del municipi i, a més, el cobrament de les quotes. El Patronat Municipal és una institució pública de l'Ajuntament, amb domicili social a l'Ajuntament mateix, constituïda com a organisme autònom administratiu, amb personalitat jurídica i patrimoni propis. Els seus estatuts es varen inscriure en el Registre d'entitats el 27 de febrer de 1987 i es van aprovar definitivament en el Ple del dia 14 de maig de 2015 (BOIB núm. 116, d'1 d'agost).

9.En el BOIB núm. 89, de 18 de juny de 2009, es va publicar la Resolució de la consellera d'Educació i Cultura per la qual es disposa la publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears del Conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Educació i Cultura i l'Ajuntament de Ciutadella pel qual s'encomana la gestió d'alguns aspectes de l'escola infantil pública de primer cicle Francesc de Borja Moll de Ciutadella, a l'Ajuntament de Ciutadella a través del Patronat Municipal. Aquest Conveni s'havia signat el 15 de maig i feia esment, en particular, a la gestió del procés d'escolarització en el marc del procés duit a terme per part del Patronat per a tots els centres del municipi de Ciutadella.

10.Posteriorment, en el BOIB núm. 86, de 9 de juny de 2011, es publicà l'Addenda al Conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Educació i Cultura i l'Ajuntament de Ciutadella pel qual s'encomana la gestió d'alguns aspectes de l'escola infantil pública de primer cicle Francesc de Borja Moll de Ciutadella a l'Ajuntament de Ciutadella, en la qual s'establia que, per tal d'agilitzar i de simplificar els processos de gestió per als ciutadans i la mateixa escoleta, els ingressos corresponents a les quotes cobrades a les famílies serien destinats a fer front als imports avançats en concepte de despeses prèviament autoritzades per a la provisió del personal educatiu necessari per a la correcta prestació del servei educatiu i que aquesta provisió no podria mai ser superior a trenta dies, i a pagar, amb l'autorització prèvia de l'Institut de l'Educació per a la Primera Infància, les despeses del funcionament del centre fins a la quantia màxima recaptada pel Patronat Municipal en concepte de quotes. A més, es determinava que es destinaria al Patronat Municipal, com a retribució per les tasques de gestió efectuades, un 6 % de la recaptació de les quotes cobrades a les famílies.

11.D'acord amb la disposició addicional 8a de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, els convenis que tinguessin una pròrroga tàcita per temps indefinit, la vigència del Conveni quedava establerta en 4 anys a partir de l'entrada en vigor de la Llei esmentada, això és, en aquest cas, fins dia 2 d'octubre de 2020.

12.En vista de les circumstàncies anteriorment exposades i dels antecedents en relació amb la gestió de l'Escola Infantil Pública de primer cicle (EI) Francesc de Borja Moll, de Ciutadella, i en previsió de la necessitat i l'oportunitat de fer una adequada i única planificació a l'escolarització i d'agilitzar i simplificar els processos de gestió als ciutadans i millorar el servei i instal·lacions d'aquest centre, la Conselleria d'Educació i Formació Professional considera necessari encomanar a l'Ajuntament de Ciutadella la gestió del procés d'admissió dels alumnes a l'EI Francesc de Borja Moll; l'establiment, el cobrament i la gestió de les quotes a satisfer per part de les famílies; la contractació del personal per fer substitucions de curta durada, i el manteniment i conservació de l'edifici, a través de la formalització d'aquest Conveni de col·laboració entre ambdues administracions.

Ambdues parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar el present Conveni, de conformitat amb les següents

Clàusules

Primera

Objecte del conveni

En el marc del que disposen els articles 11 i 49 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, i els articles 30 i 78 de la Llei 3/2003, de 26 de març, la Conselleria d'Educació i Formació Professional encomana a l'Ajuntament de Ciutadella, mitjançant el Patronat Municipal, la gestió de l'admissió dels alumnes; de l'establiment i la gestió del cobrament de quotes a satisfer per les famílies; de la contractació dels educadors per fer substitucions de curta durada i el manteniment i conservació de l'edifici de l'EI Francesc de Borja Moll en els termes establerts en el present Conveni.

A més, el present Conveni ha de servir per liquidar els fons romanents derivats de l'anterior conveni, signat el 15 de maig de 2009, i destinar-ne una part a les obres d'adequació de l'EI Francesc de Borja Moll.

Segona

Liquidació del conveni anterior

Per tal de regularitzar la situació econòmica derivada del conveni signat el 2009, s'acorda que la quantia resultant de restar al romanent custodiat per l'Ajuntament de Ciutadella, certificat per la presidenta del Patronat Municipal (annex 1), les despeses de gestió que s'estipulaven en l'Addenda signada el 2011, s'ha de destinar a la realització de les obres de reforma del centre en un termini màxim de tres anys, segons el pressupost orientatiu elaborat per l'IBISEC (vegeu resum de necessitats i cost orientatiu no actualitzat, annex 2).

Segons el certificat abans esmentat, la quantia màxima del romanent que s'ha de destinar a les obres és de 560.654,96 €.

En cas que la quantia romanent sigui superior al cost de les obres, l'Ajuntament de Ciutadella, una vegada acabada la reforma, farà l'ingrés a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de la quantia sobrant, prèviament justificats el pagaments realitzats.

Tercera

Obres de reforma del centre

Les obres de reforma per encàrrec de la Conselleria d'Educació i Formació Professional es realitzaran amb càrrec al romanent derivat del cobrament de les quotes segons el que s'estipula en la clàusula segona i per la quantia màxima que s'hi estableix.

Les obres seran objecte d'una addenda a aquest Conveni, que especificarà les actuacions a realitzar, el pressupost i el seguiment. Les quanties de referència seran les que figuren en l'annex 2 i es reflectiran en el projecte executiu que redacti l'IBISEC.

Quarta

Gestió del centre

La gestió de l'EI Francesc de Borja Moll s'ha de subjectar als següents requisits generals de funcionament:

a)L'admissió i matrícula a l'EI Francesc de Borja Moll s'ha de formalitzar en un únic procés comú a tots els centres de primer cicle d'educació infantil de titularitat pública del municipi de Ciutadella.

 

b)Les quotes mensuals dels alumnes de l'EI Francesc de Borja Moll es meriten i determinen de conformitat amb els preus públics establerts per l'Ajuntament de Ciutadella, a proposta del Patronat Municipal, que s'estableixin per a la prestació de servei i realització d'activitats a les escoles d'educació infantil que siguin de vigència durant el curs 2021-2022 i posteriors.

c)L'Ajuntament de Ciutadella es compromet a establir bonificacions als alumnes de l'EI Francesc de Borja Moll seguint la política de quotes que estableix l'Ajuntament a tal efecte per a les famílies més vulnerables.

d)L'escola infantil ha de dur a terme les seves activitats en coordinació amb la respectiva xarxa municipal i amb participació en diferents programes que s'acordin en el Patronat Municipal, especialment en aquells que afavoreixin la participació de les famílies amb infants menors de tres anys.

e)L'EI Francesc de Borja Moll es regirà pel calendari escolar que s'estableixi en la planificació municipal per part del Patronat Municipal i d'acord amb la normativa vigent.

 

Cinquena

Compromisos de la Conselleria d'Educació i Formació Professional

Als efectes indicats en la clàusula anterior, la Conselleria d'Educació i Formació Professional assumeix els compromisos següents:

a)Afavorir la millora de la qualitat en el funcionament de l'EI Borja Moll.

b)Col·laborar amb el personal d'aquest centre en el procés d'admissió i en la gestió del cobrament dels rebuts.

c)Autoritzar el Patronat Municipal a liquidar i ingressar en el seu pressupost les quotes mensuals dels alumnes de l'EI Francesc de Borja Moll que es meritin i determinin de conformitat amb els preus públics establerts per l'Ajuntament de Ciutadella, a proposta del Patronat Municipal, que s'estableixin per a la prestació del servei i realització d'activitats a les escoles d'educació infantil que siguin de vigència durant el curs 2020-2021 i posteriors.

d)Destinar el 75 % dels ingressos obtinguts a la contractació del personal educatiu per fer substitucions de curta durada i al manteniment i conservació de l'edifici de l'EI Francesc de Borja Moll i l'adquisició de materials inventariables relacionats amb la proposta pedagògica del centre, en els termes establerts en el present Conveni, sense perjudici de la liquidació esmentada en la lletra h) de la clàusula sisena d'aquest Conveni.

e)Cedir el 25 % de la recaptació de les quotes cobrades a les famílies de l'EI Francesc de Borja Moll al Patronat Municipal, com a pagament de la gestió que es regula en aquest Conveni. El Patronat Municipal destinarà aquests ingressos a la gestió i al manteniment i millora de la resta de centres d'educació infantil de titularitat municipal.

​​​​​​​​​​​​​​f)Autoritzar la direcció del centre, actuant com a representant de la Conselleria d'Educació i Formació Professional, a gestionar les despeses i factures associades al normal funcionament del centre. Mensualment, es farà arribar a l'Ajuntament de Ciutadella el llistat de despeses i factures signat i segellat en el format que sigui requerit.

g)Autoritzar la direcció de l'EI Francesc de Borja Moll, actuant com a representant de la Conselleria d'Educació i Formació Professional, a gestionar les despeses associades a les actuacions derivades d'urgències per tal de permetre el normal funcionament de l'escoleta, en particular, les que fan referència al manteniment de les instal·lacions fins a un límit de 600 €.

h)Mitjançant l'IBISEC, analitzar les obres de manteniment, conservació i millora a què fa referència la lletra g) de la clàusula sisena i fer-ne el seguiment.

i)Elaborar, mitjançant l'IBISEC, tota la documentació tècnica necessària per a l'adjudicació i el pagament de les obres menors a les quals fa referència la lletra g) de la clàusula sisena.

 

Sisena

Compromisos de l'Ajuntament de Ciutadella

Als efectes indicats en el punt anterior, l'Ajuntament de Ciutadella, a través del Patronat Municipal, assumeix els compromisos següents:

a)Fer-se càrrec de la gestió del procés de sol·licitud d'admissió per al curs 2021-2022 i posteriors de l'EI Francesc de Borja Moll en les mateixes condicions que ho fa amb la resta de centres de primer cicle d'educació infantil de titularitat de l'Ajuntament de Ciutadella.

b)Fixar, cobrar i gestionar les quotes i bonificacions que les famílies han d'abonar, d'acord amb el que estableixen les lletres b) i c) de la clàusula quarta del present Conveni, amb la col·laboració del centre per fer la gestió dels rebuts no pagats.

c)Substituir el personal educatiu amb l'autorització de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància per a les vacants inferiors a trenta dies. S'ha de tenir en compte que el total de despeses a assumir pel Patronat Municipal derivades d'aquest apartat no pot superar la quantia que resulti de descomptar de la quantia màxima recaptada pel Patronat Municipal les despeses derivades dels compromisos assumits en les lletres d), e), f) i g) d'aquesta clàusula.

d)Pagar, a la vista del llistat de despeses i factures signat i segellat aportat per la direcció del centre, les despeses del funcionament del centre sempre que el total de despeses derivades d'aquest apartat, a assumir pel Patronat Municipal, no superi la quantia que resulti de descomptar de la quantia màxima recaptada pel Patronat Municipal les despeses derivades dels compromisos assumits en les lletres c), e), f) i g) d'aquesta clàusula.

 

​​​​​​​e)Destinar el 25 % de la recaptació de les quotes cobrades a les famílies de l'EI Francesc de Borja Moll, que li ha cedit la Conselleria d'Educació i Formació Professional (segons la lletra e) de la clàusula cinquena) a les tasques de gestió i actuacions de manteniment i/o millores dels centres d'educació infantil de primer cicle de titularitat municipal.

f)Destinar un màxim de 3.000 € anuals a l'adquisició de materials inventariables relacionats amb la proposta pedagògica del centre, prèvia presentació d'un projecte per part del centre, dels ingressos corresponents a les quotes cobrades a les famílies i sempre que el total de despeses derivades d'aquest apartat, a assumir pel Patronat Municipal, no superi la quantia que resulti de descomptar de la quantia màxima recaptada pel Patronat Municipal les despeses derivades dels compromisos assolits en les lletres c), d), e) i g) d'aquesta clàusula.

g)Contractar les obres de manteniment, conservació i millora de la infraestructura del centre, de la qual és titular la Conselleria d'Educació i Formació Professional, sempre que es considerin contractes menors i que el total de despeses derivades d'aquest apartat, a assumir pel Patronat Municipal, no superin la quantia que resulti de descomptar de la quantia màxima recaptada pel Patronat Municipal les despeses derivades dels compromisos assumits en les lletres c), d), e) i f) d'aquesta clàusula.

h)Liquidar anualment, dins el marc del seguiment d'aquest Conveni, si s'escau, el total resultant de restar, de la totalitat dels ingressos corresponents a les quotes cobrades a les famílies, els imports de substitucions del personal educatiu prèviament autoritzades (lletra c)), els imports destinats a despeses de funcionament del centre (apartat d)) i els imports destinats al pagament de les actuacions que s'indiquen en les lletres e), f) i g).

i)Justificar documentalment, mitjançant un certificat de la gerenta del Patronat Municipal, els pagaments en relació amb les obres de manteniment, conservació i millora.

 

Setena

Obres de conservació i millora

La Conselleria d'Educació i Formació Professional, a través de l'IBISEC, ha d'elaborar tota la documentació tècnica necessària per a l'adjudicació de les obres menors a les quals fa referència la lletra g) de la clàusula sisena: informes, projectes, seguiment i direcció de les obres en els casos en què sigui necessari.

La Conselleria d'Educació i Formació Professional, a través de l'IBISEC, autoritzarà el pagament de les obres de tots els contractes de les obres de manteniment, conservació i millora de la infraestructura de l'EI Francesc de Borja Moll i, en cas que sigui necessari, en farà l'informe favorable.

Vuitena

Gestió econòmica

Els ingressos de les quotes i bonificacions a què fa referència la lletra c) de la clàusula quarta s'ingressaran al pressupost anual del Patronat Municipal.

En el pressupost de despeses del Patronat Municipal es reflectiran les previsions de despeses de cadascun dels conceptes previstos en la clàusula quarta.

Del total recaptat es destinarà el 75 % a:

a)Substituir el personal educatiu que s'autoritzi per part de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància.

b)Pagar, amb autorització prèvia de l'Institut de l'Educació per a la Primera Infància, les despeses del funcionament del centre.

c)Destinar un màxim de 3.000 € anuals a l'adquisició de materials inventariables relacionats amb la proposta pedagògica del centre.

d)Contractar, mitjançant contractes menors, les obres de manteniment, conservació i millora de la infraestructura del centre.

El 25 % restant de la recaptació de les quotes cobrades a les famílies que es tracta de la quantia destinada per aquest Conveni al pagament de la gestió portada a terme pel Patronat Municipal, es destinaran a les tasques de gestió i actuacions de manteniment i/o millores dels centres d'educació infantil de primer cicle de titularitat municipal.

El pressupost estarà anivellat en ingressos i despeses i anualment es liquidarà aquest pressupost juntament amb la liquidació ordinària del Patronat Municipal i dins el marc del seguiment d'aquest Conveni.

Novena

Comissió Mixta de seguiment del Conveni

S'ha de constituir una comissió mixta de seguiment d'aquest Conveni, formada per:

-Dos representants de la Conselleria d'Educació i Formació Professional, nomenats pel conseller, un dels quals presidirà la Comissió.

-Dos representants de l'Ajuntament de Ciutadella, nomenats per l'alcaldessa de Ciutadella, un dels quals exercirà les funcions de secretari.

Les funcions d'aquesta comissió de seguiment són les següents:

a)Fer el seguiment del compliment del Conveni.

b)Fer propostes per a l'elaboració del pressupost i rebre la informació sobre la liquidació anual del pressupost del Patronat Municipal en aquells aspectes lligats a l'EI Francesc de Borja Moll i a aquest Conveni.

c)Proposar millores a aquest Conveni.

d)Reunir-se un mínim de dos cops l'any i sempre que una de les parts ho sol·liciti amb una antelació mínima de deu dies. En una d'aquestes trobades es procedirà a la liquidació anual dels comptes derivats d'aquest Conveni.

 

Desena

Resolució de conflictes

La resolució de conflictes i totes les qüestions litigioses que sorgeixin amb relació al conveni s'han de resoldre en el si de la Comissió. Si no es pot arribar a una solució consensuada, en pertoca la competència a la jurisdicció contenciosa administrativa, en la forma regulada per la llei.

Onzena

Titularitat

Aquest Conveni no suposa, en cap cas, la cessió de titularitat de la competència ni dels elements substantius del fet d'exercitar-la.

Dotzena

Legislació aplicable i jurisdicció

El present Conveni té naturalesa administrativa. No obstant això, es troba exclòs de l'àmbit d'aplicació establert en l'article 6.2 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.

Per a la interpretació de dubtes i controvèrsies que sorgeixin en l'aplicació d'aquest Conveni de col·laboració cal ajustar-se al que es disposa en les seves clàusules i, subsidiàriament, acudir als principis establerts en la Llei 40/2015, d'1 d'octubre.

Així mateix, resulta aplicable la previsió de l'article 8.1 de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, per la qual cosa ambdues parts han de donar adequada publicitat de la subscripció del present Conveni.

En qualsevol cas, les controvèrsies i qüestions litigioses que puguin sorgir s'haurien de sotmetre finalment a l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu.

Tretzena

Causes de resolució

Són causes de resolució del Conveni de col·laboració, a més del transcurs del termini de vigència, el mutu acord entre les parts, la impossibilitat sobrevinguda de complir-ne l'objecte o l'incompliment d'una de les parts acreditat per l'altra, així com les previstes en l'article 51 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre.

A excepció del supòsit de transcurs del termini de vigència, quan concorrin la resta de causes de resolució, les parts queden obligades a comunicar-se recíprocament per escrit l'acreditació de la concurrència de la causa invocada per donar per extingida la relació convencional, que serà efectiva en el període d'un mes.

Catorzena

Durada del conveni

D'acord amb l'article 49 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, aquest Conveni comença a vigir des de la data de la seva signatura i té una durada de quatre anys, prorrogable per quatre anys més. La pròrroga s'ha d'acordar per ambdues parts mitjançant una addenda al Conveni de col·laboració.

Quinzena

Publicació en el BOIB

L'eficàcia de l'encomana de gestió de les qüestions que són objecte d'aquest Conveni queda condicionada a la seva publicació íntegra en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

​​​​​​​Com a prova de conformitat, signam el present Conveni en tres exemplars.

 

Palma, 23 de desembre de 2021

Per la Conselleria d'Educació i Formació Professional

Pel Patronat Municipal d'Escoles Infantils de Ciutadella

Per l'Ajuntament de Ciutadella

 

ANNEX 1 Certificat de la presidenta del Patronat Municipal d'Escoles Infantils de Ciutadella sobre la liquidació dels fons romanents derivats de l'anterior conveni

Expedient: EX214 / 2021 / 012401

Àrea: Patronat d'Escoles Infantils

Servei: Patronat Municipal d'Escoles Infantils

Assumpte: Tramitació per a la liquidació del conveni actual i l'aprovació del proper conveni per a la Gestió de l'EI Francesc de Borja Moll

Joana M. Gomila Lluch, presidenta del Patronat Municipal d'Escoles Infantils de Ciutadella de Menorca (d'ara endavant, Patronat Municipal),

EXPÒS:

1.Que en data 15 de maig de 2009 es va signar el primer conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Educació i Cultura i l'Ajuntament de Ciutadella pel qual s'encomanava la gestió d'alguns aspectes de l'Escola Infantil Pública de primer cicle (EI) Francesc de Borja Moll, de Ciutadella, a l'Ajuntament de Ciutadella a través del Patronat Municipal. Aquest Conveni requeria a l'Ajuntament de Ciutadella, mitjançant el Patronat Municipal, la gestió de l'admissió dels alumnes, l'establiment i la gestió del cobrament de quotes a satisfer per les famílies i la contractació del personal per fer substitucions de curta durada de l'EI Francesc de Borja Moll, de Ciutadella. En data 9 de juny de 2011 es publicà en el BOIB l'Addenda al Conveni entre la Conselleria d'Educació i Cultura i l'Ajuntament de Ciutadella pel qual s'encomana la gestió d'alguns aspectes de l'EI Francesc de Borja Moll a l'Ajuntament de Ciutadella.

2.Que el Conveni i les seves addendes preveien que el Patronat Municipal públics cobràs a les famílies els preus de l'escolarització dels infants mitjançant els seus preus. Dit Conveni va començar a ser d'aplicació el curs escolar 2009-2010.

3.Que les quanties cobrades a les famílies durant els cursos que ha estat d'aplicació aquest Conveni han estat les següents:

Curs

Recaptació (en euros)

2009-2010

63.358,44

2010-2011

82.440,97

2011-2012

86.239,08

2012-2013

89.224,94

2013-2014

78.581,21

2014-2015

71.328,09

2015-2016

76.365,75

2016-2017

113.689,94

2017-2018

143.478,29

2018-2019

209.095,80

2019-2020

101.076,56

2020-2021

134.915,76

Total

1.249.794,83

4.Que el Conveni i les seves addendes preveien que es destinàs el 6 % a compensar les tasques de gestió efectuades pel Patronat Municipal, la qual cosa seria un total de 74.987,69 €.

5.Que també s'hi preveia que el Patronat Municipal proveís amb el personal educatiu necessari l'EI Francesc de Borja Moll per a la correcta prestació del servei educatiu, sempre que la Conselleria ho autoritzàs.

6.Que les despeses de personal per fer substitucions efectuades a l'EI Francesc de Borja Moll que s'han fet durant aquests 12 cursos escolars, incloent-hi sous i despeses socials de l'empresa, han estat les següents:

Curs

Despeses de personal

(en euros)

2009-2010

7.168,21

2010-2011

16.288,52

2011-2012

2.678,06

2012-2013

 

2013-2014

 

2014-2015

966,42

2015-2016

13.460,45

2016-2017

6.379,16

2017-2018

3.322,84

2018-2019

9.056,86

2019-2020

9.127,36

2020-2021

10.299,11

Total

78.746,99

7.Que hi ha dos cursos escolars, el 2012-2013 i el 2013-2014, durant els quals la Conselleria no va autoritzar cap suplència per dos motius: varen ser anys relativament tranquils quant a baixes i, a més a més, el sindicat UGT no veia amb bons ulls aquestes suplències el curs 2014-2015. Va ser a petició de les mateixes treballadores i d'acord amb el sindicat que es varen tornar a iniciar les suplències.

8.Que les despeses abans esmentades fins al curs 2015-2016 es pagaven a càrrec del pressupost corrent del Patronat Municipal i posteriorment la majoria de les quanties corresponents a les assegurances socials de l'empresa han continuat a càrrec del pressupost corrent del Patronat Municipal. Aquest fet ha provocat que amb els anys aquest organisme hagi abonat 41.271,45 € directament del seu pressupost.

9.Que en l'Addenda del 2011 es va incorporar que a part de les suplències de personal autoritzades també es pagassin les factures ordinàries del centre que autoritzàs la Conselleria. A partir del curs 2011-2012 es varen pagar els imports següents en factures de l'EI Francesc de Borja Moll, autoritzades totes elles per la Conselleria mitjançant l'IEPI:

Curs

Factures pagades

(en euros)

2009-2010

 

2010-2011

 

2011-2012

46.464,28

2012-2013

31.369,88

2013-2014

34.643,84

2014-2015

51.222,11

2015-2016

49.709,64

2016-2017

57.544,41

2017-2018

69.448,28

2018-2019

62.608,21

2019-2020

50.212,89

2020-2021

82.181,65

Total

535.405,19

10.Que durant aquests anys l'Ajuntament de Ciutadella, mitjançant el Patronat Municipal, ha recaptat un total d'1.249.794,83 €.

11.Que l'Ajuntament de Ciutadella, mitjançant el Patronat Municipal, ha pagat un total de 78.746,99 € en concepte de nòmines i assegurances socials del personal contractat a petició de la Conselleria per suplir el personal de l'EI Francesc de Borja Moll.

12.Que a partir del 2011 s'han pagat un total de 535.405,19 € corresponents a factures de l'EI Francesc de Borja Moll autoritzades totes elles per la Conselleria mitjançant l'IEPI.

13.Que els imports relacionats amb aquest Conveni s'han gestionat mitjançant un concepte no pressupostari destinat única i exclusivament a aquests efectes, el núm. 20301.

14.Que de tot això es desprèn que la quantia que correspondria liquidar a la Conselleria d'Educació i Formació Professional una vegada restades totes les despeses ocasionades pels diferents conceptes és de 560.654,96 €.

CERTIFIC:

Que les quanties abans esmentades s'han gestionat mitjançant la partida no pressupostària del Patronat Municipal 20301 dedicada a la recaptació de les quotes i pagament de les depeses corresponents al conveni que ens ocupa, i que les quanties a liquidar d'aquesta partida corresponents als cursos que van des de setembre de 2009 a l'agost del 2021 són:

A.A la Conselleria d'Educació i Formació Professional, un total de 560.654,96 € pel període entre l'inici del Conveni el curs 2009-2010 i el final del curs 2020-2021.

B.Al Patronat Municipal:

1.Un total de 74.987,69 € en concepte del 6 % dels ingressos recaptats per part del Patronat Municipal d'Escoles Infantils com a retribució per les tasques de gestió efectuades.

2n.Un total de 41.271,45 € en concepte de despeses de personal avançades amb el pressupost corrent del Patronat Municipal.

I, perquè consti i als efectes oportuns, expedesc aquest certificat amb el vistiplau de la senyora M. Lluïsa Bals Bosch, gerenta del Patronat Municipal.

Ciutadella, 20 d'octubre de 2021

La presidenta del Patronat Municipal d'Escoles Infantils de Ciutadella Joana M. Gomila Lluch

Vist i plau

La gerenta del Patronat Municipal d'Escoles Infantils de Ciutadella M. Lluïsa Bals Bosch

 

ANNEX 2 Resum les necessitats i cost orientatiu no actualitzat

1.El 16 de desembre de 2013, arribà a l'IBISEC un escrit de la direcció l'Escola Infantil Pública de primer cicle (EI) Francesc de Borja Moll, de Ciutadella, en què s'assenyalaven una sèrie de deficiències i necessitats existents.

2.El 12 de març de 2014 el tècnic de l'IBISEC, el senyor Jordi Picot Galo, arquitecte tècnic, una vegada visitat el centre, informà sobre la realitat i l'abast de les deficiències i necessitats.

3.El 23 d'abril de 2014, el Servei de Projectes, Obres i Supervisió de l'IBISEC va emetre un informe tècnic sobre les patologies existents al centre en el qual es classificaven les diverses patologies i deficiències en funció de la gravetat i la urgència de la intervenció. També feia una estimació del cost de les actuacions. Es varen resoldre part de les deficiències més greus i la resta varen quedar pendents.

4.El 17 de març de 2021, es va fer una visita al centre per avaluar les obres pendents i el seu cost aproximat. El 23 de març se'n va emetre l'informe corresponent. De les necessitats detectades se'n deriven les següents actuacions:

a)Millora de les condicions tèrmiques de l'edifici:

-Aïllament de la coberta: 75.000€

-Aïllament exterior de les façanes: 220.000 €.

b)Substitució del paviment de les aules i dels passadissos: 50.000 €.

c)Substitució de totes les portes de les aules: 20.000 €.

d)Reforma dels nuclis de banys i canviadors: 90.000 €.

La suma total de les intervencions és de 455.000 €, que s'hauran de pagar a compte del romanent existent, d'acord amb el certificat de l'annex 1. El cost de les obres esmentades està subjecte a l'actualització de preus i a la redacció del projecte per part de l'IBISEC.