Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 129566
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d’Ocupació de les Illes Balears, per la qual s’aprova la convocatòria conjunta de subvencions «Programa SOIB Recerca i Innovació», per al període 2022-2025, finançada pel Mecanisme de Recuperació i Resiliència i destinada a executar projectes d’inversió de «Noves polítiques públiques per a un mercat de treball dinàmic, resilient i inclusiu» recollits en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea (Next Generation EU), amb la participació de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, mitjançant la Direcció General de Política Universitària i Investigació

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

I

És aplicable a aquesta convocatòria l'Ordre TES/1267/2021, de 17 de novembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques, destinades al finançament del «Programa Investigo», de contractació de persones joves demandants d'ocupació per a la realització d'iniciatives de recerca i innovació, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOE núm. 277, de 19 de novembre; correcció d'errades: BOE núm. 296, d'11 de desembre).

Davant les greus conseqüències ocasionades per la pandèmia que ha provocat la COVID-19, el 21 de juliol de 2020 el Consell Europeu va acordar un paquet de mesures excepcionals i de reforç. Aquestes mesures suposen, d'una banda, reforçar el marc financer pluriennal per al 2021-2027 i, d'altra banda, posar en marxa un instrument europeu de recuperació (Next Generation EU).

L'instrument europeu de recuperació, l'element central del qual és el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, es va posar en marxa per mitjà del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer. L'instrument per executar els recursos financers dels fons europeus de recuperació és el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), aprovat per l'Acord del Consell de Ministres de 27 d'abril de 2021, d'acord amb el que estableix la Decisió d'execució del Consell de 13 de juliol de 2021 relativa a l'aprovació de l'avaluació del Pla de Recuperació i Resiliència d'Espanya. El Reglament europeu esmentat assenyala que complir les fites i els objectius és imprescindible perquè l'Estat pugui rebre els fons.

Aquestes ajudes estan subjectes, en tot cas, a complir, executar i assolir les fites i els objectius que fixa el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), i estan sotmeses a la plena aplicació dels mecanismes de gestió i de control que s'estableixin per al Mecanisme de Recuperació i Resiliència, i també a la resta de normativa de la Unió Europea aplicable a la gestió, al seguiment i al control que es disposi per al PRTR, així com a les obligacions específiques relatives a la informació, a la publicitat i a la verificació, i a les de la resta de normativa imposada per la Unió Europea.

L'Ordre TES/1267/2021 és l'instrument que desplega la inversió 1 («Ocupació jove»), que inclou, entre d'altres, el «Programa Investigo», del component 23 («Noves polítiques públiques per a un mercat de treball dinàmic, resilient i inclusiu») de la política palanca VIII del PRTR («Nova economia dels ciutadans i polítiques d'ocupació»). Un dels objectius d'aquest component és reformar i impulsar les polítiques actives d'ocupació, per millorar la cohesió del Sistema Nacional d'Ocupació, amb un enfocament centrat en les persones i en les empreses, que s'orienten cap a resultats avaluables i coherents amb la innovació, la sostenibilitat i les transformacions productives, basades en la millora de les capacitats i en la transformació digital dels serveis públics d'ocupació.

Així mateix, el component 23 s'alinea amb l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, subscrita per Espanya, i contribueix a l'objectiu de sostenibilitat (ODS) 8: «Promoure el creixement econòmic inclusiu i social sostenible, l'ocupació i el treball decent per a tothom».

D'acord amb l'article 6 de la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la ciència, la tecnologia i la innovació, aquestes ajudes s'emmarquen en l'Estratègia Espanyola de Ciència, Tecnologia i Innovació 2021-2027 (EECTI).

D'altra banda, el Reial decret 1069/2021, de 4 de desembre (BOE núm. 292, de 7 de desembre), va aprovar l'Estratègia Espanyola de Suport Actiu a l'Ocupació 2021-2024, la qual es configura com a marc normatiu per coordinar i executar les polítiques actives d'ocupació en el conjunt de l'Estat. L'Estratègia Espanyola de Suport Actiu a l'Ocupació 2021-2024 incorpora com un dels objectius estratègics abordar les polítiques d'activació des d'una perspectiva holística, que tengui en compte les dimensions sectorial i local i que estableixi marcs de col·laboració amb ocupadors, interlocutors socials i altres agents públics i privats. Per un altre costat, l'Estratègia Espanyola de Suport Actiu a l'Ocupació 2021-2024 inclou en l'eix 3 («Oportunitats d'ocupació») l'objectiu instrumental 3.1: «Fomentar i sostenir la contractació de col·lectius amb especials dificultats d'accés a l'ocupació».

Així mateix, la Recomanació del Consell Europeu per al Programa Nacional de Reformes (PNR) de 2020 d'Espanya recull la necessitat de donar suport a l'ocupació, així com millorar l'accés a l'aprenentatge digital, i preveu la necessitat de fer front als efectes socioeconòmics de la pandèmia. D'altra banda, la Recomanació del Consell relativa al PNR de 2019 suggereix a Espanya garantir que els serveis d'ocupació siguin capaços de proporcionar un suport efectiu.

En particular, l'anàlisi europea apunta el repte de la desocupació juvenil, que representa un perill per a l'equilibri generacional, i el risc d'exclusió sociolaboral dels col·lectius més vulnerables, amb un èmfasi especial en la desocupació de llarga durada i en la perceptiva de la desigualtat de gènere. És important assenyalar que les persones joves treballadores són els col·lectius més perjudicats en les crisis econòmiques successives. En el mercat de treball espanyol, a més, s'han d'enfrontar a la temporalitat de la contractació i al requisit de l'experiència laboral per poder accedir al mercat laboral.

II

L'objectiu del «Programa SOIB Recerca i Innovació», inclòs dins la inversió 1 («Ocupació jove»), que representa un suport operatiu a l'objectiu estratègic de millorar l'ocupabilitat de les persones joves, com a destinataris finals, té com a finalitat contractar persones joves majors de 16 i menors de 30 anys com a investigadors, tecnòlegs, personal tècnic i altres perfils professionals en R+D+I (recerca, desenvolupament i innovació), així com, si escau, personal de suport a la recerca, en organismes públics d'investigació i difusió de coneixement, universitats públiques, centres tecnològics, parcs científics i tecnològics, entitats públiques subjectes al dret privat, i entitats privades sense ànim de lucre, com fundacions, juntament amb empreses que inverteixin en recerca i innovació.

El «Programa SOIB Recerca i Innovació» es finança amb fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) que han d'executar les comunitats autònomes, d'acord amb els criteris de repartiment acordats en la Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals.

Les activitats objecte de les ajudes emmarcades en aquesta convocatòria s'han de desenvolupar per a les persones joves assenyalades, en les iniciatives relacionades amb la sanitat, la transició ecològica i l'economia verda (energies renovables, eficiència energètica, tractament d'aigües i de residus, i indústria agroalimentària), la digitalització de serveis i l'enginyeria de dades (o data science), així com tot projecte de recerca destinat a les àrees socials, culturals o artístiques o a qualsevol altre àmbit d'estudi. Amb aquest programa es reverteix a la societat l'alta formació de tecnòlegs.

El «Programa SOIB Recerca i Innovació» té com a fita que 144 persones finalitzin aquest programa de joventut inclòs en la inversió 1 («Ocupació jove») i, d'aquesta manera, es contribueix a complir l'objectiu número 342 de l'annex de la Decisió d'execució del Consell Europeu relativa a l'aprovació del Pla de Recuperació i Resiliència d'Espanya (Council Implementing Decision, CID), a fi d'aconseguir que, abans que acabi l'any 2025, un total de 18.300 persones hagin finalitzat els programes de joventut de la inversió 1, amb una participació de 21.900 persones.

D'acord amb l'article 5 del Decret llei 3/2021, es va aprovar el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 (PEA), mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 (BOIB núm. 137, de 7 d'octubre), en què figura inclòs aquest projecte, amb la identificació següent: «23. Programes de formació i ocupació per fomentar la inserció en el mercat laboral, especialment dels col·lectius més vulnerables», «Eix 4: cohesió social, estratègia: E06_ Educació, formació per a noves competències i polítiques d'ocupació. Promotor: Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball». Aprovar aquest projecte i incloure'l en el PEA implica, d'una banda, la tramitació urgent i el despatx prioritari i, d'altra banda, l'autorització implícita del Consell de Govern per exercir les competències en matèria d'autorització i disposició de la despesa i, en general, per iniciar qualsevol expedient de despesa.

Atès que la incorporació de personal investigador qualificat al sistema de ciència i tecnologia, objecte d'aquesta convocatòria, és una mesura de foment de la recerca científica i tecnològica per enfortir la capacitat de recerca dels grups d'R+D+I i permetre que assoleixin la condició de grups de recerca competitius, aquesta convocatòria s'aprova, doncs, amb la participació de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, mitjançant la Direcció General de Política Universitària i Investigació.

La Llei 7/1997, de 20 de novembre, de la recerca i del desenvolupament tecnològic (BOCAIB núm. 148, de 29 de novembre), té per objecte fomentar la recerca científica, la innovació tecnològica i la normalització i l'homologació necessàries per incrementar el coneixement científic a les Illes Balears i per accelerar-ne la integració en el mercat europeu i la presència efectiva en els mercats internacionals. Així mateix, l'article 2 d'aquesta Llei disposa crear el Pla de Recerca i Desenvolupament Tecnològic de les Illes Balears.

El Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears 2018-2022, aprovat el 29 de març de 2019, té com a fi últim la contribució i l'impuls del lideratge científic i tecnològic de la regió i de les capacitats d'innovació, com a elements essencials per crear ocupació de qualitat, millorar la productivitat i la competitivitat empresarial, millorar en la prestació dels serveis públics i, finalment, assolir el desenvolupament i el benestar dels ciutadans.

Els recursos humans són el factor limitador més important per crear, absorbir i transformar el coneixement. Per aquest motiu, una de les línies d'actuació que articula el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears 2018-2022 és la de capital humà, que inclou el Programa d'Incorporació de Personal d'R+D+I, amb mesures com els promotors tecnològics, la incorporació de personal tècnic de suport a la recerca i la incorporació de personal investigador doctor. Tan important és promoure la formació de nou personal investigador, un procés llarg i complex, com facilitar la incorporació als diversos elements del sistema de ciència i tecnologia de personal ja format en diferents àmbits.

III

Atès que els ajuts regulats mitjançant l'Ordre TES/1267/2021, de 17 de novembre, i convocats mitjançant aquesta Resolució es financen mitjançant els fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència europeu, és aplicable a aquesta convocatòria el Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de les administracions públiques i per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Aquest Reial decret llei incorpora una sèrie d'instruments de caràcter general dirigits a reduir les barreres normatives i administratives, així com un conjunt de mesures de modernització de les administracions públiques, que en permetin una gestió més àgil i eficient, per facilitar l'absorció dels fons esmentats.

Seguint aquesta línia, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va aprovar la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb l'objecte d'establir unes mesures extraordinàries i urgents per desplegar les disposicions estatals bàsiques que conté el Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre.

IV

D'acord amb el tercer paràgraf del punt 1 de l'article 9 de l'Ordre TES/1267/2021, de 17 de novembre, i fent ús de les facultats d'autoorganització i de les competències d'execució de què disposa aquesta Comunitat Autònoma, el procediment de concessió de les subvencions que regula aquesta convocatòria és el de concurrència competitiva, i es regeix pel que estableix la normativa autonòmica aplicable següent: el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 10 d'octubre de 2013 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de polítiques actives d'ocupació gestionades pel Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB).

Per un altre costat, el Reial decret 818/2021, de 28 de setembre, pel qual s'aproven els programes comuns d'activació per a l'ocupació del Sistema Nacional d'Ocupació, preveu, en la disposició addicional segona, apartat 3, que en els programes propis de les comunitats autònomes s'apliquin les disposicions previstes en els capítols III i IV d'aquest Reial decret (en especial, les referides a l'avaluació, al seguiment i a la gestió de qualitat dels programes), així com els apartats 1 i 2 de la disposició addicional setena (relativa a la compatibilitat amb les ajudes en el mercat interior europeu).

Aquesta convocatòria s'ha de tramitar pel procediment d'urgència, en virtut de l'article 7 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, que declara que, a totes les actuacions i els procediments administratius que comportin expedients de despesa que s'hagin de finançar amb els fons procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, se'ls han d'aplicar la tramitació d'urgència i el despatx prioritari, en els termes que preveuen, respectivament, els articles 33 i 71 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Per tot això, informat el Consell de Direcció del SOIB, i atès l'informe previ de la Direcció General de Pressuposts de la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors, i tenint en compte les disponibilitats pressupostàries, dic la següent

Resolució

1. Aprovar, pel procediment d'urgència, la convocatòria de subvencions per a la contractació de personal investigador «Programa SOIB Recerca i Innovació», per al període 2022-2025, dins el marc del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat mitjançant recursos derivats de l'instrument europeu de recuperació (Next Generation EU), per a l'àmbit geogràfic de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

2. Comunicar-ho a la Base de dades nacional de subvencions.

3. Publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears aquesta Resolució, la qual comença a produir efectes l'endemà d'haver-s'hi publicat.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà que s'hagi publicat la Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (10 de març de 2022)

El conseller de Model Econòmic, Turisme i treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears

Iago Negueruela Vázquez

 

ANNEX I

CONVOCATÒRIA

 

Primer

Objecte i àmbit d'aplicació de la subvenció

1. L'objecte de les subvencions del «Programa SOIB Recerca i Innovació», per al període 2022-2025, és la contractació de persones joves demandants d'ocupació, de 16 anys o més i que no hagin complit els 30 anys en el moment de començar la relació contractual, per part dels organismes d'investigació i difusió de coneixements, universitats públiques, centres tecnològics, parcs científics i tecnològics, entitats públiques subjectes al dret privat, i entitats privades sense ànim de lucre, juntament amb empreses que estiguin invertint en recerca i innovació que pertanyin al sector públic o privat, per a la realització d'iniciatives d'investigació i innovació previstes en aquesta convocatòria, dins l'àmbit geogràfic de la comunitat autònoma de les Illes Balears, a l'empara de l'Ordre TES/1267/2021, de 17 de novembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques, destinades al finançament del «Programa Investigo».

2. Les ajudes previstes en aquesta convocatòria reuneixen les condicions per qualificar-se com a subvencions i estan subjectes al Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions; a la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i a la normativa que la desplega, així com a altra normativa que hi és aplicable. No constitueixen una «ajuda d'estat», en els termes prevists en els articles 107 i 108 de Tractat de funcionament de la Unió Europea (TFUE), ja que la concessió no falseja ni amenaça la competència en afavorir determinades empreses o produccions. Constitueixen, a més, una mesura de foment de l'ocupació.

Segon

Finançament

1. Les subvencions aprovades en aquesta convocatòria es financen mitjançant els recursos financers derivats de l'instrument europeu de recuperació Next Generation EU, a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) que estableix el Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer.

2. Mitjançant l'Ordre TES/897/2021, de 19 d'agost, modificada per l'Ordre TES/1490/2021, de 23 de desembre, s'han distribuït territorialment per a l'exercici econòmic 2021 els crèdits finançats amb fons de l'MRR. En l'annex 2 d'aquesta Ordre es fixen els objectius de participants que han de finalitzar aquest programa d'investigació a la comunitat autònoma de les Illes Balears, que són 119 per als anys 2021-2022, i 25, per al 2023.

Tercer

Normativa

1. És aplicable a aquesta convocatòria la normativa següent:

— Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual se n'aprova el Reglament.

— Llei 47/2003, de 26 de novembre, general pressupostària.

— Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions de la CAIB.

— Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.

— Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de les administracions públiques i per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

— Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

— Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), aprovat per l'Acord del Consell de Ministres de 27 d'abril de 2021.

— Ordre TES/897/2021, de 19 d'agost, per la qual es distribueix territorialment per a l'exercici econòmic 2021, perquè els gestionin les comunitats autònomes amb competències assumides en l'àmbit laboral, crèdits finançats amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (BOE núm. 202, de 24 d'agost), modificada per l'Ordre TES/1490/2021, de 23 de desembre (BOE núm. 313, de 30 de desembre).

— Ordre TES/1267/2021, de 17 de novembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques, destinades al finançament del «Programa Investigo», de contractació de persones joves demandants d'ocupació per a la realització d'iniciatives de recerca i innovació, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOE núm. 277, de 19 de novembre; correcció d'errades: BOE núm. 296, de 11 de desembre).

— Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 10 d'octubre de 2013 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de polítiques actives d'ocupació gestionades pel Servei d'Ocupació de les Illes Balears (BOIB núm. 146, de 24 d'octubre).

— Reial decret 818/2021, de 28 de setembre, pel qual s'aproven els programes comuns d'activació per a l'ocupació del Sistema Nacional d'Ocupació.

— Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

— Ordre HFP/1031/2021, de 29 de setembre, per la qual s'estableixen el procediment i el format de la informació que han de proporcionar les entitats del sector públic estatal, autonòmic i local per al seguiment del compliment de fites i objectius i de l'execució pressupostària i comptable de les mesures dels components del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

2. Aquesta convocatòria està finançada amb fons europeus (Next Generation UE), mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), per la qual cosa hi és aplicable la normativa europea de desplegament següent:

— Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

— Reglament (UE, Euratom) 2018/1046 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juliol («Reglament financer»).

— Guia tècnica sobre l'aplicació del principi de «no causar cap perjudici significatiu», en virtut del Reglament relatiu a l'MRR (2021/C 58/51, «Guia MITECO»).

— La resta de normativa tant nacional com de la Unió Europea aplicable a la gestió, al seguiment i al control que s'estableixi per al PRTR, així com les normes específiques relatives a la informació i la publicitat i a la verificació, i d'altres imposades per la Unió Europea que siguin de compliment obligatori, així com la resta de normativa que resulti d'aplicació amb caràcter general.

 

Quart

Entitats beneficiàries

1. Poden tenir la condició de beneficiaris de les subvencions que regula aquesta convocatòria, en els termes que s'hi estableixen i sempre que es compleixin els requisits exigits en cada cas, els organismes, centres i entitats d'investigació i de difusió de coneixements següents, dins l'àmbit territorial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears:

Línia 1: ens públics

a) Organismes públics d'investigació definits en l'article 47 de la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la ciència, la tecnologia i la innovació.

b) Centres i institucions sanitaris públics, vinculats al Sistema Nacional de Salut, que desenvolupen activitats d'R+D+I (recerca, desenvolupament i innovació).

c) Altres centres públics d'R+D+I, amb personalitat jurídica pròpia, que en els estatuts o en l'objecte social o en la normativa que els regula, tenguin l'R+D+I com a activitat principal.

d) Empreses del sector públic que estiguin invertint a desenvolupar iniciatives d'investigació i innovació previstes en aquesta convocatòria.

Línia 2: ens privats

a) Centres i institucions sanitaris privats sense ànim de lucre, vinculats al Sistema Nacional de Salut o concertats, que desenvolupen activitats d'R+D+I.

b) Instituts d'investigació biomèdica o sanitària acreditats per ordres ministerials.

c) Centres tecnològics d'àmbit estatal i centres de suport a la innovació tecnològica d'àmbit estatal que estiguin inscrits en el Registre de centres creat pel Reial decret 2093/2008, de 19 de desembre, pel qual es regulen els centres tecnològics i els centres de suport a la innovació tecnològica d'àmbit estatal i es crea el Registre d'aquests centres.

d) Centres privats d'R+D+I, sense ànim de lucre i amb personalitat jurídica pròpia, que tenguin definida en els estatuts o en l'objecte social o en la normativa que els regula l'R+D+I com activitat principal.

e) Empreses del sector privat que estiguin invertint a desenvolupar iniciatives d'investigació i innovació previstes en aquesta convocatòria.

Línia 3: universitats públiques, els seus instituts universitaris, i les universitats privades amb capacitat i activitat demostrada en R+D+I, d'acord amb el que preveu la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, que estiguin inscrites en el Registre d'universitats, centres i títols, creat pel Reial decret 1509/2008, de 12 de setembre, pel qual es regula aquest Registre.

2. No en poden ser beneficiàries les entitats en les quals es dona alguna de les circumstàncies que esmenten l'article 13.2 i 13.3 de la Llei 38 /2003, de 17 de novembre, i l'article 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de setembre, o l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes (BOIB núm. 99, de 4 d'agost), i les que determina la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

Cinquè

Crèdit assignat a la convocatòria

1. El crèdit assignat a aquesta convocatòria és de 4.776.148 € (quatre milions set-cents setanta-sis mil cent quaranta-vuit euros), imputables als pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (CAIB), distribuïts de la manera següent:

— Anualitat 2022: 3.942.217 €, imputables al fons de l'MRR, centre de cost 76101, subprograma G322D56, capítol 4, FF MR038, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient.

— Anualitat 2023: 833.931 €, imputables al fons de l'MRR, centre de cost 76101, subprograma G322D56, capítol 4, FF MR038, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient.

Aquesta distribució de crèdit s'entén que té caràcter estimatiu i l'alteració eventual no exigeix modificar la convocatòria, sense perjudici d'haver de tramitar el procediment pressupostari i comptable que pertoqui, d'acord amb el que estableix l'article 3.3.c) de l'Ordre de la Consellaria d'Educació, Cultura i Universitat de 10 d'octubre de 2013 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de polítiques actives d'ocupació gestionades pel Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB).

2. La concessió de la subvenció queda sotmesa a la condició suspensiva que hi hagi crèdit adequat i suficient en els pressuposts generals de la CAIB per als exercicis 2022 i 2023 per poder finançar les obligacions derivades d'aquesta subvenció.

3. Sempre que les disponibilitat pressupostàries ho permetin, es pot augmentar l'import d'aquesta convocatòria sense obrir un altre termini de presentació de sol·licituds, i sempre que l'aplicació de crèdit s'aprovi en qualsevol moment anterior a la resolució de concessió.

Sisè

Distribució del crèdit disponible

1. Del crèdit assignat inicialment a aquesta convocatòria, se n'ha d'assignar un màxim de 25.000 € a «ajuts per al desplaçament».

2. La resta de crèdit assignat a aquesta convocatòria, per a la contractació de persones joves, s'ha de distribuir en tres línies:

— Línia 1. Ens públics: 1.662.902 €.

— Línia 2. Ens privats: 712.672 €.

— Línia 3. Universitats públiques, els seus instituts universitaris, i universitats privades amb capacitat i activitat demostrada en R+D+I: 2.375.574 €.

3. Si l'import de les sol·licituds presentades és inferior al crèdit assignat a la línia 1, el crèdit romanent passa a la línia 2 i, si després encara queda crèdit romanent, passa a la línia 3.

4. Si l'import de les sol·licituds presentades és inferior al crèdit assignat a la línia 2, el crèdit romanent passa a la línia 1 i, si després encara queda crèdit romanent, passa a la línia 3.

5. Si l'import de les sol·licituds presentades és inferior al crèdit assignat a la línia 3, el crèdit romanent passa a la línia 1 i, si després encara queda crèdit romanent, passa a la línia 2.

6. S'ha d'aplicar el mateix criteri de repartiment per línies als diferents terminis de presentació de sol·licituds per a la contractació de persones joves.

 

Setè

Terminis de presentació de les sol·licituds

1. Per presentar sol·licituds de subvencions per finançar els costs laborals de contractació, s'estableixen els terminis següents:

a) Primer termini: les sol·licituds s'han de presentar en el termini de vint dies hàbils des de l'endemà d'haver-se publicat aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), per als primers dotze mesos de contractació de persones joves demandants d'ocupació.

b) Segon termini: les sol·licituds s'han de presentar entre l'1 i el 30 de març de 2023.

Aquest segon termini és aplicable només en cas que, amb les sol·licituds presentades durant el primer termini i aprovades per l'òrgan concedent, no s'hagi exhaurit el crèdit disponible per a aquesta convocatòria i el crèdit sobrant sigui suficient per dur a terme, com a mínim, una contractació.

En aquest segon termini s'admet presentar les sol·licituds següents:

b.1) Per als primers dotze mesos de contractació de persones joves demandants d'ocupació.

b.2) Per allargar el període de temps subvencionable dels contractes concedits durant el primer termini de sol·licituds, sempre que es compleixin les condicions següents:

— Es justifica correctament la necessitat d'allargar el període subvencionable del contracte, els primers dotze mesos del qual ja han estat subvencionats mitjançant aquesta convocatòria.

— La durada total del període subvencionable dels contractes és de, com a màxim, vint-i-quatre mesos —dotze mesos del període subvencionable del primer termini, més un màxim de dotze mesos de període subvencionable del segon termini— i el període subvencionable conjunt finalitza abans del 30 d'abril de 2025.

— Hi ha crèdit disponible, un cop ateses totes les sol·licituds indicades en el punt b.1) d'aquest apartat.

2. Pel que fa als «ajuts per al desplaçament», un cop seleccionades i contractades les persones treballadores per ocupar el lloc de feina objecte de la subvenció, les entitats poden formalitzar una sol·licitud addicional per demanar aquesta ajuda. El termini per presentar aquesta sol·licitud d'ajuda addicional és de quinze dies hàbils comptadors des de la data de l'inici del contracte subvencionat, i s'ha de fer d'acord amb el model normalitzat, denominat «Sol·licitud d'ajuda per al desplaçament», a disposició de les entitats en el fons documental d'aquesta convocatòria.

3. Les sol·licituds presentades fora de termini no s'admetran.

Vuitè

Activitat subvencionada

1. L'activitat subvencionada consisteix en la contractació de persones joves, d'acord amb la legislació vigent, per desenvolupar i executar les funcions, tasques i iniciatives de recerca i innovació que siguin competència de les entitats i centres beneficiaris, dins del «Programa SOIB Recerca i Innovació».

2. Les activitats objecte de subvenció són per integrar persones treballadores en grups de recerca actius. Aquestes persones han d'estar capacitades per dur a terme projectes de recerca en qualitat d'investigadores, tecnòlegs, personal tècnic o altres perfils professionals en R+D+I, així com, si escau, personal de suport a la recerca, i se'n facilita la inserció laboral tant en el sector públic com en el privat, per contribuir a incrementar la competitivitat de la recerca i la innovació. Com a personal de suport subvencionat, es pot contractar fins a un 10 % del total dels llocs de feina oferits, i se n'exclouen en tot cas els treballadors de suport administratiu.

3. Les iniciatives d'innovació i recerca i les dels departaments d'R+D+I s'han de desenvolupar preferentment en ocupacions referides a la sanitat, la transició ecològica, l'economia verda (energies renovables, tractament d'aigües i de residus, i indústria agroalimentària), i la digitalització de serveis i data science.

4. La competència pot ser pròpia o originària o bé es pot exercir per delegació, encàrrec o encomana.

5. En totes les fases del disseny i de l'execució del projecte de contractació, les entitats beneficiàries han de complir el principi de «no causar cap perjudici significatiu» (principi «Do No Significant Harm» o «DNSH») i l'etiquetatge climàtic i digital, d'acord amb el que preveuen el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, aprovat per l'Acord del Consell de Ministres de 27 d'abril de 2021, i el Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer.

L'entitat beneficiària no ha de desenvolupar activitats excloses segons el que indica la Guia tècnica sobre l'aplicació del principi de «no causar cap perjudici significatiu», en virtut del Reglament (UE) relatiu al Mecanisme de Recuperació i Resiliència. Les activitats excloses són les següents:

— Refineries de petroli.

— Centrals tèrmiques de carbó i extracció de combustibles fòssils.

— Generació d'electricitat i/o calor utilitzant combustibles fòssils, i en relació amb la seva infraestructura de transport i distribució.

— Eliminació de deixalles (per exemple, nuclears, que puguin causar danys a llarg termini al medi ambient).

— Inversions en instal·lacions per depositar residus en abocadors o inversions en plantes de tractament biologicomecànic (MBT) que impliquin augmentar-ne la capacitat o de la vida útil (excepte les plantes de tractament de residus perillosos no reciclables).

— Activitats cobertes pel règim de comerç de drets d'emissió de la UE (segons l'annex I de la Llei 1/2005, de 9 de març, per la qual es regula el règim de comerç de drets d'emissió de gasos d'efecte hivernacle).

 

Novè

Destinació de les subvencions públiques, quanties i finançament

1. Les subvencions que concedeix aquesta convocatòria s'han de destinar a finançar els costs laborals de les persones joves contractades per desenvolupar i executar les iniciatives de recerca i innovació del «Programa SOIB Recerca i Innovació».

2. Els costs laborals inclouen:

a) Costs salarials, incloses les despeses de cotització a la Seguretat Social.

b) Ajuts per al desplaçament.

c) Indemnització per residència, sempre que l'organisme contractant estigui obligat a abonar-la per disposició legal o convencional.

3. Les subvencions s'han de concedir, així com justificar, a través del règim de mòduls, d'acord amb el que estableixen els articles del 76 al 79 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol. Hi són aplicables els mòduls següents:

a) Els mòduls per compensar els costs laborals són els següents:

MÒDUL A. El mòdul és de 22.405,94 € per persona contractada i any de contractació (1.867,16 € per mes, o la part proposicional per mesos incomplets), en el cas de contractes en els grups de cotització de la Seguretat Social del 9 al 5, ambdós inclosos.

MÒDUL B. El mòdul és de 33.108,92 € per persona contractada i per any de contractació (2.759,07 € per mes, o la part proposicional per mesos incomplets), en el cas de contractes en els grups de cotització de la Seguretat Social del 4 a l'1, ambdós inclosos.

D'acord amb això, l'import d'aquesta subvenció es calcula en funció de les previsions recollides en els projectes de contractació que presenta l'entitat beneficiària, el nombre de persones que s'han de contractar i el mòdul, segons el grup de cotització de la Seguretat Social que correspongui, que s'acaba d'assenyalar.

b) El mòdul per als «ajuts per al desplaçament» és per un import de 1.000 € per persona contractada, quan aquestes persones tenguin la residència en una illa diferent d'on desenvoluparan el lloc de feina, i és aplicable a un màxim del 50 % de les persones contractades, fins a exhaurir el crèdit disponible per a aquesta finalitat. Una vegada seleccionades les persones treballadores per ocupar els llocs de la subvenció, les entitats i els centres beneficiaris poden formalitzar una sol·licitud addicional en la forma que estableix l'apartat corresponent d'aquesta convocatòria.

4. Se subvenciona la contractació durant dotze mesos. Pot subvencionar-se un segon període de fins a dotze mesos més, sempre que hi hagi crèdit pressupostari disponible, es justifiqui la continuïtat de la contractació subvencionada durant aquest segon període i es compleixin els requisits que disposa aquesta convocatòria.

5. Els contractes del primer període de sol·licituds s'han d'iniciar entre l'1 de setembre i el 30 d'octubre de 2022. L'ampliació de períodes subvencionables d'aquests contractes concedits en el segon període de sol·licituds s'ha de fer a partir de l'endemà que acaba el primer període subvencionable del contracte.

Els contractes del segon període de sol·licituds s'han d'iniciar entre l'1 de setembre i el 30 d'octubre de 2023.

6. Els contractes poden ser de dos tipus:

— Contractes de personal investigador.

— Contractes de personal de suport a la recerca. Com a personal de suport a la recerca es pot contractar fins a un 10 % del total dels contractes de personal investigador que hagi sol·licitat l'entitat, arrodonit a la baixa, i se n'exclouen en tot cas els treballs de suport administratiu.

 

 

Desè

Requisits de les persones contractades

1. Les persones que s'han de contractar han de reunir els requisits següents en el moment de la contractació:

a) Ser joves de 16 anys o més i que no hagin complit els 30 anys en el moment d'iniciar la relació contractual.

b) Trobar-se inscrites en el SOIB com a desocupats.

c) Complir els requisits exigits per a la modalitat de contracte que es formalitzi i ajustar-se a les circumstàncies concretes de cada iniciativa, d'acord amb la legislació vigent.

d) Estar en possessió d'alguna de les titulacions següents:

— Titulacions universitàries: doctorat, llicenciatura, enginyeria, arquitectura, màster, grau, enginyeria tècnica o arquitectura tècnica.

— Formació professional de grau superior o certificat de professionalitat de nivell 3.

— Formació professional de grau mitjà o certificat de professionalitat de nivell 2.

— Certificat de professionalitat de nivell 1.

Les titulacions de formació professional de grau mitjà i els certificats de professionalitat de nivell 2 o 1 només són admissibles per contractar personal de suport a la recerca.

e) No haver desenvolupat qualsevol altre tipus de lloc d'investigació en la mateixa entitat o empresa o en el mateix grup d'empreses en el termini dels sis mesos immediatament anteriors.

2. Els perfils de les persones que s'han de contractar són els següents:

— Per als contractes de personal investigador: personal amb la capacitació necessària per incorporar-se a un grup de recerca del sistema de ciència i tecnologia de les Illes Balears i fer tasques pròpies de la recerca.

— Per als contractes de personal de suport a la recerca: personal capacitat per donar suport a les activitats següents relacionades amb la investigació: manejar instrumentació específica, captar fons i donar suport a grups de recerca.

 

Onzè

Selecció de les persones que s'han de contractar

1. Als efectes de seleccionar les persones candidates, s'ha de constituir una comissió mixta de selecció, constituïda amb aquesta finalitat, en què ha de participar, com a mínim, un representant de l'entitat beneficiària i un representat del Servei de Recerca i Desenvolupament.

2. L'entitat beneficiària ha de presentar l'oferta dels llocs de feina subvencionables, de manera telemàtica, en el portal web del SOIB, <www.soib.es>. Les ofertes s'han de posar en difusió en el portal web del SOIB.

Aquesta oferta s'ha d'identificar amb la denominació «Programa SOIB Recerca i Innovació», i s'hi ha d'especificar el perfil acadèmic, formatiu i laboral requerit.

3. Les persones participants les ha de seleccionar la comissió mixta de selecció, almenys amb un mes d'antelació a l'inici previst dels contractes.

4. Els criteris de selecció de les persones participants són la major adequació de la persona jove en relació amb el programa d'investigació que es vol dur a terme, sobre la base dels aspectes següents:

— Formació acadèmica.

— Experiència laboral.

— Participació en projectes de recerca, publicacions científiques, comunicacions en congressos, etc.

S'han d'analitzar a través d'un currículum normalitzat, que ha de garantir el principi de no discriminació per cap raó.

5. Les persones seleccionades i no contractades s'inclouran en una llista de reserva d'aspirants que han superat el procès de selecció.

Dotzè

Requisits dels contractes subvencionables

1. Els contractes s'han de formalitzar en la modalitat de contractació que s'ajusti millor a les circumstàncies concretes de cada iniciativa, d'acord amb la legislació laboral, de prevenció de riscs laborals i de Seguretat Social vigent. Se n'exclouen els contractes per a la formació en alternança i els contractes per a l'obtenció de pràctica professional.

2. Els contractes han de complir les condicions següents:

a) S'han de subscriure entre l'entitat beneficiària i la persona contractada.

b) S'han de formalitzar per escrit, i cal fer-hi constar expressament:

— La titulació de la persona contractada.

— La data d'inici i de finalització (excepte que el contracte sigui indefinit). No són admissibles les referències a «dates de projectes», «fi de l'obra» i similars. La data d'inici dels contractes ha de ser posterior a la data en què es notifiqui la resolució definitiva de concessió de la subvenció i ha d'estar dins els períodes que preveu aquesta convocatòria.

— El lloc on s'ha de desenvolupar la feina.

— Una breu descripció de l'activitat que s'ha de desenvolupar.

c) Els contractes objecte de subvenció han de ser a temps complet.

d) Les retribucions s'han de basar en el que disposa el conveni laboral corresponent i, com a mínim, han de ser el salari mínim interprofessional (SMI).

e) Hi ha de constar l'import en euros del salari brut anual, i no són admissibles les referències «segons el conveni» i similars.

f) Cal fer-hi referència a la subvenció d'aquesta convocatòria: «Programa SOIB Recerca i Innovació».

g) La persona contractada ha de prestar els serveis en centres de treball ubicats a les Illes Balears i ha d'ocupar un lloc conforme a la seva titulació acadèmica.

h) La persona contractada ha d'estar inclosa dins el codi del compte de cotització en la Seguretat Social de l'entitat beneficiària en un centre de treball a les Illes Balears.

i) Els grups de cotització de la Seguretat Social han de ser l'1 o el 2 per a les titulacions universitàries, i els grups de l'1 al 9 per a la formació professional de grau superior, la formació professional de grau mitjà o els certificats de professionalitat de nivell 3, 2 o 1.

j) S'ha d'ajustar al que disposen l'Estatut dels treballadors i la normativa que el desplega.

k) La persona jove contractada ha de tenir els mateixos drets que la resta de treballadors de l'empresa, segons el que estableixen el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre; el conveni col·lectiu aplicable, i el contracte de treball vinculat al projecte de contractació.

3. Els contractes han de respectar les mesures per afavorir la conciliació entre la vida laboral, la familiar, la personal i la igualtat de gènere estipulades per l'entitat beneficiària. Les sol·licituds han de contenir les mesures que l'entitat tengui ja implementades en la data de la sol·licitud per afavorir la conciliació entre la vida laboral, la familiar, la personal i la igualtat de gènere.

4. Els contractes s'han de comunicar a través de l'aplicació Contrat@ a l'oficina d'ocupació que correspongui i han de dur la indicació «Programa SOIB Recerca i Innovació. Mecanisme de Recuperació i Resiliència», en els termes prevists en aquesta aplicació.

Tretzè

Substitucions de les persones contractades

Les entitats beneficiàries poden substituir la persona contractada quan el seu contracte s'extingeixi per algun dels motius següents: no ha superat el període prova o cessa de manera voluntària, per mort o per invalidesa.

Aquest lloc de feina el pot cobrir la persona que correspongui de la llista de reserva o, si no n'hi ha, d'un nou procés de selecció. El període subvencionable del contracte de la persona substituta és el que resti fins a completar (entre ambdós) la durada de dotze mesos subvencionables de contracte. No s'incrementarà l'import de la subvenció concedida en cap cas.

Quan sigui procedent la substitució, la nova contractació s'ha d'ajustar al que preveu aquesta convocatòria, exceptuant les referències a la data d'inici i a la durada del contracte.

El contracte de substitució l'ha d'autoritzar prèviament l'òrgan concedent, i ha de començar en un termini màxim de dos mesos des que s'extingeixi el contracte anterior.

Catorzè

Suspensió de contractes

En cas de suspensió del contracte amb dret a reserva del lloc de feina, quan es donin les situacions que estableix l'article 45.1 de l'Estatut dels treballadors que es detallen a continuació, l'entitat beneficiària pot sol·licitar la interrupció i l'allargament del període subvencionable del contracte pel temps d'interrupció.

Les situacions que estableix l'article 45.1 de l'Estatut dels treballadors que permeten interrompre i allargar el període subvencionable del contracte són les següents:

a) Incapacitat temporal dels treballadors, de més de quinze dies.

b) Naixement, adopció o guarda amb fins d'adopció, o d'acolliment, de conformitat amb el Codi civil o les lleis civils de les comunitats autònomes que el regulin, sempre que la durada sigui inferior a un any, de menors de sis anys o de menors d'edat majors de sis anys amb discapacitat o que, per les seves circumstàncies i experiències personals o per provenir de l'estranger, tenguin especials dificultats d'inserció social i familiar, acreditades degudament pels serveis socials competents.

c) Risc durant l'embaràs o risc durant la lactància natural del menor de nou mesos.

d) Decisió de la persona treballadora que es veu obligada a abandonar el lloc de feina com a conseqüència de ser víctima de violència de gènere.

L'entitat ha de sol·licitar les situacions d'interrupció i d'allargament del període subvencionable dels contractes en un termini màxim de deu dies hàbils posteriors a la data de reincorporació de la persona contractada, juntament amb la documentació justificativa per allargar el període subvencionable. En cas que el període d'interrupció del contracte coincideixi amb l'acabament d'algun dels períodes de contractació subvencionats, l'entitat beneficiària ha de notificar la situació abans que acabi el període subvencionable.

Aquests allargaments i interrupcions dels períodes subvencionables dels contractes els ha d'autoritzar l'òrgan concedent, que pot sol·licitar els informes que consideri oportuns, i dona lloc a modificar els termes de la concessió mitjançant una nova resolució.

Amb caràcter general, el període subvencionable de contractació es veu ampliat per un període idèntic al de la durada de la interrupció. No obstant això, en els casos en què els períodes de suspensió es puguin gaudir legalment en règim de temps parcial, la durada del període subvencionable del contracte s'ha d'ampliar per un període equivalent al de la durada de la suspensió calculat en jornades completes.

L'allargament del període subvencionable del contracte per aquestes causes no ha de ser superior, en cap cas, a quatre mesos, ni es pot allargar més enllà del 30 d'abril de 2025, ni pot implicar un increment de la subvenció concedida inicialment.

Quinzè

Forma de presentar les sol·licituds i la documentació

1. Cada entitat ha de presentar una única sol·licitud per a totes les contractacions que ha de fer. Una mateixa sol·licitud pot incloure diferents projectes de contractació de personal investigador i un únic projecte de contractació de personal de suport. Cada projecte de contractació només pot fer referència a un dels dos tipus de contracte definits.

2. En la sol·licitud l'entitat ha d'ordenar els diferents projectes de contractació que hi inclogui segons la prioritat que assigna a cadascun.

3. Cada projecte de contractació de personal investigador pot tenir un màxim de cinc contractes.

4. El nombre de contractes de personal de suport a la recerca pot ser, com a màxim, d'un 10 %, arrodonit a la baixa, del total de contractes de personal investigador que hagi sol·licitat l'entitat en conjunt.

5. La sol·licitud de subvenció s'ha de tramitar mitjançant l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB, en el web <https://soib.es>, i dins els terminis que estableix la convocatòria.

Les entitats han d'utilitzar els models establerts que hi ha disponibles en l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB. Els documents que requereixen signatura i que s'han de presentar mitjançant el Registre electrònic comú (REC) han d'estar signats electrònicament.

6. Per poder fer el tràmit a través de l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB, l'entitat prèviament ha d'haver sol·licitat l'alta a l'aplicació, a través de l'enllaç següent: <https://intranet.caib.es/accfor/principal.xhtml>, en l'apartat de «GESTIÓ - INCIDÈNCIES» , i cal aportar la documentació següent:

— NIF de persona jurídica sol·licitant,

— Document constitutiu de l'entitat o agrupació i, si escau,

— Estatuts socials inscrits degudament en el registre corresponent, i

— Documentació que acrediti la representació amb què actua la persona que signa la sol·licitud.

Per tal de facilitar que les entitats tramitin el alta a l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB i sol·licitin les subvencions, s'ha posat a disposició a la pàgina web del SOIB una guia titulada «Sol·licituds ACCFOR / ESOIB», disponible en l'enllaç <https://soib.es/convocatories>, en la convocatòria pertinent.

7. Les entitats que ja estan donades d'alta a aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB no han d'aportar la documentació esmentada, llevat que la informació que hi figura no estigui actualitzada. En aquest cas, s'han d'acreditar documentalment els canvis (representant, nomenaments, estatuts, etc.) i cal sol·licitar al SOIB que actualitzi les dades d'ACCFOR / ESOIB, a través de l'enllaç següent: <https://intranet.caib.es/accfor/principal.xhtml>, en l'apartat de «GESTIÓ – INCIDÈNCIES».

8. Un cop que l'entitat disposa de l'alta en l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB, ha de tramitar la sol·licitud utilitzant l'enllaç següent: <https://intranet.caib.es/accfor/principal.xhtml>.

Una vegada feta la tramitació en l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB, aquesta aplicació genera un document de sol·licitud, el qual, per tal de completar el tràmit, s'ha de presentar electrònicament mitjançant el Registre electrònic comú (REC), dins el termini de presentació de sol·licituds, de conformitat amb l'article 16 de la Llei 39/2015. Fins que no es completi el tràmit de registre electrònic de la sol·licitud no es considera presentada vàlidament.

En cas de presentar-la de manera presencial, l'Administració, d'acord amb l'article 68.4 de la Llei 39/2015, els ha de requerir que la presentin de la forma indicada. A aquest efecte, es considera com a data de presentació de la sol·licitud la data en la qual s'ha esmenat i s'ha presentat a través d'un registre electrònic.

9. Si la sol·licitud no reuneix els requisits establerts en aquesta convocatòria o no està formalitzada correctament, si la documentació rebuda és defectuosa o si hi falta algun dels documents perceptius, s'ha de requerir a l'entitat sol·licitant perquè, en un termini màxim de cinc dies hàbils, esmeni la falta o presenti els documents preceptius, amb l'advertiment que, si no ho fa, es tindrà per desistida la seva petició, d'acord amb l'article 68.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

10. Les notificacions que es derivin d'aquest procediment s'han de fer per mitjans electrònics, de conformitat amb l'article 43 de la Llei 39/2015 i, si escau, amb les excepcions que assenyala l'article 41.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

11. La sol·licitud que es genera amb l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB inclou:

a) Les dades identificatives de l'entitat sol·licitant: NIF, raó social de la persona jurídica, domicili fiscal de la persona jurídica.

b) La quantia total de la subvenció sol·licitada.

c) Una relació dels projectes de contractació que aporta l'entitat sol·licitant, ordenats segons la prioritat que l'entitat assigna a cada projecte de contractació presentat.

d) Una declaració responsable en què la persona que representa l'entitat deixa constància que l'entitat compleix les premisses i assumeix els compromisos necessaris per poder optar a la subvenció que regula aquesta convocatòria:

— Compleix tots els requisits que preveu l'Ordre reguladora d'aquesta subvenció, i els documents presentats juntament amb aquesta sol·licitud avalen aquesta circumstància, sense limitació ni reserva.

— No es troba en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició d'entitat beneficiària que preveuen l'article 13 de la Llei 38/2003, general de subvencions, i l'article 10.1 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i no tenir cap causa d'incompatibilitat per rebre la subvenció.

No ha estat sancionada per resolució administrativa ferma o condemnada per sentència judicial ferma, en els darrers tres anys, per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, en compliment de l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

Fa constar tots els ajuts i les subvencions per a la mateixa finalitat sol·licitats o concedits en qualsevol institució, pública o privada.

Es compromet a tenir la capacitat tècnica i organitzativa per gestionar el projecte de contractació aprovat.

Es compromet a complir les obligacions de les entitats beneficiàries que preveuen aquesta convocatòria i la resta de normativa que hi és aplicable.

Es compromet a complir la normativa sobre protecció de dades de caràcter personal; concretament, la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, i el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril.

Es compromet a contractar, com a entitat beneficiària, una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi els danys que es puguin causar a terceres persones en l'execució dels projectes de contractació, o es compromet a fer-se'n càrrec. L'òrgan concedent queda exclòs de qualsevol responsabilitat.

Es compromet que els salaris que percebran les persones contractades per ocupar els llocs de feina inclosos en els projectes de contractació presentats i per als quals es demana la subvenció es determinen segons el grup professional corresponent i d'acord amb el conveni col·lectiu, la taula salarial o l'acord que sigui legalment aplicable, i en cap cas no poden ser inferiors al salari mínim interprofessional (SMI).

Es compromet a fer-se càrrec de les despeses que no siguin subvencionables per aquesta convocatòria per a l'execució de l'activitat.

Identifica la titularitat del compte bancari per rebre l'ingrés de la subvenció.

El SOIB pot consultar els sistemes d'informació corresponents als quals té accés per verificar que els beneficiaris de la subvenció compleixen les condicions assenyalades en la sol·licitud. Aquesta comprovació es pot fer abans o després de concedir la subvenció. En el cas que es detecti que s'incompleix alguna condició, és procedent denegar la subvenció o exigir-ne el reintegrament.

D'acord amb l'article 69 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, l'Administració pot requerir a l'entitat sol·licitant de la subvenció els documents que acreditin la veracitat de les dades contingudes en la seva declaració responsable.

12. La documentació que es detalla a continuació complementa la sol·licitud i s'ha de presentar directament a través l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB:

a) Declaració responsable sobre el compliment del principi de «no causar cap perjudici significatiu al medi ambient», d'acord amb el que preveu aquesta convocatòria, i segons el model que es facilita en l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB (ANNEX I).

b) Declaració responsable de cessió i tractament de les dades en relació amb l'execució d'actuacions finançades pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), que els estats membres i la Comissió poden demanar als efectes d'auditoria i de control de la utilització dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i d'altres fons, segons el model que es facilita en l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB (ANNEX II). La concessió de la subvenció es veu condicionada pel compromís escrit de concedir els drets i accessos necessaris per garantir a la Comissió, a l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), al Tribunal de Comptes Europeu, a la Fiscalia Europea i a les autoritats nacionals competents l'exercici de les seves competències de control, d'acord amb l'article 22.2.e) del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer, i l'article 129.1 del Reglament (UE, Euratom) 2018/1046 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juliol («Reglament financer»).

c) Declaració responsable d'aplicar els estàndards més exigents en el compliment de les normes jurídiques, ètiques i morals, en relació amb l'execució d'actuacions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), segons el model que es facilita en l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB (ANNEX III.A).

d) Declaració responsable d'adoptar les mesures necessàries per prevenir el frau, la corrupció i els conflictes d'interessos, i de comunicar, si escau, a les autoritats procedents els incompliments observats en relació amb l'execució d'actuacions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), segons el model que es facilita en l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB (ANNEX III.B).

e) Certificat de l'entitat, segons el model que es facilita en l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB (ANNEX IV), acreditatiu del compliment de les obligacions d'acord amb l'article 42 de la Llei 7/2018, de 3 de juliol, de promoció de la seguretat i salut en el treball a les Illes Balears, i de no haver estat sancionada amb les sancions accessòries dels articles 46 i 46 bis del Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei sobre infraccions o sancions en l'ordre social.

f) Documentació que justifiqui la concessió d'un projecte de recerca en què s'emmarqui cadascun dels projectes de contractació que ha presentat l'entitat. Aquests projectes de recerca han de tenir, com a mínim, la durada dels contractes que s'inclouen en els projectes de contractació vinculats. Aquesta documentació ha de reflectir clarament el número de referència del projecte de recerca, l'entitat que l'ha concedit, el pressupost concedit per executar-lo, la data d'inici i la de finalització.

g) Cadascun dels projectes de contractació inclosos en la sol·licitud, d'acord amb el guió establert , a disposició de les entitats en l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB: ANNEX V, la presentació dels quals es considera requisit imprescindible per valorar la sol·licitud, i s'hi han d'incloure, com a mínim, les dades següents:

— Dades del projecte de recerca vinculat.

Resum de la proposta del projecte de contractació (màxim: 500 paraules).

Per a cada persona que s'ha de contractar, detall sobre els punts següents:

- Tipus de contracte.

- Categoria professional, grup o nivell professional.

- Lloc on es desenvoluparà la feina.

- Durada del contracte.

- Perfil de la persona que es contracta.

- Tipus d'activitat que es desenvolupa.

- Activitats que han de desenvolupar les persones que es contracten.

— Quantia de la subvenció sol·licitada per al projecte de contractació, en què cal indicar el nombre de persones que es contracten per cada tipus de contracte.

— Previsió dels costs del projecte de contractació, en què cal distingir entre la quantia de la subvenció sol·licitada per al projecte de contractació i, en cas que correspongui, l'aportació de l'entitat beneficiària i altres ajuts que pugui rebre l'entitat sol·licitant per desenvolupar el projecte de contractació.

h) Documentació i informació necessàries per acreditar els criteris de valoració i el contingut de la memòria descriptiva dels projectes de contractació inclosos dins la sol·licitud, segons les indicacions assenyalades en la memòria.

i) Declaració responsable sobre les mesures que l'entitat tengui implementades en la data de la sol·licitud per afavorir la conciliació entre la vida laboral, la familiar, la personal i la igualtat de gènere, segons el model que es facilita en l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB (ANNEX VI).

j) Per als beneficiaris que desenvolupin activitats econòmiques: acreditació de la inscripció en el Cens d'empresaris, professionals i retenidors de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, que ha de reflectir l'activitat econòmica que es desenvolupa efectivament en la data de sol·licitud de la subvenció.

k) En cas que l'entitat no sigui perceptora econòmica de la Comunitat Autònoma: declaració responsable de la veracitat de les dades bancàries aportades, de conformitat amb el Decret 6/2013, de 8 de febrer, de mesures de simplificació documental dels procediments administratius (BOIB núm. 21, de 12 de febrer). S'ha posat a disposició de les entitats sol·licitants una «Declaració responsable de veracitat de les dades bancàries aportades» en l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB.

l) D'acord amb l'article 28.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i l'article 61 del Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual s'aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics, el SOIB pot obtenir dades que ja estan en poder de les administracions públiques, llevat que la persona interessada s'hi oposi expressament, la qual cosa s'ha de fer constar en el model de sol·licitud. En cas de fer constar en la sol·licitud l'oposició expressa, l'entitat beneficiària ha d'aportar la documentació acreditativa d'estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Agència Tributària autonòmica i amb l'estatal i amb la Seguretat Social, la qual ha de tenir una data posterior a la data de publicació d'aquesta convocatòria.

13. D'acord amb l'article 28.3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, les persones sol·licitants tenen dret a no aportar la documentació que ja hagin aportat anteriorment en qualsevol administració, sempre que identifiquin el moment de presentació i l'òrgan davant el qual la varen presentar.

Així mateix, d'acord amb el que estableix l'article 4 del Decret 6/2013, de 8 de febrer, de mesures de simplificació documental dels procediments administratius, no és necessari adjuntar documentació en cas que ja estigui en poder del SOIB per haver-la aportada en altres convocatòries.

En aquests casos, s'ha de fer servir el «Model de comunicació identificativa de la documentació en poder de l'Administració», a disposició de les entitats interessades en l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB. El sol·licitant hi ha de fer constar l'expedient en el qual es troba la documentació, el moment de presentació i l'òrgan davant el qual es va presentar i, en el cas que es tracti del SOIB, el servei concret.

En el cas excepcional que el SOIB no pugui aconseguir la documentació electrònicament, pot requerir a l'entitat sol·licitant que l'aporti.

14. En relació als «Ajuts al desplaçament» l'entitat ha de presentar una sol·licitud d'ajuda addicional en el termini de quinze dies hàbils comptadors des de la data de l'inici del contracte subvencionat, d'acord amb el model normalitzat, denominat «Sol·licitud d'ajuda per al desplaçament», a disposició de les entitats en el fons documental d'aquesta convocatòria. Aquesta sol·licitud s'haurà de presentar electrònicament mitjançant el Registre Electrònic Comú (REC).

Setzè

Comissió Avaluadora

1. Les subvencions regulades en aquesta convocatòria es concedeixen amb subjecció als principis d'objectivitat, transparència, publicitat i concurrència.

2. Una vegada revisades les sol·licituds presentades i fetes les esmenes pertinents, la Comissió Avaluadora s'ha de reunir per examinar i valorar les sol·licituds presentades d'acord amb els criteris que estableix la convocatòria i, en cas que correspongui, l'informe redactat pel comitè d'experts designat. A més, s'ha d'encarregar d'emetre l'informe que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució.

La Comissió Avaluadora està formada pels membres que s'indiquen a continuació:

— Presidència:

Titular: la persona titular del Servei de Recerca i Desenvolupament de la Conselleria de de Fons Europeus, Universitat i Cultura. En cas d'absència, vacant o malaltia, un cap de departament del SOIB o la cap del Departament de Gestió Administrativa i Jurídica.

— Secretaria:

Titular: la persona titular del Servei de Gestió de Programes d'Ocupació 4 del SOIB.

Suplent: la persona titular de la Secció Administrativa del Servei de Gestió de Programes d'Ocupació 4 del SOIB.

— Vocalies:

Vocals primer i segon: dos tècnics del servei de seguiment tècnic d'aquest programa, de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura.

Vocal tercer: un tècnic del SOIB.

En casos d'absència, vacant o malaltia, aquests vocals poden ser substituïts per altres integrants del personal tècnic del SOIB o del Servei de Recerca i Desenvolupament.

3. La Comissió Avaluadora pot sol·licitar qualsevol aclariment que consideri oportú, i ha de redactar un informe que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució provisional de concessió o de denegació de la subvenció.

4. En cas que sigui necessari, la Comissió Avaluadora pot designar un comitè d'experts perquè valori la qualitat cientificotècnica dels projectes de contractació que han presentat les entitats sol·licitants. Els experts designats han de redactar un informe preliminar d'avaluació, preceptiu i no vinculant, que s'ha d'elevar a la Comissió Avaluadora.

Els membres d'aquest comitè d'experts han de manifestar de manera expressa l'absència o presència de conflictes d'interessos o de causes d'abstenció, considerant el que estableixen l'article 61.3 del Reglament (UE, Euratom) 2018/1046 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juliol, sobre les normes financeres aplicables al pressupost general de la Unió («Reglament financer»), i l'article 23 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; en cas que hi hagi cap conflicte d'interessos o causa d'abstenció, la persona afectada s'ha d'abstenir d'intervenir en aquestes actuacions.

5. La Comissió Avaluadora, amb l'opinió del comitè d'experts, si n'hi ha, té potestat per descartar els projectes de contractació que consideri que estan duplicats, que responen a la mateixa finalitat o a una de massa semblant, o que responen a una mateixa línia de recerca.

Dessetè

Criteris de valoració

1. En cas que l'import total de les sol·licituds sigui inferior al total del crèdit assignat a la convocatòria, la Comissió Avaluadora ha de revisar que les sol·licituds presentades compleixin tots els requisits que exigeix aquesta convocatòria i les ha de qualificar com a «apte» o «no apte».

2. En cas que l'import total de les sol·licituds sigui superior al total del crèdit assignat a la convocatòria, la Comissió Avaluadora ha de valorar els projectes de contractació de manera individualitzada i ha d'assignar una puntuació a cada projecte, d'acord amb els criteris de valoració següents:

a) Valoració del projecte de recerca segons l'òrgan condecent (màxim: 5 punts):

— Projectes de la Comissió Europea: 5 punts.

— Projectes del Pla Nacional de Recerca: 4 punts.

— Projectes relacionats amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència o projectes de recerca de la CAIB: 3 punts.

— Projectes de recerca convocats per fundacions: 2 punts.

— Altres projectes, contractes o convenis de recerca: 1 punt.

b) Grau d'adequació de l'impacte en el Pla de Ciència, Tecnologia, Innovació i Emprenedoria de les Illes Balears (màxim: 3 punts).

c) Que les iniciatives d'innovació i investigació (R+D+I) es desenvolupin dins les ocupacions següents: sanitat, transició ecològica, economia verda (energies renovables, tractament d'aigües i de residus, i indústria agroalimentària), i digitalització de serveis i data science (màxim: 2 punts).

En cas d'empat, s'ha de resoldre a favor del projecte de contractació que hagi obtingut una puntuació millor en el criteri de valoració a); si persisteix l'empat, a favor del projecte de contractació que hagi obtingut una puntuació millor en el criteri de valoració b); si persisteix l'empat, a favor del projecte de contractació que hagi obtingut una puntuació millor en el criteri de valoració c). Si persisteix l'empat, el crèdit s'ha de prorratejar entre els projectes de contractació empatats.

Devuitè

Règim i procediment de concessió de subvencions. Instrucció i tramitació

1. La selecció de les entitats beneficiàries i la concessió de la subvenció s'han de tramitar i resoldre en règim de concurrència competitiva, a l'empara de la previsió que recull el darrer paràgraf del punt 1 de l'article 9 de l'Ordre TES/1267/2021 i pel procediment que estableix aquesta convocatòria.

2. L'òrgan competent per instruir el procediment és la directora del SOIB, que ha de dur a terme d'ofici les actuacions que consideri necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades sobre concurrència de l'actuació subvencionable amb d'altres i sobre el compliment de la resta de requisits exigits, en virtut de les quals s'ha de formular la proposta de resolució.

Les persones que intervenguin en el procés de selecció de les entitats beneficiàries, o en els processos per verificar el compliment de les condicions, han de manifestar de manera expressa l'absència o presència de conflictes d'interessos o de causes d'abstenció, considerant el que estableixen l'article 61.3 del Reglament (UE, Euratom) 2018/1046 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juliol, sobre les normes financeres aplicables al pressupost general de la Unió («Reglament financer»), i l'article 23 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; en cas que hi hagi cap conflicte d'interessos o causa d'abstenció, la persona afectada s'ha d'abstenir d'intervenir en aquestes actuacions.

3. En vista de l'expedient i de l'informe de la Comissió Avaluadora, la directora del SOIB ha de formular la proposta de resolució provisional, motivada degudament, la qual s'ha de notificar a les persones interessades, i se'ls ha de concedir un termini de cinc dies hàbils per al tràmit d'audiència, per poder al·legar i presentar els documents i les justificacions que considerin pertinents.

4. En la proposta provisional, l'òrgan instructor pot proposar la millora de la sol·licitud i la modificació del pressupost que ha presentat l'entitat sol·licitant o de les condicions i la forma d'execució de l'activitat que l'entitat ha proposat, sempre que això no perjudiqui terceres persones. En aquests casos, s'ha de demanar la conformitat de l'entitat sol·licitant, la qual s'entén concedida si la proposta que formula l'òrgan instructor explicita clarament les modificacions corresponents i l'entitat sol·licitant no hi manifesta oposició per escrit dins el tràmit d'audiència. En qualsevol altre cas, la sol·licitud s'ha de mantenir en els termes que ha expressat l'entitat sol·licitant en l'escrit inicial, sense perjudici de les correccions que, si escau, es desprenguin de l'escrit d'oposició que presenti.

5. Sense perjudici del que preveu l'apartat anterior, quan l'import de la subvenció que resulti de l'informe que emet la Comissió Avaluadora sigui inferior a l'import sol·licitat, prèviament a la proposta de resolució definitiva, s'ha d'instar la persona beneficiària perquè, en el tràmit d'audiència, modifiqui la sol·licitud inicial per ajustar-la a l'import de la subvenció susceptible de concessió, que, en qualsevol cas, ha de respectar l'objecte, les condicions, la finalitat de la subvenció i els criteris de valoració establerts en relació amb les sol·licituds. Si transcorre el termini i el beneficiari no ha reformulat la sol·licitud, s'entén acceptada tàcitament per l'import susceptible de concessió.

6. Es pot prescindir del tràmit d'audiència quan no figurin en el procediment ni siguin tinguts en compte altres fets ni altres al·legacions que els que ha formulat la persona interessada. En aquest cas, la proposta de resolució provisional formulada té el caràcter de definitiva.

7. Tenint en compte l'informe de la Comissió Avaluadora, les al·legacions que ha fet l'entitat sol·licitant en el tràmit d'audiència i, si escau, la reformulació de la sol·licitud, l'òrgan instructor ha de formular la proposta de resolució definitiva, motivada degudament.

8. Les propostes de resolució provisional i definitiva no creen cap dret a favor de la persona beneficiària davant l'Administració, mentre no es dicti i es notifiqui la resolució de concessió.

9. Atesa la proposta de resolució definitiva, el president del SOIB, ha de dictar i notificar una resolució en el termini màxim de tres mesos comptadors des de l'endemà de finalitzar el termini de presentació de sol·licituds, la qual ha d'estar motivada degudament. Transcorregut el termini màxim per resoldre el procediment sense haver-se notificat la resolució, s'ha d'entendre que es desestima la sol·licitud.

10. La resolució de concessió o de denegació s'ha de notificar de manera individualitzada. La resolució de concessió ha d'incloure, com a mínim, la informació següent:

a) La identificació del finançament del «Programa SOIB Recerca i Innovació», en el marc del Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea.

b) La quantia de la subvenció que es concedeix, amb indicació del nombre de persones que s'han de contractar.

c) La categoria, el grup o el nivell professionals, i l'activitat que han de desenvolupar les persones que es contractin.

d) La durada dels contractes que ha de subscriure cada persona.

e) La localització geogràfica de les contractacions que s'han de fer.

f) El text següent, referent a la transparència de l'ajut rebut: «Aquesta Resolució / acceptació del finançament suposa autoritzar a ser inclòs en la llista pública d'operacions que recull l'article 115, apartat 2, del Reglament (UE) núm. 1303/2013, de 17 de desembre, del Parlament Europeu i del Consell», d'acord amb el que estableix el punt 3.2.1 de l'annex 12 del Reglament (UE) núm. 1303/2013, de 17 de desembre, del Parlament Europeu i del Consell.

g) L'obligació de l'entitat beneficiària d'informar de l'ajut rebut al públic (article 2.2 de l'annex 12 del Reglament (UE) núm. 1303/2013).

h) L'obligació de l'entitat beneficiària d'aplicar mesures per evitar el frau, la corrupció i els conflictes d'interessos a l'hora de dedicar les subvencions rebudes a finançar les actuacions.

11. Amb posterioritat a la resolució de concessió i abans que acabi el termini màxim d'execució dels projectes de contractació, l'entitat beneficiària pot sol·licitar que es modifiqui el contingut de la resolució per raó que concorren circumstàncies noves i imprevisibles que justifiquen alterar les condicions d'execució de l'activitat subvencionada. En aquests casos, l'òrgan concedent pot autoritzar-ne l'alteració mitjançant la modificació de la resolució de concessió, sempre que no impliqui un increment de la quantia de la subvenció concedida inicialment, ni tengui caràcter essencial, ni alteri substancialment la finalitat per a la qual es va concedir, i en cap cas la modificació no pot afectar les obligacions que imposa la normativa comunitària o nacional aplicable; en especial, quan suposi incomplir les fites i els objectius que estableix la Decisió d'execució del Consell relativa a l'aprovació de l'avaluació del Pla de Recuperació i Resiliència d'Espanya (Council Implementing Decision, CID) de 13 de juliol de 2021, o el seu termini d'execució.

L'òrgan competent ha de dictar una resolució en què accepta o denega la modificació proposada, en el termini màxim de dos mesos des de la data en què la sol·licitud hagi entrat en el registre de l'òrgan competent per tramitar-la. Un cop transcorregut aquest termini sense haver-se notificat cap resolució expressa, la sol·licitud s'entén desestimada. Les resolucions poden retrotreure els seus efectes, com a màxim, al moment que es presenta la sol·licitud de modificació. En tot cas, la modificació només es pot autoritzar si no es perjudiquen drets de terceres persones.

12. Les propostes de resolució, provisionals i definitives; les resolucions de concessió i de modificació, i les resolucions de pagament, n'han d'indicar el programa operatiu, els eixos, els temes prioritaris, i que la subvenció està finançada amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, destinat a executar projectes d'inversió de «Noves polítiques públiques per a un mercat de treball dinàmic, resilient i inclusiu» recollit en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

13. La documentació administrativa de les operacions ha de reconèixer el finançament de fons europeus, amb el text següent: «Aquest projecte/convocatòria està finançat/finançada o està previst que es financi amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, destinat a l'execució de projectes d'inversió de «Noves polítiques públiques per a un mercat de treball dinàmic, resilient i inclusiu», recollit en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència».

14. S'ha de registrar la subvenció en la Base de dades nacionals de subvencions. Igualment, l'Administració pot accedir al Registre de titularitats i a altres bases de dades anàlogues, si escau, i es pot cedir informació entre aquests sistemes i el sistema de fons europeus, segons les previsions que contenen la normativa europea i la nacional aplicables.

15. Dona lloc a la modificació de la resolució de concessió qualsevol alteració de les condicions que s'hagin tingut en compte per determinar la valoració tècnica i la subvenció que s'ha de concedir i, en qualsevol cas, l'obtenció de subvencions incompatibles, d'acord amb el que disposa l'article 24 del Text refós de la Llei de subvencions.

Denovè

Forma de pagament

1. D'acord amb l'article 12.3 de l'Ordre TES/1267/2017, un cop dictada la resolució, es fa el pagament anticipat de la totalitat de l'import de la subvenció.

2. El SOIB ha de tramitar d'ofici el pagament de la totalitat de la subvenció concedida a la bestreta, i s'ha de fer efectiu de la manera següent:

- Per al primer període de presentació de sol·licituds per contractar persones joves demandants d'ocupació:

— Exercici 2022: una primera fracció, del 82 % de l'import de la subvenció concedida, en concepte de bestreta, que es tramita d'ofici després que s'hagi concedit la subvenció.

— Exercici 2023: una segona fracció, de la resta de la subvenció concedida, es tramita d'ofici durant el primer semestre de l'any.

Si les disponibilitats pressupostàries ho permeten, es pot incrementar el percentatge del primer pagament fins a arribar, fins i tot, al 100 %, en concepte de bestreta, amb la minva corresponent del segon pagament o, fins i tot, suprimint-lo.

- Per al segon període de presentació de sol·licituds per contractar persones joves demandants d'ocupació:

— Exercici 2023: un únic pagament anticipat, del 100 % de l'import de la subvenció concedida, en concepte de bestreta, que es tramita d'ofici després que s'hagi concedit la subvenció.

3. No es pot pagar la subvenció si l'entitat beneficiària no es troba al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social o si és deutora, per resolució ferma, de procediments de reintegrament.

4. S'eximeix la persona beneficiària de presentar garantia per als pagaments anticipats.

Vintè

Obligacions de les entitats beneficiàries

Són obligacions de l'entitat beneficiària:

a) Les que preveuen amb caràcter general la Llei 38/2003, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament (RD), així com les que fixen el Decret legislatiu 2/2005, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; l'Ordre TES 1267/2021, per la qual s'aproven les bases reguladores d'aquesta convocatòria, i l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 10 d'octubre de 2013 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de polítiques actives d'ocupació gestionades pel SOIB.

b) Les que disposen les normes i instruccions aprovades o que es puguin aprovar a escala nacional i europea en relació amb la gestió dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència; en particular, les relatives a contribuir a combatre el canvi climàtic i a complir el que s'estableix en relació amb el principi de «no causar cap perjudici significatiu» (principi «Do No Significant Harm» o «DNSH») i evitar el conflicte d'interessos, el frau o la corrupció, o la no concurrència de doble finançament, entre d'altres.

c) Estar al corrent de les obligacions tributàries amb la hisenda de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, circumstància que s'ha d'acreditar abans de dictar la proposta de resolució de concessió definitiva, mitjançant un certificat que ha de presentar la Unitat de Gestió Econòmica (UGE) del SOIB a sol·licitud de l'òrgan concedent. Així mateix, també ha d'estar al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social davant l'Administració de l'Estat, fets que han de quedar acreditats abans de la proposta de resolució definitiva, en la forma que estableix aquesta convocatòria.

d) Comunicar a l'òrgan concedent la percepció d'altres subvencions o ingressos per a la mateixa finalitat, en el termini de tres dies hàbils des de que se sol·licita o s'obté la subvenció o l'ingrés, i abans de justificar l'aplicació que s'hagi donat als fons percebuts.

e) Executar els projectes de contractació en els termes aprovats i, si n'és el cas, comunicar a l'òrgan concedent, en el termini de set dies naturals, qualsevol alteració o incidència en el projecte de contractació inicial o qualsevol variació que pugui tenir incidència en la conservació i en la quantia de l'ajut.

f) Fer-se càrrec dels danys que es puguin causar a terceres persones en l'execució dels projectes de contractació, de tal manera que l'òrgan concedent queda exonerat de qualsevol responsabilitat al respecte.

g) Justificar l'execució de l'activitat i també el compliment dels requisits i les condicions que determinen la concessió de la subvenció, en la forma i dins els terminis que preveu aquesta convocatòria.

h) Comprometre's a fer-se càrrec, si n'és el cas, de les despeses que no subvenciona aquesta convocatòria per executar l'activitat en concret que és objecte de subvenció.

i) Comunicar a l'òrgan concedent, en el termini de set dies abans que tenguin lloc, les variacions de la seva situació que puguin tenir incidència en la conservació i en la quantia de la subvenció, així com qualsevol modificació que tengui lloc en relació amb els projectes de contractació subvencionats i qualsevol alteració en les condicions que s'hagin tingut en compte per concedir la subvenció. S'han d'utilitzar els models que es trobaran a disposició de l'entitat en l'aplicació de gestió ACCFOR / ESOIB.

j) Sotmetre's a les actuacions de comprovació, de seguiment i de control tècnic i financer dels programes subvencionats que l'òrgan concedent consideri necessàries, i aportar tota la informació que se li requereixi en l'exercici d'aquestes actuacions.

k) Sotmetre's a les actuacions de control de l'activitat econòmica i financera que corresponguin a la Inspecció de Treball i a la Seguretat Social, a la Intervenció General de la CAIB i a la Sindicatura de Comptes, així com a les que puguin efectuar la Comissió i el Tribunal de Comptes de les Comunitats Europees, a més de l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), l'Oficina Nacional d'Auditoria (ONA) i, quan sigui procedent, la Fiscalia Europea.

l) Sotmetre's al seguiment, al control i a l'avaluació que estableix el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, així com a les obligacions específiques relatives a la informació i la publicitat, al control, a la verificació, al seguiment, a l'avaluació i a altres obligacions que imposa la normativa interna i de la Unió Europea per al Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea i que siguin de compliment obligat, incloent-hi el principi de «no causar cap perjudici significatiu» (principi «Do No Significant Harm» o «DNSH»).

m) Facilitar qualsevol informació que li requereixin l'òrgan que concedeix la subvenció i els òrgans de control indicats en els apartats anteriors.

n) No percebre cap quantia de les persones que participen en els projectes de contractació.

o) Complir la normativa en matèria de prevenció de riscs laborals.

p) Conservar els documents justificatius, les dades estadístiques i la resta de documentació vinculada al finançament, així com els registres i documents, en format electrònic i per un període de cinc anys des de l'abonament del saldo de l'operació financera, o per un període de tres anys, quan l'import de la subvenció sigui inferior a 60.000 €, en els termes prevists en l'article 132 del Reglament (UE, Euratom) 2018/1046 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juliol, als efectes de complir les actuacions de comprovació i d'acord amb l'article 22.2 del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer.

A més, a l'efecte d'auditoria i de control de la utilització de fons en relació amb les mesures destinades a executar reformes i projectes d'inversió en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, l'òrgan concedent ha de demanar, en format electrònic, les categories harmonitzades de dades, de conformitat amb el que especifica l'article 22.2.d) del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer, i en els termes que determini la normativa aplicable.

q) Deixar constància, mitjançant comptabilitat separada o un codi comptable adequat, d'haver percebut i aplicat la subvenció, en els llibres de comptabilitat o en els llibres de registre que, si escau, hagi de dur l'entitat beneficiària d'acord amb la legislació que li sigui aplicable.

r) Informar a tots els destinataris finals que l'activitat està finançada pel Mecanisme de Recuperació i Resiliència, destinat a executar projectes d'inversió de «Noves polítiques públiques per a un mercat de treball dinàmic, resilient i inclusiu», recollits en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. També hi és aplicable el Reglament d'execució (UE) 821/2014, de 28 de juliol, de la Comissió, o el que el substitueixi en el futur.

s) Respectar les directrius i els protocols que pugui establir l'òrgan concedent relatius al desenvolupament de les activitats, sense perjudici que les entitats beneficiàries usin metodologies pròpies, supervisades i aprovades per l'òrgan concedent.

t) Consentir ser inclòs en la llista d'operacions publicada d'acord amb l'article 115.2 i l'annex 12 del Reglament (CE) núm. 1303/2013, o el que el substitueixi en el futur. L'acceptació per part de l'entitat beneficiària dels ajuts implica aquest consentiment.

Qualsevol persona que tengui coneixement de fets que puguin constituir frau o irregularitat en relació amb els projectes o operacions finançats, totalment o parcialment, amb càrrec a fons procedents de la Unió Europea en el marc d'aquesta convocatòria ha de posar-los en coneixement del Servei Nacional de Coordinació Antifrau de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, per mitjans electrònics, per via del canal d'aquest Servei habilitat a tal efecte, en l'adreça web <https://www.igae.pap.hacienda.gob.es/sitios/igae/es-ES/Paginas/denan.aspx>, i en els termes que estableix la Comunicació 1/2017, de 6 d'abril, del Servei.

u) Complir la normativa sobre protecció de dades de caràcter personals; concretament, la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, i el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament europeu i del Consell, de 27 d'abril.

 

Vint-i-unè

Actuacions de seguiment i de control

1. L'entitat beneficiària ha de comunicar a l'òrgan concedent l'inici dels contractes en el termini de quinze dies hàbils, seguint les indicacions que fixa el protocol de gestió d'aquesta convocatòria.

2. L'entitat beneficiària ha de comunicar a l'òrgan concedent l'extinció dels contractes en el termini de quinze dies hàbils que finalitzin, seguint les indicacions que fixa el protocol de gestió d'aquesta convocatòria.

3. En qualsevol cas, l'òrgan concedent ha de dur a terme les actuacions de seguiment i de control següents:

— Actuacions en temps real. Han de comprendre fer el seguiment in situ de les actuacions duites a terme durant l'execució, mitjançant evidències físiques i, si fos necessari, testimonials, així com constatar en publicacions i altres vies de comunicació que les accions es duen a terme, finançades per fons europeus.

— Actuacions ex post. S'han de fer un cop finalitzada l'execució de les actuacions subvencionades, a través d'evidències físiques i, si escau, testimonials.

Totes les actuacions anteriors es troben detallades i especificades en el protocol de gestió d'aquesta convocatòria, que es troba a disposició de les entitats beneficiàries en el web <www.soib.es> i en la plataforma de gestió ACCFOR / ESOIB.

Vint-i-dosè

Justificació i liquidació de la subvenció

1. En el termini de dos mesos, comptadors des de la finalització del darrer contracte dels projectes de contractació concedits, i, en tot cas, abans del 30 de juny de 2025, l'entitat beneficiària ha de presentar davant l'òrgan concedent la justificació del compliment de les actuacions subvencionades i de les despeses efectuades, mitjançant el règim de mòduls, d'acord amb el que preveuen els articles 69 i del 76 al 79 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

Aquesta justificació ha d'incloure la documentació següent:

a) Una memòria d'actuació justificativa de complir les condicions imposades en la concessió de la subvenció, amb indicació de les activitats duites a terme i dels resultats obtinguts. La memòria ha d'incloure les actuacions que han fet les persones contractades que hi hagin participat.

Aquesta memòria ha d'incloure els mecanismes que ha aplicat l'entitat per complir el principi de «no causar cap perjudici significatiu» (principi «Do No Significant Harm» o «DNSH») i també les mesures correctores que ha aplicat, si escau, per implementar-lo.

b) Una memòria econòmica justificativa del cost de les activitats, elaborada en funció dels resultats obtinguts, que ha de contenir, com a mínim, els extrems següents:

b.1) Acreditació o declaració de l'entitat beneficiària sobre el nombre d'unitats físiques considerades com a mòdul, de conformitat amb el que preveu aquesta convocatòria, i s'hi han especificar les persones contractades, distingir el grup de cotització de la Seguretat Social que hi correspon, i indicar el temps de contractació de cadascuna (anys o, si n'és el cas, mesos); i persones contractades que han accedit a l'ajut de desplaçament.

b.2) Quantia global de la subvenció, calculada sobre la base de les activitats quantificades en la memòria d'actuació i dels mòduls que preveu aquesta convocatòria, segons el sistema de càlcul i quantificacions mitjançant costs unitaris establerts.

b.3) Detall d'altres ingressos o subvencions que hagin finançat l'activitat subvencionada, amb indicació de l'import i de la procedència, així com l'acreditació d'haver ingressat, si n'és el cas, l'import corresponent a la diferència entre la quantitat justificada i la rebuda en concepte d'avançament.

2. La subvenció s'ha de liquidar en funció de les persones que ha contractat cada entitat, agrupades per projectes de contractació, per cada mes de permanència. En cap cas, la liquidació no pot superar la quantia de la subvenció concedida inicialment. El càlcul s'ha de fer considerant el nombre de persones contractades per cada mes de permanència i pel mòdul econòmic corresponent, en funció del grup de cotització de la Seguretat Social.

3. Pel que fa a les «ajudes per al desplaçament», el càlcul s'ha de fer considerant el nombre de persones contractades que hagin acreditat aquestes ajudes per al mòdul econòmic corresponent.

4. D'acord amb l'article 79 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, els beneficiaris estan dispensats de l'obligació de presentar els llibres, registres i documents de transcendència comptable o mercantil o qualsevol altra documentació justificativa de les despeses efectuades, sense perjudici de l'obligació de conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons rebuts, inclosos els documents electrònics, en tant que poden ser objecte de les actuacions corresponents de comprovació i de control, en virtut de l'article 14.1.g) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, així com qualsevol altra obligació derivada de la normativa estatal o de la Unió Europea que ho exigeixi. En aquest sentit, s'han de conservar els documents justificatius i la resta de documentació que concerneix el finançament, en format electrònic, durant un període de cinc anys a partir de l'operació, o de tres anys, quan l'import de la subvenció sigui inferior a 60.000 €, en els termes prevists en l'article 132 del Reglament (UE, Euratom) 2018/1046 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juliol («Reglament financer»).

5. Quan no es presenti la documentació justificativa, l'òrgan competent ha de requerir a l'entitat beneficiària que l'aporti en un termini improrrogable de quinze dies. Transcorregut aquest termini, el fet de no presentar la justificació té com a conseqüència que perd el dret a cobrar la subvenció i fa que s'iniciï un procediment de reintegrament, d'acord amb el que estableixen l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els articles 44 i 45 del Text refós de la Llei de subvencions.

6. De conformitat amb l'article 71.2 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, s'ha de concedir un termini de deu dies per presentar els documents necessaris per esmenar els defectes de la documentació justificativa que ha aportat l'entitat. Transcorregut aquest termini, el fet de no presentar la documentació per esmenar les deficiències documentals té com a conseqüència que perd el dret a cobrar la subvenció o que s'inicia un procediment de reintegrament, d'acord amb el que estableixen l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els articles 44 i 45 del Text refós de la Llei de subvencions.

Vint-i-tresè

Compatibilitat amb altres ajuts

Les subvencions que regula aquesta convocatòria són compatibles amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administració o entitat pública o privada. En tot cas, ha de quedar identificada nítidament la traçabilitat de les despeses.

L'entitat beneficiària ha de comunicar al SOIB l'obtenció d'altres subvencions o ajudes per a la mateixa finalitat procedents de qualsevol altra administració o ens públic, nacional o internacional, sense incórrer en doble finançament sobre el mateix cost.

És aplicable l'article 34 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que disposa el següent: «Excés de finançament sobre el cost de l'activitat. Quan es produeixi excés de les subvencions percebudes de diferents entitats públiques respecte al cost del projecte o activitat, i siguin compatibles entre si, el beneficiari ha de reintegrar l'excés, juntament amb els interessos de demora, i cal que uneixi les cartes de pagament a la justificació corresponent».

A més, aquestes subvencions són incompatibles amb la recepció d'altres fons comunitaris per executar els mateixos projectes d'inversió, quan això suposi incórrer en doble finançament. Conformement a l'article 9 del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer, els projectes d'inversió finançats pel Mecanisme de Recuperació i Resiliència poden rebre l'ajuda d'altres programes i instruments de la Unió, sempre que no cobreixi el mateix cost que ja financi la subvenció d'aquest programa, d'acord amb el que defineix aquesta convocatòria.

Vint-i-quatrè

Compromís de no causar cap perjudici significatiu al medi ambient

1. En totes les fases del disseny i de l'execució dels projectes de contractació, i de manera individual per a cada actuació, les entitats beneficiàries de les subvencions que regula aquesta convocatòria han de garantir el ple compliment del principi de «no causar cap perjudici significatiu» (principi «Do No Significant Harm» o «DNSH») i l'etiquetatge climàtic i digital, d'acord el que preveuen el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, aprovat pel Consell de Ministres el 27 d'abril de 2021, i el Reglament (UE) núm. 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i resiliència.

2. Les sol·licituds s'han d'acompanyar d'una declaració responsable d'adequació al principi de «no causar cap perjudici significatiu», sobre la base del que estableix l'apartat 6 de l'article 2 del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament europeu i del Consell, de 12 de febrer, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, d'acord amb el model facilitat pel SOIB, que l'entitat sol·licitant ha de formalitzar correctament.

3. Les declaracions responsables sobre el principi «DNSH» que es facin han d'atendre obligatòriament a la Comunicació de la Comissió Europea 2021/C 58/01, «Guia tècnica sobre l'aplicació del principi de “no causar cap perjudici significatiu”», en virtut del Reglament relatiu al Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

4. En tot cas, les entitats beneficiàries han de preveure mecanismes per verificar que compleixen el principi de «no causar cap perjudici significatiu» (principi «Do No Significant Harm» o «DNSH») i mesures correctores per assegurar-ne la implementació, de les quals han de constància en la memòria justificativa de la subvenció.

Vint-i-cinquè

Revocació i reintegrament de les subvencions, i règim sancionador

1. L'alteració, intencionada o no, de les condicions que s'han tingut en compte per concedir la subvenció; l'incompliment total o parcial de les obligacions o dels compromisos que ha de complir l'entitat beneficiària, o qualsevol altre incompliment del règim jurídic de les subvencions, i, en qualsevol cas, l'obtenció de subvencions incompatibles, prèviament o posteriorment a la resolució de concessió, són causes de revocació, total o parcial, de la subvenció atorgada i, si escau, de reintegrament de les quantitats que ha percebut l'entitat, d'acord amb els articles 43 i 44 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005 de 28 de desembre, amb l'aplicació dels interessos de demora que pertoquin.

2. Conformement al que preveuen l'article 7, regla setena, de la Llei 11/2020, de 30 de desembre, de pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2021, i l'article 37.4 del Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, genera l'obligació de reintegrar els fons rebuts l'incompliment dels principis, obligacions, fites, objectius, calendari o qualsevol altre aspecte relacionat amb la normativa del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i amb el que estableix el Reglament (UE) núm. 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, així com la resta de normativa de la Unió Europea que hi sigui aplicable; en particular, l'incompliment del principi de «no causar cap perjudici significatiu».

3. A aquest efecte, s'ha de tenir en compte el principi general de proporcionalitat, com també la resta de criteris de graduació que consten en l'Ordre de bases (Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 10 d'octubre de 2013).

4. Sense perjudici del que disposen els apartats anteriors, és aplicable el règim d'infraccions i sancions que estableix el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, així com, si escau, el que determina el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l'ordre social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 de maig.

Vint-i-sisè

Difusió pública de les actuacions

1. Tota la publicitat, la documentació escrita, els anuncis o la senyalització exterior, així com qualsevol tipus d'informació en suport electrònic, informàtic o telemàtic que es derivi d'aquesta convocatòria, ha d'estar, com a mínim, en català; s'hi ha d'utilitzar un llenguatge inclusiu d'homes i de dones, i hi ha de ser visible el logotip del SOIB i de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura. També s'hi ha d'incloure que les actuacions que es duen a terme han estat «impulsades pel SOIB i per la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura», si n'és el cas.

2. Les comunicacions relacionades amb l'execució del Pla han d'incorporar el logotip oficial del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i s'han de fer en els termes que estipula el protocol de gestió d'aquesta convocatòria i de conformitat amb les obligacions que determina la normativa interna i de la Unió Europea per al Mecanisme de Recuperació i Resiliència en matèria d'informació, comunicació i publicitat.

A més, les entitats beneficiàries han de donar visibilitat a l'origen dels fons rebuts, de manera que, en la documentació i els mitjans per difondre les accions, s'hi ha de fer constar que és «finançat per la Unió Europea - Next Generation EU», per a aquelles actuacions finançades amb les subvencions que regula aquesta convocatòria. Aquesta visibilitat s'ha de fer, en particular, quan promoguin accions, en difonguin els resultats i facilitin informació coherent, efectiva i proporcionada adreçada a múltiples destinataris, inclosos els mitjans de comunicació i el públic.

3. Tota la publicitat i la difusió en qualsevol mitjà s'ha de presentar a l'òrgan concedent, com a mínim, set dies hàbils abans que es dugui a terme. S'hi han d'indicar el text i el disseny de la publicitat que es vol fer, juntament amb el nom dels mitjans en què se'n farà la difusió, els dies i les hores. En cas de detectar-hi irregularitats, l'òrgan concedent, en aquest mateix termini, ho ha de comunicar a l'entitat beneficiària perquè les esmeni.

4. Quan presentin la justificació de l'execució de l'operació subvencionada, les entitats beneficiàries tenen l'obligació d'aportar una còpia de tota la publicitat, la documentació escrita, els anuncis o la senyalització que hagin utilitzat en què consti el finançament del SOIB i dels fons europeus.

5. Quan sigui procedent, s'hi ha d'incloure la clàusula d'extinció de responsabilitat següent: «Finançat per la Unió Europea - Next Generation EU. Tot i així, els punts de vista i les opinions expressats són únicament de l'autor o dels autors, i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o la Comissió Europea. Ni la Unió Europea ni la Comissió Europea se'n poden considerar responsables».