Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE FELANITX

Núm. 129190
Aprovació definitiva modificació ordenança reguladora de la Taxa per parades, barraques, casetes de venda, espectacle o atraccions situats en terrenys d'ús públic i indústries del carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Una vegada finalitzat el termini d'exposició pública sense que s'hagin presentat al·legacions, ha resultat aprovada definitivament la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la Taxa per parades, barraques, casetes de venda, espectacles ambulants, rodatge cinematogràfic.

Es pública el text íntegre de la mateixa per la seva entrada en vigor i aplicació, en compliment del previst a l'article 17.4 del Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

ORDENANÇA REGULADORA DE LA TAXA PER PARADES, BARRAQUES, CASETES DE VENDA, ESPECTACLES O ATRACCIONS SITUATS EN TERRENYS D'ÚS PÚBLIC I INDÚSTRIES DEL CARRER I AMBULANTS I RODATGE CINEMATOGRÀFIC

Article 1. Fonament i naturalesa

De conformitat amb l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i l'article 20 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial Decret Legislatiu 2/2004, s'estableix la taxa per parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions situats en terrenys d'ús públic i indústries del carrer i ambulants i rodatges cinematogràfic.

Article 2. Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial que te lloc per l'ocupació de terrenys d'ús públic per parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions situats en terrenys d'ús públic i indústries del carrer i ambulants i rodatges cinematogràfic.

Així mateix, constitueix el fet imposable de la taxa l'activitat de tramitació, comprovació i emissió de les autoritzacions relatives a talls de carrers i vies públiques que siguin necessaris per dur a terme qualsevol tipus d'activitat a petició de l'interessat.

Article 3. Subjecte passiu

Son subjectes passius de les taxes, en concepte de contribuents, les persones físiques i jurídiques, així com les entitats a què es refereix la Llei General Tributària, a favor de les quals s'atorguin les llicències per gaudir l'aprofitament especial, o les que se'n beneficien de l'aprofitament, si es va procedir a l'ocupació sense la corresponent autorització.

Article 4. Responsables

En seran responsables tributàries les persones físiques i jurídiques determinades com a tals a la Llei General Tributària.

Article 5 Quota tributària.

1. La quantia de la taxa regulada en aquesta ordenança serà la que es fixa en les tarifes contingudes a l'apartat següent.

2. Les tarifes de la taxa seran les següents:

Epígraf 1. Trasts de mercat

a) Llicències per ocupació de llocs de mercat, per metre lineal o fracció i dia, sempre que l'amplada no excedeixi de 2 metres: 1,38 €/metre/dia.

b) Llicències per ocupació de llocs de mercat amb una amplada superior als 2 metres : 0,75 €/m2/dia.

 

Epígraf 2. Terrenys d'us públic

a) Llicències per ocupació de terrenys d'ús públic amb barraques, casetes de venda, espectacles, atraccions o esplai: 0,39 €/m2/dia amb una quota mínima de 8,00 € per 30 dies o menys dies d'estada.

b) Llicències per ocupació de terrenys d'ús públic amb barraques, casetes de venda, espectacles, atraccions o esplai: 0,30 €/m2/dia amb una quota mínima de 6,15 € per més de 30 dies d'estada.

Epígraf 3. Fires

Els dies en què es celebrin fires, s'aplicaran les següents tarifes per ocupació de domini públic:

a) Llicències per ocupació de llocs amb motiu de fires, per metre lineal o fracció i dia, sempre que l'amplada no excedeixi de 2 metres: 1,95 €/metre/dia, amb una quota mínima d'11 € per dia.

b) Llicències per ocupació de llocs amb motiu de fires, amb una amplada superior als 2 metres: 0,92 €/m2/dia, amb una quota mínima de 12 € per dia.

Epígraf 4. Terrenys d'ús públic durant les Festes de Sant Agustí a la part d'abaix del Parc Municipal amb consideració de Fira

a) Llicències per ocupació de llocs amb motiu de fires a la part de baix del Parc Municipal, per metre lineal o fracció i dia, sempre que l'amplada no excedeixi de 2 metres: 2,35 €/metre/dia, amb una quota mínima de 13,20 € per dia.

b) Llicències per ocupació de llocs amb motiu de fires a la part de baix del Parc Municipal, amb una amplada superior als 2 metres: 1,10 €/m2/dia, amb una quota mínima de 14,40 € per dia.

Epígraf 5: Rodatges cinematogràfics

Quota: 20 € / hora

Quota mínima: 40 € per dia

Epígraf 6: Barres de bar desmuntables o similars

Durada igual o inferior a 6 hores: 10 € / metre lineal

Per cada hora extra: 5 € / metre lineal / hora

Quota mínima: 50 €  per dia.​​​​​​​

Epígraf 7: Tall de carrer

Durada igual o inferior a 6 hores: 100 €

Per cada hora extra: 25 € / hora

Nota final aplicable a tot l'article

- Cada una de les tarifes d'aquest apartat són compatibles i acumulatives entre sí.

- En cas d'activitats sense ànim de lucre, activitats que tenguin una finalitat pública o bé activitats on l'Ajuntament hi intervingui mitjançant un acord de col·laboració amb la persona o entitat organitzadora, es podrà acordar l'aplicació d'un coeficient reductor de fins al 100% de la taxa.

Article ​​​​​​​6. Obligats al pagament

Estan obligades al pagament de la taxa regulada en aquesta ordenança les persones o entitats a favor de les quals s'atorguin les llicències, o les que se'n beneficien de l'aprofitament, si és que es varen procedir sense l'autorització corresponent.

Article 7. Normes de gestió

1. Les quantitats exigibles d'acord amb les tarifes es liquiden per cada aprofitament sol·licitat o realitzat i tenen caràcter irreductible per al període anual o de temporada autoritzat.

2. De conformitat amb el previst a l'article 26 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial Decret Legislatiu 2/2004, i amb la finalitat de garantir sempre els drets de l'Administració, a tota sol·licitud de llicència, perquè pugui ser admesa a tràmit, s'hi haurà d'adjuntar un justificant del dipòsit previ d'aquesta taxa.

3. Els emplaçaments, instal·lacions, parades, etc., es poden treure a licitació pública abans de la celebració de les fires, i el tipus de licitació, en concepte de la taxa mínima que hi serveix de base, serà la quantia fixada en les tarifes de l'article 5 d'aquesta ordenança.

​​​​​​​​​​​​​​3.1 Es procedirà, abans de la subhasta/licitació, a la formació d'un pla de terrenys disponibles per ser subhastats/licitats, i s'enumeraran i s'indicarà la superfície de les parcel·les que han de ser objecte de licitació. També s'assenyalaran les parcel·les que poden destinar-se a cotxes de xoc, teatres, exposicions d'animals, restaurant, bijuteries, etc.

3.2 Si alguna persona o entitat concessionària dels aprofitaments utilitza una superfície més gran que l'adjudicada en la subhasta, pagarà, per cada metre quadrat utilitzat de més, el 100% de l'import de l'augment, a més de la quantia fixada en les tarifes.

4. Les persones o entitats interessades en la concessió d'aprofitaments regulats en aquesta ordenança i que no s'hagin tret a licitació pública, han de sol·licitar-ne prèviament la llicència corresponent, realitzar el dipòsit previ a què es refereix l'article 7.2 i formular una declaració on consti la superfície de l'aprofitament i els elements que s'hi instal·laran. A més, hi han d'adjuntar un pla detallat de la superfície que es pretén ocupar i de la seva situació dins del municipi.

4.1 Els serveis tècnics d'aquest municipi comprovaran i investigaran les declaracions que hagin formulat els interessats, i les autoritzacions es concediran si no es troben deficiències en les peticions de llicències. Si n'hi ha, aquestes es notificaran a les persones o entitats interessades i es giraran, si és el cas, les liquidacions complementàries que escaiguin. Les autoritzacions es concediran quan les persones o entitats interessades hagin arreglat les deficiències i, si escau, quan hagin realitzat els ingressos complementaris corresponents.

4.2 En el cas que les autoritzacions es deneguin, les persones o entitats interessades poden sol·licitar a aquest Ajuntament la devolució de l'import ingressat.

5. No es considerarà l'ocupació de la via pública fins que no s'hagi abonat i obtingut la llicència corresponent.

6. Per a la concessió de l'autorització, les persones sol·licitants hauran d'estar al corrent de pagaments dels tributs locals.

7. La presentació de la baixa tindrà efecte a partir del primer dia del període natural de temps següent assenyalat en l'epígraf de la tarifa corresponent. La no presentació de la baixa determina l'obligació de continuar abonant la taxa.

8. Les autoritzacions tenen caràcter personal i no poden cedir-se o subarrendar-se a terceres persones. L'incompliment d'aquest precepte provocarà l'anul·lació de la llicència, sense perjudici de les quanties que les persones interessades hagin d'abonar.

Article ​​​​​​​8. Meritació

1. L'obligació de pagament de la taxa regulada en aquesta ordenança neix:

a) Quan es tracta de concessions de nous aprofitaments de la via pública, en el moment de sol·licitar la llicència corresponent.

b) Quan es tracta de concessions d'aprofitaments que ja estan autoritzades i prorrogades el primer dia de cada un dels períodes naturals de temps assenyalats en les tarifes.

2. El pagament de la taxa es realitza:

a) Quan es tracta de concessions de nous aprofitaments per ingrés directe en la dipositària municipal o allà on establís l'Ajuntament, però sempre abans de retirar la llicència corresponent.

Aquest ingrés tindrà caràcter de dipòsit previ, d'acord amb el que disposa l'article 26 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial Decret Legislatiu 2/2004, i s'elevarà a definitiu quan es concedeixi la llicència corresponent.

b) Quan es tracta de concessions d'aprofitaments que ja estan autoritzades i prorrogades, quan ja estiguin incloses en els padrons o matrícules d'aquesta taxa, per trimestres naturals i per avançat, en les oficines de recaptació municipal.

Article ​​​​​​​9. Infraccions i sancions

En tot allò relatiu a infraccions tributàries i la seva qualificació, així com a les sancions que a les mateixes correspongui en cada cas, s'aplicaran les normes contingudes a la Llei General Tributària i al Reglament General de Recaptació.

Disposició final

La present Ordenança fiscal, entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, romanent en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

 

​​​​​​​Contra aquest acord, que és definitiu en via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, comptats a partir del dia següent al de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Tot això sens perjudici de l'exercici de qualsevol altre recurs que hom trobi pertinent.

 

Felanitx, document signat electrònicament (9 de març de 2022)

El batle

Jaume Monserrat Vaquer