Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE BÚGER

Núm. 100000
Aprovació definitiva ordenança reguladora de la tinença d’animals potencialment perillosos

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Búger, va acordar en sessió celebrada en data 22 de desembre de 2021 aprovar provisionalment l'Ordenança reguladora de la tinença d'animals potencialment perillosos. Després de la tramitació corresponent i no haver-se presentat al·legacions ni suggeriments es procedeix a la seva publicació d'acord amb el que es disposa en l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, i amb el següent tenor literal:

ORDENANÇA REGULADORA DE LA TINENÇA D'ANIMALS POTENCIALMENT PERILLOSOS

Article 1

Objecte

L'objecte de la present ordenança és la regulació, en l'àmbit de les competències de l'Ajuntament de Búger, de la tinença d'animals potencialment perillosos per a fer-la compatible amb la seguretat de persones, els béns i d'altres animals, en harmonia amb l'establert per la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'animals Potencialment Perillosos, en el Reial decret 287/2002, de 22 de març, pel qual es desenvolupa la Llei 50/1999, i en el que no contradigui les normes anteriorment citades, la Llei 1/1992, de 8 d'abril, del Parlament de les Illes Balears, de protecció dels animals que viuen en l'entorn humà, i el Decret 98/2006, de 24 de novembre, pel qual se modifica el Decret 56/1994, de 13 de maig, pel qual s'aprova el Reglament per al desenvolupament i aplicació de la Llei 1/1992 de 8 d'abril, de protecció dels animals que habiten a l'entorn humà.

Article 2

Àmbit d'aplicació

La present ordenança serà d'aplicació en la totalitat del terme municipal de Búger, i a tota persona que, en virtut de qualsevol títol, tingui sota la seva custòdia un animal qualificat com potencialment perillós.

Article 3

Definició

Es consideren animals potencialment perillosos tots els que, sent utilitzats com animals domèstics, de companyia o de vigilància, i amb independència de la seva agressivitat o de l'espècie o raça a la qual pertanyin, es trobin en algun dels supòsits següents:

a) Animals que per les seves característiques tinguin capacitat de causar la mort o lesions a les persones o a altres animals i danys a les coses.

b) Animals amb antecedents d'agressions o violència amb persones o altres animals.

c) Animals ensinistrats en la defensa o atac.

d) Els gossos pertanyents a una tipologia racial, que pel seu caràcter agressiu, grandària o potència de mandíbula, tinguin capacitat de causar la mort o lesions a les persones o a altres animals i danys a les coses.

En concret, i d'acord amb el previst en el Reial decret 287/2002, de 22 de març, pel qual es desenvolupa la Llei 50/1999, es consideren animals potencialment perillosos els quals es reflecteixen en l'annex de la present ordenança.

Article 4

1. La tinença per qualsevol títol d'animals potencialment perillosos, inclosa la custòdia temporal dels mateixos, en finques situades a Búger, independentment que es tracti de primera, segona residència, o de qualsevol altre tipus d'immoble, o bé quan es tracti de persones que desenvolupin una activitat de comerç, residència d'animals o ensinistrament en aquest terme municipal, requerirà la prèvia obtenció de llicència municipal, tant a nom de la persona propietària de l'animal, com de les persones encarregades de la seva custòdia temporal o eventual.

2. La tinença o custòdia d'aquest tipus d'animals per persones que no tinguin un domicili a Búger, tals com visitants/es, transeünts/es, excursionistes, etc., requerirà que contin amb llicència autoritzada pel municipi de la seva residència.

3. La sol·licitud de llicència es presentarà per la persona interessada en El Registre General de l'Ajuntament amb caràcter previ a l'adquisició, possessió o custòdia de l'animal, o si escau, per les persones interessades que a l'entrada en vigor d'aquesta ordenança es trobin en possessió d'aquest tipus d'animals.

Juntament amb la sol·licitud, en la qual s'identificarà clarament l'animal per a la tinença del qual es requereix la llicència, de conformitat amb el previst a l'article 5.3.B).a). següent, s'haurà de presentar la següent documentació, original o còpia autenticada:

a) Document nacional d'identitat, passaport o targeta d'estrangeria de la persona sol·licitant.

b) Escriptura de poder de representació suficient, si s'actua en representació d'altra persona, o l'acreditació de qualsevol de les formes de representació establertes en l'article 5 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

c) Certificat emès per la CAIB i declaració responsable de no haver estat sancionat/da per infraccions en matèria de tinença d'animals.

d) Certificat d'antecedents penals.

e) Certificats d'aptitud física i psicològica per a la tinença d'animals d'aquestes característiques, expedit per facultatiu/va col·legiat/da.

f) Acreditació mitjançant carta de garanties expedida per la companyia asseguradora, d'haver formalitzat un segur de responsabilitat civil pels danys a tercers que puguin ser causats per tots i cadascun dels seus animals, per la quantia mínima de 120.000'00 euros, així com d'estar al corrent en el pagament de les quotes corresponents. El titular de la llicència haurà d'acreditar anualment, la vigència de dita assegurança.

g) Certificat de capacitació expedit o homologat per l'administració Autonòmica, en el cas de ensinistradors.

h) Certificat de la declaració i registre com nucli zoològic per l'administració Autonòmica, per a les persones titulars d'establiments dedicats a la criança o venda d'animals, residències, escoles d'ensinistrament i altres instal·lacions per al manteniment temporal d'animals.

i) En el supòsit de persones, establiments o associacions dedicats a l'ensinistrament criança, venda, residència o manteniment temporal d'animals, haurien d'aportar l'acreditació de la llicència municipal d'activitat corresponent.

j) Localització dels locals o habitatges que hauran d'albergar els animals, amb indicació de les mesures de seguretat adoptades.

k) Si la persona sol·licitant està ja en possessió d'un animal, haurà d'aportar la fitxa o document d'identificació reglamentària, la cartilla sanitària actualitzada, declaració responsable de l'absència d'antecedents d'agressions o violència per part de l'animal amb persones o altres animals i, si escau, certificat veterinari de esterilització.

l) En el cas d'animals de la fauna salvatge contemplats en l'annex, l'obtenció de la llicència estarà condicionada a la presentació d'una memòria descriptiva en la qual s'analitzin les característiques tècniques de les instal·lacions i es garanteixi que són suficients per a evitar la sortida o fugida dels animals. Aquesta memòria haurà d'estar subscrita per una persona tècnica competent en exercici lliure professional.

4. Admesa la sol·licitud i a la vista de la documentació presentada, l'Ajuntament podrà realitzar quantes diligències estimi necessàries per tal de verificar el compliment dels requisits per la persona sol·licitant, bé requerint a la persona interessada l'ampliació, millora o aclariment de la documentació aportada, o bé sol•licitant informes tècnics o dictàmens o als organismes competents en cada cas.

5. Així mateix, es podrà comprovar la idoneïtat i seguretat dels locals o habitatges que hauran d'albergar als animals, mitjançant la supervisió dels serveis tècnics de l'Ajuntament. La persona tècnica competent consignarà els resultats de la seva inspecció expedint un informe que descrigui la situació de l'immoble i, si escau, les mesures de seguretat que siguin necessàries adoptar i el termini per a la seva execució.

D'aquest informe es donarà trasllat a la persona interessada perquè executi les obres precises o adopti les mesures consignades en l'informe tècnic, en el terme que en el mateix s'estableixi, decretant-se la suspensió del termini per a dictar la resolució fins que se certifiqui el seu compliment.

6. Correspon a l'Ajuntament o persona en qui delegui, a la vista de l'expedient tramitat, resoldre, de forma motivada, sobre la sol·licitud de llicència. Cada llicència expedida serà registrada i dotada d'un nombre identificatiu.

7. Si es denegués la llicència a una persona sol·licitant que estigués en possessió d'un animal potencialment perillós, en la mateixa resolució denegatòria s'acordarà l'obligació del seu tenidor de lliurar-lo immediatament en dipòsit en les instal·lacions de recollida d'animals abandonats que disposi l'Ajuntament. Des del seu lliurament, la persona responsable de l'animal disposarà d'un termini de 15 dies, durant el qual haurà de resoldre els problemes que han motivat la denegació de la llicència o comunicar de forma expressa la persona o entitat, titular en tot cas de la llicència corresponent, a la qual es farà lliurament de l'animal. En qualsevol cas, s'haurà de procedir al previ abonament de les despeses que hagi originat la seva atenció i manteniment. Transcorregut aquest termini sense que el/la propietari/a efectuï comunicació alguna, l'Ajuntament aplicarà el tractament corresponent a un animal abandonat.

8. La llicència administrativa per a la possessió d'animals perillosos haurà de renovar-se abans de cinc anys des de la data d'expedició, sense perjudici que anualment, haurien d'aportar-se justificants de la validesa dels certificats i de la vigència del segur de responsabilitat civil, sense necessitat que intervingui requeriment municipal per això.

Article 5

Registres

1. Sense perjudici del funcionament d'altres registres o censos administratius d'animals de companyia, aquest Ajuntament disposarà d'un registre especial destinat a la inscripció de tots els animals potencialment perillosos que resideixin en aquest municipi.

2. Incumbeix a les persones titulars de les llicències regulades en l'article anterior l'obligació de sol·licitar la inscripció en el Registre d'animals Potencialment Perillosos d'aquest municipi, dels animals que es trobin sota la seva custòdia, dins dels quinze dies següents a la data que hagin obtingut la corresponent llicència de l'Ajuntament de Búger, o bé, en idèntic termini, des que es trobin sota la seva custòdia animals d'obligada inscripció.

Així mateix, en el termini màxim de 15 dies, les persones responsables d'animals inscrits en el Registre, haurien de comunicar qualsevol canvi de residència permanent o per més de tres mesos, la esterilització, malaltia o mort de l'animal, així com qualsevol incidència d'interès en relació amb el comportament o situació de l'animal, sense perjudici que l'administració, d'ofici, practiqui l'anotació de les circumstàncies que tingui coneixement pels seus mitjans, per comunicació d'altres autoritats o per denúncia de particulars.

3.En el Registre Municipal d'animals Potencialment Perillosos, que es classificarà per espècies, es faran constar les següents dades i documents:

A) Dades personals del tenidor o de la tenidora:

  • Nom i cognoms (fotografia)
  • DNI.
  • Domicili.
  • Títol o activitat per la qual està en possessió de l'animal (propietari, criador, tenidor, importador,...).

B) Dades de l'animal:

a) Dades identificatives: Mitjançant l'aportació d'informe emes al efecte per persona tècnica competent.

  • Tipus d'animal i raça.
  • Nom.
  • Data de naixença.
  • Sexe.
  • Color.
  • Signes particulars (taques, marques cicatrius, etc.).
  • Codi d'identificació i zona d'aplicació.

b) Lloc habitual de residència

c) Destinació de l'animal (companyia, guarda o vigilància, protecció, defensa, maneig de bestiar, caça, etc.).

C) Incidències:

a) Comunicacions presentades per les entitats organitzadores d'exposicions de races canines sobre exclusió de l'animal per demostrar actituds agressives o perilloses.

b) Comunicacions rebudes sobre la venda, traspàs, donació, robatori, mort o pèrdua de l'animal, indicant, si escau, el nom del nou tenidor.

c) Comunicacions rebudes sobre el trasllat de l'animal a altra comunitat autònoma sigui amb caràcter permanent o per període superior a tres mesos.

d) Certificat de sanitat animal expedit per l'autoritat competent, que acrediti, amb periodicitat anual, la situació sanitària de l'animal i la inexistència de malalties o trastorns que ho facin especialment perillós, amb indicació de l'autoritat que ho expedeix.

e) Tipus d'ensinistrament rebut per l'animal i identificació de la persona ensinistradora.

f) La esterilització de l'animal, amb indicació de si és voluntària, a petició de la persona titular o tenidora de l'animal, o obligatòria, amb indicació de l'autoritat administrativa o judicial que va dictar el mandat o resolució, així com el nom de o de la professional veterinari que la va practicar.

g) Mort de l'animal, ja sigui natural o per sacrifici certificat per professional veterinari o autoritat competent, amb indicació, en ambdós casos, de les causes que la van provocar. Amb la mort de l'animal es procedirà a tancar la seva fitxa del Registre.

h) Qualsevol incident produït per l'animal durant la seva vida, ja siguin declarats per la persona sol•licitant de la inscripció o coneguts per l'Ajuntament a través d'autoritats administratives o judicials, o per denúncies particulars

4. Totes les altes, baixes o incidències que s'inscriguin en el Registre Municipal, seran immediatament comunicades al Registre Central dependent de la C.A.I.B.. Tot això sense perjudici que es notifiquin immediatament a les autoritats administratives o judicials competents qualsevol incidència o episodi de violència que consti en el Registre per a la seva valoració i, si escau, adopció de les mesures cautelars o preventives que s'estimin necessàries.

Article 6

Obligacions en matèria de seguretat ciutadana i higiènic sanitàries

La propietat, criadors/es o tenidors/es tindran les següents obligacions respecte dels animals que es trobin sota la seva custòdia:

1. Mantenir-los en adequades condicions higiènic-sanitàries i amb les cures i atencions necessaris, d'acord amb les necessitats fisiològiques i característiques pròpies de l'espècie o raça de l'animal.

2. El seu transport haurà d'efectuar-se de conformitat amb la normativa específica sobre benestar animal, haurien d'adoptar-se les mesures preventives que les circumstàncies del animal aconsellin per a garantir la seguretat de les persones, els béns i altres animals, durant els temps de transport, espera, càrrega i descàrrega.

3. Complir totes les normes de seguretat ciutadana, establertes en la legislació vigent i en particular les que es detallen, de manera que garanteixin l'optima convivència d'aquests animals amb els éssers humans i altres animals i s'evitin molèsties a la població:

a) Els locals o habitatges que alberguin animals potencialment perillosos, haurien de reunir les mesures de seguretat necessàries, en la seva construcció i accés, per a evitar que els animals puguin sortir sense la deguda vigilància dels seus o de les seves responsables, o bé que puguin accedir persones sense la presència i control d'aquests. A aquest efecte haurien d'estar degudament senyalitzades mitjançant un cartell ben visible en tots els seus accessos, amb l'advertiment que s'alberga un animal potencialment perillós, indicant l'espècie i raça del mateix.

La propietat d'aquests immobles haurà de realitzar els treballs i obres precises per a mantenir en ells, en tot moment, les condicions imprescindibles de seguretat adequades a l'espècie i raça dels animals, sent aquest requisit imprescindible per a l'obtenció de les llicències administratives regulades en aquesta ordenança.

b) Els animals potencialment perillosos, que es trobin en una finca, casa de camp, xalet, parcel·la, terrassa, pati o qualsevol altre lloc delimitat, hauran d'estar lligats, tret que es disposi d'habitacle amb la superfície, altura i adequat tancament, per a protegir a les persones o animals que accedeixin o s'acostin a aquests llocs.

c) La presència d'aquests animals en espais públics o de pública concurrència, es reduirà al transport dels mateixos d'acord amb el previst en el punt 2 anterior, si bé pel que fa als gossos, es permet la seva circulació per aquests espais, sempre sota el control i la vigilància de la persona titular de la llicència i amb el compliment de les normes següents:

- Haurien d'estar en tot moment proveïts de la seva corresponent identificació i de la llicència de la persona titular o autoritzada perquè en sigueu custodis.

- Serà obligatòria la utilització en tot moment, de corretja o cadena no extensible de menys de dos metres de longitud.

- Serà obligatòria la utilització en tot moment, d'un morrió homologat i adequat per a la seva raça.

- En tot cas haurien de ser conduïts per persones majors d'edat, posseïdores de la corresponent llicència, sense que pugui dur-se més d'un d'aquests gossos per persona.

- S'haurà d'evitar que els animals s'aproximin a les persones a distància inferior a un metre, excepte consentiment exprés d'aquestes i, en tot cas, a les persones menors de divuit anys si aquestes no van acompanyats d'una persona adulta.

- S'evitarà qualsevol incitació als animals per a arremetre contra les persones altres animals.

- Es prohibeix la presència i circulació d'aquests animals, en els voltants de centres escolars, guarderies infantils, mercats, centres recreatius o esportius i en general en les zones públiques caracteritzades per un trànsit intens de persones, entre les 7 i les 22 hores.

d) Es prohibeix l'ensinistrament d'animals per a l'atac o qualsevol altre dirigit a potenciar o acréixer la seva agressivitat, excepte el desenvolupat per les forces i cossos de seguretat de l'estat.

e) La propietat dels animals de fauna salvatge no podran exhibir-los ni mantenir-los en la via pública, locals públics distints als autoritzats a aquest efecte i zones comunes d'edificis habitats. Haurien de mantenir-los dins espais tancats, d'acord amb les característiques biològiques de l'espècie que es tracti.

f) La propietat, criador/a o tenidor/a d'un animal que agredeixi a persones o a altres animals causant-los ferides de mossegada, serà responsable que el mateix sigui sotmès a reconeixement d'un/a professional veterinari en exercici lliure de la professió, almenys en dues ocasions dintre dels deu dies següents a l'agressió.

Aquest reconeixement tindrà per objecte la comprovació de la presència o absència de símptomes de ràbia en l'animal i tindrà la consideració legal d'obligació sanitària. L'agressió haurà de ser comunicada al registre municipal a l'efecte de que es faci expressa referència a la mateixa en l'apartat d'incidències i pugui ser comunicada al registre oficial de la Comunitat Autònoma.

4. S'exceptua de l'obligació d'anar fermats els cans utilitzats per pastors i ramaders durant la custòdia i el maneig o trànsit del bestiar.

Article 7

Infraccions i sancions

1. El coneixement per l'Ajuntament, ja sigui d'ofici o per denúncia de particular, de la comissió de qualsevol de les infraccions tipificades en l'article 13 de la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos, que afecti al seu àmbit de competències, donarà lloc a la incoació d'expedient sancionador, que s'ajustarà als principis de la potestat sancionadora continguts en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

2. Tindran la consideració d'infraccions administratives molt greus les següents:

a) Abandonar un animal potencialment perillós, de qualsevol espècie. A aquests efectes s'entendrà per animal abandonat aquells que no vagin acompanyats de persona alguna, tant aquells que vagin preceptivament identificats, com els quals no duguin identificació alguna sobre el seu origen o propietari.

b) Tenir animals potencialment perillosos sense llicència.

c) Vendre o transmetre per qualsevol títol un animal potencialment perillós a qui manqui de llicència.

d) Ensinistrar i/o contractar l'ensinistrament d'animals per a activar la seva agressivitat o per a finalitats prohibides.

e) Ensinistrar animals potencialment perillosos sense el certificat de capacitació.

f) L'organització o celebració de concursos, exercicis, exhibicions o espectacles d'animals potencialment perillosos, o la seva participació en ells, destinats a demostrar l'agressivitat dels animals.

3. Tindran la consideració d'infraccions administratives greus les següents:

a) Deixar amollat un animal potencialment perillós o no haver adoptat les mesures necessàries per a evitar la seva escapada o pèrdua.

b) Incomplir l'obligació d'identificar l'animal.

c) Ometre la inscripció en el Registre.

d) Trobar-se el gos potencialment perillós en llocs de pública concurrència sense morrió.

e) Trobar-se el gos potencialment perillós en llocs de pública concurrència sense estar subjecte amb corretja o cadena no extensible de menys de dos metres de longitud.

f) Trobar-se un animal potencialment perillós, distint dels gossos, en llocs de pública concurrència.

g) El transport d'animals potencialment perillosos amb vulneració del disposat en la normativa vigent.

h) La negativa o resistència a subministrar dades o facilitar la informació requerida per les autoritats competents o els seus agents, pel compliment de funcions establertes en aquesta Llei, així com el subministrament d'informació inexacta o de documentació falsa.

i) L'incompliment del reconeixement veterinari obligatori al que es fa referència en l'article 6.f), anterior.

4. Tindran la consideració d'infraccions administratives lleus, l'incompliment de qualsevol de les obligacions establertes en aquesta ordenança, no tipificades expressament infraccions greus o molt greus.

5. Les infraccions tipificades en els anteriors nombres 2, 3 i 4 seran sancionades amb les següents multes:

  • Infraccions lleus, des de 150,25 euros fins a 300,51 euros.
  • Infraccions greus, des de 300,52 euros fins a 2.404,05 euros.
  • Infraccions molt greus, des de 2.404,06 euros fins a 15.025,30 euros.

Les infraccions tipificades com greus o molt greus podran dur aparellades com sancions accessòries, la confiscació, la esterilització o sacrifici dels animals potencialment perillosos, la clausura de l'establiment i la suspensió temporal o definitiva de la llicència per a tinença d'animals potencialment perillosos o del certificat de capacitació de ensinistrador.

6. Si la infracció coneguda per l'Ajuntament afecta a l'àmbit de competències propi de la comunitat autònoma es donarà immediat trasllat a l'òrgan autonòmic competent de la denúncia o document que ho posi de manifest a l'efecte de que s'exerceixi la competència sancionadora.

7. En els supòsits que les infraccions poguessin ser constitutives de delicte o falta es donarà trasllat immediat dels fets a l'òrgan jurisdiccional competent.

Disposició Final Primera

Les normes contingudes en aquesta ordenança són complementàries, en aquest municipi, de la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos; del Reial decret 287/2002, de 22 de març, pel qual es desenvolupa la Llei 50/1999; i de la Resolució de 17 de maig de 2006, de la Conselleria d'Agricultura i Pesca, per la qual es crea el registre autonòmic d'animals potencialment perillosos de les Illes Balears, quedant derogades o modificades per les normes reglamentàries o altres disposicions de desenvolupament o complementàries que es dictin en endavant, quan s'oposin a elles.

Disposició Final Segona

La present ordenança entrarà en vigor l'endemà a la data de la publicació en el BOIB, del seu text definitivament aprovat, romanent en vigor fins a la seva modificació o derogació expresses, sense perjudici del previst en Disposició Final Primera.

 

ANNEX

ANIMALS DE LA FAUNA SALVATGE:

- Classe de rèptils: tots els cocodrils, caimans i ofidis verinosos, i de la resta tots els quals superin els 2 quilograms de pes actual o adult.

- Artròpodes i peixos: aquells que la seva inoculació de verí precisi hospitalització de la persona agredida sense que aquesta sigui al·lèrgica al tòxic.

- Mamífers: aquells que superin els 10 quilograms en estat adult.

- Animals que hagin agredit a persones o animals i l'agressió dels quals hagi estat notificada o pugui ser demostrada.

ANIMALS DE L'ESPÈCIE CANINA AMB MÉS DE TRES MESOS D'EDAT:

a) Races

  • American Stanfforshire Terrier
  • Stanfforshire Bull Terrier
  • Gos de presa mallorquí.
  • Fila Brasiler
  • Pres de presa canari.
  • Bullmastiff
  • American Pittbull Terrier
  • Rottweiler
  • Pit Bull Terrier
  • Dogo de Burdeos ).
  • Dogo argentí.
  • Doberman.
  • Mastín napolitano.
  • Creus dels anteriors entre ells o amb altres races obtenint una tipologia similar a alguna d'aquestes races.

b) Gossos que hagin agredit a persones o animals i l'agressió dels quals hagi estat notificada o pugui ser demostrada.

c) Gossos ensinistrats per a l'atac.

d) Els gossos que reuneixin totes o la majoria de les característiques següents, d'acord amb l'avaluació que a l'efecte realitzi un tècnic competent :

a. Forta musculatura, aspecte poderós, robust, configuració atlètica, agilitat, vigor i resistència.

b. Marcat caràcter i gran valor.

c. Pèl curt.

d. Perímetre toràcic comprès entre 60 i 80 centímetres, altura a la creu entre 50 i 70 centímetres i pes superior a 20 kg.

e. Cap voluminós, cuboide, robusta, amb crani ample i gran, galtes musculoses i bombades. Mandíbules grans i fortes, boca robusta, ampla i profunda.

f. Coll ample, musculós i curt.

g. Pit massís, ample, gran, profund, costelles arquejades i llom musculat i curt.

h. Extremitats anteriors paral·leles, rectes i robustes i extremitats posteriors molt musculoses, amb potes relativament deixes anar formant un angle moderat.”

 

Búger, 21 de febrer de 2022

El batle

Pere Torrens Escalas