Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA, SECTORS PRODUCTIUS I MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Núm. 97142
Extracte de la Resolució del conseller de Transició Energètica i Sectors Productius i Memòria Democràtica de 18 de febrer de 2022 per la qual s’aprova la convocatòria pública de subvencions per a la realització d’actuacions d’eficiència energètica en explotacions agropecuàries

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb el previst en els articles 17.3.b i 20.8.a de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publica l'extracte de la convocatòria, el text complet de la qual es pot consultar a la Base de Dades Nacional de Subvencions (http://www.pap.minhap.gob.es/bdnstrans/index),

Primer

Beneficiaris

1. Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les entitats que s'estableixen a continuació:

  1. Les persones físiques o jurídiques de naturalesa privada o pública legalment constituïdes, titulars d'una explotació agropecuària i que desenvolupin la seva activitat a les Illes Balears.

  2. Les comunitats de regants i altres organitzacions, la finalitat de les quals consisteixi en la gestió comú d'aigua per al reg agrícola o la gestió comú d'altres combustibles i fonts d'energia per a finalitat agropecuària que desenvolupin la seva activitat a les Illes Balears.

  3. Els titulars d'explotacions agrícoles de regadiu que utilitzin xarxes de reg per al funcionament del qual sigui necessari actualment el consum d'energia elèctrica que desenvolupin la seva activitat a les Illes Balears.

  4. Qualsevol organització o associació de productors agrícoles reconeguda per l'autoritat competent que desenvolupi la seva activitat a les Illes Balears.

  5. Les comunitats d'energies renovables i les comunitats ciutadanes d'energia, segons la definició de la Directiva 2018//2001 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre de 2018, i de la Directiva 2019/944 del Parlament Europeu i del Consell, de 5 de juny de 2019, respectivament, així com de l'article 4 del Reial decret llei 23/2020, de 23 de juny, pel qual s'aproven mesures en matèria d'energia i en altres àmbits per a la reactivació econòmica. Dins de les comunitats d'energies renovables i les comunitats ciutadanes d'energia, almenys un dels socis ha de ser titular o beneficiari de l'explotació agrària.

  6. Les empreses de serveis energètics (ESE), o proveïdors de serveis energètics definits en el Reial decret 56/2016, de 12 de febrer, pel qual es transposa la Directiva 2012/27/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 25 d'octubre de 2012, relativa a l'eficiència energètica, referent a auditories energètiques, acreditació de proveïdors de serveis i auditors energètics i promoció de l'eficiència del subministrament d'energia, pel que fa a l'acreditació de proveïdors de serveis. Per poder ser-ne beneficiàries, aquestes empreses han d'actuar de conformitat amb el contracte que tenguin establert amb aquesta finalitat amb la propietat i han de dur a terme les inversions incloses en alguna de les actuacions subvencionables recollides en aquesta convocatòria, així com acreditar la seva actuació com a empresa de serveis energètics i la inversió realitzada a les Illes Balears.

  7.  

2. En el cas d'entitats que no tenguin personalitat jurídica pròpia s'hauran de constituir en agrupació legalment constituïda i amb estatuts vigents, d'acord amb qualsevol de les formes que admeti la legislació en vigor, i ha de constar expressament en la sol·licitud la composició i els percentatges de participació de cada un dels membres. La responsabilitat de l'execució total del projecte i de la inversió recau sobre el conjunt de l'agrupació, que ha de designar i facultar un representant per tramitar la sol·licitud d'ajut, fer la justificació de la inversió, rebre l'ajut que es pugui atorgar i fer el repartiment a cada un dels membres.

3. No poden ser beneficiàries dels ajuts:

  1. Si es troba en alguna de les circumstàncies previstes en l'article 21 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat mitjançant el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

  2. Empreses en situació de crisi, d'acord amb la definició que es fa en les directrius comunitàries sobre ajuts estatals de salvament i de reestructuració d'empreses en crisi (Comunicació de la Comissió 2014/C 249/1, de 31 de juliol de 2014).

  3.  

    Les empreses que es trobin subjectes a una ordre de recuperació pendent sobre qualsevol ajut o subvenció que se'ls hagi atorgat amb anterioritat, per haver-se declarat ajut il·legal i incompatible amb el mercat interior, o bé per qualsevol tipus d'incompliment de les obligacions atribuïdes en la concessió.

Segon Objecte

1. ​​​​​​​​​​​​​​L'objecte d'aquesta Resolució és aprovar la convocatòria pública de subvencions per a actuacions d'eficiència energètica en explotacions agropecuàries, corresponents a la millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions de regadiu i a la millora de l'eficiència energètica i utilització d'energies renovables en instal·lacions agropecuàries situades a les Illes Balears.

​​​​​​​2. Aquesta línia d'ajuts està finançada pel Fons Nacional d'Eficiència Energètica, la gestió de la qual s'ha encarregat a l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE).

Tercer Bases reguladores

Aquesta convocatòria ve regulada pel Reial decret 149/2021, de 9 de març, pel qual es regula el programa d'ajuts per a actuacions d'eficiència energètica en explotacions agropecuàries.

Quart Quantia

L'import econòmic màxim d'aquesta convocatòria és de 285.000 € euros. Les subvencions es concedeixen amb càrrec al pressupost de la Comunitat Autònoma per als exercicis de 2022, 2023, 2024 i 2025, concretament, del centre de cost 19701, subprograma 731A01, capítol 7*  FF21107, amb la distribució d'anualitats següent:

Any 2022:            75.000,00 €

Any 2023:          125.000,00 €

Any 2024:             75.000,00 €

Any 2025:             10.000,00 €

En el cas que no es cobreixi la totalitat del pressupost inicial assignat a cada anualitat, l'import romanent s'assigna a l'anualitat següent.

Sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin, es poden incrementar els imports d'aquesta convocatòria.

Cinquè Termini de presentació de sol·licituds

​​​​​​​1. El termini per presentar les sol·licituds s'inicia el dia 25 d'abril de 2022 i arriba fins al 31 de desembre de 2023 o fins al possible exhauriment, dins aquest període, de la quantia econòmica assignada a aquesta convocatòria.

​​​​​​​2. Si s'exhaureixen els crèdits destinats a la convocatòria abans d'acabar el termini de presentació s'ha de suspendre la concessió de nous ajuts mitjançant la publicació corresponent en el Butlletí Oficial de les Illes Balears de la resolució del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica.

 

Palma, 18 de febrer de 2022

El conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica ​​​​​​​Juan Pedro Yllanes Suárez