Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT D'ARIANY
Núm. 91002
Aprovació definitiva ordenança municipal d'animals domèstics i de companyia
El Ple de l'Ajuntament d'Ariany, a la sessió ordinària de 18 d'octubre de 2021, va aprovar inicialment l'ordenança reguladora de “Animals domèstics i de companyia”, i es va publicar en el BOIB 145 de 23 d'octubre de 2021.
Finalitzat el termini d'exposició pública, havent-se donat audiència als possibles interessats, i tenint en compte que no s'ha presentat cap suggeriment, al·legació o reclamació, s'entén definitivament aprovada en els termes de l'art 102 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, es procedeix a la seva publicació íntegra al Butlletí Oficial de les Illes Balears, als efectes de la seva entrada en vigor:
ORDENANÇA MUNICIPAL D'ANIMALS DOMÈSTICS I DE COMPANYIA
OBJECTE
Article 1r.
La present Ordenança té per objecte la regulació de la inserció dels animals domèstics i de companyia en la societat urbana.
Article 2n.
Es consideren animals de companyia, als efectes d'aquesta Ordenança, els animals domèstics que convisquin o estiguin destinats a conviure amb l'home, no lucrativament.
Així mateix, estan en tot cas afectes a aquesta ordenança els següents animals: cans, moixos, tot tipus d'aviram, bestiar porcí, bestiar equí, bestiar oví, bestiar boví, cabrum,... i tot animal susceptible de ser domesticat o consumit pels humans.
Article 3r.
Correspon a la unitat administrativa de Sanitat el desenvolupament i gestió administrativa del contingut de la present Ordenança.
ACTIVITATS RELACIONADES AMB ELS ANIMALS DE LES LLICÈNCIES
Article 4t. Constitueixen activitats comercials, industrials, professionals i de serveis subjectes a la present Ordenança, les següents:
-Guarderies d'animals de companyia
-Comerços dedicats a la seva compra-venda.
-Consultoris i clíniques d'animals de companyia.
-Exposicions, exhibicions i concursos.
-Qualsevol altres activitat anàlogues o simultànies a l'exercici d'algunes de les anteriorment ressenyades.
Article 5è.
Les activitats compreses al present Títol hauran de complir les mesures establertes de llicències d'instal·lacions inicials, així com complir els requisits de Nucli Zoològic, Llei de Protecció d'Animals i d'altres lleis i reglaments existents al respecte.
Per tal de controlar i assegurar el compliment de les mesures, aquestes activitats estaran subjectes a la permanent inspecció per part dels serveis tècnics municipals, que, com a mínim hauran d'efectuar-se amb caràcter anual. Si del resultat de les inspeccions practicades es detecten anomalies, la Batlia podrà optar entre alguna de les resolucions següents:
La resolució que en aquest sentit adopti la batlia estarà en funció de l'informe efectuat pels serveis tècnics municipals competents que com a resultat de la inspecció practicada, tot això sense perjudici de la incoació del procediment sancionador si procedeix.
TINENÇA I CIRCULACIÓ D'ANIMALS DE COMPANYIA
Article 6è.
Amb caràcter general s'autoritza la tinença d'animals domèstics de companyia a les vivendes urbanes quedant condicionada a les circumstàncies higièniques òptimes del seu allotjament, l'absència de risc en l'aspecte sanitari i de seguretat per les persones que conviuen amb l'animal i de la inexistència de molèsties per als veïnats.
Article 7è.
El Cans que haguessin de romandre en espais annexes a la vivenda (galeries, terrasses, etc.), disposaran d'un habitacle en que arrecerar-se de les inclemències del temps, aquest habitacle haurà de tenir una altura suficient que permeti a l'animal estar dret amb el coll i cap drets, i la seva amplària l'hi haurà de permetre poder donar la volta sobre ell mateix.
Article 8è.
Si els animals haguessin d'estar fermats, la longitud del fermall no podrà ser inferior a la mida resultant de multiplicar per tres la longitud de l'animal, presa des del morro fins a la coa del mateix.
Article 9è.
Els propietaris o posseïdors d'animals de companyia adoptaran les mesures necessàries per tal de que aquests animals no puguin anar lliurement, sense ésser-hi conduïts, a la via i espais lliures públics o propietats privades, o a les persones que hi circulen.
Article 10è.
Els propietaris posseïdors d'animals de companyia estan obligats a la diària neteja dels habitacles d'aquests i la seva periòdica desinfecció.
Article 11è.
El tracte que rebin els animals de companyia serà regit per criteris humanitaris. Per tant queda prohibit infligir maltractament o sotmetre'ls a qualsevol tipus de crueltat, tant per part del seus propietaris o posseïdors com de terceres persones, sigui quina sigui l'espècie o situació de l'animal.
La mateixa actitud s'observarà respecte d'animals en general.
Article 12è.
En les vivendes urbanes només se podrà posseir un màxim de tres cans o moixos.
Article 13è.
Les baixes per mort o desaparició dels animals seran comunicades per el seu propietari o posseïdor als serveis municipals corresponents.
Article 14è.
Resta prohibida la circulació per les vies públiques d'aquells cans que no vagin acompanyats i conduïts mitjançant cadena, corretja o cordó resistent; aniran amb morrió quan sigui necessari, i sota la responsabilitat de l'amo o posseïdor.
Queden exceptuats, de circular subjectes, els animals de companyia que discorrin per espais lliures en que la batlia autoritzi expressament i dins els límits i en les condicions que es determinin en cada cas. Aquestes zones urbanes hauran d'estar allunyades dels espais dedicats a jocs infantils.
Article 15è.
Queda prohibit l'abandonament d'excrements que puguin produir els cans a les vies i espais públics, o privats de concurrència pública. Els propietaris o posseïdors hauran de procedir –sota la seva exclusiva responsabilitat- a recollir-los mitjançant artilugis o embolcalls adequats que prèviament hauran de portar. Les persones que menin cans hauran d'impedir que aquests dipositin les dejeccions al carrer, si ho fan el posseïdor procedirà com s'exposa anteriorment.
Article 16è.
Queda prohibida la circulació per les vies i espais lliures públics o privats de concurrència pública, d'animals d'espècies salvatges.
No podran reternir-se com animals domèstics o de companyia els que pertanyen a espècies protegides o en risc d'extinció ni aquells que no pugin adaptar-se a la captivitat, bé per les seves condicions naturals, bé per representar un perill per a la salut i la seguretat de les persones o d'altres animals que convisquin amb ells. Així mateix no se pot tenir animals de corral o de ramaderia en zones o vivendes catalogades com urbanes.
Article 17è.
Els amos d'hotels, pensions, bars, restaurants, cafeteries i similars, podran prohibir, al seu criteri, l'entrada i permanència de cans als seus establiments, assenyalant visiblement a l'entrada tal prohibició. Encara que es permeti l'entrada i permanència d'animals hauran de complir amb els requisits que exigeix aquesta ordenança.
Article 18è.
Queda prohibida l'entrada d'animals de companyia a locals d'espectacles públics, esportius i culturals.
Article 19è.
Els deficients visuals acompanyats de cans guia tendran accés als llocs, allotjaments, establiments, locals i transport públic en la forma que estableix el Reial Decret 3.250/83 de dia 7 de desembre i Ordre de 18 de juny del 1985.
Article 20è.
Queda prohibit l'accés d'animals de companyia a les piscines públiques.
Article 21è.
Queda prohibit l'abandonament d'animals. Els propietaris dels animals que no vulguin continuar tenint-los, estan obligats a entregar-los al Servei Municipal encarregat de la seva recollida o a una societat protectora d'animals pagant les corresponents taxes.
Article 22è.
Es considerarà animal abandonat quan no dugi cap identificació del seu origen o del seu propietari i no vagui acompanyat de cap persona. En aquest supòsit l'Ajuntament es farà càrrec de l'animal i el retindrà fins a la recuperació, cessió o sacrifici.
Article 23è.
Queda prohibit:
-L'abandonament d'animals en habitatges tancats o desallotjats, a la via pública, solars i jardins.
-Practicar-los mutilacions, excepte les controlades pels manescals en cas de necessitat o per mantenir les característiques de la raça.
-Copejar els animals amb vares o altres objectes durs, infringint-los qualsevol altre tipus de dany o cometre amb ells actes de crueltat.
-Dur animals fermats als vehicles motoritzats en marxa.
-Mantenir-los en instal·lacions inadequades des del punt de vista higiènico-sanitari.
-No facilitar-los l'alimentació necessària.
Article 24è.
Queda prohibit l'ús d'animals de companyia o d'altres com element essencial o com a mitjà de reclam o complement d'una activitat autoritzada, a les vies i espais lliures públics.
Article 25è.
Queda prohibit que els cans considerats de races de defensa o atac circulin lliurement, encara en presència del seu propietari o posseïdor, per la via pública o espais privats d'us públic sent obligatori que vagin fermats i amb morral. En tot cas, aquest article queda sotmès a l'obligatorietat d'adequar-se a les lleis o reglaments de rang superior existents o les que puguin sorgir noves.
LLUITA CONTRA LA RÀBIA
Article 26è.
Els propietaris o posseïdors de cans estan obligats a posar la vacunació antiràbica als cans, amb caràcter anual i a partir dels tres mesos d'edat, així com altres de caràcter obligatori.
La vacunació antiràbica generarà el lliurament de la corresponent targeta sanitària i placa o xapa d'identificació, o sistema autoritzat d'identificació.
SERVEIS MUNICIPALS
Article 27è.
Els propietaris o posseïdors de cans estan obligats a censar-los en els serveis municipals corresponents.
Article 28è.
Les baixes per mort o desaparició d'aquets animals hauran de ser comunicades pels seus propietaris o posseïdors a l'oficina corresponent.
Article 29è.
El cens Caní Municipal constituirà la base per a la formalització de les liquidacions de l'arbitri sobre tinença i circulació de cans.
SERVEI DE RECOLLIDA D'ANIMALS VAGABUNDS
Article 30è.
Es consideren vagabunds els cans en què concorri alguna de les circumstàncies següents:
-Que no tengui amo conegut, domicili, ni estigui censat.
-Que circuli per les vies i espais lliures públics o privats de concurrència pública, sense ésser conduït per una persona, encara que estigui provist de collar amb placa medalla o xapa d'identificació. No tendrà la consideració de ca vagabund aquell que camini vora el seu amo o posseïdor, provist de collar i amb la medalla o placa que permeti la seva identificació, malgrat que circumstancialment no sigui conduït per corretja o cadena.
Article 31è.
Els cans qualificats com a vagabunds seran recollits pels serveis dependents d'aquest Ajuntament.
Article 32è.
La captura i transport d'animals vagabunds, s'efectuarà mitjançant la utilització de tècniques i mitjans compatibles amb els imperatius biològics de l'espècie, en condicions higièniques impecables i amb garanties per a la seguretat de les persones en general i de l'encarregat d'aquests serveis.
Article 33è.
Els cans vagabunds dipositats al Centre de Recollida, estaran el centre el temps que marca la llei de protecció d'animals. Un cop transcorregut aquest termini sense que hagin estat objecte d'adopció, els animals seran destinats al sacrifici. Si es tracta d'animals salvatges, domesticats o no, i no sotmesos a normativa específica de protecció seran objecte d'oferta a zoològics, i entitats semblants, però en cap cas, ofertats en adopció a particulars.
El propietari d'un animal vagabund correrà a càrrec de les despeses derivades de la recollida i manutenció de l'animal, i hauran de ser abonades abans de la retirada de l'animal del centre de recollida.
Article 34è.
No s'acceptarà l'abandonament condicional d'animals, en el centre de recollida.
S'entén per abandonament condicional: Després de l'abandonament de l'animal, recobrar la plenitud de drets sobre aquest.
INFRACCIONS I SANCIONS
Article 35è.
Seran infraccions lleus:
Article 36è.
Seran infraccions Greus:
Article 37è.
Seran infraccions molt Greus:
Article 38è.
1r. Les infraccions lleus seran sancionades amb multa de 60 a 300 euros, d'acord amb la Llei 1/92 de 8 d'abril de Protecció dels Animals que viuen a l'entorn humà.
2n. Les infraccions Greus, amb multa de 301 a 1.500 euros.
3r. En les infraccions Molt Greus, amb multa de 1.501 a 15.000 euros. La imposició de la sanció s'estarà al que preveu a l'article 52 de la LLei 1/92.
Article 39è.
Les conductes susceptibles de sanció administrativa, una vegada tipificada, i si són objecte de sanció o multa, es graduaran segons els criteris següents:
Article 40è.
La imposició de qualsevol sanció prevista per la present ordenança no exclou la responsabilitat civil i penal.
Article 41è.
Per imposar la sanció prevista per la present ordenança així com per la Llei de Protecció dels Animals caldrà seguir el procediment sancionador regulat per la Llei de Procediment Administratiu i pel decret 14/1994 de 10 de Febrer de l'administració de la CAIB.
Article 42è.
L'Administració Local podrà retirar els animals sempre que hi hagi indicis d'infracció de les disposicions de la present ordenança amb caràcter preventiu, mentre no es resolgui l'expedient sancionador que correspongui.
Article 43è.
Tot el que no es preveu a la present Ordenança s'ajustarà al que desposa la LLei 1/1992 de 3 d'abril de la CAIB i al seu reglament, així com a les lleis de rang superior existents i les que es pugin legislar posteriorment.
DISPOSICIONS FINALS
PRIMERA.- El Batle, o per delegació, el regidor delegat, podrà concertar acords de col·laboració amb entitats o institucions públiques o privades, a fi d'establir protocols d'actuació sobre la matèria regulada en aquesta ordenança municipal.
SEGONA.- Els preceptes de la present ordenança que per sistemàtica normativa incorporen aspectes de la legislació estatal i autonòmica, s'entendran automàticament modificats en el moment que es produeixi la revisió d'aquesta legislació.
TERCERA.- La present ordenança entrarà en vigor el dia de la seva publicació íntegra al Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i començarà a aplicar-se a partir dels 15 dies posteriors a la seva publicació i romandrà en vigor fins a la seva modificació o derogació.
Ariany, 21 de febrer de 2022
El batle Joan Ribot i Mayol