Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 87824
Acord del Consell Executiu del Consell Insular en relació a la proposta de l’aprovació del Pla Estratègic Insular EIVISSA AVANÇA

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En la reunió ordinària de data 11 de febrer de 2022 del Consell Executiu del Consell Insular d'Eivissa, s'ha aprovat la següent proposta:

Proposta del conseller executiu del Departament de Presidència i Gestió Ambiental per a l'aprovació del Pla Estratègic Insular EIVISSA AVANÇA

La dimensió de l'impacte de la pandèmia de la COVID-19 i de les seves conseqüències econòmiques sobre la societat de l'illa d'Eivissa ha posat de relleu la fragilitat del model econòmic insular, marcat per una alta dependència de l'activitat turística i associat a problemes estructurals de productivitat.

El Pla de Recuperació per a Europa, aprovat per la Unió Europea el juliol de 2020, és una resposta sense precedents a la crisi per afavorir la reconstrucció de les economies i inclou un paquet de mesures que reforcen el marc financer pluriennal per al 2021-27 i la posada en marxa de l'Instrument Europeu de Recuperació (Next Generation EU), uns fons temporals de caràcter extraordinari.

Els fons Next Generation EU representen una oportunitat històrica per a l'illa d'Eivissa. Però més enllà de l'oportunitat financera que representen aquests recursos extraordinaris, els fons Next Generation EU han estat l'estímul d'un procés de reflexió col·lectiva que ha fet aflorar una quantitat ingent de propostes, iniciatives i projectes per part dels diferents agents econòmics i socials de les Illes Balears.

Els fons Next Generation EU s'articulen a través de diversos mecanismes, el més important dels quals pel que fa a la seva dotació és el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR). Els recursos del MRR es distribueixen a través dels plans de recuperació i resiliència dels estats membres. Espanya va aprovar el seu Pla per Acord del Consell de Ministres de 27 d'abril de 2021 i, una vegada avaluat per la Comissió Europea, va ser aprovat pel Consell Europeu en data 13 de juliol de 2021.

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència estatal s'estructura en quatre eixos transversals que han de vertebrar la transformació econòmica, transició ecològica, transformació digital, igualtat de gènere i cohesió social i territorial, i inclou deu polítiques palanca que es despleguen en trenta components en els quals s'han d'emmarcar els projectes que sol·licitin finançament europeu.

La planificació i direcció per objectius és un principi general d'actuació de les administracions públiques recollit a l'article 3 de la Llei 40/2015, de 30 d'octubre, de règim jurídic de les administracions públiques.

Atès el que disposa del Decret-llei 3/2021, de 12 d'abril de mesures extraordinàries i urgents per a l'execució de les actuacions i projectes que han de finançar-se amb fons europeus en el marc del pla de recuperació, transformació i resiliència, al seu capítol II, Instruments de planificació, gestió i control, article 5.2 d'aplicació al Consells insulars d'acord amb  la Disposició Addicional tercera, estableix el següent:

.../..." En cuanto a los proyectos estratégicos con incidencia en el territorio de cada isla, el consejero de Fondos Europeos, Universidad y Cultura, con antelación a la aprobación del Consell de Govern, debe someter los proyectos a una comisión mixta bilateral con cada uno de los consejos insulares, integrada por representantes del Govern de les Illes Balears y por un representante del consejo insular, con la asistencia de la Oficina de Planificación y Coordinación de Inversiones Estratégicas. Los proyectos de alcance autonómico o interinsulares no deben ser objeto de las comisiones mixtas bilaterales.

Los proyectos que formen parte del Plan Estratégico Autonómico implicarán, en todo caso, la tramitación urgente y el despacho prioritario de los mismos, de acuerdo con lo establecido en los artículos 3 y 7 de este Decreto Ley"..../...

El Pla Estratègic Insular - EIVISSA AVANÇA, és un document programàtic, de planificació per avançar en la transformació del model econòmic i social de l'illa d'Eivissa per fer-lo més resilient, més competitiu, més sostenible i més inclusiu i consta de quatre eixos: diversificació econòmica, sostenibilitat, competitivitat i cohesió social, que es despleguen en set estratègies que serveixen per acotar i donar concreció als objectius generals i que es desenvolupen en diverses línies d'actuació

Aquesta primera relació de projectes que es declaren com estratègics es modificarà a mesura que se n'incorporin de nous o els que hi figuren experimentin canvis, la qual cosa es proposa la delegació de l'aprovació de les modificacions que es puguin produir a llarg de la vigència del Pla en el conseller executiu del Departament de Presidència i Gestió Ambiental, i donarà lloc a l'actualització.

L'aprovació del Pla i la declaració de projectes estratègics, que passen a formar-ne part, no genera drets ni obligacions en les parts interessades, atès que es tracta d'iniciatives que s'executaran en la mesura que es tramitin els instruments prevists en l'ordenament jurídic, amb els requisits substantius i formals que pertoquin, tenint en compte especialment els principis de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat i igualtat, quant a les actuacions que comportin col·laboracions publicoprivades, ajudes, subvencions o qualsevol altre negoci jurídic amb persones determinades.

La proposta del Pla Estratègic Insular - EIVISSA AVANÇA, s'ha sotmès a l'anàlisi i a les propostes dels Ajuntaments en la sessió del Consell d'Alcaldes celebrada el 15 de novembre de 2021, consta a l'expedient amb CSV: 14161355032661323736.

A data d'avui no s'han rebut noves propostes de projectes dels Ajuntaments de l'illa d'Eivissa a incloure en el Pla.

Vist l'informe proposta de la cap de Secció de Presidència de data 11 de febrer de 2022, que consta a l'expedient amb CSV: 14157771060373441244.

Per tot l'anterior i en virtut del que estableix a l'apartat Tercer a),del Decret de Presidència núm. 2019000484, de data 16 de juliol de 2019 (BOIB núm. 98, de 17 de juliol de 2019) de determinació de les atribucions corresponents als diferents òrgans del Consell Insular d'Eivissa (modificacions al BOIB núm. 175, de 31-12-2019; BOIB núm. 101, de 4-6-2020, i al BOIB núm. 153, de 5 de setembre de 2020), que determina que correspon al Consell Executiu l'aprovació del present pla d'actuació, el conseller executiu del Departament de Presidència i Gestió Ambiental, eleva al Consell Executiu la següent

PROPOSTA

PRIMER. APROVAR el Pla Estratègic Insular - EIVISSA AVANÇA, previst a l'apartat 1 de l'article 5 del Decret llei 3/2021, de 12 d'abril, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que figura a l'expedient TAO núm. 2022/00002151E amb CSV: 14161355032661323736.

SEGON. DECLARAR com a estratègics els projectes que s'inclouen al Pla Estratègic.

TERCER. DISPOSAR que el Pla Estratègic Insular - EIVISSA AVANÇA,  es podrà modificar per incorporar nous projectes o en el cas que els que hi figuren experimentin canvis i donarà lloc a la seva actualització.

QUART. DELEGAR en el conseller executiu del Departament de Presidència i Gestió Ambiental l'aprovació de les modificacions del Pla, donant compte al primer Consell Executiu que se celebri.

QUINT. PUBLICAR aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i donar publicitat a el Pla Estratègic Insular - EIVISSA AVANÇA), en el web del Consell Insular d'Eivissa (http://www.conselldeivissa.es).

 

Eivissa, 18 de febrer de 2022

La cap de Servei de presidència Concepción Rebollo Laserna