Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE MOBILITAT I INFRAESTRUCTURES

Núm. 76290
Aprovació inicial de l’acord de Ple del Consell Insular de Mallorca al Consorci de Transports de Mallorca, i de l’obertura d’un període de informació pública

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple del Consell de Mallorca, en sessió ordinària de dia 10 de febrer de 2022. Punt 29. Exp. 807171X (SEFYCU 2822598), va acordar el següent:

Antecedents

1. Dia 26 d'octubre de 2021 el Director Insular de Mobilitat va emetre una memòria justificativa de la tramitació del conveni d'adhesió del Consell de Mallorca al Consorci de Transports de Mallorca, indicant que aquests conveni té com a objectiu millorar en la planificació i gestió conjunta dels serveis i infraestructures vinculades a la mobilitat per poder oferir un model de mobilitat el mes integrador, eficient, accessible i net possible. La clàusula 2 del conveni fixa un termini de vigència d'aquest conveni de quatre anys des de la seva signatura, termini que es podrà prorrogar, mitjançant acord exprés de les parts per successius períodes d'un any, fina a un màxim de quatre anys.

Dia 26 d'octubre de 2021 el Sr. Pedro Ripoll Domenech, responsable de Recursos Humans –Administració Econòmica del Consell de Mallorca, va quantificar el cost de contractació d'un tècnic grup A (A1-23-34) de l'Àrea de Tecnologies de la Informació i Comunicació per al Consorci de Transports de Mallorca durant quatre anys amb un resultat de 205.290 €.

Dia 14 de desembre de 2021 va tenir entrada en el registre general del Consell de Mallorca, amb núm. 51880/2021, l'informe del tècnic de turisme de la Fundació Mallorca Turisme valoratiu de la campanya de difusió i foment del transport públic a l'illa de Mallorca entre els turistes durant quatre anys.

Segons consta en el certificat de dia 29 de desembre de 2021, el Consell d'Administració del Consorci de Transports de Mallorca (CTM), en  sessió ordinària del dia 28 de desembre de 2021, va adoptar el següent acord:

“El Consell d'Administració, per unanimitat, autoritza la signatura del conveni regulador de les condicions d'adhesió del Consell de Mallorca al Consorci de Transports de Mallorca, que s'adjunta com a annex”

Dia 10 de gener de 2022 el Secretari Tècnica de Mobilitat e Infraestructures va emetre informe on es proposa l'ús de part del crèdit de la plaça 394 (enginyer -a de conservació) per tal de dotar al Consorci de Transports de Mallorca d'un/a tècnic/a titulat/da superior-grup A de l'Àrea de Tecnologia de la Informació i Comunicació.

En un informe complementari de dia 11 de gener de 2022 el Sr. Pedro Ripoll Domenech, responsable de Recursos Humans-Administració Econòmica conclou que, la contractació prevista al punt 5 del conveni regulador de les condicions d'adhesió del Consell de Mallorca al Consorci de Transports de Mallorca (un/a tècnic/a titulat/da superior-grup A de l'Àrea de Tecnologies de la Informació i Comunicació) compta amb crèdit suficient i adequat i es pot afirmar que compleix amb el criteri d'estabilitat pressupostària.

La clàusula 4 del text del conveni que regula l'adhesió del Consell de Mallorca al Consorci de transports de Mallorca indica que:

“El Consell de Mallorca disposarà de veu i vot en les decisions del Consell d'Administració exercides a través del seu membre i per tant participarà de totes les funcions i responsabilitats pròpies del Consell d'Administració definides a l'article 17 del Decret 58/2013.

El Departament de Mobilitat i Infraestructures nomenarà un titular i un suplent que serà el membre del Consell d'Administració.”

S'han incorporat a l'expedient una memòria justificativa complementària de la Direcció Insular de Mobilitat, de data 31 de gener de 2022, així com memòria justificativa ampliada de la Fundació Mallorca Turisme, pel que fa a les campanyes de difusió i promoció de l'ús del transport públic de dia 27 de gener de 2022.

En data 12 de gener de 2022 la Secretaria General ha emès nota de conformitat.

Dia 1 de febrer, la Intervenció General ha emès informe de conformitat.

Fonaments de dret

L'article 118 i ss de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic regula els consorcis.

D'acord amb l'article 5 dels Estatuts del Consorci de Transports de Mallorca aprovats per Decret  58/2013, de 20 de desembre,  (BOIB 176, de 21 de desembre de 2013) indica que el Consorci de Transports de Mallorca (en endavant CTM) té per objecte articular la cooperació econòmica, tècnica i administrativa entre les administracions públiques i els ens públics i privats que si adhereixin per exercir de manera conjunta i coordinada les competències que els hi corresponen en matèria d'ordenació i gestió del transport públic regular de viatge.

L'article 11.2 dels Estatuts del Consorci de Transports de Mallorca, assenyala que el CTM pot ampliar la seva competència amb la incorporació d'altres administracions i entitats públiques o privades amb la subscripció dels convenis o acords d'incorporació corresponents. 

L'article 47.2 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les  Illes Balears, Indica que els acords dels ens locals per crear, adherir-se, modificar separa- se o dissoldre els consorcis, així com per aprovar o modificar els seus estatuts, s'han d'adoptar amb el vot de la majoria absoluta del nombre legal dels membres de la corporació. Els esmentats acords, juntament amb els estatuts, s'han de sotmetre a informació pública pel termini d'un mes, com a tràmit previ a l'aprovació definitiva.  

En virtut de tot el que s'ha exposat, proposo que tota vegada l'aprovi la Comissió Informativa General i de Comptes, elevi al Ple del Consell de Mallorca l'acord següent,

ACORD

1.- Aprovar inicialment l'adhesió del Consell Insular de Mallorca al Consorci de Transports de Mallorca amb la subscripció del conveni que s'adjunta com a annex amb aquesta proposta.

2.- Iniciar, d'acord amb l'article 47 de la Llei 20/2016, de 15 de desembre, el tràmit d'informació pública de l'aprovació inicial de l'adhesió del Consell Insular de Mallorca al Consorci de Transports de Mallorca amb la subscripció del conveni que s'adjunta com a annex, amb la corresponent publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, pel termini d'un mes, indicant que, si un cop finalitzat aquest termini d'informació pública no s'han presentat al·legacions, aquesta aprovació inicial s'entendrà definitiva.

3.- Nomenar al Sr. Ivan Sevillano Miquel, Conseller executiu del Departament de Mobilitat i Infraestructures membre titular del Consell d'Administració del Consorci de Transports de Mallorca, com a representant del Consell Insular de Mallorca.

4.- Nomenar al Sr. Gonzalo Llamas Navarro, director insular de Mobilitat, membre suplent del Consell d'Administració del Consorci de Transports de Mallorca, com a representant del Consell Insular de Mallorca.

5.- Notificar l'acord als interessats.

 

Palma, document signat electrònicament (14 de febrer de 2022)

El secretari general Antoni Benlloch Ramada

 

ANNEX Conveni regulador de les condicions d'adhesió del Consell de Mallorca al Consorci de Transports de Mallorca

Parts

Josep Marí Ribas, president del Consorci de Transports de Mallorca (CTM).

Catalina Cladera Crespí, Presidenta del Consell de Mallorca

Ivan Sevillano Miguel, Conseller executiu del Departament de Mobilitat i infraestructures (Consell de Mallorca)

Antecedents

Les administracions representades pels sota signants, conscients de la necessitat de donar un vertader impuls a les polítiques de mobilitat sostenible en l'àmbit de l'Illa de Mallorca, es proposen avançar cap a una col·laboració en la gestió de la xarxa de transport públic.

Les xarxes de transport són la clau de volta sobre la que ha de pivotar un canvi decidit i valent per a un model de mobilitat que, de totes, reclama reduir sensiblement el pes dels viatges transport privat en els desplaçaments quotidians; substituint-los progressivament per viatges en transport públic, a peu o en bicicleta. També és necessari no perdre la connexió amb els nous desenvolupaments tecnològics que avancen cap a un ús de la mobilitat com a servei, combinant diferents modes en una única cadena modal a efectes tarifaris i de gestió, i de la qual les xarxes de transport públic n'han d'esdevenir l'eix vertebrador.

És hora, també, de trencar els límits administratius que històricament han estret el desplegament de les xarxes de transport; límits que han estat àmpliament superats per la realitat física i soci-territorial.

En el cas del Consell de Mallorca, es evident la seva naturalesa insular i per tant la seva relació amb la mobilitat de la illa.

Pràcticament la totalitat dels desplaçaments terrestres es realitzen per les carreteres de titularitat del Consell de Mallorca, a més, hi ha varis procediments administratius relacionats amb la mobilitat, en els quals aquesta institució te una actuació directa. 

En els últims temps el Consell de Mallorca ha avançat en el desenvolupament de plans i estratègies de mobilitat amb l'objectiu de connectar els elements de gestió de manera coordinada i coherent.

L'objectiu és que la ciutadania pugui rebre una oferta integrada de transport, tant d'infraestructures com de serveis, davant la dispersió dels poders de decisió que corresponen a les distintes autoritats de transport dins Mallorca. Això ha de redundar en una gestió del sistema més eficient, assegurant que l'exercici del dret a la mobilitat de la ciutadania es desenvolupi en les degudes condicions d'accessibilitat, seguretat, mediambientals i de qualitat, augmentat així les opcions d'accés als serveis i equipaments, als centres de treball, formació i oci.

Amb la Llei 8/2006, de 14 de juny, (BOIB núm. 88 de 22-06-2006) es va crear el Consorci de Transports de Mallorca (en endavant CTM) amb la finalitat d'articular la cooperació econòmica, tècnica i administrativa entre les administracions i els ens públics i privats que s'hi adhereixin per exercir de manera conjunta i coordinada les competències que els corresponguin en matèria d'ordenació i gestió del transport públic regular de viatgers. Els estatuts del CTM estan aprovats pel Decret 58/2013, de 20 de desembre.

L'article 9 dels estatuts del CTM determina que el aquest assumeix les competències que resultin dels acords o convenis d'incorporació subscrits amb altres administracions o entitats públiques o privades.

D'altra banda i d'acord amb l'article 11 dels mateixos estatuts, els membres fundacionals del CTM són la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, que actua mitjançant la conselleria competent en matèria de transports i l'empresa pública Serveis Ferroviaris de Mallorca; i pot ampliar la seva composició amb la incorporació d'altres administracions i entitats públiques o privades amb la subscripció dels convenis o acords d'incorporació corresponents.  

Des del CTM es promouen polítiques de foment, planificació, ordenació i gestió dels serveis de transport públic regular de viatgers de Mallorca.

Des del Consell de Mallorca es promou la planificació i gestió global de les polítiques de mobilitat que afecten a la xarxa viària de l'illa de Mallorca.

També s'ha de tenir en compte, que malgrat aquest conveni no en faci referència, perquè el traspàs de competències de transports terrestres queda fora de l'àmbit competencial del CTM, aquest conveni pot servir com a un primer pas per a què el Consell de Mallorca s'impliqui més directament en la gestió de la mobilitat. 

Les parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest conveni, d'acord amb les següents

Clàusules

1.    Objecte

Aquest conveni té per objecte regular les condicions i els compromisos en l'àmbit del transport públic regular de viatgers d'ús general de Mallorca, entre el Consell de Mallorca i el CTM, derivats de la incorporació del Consell de Mallorca al consorci.

Aquests compromisos han de girar entorn de la planificació i ordenació d'infraestructures i serveis de mobilitat, (transports terrestres) i a la promoció, informació i serveis d'atenció a l'usuari del transport públic (residents i visitants).

2.    Vigència

El termini de vigència d'aquest Conveni serà des de la seva signatura i tindrà una duració de 4 anys.

Es podrà prorrogar, mitjançant acord exprés de les parts, per successius períodes d'un any, fins a un màxim de 4.

3.    Compromisos

3.1.    El CTM es compromet a:

3.1.1.    Informar, consultar i fer participar de les seves actuacions al Consell de Mallorca.

3.1.2.    Escoltar i consultar el Consell de Mallorca a través del seu membre en el  Consell d'Administració.

3.1.3.    Orientar i facilitar la informació i els estudis referits a l'àmbit d'actuació del Consell de Mallorca.

3.2.    El Consell de Mallorca es compromet a:

3.2.1.    Destinar personal del Departament de Mobilitat i Infraestructures per desenvolupar funcions que derivin del compliment d'aquest conveni. 

3.2.2.    Donar la informació que necessiti el CTM per al compliment de les seves actuacions o funcions, especialment en matèria de mobilitat.

3.2.3.    Participar en les despeses generals del funcionament del CTM, quan hi hagi acord i en els termes en què s'acordi.

3.2.4.    Promocionar el servei del TIB com a part de la promoció turística de Mallorca.

4.    Sobre la nou vocalia

El Consell de Mallorca disposarà de veu i vot en les decisions del Consell d'Administració exercides a traves dels seus membres i per tant participarà de totes les funcions i responsabilitats pròpies del consell d'administració definides a Art 17 D 58/2013.

El Departament de Mobilitat i Infraestructures nomenarà un titular i un suplent que seran el membre del Consell d'Administració.

5.    Aportacions anuals

El Consell de Mallorca ha de dotar al consorci, com aportació al funcionament actual i futur del CTM, d'un tècnic/a titulat/ada superior-grup A de l'àrea de Tecnologies de la Informació i Comunicació, que estarà adscrit al Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca i s'hi haurà d'incorporat per qualsevol procediment de provisió d'ocupació de llocs de treball.

El Consell de Mallorca es compromet a realitzar campanyes de difusió i promoció de l'ús del transport públic, i cobrir el cost derivat d'aquestes promocions a través de la Fundació Mallorca Turisme. 

6.    Resolució

Són causes d'extinció del conveni:

a)    El transcurs del termini de vigència del conveni.

b)    L'acord unànime de tots els signants.

c)    Per decisió judicial declaratòria de la nul·litat del conveni.

En els casos d'extinció de les lletres b) i c), les partes consensuaran la manera de finalitzar amb les actuacions en curs. 

7.    Organisme mixt de vigilància

Es crea una Comissió de Seguiment d'aquest Conveni, com a òrgan mixt de vigilància i control, constituïda per dos representants del CTM i dos del Consell de Mallorca. La Comissió s'ha de reunir a instàncies de qualsevol de les parts totes les vegades que es consideri necessari, i té com a objectiu vetllar pel compliment adequat dels fins previstos al Conveni, així com resoldre els problemes d'interpretació i compliment que es puguin plantejar. Els acords s'adoptaran per unanimitat.

8.    Modificació

La modificació del Conveni requerirà l'acord clar i manifest de les parts signants.

9.    Jurisdicció

Atesa la naturalesa administrativa del Conveni, la jurisdicció contenciosa administrativa serà la competent per resoldre qualsevol discrepància o diferència.

Com a mostra de conformitat, signam aquest conveni en dos exemplars “