Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 76167
Acord del Consell de Govern de 14 de febrer de 2022 pel qual es crea l’Escola Infantil de primer cicle Es Racó de Tramuntana, de la qual és titular l’Ajuntament d’Estellencs

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 22 d'octubre de 2008, l'Ajuntament d'Estellencs va sol·licitar la creació d'una escola infantil de primer cicle amb una unitat mixta de primer cicle, d'acord amb l'article 17 i la disposició addicional segona de la Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació, i amb el Decret 119/2002, de 27 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament orgànic de les escoles públiques d'educació infantil, dels col·legis públics d'educació primària i dels col·legis públics d'educació infantil i primària.

En data 19 de juny de 2009, l'arquitecte del Servei de Projectes, Obres i Supervisió va emetre un informe favorable del projecte presentat. Posteriorment, la resolució del director general de Planificació i Centres aprovà el projecte d'obres de l'Escola Infantil incompleta de primer cicle, EI Es Racó de Tramuntana, d'Estellencs.

Segons estableix el punt 2 de la resolució esmentada, el titular del centre havia de manifestar a la Direcció General de Planificació i Centres, actual Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres, que les obres de les instal·lacions s'havien executat d'acord amb els plànols aprovats i, per tant, que el centre es trobava en disposició per a l'obertura segons el que s'estableix en l'article 7 del Reial decret 332/1992, de 3 d'abril, sobre autoritzacions de centres docents privats, per impartir ensenyaments de règim general no universitaris. El mateix punt establia que havia de presentar una relació del personal de què disposaria el centre des de l'inici de l'activitat, el qual ha de complir la normativa vigent quant a la titulació del professorat.

L'Ajuntament no va sol·licitar la visita d'obres i aquest expedient no va tenir continuïtat fins l'any 2021.

Per altra banda, el municipi d'Estellencs disposa d'un centre públic d'educació infantil de segon cicle i primària incomplet, el CEIP Gabriel Palmer. Va ser creat com a escola unitària per l'Ordre de 21 de juliol de 1969 per la qual se suprimeixen unitats escolars d'ensenyament primari (BOE núm. 181, de 30 de juliol) i, posteriorment, l'Ordre de 21 de juliol de 1989 per la qual es modifiquen centres públics d'educació general bàsica i preescolar a la província de Balears (BOE núm. 188, de 8 d'agost) va modificar la seva denominació, que passà a ser Gabriel Palmer, i li autoritzà dues unitats de primària. L'Ordre de 5 d'agost de 1994 per la qual es regula la implantació gradual del segon cicle de l'educació infantil (BOE núm. 201, de 23 d'agost) va implantar en aquest centre el segon cicle d'educació infantil.

La Resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca del Govern de les Illes Balears de 13 de gener de 2021 per la qual es publiquen les plantilles orgàniques i la relació de llocs de feina vacants del cos de mestres (BOIB núm. 8, de 19 de gener) va establir que la plantilla del CEIP Gabriel Palmer constava d'una plaça de mestre d'educació infantil i una plaça de mestre de primària.

En data 19 de febrer de 2021, el Departament d'Inspecció Educativa (DIE) va emetre un informe, que forma part de l'expedient, sobre la proposta de creació d'un centre pilot de 0 a 12 anys.

En aquest informe s'assenyalava que hi havia un edifici que estava destinat a ser una escola d'educació infantil de 0-3 anys i que es va construir una vegada realitzada la demolició de l'antiga casa del mestre. El promotor d'aquest edifici era el Departament de Cooperació Local del Consell Insular de Mallorca i la Conselleria d'Educació i Formació Professional va subvencionar una part d'aquest projecte. En l'informe també es proposava la creació d'un únic centre des del punt de vista administratiu que abastàs dels 0 a 12 anys, atès que l'edifici construït es trobava en una situació anòmala pel fet de ser creat amb la intenció de constituir un centre incomplet de 0-3 anys al costat del CEIP Gabriel Palmer.

En data 7 de juliol de 2021, l'Ajuntament d'Estellencs va tornar a sol·licitar l'obertura i el funcionament d'una escola d'educació infantil de primer cicle amb la denominació Es Racó de Tramuntana, que funcionaria de manera conjunta amb el CEIP Gabriel Palmer, que imparteix educació infantil de segon cicle i primària.

El 22 d'octubre de 2021, l'Ajuntament d'Estellencs va signar el conveni de col·laboració amb el Govern de les Illes Balears per millorar l'oferta de places públiques de primer cicle d'educació infantil i les condicions educatives de la primera infància, tot això de conformitat amb el que disposen l'article 25.2.n) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, l'article 29.2.p) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, i el Reial decret 332/1992, de 3 d'abril, sobre autoritzacions de centres docents privats per impartir ensenyaments de règim general no universitaris (BOE núm. 86, de 9 d'abril), modificat pel Reial decret 131/2010, de 12 de febrer (BOE núm. 62, de 12 de març)

En la mateixa data, l'Ajuntament d'Estellencs va signar una addenda al conveni de col·laboració, amb l'objecte de fixar la col·laboració per a la gestió de l'Escola Infantil Pública de primer cicle (EI) Es Racó de Tramuntana, amb una unitat mixta d'1 a 3 anys, i el CEIP Gabriel Palmer.

En els compromisos signats per part de la Conselleria d'Educació i Formació Professional, s'autoritza la integració d'aquesta unitat de primer cicle d'educació infantil del centre EI Es Racó de Tramuntana, en el funcionament del CEIP Gabriel Palmer. En d'ambdós centres la titularitat correspon a l'Ajuntament d'Estellencs.

Com a conseqüència de l'anterior, cal dotar la quota del CEIP Gabriel Palmer amb una plaça de mestre d'educació infantil, a mitja jornada, perquè es dediqui tant al primer com al segon cicle d'educació infantil.

Quant a les funcions de direcció dels dos centres, les assumirà la directora del CEIP Gabriel Palmer.

En data 20 d'octubre de 2021, es va realitzar la visita d'obres i es va verificar que l'escola té la distribució d'espais adient. L'arquitecte de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, va comprovar que els espais s'ajustaven als darrers plànols presentats i en va emetre un informe favorable amb data 25 d'octubre de 2021, en què destacava el bon estat general de les instal·lacions després de més de deu anys que han passat des que es va construir l'edifici que acull l'escola infantil.

La Comissió de Valoració de la Qualificació del Professorat de Centres d'Educació Infantil de Primer Cicle, en data 17 de novembre de 2021, va emetre un informe desfavorable sobre la titulació aportada pel titular del centre incomplet de primer cicle EI Es Racó de Tramuntana, però va informar-ne favorablement de manera provisional d'acord amb la disposició transitòria cinquena del Text consolidat del Decret 23/2020, de 31 de juliol, pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil, proposant l'obertura i funcionament del centre EI Es Racó de Tramuntana.

També s'ha verificat que l'escola compleix la resta dels requisits exigits pel Decret 23/2020, de 31 de juliol, segons consta en l'informe del director general de Planificació, Ordenació i Centres de 24 de gener de 2022.

Per tot això, de conformitat amb el que disposen els articles 17 i 18 de la Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, i l'article 19 del Reial decret 2274/1993, de 22 de desembre, de cooperació de les corporacions locals amb el Ministeri d'Educació i Ciència (BOE núm. 19, de 22 de gener de 1994), el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Formació Professional, en la sessió de 14 de febrer de 2022, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Crear l'Escola Infantil Pública de primer cicle Es Racó de Tramuntana, de la qual és titular l'Ajuntament d'Estellencs, que queda configurada de la manera següent:

Codi de centre: 07016402

Denominació genèrica: escola infantil pública de primer cicle

Denominació específica: Es Racó de Tramuntana

Titular: Ajuntament d'Estellencs

Domicili: c. de sa Síquia, 4

Localitat: Estellencs

Municipi: Estellencs

CP: 07192

 

Ensenyaments autoritzats d'educació infantil de primer cicle:

Una unitat mixta d'1 a 3 anys

 

Quant al nombre de places escolars per a la configuració del centre, és d'aplicació la taula per a les unitats mixtes que disposa el Decret 23/2020, de 31 de juliol.

 

Places d'1 a 2 anys

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Places de 2 a 3 anys

14

13

11

10

8

7

5

4

2

1

Total de places (*)

15

15

14

14

13

13

12

12

11

11

(*) Amb el límit màxim que s'indica en la taula de configuracions, per a nins de 2 a 3 anys.

Segon. Establir que el centre, la creació del qual s'autoritza mitjançant aquest Acord, ha de complir amb el Codi tècnic de l'edificació (CTE), aprovat pel Reial decret 314/2006, de 17 de març, amb la normativa d'higiene i d'habitabilitat (el Decret 145/1997, de 21 de novembre, pel qual es regulen les condicions d'amidament, d'higiene i d'instal·lacions per al disseny i l'habitabilitat d'habitatges així com l'expedició de cèdules d'habitabilitat, modificat pel Decret 20/2007, de 23 de març) i amb les condicions arquitectòniques que possibiliten l'accés i la circulació de les persones amb problemes físics (la Llei 8/2017, de 3 d'agost, d'accessibilitat universal de les Illes Balears). La responsabilitat per l'incompliment de les condicions esmentades correspon al titular del centre.

Tercer. Facultar el conseller d'Educació i Formació Professional, a través de la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres, perquè adopti les mesures necessàries per a l'execució d'aquest Acord.

Quart. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament d'Estellencs i a l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància de la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa.

Cinquè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 14 de febrer de 2022

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez