Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MOBILITAT I HABITATGE

Núm. 48756
Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge 27 de gener de 2022 per la qual es convoquen els exàmens per obtenir les titulacions per al govern d’embarcacions d’esbarjo

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

D'acord amb el Reial decret 875/2014, de 10 d'octubre, pel qual es regulen les titulacions nàutiques per al govern de les embarcacions d'esbarjo; el Reial decret 238/2019, de 5 d'abril, pel qual s'estableixen habilitacions annexes a les titulacions nàutiques per al govern de les embarcacions d'esbarjo i s'actualitzen les mesures de seguretat en la utilització de les motos nàutiques, i l'Ordre del conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori de 28 de gener de 2009, sobre organització i procediments administratius en matèria de titulacions i ensenyaments nàutics d'esbarjo, en l'ús de les facultats que em confereix el Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

Resolució

1. Convocar els exàmens teòrics per obtenir les titulacions per al govern d'embarcacions d'esbarjo, d'acord amb les bases que figuren en l'annex 1 d'aquesta Resolució.

2. Aprovar els models de sol·licitud, que s'adjunten en els annexos 2, 3, 4 i 6 d'aquesta Resolució.

3. Aprovar les normes de participació en les proves de l'annex 5 d'aquesta Resolució.

4. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Mobilitat i Habitatge, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en el dia de la signatura electrònica (1 de febrer de 2022)

El conseller de Mobilitat i Habitatge

Josep Marí i Ribas

  

 

ANNEX 1

Bases de la convocatòria

 

Primer

Normes generals

Els programes teòrics per obtenir els títols per al govern d'embarcacions d'esbarjo s'ajusten al que disposa el Reial decret 875/2014, de 10 d'octubre, pel qual es regulen les titulacions nàutiques per al govern d'embarcacions d'esbarjo.

Segon

Requisit d'edat

1. Per obtenir els títols nàutics regulats en aquesta convocatòria l'interessat ha de tenir 18 anys en el moment en el qual faci les proves.

2. Sens perjudici del que disposa l'apartat anterior, els menors d'edat que hagin fet 16 anys en el moment de la realització de les proves poden obtenir el títol de patró per a navegació bàsica, sempre que acreditin, mitjançant la presentació per escrit, el consentiment dels pares o tutors.

Tercer

Sol licitud

La sol·licitud d'admissió als exàmens es farà, preferentment, a través de la seu electrònica mitjançant l'enllaç http://www.caib.es/sites/transportmaritim i clicant en la pestanya «Matrícula exàmens».

Així mateix, la inscripció pot fer-se mitjançant la presentació de la sol·licitud corresponent, segons els models que s'adjunten com a annexos 2, 3 i 4, juntament amb la documentació que s'estableix en el punt següent. La sol·licitud de participació i la documentació es podran presentar en el Registre de la Direcció General de Transport Marítim i Aeri (c/ del Gremi de Corredors, 10, 3r pis, polígon de Son Rossinyol, Palma) sol·licitant cita prèvia en el telèfon 012 o a través de la pàgina web https://ac.fundaciobit.org/citaregistro/reservar-cita

Igualment, pot presentar-se en qualsevol dels llocs indicats en l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Tan sols es permetrà als aspirants una sol·licitud de participació a les proves per a l'obtenció de titulacions nàutiques per al govern d'embarcacions d'esbarjo per convocatòria.

Quart

Documentació per adjuntar amb la sol·licitud

S'ha d'adjuntar a la sol·licitud d'admissió a les proves la documentació següent:

a) La fotocòpia del DNI per als espanyols i el certificat NIE o, si s'escau, la targeta de residència vigent per als estrangers.

b) La fotocòpia del títol immediat inferior, en el cas que se sol·liciti l'examen de patró de iot i de capità de iot, o mòdul específic de patró d'embarcació d'esbarjo (PEE), o l'acreditació d'haver-lo sol·licitat i que es compleixen els requisits per expedir-lo a la data de la sol·licitud.   

c) El resguard del pagament dels drets d'examen, que les persones interessades han d'efectuar mitjançant l'ingrés del valor que correspongui, segons les taxes vigents per a cada titulació. El pagament ha de fer-se dins del període de presentació de sol·licituds de cada convocatòria que indica l'apartat vuitè i no s'accepten liquidacions anteriors ni posteriors. Només s'admeten ingressos individuals que identifiquin la persona que s'examina; en conseqüència, no s'admeten ingressos d'una pluralitat de taxes sense identificar els examinands fets per una tercera persona. Aquest ingrés s'ha de formalitzar en els comptes oberts a les entitats de crèdit i estalvi autoritzades. Per a això, s'ha d'emplenar el model d'imprès 046 (Taxes, preus públics i sancions, altres ingressos), disponible a la web de l'Agència Tributària de les Illes Balears, el qual ha d'estar validat per l'entitat de crèdit i estalvi mitjançant la certificació mecànica o la signatura autoritzada, o bé presentar el resguard del pagament telemàtic.

Si la matriculació es realitza a través de la seu electrònica de “Matricula exàmens” no s'ha de pagar la taxa abans d'iniciar el procediment. Aquest procediment ja inclou el pagament de les taxes de forma telemàtica.

d) L'autorització dels pares o tutors per als menors de 18 anys que han fet 16 anys i opten a patró de navegació bàsica.

e) Les persones amb discapacitat reconeguda que necessitin d'alguna mena d'adaptació per dur a terme les proves han de justificar-ho dins del termini de sol·licituds mitjançant un informe del Servei de Valoració i Orientació de la Discapacitat i la Dependència de la Direcció General d'Atenció a la Dependència.

 

 

Cinquè

Proves específiques

1. Les persones que opten per examinar-se únicament de la part específica de patró d'embarcacions d'esbarjo (PEE) —unitats teòriques 7, 8, 9, 10 i 11 del temari—, per estar en possessió del títol de patró de navegació bàsica, o haver aprovat l'examen teòric per obtenir el títol de patró de navegació bàsica o la part general del PEE, han d'indicar aquesta circumstància en la sol·licitud amb la finalitat de matricular-se en la prova específica.

2. Les persones que s'examinen de patró de iot o capità de iot han d'indicar, si escau, si tenen aprovat algun dels dos mòduls de l'examen de patró de iot o capità de iot d'acord amb el Reial decret 875/2014 i la convocatòria en què el varen aprovar (conserven l'aprovat per dues convocatòries consecutives de les proves en aquesta Administració) i si volen examinar-se únicament del mòdul pendent.

3. En el cas que no quedi clar si s'opta per l'examen del mòdul pendent o complet, per a patrons i capitans de iot, o de la part específica del PEE o de l'examen complet, o no s'acrediti estar en possessió del títol de patró de navegació bàsica que permet la realització de l'examen del mòdul específic de patró d'embarcacions d'esbarjo, es matricularà d'ofici els sol·licitants en el mòdul o part pendent d'aprovar, i aquests podran al·legar el que considerin en les llistes provisionals d'admesos.

4. Aquelles persones que han aprovat l'examen teòric per obtenir el títol de patró de navegació bàsica o la part general de PEE conserven l'aprovat per dues convocatòries consecutives de les proves en aquesta Administració.

Als efectes descrits en els paràgrafs anteriors, quant a la conservació de qualificacions durant dues convocatòries consecutives, els aspirants en aquesta situació tan sols poden matricular-se en els exàmens d'una de les seus en cada convocatòria. Per tant, s'entén que la conservació durant dues convocatòries dona dret a examinar-se dues vegades únicament i en diferents convocatòries.

Igualment, en el cas que l'aprovat parcial d'un mòdul o part general de patró d'embarcació d'esbarjo hagi caducat, d'ofici es matricularà l'aspirant en la prova que correspongui.

Sisè

Titulació prèvia

Els requisits de titulació prèvia, si escau, es refereixen a la data de finalització del període de sol·licituds. En els expedients tramitats en aquesta Administració autonòmica, aquesta data és la de sol·licitud d'expedició, sempre que es reuneixin i s'hagin acreditat, en aquesta data, tots i cadascun dels requisits de la titulació prèvia requerida.

En el cas de titulacions tramitades en altres administracions, s'ha d'aportar aquesta titulació o un certificat de l'Administració en què se n'hagi sol·licitat l'expedició que acrediti que en la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds d'examen s'ha sol·licitat aquesta i que es reuneixen els requisits per expedir el títol previ necessari.

Setè

Taxa de matriculació

Per ser admès a l'examen corresponent s'ha de fer el pagament de la taxa de matriculació. L'import de les taxes d'examen, d'acord amb el que s'estableix en la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, és el següent:

Taxes:

Capità de iot: 100,48 €

Patró de iot: 80,46 €

Patró d'embarcacions d'esbarjo: 60,31 €

Patró per a navegació bàsica: 60,31 €

No presentar-se a l'examen no dona dret al canvi ni a la devolució de la matrícula, excepte per motius de salut, els quals ha de justificar degudament un facultatiu mèdic, o per causa de força major acreditada degudament.

Vuitè

Termini de matrícula. Data i localitat de realització dels exàmens

Les sol·licituds d'admissió als exàmens teòrics per obtenir titulacions per al govern d'embarcacions d'esbarjo han d'ajustar-se als terminis següents:

 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Convocatòria de març de 2022

- Termini de presentació sol·licituds: des del 7 fins al 18 de febrer de 2022.

- Lloc i data de realització dels exàmens:

PALMA

— Capità de iot: 1 d'abril de 2022

— Patró de iot: 1 d'abril de 2022

— Patró d'embarcacions d'esbarjo: 1 d'abril de 2022

— Patró per a navegació bàsica: 1 d'abril de 2022

MENORCA / EIVISSA

— Capità de iot: 29 de març de 2022

— Patró de iot: 29 de març de 2022

— Patró d'embarcacions d'esbarjo: 29 de març de 2022

— Patró per a navegació bàsica: 29 de març de 2022

Convocatòria de juny de 2022

- Termini de presentació sol·licituds: des del 2 a 13 de maig de 2022

- Lloc i data de realització dels exàmens:

PALMA

— Capità de iot: 1 de juliol de 2022

— Patró de iot: 1 de juliol de 2022

— Patró d'embarcacions d'esbarjo: 1 de juliol de 2022

— Patró per a navegació bàsica: 1 de juliol de 2022

MENORCA / EIVISSA

— Capità de iot: 28 de juny de 2022

— Patró de iot: 28 de juny de 2022

— Patró d'embarcacions d'esbarjo: 28 de juny de 2022

— Patró per a navegació bàsica: 28 de juny de 2022

Convocatòria de setembre de 2022

- Termini de presentació sol·licituds: des de l'1 al 12 d'agost de 2022

- Lloc i data de realització dels exàmens:

PALMA

— Patró d'embarcacions d'esbarjo: 23 de setembre de 2022

— Patró per a navegació bàsica: 23 de setembre de 2022

MENORCA / EIVISSA

— Patró d'embarcacions d'esbarjo: 20 de setembre de 2022

— Patró per a navegació bàsica: 20 de setembre de 2022

 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Convocatòria de desembre de 2022

- Termini de presentació sol·licituds: des del 24 d'octubre al 4 de novembre de 2022.

- Lloc i data de realització dels exàmens:

 

PALMA

— Capità de iot: 16 de desembre de 2022

— Patró de iot: 16 de desembre de 2022

— Patró d'embarcacions d'esbarjo: 16 de desembre de 2022

— Patró per a navegació bàsica: 16 de desembre de 2022

MENORCA / EIVISSA

— Capità de iot: 13 de desembre de 2022

— Patró de iot: 13 de desembre de 2022

— Patró d'embarcacions d'esbarjo: 13 de desembre de 2022

— Patró per a navegació bàsica: 13 de desembre de 2022

El president del Tribunal ha d'anunciar els llocs i els horaris de realització dels exàmens en la pàgina web de la Direcció General de Transport Marítim i Aeri, una vegada finalitzat el termini de presentació de sol·licituds i amb set dies naturals d'antelació a la data de realització de les proves. També s'han d'indicar els materials o útils que han de tenir o que poden portar els candidats.

En cas que els exàmens es facin en més d'un torn, a causa de raons de salut pública, no es permetran els canvis de torn. El canvi d'illa de realització de l'examen també s'equipara al canvi de torn i, per tant, no es permeten canvis d'illa.

En vista de les sol·licituds presentades i de les disponibilitats de personal i infraestructures, el president del Tribunal podrà acordar modificar les dates per fer els exàmens en els dies necessaris, sempre anteriors o posteriors a les dates indicades en aquest apartat. Aquest acord s'ha de publicar en la pàgina web de la Direcció General de Transport Marítim i Aeri amb un mínim de set dies naturals d'antelació a la data de l'examen.

Novè

Llista provisional i definitiva

Finalitzat el termini per presentar les sol·licituds, s'ha de publicar una llista provisional d'admesos i exclosos en la pàgina web de la Direcció General de Transport Marítim i Aeri.

Els candidats que hagin resultat exclosos poden esmenar les deficiències en el termini de deu dies hàbils, d'acord amb el que estableix l'article 68.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Aquest termini d'esmena és per presentar els requisits no acreditats i no per emplenar aquells que s'han de tenir en la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds (pagament de taxes, requisits de titulació, etc.).

Els candidats que no completin la documentació en el termini esmentat anteriorment quedaran exclosos de la convocatòria, així com aquells que en el termini inicial de presentació de sol·licituds no complien els requisits per presentar-se a la convocatòria.

Les llistes definitives d'admesos i exclosos s'han de publicar almenys amb tres dies hàbils d'antelació a la data de realització de l'examen.

Qui no figuri a les llistes definitives d'admesos no podrà realitzar, en cap cas, les proves per a la obtenció de titulacions nàutiques pel govern d'embarcacions d'esbarjo.

Desè

Tribunals

El director general de Transport Marítim i Aeri nomenarà, prèviament a la realització de les proves de cada convocatòria, als membres del tribunal.

El Tribunal queda constituït vàlidament amb la presència del president i del secretari, o les persones que els substitueixin, i un dels vocals.

El president del Tribunal, en cas de ser necessari, pot nomenar el personal de suport o col·laborador necessari per al desenvolupament de cada convocatòria.

Els membres del Tribunal i el personal col·laborador tenen dret a percebre les indemnitzacions per les assistències en les quals intervinguin, sens perjudici de les dietes que, si s'escau, els corresponguin, d'acord amb el Decret 16/2016, de 8 d'abril, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret pel qual es regulen les indemnitzacions per raó del servei del personal al servei de l'Administració autonòmica de les Illes Balears; o, si escau, la prestació de serveis extraordinaris fora de l'horari o la jornada habituals de treball, en lloc de ser remunerada, es compensarà amb temps de descans en els termes prevists reglamentàriament.

Onzè

Qualificacions provisionals i definitives

Una vegada finalitzats els exàmens i feta la correcció pel Tribunal, la plantilla de resultats i les qualificacions provisionals s'han de publicar en la pàgina web de la Direcció General de Transport Marítim i Aeri.

Aquells exercicis amb defectes d'identificació (DNI incorrecte, model d'examen incorrecte, etc.) quedaran sense corregir, sens perjudici que es pugui sol·licitar l'esmena d'aquests errors dins del termini establert en el paràgraf següent i, en aquest cas, es considerarà com a revisió d'examen sense que es concedeixi un nou termini.

Els candidats disposen de cinc dies hàbils, a partir de l'endemà de la publicació de les qualificacions provisionals de la convocatòria de què es tracti, per presentar per escrit les reclamacions que considerin oportunes, raonades degudament, dirigides al president del Tribunal segons amb l'annex 6 de la convocatòria.

Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, el Tribunal es posarà en contacte amb els sol·licitants, de manera telefònica, per comentar les al·legacions i observacions sobre l'examen. Si el sol·licitant desitja fer la revisió de manera presencial a les oficines de la Direcció General de Transport Marítim i Aeri, haurà de comunicar-ho en aquest moment i se li facilitarà dia i hora en el qual es realitzarà la revisió.

Ateses i resoltes les al·legacions, es publicaran les llistes de qualificacions definitives en la pàgina web de la Direcció General de Transport Marítim. Contra les qualificacions definitives es pot interposar un recurs d'alçada en el termini d'un mes davant el conseller de Mobilitat i Habitatge, d'acord amb el que estableix l'article 121 i següents de la Llei 39/2015.

Els fulls de resposta dels exàmens es conserven durant un termini de cinc anys comptadors des de la data de la realització, sens perjudici de la consignació informàtica del resultat. La resta del material utilitzat en l'examen es conserva únicament durant un any. 

Documents adjunts