Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

INSTITUT MALLORQUÍ D'AFERS SOCIALS

Núm. 45753
Resolució de la Presidència de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) de dia 28 de gener de 2022, relativa a la modificació de la resolució de 16 de març del 2018, de prestacions econòmiques per a acolliments familiars permanents amb família extensa o aliena, temporals amb família extensa i temporals amb família aliena i per a acolliments preadoptius (BOIB Núm. 36, de 22 de març de 2018)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. En data de 19 de gener de 2022 va entrar en el Servei Jurídicoadministratiu l'informe proposta de la directora insular d'Infància i Família i del Cap del Servei d'Infància i Família de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, en el qual es proposa modificar la Resolució dictada per la Presidenta de l'IMAS en data 16 de març de 2018, de prestacions econòmiques per a acolliments familiars permanents amb família extensa o aliena, temporals amb família extensa i temporals amb família aliena i per la guarda amb fins d'adopció (BOIB Núm. 36, de 22 de març de 2018) i actualitzar els seus imports per a l'any 2022.

2. Amb aquesta resolució, els imports d'aquests ajuts i prestacions s'actualitzaran i publicaran en el BOIB, d'acord amb l'Índex de preus al consum real interanual publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), amb efectes de dia 1 de gener de cada any.

Atès la variació de l'Índex General Nacional segons el sistema IPC base 2016, des de novembre de 2020 a novembre del 2021 s'ha incrementat un 5,5%. A les quantitats resultants s'ha afegit l'increment de la Resolució d'actualització dels imports aplicables a les prestacions econòmiques publicada al BOIB Núm. 94 del 15 de juliol de 2021 i s'han aproximat.

3. El Servei Juridicoadministratiu i la Intervenció Delegada de l'IMAS han emès els informes favorables corresponents.

Fonaments de dret

1. Per acord del Ple del Consell de Mallorca, de data 11 d'abril de 2019, es varen aprovar els nous estatuts de l'IMAS (BOIB Núm, 67, de 18 de maig de 2019). Aquest organisme té com a objecte fonamental, d'acord amb l'article 2.1 dels seus Estatuts, l'exercici, en forma directa i descentralitzada, de les competències atribuïdes per qualsevol títol al Consell de Mallorca en matèria de serveis socials i protecció de menors.

2. D'acord amb l'article 3 dels Estatuts de l'IMAS, aquest organisme té personalitat jurídica pròpia i la capacitat d'obrar i autonomia de gestió necessària per complir els seus fins, entre les seves facultats al punt m) d'aquest article 3 es troba la d'atorgar ajuts.

3. Tal com disposa l'article 7.2 7) dels Estatus de l'IMAS, correspon a la presidència de l'IMAS aprovar les bases específiques i resoldre els procediments d'ajudes, prestacions i/o subvencions.

4. L'article 3.1 f) de la Llei 8/1997, de 18 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de tutela, acolliment i adopció de menors, estableix la competència per a assumir la guarda dels infants i adolescents d'acord amb el que estableixen els preceptes d'aquesta llei, l'article 172 bis del Codi civil i l'article 19 de la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor, de modificació parcial del Codi civil i de la Llei d'enjudiciament civil.

5. La Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'estatut d'autonomia de les Illes Balears destaca que un dels primordials àmbits d'actuació de les administracions públiques de les Illes Balears és la tutela social del menor. L'article 70 de l'Estatut d'autonomia atribueix, entre les competències pròpies dels consells insulars, en el punt 4, els serveis socials; i en el punt 8è, la tutela, l'acolliment i l'adopció de menors.

6. El Decret 40/2006, de 21 d'abril, del Govern balear, regula els acolliments familiars i a l'article 6 preveu que les persones i famílies acollidores poden rebre prestacions econòmiques per atendre les despeses derivades de la cobertura de les necessitats bàsiques i específiques dels menors acollits, que no seran en cap cas una subvenció i en conseqüència, no estan subjectes a l'ordenança general de subvencions del Consell de Mallorca, ni a la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

7. La Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears, consolida aquest règim legal.

8. La Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i de modificació parcial de les lleis reguladores de l'Impost sobre Societats, sobre la renda de no Residents i sobre el Patrimoni, estableix que aquestes prestacions són rendes exemptes de l'Impost sobre la Renda de Persones Físiques.

9. La Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i a l'adolescència, que estableix el tipus d'acolliment familiar com a mesura de protecció atenent a la seva duració i objectius.

10. La Llei Orgànica 8/2015, de 22 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i a l'adolescència.

11. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques, especialment l'article 39.3, que regula l'eficàcia retroactiva dels actes administratius.

12. El Reial decret 508/2001, de 11 de maig, pel qual s'aprova l'estatut de l'Institut Nacional d'Estadística.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. MODIFICAR la Resolució de 16 de març de 2018, de prestacions econòmiques per a acolliments familiars permanents amb família extensa o aliena, temporals amb família extensa i temporals amb família aliena i per a acolliments preadoptius (BOIB Núm. 36, de 22 de març de 2018) passant a titular-se «Resolució l'aprovació de la resolució de prestacions econòmiques per a acolliments familiars permanents amb família extensa o aliena, temporals amb família extensa i temporals amb família aliena i per a delegació de guarda amb finalitat d'adopció».

2. MODIFICAR alguns criteris i imports de les prestacions econòmiques de la Resolució de 16 de març de 2018, de prestacions econòmiques per a acolliments familiars permanents amb família extensa o aliena, temporals amb família extensa i temporals amb família aliena i per a acolliments preadoptius (BOIB Núm. 36, de 22 de març de 2018) i ACTUALITZAR els seus imports per a l'any 2022, amb el següent text:

«A) Prestacions econòmiques per a acolliments permanents amb família extensa, guarda en finalitat d'adopció i acolliments temporals amb família extensa:

a. Podran sol·licitar les prestacions econòmiques per a acolliments familiars les persones o famílies que tenguin atorgada la guarda de menors per l'IMAS. S' exceptuen d'aquest cas les persones o famílies que, per necessitat d'acreditació administrativa d'una guarda de fet davant l'Administració de l'Estat per a l'obtenció de la residència legal del menor, no havent estat valorada cap situació de risc o desemparament del precitat, hagin estat declarades aptes per a la seva guarda mitjançant la corresponent resolució administrativa d'acolliment familiar dictada per l'IMAS, no rebran aquesta prestació econòmica.

b. Els tècnics de referència de cada menor han de valorar les sol·licituds en funció de les circumstàncies econòmiques, personals i sociofamiliars de les persones o famílies acollidores de la unitat familiar, d'acord amb els següents criteris:

b.1. Factors econòmics.

Insuficiència de recursos econòmics propis de la unitat familiar en quantia suficient per a atendre les necessitats pròpies del menor acollit.

Ingressos mensuals de la totalitat de la unitat familiar, per la qual cosa els sol·licitants aportaran la documentació que els acreditin.

b.2. Factors personals i familiars.

Nombre de membres de la unitat familiar.

Edat dels membres de la unitat familiar.

Disminucions físiques i psíquiques.

Alteracions psicològiques.

Alteracions de la salut.

b.3. Factors laborals o socials.

Membres de la unitat familiar en edat laboral.

Ocupació/atur.

Expectatives de feina.

Suport social.

b.4. Característiques del menor acollit.

Presència de conductes disruptives.

Disminucions físiques o psíquiques.

Alteracions de la salut.

Altres.

c. Quantia econòmica:

c.1. La quantitat a percebre per les famílies en els acolliments de menors s'ha de determinar d'acord amb la proposta/valoració del tècnic responsable amb un import mensual per menor acollit de 430,00 €.

c.2. La quantitat a percebre per les famílies en els acolliments de menors, amb dificultats especials del menor i/o socioeconòmiques sobrevingudes de la família o altres situacions similars s'ha de determinar d'acord amb la proposta/valoració del tècnic responsable entre els següents imports:

- Nivell 1 de necessitats especials: 570,00 € per menor i mes

- Nivell 2 de necessitats especials: 755,00 € per menor i mes

- Nivell 3 de necessitats especials: 940,00 € per menor i mes

Els criteris i documents de valoració per determinar el nivell de necessitats especials dels menors són els següents:

NIVELL

CRITERI

I

1. Certificat de l'IBAS 33%

2. TDH / trastorns conductuals

3. Seqüeles maltractament abús sexual

4. Seqüeles síndrome d'abstinència

5. Acolliment familiar en llar funcional

II

6. Certificat de l'IBAS entre 34% i 65%

7. Valoració d'escolarització de NEE

8. Malaltia que implica dedicació sanitària

9. Acolliment familiar terapèutic

III

- Certificat de l'IBAS superior a 66%

- Malaltia que implica dedicació gaire bé exclusiva

 

c.3. Ajudes puntuals:

Són aquelles despeses no periòdiques el contingut de les quals es justifiqui per les necessitats personals del menors i que, amb caràcter restrictiu, s'enumeren i detallen dins la taula següent:

 

CONCEPTE

ABONAMENT

Llibres de text Material escolar Material informàtic

A l'hora d'iniciar un acolliment durant el curs escolar, o quant s'inicia els curs escolar.

El material informàtic queda referit als conceptes de pc's, tablets i ipads, amb les següents condicions:

-Es beneficiaran d'aquestes ajudes puntuals els nins que estudiïn educació primària i secundària.

-Sempre i quan formi part del projecte educatiu del centre escolar.

-Aquesta ajuda es concedirà una vegada cada quatre anys respecte a cada nin.

-S'abonarà el 50% de l'import dels pc's, tablets i ipad's sempre i quan l'import del 50% no superi els 420,00€. En el cas de llibres o llicències digitals es pagarà el 100% del seu import.

Matricules escolars, assegurances escolars

En aquells menors que a l'hora de començar l'escola o escoleta els hi fan abonar la matricula o assegurança escolar.

Activitats d'estiu

Les escoles d'estiu que hi assisteixen els nins durant les vacances escolars, es considera com ajuda puntual. Les famílies disposaran d'una quantitat màxima de 925,00€, d'ajudes puntuals per fer front a les despeses derivades d'activitats d'estiu, per el període comprès entre el 15 de juny i el 15 de setembre, que s'abonarà a contra factura.

Les guarderies de juliol i agost

Les guardaries de juliol i agost.

Dentista

En aquelles situacions que no les cobreixi el Sistema Públic de Salut, abans de fer el tractament es consultarà amb el tècnic referent per valorar la seva necessitat.

Metges

En aquelles situacions que no les cobreixi el Sistema Públic de Salut, i/o que s'allargui massa la cita amb el professional metge, abans de fer la petició es consultarà amb el tècnic referent per valorar la seva necessitat.

Logopedes

En aquelles situacions que no les cobreixi el Sistema Públic ( sanitat – escolar), i que el menor precisi del servei d'un logopeda, es consultarà amb el tècnic referent per valorar la seva necessitat.

Psicòlegs

En aquelles situacions que no les cobreixi el Sistema Públic de Salut, en cas que d'intervenció sigui més especialitzada, es consultarà amb el tècnic referent per valorar la seva necessitat.

Documentació personal del menor

La cobertura de les despeses pròpies de la documentació personal del menor (passaports, NIEs,documents notarials etc). Així com totes aquelles que es pugin considerar necessàries pel benefici del menor.

Activitats formatives per majors de 16 anys

Les activitats formatives necessàries dels menors, majors de 16 anys, per ajudar a preparar la seva emancipació. A les ajudes periòdiques concedir una ajuda d'un màxim de 420,00€ per mes des de l'1 de setembre a 30 de juny, més l'abonament del material i l'indumentària necessària per dur a terme la formació

S'ha de determinar d'acord amb la proposta/valoració del tècnic responsable, i el seu abonament s'ha de fer per l'import efectiu, prèvia presentació de la corresponent factura original o document que ho justifiqui.

c.4. Les prestacions econòmiques que s'assenyalen a continuació s'han de determinar d'acord amb la proposta/valoració del tècnic responsable, amb els imports per menor acollit que s'assenyalen a continuació :

Escola matinera: 45,00 € mensuals.

Escoleta: 280,00 € mensuals.

Menjador escolar: 165,00 € mensuals.

Activitats extraescolars: 1 hora setmanal: 20,00 € mensuals i a partir de dues hores setmanals: 40,00 € mensuals.

Reforç escolar: 150,00 mensuals.

Els terminis durant els quals es faran les propostes d'ajudes periòdiques seran els següents:

 

CONCEPTE

PERÍODE

*Escola matinera

15 de setembre fins el 30 de juny

*Escoleta

1 de setembre fins el 30 de juny

*Menjador escolar

15 de setembre fins el 30 de juny

Activitat extraescolar

1 d'octubre fins el 30 de juny

Reforç escolar

1 d'octubre fins el 30 de juny

*En cas que el menor no hi vagi cada dia, o el menor hi vagi mitja jornada, l'import s'ajustarà proporcionalment a la utilització del servei.

c.5. Per sol·licitar l'abonament de les quantitats pagades per les famílies acollidores en concepte d'ajudes puntuals i periòdiques. Les famílies emplenaran un model normalitzat de sol·licitud que inclou les instruccions corresponents i que estarà disponible en el Registre General de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), per cada concepte d'ajuda puntual i periòdica d'escola matinera, escoleta, menjador escolar i activitats extraescolars. Aquesta sol·licitud s'haurà de lliurar en el Registre General de l'IMAS, i el termini de presentació de les factures puntuals serà de 6 mesos màxim, des de la data d'emissió de la factura.

B) Prestacions econòmiques per a acolliments temporals amb família aliena (Programa Famílies Cangur).

a. Les persones o famílies que tenguin atorgada la guarda temporal de menors per l'IMAS han de rebre una prestació econòmica.

b. Quantia econòmica:

b.1. L'ajuda inicial ha de ser de 500,00 €, import de pagament únic, per afrontar les primeres despeses de l'acolliment.

b.2. La quantitat a percebre per les famílies en els acolliments de menors s'ha de determinar d'acord amb la proposta/valoració del tècnic responsable amb un import mensual per menor acollit de 730,00 €.

b.3. La quantitat a percebre per les famílies en els acolliments de menors, amb dificultats especials del menor i/o socioeconòmiques sobrevingudes de la família o altres situacions similar. La prestació econòmica ha de ser determinada, prèvia valoració, pels tècnics de referència de cada acolliment, en funció de les circumstàncies i d'acord amb els criteris establerts a l'apartat b del punt A. S'ha de determinar d'acord amb la proposta/valoració del tècnic responsable entre els següents imports:

- Nivell 1 de necessitats especials: 955,00 € per menor i mes

- Nivell 2 de necessitats especials: 1.260,00 € per menor i mes

- Nivell 3 de necessitats especials: 1.560,00 € per menor i mes.Els criteris i documents de valoració per determinar el nivell de necessitats especials dels menors són els del quadre del punt c2 de la lletra A.

b.4. Ajudes puntuals:

Són aquelles despeses no periòdiques el contingut de les quals es justifiqui per les necessitats personals del menors i que, amb caràcter restrictiu, s'enumeren i detallen dins la taula recollida al punt c3 de la lletra A.

S'ha de determinar d'acord amb la proposta/valoració del tècnic responsable, i el seu abonament s'ha de fer per l'import efectiu, prèvia presentació de la corresponent factura original o document que ho justifiqui.

 

b.5. Les prestacions econòmiques s'han de determinar d'acord amb la proposta/valoració del tècnic responsable, amb els imports per menor acollit que s'assenyalen a continuació:

Escola matinera: 45,00€ mensuals.

Escoleta: 280,00€ mensuals.

Menjador escolar: 165,00 € mensuals.

Activitats extraescolars: 1 hora setmanal: 20,00 € mensuals i a partir de dues hores setmanals: 40,00 € mensuals.

Reforç escolar: 150,00 € mensuals.

Els terminis durant els quals es faran les propostes d'ajudes periòdiques seran els establerts al quadre de l'apartat c4 de la lletra A.

b.6. Per sol·licitar l'abonament de les quantitats pagades per les famílies acollidores en concepte d'ajudes puntuals i periòdiques es seguirà el procediment establert a l'apartat c5 de la lletra A.

C) Prestacions econòmiques per a acolliments permanents amb família aliena.

a. Les persones o famílies que tenguin atorgada la guarda permanent de menors per l'IMAS han de rebre una prestació econòmica.

b. Quantia econòmica:

b.1. La quantitat a percebre per les famílies en els acolliments de menors s'ha de determinar d'acord amb la proposta/valoració del tècnic responsable amb un import mensual per menor acollit de 505,00 €.

b.2. La quantitat a percebre per les famílies en els acolliments de menors, amb dificultats especials del menor i/o socioeconòmiques sobrevingudes de la família o altres situacions similar. La prestació econòmica ha de ser determinada, prèvia valoració, pels tècnics de referència de cada acolliment, en funció de les circumstàncies i d'acord amb els criteris establerts a l'apartat b del punt A. S'ha de determinar d'acord amb la proposta/valoració del tècnic responsable entre els següents imports:

- Nivell 1 de necessitats especials: 730,00 € per menor i mes

- Nivell 2 de necessitats especials: 1.035,00 € per menor i mes

- Nivell 3 de necessitats especials: 1.335 € per menor i mes.

Els criteris i documents de valoració per determinar el nivell de necessitats especials dels menors són els del quadre del punt c2 de la lletra A.

b.3. Ajudes puntuals:

Són aquelles despeses no periòdiques el contingut de les quals es justifiqui per les necessitats personals del menors i que, amb caràcter restrictiu, s'enumeren i detallen dins la taula recollida al punt c3 de la lletra A.

S'ha de determinar d'acord amb la proposta/valoració del tècnic responsable, i el seu abonament s'ha de fer per l'import efectiu, prèvia presentació de la corresponent factura original o document que ho justifiqui.

b.4. Les prestacions econòmiques que s'assenyalen a continuació s'han de determinar d'acord amb la proposta/valoració del tècnic responsable, amb els imports per menor acollit que s'assenyalen a continuació:

Escola matinera: 45,00 € mensuals.

Escoleta: 280,00 € mensuals.

Menjador escolar: 165,00 € mensuals.

Activitats extraescolars: 1 hora setmanal: 20,00 € mensuals i a partir de dues hores setmanals: 40,00 € mensuals.

Reforç escolar: 150,00 mensuals.

Els terminis durant els quals es faran les propostes d'ajudes periòdiques seran els establerts al quadre de l'apartat c4 de la lletra A.

b.5. Per sol·licitar l'abonament de les quantitats pagades per les famílies acollidores en concepte d'ajudes puntuals i periòdiques es seguirà el procediment establert a l'apartat c5 de la lletra A.

D) Pèrdua del dret a percebre les ajudes econòmiques:

Les famílies d'acolliments familiars que tenguin concedides ajudes econòmiques podran deixar de percebre-les en els següents supòsits:

( ) Per finalització de l'acolliment familiar.

( ) Per majoria d'edat del menor acollit.

( ) Per manca de col·laboració amb el Servei de Menors i Família.

E) Incompliment de les obligacions i reintegrament:

L'incompliment de les obligacions establertes a les famílies acollidores i el desistiment d'aquestes famílies a les prestacions i ajudes comportaran el reintegrament de les quantitat indegudament percebudes i l'exigència de l'interès de demora corresponent des del moment del seu pagament fins a la data en què s'acordaria la procedència del reintegrament o la data en què el deutor ingressi el reintegrament, si fos anterior. El procediment de reintegrament es regirà per les disposicions generals sobre procediments administratius contingudes en el Títol IV de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

F) Altres condicions:

- Les ajudes concedides s'hauran d'abonar amb càrrec a les partides pressupostàries de l'any en curs, i en funció de la disponibilitat pressupostària de l'any en vigor.

- D'acord amb aquest règim, els imports d'aquests ajuts i prestacions s'actualitzaran i publicaran en el BOIB en el mes de gener de cada any, d'acord amb l'Índex de preus al consum real interanual de setembre de l'any anterior publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), amb efectes de dia 1 de gener de cada any.

No obstant això, les quantitats corresponents a les ajudes puntuals derivades d'activitats d'estiu s'han d'actualitzar i publicar al BOIB en el mes de gener, d'acord amb l'índex de preus al consum real interanual de setembre de l'any anterior que publica l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A més, les prestacions econòmiques relacionades amb el curs escolar s'han d'actualitzar en el mes de setembre, d'acord amb l'index de preus al consum real interanual de juny de l'any anterior publicat a l'INE. Si la valoració és negativa no s'ha d'aplicar.

Amb independència de l'establert als paràgrafs anteriors, si, a proposta de la Direcció Insular de Menors i Família, es vol fixar un increment superior al publicat per l'INE, és necessari dictar una resolució expressa, que tindrà efectes des del dia primer del mes en què es publiqui en el BOIB la resolució d'actualització.

- Quan les ajudes facin referència a anys anteriors s'aplicaran les quanties de l'any en que es va produir l'activitat.»

3. AUTORITZAR la despesa per un import aproximat de tres milions dos-cents vint mil euros 3.220.000,00 € de les partides pressupostàries següents: 20.23135.48000 (família pròpia amb 2.030.000,00 € i amb nº de referència comptable 22022000613), 20.23135.48001 (família aliena amb 560.000,00 € i amb nº de referència comptable 22022000618), 20.23135.48002 (acolliments temporals i amb nº de referència comptable 22022000616) i 20.23135.48006 (ajudes escolars i amb nº de referència comptable 22022000619).

4. DETERMINAR que aquesta resolució entrarà en vigor el dia següent a la seva publicació al BOIB i generarà efectes des del dia 1 de gener de 2022.

5. ORDENAR la publicació d'aquesta resolució al BOIB i al tauler d'edictes de l'IMAS.

6. INFORMAR aquesta resolució al Servei de d'Infància i Família, al Servei de Gestió Econòmica i a la Intervenció Delegada.

Aquesta resolució no posa fi a la via administrativa i contra ella es pot interposar, d'acord amb l'article 28.1 dels Estatuts de l'IMAS aprovat pel Ple del Consell de Mallorca de data 11 d'abril de 2019 (BOIB núm. 67, de 18 de maig de 2019), recurs d'alçada davant el Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca, dins el termini d'un mes, comptador a partir del dia següent al de la notificació de la present resolució.

Contra la desestimació expressa del recurs d'alçada podrà interposar-se recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent al de la notificació de la desestimació de l'esmentat recurs.

Contra la desestimació per silenci del recurs d'alçada podrà interposar-se recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en qualsevol moment a partir del dia següent a la desestimació presumpta (tres mesos des de la interposició del recurs sense que s'hagi notificat la resolució). No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, i de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

   

Palma, 28 de gener de 2022

La presidenta de l'IMAS

Sofía Alonso Bigler