Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTA EUGÈNIA

Núm. 31938
Aprovació definitiva modificació ordenança municipal reguladora de guals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

No havent-se presentat cap reclamació o suggeriment durant el període d'exposició al públic, respecte a l'aprovació inicial de la modificació de l'ordenança municipal reguladora de guals, havent-se publicat l'anunci relatiu en el Boib núm. 167 de data 4 de desembre de 2021, d'acord amb l'article 17.3 de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es dóna per aprovada definitivament l'esmentada modificació, publicant-se íntegrament a continuació el text complet de l'ordenança:

Ordenança municipal reguladora de guals

Article 1.- Concepte.

Gual és la reserva d'un espai a la vi pública, amb o sense modificació de les voreres davant un edifici, amb finalitat de facilitar l'accés dels vehicles al seu interior.

Article 2.- Fet imposable.

Constitueix el fet imposable, la realització a la via pública o terrenys d'ús públic del següent aprofitament:

La reserva d'espai públic per l'entrada o pas de vehicles de dues o més rodes als immobles i solars d'ús privat, amb o sense modificacions de la vorera.

Article 3.- Òrgan competent, dipòsit i característiques.

L'Ajuntament és el competent per la concessió de llicències de guals. L'autorització de guals serà de caràcter regulat i sense perjudicis de tercers. La llicència no crearà cap dret subjectiu, i el titular pot ser requerit en tot moment perquè el suprimeixi en el moment que no hagi complit les obligacions de la present ordenança per la qual cosa el titular tendrà que refer la voravia i vorada a l'estat anterior.

Serà també necessària llicència per a modificació de guals.

El titular de la llicència serà l'únic responsable davant l'Ajuntament de les obligacions que es derivin del seu atorgament, amb independència de la persona que sigui l'usuari.

La placa senyalitzadora correrà a càrrec del contribuent i serà donada per l'Ajuntament.

En el cas que el contribuent necessiti dos o més guals per poder exercir el seu dret, només es considerarà efectes del pagament com un únic gual.

El titular podrà estacionar o autoritzar estacionar a un tercer davant del gual, sempre que el vehicle exhibeixi, a un lloc perfectament visible, el distintiu lliurat per l'Ajuntament que l'autoritza a tal efecte.

L'horari dels policies locals per a la retirada dels vehicles estacionats o aparcats davant els guals, serà de dilluns a divendres de les 08:00 hores del matí fins a les 20:00 hores del vespre, horari subjecte a disponibilitat del servei de policia.

Article 4.- Subjecte passiu.

Estan obligats a contribuir:

-Les persones físiques o jurídiques titulars de les respectives llicències.

-Els propietaris dels immobles on s'hagin establert l'entrada i sortida de vehicles.

Article 5.- Duració.

La llicència municipal de guals serà de duració indefinida d'ús permanent sense limitació horària a l'entrada – sortida de vehicles.

 

Article 6.- Requisits.

Per l'obtenció de llicència de guals s'ha d'acreditar:

-L'activitat del local del negoci exigeix l'entrada o sortida de vehicles.

-Disposar d'espai interior lliure per un o més vehicles quan es tracti d'establiments amb exigència de càrrega descàrrega de pesos importants.

-L'edificació destinada a habitacles amb l'obligació de disposar de garatge o aparcament interior.

-Aparcament a interior d'edificis sempre que la capacitat sigui, al menys, per a tres vehicles, o per habitatges aïllats unifamiliars o plurifamiliars (xalets o altres anàlegs).

Article 7.- Documents i característiques.

Els requisits per l'obtenció dels guals són els següents:

-S'ha d'indicar el número i característiques dels vehicles que puguin contenir el local o vivenda particular.

-Informe de viabilitat Policial on figurin les amplades de calçada i voreres i el correcte acondicionament de l'espai interior per a la funció d'aparcament.

Característiques:

-La longitud mínima dels guals serà de 4 metros de línia, els de major longitud es consideraran com la suma de la longitud mínima més la fracció corresponent. En cas de que la línia sigui menor es computarà pel pagament de la taxa com la fracció de la línia mínima.

-Les voreres dels guals hauran de ser pintades de color groc, format franja continua de l'amplada de l'encinta't.

-La placa s'ha de col·locar en un lloc ben visible.

Article 8.- Obligacions.

Les obligacions del titular de la llicència són les següents:

-La conservació en perfecte estat del paviment i de la placa senyalitzadora.

-Efectuar en el gual i al seu càrrec, les obres ordinàries de manteniment corresponents.

Article 9.- Quota tributària i pagament.

a) S'estableix un mòdul general de 50,00€ per 4 metres lineals i any.

b) En el cas de senyalitzacions per entrades, que per la seva poca amplària no permetin realitzar la maniobra d'entrada i sortida del vehicle de la cotxeria, i sempre que es consideri necessari senyalitzar, a més de la porta d'accés, la voravia d'enfront, la quota a satisfer s'incrementarà en 10,00€

c) Per cotxeres amb vàries places la tarifa a aplicar serà la següent:

-de 4 a 6 places, 65,00 €/any

-de 7 a 8 places, 75,00  €/any

-de 9 o més places, 95€ /any

d) Autorització per estacionar un vehicle davant del gual, 20,00 €/any

L'obligació de pagament de la taxa neix en el moment en que l'aprofitament sigui concedit o des de que el mateix s'iniciï, si es fa sense autorització. El pagament es realitzarà mitjançant transferència bancària i el dret tindrà una durada anual.

En cas de que la línia tingui una longitud superior a quatre metres, es podrà cobrar un plus de 10,00€ la línia, sempre d'acord amb l'informe tècnic de la Policia Local.

Article 10.- Infraccions.

Les infraccions són les següents:

A.-La construcció d'un gual sense haver obtingut la prèvia llicència.

B.-L'aparcament o estacionament davant un gual o línia groga, sense el distintiu lliurat per l'Ajuntament que ho autoritzi.

 

Article 11.- Sancions.

En cas de realitzar la infracció de l'apartat A de l'article anterior, la persona responsable serà sancionada amb una multa de 200,00 euros.

En cas de realitzar la infracció de l'apartat B, serà sancionat amb la multa que assenyala en cada moment la legislació estatal de la matèria, així com els costos del trasllat dels vehicles al dipòsit assenyalat per l'Ajuntament a la nota que deixarà exposada on es trobava el vehicle.

Article 12.- Prohibicions

-Queda prohibit qualsevol altra forma d'accés de vehicles a l'interior dels edificis mitjançant rampes o elements mòbils o fixos que envaeixin la vorera.

-L'existència d'un gual, impedeix l'estacionament de vehicles davant seu, encara que en el propi vehicle es trobi el conductor, amb l'excepció d'aquells que constin d'autorització mitjançant el distintiu lliurat per l'Ajuntament.

-No es concedirà la llicència de guals per aquells habitacles i locals, que per no estar el seu interior habilitat per l'estacionament d'un vehicle, no tenir la suficient amplada porta d'accés, o estar situats en vials que no permetin de disposar del suficient radi de gir per l'entrada, fossin causa que els vehicles obstaculitzessin la calçada per realitzar maniobra d'accés.

-La modificació posterior de qualsevol característica que consti a llicència del gual, la manipulació dels elements que el formen i/o l'ús diferent al destinat de l'interior del garatge. Seran els agents de la Policia Local els encarregats de fer les comprovacions periòdiques de vigilància del compliment del correcte ús del gual.

Article 13.- Anul·lacions.

Les llicències de guals s'anul·laran:

-Per no conservar en perfecte estat el seu paviment o pintura.

-Per ús indegut del gual.

-Per canviar les circumstàncies en base a les que es concedí la llicència.

-Per incompliment de qualsevol de les obligacions imposades en aquesta Ordenança.

La present ordenança entrarà en vigor a partir de la publicació del seu text íntegre en el B.O.I.B., el que es fa públic per a general coneixement.

  

Santa Eugènia, 24 de gener de 2022

El batle

Joan Riutort Crespí