Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE PORRERES

Núm. 26006
Acord del Ple de data 22 de novembre de 2021 pel qual s'aprova definitivament la Modificació d'ordenança fiscal núm. 7 Reguladora de la Taxa per l'obertura d'establiments i llicències d'activitats

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Com que no s'han presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord plenari provisional d'aquest Ajuntament de 22 de novembre de 2021 sobre la modificació d'Ordenança fiscal Reguladora núm. 7 de la Taxa Reguladora de la Taxa per l'obertura d'establiments i llicències d'activitats, el text íntegre del qual es fa públic en compliment de l'article 17.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març.

«ORDENANÇA FISCAL NÚMERO 7 REGULADORA DE LA TAXA PER OBERTURA D'ESTABLIMENTS I LLICÈNCIES D'ACTIVITAT

Article 1. Fonaments i naturalesa

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 144 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i de conformitat amb el que disposen els articles 15 i 20 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals (TRLRHL), aquest Ajuntament continuarà aplicant la taxa per serveis relatius a activitats, establiments i instal·lacions que es regirà per la present ordenança fiscal, les normes de la qual s'atenen al que preveu l'article 57 del TRLRHL.

Article 2. Fet imposable

2.1 Constitueix el fet imposable de la taxa la prestació de serveis i la realització de les activitats tècniques, administratives i de comprovació de competència municipal necessàries per a l'atorgament efectiu de la preceptiva llicència per determinar si és procedent atorgar la llicència d'activitat sol·licitada o si l'activitat comunicada realitzada, o que es pretén realitzar, s'ajusta a les determinacions de la normativa i de les ordenances municipals.

2.2 Als efectes d'aquest tribut, s'entendrà per establiment el lloc o local on habitualment s'exerceix o es pretén exercir qualsevol activitat, quan per la seva obertura i funcionament sigui necessària, en virtut de precepte legal, l'obtenció de la llicència municipal, comunicació prèvia o declaració responsable.

2.3 Tindran la consideració d'obertura:

a. La primera instal·lació o inici de qualsevol activitat a un establiment determinat.

b. La variació o ampliació de l'activitat desenvolupada a l'establiment, encara que hi continuí el mateix titular.

c. L'ampliació de l'establiment i qualsevol alteració que s'hi dugui a terme que afecti les condicions de la llicència atorgada.

d. El canvi de titularitat de les activitats existents.

Article 3. Subjectes Passius

Són subjectes passius contribuents obligats al pagament de la taxa les persones físiques i jurídiques i les entitats a les quals es refereix l'article 35.4 de la Llei general tributària (LGT), titulars de l'activitat que es pretén dur a terme o, si escau, que es desenvolupi a qualsevol establiment.

Article 4. Responsables

4.1 Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a les quals es refereixen els articles 41 i 32 de la LGT.

4.2 Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la LGT.

Article 5. Quota tributària

La quota tributària es determinarà d'acord amb les tarifes contingudes a l'annex de la present ordenança, establertes segons l'activitat dels establiments i la naturalesa de l'obertura d'acord amb l'article 2 de l'ordenança.

Article 6. Exempcions i bonificacions

Quant a bonificacions, les persones físiques sol·licitants de llicències regulades en aquesta ordenança amb una renda igual o inferior a una vegada i mitja el salari mínim interprofessional gaudiran d'una bonificació del 50%, un cop hagin lliurat la sol·licitud al Registre General d'Entrada.

Article 7. Meritació

7.1 Es merita la taxa i neix l'obligació de contribuir quan s'inicia l'activitat municipal que constitueix el fet imposable. A aquests efectes, s'entendrà començada aquesta activitat en la data de presentació de l'oportuna sol·licitud de la llicència d'obertura, de la presentació de la comunicació prèvia o de la declaració responsable, si el subjecte passiu la formula expressament.

7.2 Quan l'obertura s'hagi fet sense haver obtingut la llicència, o no s'hagi presentat la preceptiva comunicació prèvia o declaració responsable, la taxa es meritarà quan s'iniciï efectivament l'activitat municipal que condueixi a determinar si l'establiment reuneix o no les condicions exigibles, amb independència de la iniciació de l'expedient administratiu que es pugui instruir per autoritzar-ne l'activitat o decretar-ne el tancament, si no fos autoritzable l'obertura.

7.3 L'obligació de contribuir, un cop nascuda, no es veurà afectada per la denegació de la llicència sol·licitada o per la concessió d'aquesta condicionada a la modificació de les condicions de l'establiment, ni per la renúncia o desistiment del sol·licitant un cop concedida la llicència.

Article 8. Normes de gestió

8.1 Les persones interessades a aconseguir una llicència d'obertura i les declaracions responsables d'inici d'activitat presentaran a l'Ajuntament l'oportuna sol·licitud ajustada al model oficial que facilitarà l'Administració municipal, amb la qual s'adjuntarà la documentació necessària per tramitar l'expedient.

8.2 El procediment d'ingrés serà l'autoliquidació, d'acord amb l'article 27 TRLRHL. Els subjectes passius hauran d'autoliquidar la taxa en el moment d'iniciar la prestació del servei o activitat, mitjançant l'oportuna declaració-autoliquidació. D'acord amb el que disposa l'article 26 del TRLRHL, no es tramitaran les sol·licituds si no s'ha efectuat prèviament el pagament corresponent.

8.3 Si posteriorment a la iniciació del servei o activitat es varia o amplia l'activitat que s'hagi de dur a terme a l'establiment, o s'amplia el local inicialment previst, aquestes modificacions s'hauran de posar en coneixement de l'Administració municipal amb el mateix abast que a la declaració-liquidació prevista en el número anterior.

8.4 Les llicències es consideraran caducades si, després de concedides i notificades a la persona interessada, transcorren més de sis mesos sense que s'hagi produït l'obertura de l'establiment.

8.5 La no prestació del servei per causes alienes al contribuent suposarà la devolució de l'import abonat prèviament.

Article 9. Infraccions i sancions

En tot el que faci referència a la qualificació d'infraccions tributàries, així com a les sancions que corresponguin a cada cas, regirà el que disposen els articles 178 i següents de la LGT i disposicions complementàries.

Disposició Final

La present ordenança entrarà en vigor el dia de la seva publicació íntegra al Butlletí Oficial de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

 

ANNEX QUADRE DE TARIFES DE TAXES ACTIVITATS, ESTABLIMENTS I INSTAL·LACIONS

ACTIVITATS PERMANENTS

Activitats permanents majors (Taula 1) - Nota I: 1.000 €+ EURO/M2

Activitats permanents menors (Taula 2) - Nota I 450 €+ EURO/M2

Activitats permanents innòcues 150,00 €

 

ACTIVITATS NO PERMANENTS

Activitats no permanents majors 400,00 €

Activitats no permanents menors 250,00 €

Activitats no permanents innòcues 150,00 €

Activitats no permanents de recorregut 150,00 €

ACTIVITATS ITINERANTS

Activitats itinerants majors 250,00 €

Activitats itinerants menors 150,00 €

Activitats itinerants innòcues 100,00 €

TRASPÀS /CANVI DE TITULAR

Taxa per modificació del titular 100,00 €

MODIFICACIÓ D'ACTIVITAT I/O AMPLIACIONS DE SUPERFÍCIE

Per renovar l'autorització de música 100,00 €

Informe de viabilitat i actualitzacions de llicències 230,00 €

Precinte de locals, equip, instal·lacions o maquinària per execució forçosa de l'ordre de tancament d'activitats. Inclou el precinte 300,00 €

INFORMES TÈCNICS

Emissió d'informes tècnics no especificats anteriorment 50 €

TAULA 1- ACTIVITATS MAJORS

Superfície del local * Euros/m2

Fins a 250 m2 0,90 €

De 251 a 500 m2 0,85 €

De 501 a 1.000 m2 0,80 €

De 1.001 a 2.500 m2 0,75 €

Més de 2.500 m2 0,70 €

TAULA 2 - ACTIVITATS MENORS

Superfície del local * Euros/m2

Fins a 50 m2 1,00 €

De 51 a 100 m2 0,90 €

De 101 a 150 m2 0,85 €

De 151 a 200 m2 0,80 €

De 201 a 250 m2 0,75 €

Més de 250 m2 0,70 €

*Superfície del local s'entendrà com la superfície computable tal com estableix l'art. 4 de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears

Contra el present Acord, conforme a l'article 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar pels interessats recurs contenciós-administratiu, en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà al de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial, davant el Tribunal Superior de Justícia.

 

Porreres,  19 de gener de 2022

La batlessa Francisca Mora Veny