Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE FELANITX

Núm. 25986
Aprovació definitiva de la modificació dels Estatuts del Centre Cultural de Felanitx

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Expedient 2106/2021

A la sessió ordinària de l'Ajuntament Ple de dia 10 de gener de 2022, es va adoptar, entre altres, el següent ACORD que en la seva part dispositiva diu:

Primer. Tenir en compte les recomanacions de revisió de llenguatge de la proposta normativa presentades per l'Institut Balear de la Dona i que consten a l'apartat primer de l'informe d'impacte de gènere de dia 29 de novembre de 2021.

Segon. Aprovar definitivament la modificació dels Estatuts del Centre Cultural de Felanitx en els mateixos termes que es redacta a l'expedient.  (Annex I – Estatuts del Centre Cultural de Felanitx (Incorporades recomanacions llenguatge. IBDona)

Tercer. Publicar íntegrament el present acord, juntament amb el text dels estatuts, en el BOIB en forma legal.»

Recursos

Contra l'aprovació definitiva de l'esmentada modificació es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptats des del dia de la present publicació, d'acord amb el disposat en els articles 10.1.b i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Consulta i informació de l'expedient.

L'expedient se pot consultar en el departament de Secretaria de l'Ajuntament de Felanitx, amb cita prèvia, de dilluns a divendres, de les 9:00 h fins a les 14:00 h, excepte festius. Per obtenir informació de l'expedient es podran utilitzar els mitjans (direcció postal, telèfon i fax) que s'indiquen a continuació: Ajuntament de Felanitx, Plaça de la Constitució núm. 1 07200 Felanitx (Illes Balears) - Telèfon 971580051 - Fax 971583271

 

Felanitx, 18 de gener de 2022

El batle

Jaume Monserrat Vaquer

 

ANNEX

«ESTATUTS DEL CENTRE CULTURAL DE FELANITX

 

CAPÍTOL I

NATURALESA I FINS

Article 1. Constitució

El Centre Cultural de Felanitx és un organisme autònom de caràcter administratiu, constituït a l'empara de l'article 85.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, amb personalitat jurídica pròpia i que fixa el seu domicili a la plaça de Sa Font de Santa Margalida, 3, de Felanitx.

Article 2. Denominació i adscripció

  • L'Organisme Autònom constituït es denominarà Centre Cultural de Felanitx i es troba adscrit a la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Felanitx.

  • El Centre Cultural de Felanitx s'estableix en l'edifici denominat Casa Municipal de Cultura de Felanitx, amb domicili a la plaça de Sa Font de Santa Margalida, núm. 3, de Felanitx, de titularitat municipal, sense perjudici que el Ple de l'Ajuntament, a proposta de la presidència del mateix consell d'administració, pugui canviar en el futur aquesta seu a un altre lloc.

Article 3.- Personalitat jurídica.

Aquest Organisme té personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar amb la naturalesa jurídica d'organisme autònom local, i es regirà de conformitat amb l'ordenament jurídic vigent i els preceptes d'aquests Estatuts.

Article 4. Finalitats i atribucions.

El Centre Cultural té com a fins essencials els següents:

  • Fomentar les activitats culturals del terme municipal de Felanitx.

  • Contribuir a elevar el nivell cultural del terme municipal de Felanitx.

  • Conservar i estimular els valors culturals propis del terme municipal de Felanitx.

  • Fomentar la prestació de serveis de caràcter cultural amb un pla unitari i polivalent, amb independència de l'edat, sexe, condició física i psíquica i condició social de les persones usuàries.

  • Fomentar la igualtat de gènere entre dones i homes artistes, vetllant perquè aquesta igualtat sigui efectiva dins el camp de la cultura.

  • Coordinar els esforços i iniciatives dirigides al desenvolupament de les activitats culturals municipals.

  • Gestionar les aportacions econòmiques o patrimonials de qualsevol procedència per finançar activitats culturals, aprofitant eficaçment els fons destinats a aquestes activitats.

  • Fomentar el desenvolupament de les activitats culturals de Felanitx, i coordinar tots els esforços i la iniciativa que es realitzin com a una visió de conjunt, sense perjudici de les facultats que corresponen a les entitats respectives.

  • Organitzar i coordinar activitats culturals de tota casta, amb especial enfasi a la professionalització del sector.

  • Col·laborar amb les diferents associacions culturals i ens públics en la planificació de les activitats d'aquesta índole, amb una visió de conjunt sense perjudici del respecte a l'autonomia de cadascuna d'elles.

  • Donar compliment del codi de bones pràctiques en totes les activitats i accions desenvolupades com:

  • Les llibertats de creació i d'expressió són consubstancials a tota producció o manifestació artística i són drets fonamentals protegits per la Constitució Espanyola. És per això, que el Centre Cultural no censurarà ni modificarà en cap cas l'obra del o de l'artista. De la mateixa manera, no podrà establir mecanismes que impedeixin la seva correcta difusió sense l'autorització expressa del o de l'artista.

  • El Centre Cultural respectarà escrupolosament els drets morals del o de l'artista, d'acord amb la normativa vigent, i adoptaran les mesures necessàries al seu abast per tal que els col·leccionistes i el públic en general respecti també els esmentats drets. En especial, els informaran de la seva naturalesa irrenunciable i intransmissible així com del seu contingut.

  • La relació entre la persona artista i el Centre Cultural es basarà en la confiança mútua, la lleialtat, la confidencialitat en els pactes, actuaran amb total transparència i es fonamentaran en el tracte professional.

  • És responsabilitat del Centre Cultural que de l'activitat artística se'n realitzi una correcta difusió. La persona artista estarà assabentada dels àmbits i l'abast en què es realitzarà aquesta difusió i facilitarà tota la informació i material que es consideri necessari per tal d'assolir una correcta comunicació i, d'una manera especial, si s'hi organitzen activitats didàctiques i/o l'espai difusor és de titularitat pública i presta, per tant, un servei públic.

  • Les relacions professionals amb el Centre Cultural i el o l'artista, mediador/a o un o una agent estaran regulades, sempre que es pugui, mitjançant contracte signat per ambdues parts en què s'especificaran les condicions de la relació amb el màxim detall possible, a fi i efecte d'evitar divergències d'interpretació, en especial en matèria de cessió de drets de propietat intel·lectual.

  • El Centre Cultural complirà escrupolosament els drets econòmics del o de l'artista, tant els d'explotació com els de simple remuneració. Els drets econòmics es liquidaran al mateix autor/a, a través d'una entitat de gestió col·lectiva de drets o per algunes persones mediadores expressament facultades (distribuïdores). L'artista, atesa la seva condició d'autor/a, és l'única persona que pot decidir si posa la seva obra a disposició lliure del públic.

  • El Centre Cultural tindrà especial cura i un compromís clar de treballar per aconseguir la igualtat de gènere en el camp de la cultura, essent objectiu prioritari en totes les seves activitats, vetllar per la igualtat d'oportunitats entre homes i dones artistes

Article 5. Aquestes finalitats es desenvoluparan a través de les següents activitats:

  • Queda integrada per les activitats a desenvolupar amb la finalitat d'atendre les apetències culturals de la població. La seva organització s'efectuarà segons les necessitats i la demanda existents i possibilitats d'execució. S'hi inclouen cursos monogràfics, cicles de conferències, recitals, concerts, representacions teatrals, exposicions, projeccions cinematogràfiques, organització de festivals, cursos, taules rodones, etc.

  • Es fomentarà els estudis sobre temes i autors/res felanitxers/es que recullin tot el que en els seus llibres, revistes i enregistraments de qualsevol classe suposi una aportació a la cultura local.

  • S'editaran obres, fulletons, documents, treballs de recerca, etc, que pel seu interès i qualitat tinguin rellevància especial per a la cultura local.

  • Es donarà empenta als artistes lligats a Felanitx i Mallorca, amb accions com revisar l'obra i la trajectòria d'artistes consolidat, exposicions individuals o col·lectives. Les mostres aniran acompanyades d'una certa investigació i sempre que sigui possible quedarà reflectit en un catàleg de les obres exhibides.

  • Fer el servei de plataforma de llançament i suport de les persones artistes emergents en qualsevol procès creatiu i artístic.

  • Promoure amb prioritat la llengua i cultura catalanes, pròpies de les Illes Balears.

  • Tenir especial esment per aconseguir la plena igualtat d'oportunitats entre els artistes i les artistes que inclogui tots els àmbits de les arts en les activitats i actes programats, com la difusió i la investigació, potenciant les investigacions i edicions de l'obra, i la trajectòria d'artistes felanitxeres, exposicions individuals o col·lectives.

Article 6. Capacitats d'acció

Per al compliment dels seus fins el Centre Cultural està capacitat per a l'exercici de les següents activitats:

  • Construir i adquirir en propietat o en ús instal·lacions culturals.

  • Coordinar la utilització de les instal·lacions adscrites al Centre Cultural, així com els programes d'activitats culturals al terme municipal de Felanitx.

  • Contractar el personal tècnic i administratiu necessari per atendre les distintes finalitats del Centre Cultural.

  • Formalitzar convenis o contractes, públics o privats, relatius als actes d'adquisició i a l'administració de béns immobles o mobles necessaris per al compliment dels seus fins.

  • Organitzar tots els serveis del Centre Cultural de Felanitx.

  • Sol·licitar i acceptar subvencions, auxilis i altres ajudes de l'Estat, corporacions públiques i particulars.

Article 7. Centres

Per al compliment de les seves finalitats, i com a instruments específics per a actuacions pròpies i de la regidoria de Cultura, quedaran adscrits al Centre Cultural de Felanitx els següents edificis municipals:

  • Casa de Cultura de Felanitx

  • Auditori Municipal de Felanitx

  • Centre Cívic de Portocolom

  • Altres instal·lacions que la corporació municipal tengui a bé confiar-li.

 

CAPÍTOL II

ÒRGANS DE GOVERN I ADMINISTRACIÓ - ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT

Article 8. Òrgans de l'Organisme Autònom.

Són òrgans de govern del Centre Cultural:

  • La Presidència

  • La Direcció gerent

  • El Consell d'Administració

Article 9- Designació.

La Presidència del Consell.

Ostentarà la presidència del Centre Cultural de Felanitx el regidor o la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Felanitx, en la seva qualitat de president/a nat/nada del Consell d'Administració.

La Direcció gerent

Ostentarà la Direcció gerent un funcionari o una funcionària de carrera o laboral de l'Ajuntament de Felanitx, amb titulació universitària superior adient, o bé un/a professional extern/a amb titulació universitària superior adient i que compti com a mínim amb cinc anys d'exercici professional en gestió cultural.

Les persones representants del Consell d'Administració

El Consell d'Administració serà nomenat per la Corporació Municipal de l'Ajuntament de Felanitx. Estarà constituït per la presidència, la direcció gerent i un nombre de vocals no inferior a vuit ni superior a dotze, dels quals:

  • Cada partit polític amb representació a l'Ajuntament aportarà una persona representant.

  • La resta seran designats per la presidència i seran persones de significada inquietud cultural o artística disposades a col·laborar en les tasques de la institució, nomenades lliurement pel Ple de l'Ajuntament. En la seva composició es vetllarà per la presència igualitària d'homes i dones, i que hi hagi vocals provinents dels diversos nuclis de població que conformen el municipi de Felanitx.

Les persones representants del Consell d'Administració estaran subjectes al mateix règim d'incompatibilitats que els regidors o les regidores dins l'àmbit d'actuació del Centre Cultural.

El mandat del Consell d'Administració coincidirà amb el de la legislatura municipal amb els mateixos termes i condicions que les dels regidors o regidores, si bé continuaran desenvolupant les seves funcions fins que el nou consistori legalment constituït els confirmi en els seus càrrecs o els canviï. Aquesta sessió del consistori s'haurà de realitzar en un termini màxim de tres mesos a comptar des de la seva constitució.

 

Secció 1ª.

Del Consell d'Administració

Article 10.

1. El Consell d'Administració realitzarà sessió constitutiva, que serà convocada i presidida pel regidor o regidora del departament de Cultura, que n'és el president o presidenta nat/nada, dins els trenta dies següents al nomenament de les persones representants del Consell d'Administració amb un únic punt a l'ordre del dia:

  • Constitució del Consell d'Administració del Centre Cultural.

Article 11. Serà secretari o secretària del Centre Cultural, el o la de la corporació, amb funcions fedatàries i d'assessorament legal. Correspon la funció interventora i de tresoreria a l'interventor o interventora i al tresorer o tresorera, respectivament, de l'Ajuntament de Felanitx.

Article 12. Correspon al Consell d'Administració les següents atribucions:

a. Aprovar el Reglament de règim interior, el qual serà sotmès al Ple de l'Ajuntament per a la seva aprovació. Dit reglament haurà de preveure el règim de participació ciutadana al Consell d'Administració, d'acord amb el Reglament de participació ciutadana de l'Ajuntament de Felanitx.

b. Elaborar i aprovar inicialment el pressupost, amb el pla d'inversions i el programa financer que el complementi, i remetre'l al ple de l'Ajuntament per a la seva aprovació definitiva.

c. L'aprovació inicial de la plantilla de personal i les relacions de llocs de treball, en els termes fixats en la legislació local, per sotmetre-les a l'aprovació definitiva de l'Ajuntament, juntament amb el pressupost.

d. L'adquisició de patrimoni.

e. La contractació d'obres, serveis i subministraments, no atribuïts al director o directora i aprovar els projectes d'obres corresponents, relacionats amb el servei, dins dels límits del pressupost i de la seva competència.

f. Proposar les operacions de crèdit i tresoreria.

g. Fiscalitzar la gestió del director/a.

h. Autoritzar i disposar despeses i reconèixer obligacions, excepte les atribuïdes a la presidència.

i. Adoptar les mesures adequades per a la millor organització i funcionament del Centre Cultural.

j. Aprovar i remetre a l'Ajuntament la memòria anual de la tasca realitzada.

Contra els acords del Consell d'Administració, que no exhaureixen la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el batle/batlessa de l'Ajuntament de Felanitx.

 

Secció 2ª

de la Presidència del Centre Cultural

Article 13. La presidència del Centre Cultural ostenta les següents atribucions:

a. Representar el Centre Cultural.

b. Redactar l'ordre del dia, convocar, presidir i aixecar les sessions del Consell, i dirimir els empats amb el vot de qualitat.

c. Col·laborar en l'elaboració de pressupost amb el Consell d'Administració.

d. Contractar obres, serveis i subministraments la quantia dels quals no excedeixi del 10 per 100 dels recursos ordinaris del pressupost del Centre Cultural.

e. Totes aquelles que el Consell li confereixi.

Article 14. La presidència del Centre Cultural donarà compte succinta al Consell de les resolucions que hagués adoptat des de la darrera sessió, perquè aquest conegui i fiscalitzi la gestió.

 

Secció 3ª

de la direcció gerent del Centre Cultural

Article 15. La direcció gerent ostenta les següents atribucions:

a. Dirigir i impulsar les obres i serveis que afecten el Centre Cultural i hagin estat acordades, i demanar els assessoraments tècnics necessaris.

b. Exercir la superior direcció del personal.

c. Ordenar la publicació dels acords del Centre Cultural.

d. Adoptar, en cas d'urgència i baix de la seva responsabilitat, les mesures necessàries i adequades i donar-ne compte al Consell.

e. Col·laborar estretament amb el president o la presidenta en la proposta d'iniciatives per a la gestió de l'entitat.

 

CAPÍTOL III

PERSONAL

Article 16. El personal al servei del Centre Cultural estarà integrat:

a. Per funcionaris o funcionàries de carrera o de règim laboral de l'Ajuntament amb destinació al Centre Cultural.

b. Funcionaris de carrera del propi Centre Cultural.

c. Personal contractat en règim de dret laboral.

d. Personal eventual.

La plantilla, que l'aprovarà l'Ajuntament mitjançant el pressupost, tant de l'Ajuntament com del Centre Cultural, comprendrà tots els llocs de treball reservats a funcionaris, personal laboral i personal eventual.

Article 17. El personal al servei del Centre Cultural es regeix per les mateixes normes que regulen el règim del personal de l'Ajuntament pel que fa referència a plantilles, relacions de llocs de feina, retribucions, selecció i formació de funcionaris i situacions.

 

CAPÍTOL IV

 RÈGIM ECONÒMIC

Article 18. La hisenda del Centre Cultural estarà constituïda per:

a. Els crèdits inclosos en l'estat de despeses del Pressupost de l'Ajuntament i específicament consignats per al Centre Cultural.

b. Els rendiments del propi servei.

c. Les subvencions i aportacions d'altres administracions, entitats i particulars.

d. El producte de les operacions de crèdit.

e. Qualssevol altres que puguin ser-li atribuïdes en dret.

Article 19.

1. El Consell del Centre Cultural elaborarà un pressupost anual amb l'expressió xifrada conjunta i sistemàtica de les obligacions que, com a màxim, puguin reconèixer i dels drets que procedeixi liquidar durant l'exercici pressupostari, que coincidirà amb l'any natural, i a ell s'imputaran:

a. Els drets liquidats en l'exercici, qualsevol que sigui el període del que derivin.

b. Les obligacions reconegudes durant l'exercici.

2. El pressupost, amb els documents a què fa referència l'article 18 de Reial Decret 500/1990, de 20 d'abril, serà remès a l'Ajuntament abans del 15 de setembre de cada any.

Article 20. L'interventor o la interventora de l'Ajuntament fiscalitzarà els actes del Centre Cultural que donin lloc al reconeixement i liquidació de drets i obligacions o despesa econòmica, els ingressos i pagaments que d'aquells es derivin i la recaptació, inversions i aplicacions, en general, dels cabals públics administrats.

 

CAPÍTOL V

EL PATRIMONI

Article 21. El patrimoni del Centre Cultural està integrat pels béns que l'Ajuntament li agregui per al compliment de les seves finalitats i els que el Centre Cultural adquireixi amb càrrec als seus propis fons, i també les donacions de particulars.

Article 22.

1. L'Ajuntament pot adscriure al Centre Cultural béns de servei públic i patrimonials per al compliment del les seves finalitats.

2. Els béns i drets adscrits conserven la qualificació originària que els correspongui, i el Centre Cultural, només té facultats de conservació i utilització per al compliment dels fins que es determinin en l'adscripció.

3. El Centre Cultural pot vendre els béns adquirits per ell mateix, amb el propòsit de tornar al tràfic jurídic d'acord amb les seves finalitats peculiars, després d'autorització prèvia del Ple de l'Ajuntament.

 

CAPÍTOL VI

FUNCIONAMENT I RÈGIM JURÍDIC

Article 23.

1. El Consell d'Administració ha de realitzar sessions ordinàries com a mínim un cop al trimestre, i sessions extraordinàries quan ho disposi la Presidència o ho sol·liciti la quarta part, almenys, dels vocals.

2. Les convocatòries corresponen a la Presidència del Centre Cultural i han de ser notificades als membres del Consell amb una antelació de deu dies hàbils, llevat de les urgents que seran mínim de dos dies. En tot cas, s'ha d'adjuntar l'ordre del dia.

3. Les sessions del Consell d'Administració no seran públiques. No obstant això, la Presidència per iniciativa pròpia o per petició d'un/a membre del Consell d'administració podrà convidar a assistir a qualsevol persona o col·lectiu per expressar la seva opinió a les reunions que no tindrà dret a vot.

4. Els regidors o regidores podran assistir a les reunions amb veu però sense dret a vot.

5. Els/les membres dels Consell d'Administració, els convidats o les convidades i regidors o regidores no podran percebre cap tipus d'indemnització per aquestes assistències.

Article 24. La vàlida realització de les sessions requereix la presència de la majoria absoluta dels components del Consell en primera convocatòria, entre els quals necessàriament han de figurar la presidència en segona convocatòria, mitja hora més tard, un mínim de cinc membres, entre els quals necessàriament han de figurar la presidència. En qualsevol de les sessions per estar vàlidament constituïda ha d'estar present el secretaria o la secretària.

Article 25.

1. En tot allò no previst en els articles precedents, quant al funcionament del Centre Cultural regeixen les disposicions del règim local, que regulen el funcionament del Ple de l'Ajuntament.

3. Quant al procediment, el Centre Cultural es regeix pel disposat en la Llei 7/1985, de 2 d'abril, i en la legislació estatal sobre procediment administratiu comú.

Article 26. Els acords del Consell i les resolucions del president o presidenta es poden recórrer davant el batle o batlessa i els d'aquest esgoten la via administrativa i són executius i impugnables davant els tribunals competents.

 

CAPÍTOL VII

FACULTATS DE TUTELA DE L'AJUNTAMENT

Article 27. Les facultats de tutela de l'Ajuntament són les següents:

a. L'exercici de les funcions de control i fiscalització que, en aplicació de l'art. 85 bis de la Llei 7/1985, s'atribueixen al regidor delegat o la regidora delegada de Cultura.

b. El control i fiscalització dels òrgans de govern del Centre Cultural.

c. Aprovació de la plantilla, i pressupost, amb el pla d'inversions i els programes financers.

d. Aprovació del compte general.

e. L'alienació, cessió o gravamen de béns immobles. Anualment, es remetrà a la regidoria de Cultura l'inventari de béns del Centre Cultural.

 

CAPITOL VIII

MODIFICACIÓ DELS ESTATUTS I DISSOLUCIÓ DEL CENTRE CULTURAL

Article 28. La modificació d'aquests Estatuts s'ha d'ajustar als mateixos tràmits exigits per a la seva aprovació.

Article 29. El Centre Cultural pot ser dissolt:

a. Quan ho consideri convenient l'Ajuntament en base a les facultats d'aprovar les formes de gestió dels serveis que li atribueix l'article 22.2,f) de la Llei 7/1985 de 2 d'abril.

b. Per haver-se realitzat el fi pel qual es va constituir o per ser ja impossible aplicar a aquest les activitats i els mitjans de què disposaven, conforme estableix l'article 39 del Codi Civil.

Article 30. Un cop extingit el Centre Cultural de Felanitx, revertiran a l'Ajuntament els béns i dotació que aquest va constituir, amb els increments experimentats per beneficis derivats del servei o d'aportacions de tercers no destinades a una finalitat específica.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. El Centre Cultural no es fa responsable de les possibles lesions que puguin derivar-se de l'ús i gaudiment de les instal·lacions, i no existeix cap relació de dependència amb les persones usuàries, als afectes prevists a l'article 22 del Codi Penal.

Segona. El Centre Cultural pot exigir a les entitats usuàries de les instal·lacions una assegurança de responsabilitat civil, si cal.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Primera. Dins el termini de sis mesos, el Consell d'Administració haurà d'aprovar i remetre a l'Ajuntament per a la seva aprovació definitiva, la modificació del Reglament de règim interior del Centre Cultural, per adaptar-ho a la modificació dels presents Estatuts.»

 

Felanitx, 18 de gener 2022

El batle

Jaume Monserrat Vaquer