Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL DE GOVERN

Núm. 1630
Decret 1/2022 de 3 de gener pel qual s’aprova el Pla Especial enfront del Risc d’Inundacions

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 31.11 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, segons la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, atribueix a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desplegament legislatiu i execució en matèria de protecció civil i emergències.

En l'exercici de la competència esmentada, i d'acord amb el Reial decret 407/1992, de 24 d'abril, pel qual s'aprova la Norma bàsica de protecció civil, i amb la Directriu bàsica de planificació de protecció civil d'emergència davant el risc d'inundacions, aprovada per l'Acord del Consell de Ministres de 31 de gener de 1995, mitjançant el Decret 40/2005, de 22 d'abril, s'aprovà el Pla Especial per Fer Front al Risc d'Inundacions.

A hores d'ara, una vegada transcorreguts quinze anys des de l'aprovació del primer pla d'emergència per a inundacions, els registres ens permeten concloure que s'ha anat incrementant gradualment la intensitat d'aquest tipus de fenòmens, que alhora s'han fet més freqüents, i, per tant, ha augmentat el risc potencial envers les persones i els béns. Això fa necessària una revisió tècnica en profunditat del pla que permeti comprendre millor la problemàtica que envolta el risc derivat de les inundacions.

D'acord amb l'article 26.5 de la Llei 3/2006, de 30 de març, de gestió d'emergències de les Illes Balears, els plans de protecció civil d'àmbit autonòmic s'han d'aprovar per decret del Govern de les Illes Balears, amb l'informe previ de la Comissió d'Emergències i Protecció de les Illes Balears i l'homologació per part de la Comissió Nacional de Protecció Civil.

Aquest Decret s'adequa als principis de bona regulació aplicables a les iniciatives normatives de l'Administració autonòmica, conforme a l'article 49.1 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, establerts en la normativa estatal bàsica. En particular, s'ajusta als principis de necessitat i eficàcia, atès que el seu objecte és l'aprovació del Pla Especial enfront del Risc d'Inundacions, que estableix l'organització i els procediments d'actuació dels recursos i els serveis propis de la comunitat autònoma en els casos d'emergència per algun dels riscs recollits en el Pla. El Decret s'adequa també als principis de seguretat jurídica, proporcionalitat i eficiència, estableix una norma clara que assegura la millor protecció de l'interès general, sense imposar càrregues administratives no justificades, i la regulació que conté resulta proporcionada, tenint en compte la particular situació prevista i la necessitat de garantir el principi d'eficàcia en l'aplicació de les mesures que s'hi preveuen. Quant al principi de transparència, el projecte normatiu s'ha sotmès als tràmits d'informació pública i d'audiència als consells insulars i ajuntaments, d'acord amb l'article 24.3 de la Llei 3/2006, en relació amb l'article 58 de la Llei 1/2019.

D'acord amb l'article 2.2.d) del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, correspon a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat, mitjançant la Direcció General d'Emergències i Interior, l'exercici de la competència en matèria d'emergències i protecció civil.

Per tot això, amb els informes favorables de la Comissió d'Emergències i Protecció de les Illes Balears i de la Comissió Nacional de Protecció Civil, a proposta de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 3 de gener de 2022,

DECRET

Article únic

Aprovació del Pla Especial enfront del Risc d'Inundacions

S'aprova el Pla Especial enfront del Risc d'Inundacions, que s'incorpora com a annex a aquest Decret.

Disposició addicional única

Adaptació dels plans territorials insulars i municipals

D'acord amb el que disposa l'article 22.3 de la Llei 3/2006, les illes i els municipis han d'incorporar en els seus plans territorials, en el termini d'un any des de la seva aprovació, les previsions del Pla Especial enfront del Risc d'Inundacions que s'aprova mitjançant aquest Decret en tot allò que els afecti.

 

Disposició derogatòria única

Normes que es deroguen

Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin al que disposa aquest Decret, el contradiguin o hi siguin incompatibles i, en particular, el Decret 40/2005, de 22 d'abril, pel qual s'aprova el Pla Especial per Fer Front al Risc d'Inundacions.

Disposició final única

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 3 de gener de 2022

                                                                                                                                 

 

La presidenta

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat

Francesca Lluch Armengol i socias

Mercedes Garrido Rodríguez

 

 

Documents adjunts