Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SA POBLA

Núm. 624805
Aprovació definitiva de l’Ordenança Reguladora de l’ús dels vehicles de mobilitat personal (VMP) al municipi de sa Pobla

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En no haver-se presentat cap reclamació o el suggeriment durant el termini d'exposició al públic, l'acord inicialment adoptat pel plenari de data 4 de novembre de 2021 d'aprovació de  l'Ordenança Reguladora de l'ús dels vehicles de mobilitat personal (VMP) al municipi de sa Pobla s'ha d'entendre definitivament aprovat sense necessitat de nou acord exprés de conformitat amb allò que s'ha fixat en els articles 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i 102.1.d) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de Règim Local de les Illes Balears. 

El text íntegre de l'esmentada ordenança, es fa públic, per al seu general coneixement i en compliment del que es disposa en l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local. 

«ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DE L'ÚS DELS VEHICLES DE MOBILITAT PERSONAL (VMP) AL MUNICIPI DE SA POBLA

ÍNDEX SISTEMÀTIC

A. Competència, objecte i àmbit d'aplicació

Article 1. Competència

Article 2. Objecte

Article 3. Àmbit d'aplicació

B. Definició de vehicle de mobilitat personal (VMP) i vehicles exclosos

Article 4. Definició de vehicle de mobilitat personal

Article 5. Vehicles que queden exclosos de ser considerats VMP

C. Circulació, ús i estacionament

Article 6. Espais autoritzats per a la circulació dels VMP

Article 7. Condicions generals de circulació dels VMP

Article 8. Condicions d'estacionament dels VMP

Article 9. Immobilitzacions i retirada

D. Règim sancionador i responsabilitats

Article 10. Disposicions generals

Article 11. Determinació de la responsabilitat

Article 12. Procediment sancionador

Article 13. Infraccions lleus

Article 14. Infraccions greus

Article 15. Infraccions molt greus

Article 16. Sancions

Article 17. Incoació de procediment sancionador

E. Disposició addicional

A. Competència, objecte i àmbit d'aplicació

Article 1. Competència

L'Ajuntament de sa Pobla, en exercici de les competències municipals en matèria de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, que li atribueix la Llei reguladora de les bases de règim local, i en desenvolupament de la potestat reglamentària que aquesta li concedeix:

  1. Estableix les condicions de circulació i aparcament dels VMP en calçades, vies i espais urbans, voreres, parcs.
  2. Estableix les mesures de seguretat obligatòries per al seu ús, i les sancions corresponents quan s'incorri en infraccions d'aquesta ordenança.

Article 2. Objecte

Aquesta ordenança té per objecte donar cabuda als diferents modes de mobilitat existents i regular les condicions de circulació i estacionament dels VMP a les vies i espais urbans del terme municipal de sa Pobla, així com la regulació d'altres usos i activitats en les vies i espais públics, fent compatible l'equitativa distribució dels diferents modes de mobilitat, amb la necessària fluïdesa del trànsit rodat i amb l'ús dels carrers per part dels vianants.

Per aquest motiu l'Ordenança regula les normes de circulació i aparcament (si n'hi ha) dels VMP a les vies i espais urbans del terme municipal de sa Pobla.

Article 3. Àmbit d'aplicació

1. Les normes d'aquesta ordenança obliguen els titulars i les persones usuàries de les vies i dels espais lliures públics de titularitat municipal, i als de les vies privades de servitud o concurrència pública en el terme municipal de sa Pobla.

2. Com a norma general, s'ha de donar prioritat als vianants, i també als que facin servir VMP, quan comparteixin espai amb vehicles de major grandària, perillositat o impacte.

 

B. Definició de vehicle de mobilitat personal (VMP) i vehicles exclosos

Article 4. Definició de vehicle de mobilitat personal

Tal com avança la Instrucció de la DGT 2019-S-149 TV-108, els VMP són vehicles d'una o més rodes, dotats d'una sola plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics que poden proporcionar al vehicle una velocitat màxima per disseny compresa entre 6 i 25 km/h. Únicament poden estar equipats amb un seient o selló si estan dotats de sistema d'autoequilibratge.

Els vehicles que no se cenyeixin a la definició de VMP queden exclosos d'aquesta ordenança i, per tant, es regeixen per les normes d'aplicació corresponents.

Article 5. Vehicles que queden exclosos de ser considerats VMP

  • Vehicles sense sistema d'autoequilibratge i amb selló. Vehicles concebuts per a competició.
  • Vehicles per a persones amb mobilitat reduïda.
  • Vehicles amb una tensió de treball superior a 100VCC o 240VAC.
  • Vehicles inclosos en l'àmbit del Reglament (UE) N2 168/2013.
  • Bicicletes de pedaleig assistit.
  • Els vehicles que no superin la velocitat de 6 km/h tenen la consideració de juguetes. Les juguetes han de complir el Reial Decret 1205/2011, de 26 d'agost, pel que fa a la seva seguretat.

 

C. Circulació, ús i estacionament

Article 6. Espais autoritzats per a la circulació dels VMP

1. Carrers empedrats: es permet la circulació de VMP a un màxim de 10 km/h, respectant la preferència dels vianants i deixant una distància mínima de dos metres respecte a aquests.

2. Calçades fins als 30 km/h: es permet la circulació de VMP a una velocitat màxima de 25 km/h en el sentit senyalitzat de circulació i circulant com més a prop possible a la dreta de la calçada (podran fer-ho per l'esquerra quan les circumstàncies de la via no permeti anar pel costat dret o hagin de girar a l'esquerra).

Article 7. Condicions generals de circulació dels VMP

1. Es prohibeix la circulació dels VMP per les voreres, places, parcs, jardins i altres espais públics dedicats exclusivament als vianants.

2. Totes les persones usuàries dels VMP han d'obeir els senyals de circulació que estableixin una obligació o una prohibició, i han d'adaptar el seu comportament al missatge de la resta de senyals existents en les vies per les quals transiten o circulen.

3. L'edat mínima permesa per circular amb un vehicle de mobilitat personal és de 16 anys.

També podran circular amb VMP les persones menors de 16 anys que tinguin el carnet de ciclomotor (permís de conduir AM). No obstant això, les persones menors de 16 anys podran utilitzar els vehicles descrits fora de les zones de circulació en espais tancats al trànsit sota la responsabilitat de pares, mares i tutors, sempre que el vehicle sigui adequat a la seva edat, alçada i pes.

4. S'ha de conduir amb la diligència i precaució necessàries per evitar danys propis o als altres, evitant posar en perill a la resta de persones usuàries de la via. En els passos de vianants, els conductors i les conductores han de baixar del VMP, i passar quan puguin ser vistos pels vehicles de la calçada.

5. Hauran de circular respectant la preferència dels vianants i, en les zones de trànsit rodat, la prioritat establerta mitjançant senyalització.

6. No es pot fer cap maniobra brusca que afecti negativament la seva seguretat i la de les altres persones usuàries de la via.

7. S'ha de circular mantenint dos metres de distància mínima respecte a la línia de façanes i accés als immobles.

8. Els conductors no poden circular amb taxes d'alcohol superiors a les establertes reglamentàriament, ni sota els efectes de drogues.

9. No es pot circular amb auriculars, ni utilitzant dispositius mòbils.

10. Només es permet l'ús unipersonal dels VMP.

11. Els VMP han de disposar d'un timbre o dispositiu d'avís acústic i d'enllumenat, a més de, almanco, elements reflectors i sistema de frenada, tot això degudament homologat.

12. És obligatori l'ús d'armilla o peça reflectora a una alçada suficient per a poder ser visibles (per sobre de la cintura).

13. És obligatori l'ús de casc homologat.

14. És obligatori als VMP que circulin per vies de la zona urbana que disposin d'una assegurança de responsabilitat civil general, en cas d'accident, per danys personals i materials a terceres persones.

15. Està prohibit circular portant animals, amb corretja o sense.

16. Està prohibit conduir amb una sola mà.

17. En cap cas es permetrà que els VMP siguin arrossegats per altres vehicles.

Article 8. Condicions d'estacionament dels VMP

1. Els VMP només podran estacionar en els espais habilitats a aquest efecte a la calçada.

2. Els VMP han d'estacionar, de preferència, en els llocs específicament destinats a aquesta finalitat o, si no n'hi ha, en estacionaments de bicicletes.

En cas de no haver-hi llocs en els voltants o si aquests llocs estan ocupats, poden estacionar en altres llocs de la via no prohibits per aquesta Ordenança, complint les regles específiques:

  1. Es prohibeix fermar-los als arbres, semàfors, bancs, contenidors, papereres, marquesines de transport i elements de mobiliari urbà quan es dificulti la destinació o funcionalitat d'aquests elements.
  2. Es prohibeix aparcar davant zones on hi hagi reserves d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda, de càrrega i descàrrega en la calçada o de servei públic, durant les hores de reserva, i en guals permanents.
  3. Es prohibeix l'estacionament en llocs reservats a altres persones usuàries o serveis.
  4. Es prohibeix l'estacionament a les voreres quan s'impedeixi el pas dels vianants.

Article 9. Immobilitzacions i retirada

La immobilització i retirada dels VMP s'ha de fer d'acord amb algun dels següents punts:

  • Les condicions establertes per als vehicles en l'Ordenança municipal de circulació en el títol VIII.
  • RDL 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària.
  • L'incompliment d'algun o alguns dels punts exposats en els articles 6, 7 i 8 de la present Ordenança Municipal.

 

D. Règim sancionador i responsabilitats

Article 10. Disposicions generals

  • Les accions i omissions contràries al que disposa aquesta Ordenança constitueixen infracció administrativa, i han de ser sancionades en els termes que preveu la legislació sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària.
  • Les infraccions als preceptes regulats en aquesta Ordenança es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

Article 11. Determinació de la responsabilitat

La responsabilitat per les infraccions que disposa aquesta Ordenança recau directament en la persona autora del fet susceptible d'infracció. En els casos d'infraccions comeses per persones menors de 18 anys, els pares, mares, tutors, acollidors i guardadors legals o de fet hauran de respondre solidàriament de la infracció comesa per la persona menor d'edat.

Article 12. Procediment sancionador

La imposició de sancions per la comissió d'infraccions tipificades en aquesta Ordenança només pot acordar-se en virtut de procediment instruït d'acord amb el que disposa la legislació sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària i les seves ordenances de desenvolupament, i, supletòriament, a la normativa de procediment administratiu comú.

Article 13. Infraccions lleus

1. Circular sense mantenir la separació mínima de dos metres respecte als vianants, de manera que es perjudiqui o entorpeixi el trànsit normal.

2. No respectar els llocs d'estacionament autoritzats per als VMP.

3. Creuar un pas de vianants sense baixar de l'VMP.

Article 14. Infraccions greus

1. Incomplir les normes establertes pel que fa a limitacions de velocitat, sempre que no es consideri infracció molt greu.

2. Circular amb VMP sense tenir l'edat mínima permesa.

3. Circular amb VMP usant auriculars o mòbil.

4. Circular sense les mesures de seguretat establertes en aquesta Ordenança (timbre, sistema de frenada, casc homologat, llums, armilla i elements reflectants).

5. Circular sense assegurança de responsabilitat civil.

6. Circular per vies o zones prohibides, o per vies no autoritzades, en el cas de VMP destinats a oci o de repartiment de mercaderies.

7. Circular de manera negligent, o amb una sola mà.

8. Circular amb més d'una persona o portant animals.

9. Circular sent estirat per un altre vehicle.

Article 15. Infraccions molt greus

1. Circular excedint la velocitat màxima permesa en més d'un 50 per cent, en el cas de carrers empedrats aquest límit serà del 40 per cent..

2. Circular amb taxes d'alcohol superiors a les permeses, o sota els efectes de drogues.

3. Circular amb temeritat de manera que es posi en risc la mateixa seguretat o la de tercers.

4. Circular amb VMP que ofereixen prestacions superiors a les establertes per als VMP, o que hagin estat manipulats per alterar-ne la velocitat o les característiques tècniques.

Article 16. Sancions

Les sancions per la comissió d'infraccions regulades en aquesta Ordenança queden de la manera següent:

  1. Les infraccions lleus se sancionaran amb multes de 80 euros.
  2. Les infraccions greus se sancionaran amb multes de 200 euros.
  3. Les infraccions molt greus se sancionaran amb multes de 500 euros, tret de les infraccions per circulació sota els efectes de l'alcohol (que seran de 500 o 1.000 € en funció de la taxa d'alcoholèmia) o de drogues (1.000 €), com passa amb la resta de vehicles, segons el Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, o normativa posterior que la substitueixi.

Article 17. Incoació de procediment sancionador

El procediment sancionador s'ha d'incoar d'ofici per l'alcalde o la persona en qui delegui, d'acord amb la legislació aplicable, que tingui notícia dels fets que puguin constituir infraccions tipificades en aquesta Ordenança, per iniciativa pròpia o mitjançant denúncia dels agents encarregats del servei de vigilància de trànsit i control de la seguretat viària, o de qualsevol persona que tingui coneixement dels fets.

No obstant això, la denúncia formulada pels agents de l'autoritat encarregats del servei de vigilància del trànsit i notificada en l'acta al denunciat constitueix l'acte d'iniciació del procediment sancionador, amb caràcter general.

 

E. Disposició addicional

Aquesta normativa municipal està supeditada, en tot cas, al que estableix per als VMP a la normativa europea, nacional i autonòmica vigent.»  

Contra el present Acord es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Palma, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

 

Sa Pobla, 22 de desembre de 2021

El batle Llorenç Gelabert i Crespí