Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 551106
Acord del Consell de Govern de 15 de novembre de 2021 pel qual es declara l’ocupació urgent dels terrenys afectats per l’execució de la modificació núm. 1 del projecte d’obra «Conducció d’aigua potable de Maria de la Salut a Petra, del terme municipal de Maria de la Salut, Petra, Sineu i Ariany»

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Pla Hidrològic de la Demarcació Hidrogràfica de les Illes Balears, aprovat mitjançant el Reial decret 701/2015, 17 de juliol, a l'annex 11, preveu el programa d'actuacions i infraestructures per als anys 2015-2021 i recull el desenvolupament de les infraestructures hidràuliques de Mallorca cap a la zona de Llevant amb la finalitat de dotar d'aigua potable en quantitat i qualitat suficient d'acord amb la normativa sanitària, per tal de permetre reduir les extraccions dels aqüífers i afavorir-ne la recuperació.

L'Agència Balear de l'Aigua i de Qualitat Ambiental (ABAQUA), entitat pública empresarial del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, d'acord amb l'article 1.2 del seu Estatut aprovat pel Decret 100/2015 (BOIB núm. 185/2015) té, entre d'altres, la competència següent: «la promoció, la construcció, l'explotació i el manteniment de les infraestructures hidràuliques, incloses les instal·lacions i els serveis connexos, de captació, conducció, potabilització i distribució d'aigües, per a qualsevol ús, tant superficials com subterrànies».

Així doncs, en l'exercici de les seves competències i per al desenvolupament dels programes d'actuacions i infraestructures prevists en l'annex 11 esmentat, es va redactar el projecte d'obres «Conducció d'aigua potable de Maria de la Salut a Petra, del terme municipal de Maria de la Salut, Petra, Sineu i Ariany» com la primera de les fases recollides en el programa esmentat del PHIB 2015.

L'objectiu d'aquestes obres és garantir a la població de la zona del Pla de Mallorca i del Llevant insular la qualitat dels recursos hídrics, al mateix temps que la protecció de les masses d'aigua, evitant l'extracció massiva i, en conseqüència, la salinització i l'increment de nitrats.

En data 23 d'agost de 2019, el Consell de Govern va acordar la declaració d'ocupació urgent dels terrenys afectats per a l'execució del projecte d'obra «Conducció d'aigua potable de Maria de la Salut a Petra» (BOIB núm. 116, de 24 d'agost de 2019).

Aquest projecte ha estat objecte de la modificació núm.1, la qual ha estat aprovada pel Consell d'Administració de l'Agència Balear de l'Aigua (ABAQUA) en data 13 d'abril de 2021. Cal indicar que l'objecte del projecte esmentat és acabar un tram de conducció d'aigua potable de Maria de la Salut a Petra amb la finalitat de disposar de tota la infraestructura necessària per a la conducció d'aigua potable als termes municipals indicats.

Per executar el projecte és imprescindible afectar finques de titularitat privada, bé per ocupació temporal, bé per constitució de servitud o bé per expropiació.

Les finques afectades són les que s'indiquen a continuació:

​​​​​​​

 

​​​​​​​Per a l'expropiació forçosa és imprescindible la declaració prèvia d'utilitat pública i interès social de l'objecte de l'expropiació, ja que precisament aquesta declaració legitima l'Administració per resoldre la necessitat concreta d'ocupar els béns o adquirir els drets que siguin estrictament indispensables per obtenir-ne la utilitat pública i l'interès social.

D'acord amb l'article 10 de la Llei d'expropiació forçosa, «la utilitat pública s'entén implícita, en relació amb l'expropiació d'immobles, en tots els plans d'obres i serveis de l'Estat, la província i el municipi».

Amb relació a l'apartat anterior i de conformitat amb l'article 18 i 19 La Llei d'expropiació forçosa, de 16 de desembre de 1954, i els articles concordants del Reglament (Decret de 26 d'abril de 1954), es va publicar l'anunci d'informació pública de l'aprovació del projecte modificat núm. 1, amb tràmit d'audiència (BOIB núm. 116, de 28 d'agost de 2021).

Es van dur a terme notificacions personals d'aquesta aprovació del projecte i del tràmit d'audiència als titulars de les finques afectades, algunes de les quals van resultar infructuoses; per la qual cosa, en data 28 de setembre de 2021, es va notificar l'anunci esmentat mitjançant la publicació en el BOE núm. 232, d'acord amb el que disposa l'article 44 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Cal indicar que en relació a dit tràmit que no s'han presentar al·legacions.

L'article 52 de la Llei d'expropiació forçosa disposa que, excepcionalment i mitjançant un acord del Consell de Govern, es pot declarar urgent l'ocupació dels béns afectats per l'expropiació a què doni lloc l'execució d'una obra o una finalitat determinada. I, atès que, en data 23 d'agost de 2019, el Consell de Govern va acordar la declaració d'ocupació urgent dels terrenys afectats per executar el projecte d'obra «Conducció d'aigua potable de Maria de la Salut a Petra» (BOIB núm. 116, de 24 d'agost de 2019) i que aquesta modificació núm. 1 té per objecte finalitzar la infraestructura de la conducció, resulta imprescindible la declaració d'ocupació urgent per executar les obres i així poder posar en funcionament tota l'obra i acabar-la com més aviat millor.

Per tal que es facin càrrec del pagament del preu just els titulars de les finques afectades, en data 1 de juny de 2021, el cap del departament de Gestió Econòmica i Contractació de la Conselleria de Medi Ambient i Territori va certificar l'existència de crèdit adequat i suficient per als terrenys afectats per executar les obres «Conducció d'aigua de Maria de la Salut a Petra» per la quantitat de 10.000€.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Medi Ambient i Territori, en la sessió de 15 de novembre de 2021, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar, d'acord amb l'article 52 de la Llei d'expropiació forçosa i l'article 56.1 del Reglament que la desplega, l'ocupació urgent dels terrenys afectats per l'expropiació imprescindible per executar el projecte modificat núm.1 del projecte «Conducció d'aigua potable de Maria de la Salut a Petra, del terme municipal de Maria de la Salut, Petra, Sineu i Ariany», de les finques que figuren a continuació:

Segon. Fonamentar la urgència en la necessitat d'acabar la infraestructura necessària per dur a terme el projecte d'obres de «Canalització d'aigua potable de Maria de la Salut a Petra», del qual va declarar l'ocupació urgent el Consell de Govern de 23 d'agost de 2019.

Tercer. Fer constar que hi ha crèdit adequat i suficient per al pagament dels béns i drets afectats per l'expropiació.

Quart. Fer constar que no s'han presentat al·legacions arran dels tràmits d'audiència de l'aprovació definitiva del projecte modificat nº1.

Cinquè. Designar a la direcció general de Recursos Hídrics la tramitació del procediment d'expropiació i notificar als titulars de les finques afectades el dia i hora en què s'aixecaran les actes prèvies d'ocupació.

Sisè. Notificar aquest Acord a les persones interessades i comunicar-los que contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs de reposició davant el Consell de Govern en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació, d'acord amb els articles 123 i 124.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptador des de l'endemà de la notificació, de conformitat amb el que estableixen els articles 8, 10 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Setè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 15 de novembre de 2021

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez