Secció I. Disposicions generals
CONSELL DE GOVERN
Núm. 551091
Acord del Consell de Govern de 15 de novembre de 2021 d’aprovació definitiva de la modificació puntual número 5 del Pla Especial de Desenvolupament del Parc Bit
La creació del Parc Balear d'Innovació Tecnològica (ParcBit), en virtut de la Llei 2/1993, de 30 de març, de creació del Parc Balear d'Innovació Tecnològica, va suposar una actuació inclosa dins la línia estratègica del Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de desenvolupament i innovació tecnològica.
La Llei 2/1993 establia les regles generals que van regir el planejament urbanístic, la selecció de terrenys, la tramitació i el finançament, i disposava que la planificació urbanística del Parc Balear d'Innovació Tecnològica s'havia de realitzar mitjançant unes normes subsidiàries i complementàries, la formulació, la tramitació i l'aprovació definitiva de les quals corresponien al Govern de la Comunitat Autònoma. En desplegament d'aquesta Llei, el Consell de Govern, en la sessió de 7 de febrer de 1997, adoptà l'Acord d'aprovació definitiva de les Normes Subsidiàries i Complementàries, que defineixen la ubicació i les característiques fonamentals del Parc.
El 12 de febrer de 1999, el Consell de Govern va aprovar definitivament el Pla Especial de Desenvolupament del ParcBit, publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el dia 10 d'abril de 1999.
Posteriorment, s'han fet quatre modificacions del Pla Especial de Desenvolupament:
— Modificació número 1, aprovada definitivament el 16 de febrer de 2001 i publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el 19 de juny de 2001.
— Modificació número 2, aprovada definitivament el 12 de juliol de 2002 i publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el 8 d'agost de 2002 (amb una correcció d'errades publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el 8 de març de 2003).
— Modificació número 3, aprovada definitivament el 25 de juliol de 2008 i publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el 9 d'agost de 2008.
— Modificació número 4, aprovada definitivament el 22 de gener de 2010 i publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el 4 de febrer de 2010.
El Pla Especial de Desenvolupament del ParcBit plantejava el creixement del Parc en diverses fases d'execució. Avui, la urbanització de la fase A està executada en la seva totalitat.
Els articles 3.2 i 6.8 de la Llei 2/1993 disposaven que, tant l'aprovació dels plans especials de desenvolupament del ParcBit com la modificació d'aquests, s'havien de tramitar d'acord amb el procediment que preveu l'article 6.6 d'aquesta Llei i el contingut que preveu l'article 77 del Reglament de planejament vigent.
La Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears, deroga expressament la Llei 2/1993 esmentada, i estableix, a més, en la disposició addicional novena, que l'ordenació urbanística del Parc Balear d'Innovació Tecnològica s'ha de dur a terme mitjançant el Pla General d'Ordenació del municipi de Palma, que pot preveure'n l'ordenació detallada mitjançant un pla especial que s'ha de tramitar i aprovar d'acord amb el que disposa la legislació urbanística, sense perjudici que el pugui formular el Govern de les Illes Balears.
La disposició derogatòria única del Decret-llei 8/2020, de 13 de maig, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per a pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19, deroga l'apartat 2 de la disposició addicional novena de la Llei 12/2017. Per altra banda, la disposició addicional tercera del mateix Decret- llei 8/2020 exposa el següent:
1. L'ordenació urbanística dels terrenys resultants de l'aplicació de la Llei 2/1993, de 30 de març, de creació del Parc Balear de Innovació́ Tecnològica (ParcBit), es realitza mitjançant les Normes subsidiàries i complementàries del ParcBit aprovades pel Govern de les Illes Balears, les quals vinculen tots els planejaments urbanístics afectats, fins i tot els plans generals de ordenació́ urbana, que s'hauran d'adaptar a les previsions d'aquestes, sense perjudici de la seva executivitat immediata.
2. El desenvolupament de les citades Normes subsidiàries i complementàries es realitzarà mitjançant la formulació i l'execució pel Govern de les Illes Balears d'un o diversos plans especials de desenvolupament del ParcBit, que les seves característiques i continguts hauran de ser els que determina l'article 45 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears.
3. El procediment per a l'aprovació i la modificació de les Normes subsidiàries i complementàries i per a la formulació i l'execució dels plans especials de desenvolupament haurà d'incloure, com a mínim, els següents tràmits:
a) Redacció de l'instrument.
b) Informació́ pública durant el termini d'un mes amb la finalitat que, durant aquest, es puguin formular suggeriments.
c) Informes de l'Ajuntament de Palma i del Consell Insular de Mallorca.
d) Avaluació d'impacte ambiental.
e) Aprovació pel Govern de les Illes Balears.
El setembre de 2015 es considera necessari tramitar la modificació puntual núm. 5 del Pla Especial de Desenvolupament del ParcBit, degut al fet que s'observa una contradicció entre la redacció actual del Pla especial amb l'esperit del Parc per a ser un entorn per al desenvolupament de tecnologies avançades i d'investigació científica.
En aquest sentit, aquesta modificació puntual té per objecte un canvi en el règim d'usos.
La necessitat de la modificació es justifica, per tant, perquè és essencial que un parc tecnològic com és el ParcBIT pugui acollir diverses activitats de telecomunicacions i infraestructures, petits tallers, laboratoris científics o d'altra naturalesa. La seva presència en el Parc ha de ser permesa atès que aquest pretén acollir activitats que desenvolupin tasques d'investigació, alta tecnologia i serveis avançats. La redacció vigent del pla limita la implantació de determinades activitats, en contradicció amb l'esperit del Parc i amb les Normes Subsidiàries i Complementàries del ParcBIT.
També és necessari regular la instal·lació d'establiments públics, comerços i equipaments esportius per donar serveis als treballadors i usuaris del Parc. Es tracta de tota una sèrie de casuístiques que no es varen preveure en el moment de la redacció inicial del Pla Especial. Això no obstant, el ParcBIT és una realitat en funcionament que, com a tal, planteja noves necessitats a cobrir i és objecte del Pla Especial adaptar-s'hi.
Així mateix, la Llei 21/2013, de 9 de desembre d'avaluació ambiental és d'aplicació en el cas de modificacions del planejament. La modificació puntual núm. 5 es tramita com una avaluació ambiental estratègica simplificada ja que està inclosa en l'apartat 2 de l'article 6 de l'esmentada Llei 21/2013 i la tramitació a seguir és la que s'estableix a l'article 29 i següents.
La Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears ha emès en data 1 de juliol de 2020 un informe ambiental estratègic sobre la modificació puntual núm. 5 del Pla Especial de Desenvolupament del Parc Bit, que conclou:
— En compliment del disposat en l'article 30 de la Llei 21/2013 les administracions que han estat consultades per tal que emetin informe són la Direcció General de Recursos Hídrics, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma. Aquestes administracions han emès informe en data 12 de maig de 2017, 27 de juny de 2016 i 31 de juliol de 2019, respectivament.
— No subjectar a avaluació ambiental estratègica ordinària la Modificació Puntual núm. 5 del Pla Especial Desenvolupament ParcBit atès que no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient d'acord amb els criteris de l'annex V de la Llei 21/2013
El Consell de Govern, en sessió de 13 de setembre de 2021, adoptà l'Acord d'aprovar inicialment la modificació puntual núm. 5 del Pla Especial de Desenvolupament del ParcBit i obrir un període d'informació pública durant el termini d'1 mes amb la finalitat que s'hi puguin formular suggeriments.
Dins d'aquest termini no s'ha rebut cap al·legació o suggeriment.
L'articulat del Text Refós de les Normes Urbanístiques s'ha estructurat en 45 articles distribuïts en 8 títols. Amb la nova estructuració se numeren els títols de 1 a 7 mantenint-se la seva denominació i s'afegeix el Títol 8. Normes Reguladores dels Usos amb la redacció següent:
TÍTOL 8 NORMES REGULADORES DELS USOS
Article 38. Objecte
Els preceptes reguladors d'aquest Títol són els que estableixen les diferents utilitzacions del sòl i de les edificacions, fixant els usos que s'hi poden desenvolupar, segons les diferents categories de sòl que es defineixen en les presents normes del Pla Especial.
Article 39. Aplicació
A més dels preceptes reguladors dels usos, s'hauran de complir les Normes Generals de l'edificació i, si escau, les ordenances de zona que corresponguin, en funció de la localització del sòl, edifici o instal·lació.
Article 40. Classificació dels usos bàsics i detallats
Als efectes d'allò que disposen aquestes Normes, els usos es classifiquen segons s'indica en el següent quadre:
Article 41. Ús bàsic industrial (secundari) (1)
L'ús bàsic és el corresponent a la transformació i magatzematge de matèries i productes elaborats.
Classificació i definició dels usos detallats:
1.1 INDUSTRIAL CONVENCIONAL. És l'ús corresponent a la transformació de matèries primeres i elaboració de productes.
1.2 INDUSTRIAL TELEMÀTIC. El producte d'aquest ús pot ser transferit com a informació digitalitzada. Dins aquest ús s'inclourien, per exemple, els platós de televisió i els centres de processament de dades.
1.3 MAGATZEMS. És l'ús corresponent al dipòsit, conservació, guarda o distribució d'objectes i/o mercaderies sense servei de venda directa al públic, encara que sí a venedors minoristes.
1.4 TALLERS INDUSTRIALS. Corresponent a les activitats de reparació i conservació de maquinària, utillatge i útils, la producció artesanal i les arts plàstiques, bugaderies, tintoreries, fusteries, ferreries i similars.
Article 42. Ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda (2)
L'ús bàsic correspon a les activitats destinades a la realització de transaccions comercials de mercaderies, serveis personals, administratius, tècnics o monetaris, excepte les incloses en els usos globals d'equipaments comunitaris.
Classificació i definició dels usos detallats:
2.1 ÚS COMERCIAL. Als efectes d'aquestes normes tenen la condició d'usos i activitats comercials, les activitats i establiments de venda al detall i a l'engròs i distribució de qualsevol tipus de producte, segons les definicions de l'article 3, 4, 5 i 6 de la Llei 11/2001 d'ordenació de les activitats comercials a les Illes Balears.
2.2 ÚS ADMINISTRATIU. Activitats destinades a la realització de tasques administratives, tècniques, creatives o monetàries, excepte les incloses en els usos globals d'equipaments comunitaris.
S'inclouen en aquest ús, a títol d'exemple, els bancs, les oficines, gestories, agències, seus socials o tècniques d'empreses, estudis, despatxos i consultes professionals, companyies d'assegurances, serveis d'arrendaments, etc.
2.3 ÚS D'ESTABLIMENTS PÚBLICS. Establiments d'activitats integrades en el sector de la restauració (Llei turística) com els que, oberts al públic, es dediquen a subministrar de manera professional i habitual menjar o begudes per consumir al mateix establiment. Aquest ús comprèn els establiments de restaurant, cafeteria, bar i similars, de servei directe a l'usuari.
2.4 QUATERNARI D'AVANTGUARDA. Comprèn les activitats del sector econòmic amb serveis altament destinats a l'evolució més puntera, com són investigació, desenvolupament tecnològic, innovació o informació, i tot el que es pugui entendre com a avanços de l'alta tecnologia o indústria més avançada. Es podrien posar els exemples de les telecomunicacions, indústria tecnològica, informació telemàtica, avanços a la medicina o altres professions, bioserveis, etc.
Article 43. Ús bàsic d'equipaments comunitaris (3)
L'ús bàsic correspon a les activitats destinades a satisfer les distintes necessitats col·lectives o personals de la societat tals com defensa, administració, esplai, sanitat, assistència social, educació, religió, etc.
Classificació i definició dels usos detallats:
3.1 SOCIOCULTURAL. Activitats d'ús públic, col·lectiu o privat, destinades a la custòdia, transmissió i conservació dels coneixements, exhibició de les arts i la investigació, les activitats socioculturals de relació o associació, així com les activitats complementàries de la principal.
S'inclouen, a títol d'exemple, cases de cultura, biblioteques, arxius, museus, sales d'exposicions, centres d'associacions veïnals, culturals, agrupacions cíviques, seus de club, etc.
3.2 DOCENT. Activitats d'ús públic, col·lectiu o privat, destinades a la formació humana i intel·lectual de les persones en els seus diferents nivells.
S'inclouen, a títol d'exemple, els centres d'ensenyança infantil, primària i secundària, formació professional, guarderies, centres d'idiomes, educació especial, educació per a adults, acadèmies, tallers ocupacionals, conservatoris, escoles d'arts i oficis, centres d'investigació científica i tècnica vinculats a la docència, etc.
3.3 ADMINISTRATIU-INSTITUCIONAL. Activitats d'ús públic de representació, burocràtiques o tècniques de l'administració estatal, autonòmica o local.
Inclou, a títol d'exemple, centres del Govern balear, conselleries, serveis perifèrics de l'Estat, delegació d'Hisenda, etc.
3.4 ESPORTIU. Activitats destinades a la pràctica, ensenyança o exhibició d'especialitats esportives o de cultura física. No inclou activitats lligades físicament i funcionalment a altre usos, tals com universitaris, docents, etc.
S'inclouen en aquesta situació, a títol d'exemple, les instal·lacions esportives a l'aire lliure i les cobertes, gimnasos, poliesportius.
3.5 SANITARI. Activitats destinades a l'orientació, prevenció, informació, administració i prestació de serveis mèdic o quirúrgics i hospitalaris.
S'inclouen, a títol d'exemple, la possibilitat d'hospitals, clíniques, residències de malalts, ambulatoris, dispensaris, centres de salut d'atenció primària i preventiva, cases de socors, consultoris, psiquiàtrics, laboratoris relacionats amb l'activitat sanitària i, en general, tot tipus de centres d'assistència sanitària.
3.6 RECREATIU. Activitats vinculades amb l'esplai, la vida de relació, el temps lliure i l'esbarjo en general i aquelles similars, no incloses en altres usos, que es realitzin en edificis, locals i instal·lacions tals com sales de cine, teatres, sales de concerts, sales de joc, casinos, etc.
3.7. INNOVACIÓ I DESENVOLUPAMENT. Activitats vinculades amb la innovació i tecnologia pròpia d'un parc de desenvolupament tecnològic com aquest ParcBIT. Qualsevol activitat vinculada al desenvolupament de tecnologies avançades i d'investigació científica o de qualsevol altre tipus de promoció de desenvolupament que pugui ser incentivada des del Parc Tecnològic, vinculat a la promoció inicial i la investigació.
Aquestes activitats, com a principals o bàsiques, podran donar cabuda, sense cap limitació, a altres activitats que s'hagin de desenvolupar com a suport d'aquestes, de manera que permetin el suport, investigació i bon desenvolupament de les primeres.
Article 44. Ús bàsic de comunicacions i infraestructures (4)
L'ús bàsic comprèn les activitats que es desenvolupen a les àrees destinades a les comunicacions i al transport, així com els espais reservats al trànsit i estada de persones, mercaderies i vehicles de qualsevol classe, tant de transport públic com privat. Així mateix, comprèn els espais i activitats destinats a assegurar el desenvolupament i funcionament dels sistemes infraestructurals. Inclou les modalitats de transport per carretera, ferrocarril, aeri, marítim i els elements funcionals vinculats a l'execució i servei d'aquests.
Comprèn, així mateix, tots els usos permesos i complementaris del principal, tals com comercial, establiments públics, àrees d'estacionament, aparcaments, etc., destinats a cobrir les necessitats d'un millor desenvolupament de la circulació, així com les instal·lacions necessàries per a l'aprofitament de subproductes, i igualment aquells necessaris per a facilitar la seguretat i comoditat dels usuaris del transport.
Classificació i definició dels usos detallats:
4.1 XARXA VIÀRIA. L'ús de les xarxes viàries és el trànsit de persones i vehicles i l'estacionament d'aquests darrers a les àrees regulades a l'efecte.
L'esquema de les xarxes principals de comunicacions admet petites correccions de traçat en els corresponents instruments de desenvolupament del Planejament, que hauran de definir les seccions i les solucions concretes d'enllaços i interseccions.
4.2 INSTAL·LACIONS I SERVEIS. Correspon a les activitats destinades a les infraestructures i serveis del nucli urbà, tals com grans xarxes i serveis, artèries de reg d'aigua depurada, artèries d'abastament, col·lectors de sanejament, col·lectors de pluvials i llits de torrents, centres de producció, dipòsits d'abastament d'aigua, estacions de depuració d'aigües residuals, centres de recollida, tractament i eliminació de residus sòlids, abocadors, xarxes elèctriques, estacions i subestacions elèctriques, ferralleries, desballestament de vehicles, antenes de comunicació i els semblants a tots els esmentats anteriorment.
4.3 TRANSPORTS. Comprèn les activitats que es desenvolupen a les àrees destinades al trànsit i estada de persones, mercaderies i vehicles de qualsevol classe, tant de transport públic, privat o col·lectiu.
Comprèn, així mateix, tots els usos permesos i complementaris del principal, tals com comercial, establiments públics, àrees d'estacionament, aparcaments, tallers, etc., destinats a cobrir les necessitats d'un millor desenvolupament de l'activitat principal, així com els necessaris per a facilitar la seguretat i comoditat dels usuaris del transport.
4.4 ÚS DE TELECOMUNICACIONS. Corresponen a aquest ús detallat les instal·lacions de telecomunicació.
S'inclouen en aquest ús els serveis de correus, telègrafs, telèfons, ràdio, televisió, transmissió de dades, serveis de comunicació, etc.
4.5 ÚS D'APARCAMENTS DE VEHICLES. Comprèn els espais d'ús públic, col·lectiu o privat destinats a l'estacionament de vehicles tipus turisme o motocicletes, ja siguin subterranis, en superfície o en edificis construïts a l'efecte.
Així mateix s'inclou en aquest ús el corresponent al dipòsit o guarda de grans vehicles automòbils tals com autobusos i camions. Únicament es permetrà dins les àrees industrial i/o de serveis previstes al planejament.
4.6 ESPAIS LLIURES. Comprèn els espais lliures d'edificació destinats a la recreació, esbarjo i repòs de la població i a la protecció i aïllament de vies i edificacions, dirigida a la millora de les condicions higièniques, climatològiques i estètiques de l'àmbit.
Article 45. Usos permesos a les zones A, B, C, D, E/F, G i H
Usos |
Zona A, B, D i E/F |
Zona C |
Zona G i H |
||||
Bàsics |
Detallats |
D |
S |
D |
S |
D |
S |
Ús industrial (secundari) |
1.1 Industrial convencional |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
1.2 Industrial telemàtic |
TOTS |
1,2,3 i 4 |
TOTS |
1,2,3 i 4 |
TOTS |
1,2,3 i 4 |
|
1.3 Magatzems |
TOTS |
5 |
TOTS |
5 |
TOTS |
5 |
|
1.4 Tallers industrials |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
|
Ús terciari i quaternari d'avantguarda |
2.1 Comercial |
300 m2 |
2 |
300 m2 |
2 |
300 m2 |
2 |
2.2 Administratiu |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
|
2.3 Establiment públic |
300 m2 |
2 |
300 m2 |
2 |
300 m2 |
2 |
|
2.4 Quaternari d'avantguarda |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
|
Ús d'equipaments comunitaris |
3.1 Equipament sociocultural |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
3.2 Equipament docent |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
|
3.3 Equipament administratiu -institucional |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
|
3.4 Equipament esportiu |
300 m2 |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
|
3.5 Equipament sanitari |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
|
3.6 Equipament recreatiu |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
|
3.7 R+D |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
|
Ús comunicacions i infraestructures |
4.1 Xarxa viària |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
4.2 Instal·lacions i serveis |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
|
4.3 Transport |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
|
4.4 Telecomunicacions |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
TOTS |
1,2,4,5 i 6 |
|
4.5 Aparcament vehicles |
Segons N.E. |
5 |
Segons N.E. |
2, 3 i 5 |
N.P. |
N.P. |
|
4.6 Espais lliures |
TOTS |
4 |
TOTS |
4 |
TOTS |
4 |
D dimensió:
N.P.: No permès
Segons N.E.: Segons normes edificatòries.
300 m2: es limita la superfície màxima a 300 m2.
TOTS: sense límits de dimensió més enllà dels d'aquestes normes.
S: Situació:
1) A qualsevol planta d'edifici d'ús no exclusiu, excepte les corresponents a planta soterrani o semisoterrani així com les incloses a la situació 2.
2) A planta baixa amb accés directe des de la via pública, a planta baixa amb accés directe des de la via pública i associada a plata semisoterrani, soterrani o planta primera.
3) Edifici d'activitat exclusiva.
4) Espai no edificable de parcel·la.
5) En planta soterrani.
Respecte als articles continguts en els títols 1 a 7 es modifica la redacció del punt 1 de l'article 9; el punt 2 de l'article 18; la lletra f) del punt 1 de l'article 2; la lletra b) del punt 1 de l'article 21; la lletra b) del punt 1 de l'article 22; les lletres c), d) i e) del punt 1 de l'article 24 en el qual s'afegeix a més la lletra f); la lletra a) del punt 1 de l'article 25; les lletres a) i b) del punt 1 de l'article 26 en el qual s'afegeix la lletra d) i es suprimeix la lletra c) del punt 2; i la lletra h) del punt 1 de l'article 28 que queden amb la redacció següent:
Article 9. Delimitació de zones
(...)
a) Zona A. Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
b) Zona B. Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
c) Zona C. Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
d) Zona D. Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
e) Zona E/F. Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
(...)
Article 18. Determinacions comunes a les zones i sistemes
(...)
2. Usos
En funció de l'adequació per a cada sector de sòl delimitat i els objectius perseguits per a cada zona, els usos del sòl es dividiran en principals i complementaris:
a) Ús principal: s'entén com l'ús bàsic dominant que caracteritza una zona, subzona o sistema, que el Pla Especial estableix com a majoritari (almenys un 51 %) respecte als altres usos bàsics que poden establir-s'hi.
b) Ús complementari: s'entén per ús complementari aquell ús detallat que s'admet en una zona, subzona o sistema per no ser contradictori amb l'ús principal.
Així mateix, i tal com es detalla al Títol 8 de les presents normes urbanístiques, els usos principals i complementaris de cada zona venen definits com a bàsics i detallats:
c) Ús bàsic: s'entenen per usos bàsics els definits en l'article 40 d'aquestes normes. Aquests són: l'ús bàsic industrial (secundari), l'ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda, l'ús bàsic d'equipaments comunitaris i l'ús bàsic de comunicacions i infraestructures. Cada un d'aquests usos bàsics engloba diferents usos detallats.
d) Ús detallat: s'entén per ús detallat el que es correspon a un seguit d'activitats concretes o més específiques dins de cada ús bàsic.
Tot els usos venen definits en aquesta normativa, a l'article 45 s'hi detallen els usos permesos a les zones A, B, C, D, E/F, G i H.
(...)
Article 20. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona A
1. Normativa de caràcter vinculant:
(...)
f) Usos permesos:
— Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
— Usos complementaris: resta d'usos detallats dels altres usos bàsics que recull l'article 45.
(...)
Article 21. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona B
1. Normativa de caràcter vinculant:
(...)
b) Usos permesos:
— Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
— Usos complementaris: resta d'usos detallats dels altres usos bàsics que recull l'article 45.
(...)
Article 23. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona D
1. Normativa de caràcter vinculant:
(...)
c) Usos permesos:
— Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
— Usos complementaris: resta d'usos detallats dels altres usos bàsics que recull l'article 45.
(...)
Article 24. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona E/F
1. Normativa de caràcter vinculant:
(...)
c) Els paràmetres urbanístics són els següents:
Edificabilitat |
Mitjana: 1,18 m2 sostre/m2 sòl Neta: 1 a 1,2 m2 sostre/m2 sòl |
Altura de l'edificació |
PB+2 |
Ocupació de parcel·la |
Neta: entre 40 i 65 % |
d) Usos permesos:
— Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
— Usos complementaris: resta d'usos detallats dels altres usos bàsics que recull l'article 45.
e) Es permet la construcció d'aparcaments sota rasant amb una ocupació màxima del 50 % de la superfície de la parcel·la.
En cas que sobre la parcel·la es permeti una ocupació de l'edificació major, la planta soterrani serà coincident amb la planta baixa. Igualment l'ús d'aparcaments serà el 50 % ja establert i la superfície restant serà destinada a emmagatzemament i dependències annexes a l'activitat..
f) Els requisits tècnics a què hauran d'ajustar-se els sistemes constructius i les instal·lacions seran els que disposa el Codi Tècnic de l'Edificació, en el document 4 d'Enginyeria, en la sèrie de plànols d'ordenació O.08, i en aquells documents i instruccions tècniques aprovats per la Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia a través de la Comissió Tècnica a què es refereix l'article 1 d'aquest Pla Especial de Desenvolupament.
En cada edificació hauran de preveure's les dependències i instal·lacions vinculades al sistema centralitzat d'aigua calenta i aigua refrigerada que es determinen en el projecte d'execució del ParcBIT, sense perjudici de qualsevol altre sistema prèviament aprovat per la Comissió Tècnica abans esmentada.
Cada projecte d'edificació en l'àmbit del ParcBIT haurà de justificar el compliment efectiu de les determinacions del Codi Tècnic de l'Edificació (CTE).
(...)
Article 25. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona G
1. Normativa de caràcter vinculant:
(...)
a) Usos permesos:
— Ús principal: ús bàsic d'equipaments comunitaris
— Usos complementaris: resta d'usos detallats dels altres usos bàsics que recull l'article 45.
(...)
Article 26. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona H
1. Normativa de caràcter vinculant:
a) Els paràmetres bàsics de l'edificació seran els definits per a cadascuna de les parcel·les assignades a aquesta qualificació en el pla d'ordenació O.4 i en la sèrie de plànols 08 que, en resum són:
Edificabilitat |
Mitjana: 0,33 m2 sostre/m2 sòl Neta: 0,33 m2 sostre/m2 sòl |
Altura de l'edificació |
PB+2 |
Ocupació de parcel·la |
Neta: 33 % |
b) Usos permesos:
— Ús principal: ús bàsic d'equipaments comunitaris
— Usos complementaris: resta d'usos detallats dels altres usos bàsics que recull l'article 45.
c) Els requisits tècnics a què hauran d'ajustar-se els sistemes constructius i les instal·lacions seran els que disposa el Codi Tècnic de l'Edificació, en el document 4 d'Enginyeria, i, en la sèrie de plànols O.08, en el Projecte d'Execució de ParcBIT i en aquells documents i instruccions tècniques aprovats per la Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia, a través de la Comissió Tècnica a què es refereix l'article 1 d'aquest Pla Especial de Desenvolupament.
d) En cada edificació hauran de preveure's les dependències i instal·lacions vinculades al sistema centralitzat d'aigua calenta i aigua refrigerada que es determinen en el projecte d'execució del ParcBIT, sense perjudici de qualsevol altre sistema prèviament aprovat per la Comissió Tècnica abans esmentada.
Cada projecte de nova execució haurà de justificar el compliment efectiu de les determinacions del Codi Tècnic de l'Edificació (CTE).
(...)
Article 28. Normativa reguladora de les Zones de Serveis (St)
1. Normativa de caràcter vinculant.
(...)
h) Ús principal: instal·lacions i els espais reservats per als serveis d'abastaments d'aigües, evacuació i depuració d'aigües residuals, centrals receptores i distribuïdores d'energia elèctrica, instal·lacions per a energies alternatives, infraestructures de telecomunicacions i centres de processament de dades, i altres possibles serveis de caràcter afí, tant de caràcter privat com públic.
(...)
Per altra banda, es modifica l'abreviatura d'Espais Lliures Públics (ELP) de l'article 27 que en l'anterior versió era (EPl) i l'abreviatura del Corredors de Paisatge (Cp) de l'article 36 que en l'anterior versió era (Pp).
La disposició addicional abans anomenada “Unitats bàsiques del paisatge” se la denomina DISPOSICIÓ ADDICIONAL PRIMERA. UNITATS BÀSIQUES DEL PAISATGE.
Pel que fa a la disposició derogatòria que tanca la normativa s'ha puntualitzat i titulat DISPOSICIÓ DEROGATÓRIA ÚNICA.
Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, en la sessió de 15 de novembre de 2021, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:
Primer. Aprovar definitivament la modificació puntual núm. 5 del Pla Especial de Desenvolupament del ParcBit.
Segon. Aprovar el Text Refós de les Normes Urbanístiques que s'adjunta com a annex a aquest Acord
Tercer. Ordenar la publicació d'aquest Acord, de la modificació puntual núm. 5 del Pla Especial de Desenvolupament del ParcBit i del Text Refós de les Normes Urbanístiques en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Quart. Ordenar que es publiqui la resta de documentació que s'adjunta a la modificació puntual 5 del Pla Especial de Desenvolupament del ParcBit en la pàgina web www.parcbit.es.
Palma, 15 de novembre de 2021
La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez
TEXT REFÓS DE LES NORMES URBANÍSTIQUES
ÍNDEX
TÍTOL 1. NORMES GENERALS
Article 1. Interpretació de les determinacions del Pla especial
Article 2. Àmbit d'aplicació
Article 3. Marc legal de referència
Article 4. Vigència i publicitat de la documentació d'aquest Pla
Article 5. Efectes de l'entrada en vigor del Pla Especial
Article 6. Llicències d'obra i activitats
Article 7. Desenvolupament d'aquest Pla Especial
TÍTOL 2. RÈGIM URBANÍSTIC DEL SÒL
Article 8. Classificació i qualificació del sòl
Article 9. Delimitació de zones
Article 10. Delimitació de sistemes
TÍTOL 3. NORMES REGULADORES DE LA URBANITZACIÓ
Article 11. Sistema d'actuació
Article 12. Desenvolupament de les obres d'urbanització
Article 13. Normes i directrius per a l'execució del projecte d'urbanització
Article 14. Projecte de parcel·lació
Article 15. Conservació de les obres d'urbanització
Article 16. Precisió i ajustament de límits
Article 17. Determinacions gràfiques i qualificacions urbanístiques
TÍTOL 4. NORMES PARTICULARS PER A LES ZONES I SISTEMES
Article 18. Determinacions comunes a les zones i sistemes
TÍTOL 5. NORMES REGULADORES DE L'EDIFICACIÓ
Article 19. Disposicions generals
Article 20. Normativa reguladores de l'edificació a la Zona A
Article 21. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona B
Article 22. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona C
Article 23. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona D
Article 24. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona E/F
TÍTOL 6. NORMES REGULADORES DELS SISTEMES
CAPÍTOL I. SERVEIS D'INTERÈS PÚBLIC I SOCIAL
Article 25. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona G
Article 26. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona H
CAPÍTOL II. COMPLIMENT DE L'ESTÀNDARD D'ESPAIS LLIURES PÚBLICS
Article 27. Normativa reguladora de l'àrea de l'Espai Lliure Públic (ELP)
CAPÍTOL III. ZONES DE SERVEIS I PROTECCIÓ DE SISTEMES
Article 28. Normativa reguladora de les Zones de Serveis (St)
Article 29. Zona de protecció de sistemes (Ps)
CAPÍTOL IV. NORMES REGULADORES DE LA INFRAESTRUCTURA VIÀRIA I FERROVIARIA
Article 30. Normativa reguladora de la Zona d'aparcament (Ap)
Article 31. Aparcament de càrrega i descàrrega
Article 32. Normativa reguladora de la Xarxa Viària (Vi)
Article 33. Normativa reguladora per a la Reserva per a Sistema Ferroviari (prolongació línia de metro Rm)
TÍTOL 7. NORMES REGULADORES DELS ESPAIS LLIURES
Article 34. Normativa reguladora de la Zona Agrícola (Za)
Article 35. Normativa reguladora de la Zona de Parcs (P)
Article 36. Normativa reguladora dels Corredors de Paisatge (Cp)
Article 37. Normativa reguladora dels espais lliures de parcel·la
TÍTOL 8. NORMES REGULADORES DELS USOS
Article 38. Objecte
Article 39. Aplicació
Article 40. Classificació dels usos bàsics i detallats
Article 41. Ús bàsic industrial (secundari) (1)
Article 42. Ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda (2)
Article 43. Ús bàsic d'equipaments comunitaris (3)
Article 44. Ús bàsic de comunicacions i infraestructures (4)
Article 45. Usos permesos a les zones A, B, C, D, E/F, G i H
TÍTOL 1 NORMES GENERALS
Article 1. Interpretació de les determinacions del Pla Especial
1. Les Normes Urbanístiques d'aquest Pla Especial concreten les disposicions aplicables a cadascuna de les zones que s'hi preveuen amb dos nivells bàsics de definició:
a) Normativa de caràcter vinculant.
b) Normativa de caràcter orientatiu.
2. La interpretació de les determinacions del Pla Especial a què es refereix l'apartat 1.b) anirà a càrrec d'una Comissió Tècnica que es constituirà mitjançant una ordre del titular de la Conselleria d'adscripció de la Fundació amb participació de personal tècnic designat per Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia (òrgan creat pel Govern de la CAIB per al desplegament del projecte), l'Ajuntament de Palma i un representant del Consell Insular de Mallorca.
3. La Comissió tindrà com a objecte l'emissió dels informes i dictàmens que li siguin requerits sobre l'aplicació a cada cas concret de les directrius i normes de caràcter indicatiu contingudes en la documentació d'aquest Pla Especial. El dictamen de la Comissió serà en tot cas preceptiu en els casos en què així ho determinin les Normes Urbanístiques.
Article 2. Àmbit d'aplicació
Aquestes Normes Urbanístiques s'apliquen en la totalitat de l'àmbit del Pla Especial de desenvolupament del ParcBIT d'acord amb els límits definits en els plànols d'ordenació, adaptant-se a la Normativa establerta a les Normes Subsidiàries del ParcBIT.
Article 3. Marc legal de referència
1. Aquesta normativa complementa i desenvolupa les determinacions de les Normes Subsidiàries del ParcBIT. Aquestes Normes s'han redactat de conformitat amb el que disposa la Llei 2/1993, de 30 de març, de creació del Parc Balear d'Innovació Tecnològica.
2. Les Normes Subsidiàries del ParcBIT són formulades per al desplegament d'aquesta actuació en l'àmbit territorial de l'illa de Mallorca i definitivament aprovades per Acord del Consell de Govern en data 07/04/1998.
3. Per a les determinacions urbanístiques de caràcter normatiu no previstes expressament en aquesta normativa que ens ocupa, s'aplicaran les Normes Subsidiàries del ParcBIT. En tot cas, i per a tot allò que no sigui expressament regulat en aquestes ordenances o sigui de dubtosa interpretació, ha d'aplicar-se el que determini el planejament superior.
4. Les ordenances han d'interpretar-se d'acord amb els criteris establerts en la memòria d'aquest Pla Especial.
5. Aquest Pla Especial és de caràcter públic, executiu i obligatori.
Article 4. Vigència i publicitat de la documentació d'aquest Pla
1. Aquest Pla Especial entra en vigor l'endemà de la publicació de l'acord d'aprovació definitiva i d'aquestes Normes Urbanístiques en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i mantindrà la seva vigència indefinidament o fins que se'n produeixi la revisió o modificació. La modificació es podrà portar a terme sempre que se'n justifiqui expressament la necessitat.
2. Aquest Pla Especial, les seves Normes Urbanístiques i els altres documents que l'integren són públics i qualsevol persona pot consultar-los i demanar-ne informació.
Article 5. Efectes de l'entrada en vigor del Pla Especial
1. L'entrada en vigor d'aquest Pla Especial li confereix els efectes següents:
a) Publicitat. Qualsevol ciutadà té el dret de consultar o sol·licitar informació escrita sobre el seu contingut i aplicació.
b) Executivitat. Aquest Pla Especial és executiu a partir de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, de la seva aprovació definitiva i de l'aprovació de les seves Normes Urbanístiques.
c) Obligatorietat. Els particulars i l'administració actuant hauran de complir les disposicions sobre ordenació urbanística i les Normes Reguladores d'aquest Pla Especial.
Article 6. Llicències d'obres i activitats
1. Les llicències d'obres s'atorgaran d'acord amb el procediment específic definit en l'article 12 apartats b) i c) de les Normes Subsidiàries i Complementàries del ParcBIT.
2. En compliment d'allò que s'ha disposat en la normativa esmentada, les obres i activitats projectades, hauran de ser objecte d'autorització prèvia pel Consell de Govern. A efecte d'aquestes, la documentació tècnica necessària per a la definició d'obres i activitats haurà de ser presentada, junt amb la corresponent sol·licitud, davant la Conselleria de la qual depenguin les actuacions, que previ als informes que corresponguin, elevarà al Consell de Govern la proposta d'autorització a què es refereix l'apartat b) de l'article abans esmentat, per procedir a continuació amb els tramitis que preveu l'apartat c) del mateix article.
3. Totes les llicències d'obres menors i activitats menors que no suposin una alteració dels continguts de les Normes Subsidiàries i Complementàries del ParcBIT, que no siguin considerades d'interès estratègic i que no estiguin recollides en l'article 12 apartat 1, seran atorgades per la Comissió Tècnica del ParcBIT, segons la tramitació següent: les obres i activitats projectades hauran de ser objecte d'autorització prèvia per la Comissió Tècnica del ParcBIT a l'efecte de la qual la documentació tècnica necessària per a la definició de les obres esmentades i activitats haurà de ser presentada, junt amb la corresponent sol·licitud davant la Comissió. Atorgada l'autorització de la Comissió Tècnica del ParcBIT que es referirà tant a les obres d'edificació com a les activitats que l'actuació comporti, es traslladarà, junt amb els projectes tècnics corresponents a l'Ajuntament de Palma, perquè s'atorguin les corresponents llicències municipals d'obres i d'instal·lació d'activitats, sense l'autorització prèvia del Consell de Govern.
Article 7. Desenvolupament d'aquest Pla Espacial
1. Aquest Pla Especial es desenvoluparà mitjançant:
a) Projectes d'urbanització. Per establir les condicions del projecte de la nova implantació de la urbanització o bé per a la reurbanització dels elements preexistents.
b) Projectes d'edificació. Que hauran de complir amb les disposicions legals vigents, a més de la normativa i les ordenances d'edificació que se li apliquen, i les determinacions establertes en aquest Pla Especial per a cada cas.
c) Estudis de conjunt. Segons correspongui, es desenvoluparan amb la finalitat de detallar les característiques de cada zona a nivell de parcel·la edificable, que haurà de ser objecte de dictamen de la Comissió Tècnica a què es refereix l'article 1 d'aquestes Normes.
TÍTOL 2 RÈGIM URBANÍSTIC DEL SÒL
Article 8. Classificació i qualificació del sòl
1. La totalitat de l'àmbit del ParcBIT està classificat per les Normes Subsidiàries i complementaries del ParcBIT com a sòl apte per al Desplegament del ParcBIT.
2. El sòl comprès en l'àmbit d'aquest Pla Especial es qualifica en zones i sistemes.
3. S'entén per zona aquella part de terreny dins el qual es poden exercir els drets relatius a l'edificació d'ús privat.
4. S'entén per sistemes, els terrenys que constitueixen l'estructura de l'àmbit d'actuació, conformant un conjunt d'elements d'interès general que són fonamentals per assegurar el desenvolupament i funcionament del parc, que poden ser de gestió pública o privada.
5. La delimitació concreta de les zones i sistemes s'especifiquen en els diferents plànols d'ordenació.
Article 9. Delimitació de zones
1. Aquest Pla Especial qualifica el sòl de les zones d'aprofitament privat segons:
a) Zona A. Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
b) Zona B. Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
c) Zona C. Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
d) Zona D. Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
e) Zona E/F. Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
2. Zones lliures:
a) parcs
b) corredors de paisatge
c) zones agrícoles
Article 10. Delimitació de sistemes
1. El Pla Especial qualifica com a sistemes el conjunt d'elements d'interès general que són fonamentals per assegurar el desenvolupament i funcionament del parc atesa la seva important contribució a l'hora d'assolir els objectius del planejament referents a infraestructures de comunicacions, equipaments, serveis tècnics i espais lliures. La delimitació d'aquests ve definida en els plànols de la proposta. Aquests poden ser de gestió pública o privada.
Els tipus de Sistemes de l'àmbit del Pla Especial són els següents:
a) Espais lliures públics: definit per les Normes Subsidiàries amb un mínim d'un 10 % del total de l'àmbit.
b) Serveis d'interès públic i social: definit per les Normes Subsidiàries amb un mínim d'un 6 % del total de l'àmbit. Es correspon amb les zones G i H.
c) Sistema d'infraestructura viària: xarxa viària i aparcaments comunitaris.
d) Serveis tècnics.
e) Protecció de sistemes.
TÍTOL 3 NORMES REGULADORES DE LA URBANITZACIÓ
Article 11. Sistema d'actuació
El Sistema d'actuació establert per al desplegament del Pla Especial és el de compensació. Els elements d'infraestructures bàsiques i altres elements aïllats es podran executar mitjançant actuació directa o expropiació.
Article 12. Desenvolupament de les obres d'urbanització
1. El desenvolupament de les obres d'urbanització s'efectuarà prèvia la concreció definitiva de les corresponents fases o actuacions aïllades i la formulació i aprovació dels oportuns projectes d'execució.
2. La formulació dels corresponents projectes d'execució correspondrà a la Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia i la seva aprovació s'efectuarà mitjançant un acord del Consell de Govern.
Article 13. Normes i directrius per a l'execució del projecte d'urbanització
1. L'execució de les obres d'infraestructura i el disseny i tractament dels espais urbans i zones d'entorn s'ajustarà a les prescripcions tècniques i directrius assenyalades en la documentació d'aquest Pla Especial, sense perjudici de les disposicions tècniques detallades que determinin els respectius projectes d'urbanització.
2. Els projectes d'urbanització no podran modificar les previsions d'aquest Pla, sense perjudici que realitzin les adaptacions de detall necessàries. Les rasants establertes es podran modificar si és per millorar l'adaptació a la topografia o millorar el traçat de les xarxes.
3. La tramitació i aprovació dels projectes d'urbanització s'han d'ajustar a allò que disposa la legislació vigent i aquesta normativa.
4. Per a poder fer una reutilització d'aigües reciclades o depurades s'haurà de presentar la informació necessària segons el que indica el Pla Hidrològic de les Illes Balears (qualitat de les aigües a reutilitzar, estudi hidrogeològic que determini la no afecció del reg a l'aqüífer, estudi agronòmic).
5. Si es pretén fer ús d'aigües freàtiques serà necessari sol·licitar els permisos pertinents al Servei d'Aigües Subterrànies.
6. Per a poder abocar les aigües pluvials al torrent serà necessari instal·lar un separador d'hidrocarburs que permeti assegurar que les aigües abocades compleixen amb els criteris de qualitat.
Article 14. Projectes de parcel·lació
1. Els projectes de parcel·lació en la Fase A es desenvoluparan segons les determinacions següents:
a) La documentació d'aquest Pla Especial determina les característiques bàsiques de les distintes qualificacions o zones d'ordenança definides amb un nivell de disgregació que es correspon amb cadascuna de les illes definides en la fase A.
b) Aquestes illes podran ser objecte de subdivisió en parcel·les menors mitjançant la formulació dels corresponents projectes de parcel·lació que hauran d'ajustar-se a les directrius assenyalades per a aquest tipus d'actes en la documentació d'aquest Pla Especial.
c) Per concretar les característiques de cada qualificació a nivell de parcel·la edificable, el projecte de parcel·lació haurà d'incloure un estudi de conjunt de tota l'illa que garanteixi el compliment dels requisits generals definits per a aquesta i que haurà de ser objecte de dictamen de la Comissió Tècnica a què es refereix l'article 1 d'aquestes Normes, de forma prèvia a la concessió de l'oportuna llicència municipal.
2. En la fase B, el Pla Especial determina els paràmetres urbanístics sobre valors màxims, amb un nivell de disgregació definit per a cada parcel·la, per tant aquestes parcel·les no seran objecte de subdivisió.
a) Es permet l'agrupació de parcel·les; el projecte haurà d'incloure un estudi de conjunt que serà objecte de dictamen de la Comissió Tècnica.
b) L'estudi de conjunt es redactarà amb la finalitat de detallar de manera específica els paràmetres edificatoris de la parcel·la resultant.
El sostre màxim de la parcel·la resultant correspondrà a la suma del sostre màxim permès en les parcel·les inicials.
L'altura reguladora màxima serà la definida en les parcel·les inicials.
c) L'estudi de conjunt s'haurà de tramitar prèviament als projectes d'edificació, i és necessària la seva tramitació davant de la Comissió Tècnica per obtenir informe favorable.
Article 15. Conservació de les obres d'urbanització
La conservació i manteniment de cada fase de la urbanització es durà a terme per la corresponent entitat de conservació, que haurà de constituir-se de forma prèvia a la recepció de les obres per part de l'entitat promotora Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia.
1. Fins que no es constitueixi l'entitat de conservació, l'entitat Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia i la pròpia Societat Cooperativa podran dur a terme la conservació i manteniment de la fase que correspongui, així com de les xarxes de serveis de nova generació que s'implantin en ell, en cas que les empreses concessionàries dels esmentats serveis no puguin atendre-les temporalment.
2. No serà necessària la constitució de l'esmentada entitat quan la o les entitats de conservació ja constituïdes per a fases anteriors del projecte se subroguin en les obligacions d'aquesta.
3. La durada de les entitats de conservació serà indefinida.
Article 16. Precisió i ajustament de límits
1. Els límits i les superfícies de l'àmbit del sector definits en aquest document podran ser ajustades al detall, en els termes següents:
a) Alineacions o línies d'edificacions vigents.
b) Característiques topogràfiques del terreny.
c) Existència d'arbres o altres elements d'interès.
d) Adaptacions tècniques de detall, fruit d'elements del subsòl.
e) No variarà l'edificabilitat, ni el nombre de plantes.
2. Els projectes d'urbanització i els instruments de gestió urbanística poden, si fa falta, efectuar les adaptacions tècniques de detall exigides per les característiques del sòl i del subsòl en l'execució material de les obres o en la concreció de la delimitació i superfície de l'àmbit de l'actuació.
Article 17. Determinacions gràfiques i qualificacions urbanístiques
Les determinacions d'aquest Pla Especial vénen grafiades en els plànols d'ordenació on es fixen les alineacions dels espais públics i privats, la delimitació de zones i sistemes, amb la clau identificativa corresponent.
TÍTOL 4 NORMES PARTICULARS PER A LES ZONES I SISTEMES
Article 18. Determinacions comunes a les zones i sistemes
1. Tipus d'ordenació:
a) El tipus d'ordenació de les edificacions previstes a les zones corresponen a edificació d'ús terciari, entre mitgeres i en edificacions aïllades.
b) Les zones que qualifica aquest Pla Especial es regiran per les determinacions contingudes en les Normes Urbanístiques vigents de l'àmbit.
2. Usos
En funció de l'adequació per a cada sector de sòl delimitat i els objectius perseguits per a cada zona, els usos del sòl es dividiran en principals i complementaris:
a) Ús principal: s'entén com l'ús bàsic dominant que caracteritza una zona, subzona o sistema, que el Pla Especial estableix com a majoritari (almenys un 51 %) respecte als altres usos bàsics que poden establir-s'hi.
b) Ús complementari: s'entén per ús complementari aquell ús detallat que s'admet en una zona, subzona o sistema per no ser contradictori amb l'ús principal.
Així mateix, i tal com es detalla al Títol 8 de les presents normes urbanístiques, els usos principals i complementaris de cada zona venen definits com a bàsics i detallats:
c) Ús bàsic: s'entenen per usos bàsics els definits en l'article 40 d'aquestes normes. Aquests són: l'ús bàsic industrial (secundari), l'ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda, l'ús bàsic d'equipaments comunitaris i l'ús bàsic de comunicacions i infraestructures. Cada un d'aquests usos bàsics engloba diferents usos detallats.
d) Ús detallat: s'entén per ús detallat el que es correspon a un seguit d'activitats concretes o més específiques dins de cada ús bàsic.
Tot els usos venen definits en aquesta normativa, a l'article 45 s'hi detallen els usos permesos a les zones A, B, C, D, E/F, G i H.
3. Normes de compliment obligatori:
a) Aquesta Normativa Urbanística s'ha redactat d'acord amb la legislació urbanística i la legislació sectorial vigent aplicable.
b) En tot el que no vingui expressament determinat o regulat per les Normes Urbanístiques d'aquest Pla Especial, s'aplicaran les determinacions contingudes en les Normes Urbanístiques Subsidiàries del Pla Especial de Desenvolupament del ParcBIT o en el planejament superior.
4. Agrupació de parcel·les.
Es permet l'agrupació de parcel·les. L'edificació sobre la nova parcel·la es regularà segons estudi de conjunt que haurà de ser presentat i avaluat per la Comissió Tècnica del ParcBIT.
TÍTOL 5 NORMES REGULADORES DE L'EDIFICACIÓ
Article 19. Disposicions generals
1. L'edificació en l'àmbit del ParcBIT es regirà per la normativa de caràcter vinculant que, per a cadascuna de les zones, es defineix en aquestes Normes Urbanístiques.
2. Seran així mateix d'aplicació les disposicions de caràcter orientatiu que per a cadascuna de les zones es defineixen, sobre l'adaptació de les quals haurà d'emetre's per la Comissió Tècnica a què es refereix l'article 1 d'aquestes Normes, dictamen previ a la concessió de la llicència municipal d'obres.
3. Aquest dictamen haurà de definir les mesures de protecció que resultin d'aplicació al cas, basant-se en la classificació i mesures definides en la documentació del Pla Especial.
Article 20. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona A
1. Normativa de caràcter vinculant:
a) Els paràmetres màxims corresponents a l'edificació seran els definits per a cadascuna de les parcel·les assignades a aquesta qualificació en els plànols d'ordenació del 01 al 04 i en la sèrie de plànols 08.
b) Es permet l'agrupació de parcel·les en la Fase B. Per concretar les característiques, el projecte haurà d'incloure un estudi de conjunt que serà objecte de dictamen de la Comissió Tècnica.
c) Els paràmetres urbanístics són els següents:
Edificabilitat mitjana |
1,19 m2 sostre/m2 sòl |
Altura de l'edificació |
PB+2 |
Ocupació de parcel·la |
Neta: Entre 43 % i 80 % Mitjana: 66 % Planta 1: entre 60 % i 100 % de PB Planta 2: entre 20 % i 75 % de PB |
d) Les fitxes individualitzades per a cada parcel·la de la sèrie de plànols d'ordenació 08 defineixen els paràmetres detallats per a cadascuna d'elles. En cas de disconformitat prevaldran els paràmetres establerts en aquestes fitxes.
e) En la fase B, es permetrà la construcció d'aparcaments sota rasant amb una ocupació màxima del 50 % de la superfície de la parcel·la.
En cas que sobre la parcel·la es permeti una ocupació de l'edificació major, la planta soterrani serà coincident amb la planta baixa. Igualment l'ús d'aparcaments serà el 50 % ja establert i la superfície restant serà destinada a emmagatzemament i dependències annexes a l'activitat.
Per a la fase A, seran preceptius els estudis de conjunt ja realitzats. En cas de contradicció, prevaldrà el que indica aquest Pla Especial.
f) Usos permesos:
— Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
— Usos complementaris: resta d'usos detallats dels altres usos bàsics que recull l'article 45.
g) Els requisits tècnics a què hauran d'ajustar-se els sistemes constructius i les instal·lacions seran els disposats en el Codi Tècnic de l'edificació, en el document 4 d'Enginyeria, en la sèrie de plànols d'ordenació O.08 i en aquells documents i instruccions tècniques aprovats per la Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia a través de la Comissió Tècnica a què es refereix l'article 1 d'aquest Pla Especial de Desenvolupament.
En cada edificació hauran de preveure's les dependències i instal·lacions vinculades al sistema centralitzat d'aigua calenta i aigua refrigerada que es determinen en el Projecte d'Execució de ParcBIT, sense perjudici de qualsevol altre sistema prèviament aprovat per la Comissió Tècnica abans esmentada.
Cada projecte d'edificació en l'àmbit del ParcBIT haurà de justificar el compliment efectiu de les determinacions del Codi Tècnic de l'Edificació (CTE).
2. Normativa de caràcter orientatiu
a) Es tendran en compte les recomanacions realitzades en l'estudi d'inundabilitat (document 2).
Article 21. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona B
1. Normativa de caràcter vinculant:
a) Els paràmetres bàsics de l'edificació seran els definits per a cadascuna de les parcel·les assignades a aquesta qualificació en els plànols d'ordenació del 01 al 04 i en la sèrie de plànols d'ordenació 08 que, en resum són:
Edificabilitat |
Mitjana: 2,1 m2 sostre/m2 sòl Neta: 1,7 a 2,5 m2 sostre/m2 sòl |
Altura de l'edificació |
PB+4 i PB+3 |
Ocupació de parcel·la |
Neta: entre 60 i 80 % |
b) Usos permesos:
— Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
— Usos complementaris: resta d'usos detallats dels altres usos bàsics que recull l'article 45.
c) Els requisits tècnics a què hauran d'ajustar-se els sistemes constructius i les instal·lacions seran els que disposa el Codi Tècnic de l'edificació, en el document 4 d'Enginyeria, en la sèrie de plànols d'ordenació 08, i en aquells documents i instruccions tècniques aprovats per la Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia a través de la Comissió Tècnica a què es refereix l'article 1 d'aquest Pla Especial de Desenvolupament.
En cada edificació hauran de preveure's les dependències i instal·lacions vinculades al sistema centralitzat d'aigua calenta i aigua refrigerada que es determinen en el projecte d'execució del ParcBIT, sense perjudici de qualsevol altre sistema prèviament aprovat per la Comissió Tècnica abans esmentada.
Cada projecte d'edificació en l'àmbit del ParcBIT haurà de justificar el compliment efectiu de les determinacions del Codi Tècnic de l'Edificació (CTE).
Article 22. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona C
1. Normativa de caràcter vinculant:
a) Els paràmetres bàsics de l'edificació seran els definits per a cadascuna de les parcel·les assignades a aquesta qualificació en els plànols d'ordenació 01 al 04 i en la sèrie de plànols d'ordenació 08 que, en resum són:
Edificabilitat |
Mitjana: 0,79 m2 sostre/m2 sòl Neta: 0,65 a 1,5 m2 sostre/m2 sòl |
Altura de l'edificació |
PB+1 i PB+2 |
Ocupació de parcel·la |
Mitjana: 41,55 % Neta: entre 30 i 65 % |
b) Usos permesos:
— Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
— Usos complementaris: resta d'usos detallats dels altres usos bàsics que recull l'article 45.
c) Els requisits tècnics a què hauran d'ajustar-se els sistemes constructius i les instal·lacions seran els que disposa el Codi Tècnic de l'edificació, en la sèrie de plànols d'ordenació 08, en el Projecte d'Execució de ParcBIT i en aquells documents i instruccions tècniques aprovats per la Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia a través de la Comissió Tècnica a què es refereix l'article 1 d'aquest Pla Especial de Desenvolupament.
En cada edificació, s'hi hauran de preveure les dependències i instal·lacions vinculades al sistema centralitzat d'aigua calenta i aigua refrigerada que es determinen en el projecte d'execució del ParcBIT, sense perjudici de qualsevol altre sistema prèviament aprovat per la Comissió Tècnica abans esmentada.
Cada projecte d'edificació en l'àmbit del ParcBIT haurà de justificar el compliment efectiu de les determinacions del Codi Tècnic de l'Edificació.
Article 23. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona D
1. Normativa de caràcter vinculant:
a) Els paràmetres màxims de l'edificació seran els definits per a cadascuna de les parcel·les assignades a aquesta qualificació en els plànols d'ordenació 01 al 04 i en la sèrie de plànols d'ordenació 08.
b) Els paràmetres urbanístics són els següents:
Edificabilitat |
Mitjana: 1,05 m2 sostre/m2 sòl Neta: 0,8 a 1,2 m2 sostre/m2 sòl |
Altura de l'edificació |
PB+1 |
Ocupació de parcel·la |
Mitjana: 61 % Neta: entre 50 o 66 % |
c) Usos permesos:
— Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
— Usos complementaris: resta d'usos detallats dels altres usos bàsics que recull l'article 45.
d) En les parcel·les indicades en la sèrie de plànols O.8, es permetrà la construcció d'aparcaments sota rasant amb una ocupació màxima del 50 % de la superfície de la parcel·la.
En cas que sobre la parcel·la es permeti una ocupació de l'edificació major, la planta soterrani serà coincident amb la planta baixa. Igualment l'ús d'aparcaments serà el 50 % ja establert i la superfície restant serà destinada a emmagatzemament i dependències annexes a l'activitat.
e) Els requisits tècnics a què hauran d'ajustar-se els sistemes constructius i les instal·lacions seran els que disposa el Codi Tècnic de l'Edificació, en el document 4 d'Enginyeria, en la sèrie de plànols O.08, i en aquells documents i instruccions tècniques aprovats per la Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia a través de la Comissió Tècnica a què es refereix l'article 1 d'aquest Pla Especial de Desenvolupament.
En cada edificació hauran de preveure's les dependències i instal·lacions vinculades al sistema centralitzat d'aigua calenta i aigua refrigerada que es determinen en el projecte d'execució del ParcBIT, sense perjudici de qualsevol altre sistema prèviament aprovat per la Comissió Tècnica abans esmentada.
Cada projecte d'edificació en l'àmbit del ParcBIT haurà de justificar el compliment efectiu de les determinacions del Codi Tècnic de l'Edificació (CTE).
Article 24. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona E/F
1. Normativa de caràcter vinculant:
a) Els paràmetres màxims de l'edificació seran els definits per a cadascuna de les parcel·les assignades a aquesta qualificació en els plànols d'ordenació del 01 al 04 i en la sèrie de plànols d'ordenació 08.
b) Es permet l'agrupació de parcel·les. Per concretar les característiques, el projecte haurà d'incloure un estudi de conjunt que serà objecte de dictamen de la Comissió Tècnica.
c) Els paràmetres urbanístics són els següents:
Edificabilitat |
Mitjana: 1,18 m2 sostre/m2 sòl Neta: 1 a 1,2 m2 sostre/m2 sòl |
Altura de l'edificació |
PB+2 |
Ocupació de parcel·la |
Neta: entre 40 i 65 % |
d) Usos permesos:
— Ús principal: ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda.
— Usos complementaris: resta d'usos detallats dels altres usos bàsics que recull l'article 45.
e) Es permet la construcció d'aparcaments sota rasant amb una ocupació màxima del 50 % de la superfície de la parcel·la.
En cas que sobre la parcel·la es permeti una ocupació de l'edificació major, la planta soterrani serà coincident amb la planta baixa. Igualment l'ús d'aparcaments serà el 50 % ja establert i la superfície restant serà destinada a emmagatzemament i dependències annexes a l'activitat..
f) Els requisits tècnics a què hauran d'ajustar-se els sistemes constructius i les instal·lacions seran els que disposa el Codi Tècnic de l'Edificació, en el document 4 d'Enginyeria, en la sèrie de plànols d'ordenació O.08, i en aquells documents i instruccions tècniques aprovats per la Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia a través de la Comissió Tècnica a què es refereix l'article 1 d'aquest Pla Especial de Desenvolupament.
En cada edificació hauran de preveure's les dependències i instal·lacions vinculades al sistema centralitzat d'aigua calenta i aigua refrigerada que es determinen en el projecte d'execució del ParcBIT, sense perjudici de qualsevol altre sistema prèviament aprovat per la Comissió Tècnica abans esmentada.
Cada projecte d'edificació en l'àmbit del ParcBIT haurà de justificar el compliment efectiu de les determinacions del Codi Tècnic de l'Edificació (CTE).
2. Normativa de caràcter orientatiu:
a) Es tindran en compte les recomanacions realitzades en l'estudi d'inundabilitat (document 2).
TÍTOL 6 NORMES REGULADORES DELS SISTEMES
CAPÍTOL I SERVEIS D'INTERÈS PÚBLIC I SOCIAL
Article 25. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona G
1. Normativa de caràcter vinculant:
Els paràmetres de l'edificació seran definits per un Estudi de Conjunt. Les determinacions d'aquest estudi integraran en l'ordenació la morfologia i configuració de les edificacions existents, tal com resulten dels diversos projectes de rehabilitació i ampliació que, a l'empara d'allò que disposa l'article 12 de les NS del ParcBIT, en aquestes s'executen.
Les seves determinacions podran ajustar el traçat precís del viari circumdant i respectaran el sostre màxim de 24.060 m2 construïts per al sòl total d'aquesta zona. L'ordenació i el sostre màxim per a cada parcel·la queda reflectit en el pla d'ordenació O.04. Per a la fase B, és preceptiva la fitxa d'ordenació corresponent, de la sèrie de plànols O.08
Resultaran així mateix d'aplicació les determinacions següents:
a) Usos permesos:
— Ús principal: ús bàsic d'equipaments comunitaris
— Usos complementaris: resta d'usos detallats dels altres usos bàsics que recull l'article 45.
b) Els requisits tècnics a què hauran d'ajustar-se els sistemes constructius i les instal·lacions seran els que disposa el Codi Tècnic de l'Edificació, en el document 4 d'Enginyeria, en la sèrie de plànols O.08, i en aquells documents i instruccions tècniques aprovats per la Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia a través de la Comissió Tècnica a què es refereix l'article 1 d'aquest Pla Especial de Desenvolupament.
c) En cada edificació hauran de preveure's les dependències i instal·lacions vinculades al sistema centralitzat d'aigua calenta i aigua refrigerada que es determinen en el projecte d'execució de ParcBIT, sense perjudici de qualsevol altre sistema prèviament aprovat per la Comissió Tècnica abans esmentada.
Els projectes de nova execució hauran de justificar el compliment efectiu de les determinacions del Codi Tècnic de l'Edificació (CTE).
Article 26. Normativa reguladora de l'edificació a la Zona H
1. Normativa de caràcter vinculant:
a) Els paràmetres bàsics de l'edificació seran els definits per a cadascuna de les parcel·les assignades a aquesta qualificació en el pla d'ordenació O.4 i en la sèrie de plànols 08 que, en resum són:
Edificabilitat |
Mitjana: 0,33 m2 sostre/m2 sòl Neta: 0,33 m2 sostre/m2 sòl |
Altura de l'edificació |
PB+2 |
Ocupació de parcel·la |
Neta: 33 % |
b) Usos permesos:
— Ús principal: ús bàsic d'equipaments comunitaris
— Usos complementaris: resta d'usos detallats dels altres usos bàsics que recull l'article 45.
c) Els requisits tècnics a què hauran d'ajustar-se els sistemes constructius i les instal·lacions seran els que disposa el Codi Tècnic de l'Edificació, en el document 4 d'Enginyeria, i, en la sèrie de plànols O.08, en el Projecte d'Execució de ParcBIT i en aquells documents i instruccions tècniques aprovats per la Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia, a través de la Comissió Tècnica a què es refereix l'article 1 d'aquest Pla Especial de Desenvolupament.
d) En cada edificació hauran de preveure's les dependències i instal·lacions vinculades al sistema centralitzat d'aigua calenta i aigua refrigerada que es determinen en el projecte d'execució del ParcBIT, sense perjudici de qualsevol altre sistema prèviament aprovat per la Comissió Tècnica abans esmentada.
Cada projecte de nova execució haurà de justificar el compliment efectiu de les determinacions del Codi Tècnic de l'Edificació (CTE).
2. Normativa de caràcter orientatiu.
a) La disposició, configuració, solucions constructives i morfologia de les edificacions seran lliures, dins els condicionants bàsics del projecte.
b) Els edificis es disposaran preferentment en l'extrem sud-oest de la parcel·la i orientats cap al torrent. En cas que s'implantin instal·lacions esportives, aquestes es disposaran al llarg del corredor del torrent cap al sud. Els espais lliures de parcel·la al nord de les edificacions o instal·lacions hauran de tractar-se com a zona de transició entre els espais urbanitzats i la zona d'ANEI limítrof.
CAPÍTOL II COMPLIMENT DE L'ESTÀNDARD D'ESPAIS LLIURES PÚBLICS
Article 27. Normativa reguladora de l'àrea de l'Espai Lliure Públic (ELP)
1. Normativa de caràcter vinculant:
La zona assignada al compliment de l'estàndard de Zones Verdes i Espais Lliures Públics definit per les Normes Subsidiàries del ParcBIT.
Serà possible el manteniment de les condicions bàsiques de l'ús agrari, que s'haurà de compatibilitzar amb les funcions d'oci i esbarjo de la població concurrent a tal tipus de qualificació.
Només es permeten els usos i activitats de caràcter públic que siguin compatibles absolutament amb la utilització general d'aquests sòls.
En sòls destinats a aquest sistema es permetrà la ubicació de bases de laminació per a la recollida d'aigües pluvials, la seva dimensió i ubicació serà determinada pel projecte d'urbanització.
En aquesta zona és aplicable el contingut de les disposicions addicionals d'aquesta normativa respecte a la definició d'Unitats Bàsiques de Paisatge.
2. Desenvolupament:
Els projectes d'enjardinament preveuran la situació i naturalesa de les espècies vegetals, així com el mobiliari urbà, camins i passejos. Així mateix, preveuran les xarxes de servei necessàries per a la bona conservació i manteniment. Es preservarà l'arbrat existent, sempre que sigui possible i d'interès. Aquesta zona es preservarà lliure d'edificació.
CAPÍTOL III ZONES DE SERVEIS I PROTECCIÓ DE SISTEMES
Article 28. Normativa reguladora de les Zones de Serveis (St)
1. Normativa de caràcter vinculant.
a) La zona de serveis tècnics comprèn totes les instal·lacions tècniques, està subjecta a activitats classificades i destinades a la prestació de serveis amb qualsevol forma de gestió.
b) Els paràmetres bàsics de les edificacions i instal·lacions seran definits en els projectes específics de cada infraestructura, ja siguin aquests de caràcter privat o públic, amb un informe previ favorable de la Comissió tècnica de ParcBIT. La distribució d'aquesta zona queda grafiada en el Plànol O.1.
c) S'inclou en aquesta qualificació les possibles actuacions en sòl rústic de transició, per garantir les actuacions a fi d'afavorir la sostenibilitat ambiental en el projecte, com la possibilitat de situar estanys dinàmics que permetin reciclar les aigües de sanejament i alimentar la xarxa d'aigua reciclada del parc.
Per dur a terme aquesta implantació serà necessari l'estudi d'alternatives i la presentació d'un projecte que garanteixi la correcta implantació.
d) S'inclou en aquesta qualificació la reserva per a la possible implantació d'una futura central de cogeneració. Els paràmetres d'edificació per a la parcel·la assignada per a aquest ús (nombre 58 a els plànols d'ordenació), són els següents:
Superfície parcel·la |
17.337 m2 |
Ocupació |
0,3 m2/m2 sòl |
Edificabilitat |
0,49 m2/m2 sòl |
Separació a límits |
10 metres |
Altura reguladora màxima |
14 metres |
e) La implantació de la central de cogeneració se sotmetrà a Avaluació d'Impacte Ambiental Ordinària, d'acord amb la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, com si estàs inclosa dins de l'annex 1 «Projectes sotmesos a Avaluació d'Impacte Ambiental Ordinària» de la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental de les Illes Balears, o la normativa que les substitueixi.
f) Els titulars d'instal·lacions on es desenvolupin activitats potencialment contaminants de l'atmosfera han de complir les obligacions indicades a l'article 7 de la Llei 34/2007 o de la normativa que el substitueixi. Aquestes obligacions inclouen, entre d'altres: complir els valors límits d'emissió dels contaminants emesos per la instal·lació (que es fixaran en la corresponent autorització administrativa), realitzar controls de les emissions i de la qualitat de l'aire ambient, complir les mesures relatives a les condicions d'explotació en situacions distintes de les normals que puguin afectar el medi ambient.
g) Caldrà que es realitzi, per a la tramitació ambiental del projecte de la central de cogeneració, un estudi acústic i es determinin unes mesures correctores per tal de garantir els nivells de renou per davall de la normativa vigent.
h) Ús principal: instal·lacions i els espais reservats per als serveis d'abastaments d'aigües, evacuació i depuració d'aigües residuals, centrals receptores i distribuïdores d'energia elèctrica, instal·lacions per a energies alternatives, infraestructures de telecomunicacions i centres de processament de dades, i altres possibles serveis de caràcter afí, tant de caràcter privat com públic.
2. Normativa de caràcter orientatiu
La morfologia i característiques de les edificacions i instal·lacions dels projectes d'infraestructures hauran d'integrar-se amb el paisatge i el seu entorn pròxim de manera harmònica.
Article 29. Zona de protecció de sistemes (Ps)
Correspon als espais lliures al llarg de les vies de comunicació, no edificables. Són espais disponibles per al pas de xarxes lineals de serveis, com a subministrament d'aigua, energia, telecomunicacions, galeries de serveis. També són espais de reserva disponibles, per a l'ampliació de vials existents o com a vies de comunicació de trànsit restringit (vianants, bicicletes, etc.).
CAPÍTOL IV NORMES REGULADORES DE LA INFRAESTRUCTURA VIÀRIA I FERROVIÀRIA
Article 30. Normativa reguladora de la Zona d'aparcament (Ap)
1. Corresponen a les zones d'aparcament comunitari, són àrees definides al llarg dels torrents na Bàrbara i es Puixet. Són superfícies de transició entre les zones edificades i les zones d'entorn qualificades com a sòl agrícola i espais lliures. La seva localització respecte a l'estructura viària, té la finalitat d'estimular el recorregut de vianants dins el parc.
a) S'aplicaran les determinacions d'ordenació definides en els plànols d'ordenació 01, 07, 12, 013, 014, 018 i en el document 4 (informe d'enginyeria) sense perjudici de les prescripcions tècniques que determina el respectiu projecte d'urbanització.
b) El projecte o els projectes d'execució del Pla Especial definiran les característiques i ubicació de les zones d'aparcament de minusvàlids i altres zones d'aparcament específiques: càrrega i descàrrega, emergències, etc.
c) Els paràmetres bàsics de les edificacions i instal·lacions seran els definits en els projectes específics de cada infraestructura.
d) En aquesta zona no es permeten aparcaments subterranis.
Article 31. Aparcament de càrrega i descàrrega
En la fase B, es reservarà una plaça d'aparcament de càrrega i descàrrega cada 2.000 m2 de sostre construït. L'espai reservat per a cada plaça serà de 2,75 m x 7,00 m, aquestes places s'ubicaran en l'espai lliure de la parcel·la amb accés des de la servitud del vial localitzat sobre el límit posterior de la mateixa a les zones A i E/F. En el cas que l'espai lliure de la parcel·la sigui insuficient, aquesta reserva es realitzarà a la planta soterrani destinada a aparcaments privats.
En el cas que l'aprofitament de la parcel·la sigui inferior a 2.000 m2 de sostre, es reservarà una plaça d'aparcament per a càrrega i descàrrega.
A la zona D es reservaran places de càrrega i descàrrega a la via pública.
Article 32. Normativa reguladora de la Xarxa Viària (Vi)
1. Està constituït pel sòl qualificat com a Sistema Viari. Correspon a les àrees ocupades pels vials públics. L'ús de la xarxa viària és el trànsit de persones i vehicles i l'estacionament de vehicles en les àrees regulades a l'efecte.
2. La xarxa viària definida en aquest Pla, s'executarà d'acord amb les especificacions que contenen els plànols, pel que fa a la distribució i amplada de les franges enjardinades o arbrades, voreres, carrils de circulació i carrils d'aparcaments.
3. El projecte d'urbanització determinarà amb exactitud les rasants definitives, així com la posició dels punts d'enllumenat públic, carril bici, boques de captació d'aigües pluvials i altres serveis urbanístics.
4. Les alineacions de serveis viaris establertes en aquest Pla Especial tenen caràcter vinculant, per constituir límits de zonificació. Les rasants i la distribució interior de l'espai viari, tenen caràcter indicatiu per a la seva posterior precisió en el respectiu projecte d'obres d'urbanització o projectes d'urbanització complementaris.
5. L'amplada dels vials descrits és vinculant, però les seves seccions, així com el material d'acabat, podran ser detallats en el corresponent projecte d'urbanització.
Article 33. Normativa reguladora per a la Reserva per a Sistema Ferroviari (prolongació línia de metro Rm)
Aquesta zona està constituïda per la reserva de sòl qualificada com a Sistema Ferroviari (Rm) destinat a la prolongació de la línia de metro de Palma que actualment arriba fins a la UIB. També inclou aquesta qualificació el sòl destinat a les zones de servei directament relacionades com a estació i zones de maniobra.
TÍTOL 7 NORMES REGULADORES DELS ESPAIS LLIURES
Article 34. Normativa reguladora de la Zona Agrícola (Za)
La Zona Agrícola correspon a les àrees que, per les seves característiques ambientals i la seva vocació agrícola, es preserven lliures d'edificació, es procuraran totes aquelles accions tendents a un millor i més racional aprofitament d'aquestes terres.
A la zona agrícola es permet la implantació de Zones de Serveis destinades a infraestructures bàsiques, d'acord amb la regulació que a aquest efecte estableix l'article 28 d'aquestes Normes.
No es permet la implantació de noves instal·lacions agrícoles com a barraques o casetes o altres edificis. Es permet la implantació d'hivernacles, l'esmentada implantació queda supeditada a la justificació de la disponibilitat d'aigua, preferentment aigües grises, i a la realització d'un estudi paisatgístic.
A aquesta zona li són aplicables els continguts de les disposicions addicionals d'aquesta normativa, respecte a la Definició d'Unitats Bàsiques de Paisatge.
El tractament dels terrenys assignats a la Zona Agrícola s'ajustarà a les directrius definides per a la zona en els plànols d'ordenació O-1 i O-17, i en el document 4 informe d'enginyeria.
Article 35. Normativa reguladora de la Zona de Parcs (P)
La zona de Parcs correspon als espais públics, amb caràcter d'esbarjo. En aquesta zona no s'admet cap tipus de construcció i s'hauran de garantir els accessos públics a la zona lliure.
El tractament dels terrenys assignats a la Zona de Parcs s'ajustarà a les directrius definides per a la zona en els plànols d'ordenació O-1 i O-17, i en el document 4 informe d'enginyeria.
A aquesta zona li són aplicables els continguts de les disposicions addicionals d'aquesta normativa respecte a la definició d'Unitats Bàsiques de Paisatge.
Article 36. Normativa reguladora dels Corredors de Paisatge (Cp)
Correspon a les penetracions de paisatge a través de les zones edificades generalment de forma perpendicular al viari per a trànsit rodat, connectant la zona d'aparcaments amb l'interior del parc mitjançant recorreguts de vianants, conformant així un sistema que dona connexió entre les zones d'entorn i les àrees lliures de la zona central del parc.
Es procurarà l'enjardinament d'aquestes zones amb espècies pròpies del lloc, no s'admetrà cap tipus de construcció, i s'haurà de garantir els accessos públics a la zona lliure.
El tractament dels terrenys assignats a la zona de Corredors de Paisatge s'ajustarà a les determinacions i directrius definides per a la zona en els plànols d'ordenació O-1 i O-17, i en el document 4 informe d'enginyeria.
A aquesta zona li són aplicables els continguts de les disposicions addicionals de la present normativa respecte a la definició d'Unitats Bàsiques de Paisatge.
Article 37. Normativa reguladora dels espais lliures de parcel·la
1. Correspon als espais lliures de domini privat que formen part d'una parcel·la edificable, resultants de les determinacions sobre ocupació del sòl de les zones A, B, C, D i E/F.
2. En els espais lliures de parcel·la es procurarà per la millora de la vegetació existent, predominant les superfícies enjardinades respecte als paviments rígids. Es reservarà com a mínim una plaça d'aparcament per a càrrega i descàrrega a les zones A i E/F.
3. No es permet cap tipus de construcció, amb l'objectiu de mantenir o garantir unes condicions de vegetació i arbrat mínimes existents o futures.
TÍTOL 8 NORMES REGULADORES DELS USOS
Article 38. Objecte
Els preceptes reguladors d'aquest Títol són els que estableixen les diferents utilitzacions del sòl i de les edificacions, fixant els usos que s'hi poden desenvolupar, segons les diferents categories de sòl que es defineixen en les presents normes del Pla Especial.
Article 39. Aplicació
A més dels preceptes reguladors dels usos, s'hauran de complir les Normes Generals de l'edificació i, si escau, les ordenances de zona que corresponguin, en funció de la localització del sòl, edifici o instal·lació.
Article 40. Classificació dels usos bàsics i detallats
Als efectes d'allò que disposen aquestes Normes, els usos es classifiquen segons s'indica en el següent quadre:
Article 41. Ús bàsic industrial (secundari) (1)
L'ús bàsic és el corresponent a la transformació i magatzematge de matèries i productes elaborats.
Classificació i definició dels usos detallats:
1.1 industrial convencional. És l'ús corresponent a la transformació de matèries primeres i elaboració de productes.
1.2 industrial telemàtic. El producte d'aquest ús pot ser transferit com a informació digitalitzada. Dins aquest ús s'inclourien, per exemple, els platós de televisió i els centres de processament de dades.
1.3 magatzems. És l'ús corresponent al dipòsit, conservació, guarda o distribució d'objectes i/o mercaderies sense servei de venda directa al públic, encara que sí a venedors minoristes.
1.4 tallers industrials. Corresponent a les activitats de reparació i conservació de maquinària, utillatge i útils, la producció artesanal i les arts plàstiques, bugaderies, tintoreries, fusteries, ferreries i similars.
Article 42. Ús bàsic terciari i quaternari d'avantguarda (2)
L'ús bàsic correspon a les activitats destinades a la realització de transaccions comercials de mercaderies, serveis personals, administratius, tècnics o monetaris, excepte les incloses en els usos globals d'equipaments comunitaris.
Classificació i definició dels usos detallats:
2.1 ús comercial. Als efectes d'aquestes normes tenen la condició d'usos i activitats comercials, les activitats i establiments de venda al detall i a l'engròs i distribució de qualsevol tipus de producte, segons les definicions de l'article 3, 4, 5 i 6 de la Llei 11/2001 d'ordenació de les activitats comercials a les Illes Balears.
2.2 ús administratiu. Activitats destinades a la realització de tasques administratives, tècniques, creatives o monetàries, excepte les incloses en els usos globals d'equipaments comunitaris.
S'inclouen en aquest ús, a títol d'exemple, els bancs, les oficines, gestories, agències, seus socials o tècniques d'empreses, estudis, despatxos i consultes professionals, companyies d'assegurances, serveis d'arrendaments, etc.
2.3 ús d'establiments públics. Establiments d'activitats integrades en el sector de la restauració (Llei turística) com els que, oberts al públic, es dediquen a subministrar de manera professional i habitual menjar o begudes per consumir al mateix establiment. Aquest ús comprèn els establiments de restaurant, cafeteria, bar i similars, de servei directe a l'usuari.
2.4 quaternari d'avantguarda. Comprèn les activitats del sector econòmic amb serveis altament destinats a l'evolució més puntera, com són investigació, desenvolupament tecnològic, innovació o informació, i tot el que es pugui entendre com a avanços de l'alta tecnologia o indústria més avançada. Es podrien posar els exemples de les telecomunicacions, indústria tecnològica, informació telemàtica, avanços a la medicina o altres professions, bioserveis, etc.
Article 43. Ús bàsic d'equipaments comunitaris (3)
L'ús bàsic correspon a les activitats destinades a satisfer les distintes necessitats col·lectives o personals de la societat tals com defensa, administració, esplai, sanitat, assistència social, educació, religió, etc.
Classificació i definició dels usos detallats:
3.1 sociocultural. Activitats d'ús públic, col·lectiu o privat, destinades a la custòdia, transmissió i conservació dels coneixements, exhibició de les arts i la investigació, les activitats socioculturals de relació o associació, així com les activitats complementàries de la principal.
S'inclouen, a títol d'exemple, cases de cultura, biblioteques, arxius, museus, sales d'exposicions, centres d'associacions veïnals, culturals, agrupacions cíviques, seus de club, etc.
3.2 docent. Activitats d'ús públic, col·lectiu o privat, destinades a la formació humana i intel·lectual de les persones en els seus diferents nivells.
S'inclouen, a títol d'exemple, els centres d'ensenyança infantil, primària i secundària, formació professional, guarderies, centres d'idiomes, educació especial, educació per a adults, acadèmies, tallers ocupacionals, conservatoris, escoles d'arts i oficis, centres d'investigació científica i tècnica vinculats a la docència, etc.
3.3 administratiu-institucional. Activitats d'ús públic de representació, burocràtiques o tècniques de l'administració estatal, autonòmica o local.
Inclou, a títol d'exemple, centres del Govern balear, conselleries, serveis perifèrics de l'Estat, delegació d'Hisenda, etc.
3.4 esportiu. Activitats destinades a la pràctica, ensenyança o exhibició d'especialitats esportives o de cultura física. No inclou activitats lligades físicament i funcionalment a altre usos, tals com universitaris, docents, etc.
S'inclouen en aquesta situació, a títol d'exemple, les instal·lacions esportives a l'aire lliure i les cobertes, gimnasos, poliesportius.
3.5 sanitari. Activitats destinades a l'orientació, prevenció, informació, administració i prestació de serveis mèdic o quirúrgics i hospitalaris.
S'inclouen, a títol d'exemple, la possibilitat d'hospitals, clíniques, residències de malalts, ambulatoris, dispensaris, centres de salut d'atenció primària i preventiva, cases de socors, consultoris, psiquiàtrics, laboratoris relacionats amb l'activitat sanitària i, en general, tot tipus de centres d'assistència sanitària.
3.6 recreatiu. Activitats vinculades amb l'esplai, la vida de relació, el temps lliure i l'esbarjo en general i aquelles similars, no incloses en altres usos, que es realitzin en edificis, locals i instal·lacions tals com sales de cine, teatres, sales de concerts, sales de joc, casinos, etc.
3.7. innovació i desenvolupament. Activitats vinculades amb la innovació i tecnologia pròpia d'un parc de desenvolupament tecnològic com aquest ParcBIT. Qualsevol activitat vinculada al desenvolupament de tecnologies avançades i d'investigació científica o de qualsevol altre tipus de promoció de desenvolupament que pugui ser incentivada des del Parc Tecnològic, vinculat a la promoció inicial i la investigació.
Aquestes activitats, com a principals o bàsiques, podran donar cabuda, sense cap limitació, a altres activitats que s'hagin de desenvolupar com a suport d'aquestes, de manera que permetin el suport, investigació i bon desenvolupament de les primeres.
Article 44. Ús bàsic de comunicacions i infraestructures (4)
L'ús bàsic comprèn les activitats que es desenvolupen a les àrees destinades a les comunicacions i al transport, així com els espais reservats al trànsit i estada de persones, mercaderies i vehicles de qualsevol classe, tant de transport públic com privat. Així mateix, comprèn els espais i activitats destinats a assegurar el desenvolupament i funcionament dels sistemes infraestructurals. Inclou les modalitats de transport per carretera, ferrocarril, aeri, marítim i els elements funcionals vinculats a l'execució i servei d'aquests.
Comprèn, així mateix, tots els usos permesos i complementaris del principal, tals com comercial, establiments públics, àrees d'estacionament, aparcaments, etc., destinats a cobrir les necessitats d'un millor desenvolupament de la circulació, així com les instal·lacions necessàries per a l'aprofitament de subproductes, i igualment aquells necessaris per a facilitar la seguretat i comoditat dels usuaris del transport.
Classificació i definició dels usos detallats:
4.1 xarxa viària. L'ús de les xarxes viàries és el trànsit de persones i vehicles i l'estacionament d'aquests darrers a les àrees regulades a l'efecte.
L'esquema de les xarxes principals de comunicacions admet petites correccions de traçat en els corresponents instruments de desenvolupament del Planejament, que hauran de definir les seccions i les solucions concretes d'enllaços i interseccions.
4.2 instal·lacions i serveis. Correspon a les activitats destinades a les infraestructures i serveis del nucli urbà, tals com grans xarxes i serveis, artèries de reg d'aigua depurada, artèries d'abastament, col·lectors de sanejament, col·lectors de pluvials i llits de torrents, centres de producció, dipòsits d'abastament d'aigua, estacions de depuració d'aigües residuals, centres de recollida, tractament i eliminació de residus sòlids, abocadors, xarxes elèctriques, estacions i subestacions elèctriques, ferralleries, desballestament de vehicles, antenes de comunicació i els semblants a tots els esmentats anteriorment.
4.3 transports. Comprèn les activitats que es desenvolupen a les àrees destinades al trànsit i estada de persones, mercaderies i vehicles de qualsevol classe, tant de transport públic, privat o col·lectiu.
Comprèn, així mateix, tots els usos permesos i complementaris del principal, tals com comercial, establiments públics, àrees d'estacionament, aparcaments, tallers, etc., destinats a cobrir les necessitats d'un millor desenvolupament de l'activitat principal, així com els necessaris per a facilitar la seguretat i comoditat dels usuaris del transport.
4.4 ús de telecomunicacions. Corresponen a aquest ús detallat les instal·lacions de telecomunicació.
S'inclouen en aquest ús els serveis de correus, telègrafs, telèfons, ràdio, televisió, transmissió de dades, serveis de comunicació, etc.
4.5 ús d'aparcaments de vehicles. Comprèn els espais d'ús públic, col·lectiu o privat destinats a l'estacionament de vehicles tipus turisme o motocicletes, ja siguin subterranis, en superfície o en edificis construïts a l'efecte.
Així mateix s'inclou en aquest ús el corresponent al dipòsit o guarda de grans vehicles automòbils tals com autobusos i camions. Únicament es permetrà dins les àrees industrial i/o de serveis previstes al planejament.
4.6 espais lliures. Comprèn els espais lliures d'edificació destinats a la recreació, esbarjo i repòs de la població i a la protecció i aïllament de vies i edificacions, dirigida a la millora de les condicions higièniques, climatològiques i estètiques de l'àmbit.
Article 45. Usos permesos a les zones A, B, C, D, E/F, G i H
Usos |
Zona A, B, D i E/F |
Zona C |
Zona G i H |
||||
Bàsics |
Detallats |
D |
S |
D |
S |
D |
S |
Ús industrial (secundari) |
1.1 Industrial convencional |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
1.2 Industrial telemàtic |
TOTS |
1,2,3 i 4 |
TOTS |
1,2,3 i 4 |
TOTS |
1,2,3 i 4 |
|
1.3 Magatzems |
TOTS |
5 |
TOTS |
5 |
TOTS |
5 |
|
1.4 Tallers industrials |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
|
Ús terciari i quaternari d'avantguarda |
2.1 Comercial |
300 m2 |
2 |
300 m2 |
2 |
300 m2 |
2 |
2.2 Administratiu |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
|
2.3 Establiment públic |
300 m2 |
2 |
300 m2 |
2 |
300 m2 |
2 |
|
2.4 Quaternari d'avantguarda |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
|
Ús d'equipaments comunitaris |
3.1 Equipament sociocultural |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
3.2 Equipament docent |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
|
3.3 Equipament administratiu -institucional |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
|
3.4 Equipament esportiu |
300 m2 |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
|
3.5 Equipament sanitari |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
|
3.6 Equipament recreatiu |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
|
3.7 R+D |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
TOTS |
1, 2, 3 i 4 |
|
Ús comunicacions i infraestructures |
4.1 Xarxa viària |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
4.2 Instal·lacions i serveis |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
|
4.3 Transport |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
|
4.4 Telecomunicacions |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
N.P. |
TOTS |
1,2,4,5 i 6 |
|
4.5 Aparcament vehicles |
Segons N.E. |
5 |
Segons N.E. |
2, 3 i 5 |
N.P. |
N.P. |
|
4.6 Espais lliures |
TOTS |
4 |
TOTS |
4 |
TOTS |
4 |
D dimensió:
N.P.: No permès
Segons N.E.: Segons normes edificatòries.
300 m2: es limita la superfície màxima a 300 m2.
TOTS: sense límits de dimensió més enllà dels d'aquestes normes.
S: Situació:
1) A qualsevol planta d'edifici d'ús no exclusiu, excepte les corresponents a planta soterrani o semisoterrani així com les incloses a la situació 2.
2) A planta baixa amb accés directe des de la via pública, a planta baixa amb accés directe des de la via pública i associada a plata semisoterrani, soterrani o planta primera.
3) Edifici d'activitat exclusiva.
4) Espai no edificable de parcel·la.
5) En planta soterrani.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Disposició addicional primera. Unitats bàsiques de paisatge
Es delimiten quatre unitats de paisatge, enteses com a àrees, funcionals i/o visualment coherents, sobre les quals es determinen criteris d'intervenció diferenciats. Les unitats de paisatge queden plasmades en el plànol d'ordenació O-17.
S'estableixen els següents criteris per al manteniment i conservació del paisatge natural del ParcBIT, entenent-se com a tals les zones del sector que no són susceptibles de transformació urbanística:
A. PAISATGE AGRÍCOLA
Com a criteri general es mantindrà l'actual paisatge agrícola amb una base de conreus arboris de secà (garrovers, ametllers i figueres).
Podran introduir-se millores per incrementar la diversitat paisatgística generant agrupacions o masses arbòries associades a la protecció del paisatge o millores en relació amb l'aprofitament social de l'espai, destinat a itineraris de vianants, espais d'estada o millora de la qualitat biològica del sector.
Es podran crear zones arbrades al costat de les destinades a reserves, com les zones per a serveis tècnics i altres elements que així ho requereixin, amb la finalitat d'establir barreres visuals eficaces, es podran utilitzar a més de les espècies presents a la zona altres d'ús tradicional que siguin adequades per a la protecció paisatgística.
Es podran crear zones d'estada mitjançant la realització de plantacions complementàries, preferentment utilitzant els mateixos elements i especialment trasplantant aquells elements arboris de major interès que resultin afectats per la implantació de nous elements en l'àmbit de ParcBIT.
Podran realitzar-se itineraris amb vials tous per a desplaçaments a peu o amb bicicleta, especialment els que es trobin relacionats amb l'accés als sistemes de transport públic.
Al costat d'aquests vials tous es fomentarà la realització de plantacions arbòries per generar ombra, per facilitar i fomentar els desplaçaments i per incrementar la diversitat paisatgística, recuperant, o rememorant, el paisatge tradicional, en el qual els camins estaven emmarcats per alineacions arbòries. Podran efectuar-se plantacions programades per a l'ampliació de les actuals unitats forestals destinades a l'aprofitament social de les mateixes o a la millora del paisatge.
En el cas que, per canvis en les actuals circumstàncies econòmiques o socials, resulti inviable la conservació dels treballs agraris, es plantejarà la realització de plantacions forestals programades.
Es podran implantar hivernacles sempre que compleixin el condicionament establert en l'article 34 de la present Normativa.
No es considera compatible amb els objectius del Pla Especial l'abandó de les zones agrícoles sense un projecte viable d'adequació paisatgística. En cap cas es podran desenvolupar comunitats forestals que puguin afavorir la transmissió d'incendis en espais situats entre las zones urbanitzades i espais forestals (ANEI). En aquestes zones s'haurà de garantir el manteniment de les mateixes a fi d'evitar la transmissió d'incendis entre ambdós espais.
B. PAISATGE FORESTAL
Les unitats forestals seran objecte de conservació i millora, sense més intervencions que les necessàries per garantir la pròpia conservació i les adscrites a millorar la qualitat biològica de l'espai, la prevenció d'incendis i un millor aprofitament social, ja sigui d'esplai o recreatiu.
En la unitat forestal es podran implantar zones d'estada amb mobiliari urbà, per a la qual cosa s'evitarà la pavimentació amb asfalt, podent utilitzar puntualment pavimentació tova que faciliti l'ús de l'espai sense introduir canvis significatius.
Es podran augmentar les unitats forestals amb la finalitat de millora de la qualitat biològica, per a un millor aprofitament social o amb finalitat de protecció paisatgística davant noves actuacions. En cap cas, es podran augmentar aquestes unitats en espais situats entre actuacions urbanístiques i espais forestals situats fora del sector, tret que es deixi una àmplia zona sense repoblar, com a «àrea tallafocs», a fi d'evitar la propagació de possibles incendis, en qualsevol dels dos sentits.
C. ZONES DE PROTECCIÓ D'INCENDIS
A les zones existents entre espais ocupats urbanísticament i espais forestals (actualment situades només en ANEI), s'haurà de garantir el manteniment de les mateixes en condicions adequades, a fi d'evitar la transmissió d'incendis entre ambdós espais.
D. TORRENTS
Al costat dels torrents, es fomentarà el desenvolupament d'unitats vegetals lineals, boscos en galeria que millorin la diversitat biològica i paisatgística de l'entorn.
S'hauran de preveure les actuacions de manteniment del torrent de manera que el llit quedi lliure a fi de garantir el funcionament correcte d'aquest en el cas d'avingudes torrencials.
Disposició derogatòria única
A partir de l'entrada en vigor d'aquesta normativa, queda derogada la normativa anterior del Pla Especial de desenvolupament i les seves modificacions aprovades amb anterioritat, atès que queden refoses en el present document.
Aina Soler Crespí
Arquitecte
Margalida Mestre Morey
Geògrafa