Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 551078
Acord del Consell de Govern de 15 de novembre de 2021 pel qual es declara inversió d’interès autonòmic el Conservatori Professional de Música de Menorca, a Maó, i es consideren sistema general d’equipament públic docent en sòl urbà les parcel·les cadastrals 8159607FE0185N i 8159608FE0185N, de propietat municipal, ubicades al terme municipal de Maó

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Un dels objectius del Govern de les Illes Balears, de conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, és garantir el dret a l'educació de qualitat i accedir-hi en condicions d'igualtat.

Així mateix, d'acord amb l'Estatut, les institucions pròpies de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per complir les finalitats que els són pròpies i en el marc de les competències que els atribueix aquest Estatut, han de promoure, com a principis rectors de la política econòmica i social, el desenvolupament sostenible encaminat a la plena ocupació, la cohesió social i el progrés científic i tècnic, de manera que s'asseguri a tota la ciutadania l'accés als serveis públics i el dret a la salut, l'educació, l'habitatge, la protecció social, el lleure i la cultura.

A fi de complir aquests objectius, es considera necessari i urgent adequar la xarxa pública d'equipaments, de manera que permeti afrontar les demandes en matèria sanitària, educativa i social de la població, motivada no només per l'important increment que ha experimentat la població resident a les Illes Balears, sinó també per la situació de paralització que la crisi econòmica ha causat. Així doncs, a fi de pal·liar aquestes deficiències en el lapse de temps més breu possible, el dia 20 de gener de 2018, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Pel que fa a l'atenció de les demandes en l'àmbit de l'educació i a l'adequació de la xarxa pública d'equipaments, mitjançant el Reial decret 1876/1997, de 12 de desembre, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ensenyament no universitari, es va fer efectiu el traspàs de les competències en matèria d'ensenyament no universitari i la Comunitat Autònoma va assumir, entre d'altres, la competència en matèria de «l'elaboració, supervisió, aprovació, contractació i execució de projectes de noves construccions, reforma, ampliació o millora de les existents, així com, la dotació i l'equipament referent als centres públics. Convocatòria i resolució de concursos i projectes d'edificis i material [...]».

Correspon a la Conselleria d'Educació i Formació Professional, a través de la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres, entre d'altres competències, la coordinació de les infraestructures i dels serveis educatius, d'acord amb l'article 2.6.a) del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El Decret llei 1/2018, de 19 de gener, estableix la regulació dels efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret llei.

D'acord amb el que disposa l'article 8.6 de l'esmentat Decret llei, l'administració disposa de dos anys des de la declaració de l'interès autonòmic per presentar el projecte i d'altres dos, a continuació, per iniciar-ne l'execució, i l'incompliment de qualsevol d'aquests terminis produeix la caducitat de la declaració.

Actualment, el Conservatori Professional de Música de Menorca no disposa d'una seu que compleixi les condicions adequades per dur a terme l'activitat docent que li és pròpia. Per aquest motiu, i per garantir unes instal·lacions adequades per a tota l'illa de Menorca, és necessari instal·lar aquest Conservatori en una nova seu.

L'Ajuntament de Maó ha manifestat la voluntat de cedir a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears les parcel·les 8159607FE0185N i 8159608FE0185N, del terme municipal de Maó, perquè es reformin i ampliïn les edificacions existents a fi de disposar de l'equipament necessari per al Conservatori.

El conseller d'Educació i Formació Professional, el batle de l'Ajuntament de Maó i la presidenta del Consell Insular de Menorca coincideixen en la necessitat d'engegar el projecte per establir una nova seu del Conservatori Professional de Música de Menorca a Maó per tal de garantir unes instal·lacions adequades per a tota l'illa de Menorca.

En data 5 de desembre de 2020, la Direcció General d'Arquitectura i Rehabilitació de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge (actualment Direcció General d'Habitatge i Arquitectura) va emetre un informe de supervisió del projecte modificat, el projecte d'execució de conversió del Teatre Sala Augusta en seu del Conservatori Professional de Música i Dansa de Menorca, fase 1, redactat per l'arquitecte Josep Llinas Cardona, de l'any 2020. Aquest informe analitza i avalua la primera fase del projecte, segons la versió de 2020, d'acord amb l'informe favorable de la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres, en relació amb la comprovació que els espais de la Sala Augusta s'adapten al projecte d'execució. Com a resultat d'això s'ha modificat a l'alça el pressupost de la primera fase, que passa a ser de 7.050.065,99 €.

Actualment s'està tramitant un conveni de col·laboració per concretar els compromisos que assumeixen el Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria d'Educació i Formació Professional, l'IBISEC i la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, el Consell Insular de Menorca i l'Ajuntament de Maó per al finançament, l'execució de les obres i la posada en funcionament del nou Conservatori Professional de Música de Menorca (Maó), conforme al projecte d'execució supervisat per la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, que preveu que s'executi en dues fases amb un cost total de 8.518.021,07 €, la primera fase de les quals és objecte d'aquest conveni.

Per tot això, amb vista a assolir el fi comú del Govern de les Illes Balears, del Consell Insular de Menorca i de l'Ajuntament de Maó d'aconseguir que Menorca compti amb un conservatori professional de música i que la sala auditori de l'edifici que l'albergui ofereixi també serveis com equipament cultural a la ciutat de Maó i al conjunt de l'illa de Menorca, la Conselleria d'Educació i Formació Professional estima idoni que es considerin com a inversió d'interès autonòmic les actuacions previstes per a l'execució d'aquestes obres, donades la necessitat, la urgència i la importància que tenen.

D'acord amb l'article 7 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, que fa referència a l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears, correspon al Consell de Govern la declaració d'un equipament públic d'ús educatiu, sanitari o social com a inversió d'interès autonòmic, a proposta de qualsevol dels consellers en l'àmbit de les seves competències.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Formació Professional, en la sessió de 15 de novembre de 2021, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar com a inversió d'interès autonòmic les intervencions previstes per a la conversió del Teatre Sala Augusta en seu del Conservatori Professional de Música de Menorca, a Maó, i considerar com a sistema general d'equipament públic docent en sòl urbà les parcel·les cadastrals 8159607FE0185N i 8159608FE0185N, de propietat municipal, ubicades en el terme municipal de Maó, d'acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, i a partir del que estableix l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny.

Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament de Maó i al Consell Insular de Menorca.

Tercer. Publicar aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 15 de novembre de 2021

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez