Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA, SECTORS PRODUCTIUS I MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Núm. 546866
Resolució del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica de 10 de novembre de 2021 per la qual s’aprova la convocatòria pública de subvencions per a actuacions del programa de rehabilitació energètica en edificis existents en municipis de repte demogràfic (Programa PREE 5000), inclòs en el programa de regeneració i repte demogràfic del Pla de Rehabilitació i Regeneració Urbana del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Europeu

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El 4 d'agost de 2021 es va publicar en el BOE núm. 185 el Reial decret 691/2021, de 3 d'agost, pel qual es regulen les subvencions a atorgar a actuacions de rehabilitació energètica en edificis existents, en execució del Programa de rehabilitació energètica per a edificis existents en municipis de repte demogràfic (Programa PREE 5000), inclòs en el Programa de regeneració i repte demogràfic del Pla de rehabilitació i regeneració urbana del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, així com la seva concessió directa a les comunitats autònomes.

El Consell Europeu de 21 de juliol de 2020 va acordar un paquet de mesures de gran abast per impulsar la convergència, la resiliència i la transformació a la Unió Europea, que combinen el futur marc financer pluriennal (MFP) per a 2021-2027 reforçat i la posada en marxa d'un Instrument Europeu de Recuperació («Next Generation EU»).

Els ajuts regulats pel Reial decret 691/2021 seran finançats amb el Mecanisme Europeu de Recuperació, establert pel Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, en la mesura que el Programa PREE 5000 es troba inclòs en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, com una de les tipologies d'inversió (C2.I4) dins el Component 2, Implementació de l'Agenda Urbana Espanyola: Pla de rehabilitació d'habitatge i regeneració urbana.

El Reial decret 691/2021 estableix un model per a la concessió d'ajuts basat en els mecanismes de cooperació i col·laboració, de conformitat amb l'estructura de l'Estat de les autonomies i el seu àmbit competencial. En aquest sentit, partint de la competència de l'Estat sobre les bases i la coordinació de la planificació general de l'activitat econòmica, en matèria de legislació bàsica sobre protecció del medi ambient i bases del règim energètic i miner, s'ha dissenyat un model per a la concessió dels ajuts basat en la col·laboració amb les comunitats autònomes, que poden desenvolupar-ne la tramitació i efectuar la gestió dels fons, d'acord amb criteris ajustats als principis constitucionals i a l'ordre de distribució de competències.

D'acord amb el que estableix el Reial decret 691/2021, cada comunitat autònoma i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla han de fer la seva convocatòria d'ajuts i han de designar l'òrgan competent per instruir i resoldre el procediment de concessió dels ajuts.

L'òrgan competent per instruir i resoldre el procediment de concessió en aquesta convocatòria d'ajuts estatals és la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic. El procediment de concessió s'ha de fer d'acord amb el que estableix l'article 20 del Reial decret 691/2021.

En l'annex II del Reial decret 691/2021 s'estableix un import d'ajut a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 532.500 €.

Per tot això, i en compliment del Reial decret 691/2020, de 3 d'agost, pel qual es regulen les subvencions a atorgar a actuacions de rehabilitació energètica en edificis existents, en execució del Programa de rehabilitació energètica per a edificis existents en municipis de repte demogràfic (Programa PREE 5000), inclòs en el Programa de regeneració i repte demogràfic del Pla de rehabilitació i regeneració urbana del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, així com la seva concessió directa a les comunitats autònomes, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria pública de subvencions per a actuacions de rehabilitació energètica en edificis existents, en execució del Programa de rehabilitació energètica per a edificis existents en municipis de repte demogràfic (Programa PREE 5000), amb la finalitat d'aconseguir i justificar una reducció en les emissions de diòxid de carboni i del consum d'energia final respecte a la situació de partida, que apareixen com a annex 1 d'aquesta Resolució.

2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica en el termini d'un mes, o directament un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, en ambdós casos comptadors des de l'endemà que es publiqui aquesta Resolució.

 

Palma, 10 de novembre de 2021

El conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Juan Pedro Yllanes Suárez

 

 

ANNEX 1 Convocatòria pública de subvencions per a actuacions del programa de rehabilitació energètica en edificis existents en municipis de repte demogràfic (Programa PREE 5000), inclòs en el programa de regeneració i repte demogràfic del Pla de Rehabilitació i Regeneració Urbana de Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Europeu

Primer

Objecte

1. L'objecte d'aquesta Resolució és aprovar la convocatòria pública de subvencions per a actuacions del programa de rehabilitació energètica en edificis existents en municipis de repte demogràfic (Programa PREE 5000) inclòs en el programa de regeneració i repte demogràfic del Pla de Rehabilitació i Regeneració Urbana de Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Europeu, corresponents a la millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica, la millora de l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables en les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària, i la millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació.

2. El fons d'aquesta convocatòria procedeixen del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el Programa de Regeneració i Repte Demogràfic del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, així com el finançament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, establert pel Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell de 12 de febrer de 2021, i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

3. Es compleix amb les exigències establertes a l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

Segon

Beneficiaris

1. Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les entitats que s'estableixen a continuació, en funció dels tipus d'actuacions definides en l'apartat 3 d'aquesta convocatòria:

a) Les persones físiques o jurídiques de naturalesa privada o pública legalment constituïdes que siguin propietàries d'edificis existents destinats a qualsevol ús i que estiguin ubicats a les Illes Balears.

b) Les comunitats de propietaris o agrupacions de comunitats de propietaris d'edificis residencials d'ús habitatge, que s'ubiquin en l'àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears, constituïdes de conformitat amb el que disposa l'article 5 de la Llei 49/1960, de 21 de juliol, de propietat horitzontal.

c) Els propietaris que de forma agrupada siguin propietaris d'edificis, que compleixin els requisits establerts en l'article 396 del Codi civil i no hagin atorgat el títol constitutiu de propietat horitzontal.

d) Les empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d'edificis ubicats a les Illes Balears, que acreditin aquesta condició mitjançant un contracte vigent a llarg termini amb la propietat, que els atorgui facultat expressa per emprendre les obres de reforma objecte de l'actuació que s'ha d'incloure en el Programa.

e) Les empreses de serveis energètics (ESE), o proveïdors de serveis energètics definits en el Reial decret 56/2016, de 12 de febrer, pel qual es transposa la Directiva 2012/27/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 25 d'octubre de 2012, relativa a l'eficiència energètica, referent a auditories energètiques, acreditació de proveïdors de serveis i auditors energètics i promoció de l'eficiència del subministrament d'energia, pel que fa a l'acreditació de proveïdors de serveis. Per poder ser-ne beneficiàries, aquestes empreses han d'actuar de conformitat amb el contracte que tenguin establert amb aquesta finalitat amb la propietat i han de dur a terme les inversions incloses en la tipologia de projectes recollits en aquesta convocatòria, i també han d'acreditar la seva actuació com a empresa de serveis energètics i la inversió realitzada a les Illes Balears.

f) Les entitats locals conforme a l'article 3 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i el sector públic institucional de qualsevol administració pública a què es refereix l'article 2.2 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

g) Les comunitats d'energies renovables i les comunitats ciutadanes d'energia, segons la definició de la Directiva 2018/2001 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre de 2018, i de la Directiva 2019/944 del Parlament Europeu i del Consell, de 5 de juny de 2019, respectivament, així com de l'article 4 del Reial decret llei 23/2020, de 23 de juny, pel qual s'aproven mesures en matèria d'energia i en altres àmbits per a la reactivació econòmica.

2. Els ajuntaments, les diputacions provincials o les entitats locals equivalents i les mancomunitats o agrupacions de municipis espanyols, capítols i consells insulars, les administracions de les comunitats autònomes, i qualssevol organismes públics i entitats de dret públic vinculats o dependents de les referides administracions públiques, poden accedir a la condició de beneficiaris per promoure i gestionar la realització d'actuacions de rehabilitació energètica, com a representants d'agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, propietàries d'edificis que, fins i tot mancant de personalitat jurídica, puguin dur a terme l'execució de les corresponents actuacions subvencionables previstes en aquesta convocatòria, havent de complir, en tot cas, el que es preveu pel paràgraf segon de l'article 11.3 de la Llei 38/2003, de 17de novembre.

3. Quan els beneficiaris dels ajuts siguin persones físiques que pertanyen a una comunitat o agrupació de propietaris de les previstes en les lletres b) o c) de l'apartat 2.1, han de tenir la nacionalitat espanyola o la d'algun dels estats membres de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu o Suïssa. En el cas d'estrangers no comunitaris, han de tenir residència legal a Espanya.

4. Quan els beneficiaris siguin persones jurídiques han d'acreditar que es troben degudament constituïdes, conforme a la normativa que els resulti d'aplicació.

5. Poden ser beneficiàries dels ajuts, sempre que compleixin amb el que s'estableix en l'article 11.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, les agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat que, fins i tot mancant de personalitat jurídica, pugui dur a terme els projectes, activitats o comportaments o es trobi en la situació que motiva la concessió de la subvenció.

6. Els beneficiaris han de destinar l'import íntegre de l'ajut que rebin al pagament de les actuacions subvencionables corresponents. Aquesta regla resultarà igualment d'aplicació quan es tracti d'agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat que, fins i tot mancant de personalitat jurídica, puguin dur a terme els projectes, activitats o comportaments o es trobin en la situació que motiva la concessió de la subvenció, amb independència que tant l'import d'aquesta com el cost de les obres s'hagi de repercutir entre els integrants d'aquestes. No obstant això, quan algun dels seus integrants incorri en una o diverses prohibicions establertes en l'article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, no s'atribuirà a l'integrant esmentat la part proporcional que li correspondria de l'ajuda rebuda, que es prorratejaria entre els restants, sempre que es mantengui el compliment dels requisits exigits per accedir a la condició de beneficiari per part de l'entitat de què es tracti.

7. Els beneficiaris no es poden trobar en cap dels supòsits establerts en l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, per haver estat objecte de sancions per exercir o tolerar pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, per resolució administrativa o sentència judicial ferma.

8. No poden ser beneficiaris dels ajuts:

a) Qui es trobi en alguna de les circumstàncies previstes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

b) Empreses en situació de crisi, d'acord amb la definició que es fa en les directrius comunitàries sobre ajuts estatals de salvament i de reestructuració d'empreses en crisi (Comunicació de la Comissió 2014/C 249/1, de 31 de juliol de 2014).

c) Les empreses que es trobin subjectes a una ordre de recuperació pendent sobre qualsevol ajut o subvenció que se'ls hagi atorgat amb anterioritat, per haver-lo declarat ajut il·legal i incompatible amb el mercat interior, o bé per qualsevol tipus d'incompliment de les obligacions atribuïdes en la concessió.

d) Qui hagi estat sancionat mitjançant resolució ferma amb la pèrdua del dret a rebre subvencions, d'acord amb les articles 37.2.a i 37.3.a de la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per eradicar l'LGTBI fòbia.

e) Qui es trobi en els supòsits establerts en l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, per haver estat objecte de sancions per exercir o tolerar pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, per resolució administrativa ferma o sentència judicial ferma.

 

 

Tercer

Actuacions subvencionables i requisits

Són subvencionables en aquesta convocatòria les actuacions que es detallen a continuació, que compleixin els requisits establerts en aquesta convocatòria i en el Reial decret 691/2021, i que aconsegueixin i justifiquin una reducció del consum d'energia primària no renovable del 30 % respecte a la situació de partida, la qual cosa s'ha de justificar mitjançant el certificat d'eficiència energètica de l'edifici existent en el seu estat actual i el certificat d'eficiència energètica de l'edifici aconseguit després de la reforma. Per al càlcul de l'estalvi d'energia final i l'elegibilitat de les actuacions serà aplicable la Recomanació (UE) 2019/1658 de la Comissió de 25 de setembre de 2019, relativa a la transposició de les obligacions d'estalvi d'energia en virtut de la Directiva d'eficiència energètica.

1. Opcions de les actuacions subvencionables

Pel que fa a les opcions sobre les actuacions subvencionables, són actuacions subvencionables les especificades a continuació:

a) Opció A

Edificis complets existents a les Illes Balears en un o diversos dels usos següents:

- Edificis d'habitatge unifamiliar.

- Edificis de tipologia residencial col·lectiva d'habitatge.

- Edificis de qualsevol altre ús (administratiu, sanitari, docent, cultural, etc.) dels regulats per l'article 2.1 de la Llei 38/1999, de 5 de novembre, d'ordenació de l'edificació (LOE).

b) Opció B

Actuacions sobre un o diversos habitatges o locals del mateix edifici, considerats individualment o sobre parts d'un edifici.

2. Actuacions no subvencionables

No són subvencionables les actuacions següents:

a) Les realitzades en edificis de nova construcció.

b) Intervencions en edificis existents que suposin una ampliació, en què s'incrementi la superfície o el volum construït.

c) Intervencions en edificis existents que impliquin un canvi d'ús de l'edifici.

3. Actuacions subvencionables

— Actuació 1: millora de l'envolupant tèrmica.

— Actuació 2: millora de l'eficiència energètica i ús d'energies renovables en les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària. Hi comprèn:

  • Actuació 2.1: substitució d'energia convencional per energia solar tèrmica.
  • Actuació 2.2: substitució d'energia convencional per geotèrmica.
  • Actuació 2.3: substitució d'energia convencional per biomassa en instal·lacions tèrmiques.
  • Actuació 2.4: millora de l'eficiència dels subsistemes de generació no inclosos en les actuacions anteriors.
  • Actuació 2.5: millora de l'eficiència energètica dels subsistemes de distribució, regulació, control i emissió de les instal·lacions tèrmiques.

— Actuació 3: millora de l'eficiència energètica d'instal·lacions d'il·luminació.

4. Requisits generals

a) Les inversions objecte de la sol·licitud s'han de dur a terme en l'àmbit territorial de les Illes Balears i s'han de fer dins el període que va des del dia de la presentació de la sol·licitud fins al termini que fixi la resolució d'atorgament, que com a màxim serà de divuit mesos comptadors des de la data de la notificació de la resolució de concessió.

b) Atès el caràcter d'incentiu dels ajuts, la realització de les actuacions no es pot produir abans de la data de registre de la sol·licitud, de manera que la inversió destinada a aquesta adquisició ha d'haver-se efectuat amb posterioritat a la data de registre de la sol·licitud. A aquest efecte, en cas de persones jurídiques públiques, s'ha de prendre com a data de referència per determinar la data d'aquesta adquisició la de la publicació dels plecs de licitació.

c) Les factures i el pagament de la inversió, inclòs l'abonament de possibles quantitats a compte o sota qualsevol altre concepte, ha de ser posterior a la data del registre de la sol·licitud.

d) No obstant el que disposa el punt anterior, les despeses corresponents a actuacions preparatòries que siguin necessàries per presentar la sol·licitud o dur a terme les inversions corresponents, com ara el projecte, memòries tècniques, certificats, etc., es poden considerar elegibles, encara que hagin estat facturades amb anterioritat, sempre que, en tot cas, aquestes actuacions preparatòries s'hagin realitzat amb data posterior a la vigència del Programa, és a dir, el 5 d'agost de 2021, d'acord amb el que estableix l'article 17 del Reial decret 691/2021.

e) S'ha d'estar al corrent de les obligacions fiscals i amb la Seguretat Social, així com del reintegrament de subvencions, de conformitat amb la normativa vigent.

f) L'IVA és subvencionable sempre que no pugui ser susceptible de recuperació o compensació total o parcial.

g) S'ha de presentar la documentació exigida en el punt 6.

5. Despeses elegibles

Es consideren costs elegibles els que siguin necessaris per aconseguir els objectius energètics d'aquest Programa, que s'han indicat per a cadascuna de les tipologies d'actuació anteriors, i els que s'especifiquen a continuació:

a) Els honoraris professionals satisfets per a l'elaboració, pel tècnic competent, del certificat d'eficiència energètica previst en el Reial decret 390/2021, d'1 de juny.

b) Els costs de gestió de sol·licitud de l'ajut.

c) Els costs de la redacció dels projectes tècnics relacionats amb les tipologies d'actuació objecte d'ajut.

d) Els costs de la direcció facultativa de les actuacions.

e) Els costs d'execució de les obres i/o instal·lacions.

f) La inversió en equips i materials efectuada.

g) Els costs de redacció d'informes i altra documentació requerida per a la sol·licitud i justificació d'aquests ajuts.

h) Els costs de gestió de la justificació de la realització de les actuacions.

i) L'informe de l'auditor sobre el compte justificatiu.

j) L'informe que acrediti l'adequada realització de les actuacions objecte de l'ajut emès per un organisme de control o entitat de control.

k) Altres partides necessàries (auxiliars o no) específiques de cada tipologia d'actuació.

l) Quan per motiu de l'actuació sigui necessari retirar aquells productes de construcció que continguin amiant. La retirada s'ha de realitzar conforme al que s'estableix en el Reial decret 396/2006, de 31 de març, pel qual s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut aplicables als treballs amb el risc d'exposició a l'amiant, per una empresa legalment autoritzada. La gestió dels residus originats en el procés s'ha de realitzar conforme al que s'estableix en la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, i en el Reial decret 105/2008, d'1 de febrer, pel qual es regula la producció i gestió dels residus de construcció i demolició.

m) Els costos per a implantar les mesures correctores que s'han d'adoptar per a complir els criteris de la «Guia per al disseny i desenvolupament d'actuacions concordes amb el principi de no causar un perjudici significatiu al medi ambient», publicada pel Ministeri per a la Transició i el Repte Demogràfic.

No es consideren costs elegibles les llicències, les taxes, els imposts o els tributs. No obstant això, l'IVA és elegible sempre que no pugui ser susceptible de recuperació o compensació total o parcial.

A aquest efecte, s'han de considerar com a costs de gestió de sol·licitud de l'ajut les despeses que el sol·licitant pugui satisfer a una empresa o professional per dur a terme la gestió administrativa i documental de la seva sol·licitud davant la Comunitat Autònoma, per la qual cosa aquestes despeses, per ser admeses com a cost elegible, s'han de trobar degudament previstes i detallades en un document o oferta vinculant contractual formalitzada amb l'empresari o professional corresponent, la còpia del qual s'ha d'acompanyar juntament amb la resta de documentació que s'ha d'adjuntar a la sol·licitud d'ajut i s'ha de justificar mitjançant l'aportació de factura independent en què constin degudament especificats, a més de la documentació que pugui ser exigible per justificar-ne el pagament. En cap cas s'admetrà que aquestes despeses de gestió superin el 4 % de l'import de l'ajut sol·licitat, amb un límit de 3.000 € per expedient.

Igualment, i a aquest efecte, es consideraran com a costs de gestió de la justificació de la realització de les actuacions objecte d'ajut les despeses que el beneficiari de l'ajut pugui satisfer a empreses o professionals per dur a terme la gestió tècnica, administrativa i documental de la justificació davant l'òrgan instructor de la realització de les actuacions que conformen el projecte.

El cost elegible màxim admès en el programa per sufragar les despeses derivades de l'elaboració de l'informe que acrediti la realització adequada de les actuacions emès per un organisme o entitat de control, de la gestió de la justificació de la realització de les actuacions i de l'elaboració de l'informe de l'auditor sobre el compte justificatiu del projecte no pot superar globalment el 7 % de l'import de l'ajut sol·licitat, amb un límit de 7.000 € per expedient. La realització i facturació d'aquests serveis podrà efectuar-se durant el període concedit per a presentar la documentació justificativa.

El cost de les despeses de gestió en els quals incorrin les entitats a les quals es refereix l'apartat 2.2 d'aquesta convocatòria, quan actuïn en representació de comunitats de propietaris o altres propietaris d'edificis per a promoure i gestionar la realització d'actuacions de rehabilitació energètica en els municipis de repte demogràfic, serà considerat 100 % elegible.

No es considera elegible cap despesa diferent de les anteriors ni que hagi estat facturada al beneficiari amb anterioritat a la vigència del Programa, tret de les que s'estableixen en els apartats 9 i 10 de l'article 17 del Reial decret 691/2021.

6. Requisits i condicions sobre els edificis

a) L'edifici ha de ser existent i construït amb anterioritat a 2007, cosa que s'ha de justificar mitjançant una consulta descriptiva i gràfica de la dada cadastral del bé immoble.

b) Per a l'aplicació de l'ajut corresponent a l'ús de l'edifici, en funció que aquest sigui habitatge o d'un altre ús diferent, es considerarà la superfície construïda sobre rasant, que s'ha de justificar mitjançant una consulta cadastral. En aquest sentit, per ser considerat un edifici d'ús habitatge, almenys un 70 % de la superfície construïda sobre rasant ha d'estar destinat a aquest ús concret. En aquest cas, la quantia de l'ajut s'aplicarà com a ús habitatge a tota la superfície sobre la qual s'actuï, amb independència que l'ús no sigui en la seva totalitat com a habitatge.

c) Les actuacions objecte d'ajut han d'aconseguir i justificar una reducció del consum d'energia primària no renovable del 30 % respecte a la situació de partida.

d) Almenys el 70% (en pes) dels residus de construcció i demolició no perillosos (excloent el material natural esmentat en la categoria 17 05 04 en la Llista europea de residus establerta per la Decisió 2000/532 /EC) generats en el lloc de construcció s'han de preparar per a la seva reutilització, reciclatge i valoració, incloses les operacions de farciment, de manera que s'utilitzin residus per a substituir altres materials, d'acord amb la jerarquia de residus establerta en l'article 8 de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, i amb el Protocol de gestió de residus de construcció i demolició de la UE.

Els operadors han de limitar la generació de residus en els processos relacionats amb la construcció i demolició, de conformitat amb el Protocol de gestió de residus de construcció i demolició de la UE i tenint en compte les millors tècniques disponibles i utilitzant la demolició selectiva per permetre l'eliminació i manipulació segura de substàncies perilloses i facilitar la reutilització i reciclatge d'alta qualitat mitjançant l'eliminació selectiva de materials, utilitzant els sistemes de classificació disponibles per a residus de construcció i demolició.

Així mateix, s'ha d'establir que la demolició es dugui a terme preferiblement de manera selectiva i la classificació s'ha de fer de manera preferent en el lloc de generació dels residus. Els dissenys dels edificis i les tècniques de construcció han de donar suport a la circularitat i, en particular, demostrar, amb referència a l'ISO 20887 o altres normes per a avaluar la capacitat de desmuntatge o adaptabilitat dels edificis, com estan dissenyats per ser més eficients en l'ús de recursos, adaptables, flexibles i desmuntables per permetre la reutilització i reciclatge.

e) En matèria de rehabilitació energètica, els components i materials de construcció utilitzats en el desenvolupament de les actuacions previstes en aquesta mesura no han de contenir amiant ni substàncies molt preocupants, identificades a partir de la llista de substàncies subjectes a autorització que figura en l'annex XIV del Reglament (CE) núm. 1907/2006, del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de desembre de 2006, relatiu al registre, l'avaluació, l'autorització i la restricció de les substàncies i preparats químics (REACH), pel qual es crea l'Agència Europea de Substàncies i Preparats Químics, es modifica la Directiva 1999/45/CE i es deroguen el Reglament (CEE) núm. 793/93, del Consell, i el Reglament (CE) núm. 1488/94 de la Comissió, així com la Directiva 76/769/CEE del Consell i les directives 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE i 2000/21/CE de la Comissió.

f) Les actuacions objecte d'ajut han de millorar la qualificació energètica total de l'edifici en, almenys, una lletra mesurada en l'escala d'emissions de diòxid de carboni (kg CO2/m2 any), pel que fa a la qualificació energètica inicial de l'edifici.

Aquest criteri no serà d'aplicació en els casos següents:

- Quan l'edifici acrediti tenir una qualificació energètica A i es proposin mesures de millora; en aquest cas, l'ajut addicional que s'ha d'aplicar serà el corresponent a la lletra A, per a aquest criteri.

- Quan l'edifici, dels compresos en l'apartat 3.1.1 c) d'aquesta convocatòria, no compti amb un procediment per a la seva qualificació energètica. En aquest cas, haurà de reduir el seu consum d'energia primària no renovable en un 30 % com a efecte equivalent a la millora d'una lletra.

La millora de la seva qualificació energètica es pot obtenir mitjançant la realització d'una tipologia d'actuació o una combinació de diverses, així com mitjançant la realització de mesures parcials d'una o diverses actuacions diferents. La certificació energètica de l'edifici s'ha de fer d'acord amb la normativa que reguli el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis, mitjançant la utilització d'algun dels programes informàtics oficials reconeguts.

g) La reducció del consum d'energia primària no renovable del 30 % respecte a la situació de partida s'ha de justificar mitjançant el certificat d'eficiència energètica de l'edifici existent en el seu estat actual i el certificat d'eficiència energètica de l'edifici aconseguit després de la reforma.

h) Les actuacions objecte de l'ajut han de complir amb la normativa vigent que els sigui aplicable, així com comptar amb les preceptives llicències i autoritzacions administratives necessàries.

7. Requisits específics

7.1 Millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica (actuació 1)

a) Les actuacions energètiques considerades dins aquesta mesura són les que aconsegueixin una reducció de la demanda energètica de calefacció i climatització de l'edifici existent, mitjançant la millora de l'eficiència energètica de la seva envolupant tèrmica en conjunt o en algun dels elements que la componen.

Per tant, són actuacions subvencionables les que es realitzin sobre l'envolupant tèrmica de l'edifici, que es compon dels tancaments de l'edifici que separen els recintes habitables de l'ambient exterior (aire, terreny o un altre edifici) i les particions interiors que separen els recintes habitables dels no habitables, que al seu torn estiguin en contacte amb l'ambient exterior. Les actuacions energètiques sobre l'envolupant tèrmica poden preveure solucions constructives convencionals i no convencionals.

S'entenen per solucions constructives convencionals les utilitzades habitualment en els edificis per reduir-ne la demanda energètica, com, per exemple, les que afecten les façanes, cobertes, fusteries exteriors, vidres i proteccions solars.

S'entenen com a solucions constructives no convencionals les conegudes com a mesures d'arquitectura bioclimàtica, com, per exemple: murs Trombe, murs parietodinàmics, hivernacles adossats, sistemes d'ombreig, ventilació natural, etc.

b) Es consideraran també costs elegibles les instal·lacions auxiliars necessàries per dur a terme aquesta actuació, com bastides o grues.

c) Per a l'opció A només es consideraran elegibles les actuacions integrals sobre un o diversos dels tancaments (façana, coberta, buits, etc.) de l'envolupant tèrmica de l'edifici, però no sobre un o diversos habitatges o locals del mateix edifici, considerats individualment.

Per a l'opció B només es consideren elegibles les actuacions sobre un o diversos dels tancaments (façanes, coberta, buits, etc.) de l'envolupant tèrmica, sobre un o diversos habitatges o locals del mateix edifici, considerats individualment.

d) Les exigències mínimes d'eficiència energètica que ha de complir l'envolupant tèrmica que es reformi són les que figuren en el Document bàsic d'estalvi d'energia DB-HE del Codi tècnic de l'edificació, que han de ser acreditades i/o justificades pel tècnic competent en el projecte i/o la memòria tècnica. En tractar-se d'un edifici existent, hi és aplicable l'apartat IV de la seva introducció, denominat «Criteris d'aplicació en edificis existents». I en particular, el criteri 2 de flexibilitat, de manera que en els casos en què no sigui possible assolir el nivell de prestació establert amb caràcter general, des del punt de vista de l'acompliment de les exigències bàsiques d'estalvi d'energia, es poden adoptar solucions que permetin el major grau d'adequació possible quan, entre altres motius, les solucions no siguin tècnicament o econòmicament viables.

e) Tots els valors de transmitància utilitzats pel tècnic competent en l'elaboració del certificat d'eficiència de l'edifici que no siguin «per defecte», han d'estar justificats de la forma següent: si el valor seleccionat és «estimat» o «conegut», ha d'aportar la composició del tancament. Si el valor seleccionat és «conegut» i el material utilitzat no és en la base de dades del programa informàtic de qualificació de l'eficiència energètica utilitzat, haurà d'aportar el document d'idoneïtat tècnica europeu (DITE) del material utilitzat. S'haurà d'aportar sempre, en el cas de vidres i tancaments, el marcatge CE i declaració de prestacions o fitxa tècnica de la fusteria i dels vidres, en què figuren les característiques tèrmiques d'aquests.

7.2 Substitució d'energia convencional per energia solar tèrmica (actuació 2.1)

a) Les actuacions energètiques considerades dins aquesta mesura són les que aconsegueixin una reducció del consum d'energia convencional en edificis existents mitjançant l'ús de l'energia solar tèrmica per a la producció d'aigua calenta sanitària, calefacció, refrigeració i/o climatització de piscines.

Per tant, són actuacions subvencionables aquelles en les quals es substitueixi l'energia convencional per a la producció d'aigua calenta sanitària, calefacció i/o climatització de piscines en edificis existents per energia solar tèrmica.

b) Són subvencionables les instal·lacions solars noves i rehabilitacions i/o ampliacions d'instal·lacions existents, sempre que suposin la substitució i/o increment de la generació solar i que es realitzin en edificis existents. També són subvencionables les instal·lacions solars tèrmiques que donin servei a una xarxa de climatització urbana.

c) Les instal·lacions solars tèrmiques han de complir amb els requisits següents:

— Han de respondre a la definició d'«instal·lació solar tèrmica» de la normativa vigent que li sigui d'aplicació.

— Les instal·lacions i equips han de complir amb la normativa vigent establerta en el RITE, en el Plec de condicions tècniques de l'IDAE per a instal·lacions solars tèrmiques Revisió 2009, així com el document reconegut del RITE Guia ASIT de l'energia solar tèrmica, elaborat per ASIT i disponible a la pàgina web del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

— Els captadors solars han d'estar certificats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

— El coeficient global de pèrdues dels captadors ha de ser inferior a 9 W/m² ºC.

7.3 Substitució d'energia convencional per energia geotèrmica (actuació 2.2)

a) Les actuacions energètiques considerades dins aquesta mesura són les que aconsegueixin una reducció del consum d'energia convencional en edificis existents mitjançant l'ús de l'energia geotèrmica per a un o diversos usos: calefacció, climatització, producció d'aigua calenta sanitària i climatització de piscines.

Per tant, són actuacions subvencionables les actuacions realitzades en les instal·lacions de calefacció, climatització, producció d'aigua calenta sanitària i/o climatització de piscines, tant si el sistema de generació se situa en el mateix edifici usuari com si és extern i subministra un o diversos edificis existents, sempre que substitueixin instal·lacions d'energia convencional, incloent-hi la modificació de xarxes de calefacció/climatització, emprant instal·lacions que utilitzin l'energia geotèrmica.

També es consideren costs elegibles en instal·lacions de geotèrmia els conceptes següents: la inversió en equips efectuada, els costs d'execució de la instal·lació, obra civil associada i instal·lacions auxiliars necessàries, així com el cost de la realització dels estudis, assaigs, sondeigs i simulacions preliminars prèvies a la realització del disseny de la instal·lació, sondeigs, excavacions, fonaments, rases, urbanització i altres elements necessaris per a la seva explotació, així com xarxes de calor/fred i estacions d'intercanvi.

b) Les instal·lacions han de complir amb els requisits següents:

1r. Les instal·lacions realitzades han de complir els requisits que estableix el Reglament d'instal·lacions tèrmiques dels edificis (RITE) i, per al cas de sistemes d'intercanvi geotèrmic de circuït tancat, el document reconegut del RITE Guia tècnica de disseny de sistemes d'intercanvi geotèrmic de circuit tancat, publicada per l'IDAE i disponible en el Registre Oficial de Documents del RITE a la web del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, així com qualsevol altra legislació que els sigui aplicable.

2n. Per a actuacions amb equips de bomba de calor, els valors de rendiment estacional utilitzats pel tècnic competent en l'elaboració del certificat d'eficiència de l'edifici han de correspondre amb el rendiment mitjà estacional de la bomba de calor i han d'estar determinats i justificats mitjançant algun dels documents següents:

— Fitxa tècnica o etiqueta energètica de la bomba de calor en què apareguin els rendiments mitjans estacionals.

— Certificat EUROVENT o similar.

— Informe subscrit pel tècnic competent. Per a aquest informe, es podrà usar el document reconegut del RITE Prestacions mitjanes estacionals de les bombes de calor per a producció de calor en edificis.

7.4 Substitució d'energia convencional per biomassa en instal·lacions tèrmiques (actuació 2.3)

a) Les actuacions energètiques considerades dins aquesta mesura són les que aconsegueixin una reducció del consum d'energia convencional en edificis existents mitjançant l'ús de la biomassa com a combustible per a la producció d'aigua calenta sanitària, calefacció, climatització i climatització de piscines.

Per tant, són actuacions subvencionables les actuacions realitzades en instal·lacions de calefacció, climatització, producció d'aigua calenta sanitària i climatització de piscines que incloguin un sistema d'intercanvi fums/aigua i que substitueixin instal·lacions d'energia convencional existents en edificis, incloent-hi inversions en xarxes de calor i/o fred o la seva ampliació. També són subvencionables els aparells de calefacció local, és a dir, dispositius de calefacció d'espais que emeten calor per transferència directa, sola o en combinació amb la transferència de calor a un fluid, a fi d'aconseguir i mantenir una temperatura agradable per als éssers humans en l'espai tancat en el qual el producte estigui situat, eventualment combinat amb la producció de calor per a altres espais, i equipat amb un o més generadors que converteixin directament els combustibles sòlids en calor, amb la part frontal tancada.

b) Les instal·lacions realitzades han de complir els requisits que estableix el Reglament d'instal·lacions tèrmiques dels edificis (RITE).

c) Les instal·lacions de biomassa hauran d'aconseguir una reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle d'almenys un 80 %, a fi que s'aconsegueixi un «Coeficient per al càlcul de l'ajuda als objectius climàtics» del 100 %, d'acord amb el que s'estableix l'annex VI del Reglament (UE) 2021/241 pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

Per això, s'ha de presentar una declaració que tots els combustibles que s'utilitzaran tenen un valor per defecte de reducció d'emissions de GEI del 80 % o superior segons els indicats per a producció de calor establerts en l'annex VI de la Directiva 2018/2001/UE del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre de 2018, relativa al foment de l'ús d'energia procedent de fonts renovables, tenint en compte el sistema de producció i resta de condicions que determinen aquest valor per defecte, indicant la descripció del combustible o dels combustibles i el valor o els valors per defecte.

En el cas que algun dels combustibles que s'han d'utilitzar no compleixi amb el requisit anterior, s'ha d'aportar una memòria signada per un tècnic competent independent on, per a les condicions previstes per al projecte i d'acord amb la metodologia del citat annex VI, es justifiqui que per a aquest combustible la reducció de gasos d'efecte d'hivernacle és igual o superior al 80 %.

d) Les actuacions que incloguin aparells de calefacció local o calderes de menys d'un MW han de:

Presentar una acreditació per part de fabricant de l'equip de l'acompliment dels requisits d'eficiència energètica estacional i emissions per al combustible que s'hagi d'utilitzar, que no podran ser menys exigents que els definits en el Reglament d'ecodisseny en vigor (Reglament [UE] 2015/1189 de la Comissió).

Com a requisit addicional a les obligacions establertes en l'article 5 de les bases, per a aquesta mesura el beneficiari ha de mantenir un registre documental suficient que permeti acreditar que el combustible emprat en la caldera disposa d'un certificat atorgat per una entitat independent acreditada relatiu a l'acompliment de la classe A1, segons el que estableix la norma UNE-EN-ISO 17225-2, de la classe 1 de la norma UNE-EN-ISO 17225-4, de la classe A1 de la norma 164003, o de la classe A1 de la norma 164004. Aquest registre s'ha de mantenir durant un termini de cinc anys.

En cas que els equips finalment instal·lats no siguin els mateixos que es van fer constar en la sol·licitud, s'ha de presentar juntament amb la documentació requerida per a justificar les actuacions realitzades, per a l'equip definitivament instal·lat, una acreditació per part del fabricant de l'equip del compliment dels requisits d'eficiència energètica estacional i emissions per al combustible que es vagi a utilitzar, que no poden ser menys exigents que els definits en el Reglament d'Ecodisseny en vigor (segons correspongui, Reglament [UE] 2015/1185 de la Comissió, o Reglament [UE] 2015/1189 de la Comissió).

e) Les instal·lacions majors o iguals a 1 MW han d'aportar, juntament amb la documentació tècnica inclosa en la sol·licitud, informació sobre el combustible a utilitzar segons la norma UNE-EN-ISO 17225, la norma UNEIX 164003 o la norma UNEIX 164004, o descriure'l en el cas de no ser un combustible inclòs en aquestes normes.

Les emissions procedents de les instal·lacions de més d'1 MW o superior i menors de 50 MW han de complir amb els requisits d'emissions establerts en el Reial decret 1042/2017, de 22 de desembre, sobre la limitació de les emissions a l'atmosfera de determinats agents contaminants procedents de les instal·lacions de combustió mitjanes i pel qual s'actualitza l'annex IV de la Llei 34/2007, de 15 de novembre, de qualitat de l'aire i protecció de la atmosfera, així com qualsevol altre legislació nacional que li sigui d'aplicació.

La biomassa ha de complir amb els criteris de sostenibilitat establerts en els articles 29 a 31 de la Directiva 2018/2001, d'energies renovables, així com els corresponents actes delegats i d'execució, en virtut del que resulti d'aplicació del reial decret de transposició d'aquesta Directiva i en les disposicions que es poguessin establir per a desenvolupar l'exigència del compliment dels requisits de sostenibilitat en l'àmbit dels usos tèrmics.

7.5 Millora de l'eficiència energètica dels subsistemes de generació no inclosos en les actuacions 2.1, 2.2 i 2.3 (actuació 2.4)

a) Les actuacions energètiques considerades dins aquesta mesura són les que aconsegueixin una reducció del consum d'energia de les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació, producció d'aigua calenta sanitària i climatització de piscines d'edificis existents mitjançant actuacions en el subsistema de generació no incloses en les actuacions 2.1, 2.2. i 2.3.

Per tant, són actuacions subvencionables les realitzades en instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació i producció d'aigua calenta sanitària les destinades a atendre la demanda de benestar tèrmic i higiene de les persones en els edificis, així com la climatització de les piscines, dins l'àmbit d'aplicació del Reglament d'instal·lacions tèrmiques dels edificis (RITE). Les exigències mínimes d'eficiència energètica que ha de complir la instal·lació tèrmica que es renovi són les que figuren en el RITE vigent.

b) Les actuacions energètiques subvencionables, entre d'altres, són les següents:

- Sistemes de generació tèrmica, incloent-hi solucions d'aerotèrmia i hidrotèrmia d'alta eficàcia que impliquin la substitució d'equips de generació tèrmica existents que permetin millorar l'eficiència energètica de les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització i producció d'aigua calenta sanitària.

Tots els valors de rendiments (EER, COP, etc.) utilitzats pel tècnic competent en l'elaboració del certificat d'eficiència de l'edifici que no siguin «per defecte» han d'estar justificats de la forma següent: si el valor seleccionat és «estimat» o «conegut», ha d'aportar el marcatge CE o fitxa tècnica o etiqueta energètica o certificat EUROVENT o similar; en tot cas, s'ha d'aportar el document en què figurin els valors utilitzats en el certificat.

- Sistemes de ventilació natural i forçada.

- Sistemes de refredament gratuït per aire exterior.

- Sistemes de recuperació de calor i de l'aire d'extracció i aprofitament d'energies residuals.

- Sistemes que utilitzin tècniques d'evaporació que redueixin el consum d'energia de la instal·lació: refredament evaporatiu, condensació evaporativa, prerefredament evaporatiu de l'aire de condensació, refredament evaporatiu directe i indirecte previ a la recuperació de calor de l'aire d'extracció, etc.

c) No es considerarà cost elegible la substitució de generadors tèrmics per altres que utilitzin combustible d'origen fòssil.

7.6 Millora de l'eficiència energètica dels subsistemes de distribució, regulació, control i emissió de les instal·lacions tèrmiques (actuació 2.5)

a) Les actuacions energètiques considerades dins aquesta mesura són les que aconsegueixin una reducció del consum d'energia de les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació, producció d'aigua calenta sanitària i climatització de piscines d'edificis existents mitjançant actuacions en els subsistemes de distribució, regulació, control i emissió.

Són actuacions subvencionables les realitzades en instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació i producció d'aigua calenta sanitària destinades a atendre la demanda de benestar tèrmic i higiene de les persones en els edificis, així com la climatització de les piscines, dins l'àmbit d'aplicació del Reglament d'instal·lacions tèrmiques dels edificis (RITE). Les exigències mínimes d'eficiència energètica que ha de complir la instal·lació tèrmica que es renovi són les que figuren en el RITE vigent.

b) Les actuacions energètiques subvencionables, entre altres, són les següents:

1r. Cas D1: les actuacions que permetin millorar l'eficiència energètica en les instal·lacions tèrmiques dels edificis en els sistemes de distribució, regulació i control, elements terminals, etc., i entre aquestes les que amb caràcter orientatiu i no limitador es detallen a continuació:

  • Sistemes de control i regulació d'equips i/o instal·lacions que estalviïn energia, per exemple, en funció de la variació de la temperatura exterior, la presència o les necessitats de l'usuari.
  • Elements que permetin el control remot o el control automàtic per mitjans digitals dels elements per a, entre d'altres, les instal·lacions següents:

– Sistemes de control automàtic de tendals, persianes o cortines, que permetin l'aprofitament de la llum solar.

– Sistemes de regulació de la climatització, que adaptin la temperatura de l'edifici en funció de la variació de la temperatura exterior, l'hora del dia, la zona o la presència de persones.

– Sistemes de control remot o automàtic de la programació i posada en marxa d'electrodomèstics.

– Sistemes de detecció de l'obertura i el tancament de finestres que avisin de possibles usos ineficients d'energia dels sistemes de climatització.

En particular tenen aquesta consideració les actuacions que tenguin la certificació AENOR EA0026:2006. Instal·lacions de sistemes domòtics en habitatges, entre d'altres.

  • Sistemes de gestió telemàtica de subministrament d'aigua calenta sanitària per a edificis que permetin controlar el consum d'aigua calenta sanitària i energia, limitar el cabal màxim instantani, el volum màxim d'ús i fins i tot el tall de subministrament per habitatge i/o estada.
  • Aixetes per al control i gestió d'aigua calenta sanitària en el punt de consum, que permetin una òptima i ràpida regulació de temperatura i cabal, i que puguin ser controlats directament per l'usuari i, alhora, mitjançant sistemes telemàtics, per gestionar i controlar el consum instantani, la temperatura de sortida i el volum màxim de consum d'aquests. Serà considerada en les actuacions la integració d'aquests sistemes en un sistema domòtic o immòtic que permeti la comunicació entre els diferents sistemes, de manera que aquests interactuïn entre si i puguin ser controlats localment o remotament.
  • Vàlvules termostàtiques mecàniques o electròniques per a la regulació de l'aportació de calor als emissors que compleixin la norma UNE-EN-215.

2n Cas D2: els sistemes de monitoratge del consum d'energia en temps real, que permetin la transmissió de la seva informació cap als seus usuaris a través de dispositius mòbils, mitjançant aplicacions compatibles amb els principals sistemes operatius. Entre les prestacions que podrà incloure hi ha el desglossament dels consums d'energia més importants (il·luminació, climatització, aigua calenta sanitària, electrodomèstics, etc.); l'emmagatzematge de les dades en una aplicació d'ordinador (o bé en el núvol, a través de web), i comunicació amb els dispositius mòbils compatibles de dades en temps real, consulta d'estadístiques diàries, setmanals, mensuals, tendències, etc. Les dades de consum han d'aparèixer tant en valor energètic com en valor econòmic i en emissions de diòxid de carboni.

7.7 Millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació (actuació 3)

a) Les actuacions energètiques considerades dins aquesta mesura són les que aconsegueixin una reducció del consum d'energia de les instal·lacions d'il·luminació d'edificis existents.

Son subvencionables totes aquelles actuacions que permetin millorar l'eficiència energètica en les instal·lacions d'il·luminació interior de les zones comunes dels edificis existents de tipologia residencial col·lectiva d'habitatge i dels edificis de qualsevol altre ús, inclosos en els apartats b) i c) de l'apartat 3.1.1 d'aquest convocatòria, entre elles les que amb caràcter orientatiu i no limitatiu es relacionen a continuació:

- Lluminàries, làmpades i equip: substitució del conjunt per un altre amb lluminàries de més rendiment, làmpades de més eficiència i reactàncies electròniques regulables i que permetin reduir la potència instal·lada en il·luminació, complint amb els requeriments de qualitat i confort visual reglamentats.

- Sistemes i elements que permetin el control local, remot o automàtic per mitjans digitals d'encesa i regulació de nivell d'il·luminació: han d'incloure els sistemes de control per presència, per zona de l'edifici o regulació de nivell d'il·luminació segons l'aportació de llum natural.

- Canvi de sistema d'il·luminació: reubicació dels punts de llum amb utilització de les tecnologies anteriors, de manera que es redueixi el consum elèctric anual respecte al sistema actual d'il·luminació.

- Sistemes i elements que permetin el control remot o el control automàtic per mitjans digitals d'instal·lacions destinades a controlar:

  • Sistemes d'il·luminació eficient ajustant-la a les necessitats de cada moment.
  • Sistemes de control automàtic de tendals, persianes o cortines de l'edifici, que permetin l'aprofitament òptim de la llum solar.
  • Sistemes de control automàtic de l'encesa i l'apagada de la il·luminació dels edificis.

En particular, tenen aquesta consideració les actuacions que tenguin la certificació AENOR EA0026:2006. Instal·lacions de sistemes domòtics en habitatges, entre d'altres.

- Implantació de sistemes de monitoratge que permetin conèixer en tot moment les condicions de confort i la idoneïtat de les actuacions realitzades a favor de la millora de l'eficiència energètica.

b) Les exigències mínimes d'eficiència energètica que ha de complir la instal·lació d'il·luminació que es rehabiliti són les que figuren en el document HE-3, Eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació, del Codi tècnic de l'edificació.

Quart

Import econòmic i règim de concessió i finançament

1. L'import econòmic màxim d'aquesta convocatòria és de 513.330 euros. Les subvencions es concedeixen amb càrrec al pressupost de la Comunitat Autònoma per als exercicis de 2021, 2022, 2023, 2024 i 2025, i, concretament, del centre de cost 19701, subprograma 731A01, capítol 7* MR029, amb la distribució d'anualitats següent:

— Any 2021: 0,00 €

— Any 2022: 80.830,00 €

— Any 2023: 200.000,00 €

— Any 2024: 200.000,00 €

— Any 2025: 32.500,00 €

2. En el cas que no es cobreixi la totalitat del pressupost inicial assignat a cada anualitat, l'import romanent s'assigna a l'anualitat següent.

3. La distribució dels fons conforme a les actuacions indicades en el punt 3.1 d'aquesta convocatòria és la següent:

 

Exercici 2021

Exercici 2022

Exercici 2023

Exercici 2024

Exercici 2025

Opció A

0 €

40.830 €

100.000 €

100.000 €

16.500 €

Opció B

0 €

40.000 €

100.000 €

100.000 €

16.000 €

Total

0 €

80.830 €

200.000 €

200.000 €

32.500 €

4. Sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin, es poden incrementar els imports d'aquesta convocatòria.

Cinquè

Quantia dels ajuts

1. Quantia dels ajuts per actuació subvencionable

Per a cadascuna de les actuacions, la quantia dels ajuts a què es refereix l'apartat anterior és la següent:

Actuació 1. Millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica

 

 

 

% addicional eficiència (només aplicable un cas)

 

Ajut base

 

% addicional criteris socials

Qualificació final A

Qualificació final B

Increment de dues o més lletres

% addicional actuació integrada

Opció A: 50 %

Opció B: 40 %

Habitatge

15 %

15 %

10 %

5 %

25 %

Altres usos

0 %

15 %

10 %

5 %

25 %

Actuació 2.1. Substitució d'energia convencional per energia solar tèrmica

 

 

 

% addicional eficiència (només aplicable un cas)

 

Ajut base

 

% addicional criteris socials

Qualificació final A

Qualificació final B

Increment de dues o més lletres

% addicional actuació integrada

Opció A: 40 %

Opció B: 30 %

Habitatge

10 %

10 %

5 %

0 %

20 %

Altres usos

0 %

10 %

5 %

0 %

20 %

El cost elegible màxim és el que resulti de les expressions següents en funció del cas, en què Ps (kW) és la potència de la instal·lació solar tèrmica nova. S'estableixen tres tipologies d'actuació diferents en funció de l'aplicació proveïda:

— Cas S1: instal·lacions solars per a producció d'aigua calenta sanitària i/o climatització de piscines descobertes i/o cobertes. Cost elegible màxim (€) = 1.000 x Ps (kW).

— Cas S2: instal·lacions solars per a calefacció, i opcionalment aplicacions recollides en el cas S1. Cost elegible màxim (€) = 1.500 x Ps (kW).

— Cas S3: instal·lacions solars per a calefacció i refrigeració, i opcionalment aplicacions recollides en el cas S1. Cost elegible màxim (€) = 1.850 x Ps (kW).

Actuació 2.2. Substitució d'energia convencional per energia geotèrmica

 

 

 

% addicional eficiència (només aplicable un cas)

 

Ajut base

 

% addicional criteris socials

Qualificació final A

Qualificació final B

Increment de dues o més lletres

% addicional actuació integrada

Opció A: 40 %

Opció B: 30 %

Habitatge

10 %

0 %

0 %

0 %

20 %

Altres usos

0 %

10 %

5 %

0 %

20%

El cost elegible màxim és el que resulti de les expressions següents en funció del cas, en què P (kW) és la potència tèrmica del generador. Es prendrà com a potència de la instal·lació la potència en calefacció B0W35 extreta de la fitxa tècnica o especificacions del fabricant, d'acord amb els assajos de la norma UNE-EN 14511:

  • Cas G1: instal·lacions de generació d'aigua calenta i/o calefacció/refrigeració en circuit obert, per a un edifici: cost elegible màxim (€) = 1.600 x P(0,83).
  • Cas G2: instal·lacions de generació d'aigua calenta i/o calefacció/refrigeració en circuit tancat amb intercanvi vertical, amb sondeigs, per a un edifici: cost elegible màxim (€) = 4.000 x P(0,83).
  • Cas GR1: instal·lacions de generació d'aigua calenta i/o calefacció/refrigeració en circuit obert, per a generació de calor i/o fred centralitzades, incloent-hi xarxa de distribució i d'intercanvi als usuaris, que doni servei a diversos edificis: cost elegible màxim (€) = 2.600 x P(0,83).
  • Cas GR2: instal·lacions de generació d'aigua calenta i/o calefacció/refrigeració en circuit tancat, per a generació de calor i/o fred centralitzades, incloent-hi xarxa de distribució i d'intercanvi als usuaris, que doni servei a diversos edificis: cost elegible màxim (€) = 5.000 x P(0,83).

Actuació 2.3. Substitució d'energia convencional per biomassa en instal·lacions tèrmiques

 

 

 

% addicional eficiència (només aplicable un cas)

 

Ajut base

 

% addicional criteris socials

Qualificació final A

Qualificació final B

Increment de dues o més lletres

% addicional actuació integrada

Opció A: 40 %

Opció B: 30 %

Habitatge

10 %

0 %

0 %

0 %

15 %

Altres usos

0 %

10 %

5 %

0 %

15 %

El cost elegible màxim és el que resulti de les expressions següents en funció del cas, en què P (kW) és la potència tèrmica del generador:

  • Cas A1: aparells de calefacció local: cost elegible màxim (€) = 400 x P.
  • Cas B1: instal·lacions de generació d'aigua calenta i/o calefacció en un edifici: cost elegible màxim (€) = 880 x P(0,87).
  • Cas B2: instal·lacions de generació d'aigua calenta i/o calefacció i refrigeració en un edifici: cost elegible màxim (€) = 1.540 x P(0,87).
  • Cas BR1: instal·lacions de generació de calor i fred centralitzades, incloent-hi xarxa de distribució i d'intercanvi als usuaris, que doni servei a diversos edificis. Cost elegible màxim (€) = 1.250 x P(0,87).
  • Cas BR2: instal·lacions de generació de calor i fred centralitzades, incloent-hi xarxa de distribució i d'intercanvi als usuaris, que doni servei a diversos edificis. Cost elegible màxim (€)= 2.124 x P(0,87).
  • Cas BR3: instal·lacions de generació de calor centralitzades, incloent-hi xarxa de distribució i d'intercanvi, així com la producció de fred descentralitzada als usuaris (la producció de fred descentralitzada ha d'estar proveïda per energia renovable) que doni servei a diversos edificis. Cost elegible màxim (€) = 2.374 x P(0,87).

No s'inclouen costos elegibles màxims per a les ampliacions de xarxes de calor i/o fred. En cas de xarxes de calor seran subvencionables aquells projectes que comportin una inversió elegible superior a 100.000 € i inferior a 5.000.000 €.

Actuació 2.4. Millora de l'eficiència energètica en subsistemes de generació no inclosos en les actuacions 2.1, 2.2 i 2.3

 

 

 

% addicional eficiència (només aplicable un cas)

 

Ajut base

 

% addicional criteris socials

Qualificació final A

Qualificació final B

Increment de dues o més lletres

% addicional actuació integrada

Opció A: 40 %

Opció B: 30 %

Habitatge

0 %

10 %

5 %

0 %

5 %

Altres usos

0 %

10 %

5 %

0 %

5 %

Actuació 2.5. Millora de l'eficiència energètica en subsistemes de distribució, regulació i control

 

 

 

% addicional eficiència (només aplicable un cas)

 

Ajut base

 

% addicional criteris socials

Qualificació final A

Qualificació final B

Increment de dues o més lletres

% addicional actuació integrada

Opció A: 40 %

Opció B: 30 %

Habitatge

0 %

10 %

5 %

0 %

5 %

Altres usos

0 %

10 %

5 %

0 %

5 %

L'ajut addicional no és d'aplicació per al cas D2.

Actuació 3. Millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació

 

 

 

% addicional eficiència (només aplicable un cas)

 

Ajut base

 

% addicional criteris socials

Qualificació final A

Qualificació final B

Increment de dues o més lletres

% addicional actuació integrada

Opció A: 20 %

Opció B: 20 %

Habitatge

0 %

10 %

5 %

0 %

5 %

Altres usos

0 %

10 %

5 %

0 %

5 %

2. Despeses màximes per a la gestió i altres despeses

a) L'import màxim subvencionable de les despeses de gestió és del 4 % de l'import de l'ajut sol·licitat, amb un límit de 3.000 € per expedient.

b) L'import màxim subvencionable per a les despeses derivades de l'elaboració de l'informe que acrediti la realització adequada de les actuacions emès per un organisme o entitat de control, de la gestió de la justificació de la realització de les actuacions i de l'elaboració de l'informe de l'auditor sobre el compte justificatiu del projecte no pot superar globalment el 7 % de l'import de l'ajut sol·licitat, amb un límit de 7.000 € per expedient.

3. Graduació dels ajuts addicionals

a) L'ajut addicional es gradua en funció dels criteris següents: social, eficiència energètica i actuació integrada, és a dir, l'ajut addicional per criteri social, eficiència energètica o actuació integrada, i es pot obtenir un ajut addicional a l'ajut base, sempre que es compleixin les condicions que es requereixen per a això i que estan descrites en aquest apartat. El càlcul de l'ajut addicional es farà sumant el percentatge de cadascun dels tres criteris segons correspongui. En el cas del criteri d'eficiència energètica només es podrà aplicar un dels tres percentatges, qualificació energètica A, B o increment de dues o més lletres.

b) L'ajut addicional es gradua en funció dels criteris següents: social, eficiència energètica i actuació integrada, segons es defineixen a continuació:

1r. Criteri social: tenen dret a un ajut addicional per criteri social les actuacions que es facin en edificis d'habitatge que hagin estat qualificats definitivament sota algun règim de protecció pública, per l'òrgan competent de la comunitat autònoma corresponent, o bé les actuacions siguin realitzades en edificis d'habitatges situats en les àrees de regeneració i renovació urbanes o rurals, d'acord amb el Pla Estatal d'Habitatge 2018-2020, publicat pel Reial decret 106/2018, de 9 de març. També poden acollir-se a aquest criteri social els consumidors que tenguin concedit el bo social.

2n. Eficiència energètica: tenen dret a un ajut addicional per millora de l'eficiència energètica les actuacions que elevin la qualificació energètica de l'edifici per obtenir una classe energètica «A» o «B», en l'escala de CO2, o bé incrementin en dues lletres la qualificació energètica de partida, segons el procediment establert en el Reial decret 390/2021, d'1 de juny, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis.

3r. Actuació integrada: tenen dret a ajut addicional per actuació integrada els casos següents:

i. Els edificis d'ús habitatge que realitzin simultàniament la combinació de dues o més tipologies d'actuació de les definides en l'apartat 3.2 d'aquesta convocatòria, i una d'aquestes ha de ser obligatòriament sobre l'envolupant tèrmica (actuació 1), que suposi una disminució mínima de la demanda global en calefacció i refrigeració del 30 %, combinada amb una altra actuació sobre la instal·lació tèrmica (actuacions 2.1 a 2.4), que suposi, almenys, la substitució del 60 % de la potència de generació tèrmica existent. En cas que es realitzi una instal·lació solar tèrmica (actuació 2.1), la condició serà que cobreixi almenys el 30 % la demanda d'energia per a l'aigua calenta sanitària i/o climatització de piscines, calculada d'acord amb el que estableix el Codi tècnic de l'edificació en el cas de la tipologia S1 o el 30 % de la demanda de calefacció i/o refrigeració en el cas de les tipologies S2 i S3.

ii. Els edificis d'altres usos, diferents d'habitatge, que realitzin simultàniament la combinació de dues o més tipologies d'actuació de les definides en l'apartat 3.2 d'aquesta convocatòria, i una d'aquestes ha de ser obligatòriament sobre l'envolupant tèrmica (actuació 1), que suposi una disminució mínima de la demanda global en calefacció i refrigeració del 30 %, combinada amb una altra actuació sobre la instal·lació tèrmica de les actuacions 2.1 a 2.4, que suposi, almenys, la substitució del 60 % de la potència de generació tèrmica existent. En cas que es realitzi una instal·lació solar tèrmica (actuació 2.1), la condició serà que cobreixi almenys el 30 % la demanda d'energia per a l'aigua calenta sanitària i/o climatització de piscines, calculada d'acord amb el que estableix el Codi tècnic de l'edificació en el cas de la tipologia S1 o el 30 % de la demanda de calefacció i/o refrigeració en el cas de les tipologies S2 i S3.

iii. Els edificis d'altres usos, diferents d'habitatge, que realitzin simultàniament la combinació de dues o més tipologies d'actuació de les definides en l'apartat 3.2 d'aquesta convocatòria, i una d'aquestes ha de ser obligatòriament sobre l'envolupant tèrmica (actuació 1), que suposi una disminució mínima de la demanda global en calefacció i refrigeració del 30 %, combinada amb una altra actuació de la tipologia 3 (il·luminació interior), que suposi una renovació de més d'un 25 % de la superfície d'il·luminació que compleixi amb l'exigència bàsica HE-3 del Codi tècnic de l'edificació.

iv. Tenen dret a ajut addicional els edificis inclosos dins una comunitat d'energies renovables o una comunitat d'energia, segon la definició establerta en l'apartat 2.1.g).

Les actuacions anteriors han de quedar convenientment justificades a través de la qualificació energètica de l'edifici actual i de l'edifici futur rehabilitat, obtinguda mitjançant qualsevol dels programes reconeguts d'acord amb el Reial decret 235/2013, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis.

4. Import màxim dels ajuts

L'import de l'ajuda total estarà, en qualsevol cas, limitat per l'import màxim que resulti de l'aplicació de la normativa d'ajudes d'Estat, que li fos aplicable a la tipologia d'actuació i a la mena de beneficiari.

Sisè

Sol·licituds i documentació

1. Les sol·licituds s'han de presentar exclusivament de forma telemàtica a través del tràmit específic per a subvencions que s'ha de posar a disposició dels interessats a la web http://energia.caib.cat, que correspon a la pàgina web de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic. No es consideren com a presentades les sol·licituds telemàtiques a través d'un altre mitjà electrònic que no sigui el tràmit específic esmentat.

2. La documentació que s'ha d'aportar és la següent:

a) El document normalitzat 1 de la sol·licitud de subvenció d'aquesta convocatòria (la presentació de la sol·licitud suposa que la persona interessada accepta les prescripcions contingudes en la convocatòria corresponent, en el Reial decret 691/2021, com també que autoritza l'òrgan instructor del procediment, si és procedent, a obtenir de forma directa l'acreditació de les obligacions tributàries i amb la Tresoreria General de la Seguretat Social.

b) En cas que el sol·licitant denegui expressament l'autorització, ha d'aportar un certificat de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària i de la Tresoreria de la Seguretat Social que justifiqui que està al corrent de les obligacions tributàries i davant la Seguretat Social.

c) La fotocòpia del NIF/NIE del sol·licitant i, en el seu cas, de la persona que el representi, indicant si la sol·licitud es presenta en representació d'una persona física, una entitat jurídica o en representació d'un grup, associació o comunitat. No serà necessària l'aportació de còpia de DNI si l'interessat presta el seu consentiment exprés perquè les seves dades d'identitat personal puguin ser consultades per l'òrgan instructor mitjançant el sistema de verificació de dades d'identitat que cada comunitat autònoma i les ciutats de Ceuta i Melilla poguessin tenir establert. Per la seva part, la disposició addicional octava de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, reconeix la potestat de verificació de les administracions públiques, en relació amb les dades personals que obrin en el seu poder, per a comprovar l'exactitud d'aquests.

d) Les persones jurídiques, públiques o privades, i altres entitats, amb personalitat jurídica o sense, a més del que estableix l'apartat anterior, han d'aportar la documentació acreditativa de les facultats de representació de la persona que formuli la sol·licitud d'ajut com a representant d'aquesta, inscrita degudament, si escau, en els registres públics corresponents.

e) L'autorització inclosa en el document normalitzat 1 per comprovar que està al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant la Seguretat Social; o, en cas d'oposar-s'hi, el certificat d'estar-ho; o bé la declaració responsable d'estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant la Seguretat Social quan la quantia de l'ajut no superi els 10.000 euros per persona beneficiària, de conformitat amb el que preveu la lletra c) de l'article 63 del Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de l'Administració pública i per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

f) La declaració responsable inclosa en el document normalitzat 1 de no trobar-se en cap de les circumstàncies enumerades en l'article 13 de la Llei 38/2003; i, en particular, de trobar-se al corrent en el pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions, en els termes prevists en l'article 25 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

g) La declaració responsable inclosa en el document normalitzat 1 que no es disposa d'altres ajuts per a la mateixa actuació, per incompatibilitat d'ajuts.

h) La fotocòpia del document que acrediti la propietat de l'edifici per part del propietari sol·licitant o propietaris sol·licitants de l'actuació, tret que el sol·licitant de l'actuació sigui una comunitat o agrupació de comunitats de propietaris constituïdes d'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei 49/1960, de 21 de juliol, de propietat horitzontal, i en aquest cas cal ajustar-se al que disposa el Reial decret 737/2020, de 4 d'agost. En cas que el sol·licitant de l'actuació no sigui propietari, s'ha d'aportar addicionalment la documentació o el contracte que acrediti la facultat expressa per poder executar les obres corresponents a l'actuació objecte de l'ajut (contracte d'arrendament, d'explotació, etc.).

i) Consulta descriptiva i gràfica de dades cadastrals de l'immoble en el qual es duran a terme les actuacions que acrediti l'ús de l'habitatge o altres usos, a l'efecte de determinar la quantia de l'ajut en funció de l'ús i l'any de construcció, que ha de ser anterior a 2007.

j) Informe justificatiu signat pel sol·licitant, que en el cas d'una comunitat de propietaris serà el president, en el qual s'indicaran les tipologies d'actuació en les quals s'enquadra l'ajut sol·licitat, la descripció de les actuacions elegibles, la justificació del cost elegible i la quantia màxima de l'ajut sol·licitat.

k) Certificat d'eficiència energètica de l'edifici existent en el seu estat actual, amb el contingut que estableix l'article 6 del Procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis del Reial decret 390/2021, d'1 juny, signat per un tècnic competent i registrat en el Registre de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic.

l) Certificat d'eficiència energètica de l'edifici aconseguit després de la reforma proposada per a la qual se sol·licita l'ajut, segons el Reial decret 390/2021, d'1 de juny, que demostri que el projecte que sol·licita l'ajut permet fer un salt en, almenys, una lletra mesurada en l'escala d'emissions de diòxid de carboni (kg CO2/m2 any), i es aconsegueixi un estalvi mínim d'energia primària no renovable del 30 % respecte a la qualificació energètica inicial de l'edifici, exclusivament amb les mesures per a les quals sol·licita ajut. El certificat ha d'estar signat per un tècnic competent, i no és necessari que aquest certificat d'eficiència energètica estigui registrat en el Registre de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic.

m) Arxiu digital de dades de l'edifici existent i de l'edifici aconseguit en format .xml.

n) Memòria resum de l'actuació (document normalitzat 3).

o) Projecte o memòria tècnica, en cas que no es requereixi projecte, en què es descriguin adequadament les actuacions que s'han de dur a terme i la situació de partida, subscrita per un tècnic competent o instal·lador, si escau. En el projecte o memòria tècnica s'ha de justificar el compliment de les exigències bàsiques del document bàsic d'estalvi d'energia DB-HE del Codi tècnic de l'edificació que sigui aplicable a la tipologia per a la qual se sol·licita l'ajut.

El projecte o memòria tècnica inclourà un Estudi de Gestió de Residus on es justifiqui el compliment de l'apartat 11 lletra c) de l'article 17 del Reial decret 691/2021, signat per tècnic competent, o en defecte d'això, declaració responsable signada pel representant del beneficiari en la qual es comprometi a complir i aportar tota la documentació necessària per a justificar el compliment de l'indicat en l'apartat 11 lletra c) de l'article 17.

Es justificarà que les actuacions previstes no causaran un perjudici significatiu al medi ambient o, en el seu cas, les mesures correctores que s'adoptaran per a complir amb els criteris de la «Guia per al disseny i desenvolupament d'actuacions concordes amb el principi de no causar un perjudici significatiu al medi ambient», publicada per el Ministeri per a la Transició i el Repte Democràtic.

p) Pressupost de l'empresa o empreses que realitzaran l'execució de les actuacions, desglossat i acceptat pel sol·licitant, de data posterior a 5 d'agost de 2021. L'oferta econòmica de l'actuació i, d'acord amb l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, quan l'import de la despesa subvencionable superi els imports establerts en la legislació estatal en matèria de contractes del sector públic per als contractes menors (40.000 euros, en el cas d'execució d'obres, o 15.000 euros, quan es tracta d'altres contractes), el beneficiari ha de presentar, com a mínim, tres ofertes de diferents proveïdors, amb caràcter previ a assumir el compromís per a la prestació del servei o lliurament del bé, llevat que per les característiques especials de les despeses subvencionables no hi hagi en el mercat entitats suficients per dur-ho a terme. L'elecció de les ofertes presentades s'ha de fer de conformitat amb els criteris d'eficàcia i d'economia, i s'ha de justificar expressament en cas que l'elecció no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa (document normalitzat 2).

q) Per als que s'acullin a l'ajut addicional amb criteri social perquè els habitatges estan qualificats com a habitatges sota algun règim de protecció pública, l'ens gestor o les comunitats de propietaris han d'aportar un certificat de la comunitat autònoma que acrediti que van obtenir aquesta qualificació els habitatges o equivalent.

r) Els qui s'acullin a l'ajut addicional amb criteri social per tenir concedit el bo social han d'aportar un document acreditatiu en el moment de la sol·licitud, segons el qual té concedit el bo social.

s) Per als qui s'acullin a l'ajut addicional amb criteri social perquè l'habitatge està dins una àrea de regeneració i renovació urbanes, la comunitat de propietaris o l'ens gestor hauran d'acreditar mitjançant un certificat de la Comunitat Autònoma que els habitatges objecte de la rehabilitació estan inclosos en una àrea de regeneració i renovació urbana.

t) En cas que el sol·licitant sigui una comunitat o agrupació de comunitats de propietaris, constituïdes d'acord amb el que estableix l'article 5 de la Llei 49/1960, de 21 de juliol, sobre la propietat horitzontal, es requereix:

  • Còpia del NIF.
  • Certificat d'acord de la junta de propietaris de l'immoble, emès i signat pel secretari o administrador amb el vistiplau del president, en el qual, de forma expressa, quedin reflectits els acords adoptats vàlidament següents:

– Aprovació de la realització de les obres necessàries per a la rehabilitació energètica de l'edifici existent, en el qual ha de figurar una descripció general de l'actuació i el pressupost aprovat per a la seva execució.

– Aprovació de la sol·licitud d'ajut a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic, que faculti el president com a representant per fer les gestions de tramitació de l'ajut.

  • Certificat, emès i signat pel secretari o administrador de la comunitat amb el vistiplau del president, de l'acord de la junta de propietaris de l'immoble en el qual s'aprova la designació del president, de l'administrador i/o secretari de la comunitat de propietaris.
  • Certificat, emès i signat pel secretari o administrador de la comunitat amb el vistiplau del president, que inclogui una relació de les persones comuneres, amb indicació de les seves quotes de participació i nombre total d'habitatges que integren l'edifici.

u) Amb caràcter específic, en cas que els sol·licitants siguin empreses o agrupacions de persones físiques o jurídiques propietàries en conjunt de l'edifici objecte d'actuació, que compleixin els requisits establerts en l'article 396 del Codi civil i no hagin atorgat el títol constitutiu de propietat horitzontal han de presentar la documentació establerta en l'article 3, 4 i 5, segons correspongui, de l'annex III del Reial decret 691/2021.

v) En cas que el sol·licitant sigui una administració o entitat pública, una certificació acreditativa de resolució o acord adoptat per l'òrgan competent de l'administració o entitat pública beneficiària, pel qual s'aprova la participació en aquest Programa d'ajuts i s'assumeixen els compromisos que s'hi contenen.

w) En cas que el sol·licitant sigui una empresa de serveis energètics, una empresa arrendatària o explotadora d'un edifici:

 

- Copia del NIF.

- Escriptures de l'empresa i/o estatus vigents, degudament inscrits, si escau, en els registres públics corresponents.

- Escriptura de poder suficient de representació atorgada a favor de la persona que consta com a sol·licitant de l'ajut, degudament inscrita, en el registre públic corresponent, i còpia del seu DNI.

- Còpia del document acreditatiu i vigent de trobar-se donat d'alta en l'impost d'activitats econòmiques en l'activitat econòmica relacionada amb l'actuació subvencionable objecte de la sol·licitud, així com còpia del justificant de pagament del darrer rebut corresponent (per a empreses de serveis energètics).

- En cas d'actuar com a empresa de serveis energètics, declaració responsable amb el compromís d'actuació com a tal, que indiqui els continguts contractuals que es volen aplicar als usuaris.

- Còpia del contracte o contractes formalitzats amb el propietari o propietaris de l'edifici que acreditin la relació d'arrendament o d'explotació d'aquest, així com que el sol·licitant està autoritzat expressament per a la realització de les actuacions objecte de l'ajut.

 

x) Quan el sol·licitant sigui un ajuntament, diputació provincial o entitat local equivalent, una mancomunitat o agrupació de municipis, consell insular que realitzin un conveni amb comunitats de propietaris d'edificis residencials d'ús habitatge o altres propietaris d'edificis de distint ús per promoure i gestionar la realització d'actuacions de rehabilitació energètica, s'ha d'aportar una còpia del conveni en el qual es reculli la designació de l'entitat local com a representant i beneficiari del dret de cobrament de l'ajut per part de la comunitat de propietaris de l'entitat, així com la forma en què es recuperarà la inversió mitjançant un sistema de quotes als veïns, una vegada descomptats els ajuts públics.

y) Quan el sol·licitant sigui una comunitat d'energies renovables o una comunitat ciutadana d'energia, la documentació que s'ha de presentar és la que correspon al tipus de beneficiari en el qual pugui enquadrar-se.

3. Si la documentació aportada no compleix els requisits exigits, s'ha de requerir el sol·licitant que en el termini de deu dies hàbils esmeni la falta o aporti els documents preceptius, amb la indicació que, si no ho fa, es considera que desisteix de la sol·licitud, d'acord amb l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, després que es dicti una resolució prèvia en els termes que disposa l'article 21 d'aquesta Llei.

4. Les persones o entitats sol·licitants han de comunicar immediatament a l'òrgan competent per resoldre qualsevol variació de les condicions o circumstàncies.

Setè

Termini de presentació de les sol·licituds

1. El termini per presentar les sol·licituds s'inicia a partir del 27 de desembre de 2021 i finalitza el 31 de desembre de 2023 o fins al possible exhauriment, dins aquest període, de la quantia econòmica assignada a aquesta convocatòria.

2. Si s'exhaureixen els crèdits destinats a la convocatòria abans d'acabar el termini de presentació, s'ha de suspendre la concessió de nous ajuts mitjançant la publicació corresponent en el Butlletí Oficial de les Illes Balears de la resolució del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica.

Vuitè

Procediment per a la concessió de les subvencions

1. Tal com estableix l'article 16 del Reial decret 737/2020, de 4 d'agost, les sol·licituds de subvenció s'han de resoldre individualment a mesura que entrin en el registre de l'òrgan competent, encara que no hagi acabat el termini de presentació, fins que s'exhaureixin els crèdits destinats a la convocatòria o, si escau, fins que es resolguin tots els expedients presentats dins el termini.

2. En cas d'exhauriment del crèdit destinat a la convocatòria, i sempre que no hagi expirat la vigència del Programa, es poden rebre sol·licituds en llista de reserva provisional, que s'han d'atendre per rigorós ordre d'entrada, supeditades al fet que es produeixin desestimacions o revocacions de les sol·licituds d'ajut prèvies que puguin alliberar pressupost, o bé s'incorpori nou pressupost a la convocatòria. En cap cas la presentació d'una sol·licitud a la llista de reserva provisional genera cap dret per a la persona sol·licitant, fins que no es validi la sol·licitud.

3. Si la documentació aportada no compleix els requisits exigits s'ha de requerir el sol·licitant perquè en el termini de deu dies hàbils esmeni la falta o aporti els documents preceptius, amb la indicació que, si no ho fa, es considera que desisteix de la sol·licitud, d'acord amb l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, després que es dicti una resolució prèvia en els termes que disposa l'article 21 de la Llei esmentada. En aquest cas, la data de presentació de l'esmena és la que estableix l'ordre per resoldre l'expedient.

4. Una vegada que els tècnics de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic hagin determinat que les sol·licituds són completes i conformes amb el contingut d'aquesta Resolució, el director general d'Energia i Canvi Climàtic ha d'emetre una proposta de resolució, la qual s'ha de notificar als interessats perquè en el termini màxim de deu dies hi puguin al·legar el que considerin oportú.

5. La resolució expressa del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica finalitza el procediment de concessió de la subvenció. La resolució col·lectiva s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears dins el termini de sis mesos des de la presentació de la sol·licitud. Aquesta s'ha de motivar i ha de fixar, amb caràcter definitiu, la quantia individual de la subvenció concedida. Així mateix, la resolució ha d'especificar els aspectes següents: beneficiari, ajut sol·licitat, descripció i import de l'activitat que se subvenciona, quantia, productes o serveis que s'hagin d'obtenir de l'ajut, partida pressupostària a la qual s'aplica, forma de pagament, termini per dur a terme l'activitat, justificació de les activitats objecte de l'ajut i terminis per presentar els justificants. En la resolució també s'ha d'esmentar que els ajuts procedeixen del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i el Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

6. La Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica ha de proposar el pagament de la subvenció, una vegada comprovada l'execució de l'actuació i que s'ha presentat tota la documentació establerta en l'apartat onzè, i s'ha de fer referència expressa a la procedència dels fons i esmentar el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i el Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

7. En cas que la justificació de l'actuació no comporti el pagament de la totalitat de la subvenció aprovada, s'ha de notificar a les persones interessades perquè en el termini màxim de deu dies hi puguin al·legar el que considerin oportú.

8. La informació sobre les concessions de subvencions fetes a l'empara del Reial decret 691/2021 s'ha de comunicar a la Base de dades nacional de subvencions, en els termes en què s'estableix aquesta obligació de comunicació en l'article 20 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i la resta de normativa de desplegament d'aquesta obligació.

9. La Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica ha de fer el seguiment, el control i, si escau, el reintegrament dels ajuts concedits a l'empara del Reial decret 691/2021, de 3 d'agost, sens perjudici del que correspongui fer en virtut del que es disposa en la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

 

Novè

Competència i resolució

1. Correspon al director general d'Energia i Canvi Climàtic l'ordenació i instrucció del procediment. El director general d'Energia i Canvi Climàtic ha d'emetre les propostes de resolució.

2. El conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica és l'òrgan competent per dictar les resolucions que posin fi al procediment.

Desè

Pagament i justificació de les activitats

1. La Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius ha d'ordenar el pagament de la subvenció, una vegada comprovada l'execució de l'actuació i que s'ha presentat tota la documentació establerta en l'apartat següent, en el qual s'ha de fer referència expressa a la procedència dels fons, i s'ha d'esmentar el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i el FEDER, en cas que l'actuació hagi estat cofinançada per aquest.

2. En cas que la persona beneficiària no compleixi l'obligació de fer la instal·lació i de justificar-ho, no es pagarà la subvenció i es declararà la pèrdua del dret al cobrament, de conformitat amb el que estableix l'article 89 del Reglament de la Llei 38/2003, i es continuarà el procediment previst en l'article 42 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

3. La documentació a presentar per a la justificació és la següent:

Opció A

a) La sol·licitud de pagament.

b) Relació certificada i còpia de les factures i dels seus corresponents justificants bancaris de pagament, corresponents a la inversió elegible realitzada i que responguin al pressupost i als contractes presentats.

c) Relació certificada i còpia de les comandes i/o contractes relatius a les actuacions realitzades.

d) Certificat final d'obra subscrit pel director d'obra i director d'execució de l'obra, si escau, en el cas de les actuacions de millora de l'envolupant tèrmica (actuació 1).

e) Certificat de la instal·lació tèrmica, subscrit pel director de la instal·lació o instal·lador autoritzat, registrat en l'òrgan competent de la Comunitat Autònoma d'acord amb el RITE, en el cas de les actuacions sobre instal·lacions tèrmiques (actuacions 2).

f) Certificat d'eficiència energètica obtingut una vegada realitzades les actuacions, subscrit per un tècnic competent, en el qual s'acrediti la millora mínima d'una lletra en la seva qualificació energètica, mesurada en l'escala d'emissions de diòxid de carboni (kg CO2/m2 any), i registrat en el Registre de l'òrgan competent de la Comunitat Autònoma. En cas que l'edifici sigui dels compresos en l'apartat 6.11.b), memòria justificativa d'aconseguir almenys un 20 % d'estalvi d'energia final amb les actuacions proposades.

g) Declaració responsable del beneficiari, en què es faci constar el compliment de la normativa relativa a les infraestructures comunes de telecomunicacions i instal·lacions digitals, quan a l'actuació li sigui aplicable el que estableix el Reial decret 346/2011, d'11 de març, pel qual s'aprova el Reglament regulador de les infraestructures comunes de telecomunicacions per a l'accés als serveis de telecomunicació a l'interior de les edificacions.

h) Memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades a la concessió de la subvenció, de conformitat amb el que exigeixen aquestes bases i la resolució de concessió de l'ajut, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts. Aquesta memòria ha de ser realitzada i subscrita per un tècnic titulat competent autor del projecte o de direcció de l'execució de l'actuació, i ha d'indicar així mateix la data de conclusió de les actuacions.

i) Reportatge fotogràfic de les actuacions realitzades, que inclogui fotografies de la situació de l'edifici després de les actuacions, i, si escau, dels equips i les instal·lacions principals finals objecte de l'ajut, i en què es mostri el cartell publicitari de l'actuació. Informació i enllaç al lloc d'Internet del destinatari últim dels ajuts, en cas que en disposi, en què el destinatari últim dels ajuts ha d'informar el públic del possible suport obtingut dels fons comunitaris FEDER i fer una breu descripció de l'operació, de manera proporcionada al nivell de suport prestat, amb els seus objectius i resultats, i destacar el suport financer de la Unió Europea.

j) Informe que acrediti la realització adequada de les actuacions objecte de l'ajut concedit d'acord amb la documentació presentada en la sol·licitud de l'ajut, emès per un organisme de control o entitat de control que compleixi els requisits tècnics establerts en el Reial decret 410/2010, de 31 de març, per a l'exercici de la seva activitat en el camp reglamentari de l'edificació o per una entitat de control habilitada per al camp reglamentari de les instal·lacions tèrmiques regulades per la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'indústria, i el Reial decret 2200/1995, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de la infraestructura per a la qualitat i la seguretat industrial, en l'especialitat o especialitats que millor s'adeqüin a la naturalesa de l'actuació.

k) Quan se superi un import de 3.000 € en l'ajut o ajuts que puguin ser atorgats a un mateix sol·licitant o interessat, en cas que no autoritzi l'òrgan instructor del procediment perquè obtengui de forma directa l'acreditació de les obligacions tributàries i amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, aquest està obligat a aportar el certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries expedit a aquest efecte per l'Agència Estatal d'Administració Tributària i d'estar al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social, d'acord amb el que preveu l'article 22 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovada pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

l) Declaració responsable que acrediti l'existència d'altres subvencions o ajuts cobrats per a la mateixa actuació o finalitat que la sol·licitada en el context d'aquest Programa d'ajuts, de qualsevol administració, organisme o entitat pública, nacional o internacional.

m) Documentació justificativa de l'existència d'una comptabilitat separada o diferenciada per a totes les transaccions relacionades (ingressos i pagaments, inclòs, si escau, l'ingrés d'ajuts, pagaments a proveïdors, etc.).

n) Declaració responsable, prèvia a la justificació per part dels beneficiaris, que garanteixi el procés de contractació de les actuacions, l'existència d'una comptabilitat separada o diferenciada per a totes les transaccions relacionades, el compliment de les normes nacionals i comunitàries sobre requisits d'igualtat d'oportunitats i no discriminació aplicables a aquesta mena d'actuacions, el compliment de les normes mediambientals nacionals i comunitàries, i sobre desenvolupament sostenible i l'aplicació de mesures antifrau eficaces i proporcionades en l'àmbit de gestió del projecte objecte d'ajut.

Opció B

Per a l'opció B no serà necessari aportar la documentació de l'apartat j) anterior.

4. En cas que l'expedient de pagament no tengui la documentació necessària per comprovar la justificació i l'aplicació de la subvenció, l'òrgan competent ha de sol·licitar al beneficiari que esmeni els defectes de la justificació dins els deu dies següents, comptadors des de l'endemà d'haver rebut el requeriment.

5. La concessió de la subvenció no eximeix el titular de la instal·lació de complir totes les autoritzacions administratives que siguin necessàries.

6. La resolució d'atorgament de la subvenció ha de fixar el termini concret per justificar la realització de les activitats subvencionades, que en cap cas pot ser posterior al cinquè dia hàbil des de la data màxima d'execució de l'activitat.

7. La falta de justificació en els termes i els terminis que estableixi la resolució d'atorgament de la subvenció, la modificació del projecte presentat sense que la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica l'hagi aprovat prèviament, així com la desviació de les subvencions o l'aplicació diferent del que estableix la norma, determinen la revocació de la subvenció.

Onzè

Reintegrament

Correspon el reintegrament de les quantitats percebudes per la persona beneficiària de l'ajut i l'exigència de l'interès de demora des del moment del pagament de la subvenció en els supòsits establerts en l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i s'ha d'aplicar el procediment de reintegrament regulat en el capítol II del títol II d'aquesta Llei.

Dotzè

Publicitat

1. Tota referència a l'actuació objecte de les ajudes regulades per aquestes bases en publicacions, activitats de difusió, pàgines web i en general en qualssevol mitjans de difusió ha de complir amb els requisits que figuren en el Manual d'Imatge el qual estarà disponible en la web de l'IDAE, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, tot això conforme al que s'estableixi sobre aquest tema, i en els termes previstos en l'article 18.4 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i article 31 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

2. El beneficiari dels ajuts informarà el públic del suport obtingut dels fons europeus fent una breu descripció de l'operació en el seu lloc d'Internet, en cas que disposi d'un, de manera proporcionada al nivell de suport prestat, amb els seus objectius i resultats, i destacant el suport financer de la Unió.

3. En el seu cas, a més, haurà de complir amb el que es preveu en la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, respecte a les obligacions de publicitat dels ajuts objecte d'aquest Reial decret.

4. En virtut del que disposa el punt anterior, tota referència en qualsevol mitjà de difusió a l'actuació objecte dels ajuts haurà de complir amb els requisits que figuren en el Manual d'imatge del Programa, que estarà disponible en el web de l'IDAE.

5. Així mateix, s'haurà d'instal·lar i mantenir un cartell publicitari o senyalització de l'actuació, en un lloc visible per al públic general en la localització del projecte, en tot cas conforme al que es disposa i d'acord amb les ordenances municipals corresponents, de grandària suficient perquè sigui perfectament visible i llegible, amb informació i enllaç al lloc d'Internet del beneficiari de les ajudes, en cas que disposi d'un, on aquest beneficiari informarà al públic del possible suport obtingut dels Fons Next Generation o Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i/o, en el seu cas, de l'instrument de la Unió Europea que correspongui, fent una breu descripció de l'operació, de manera proporcionada al nivell de suport prestat, amb els seus objectius i resultats, i destacant el suport financer de la Unió Europea.

Tretzè

Obligacions dels beneficiaris

Els beneficiaris d'aquest tipus d'ajuts queden obligats a:

a) Dur a terme l'activitat o la inversió, o adoptar el comportament que fonamenta la concessió de la subvenció.

b) Justificar la realització de l'activitat, i també el compliment dels requisits i les condicions que determinen la concessió de la subvenció.

c) Comunicar a l'òrgan que la concedeix o, si escau, a l'entitat col·laboradora, la sol·licitud o l'obtenció d'altres subvencions per a la mateixa finalitat. Aquesta comunicació s'ha de fer dins el termini de tres dies hàbils des de la sol·licitud o l'obtenció de la subvenció concurrent i, en tot cas, abans de la justificació de l'aplicació que s'hagi donat als fons percebuts.

d) Trobar-se al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social davant l'Administració de l'Estat, i de les obligacions tributàries davant la Hisenda autonòmica; i acreditar-ho, en la forma que s'estableixi reglamentàriament i abans de dictar la proposta de resolució de concessió. En tot cas, aquesta acreditació es pot substituir per una declaració responsable de la persona sol·licitant quan es tracti de subvencions de quantia igual o inferior a 10.000 euros.

e) Accedir a les actuacions de comprovació que dugui a terme l'IDAE, a les actuacions de control financer de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Sindicatura de Comptes i qualsevol altra autoritat de control. Si del resultat d'aquestes actuacions de control es detectessin irregularitats es derivarà l'obligació de reintegrament de les quanties percebudes indegudament.

f) Deixar constància de la percepció i l'aplicació de la subvenció en els llibres de comptabilitat o en els llibres de registre que, si escau, hagi de dur el beneficiari d'acord amb la legislació mercantil o fiscal que li sigui aplicable i, si escau, amb les bases reguladores.

g) Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons percebuts, amb inclusió dels documents electrònics, mentre puguin ser objecte d'actuacions de comprovació i control, per un període de tres anys a partir del 31 de desembre següent al tancament dels comptes en què estiguin incloses les despeses de l'operació. Conservar tota la documentació justificativa relacionada amb les despeses de l'operació cofinançada durant un període de tres anys a partir del 31 de desembre següent al tancament dels comptes en què estiguin incloses.

h) Assegurar les mesures d'informació i publicitat establertes en l'article 25 del Reial decret 691/2020.

i) Destinar l'import de la subvenció al finançament de l'actuació per a la qual s'ha sol·licitat i mantenir l'afectació de les inversions a l'activitat subvencionada, en la forma i dins els terminis que estableixi la convocatòria i, si escau, la resolució corresponent o les seves modificacions.

j) Garantir la permanència de la inversió durant un període mínim de cinc anys següents des de la justificació de la subvenció.

k) Comunicar a l'òrgan que concedeix la subvenció la modificació de qualsevol circumstància que afecti algun dels requisits exigits per a la concessió de la subvenció.

l) Donar compliment a la normativa comunitària, nacional i autonòmica aplicable en l'àmbit de contractació, subvencions, ajuts d'estat (Reglament [UE] 651/2014), comptabilitat, publicitat, medi ambient i igualtat d'oportunitats.

m) Mantenir un sistema de comptabilitat separada per a totes les transaccions relacionades amb l'operació cofinançada, o bé un codi comptable separat.

n) Disposar de tots els documents sobre la despesa que siguin necessaris per tenir una pista d'auditoria apropiada.

o) Reintegrar els fons percebuts indegudament com a conseqüència de les actuacions de comprovació fetes pels òrgans de control competents, i segons el que estableix el títol II de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

p) Qualsevol altra obligació establerta en el Reial decret 691/2021.

 

Catorzè

Lluita contra el frau

Qualsevol persona que estigui assabentada de fets que puguin ser constitutius de frau o irregularitat amb relació a operacions o projectes finançats totalment o parcialment amb càrrec a fons procedents de la Unió Europea en el marc d'aquesta convocatòria pot comunicar aquests fets al Servei Nacional de Coordinació Antifrau de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, per mitjans electrònics a través del canal habilitat a aquest efecte per aquest Servei a l'adreça web http://igaepre.central.sepg.minhac.age/sitios/igae/es-ES/Paginas/Denan.aspx, i en els termes que estableix la Comunicació 1/2017, de 3 d'abril, del Servei.

Quinzè

Concurrència d'ajuts

Els ajuts atorgats en l'àmbit d'aquesta convocatòria seran compatibles amb qualsevol altre ajut d'altres programes o instruments de qualssevol administracions públiques o organismes o ens públics, nacionals o internacionals, particularment de la Unió Europea, en tant que aquesta ajuda no cobreixi els mateixos costos i que, de forma acumulada, no se superin els límits establerts pel Reglament (UE) núm. 651/2014, de 17 de juny de 2014, per a aquells beneficiaris que siguin empreses o realitzin alguna activitat econòmica, per la qual ofereixin béns i/o serveis en el mercat.

Setzè

Tramitació telemàtica

La sol·licitud de subvenció s'ha de presentar exclusivament de forma telemàtica, d'acord amb el que estableix l'article 15.3.a) del Decret llei 3/2021, de 12 d'abril, a través del tràmit específic per a subvencions que s'ha de posar a disposició dels interessats a la web http://energia.caib.cat, que correspon a la pàgina web de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic. No es consideren com a presentades les sol·licituds telemàtiques a través d'un altre mitjà electrònic que no sigui el tràmit específic esmentat.

Dissetè

Models normalitzats

Una vegada publicada la convocatòria, la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic, a través de l'enllaç web http://energia.caib.cat, ha de posar a disposició dels interessats la documentació normalitzada següent:

- Document 1. Sol·licitud de subvenció.

- Document 2. Llista dels pressuposts sol·licitats.

- Document 3. Memòria resum de l'actuació.

 

Divuitè

Normativa aplicable

La convocatòria es regeix pel que disposen aquesta Resolució i el Reial decret 691/2021, de 3 d'agost, pel qual es regulen les subvencions a atorgar a actuacions de rehabilitació energètica en edificis existents, en execució del Programa de rehabilitació energètica per a edificis existents en municipis de repte demogràfic (Programa PREE 5000), inclòs en el Programa de regeneració i repte demogràfic del Pla de rehabilitació i regeneració urbana del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, així com la seva concessió directa a les comunitats autònomes.

En tot allò que no estigui regulat en aquesta convocatòria ni en el Reial decret 691/20210, hi és aplicable el que preveuen la Llei 38/2003, de 17 de novembre i el seu Reglament, aprovat mitjançant el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

Documents adjunts