Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 540722
Resolució de la presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual s’incrementa el crèdit i s’amplien els terminis d’execució i de justificació que preveu la Resolució de la presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears de 5 de març de 2020, per la qual es convoquen subvencions per al suport a les activitats d’informació i promoció realitzades per grups de productors en el mercat intern, corresponents a l’any 2021

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 7 de març del 2020 es va a publicar al BOIB núm. 29 la Resolució de la presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) de 5 de març de 2020, per la qual es convoquen subvencions per al suport a les activitats d'informació i promoció realitzades per grups de productors en el mercat intern, corresponents a l'any 2021.

D'acord amb el que preveuen els apartats quart i onzè de la convocatòria esmentada, únicament són subvencionables les actuacions efectuades i pagades des del dia següent al de la data de presentació de la sol·licitud de l'ajuda fins al 31 de desembre del 2021, tret de les despeses de Seguretat Social i les retencions per l'IRPF, que es podran pagar fins al dia 31 de gener del 2022, i correspon al beneficiari de l'ajuda notificar i justificar la realització d'aquestes actuacions com a màxim fins al 31 de gener del 2022.

La situació epidemiològica que ha generat la COVID-19 a tot Europa ha obligat a adoptar mesures de salut pública que han alterat la normalitat en el desenvolupament de les relacions socials, econòmiques i productives. A causa de la pandèmia actual de COVID-19 i de les àmplies restriccions imposades des del mes de març del 2020 als estats membres, el sector ha experimentat pertorbacions econòmiques greus que estan causant dificultats importants a les activitats d'informació i promoció realitzades per grups de productors en el mercat intern.

 Ateses les restriccions d'aforament, no ha estat possible executar totes les accions que es preveien dins l'any 2021, per la qual cosa és necessari ampliar el termini d'execució.

L'article 54 del Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s'adopten mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per fer front a la COVID-19, estableix que, en els procediments de concessió de subvencions, les ordres i resolucions de convocatòria i concessions de subvencions i ajudes públiques que preveu l'article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que ja haurien estat atorgades en el moment d'entrada en vigor del Reial decret 463/2020, es poden modificar per ampliar els terminis d'execució de l'activitat subvencionada i, si escau, de justificació i comprovació d'aquesta execució, malgrat que no s'hagués previst a les bases reguladores corresponents.

D'altra banda, l'article 70 del Reglament de la Llei de subvencions, aprovat mitjançant el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, estableix que l'òrgan concedent de la subvenció podrà atorgar, tret de precepte en contra a les bases reguladores, una ampliació del termini establert per presentar la justificació, que no excedeixi la meitat d'aquest i sempre que no es perjudiquin els drets de tercers.

En l'àmbit de les Illes Balears, l'article 28.3.c de la Llei 2/2020,de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19, estableix que l'òrgan competent per a la concessió pot decidir motivadament ampliar els terminis d'execució o justificació abans que expirin o bé atorgar un termini extraordinari d'execució o justificació per raons excepcionals degudament justificades.

L'article 32 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, estableix que l'Administració pot concedir d'ofici una ampliació dels terminis establerts, que no excedeixi de la meitat d'aquests, si les circumstàncies ho aconsellen i amb això no es perjudiquen drets de terceres persones. Aquest acord s'ha de notificar a la persona interessada, s'ha de produir abans que venci el termini i no és susceptible de cap recurs.

L'article 45.1 de la Llei 39/2015 determina que els actes administratius han de ser objecte de publicació quan així ho aconsellin raons d'interès públic que apreciï l'òrgan competent. Ateses les circumstàncies excepcionals de limitació de la circulació que afecten tota la població de l'Estat espanyol, es considera necessari notificar aquesta resolució mitjançant la publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

L'article 10.1 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, estableix que els òrgans superiors poden avocar per a si mateixos el coneixement d'un assumpte la resolució del qual correspongui ordinàriament o per delegació als seus òrgans administratius dependents, quan circumstàncies d'índole tècnica, econòmica, social, jurídica o territorial ho facin convenient. D'acord amb això, en aquest moment, per motius de simplificació i agilitat en la tramitació del procediment és convenient avocar la competència per decidir motivadament l'ampliació dels terminis d'execució o justificació abans que expirin.

D'altra banda, hi ha hagut un excés de sol·licituds del que es preveia inicialment, per la qual cosa cal incrementar el crèdit destinat a aquesta convocatòria en la quantitat de 215.225,82 €.

Finalment, vist que aquesta línia d'ajudes està en procés de tramitació, que la demanda d'ajudes ha estat superior al que s'havia previst inicialment i atesa la disponibilitat pressupostària, és necessari modificar la dotació econòmica.

Per tot això, en virtut de les competències que tinc atribuïdes i a proposta del director gerent del FOGAIBA, dicto la següent

RESOLUCIÓ

Primer

Incrementar en dos-cents quinze mil dos-cents vint-i-cinc euros amb vuitanta-dos cèntims (215.225,82 €) el crèdit que preveu la Resolució de la presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears de 5 de març de 2020, per la qual es convoquen subvencions per donar suport a les activitats d'informació i promoció dutes a terme per grups de productors en el mercat intern, corresponents a l'any 2021, publicada al BOIB núm. 29, de 7 de març de 2020, i queda destinat un crèdit final per a aquesta línia d'ajudes de sis-cents setanta mil nou-cents dinou euros (670.919,00€).

Segon

S'acorda ampliar fins al 30 de desembre del 2022 el termini per executar i justificar les actuacions que preveu la Resolució de la presidenta del FOGAIBA de 5 de març de 2020, per la qual es convoquen, per a l'exercici 2021, subvencions per a les accions de formació professional i adquisició de competències, publicada al BOIB núm. 29, de 7 de març de 2020.

Tercer

Avocar la competència per efectuar l'ampliació dels terminis d'execució i justificació que preveu la Resolució de la presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears de 5 de març de 2020, per la qual es convoquen subvencions per al suport a les activitats d'informació i promoció dutes a terme per grups de productors en el mercat intern, corresponents a l'any 2021.

Quart

Aquesta resolució s'ha de comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions i publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 9 de novembre de 2021

La presidenta del FOGAIBA María Asunción Jacoba Pía de la Concha García-Mauriño