Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI

Núm. 527613
Extracte de la convocatòria de subvencions per a la recuperació d’elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials, i recuperació dels espais agrícoles i/o forestals, tots de titularitat municipal dins la Serra de Tramuntana (SV 3/2021)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Referència Base de Dades Nacional de Subvencions: 592949

De conformitat amb el previst als articles 17.3.b) i 20.8.a) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publica l'extracte de la convocatòria. El text complet es pot consultar a la Base de Dades Nacional de Subvencions (https://www.infosubvenciones.es/bdnstrans/GE/es/convocatoria/592949), i a la seu electrònica del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial (https://cst.sedipualba.es/).

Primer.

Objecte

La finalitat d'aquesta convocatòria és promoure la recuperació d'elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials, la recuperació dels espais agrícoles i/o forestals de titularitat municipal, que estiguin situats dins l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana que ve determinat en l'article 5 dels Estatuts del Consorci (BOIB núm. 72, de 30 de maig de 2019).

En el cas que la finca o espai estigui parcialment ubicada dins l'àmbit de la Serra de Tramuntana, l'actuació només serà subvencionable si es realitza en la zona de la finca que es trobi situada en l'espai territorial abans indicat.

Les actuacions que realitzin els ajuntaments per a la restauració d'elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials seran subvencionables amb independència de la classificació del sòl on s'ha de realitzar l'actuació, és a dir, seran subvencionables les actuacions que s'executin tant a sòl rústic com a sòl urbà. En canvi, les actuacions per a la recuperació dels espais forestals i/o agrícoles de titularitat municipal només seran subvencionables si es realitzen a sòl rústic (s'inclouen totes les categories de sòl rústic).

Línies d'actuació:

1. LÍNIA D'ACTUACIONS DE RECUPERACIÓ D'ELEMENTS ETNOLÒGICS (LET), construïts amb materials i tècniques tradicionals, principalment, els vinculats a la captació, conducció, aprofitament emmagatzematge de l'aigua, i d'altres elements que es detallen a continuació.

S'hi podran incloure intervencions als següents elements:

  • qanats, fonts, pous, sínies, albellons, síquies i canaletes, aljubs, basses, bassols i safareigs, molins d'extracció d'aigua i molins d'aigua, colls de cisterna, abeuradors, rentadors, torrents i saragalls, ponts, pedres passadores, guals empedrats, etc.
  • eres de batre, els miradors, forns de calç, cases de neu, forns de carboner, barraques de carboner (elements de pedra), marges i parets de pedra en sec, marges i parets de pedra en sec de camins, barraques de pedra en sec, molins de vent i de sang, etc.

Totes les intervencions s'han de dur a terme respectant les tècniques i els materials originals. Als elements de pedra en sec no s'admetrà l'ús de cap tipus de morter, ciment o formigó. L'incompliment d'aquest condicionant serà causa d'exclusió de la convocatòria o de la pèrdua del dret a cobrar la subvenció concedida.

Aquestes actuacions de recuperació d'elements etnològics no es poden dur a terme per mitjans propis.

Quan l'element a restaurar sigui la reconstrucció de marges i parets de pedra en sec, l'actuació haurà de complir amb els criteris que es desglossen a l'annex 7 de la convocatòria.

2. LÍNIA D'ACTUACIONS DE RECUPERACIÓ D'ELEMENTS ARQUITECTÒNICS (LQ). El seu objecte és la recuperació dels elements arquitectònics, construïts amb materials i tècniques tradicionals. Les actuacions que realitzin els ajuntaments podran estar situades a qualsevol tipus de sòl i sempre dins l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana que ve determinat en l'article 5 dels Estatuts del Consorci.

S'hi podran incloure intervencions als següents elements: torres de defensa, tafones, creus de terme, cases i casals urbans i altres immobles amb valors patrimonials.

Totes les intervencions s'han de dur a terme respectant les tècniques i els materials originals. L'incompliment d'aquest condicionant serà causa d'exclusió de la convocatòria o de la pèrdua del dret a cobrar la subvenció concedida.

Aquestes actuacions de recuperació d'elements arquitectònics no es poden dur a terme per mitjans propis.

3. LÍNIA D'ACTUACIONS PER A LA RECUPERACIÓ DELS ESPAIS FORESTALS I/O AGRÍCOLES (LF),  situats en sòl rústic de l'àmbit territorial definit a l'article 5 dels estatuts del Consorci, mitjançant treballs de regeneració (podes), treballs silvícoles de prevenció d'incendis, control de plagues i/o malalties, mitjançant tales, aclarides (reducció del nombre de peus), desbrossament o eixermades, i eliminació controlada del combustible vegetal i/o espècies invasores. També serà subvencionable la realització de les tasques anteriorment descrites en camins que siguin de titularitat municipal. Aquesta línia va adreçada exclusivament als ajuntaments.

En l'execució d'aquestes actuacions s'hauran de complir els criteris de gestió forestal sostenible, definits a la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de forests, entre d'altres, la conservació i la restauració de la biodiversitat dels ecosistemes forestals, la creació de llocs de treball i el desenvolupament del medi rural. S'entén per espai forestal, el definit, com a tal a la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de forests.

Els Ajuntaments podran fer servir el personal propi de la Corporació per dur a terme els projectes d'aquesta línia d'actuació. Aquesta circumstància s'haurà de fer constar expressament en la sol·licitud (annex I). En aquest cas, el funcionari competent de l'ajuntament haurà d'emetre un certificat que acrediti que l'actuació s'ha realitzat, que aquestes tasques s'han executat pel personal propi de la corporació i la presentació de nòmines dels treballadors que hagin realitzat les tasques (en el cas que s'incloguin les despeses de l'impost de la renda de les persones físiques (IRPF) i de la Seguretat Social s'haurà d'acreditar el seu pagament en el termini establert en aquesta convocatòria), indicant el percentatge de la nòmina que es destina a la realització de l'objecte de la subvenció. En aquest cas, la valoració econòmica del treball s'ha d'adequar als preus de mercat, que en tot cas no poden ser superiors als preus màxims establerts en l'apartat 3 de la base tercera de la convocatòria.

Les actuacions que executin els beneficiaris hauran d'haver estat realitzades entre la data en la qual els tècnics del Consell de Mallorca facin la visita inicial i el 31 de març de 2022.

Segon.

Entitats beneficiàries

Podran ser destinataris d'aquesta convocatòria de subvencions els vint ajuntaments amb territori situat dins l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana declarada patrimoni mundial per la UNESCO que ve determinat en l'article 5 dels estatuts del Consorci per dur a terme les actuacions que es detallen a l'apartat cinquè de la convocatòria.

Tercer.

Bases reguladores

Aquesta convocatòria es regeix pel que estableixen les bases reguladores recollides en l'Ordenança general de Subvencions del Consell de Mallorca de 23 de desembre de 2016  (BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017), modificada en data 14 de juny de 2018 (BOIB núm. 96, de 04.08.2018). Per tant, les persones interessades han de complir amb el contingut tant de les Bases com d'aquesta convocatòria. En el no regulat ni en l'Ordenança ni en la Convocatòria serà d'aplicació el que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions.

Quart.

Quantia

Per fer front a aquesta convocatòria es destina la quantitat total de cent cinquanta mil euros (150.000,00 euros).

Cinquè.

Import de la subvenció

Les subvencions que s'atorguin als ajuntaments corresponents a les línies per a la recuperació d'elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials, i per a la recuperació dels espais agrícoles i/o forestals de titularitat municipal en el marc d'aquesta convocatòria no podran superar el límit de 30.000,00 € per a cada actuació, tret de les actuacions per a la recuperació d'elements etnològics, que no podran superar el límit de 15.000,00 euros. Així, les actuacions que tenguin un cost de fins a 30.000,00 € o de fins a 15.000,00 euros depenent del tipus d'actuació, com s'ha indicat anteriorment, podran ser finançades al 100%, i si l'actuació que es vol realitzar supera aquesta quantia haurà de ser finançada per cada ajuntament en la quantia que superi els límits esmentats

Sisè.

Termini de presentació

El termini per presentar les sol·licituds és de quinze dies hàbils comptadors des de l'endemà de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 4 de novembre de 2021

La secretària del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial

(per delegació, BOIB núm. 143, de 15 de novembre de 2018)

Nieves Rodríguez Verdú