Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 490331
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es modifica la Resolució de dia 23 de setembre de 2021 de concessió d’ajuts per la compra i/o instal·lació de sistemes de ventilació i purificació d’aire per reduir els contagis per la COVID-19 s’autoritzen i disposen les despeses, es reconeixen les obligacions i se’n proposen els pagaments

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

1. Per Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 16 de desembre de 2020, s'ha aprovat la convocatòria extraordinària d'ajuts  per la compra i/o instal·lació de sistemes de ventilació i purificació d'aire per reduir els contagis per la COVID-19 ( BOIB núm. 210 de 17 de desembre).

2. En data 23 de setembre de 2021 el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball ha dictat una Resolució de concessió d'ajuts  per la compra i/o instal·lació de sistemes de ventilació i purificació d'aire per reduir els contagis per la COVID-19, publicat al BOIB núm. 131, incloent 3 beneficiaris.

3. L'ingrès efectiu a les entitats beneficiàries de l'ajut  per la compra i/o instal·lació de sistemes de ventilació i purificació d'aire per reduir els contagis per la COVID-19, incloses a la resolució esmentada a l'apartat anterior s'ha efectuat en el mes de setembre de 2021.

4. El punt 3 de l'apartat 12 de la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 16 de desembre de 2020 disposa, en relació a la justificació i pagament de l'ajuda, que en cas d'haver realitzat la inversió amb posterioritat a la concessió de l'ajuda, el beneficiari disposa fins a dia 1 de setembre de 2021 per presentar una declaració responsable d'haver realitzat una inversió en sistemes de ventilació i purificació d'aire i en un mesurador de CO2 , de al manco l'import de l'ajuda concedida.

L'apartat 12.3 segon paràgraf de la convocatòria disposa que el pagament d'aquestes subvencions es tramitarà una vegada concedida la subvenció i tindrà caràcter de pagament anticipat en un 100%, d'acord amb l'autorització prèvia de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de dia 16 de desembre de 2020 concedida en virtut de l'article 25.3 c de la Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19 .

5.  Atès que el pagament de l'ajuda als beneficiaris inclosos en aquesta resolució de concessió s'ha realitzat en el mes de setembre de 2021, per aquests beneficiaris s'ha incomplit amb el pagament anticipat previst a l'article 12.3 esmentada. Per aquesta raó, i atès que la finalitat de la convocatòria finançar la compra i/o instal·lació de sistemes de ventilació i purificació d'aire que garanteixin un cabal de ventilació de 12,5 l/s i persona, valor que correspon a un IDA2 d'acord al RITE, i un mesurador de CO2, d'acord amb les recomanacions de l'IDAE, amb la finalitat de reduir els contagis per la COVID-19, i poder mantenir l'activitat als restaurants i bars de les Illes Balears, també als establiments que no tenen liquiditat mitjançant el pagament anticipat de l'ajuda, es considera necessari ampliar el termini d'execució i justificació de l'ajuda per aquells beneficiaris que atès aquest pagament fora termini no ha pogut realitzar la inversió que es fomenta amb aquesta ajuda.

6. El termini per presentar sol·licituds en aquesta convocatòria va començar dia 21 de desembre de 2020 i finalitzava dia 31 de juliol de 2021. Els beneficiaris als quals es va concedir l'ajuda al mes de juliol han cobrat la seva ajuda en els darrers supòsits en data 18 d'agost i per tant han disposat d'un mes i mig per realitzar la inversió. Per aquesta raó es considera adequat ampliar fins dia 1 de novembre el termini per executar l'actuació i justificar-la perquè tenguin un termini de temps similar per executar l'acció subvencionada.

7. La modificació d'aquesta Resolució de concessió no afecta al compliment dels principis d'actuació administrativa prevists en l'article 6 de la Llei de subvencions de les Illes Balears, concretament els principis de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no-discriminació, ja que  aquesta modificació  no afecta als requisits per optar a l' ajut  i que el que pretén es solucionar  els efectes ocasionats per l'incompliment per part de l'Administració del pagament anticipat de l'ajuda, per aquells beneficiaris que no han pogut justificar l'ajuda. Aquest incompliment ha suposat l'alteració de les condicions tingudes en compte per la concessió de la subvenció, per aquesta raó es troba necessària la modificació de la resolució de concessió´

Fonaments de dret

1. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre).

2. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18 de novembre).

3. Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19( BOIB núm.180, de 20 d'octubre).

4. Llei 1/2019 de, 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, (BOIB núm. 15 de 2 de febrer de 2019).

5. Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

6. El Decret 75/2004, de 27 d'agost, pel qual es despleguen determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 122, de 31 de setembre).

7. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 15 de febrer).

8. L'Ordre del conseller de Turisme de dia 20 de juny de 2005, per la qual s'estableixen les bases reguladores en matèria de turisme ( BOIB núm. 96, de 25 de juny de 2005).

9. L' article 24 de Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions, disposa en els seus apartats 1 i 3:

1.L'alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció i, en tot cas, l'obtenció de subvencions incompatibles, dóna lloc a la modificació de la resolució de concessió o, si escau, de l'acord convencional.

3. Sense perjudici del que s'estableix en els apartats anteriors, i d'acord amb el que prevegi la normativa reguladora de la subvenció, també podran modificar-se les condicions d'execució de l'activitat subvencionada, d'ofici o a instàncies del beneficiari, sempre que la modificació no alteri substancialment la naturalesa o la finalitat de la subvenció, no perjudiqui tercers i sigui autoritzada per l'òrgan concedent de la subvenció mitjançant una resolució expressa de modificació.

Per tot l'exposat anteriorment dict la següent,

Resolució

1. Modificar el punt 8 de la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 23 de setembre de 2021 de concessió  d'ajuts per la compra i/o instal·lació de sistemes de ventilació i purificació d'aire per reduir els contagis per la COVID-19 s'autoritzen i disposen les despeses, es reconeixen les obligacions  i se'n proposen els pagaments (BOIB núm. 131) en els termes següents:

8. Comunicar a les empreses beneficiàries que queden obligades al compliment de les obligacions establertes en el punt 12 de la Resolució, així en cas de no haver realitzat la inversió en sistemes de ventilació i purificació d'aire a la data de la sol·licitud, el sol·licitant s'haurà de comprometre a  realitzar una inversió de al manco 450 € en sistemes de ventilació i purificació d'aire destinats a obtenir un cabal de ventilació de 12,5 l/s i persona, i en un mesurador de CO2 dins la declaració responsable inclosa amb la sol·licitud telemàtica i a més haurà d'aportar fins dia 1 de novembre de 2021 una declaració responsable d'haver realitzat una inversió de al manco 450 € en sistemes de ventilació i purificació d'aire, i en un mesurador de CO2.

En cas de no haver realitzat una inversió en sistemes de ventilació i purificació d'aire  i en un mesurador de CO2 de al manco l'import de l'ajuda concedida, el beneficiari de l'ajuda haurà de presentar fins dia 1 de novembre de 2021 una sol·licitud de reintegrament voluntari de l'ajuda, per la totalitat o la part no invertida, i es procedirà a tramitar el corresponent expedient de reintegrament.

2. Notificar aquesta Resolució als interessats.

3. Publicar al BOIB aquesta Resolució.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 8 d'octubre de 2021

El director general de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular Manuel Porras Romero (Per delegació, Resolució de 8 de juliol de 2019. BOIB núm. 97/2019)

 

 

ANNEX Beneficiaris dels ajuts per la compra i/o instal·lació de sistemes de ventilació i purificació d'aire per reduir els contagis per la COVID-19 als que se'ls amplia el termini per justificar:

Núm. expedient

NIF del beneficiari

Import de l'ajuda

[RST 1801/2021]

X7642669E

800,00 €

[RST 1705/2021]

B16570582

799,00 €

[RST 650/2021]

X3260097P

800,00 €