Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA, FUNCIÓ PÚBLICA I IGUALTAT

Núm. 488705
Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat per la qual s'acorda la concessió de la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Verd

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1.  El dia 6 de setembre de 2021, el director general d'Emergències i Interior va dictar la resolució per la qual s'acorda l'inici del procediment per concedir la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Verd a diverses persones i una entitat, per la seva participació, contribució, col·laboració, implicació, difusió i consolidació en el Programa de Policia Tutor impulsat pel Govern de les Illes Balears. Concretament es va sol·licitar per a les persones següents: Francisco Javier Olives Salom, policia tutor d'Alaior; Andrés Alba Troya, policia tutor de Manacor; Juan Carlos Sánchez Escorza, policia tutor de Sant Josep de sa Talaia; i Pere Franch Serra, director de l'IES Guillem Cifre de Colonya entre els anys 1994 i 2004. També es va sol·licitar per al Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de les Illes Balears. En la mateixa resolució també va nomenar l'instructor i el secretari.

2.  El dia 24 de setembre de 2021 l'instructor del procediment va emetre la proposta de resolució sobre la base dels aspectes següents:

a) El senyor Francisco Javier Olives Salom és agent de policia d'Alaior. L'any 2010 va iniciar el servei de policia tutor com a primer agent en impulsar aquest programa al seu municipi, tasca que ha exercit fins a dia d'avui. Cal destacar que les valoracions que ha tengut dels centres educatius del seu municipi sempre han estat molt elevades, així com també les valoracions realitzades per la resta de policies tutors de l'illa. Al llarg de la seva trajectòria professional s'ha format en diversos temes relacionats amb la temàtica de menors i ha rebut diverses felicitacions.

b) El senyor Andrés Alba Troya és agent de la policia local de l'Ajuntament de Manacor, on exerceix les funcions de policia tutor al nucli costaner de Portocristo des de l'any 2013. La seva formació relacionada amb els menors ha estat continuada al llarg de la seva trajectòria professional. En ella hi destaca la seva formació com a pèrit judicial expert en assetjament i ciberassetjament escolar. També ha participat com a docent i ponent en diversos cursos i congressos d'àmbit estatal. La seva tasca com a policia tutor ha estat reconeguda amb diverses mencions i felicitacions.

c) El senyor Juan Carlos Sánchez Escorza és agent de la policia local de l'Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, i des de l'any 2010 exerceix les funcions de policia tutor. En el transcurs de la seva trajectòria laboral ha realitzat treballs de resolució de conflictes, prevenció i coordinació amb els diferents departaments relacionats amb menors de l'illa. També, s'ha format activament en temes relacionats amb menors d'edat i ha participat com a ponent en cursos i seminaris relacionats amb menors. La seva tasca com a policia tutor ha estat reconeguda amb diverses mencions i felicitacions

d) El senyor Pere Franch Serra fou el responsable de l'equip directiu de l'IES Guillem Cifre de Colonya entre 1994 i 2004. En aquest temps es va adonar que, a banda del treball estrictament acadèmic, havia de gestionar altres problemàtiques relacionades amb l'alumnat que l'afectaven i estaven relacionades amb allò que succeïa al carrer o a l'exterior del centre. Tenia clar que, per resoldre aquella situació, calia algú que trepitgés el carrer i fos efectiu. Per aconseguir aquesta efectivitat calia un “lligam afectiu” de la persona designada amb el centre. Va pensar en un policia, però era necessari un nou plantejament policial que possibilités el treball entre el món educatiu i el món policial. L'octubre de 2001 el consell escolar de l'institut va aprovar, a petició de l'equip directiu, sol·licitar a l'Ajuntament de Pollença l'impuls de la figura anomenada «policia tutor» per exercir una sèrie de funcions relacionades amb l'àmbit educatiu i social, i que fora un nexe d'unió i coordinació entre la policia local i l'institut. En aquests moments va néixer aquesta figura policial que tant d'èxit ha tingut a les Illes Balears, gràcies a la idea inicial del director Pere Franch Serra.

e) El Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de les Illes Balears (CEESIB ) representa un dels col·lectius professionals més importants per al servei de policia tutor de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Les educadores i educadors socials són el col·lectiu que pot garantir l'èxit de moltes intervencions dels policies tutors i tutores, ja que el treball en xarxa és un pilar fonamental d'aquest servei policial. Cal destacar la tasca que es va realitzar de forma conjunta l'any 2015 i 2016 entre el CEESIB i el servei de coordinació de policies tutors de l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears per a la millora de la coordinació entre els dos col·lectius, tasca que va finalitzar amb unes jornades conjuntes i amb l'aprovació d'un document per a la millora de la coordinació d'ambdues figures.

f) En relació amb els agents proposats per a la condecoració, cal indicar que no tenen cap expedient disciplinari en curs o sanció disciplinària pendent de cancel·lar.

 

Fonaments de dret

1.  L'article 52 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, modificat per la Llei 11/2017, de 20 de desembre, de modificació de la Llei 4/2013, determina la possibilitat de concedir premis i distincions als membres de la policia local de les Illes Balears en els termes que s'estableixin reglamentàriament.

2.  El capítol V del títol VIII del Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears i es modifica el Decret 55/2017, de 15 de desembre, del Fons de Seguretat Pública de les Illes Balears, regula les característiques i la concessió de premis i condecoracions. En concret, l'article 131, regula les circumstàncies per les quals es pot atorgar la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Verd; l'article 137, regula qui pot formular la proposta de sol·licitud de concessió del guardó; i l'article 138 regula el procediment ordinari de concessió.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1.  Acordar la concessió de la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Verd a les persones que s'indiquen a continuació:

― Policia Francisco Javier Olives Salom.

― Policia Andrés Alba Troya.

― Policia Juan Carlos Sánchez Escorza.

― Senyor Pere Franch Serra.

― Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de les Illes Balears.

2.  Notificar aquesta resolució a les persones guardonades i als organismes en els quals hi fan feina.

3.  Ordenar la inscripció d'aquest acord al Registre de policies locals en la forma legalment determinada.

4.   Ordenar la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i de l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 14 d'octubre de 2021

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat Mercedes Garrido Rodríguez