Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'ALCÚDIA

Núm. 482773
Resolució de Batlia, pel qual es fixen les mesures necessàries per assegurar el manteniment dels serveis mínims en el serveis públics essencials de recollida de fems i de neteja viària, durant la vigència de la vaga indefinida convocada pel sindicat CCOO, en l’àmbit de l’empresa LUMSA a partir del 14 d’ octubre

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vista la convocatòria de vaga presentada pel sindicat CC.OO, que està prevista amb caràcter indefinit, des de les 21:00 hores del dia 14 d' octubre 2021, i que afecta tota la plantilla de l'empresa que efectua el servei de recollida d'escombraries i neteja viària en el municipi d'Alcúdia.

Vist que l'acte de conciliació (Expedient PM (C) 6711/202) entre les parts  es va celebrar en data 11 d' octubre 2021, finalitzant sense acord.

Atès que l'empresa realitza el servei de recollida de fems (RSU i selectiva -paper / cartró, vidre i envasos-), el servei de recollida de voluminosos i el servei de neteja viària, els quals són serveis essencials per a la comunitat, ja que la seva interrupció afectaria béns i drets constitucionalment protegits, com són el dret a la salut i als el medi ambient que assenyalen els articles 43 i 45 de la Constitució, i que una acumulació de residus a les vies públiques i, molt especialment, la matèria orgànica susceptible de descomposició afavoreixen, a part dels males olors, la proliferació d'insectes i rosegadors, els quals són vehicles de transmissió, de malalties infecto contagioses, que generen risc per a la ciutadania.

La situació de risc exposada s'incrementa encara més en l'actual conjuntura sanitària provocada pel virus covid19.

Atès que l'autoritat governativa ha de dictar les mesures necessàries per tal de mantenir el servei essencial, tenint en compte que aquesta restricció ha de ser justificada i proporcional amb l'exercici legítim de el dret de vaga, reconegut a l' article 28.2 de la Constitució.

Atès així mateix que al no haver-se produït el desenvolupament legal exigit per l'article 28, resulta d'aplicació l'article 10.2 del Reial decret Llei 17/1977, de 4 de març, sobre relacions de treball, segons el qual “quan la vaga es declari en empreses encarregades de la prestació de qualsevol gènere de serveis públics o de reconeguda i inajornable necessitat i concorrin circumstàncies d'especial gravetat, l'Autoritat governativa podrà acordar les mesures necessàries per assegurar el funcionament dels serveis”, i tenint en compte en aquest sentit, que la jurisprudència del Tribunal Suprem és reiterada en assenyalar que tractant-se de serveis de titularitat municipal l'autoritat governativa per a la fixació dels serveis mínims és el batle (per totes STS 15/06/2005).

Vista la proposta de serveis mínims que formula la contractista LUMSA davant aquest Ajuntament en data 14 d' octubre de 2021 (RGE 12535/2021), i atès el seu contingut, desglossat en una proposta de serveis per al temporada de temporada alta, a aplicar a partir de dia 1 d'abril fins 31 d'octubre.

Vista la proposta que efectua en data 14 d' octubre de 2021 l'àrea de Gestió de Residus i Platges, que acceptat en la seva integritat la proposta efectuada per l'empresa.

Vist que és necessari garantir la màxima asèpsia i neteja al voltant dels centres sanitaris, els centres assistencials i els centres escolars amb servei de menjador, així com en les àrees dels mercats d'abastiment de productes peribles, cal efectuar el servei de recollida d'escombraries, tant l'orgànica i la de rebuig com la selectiva, habitual en aquestes zones.

Vist que la recollida de la fracció rebuig ha de tenir un tractament més intens que la resta d'escombraries pel seu nivell més alt de putrefacció, descomposició, fermentació i pudor cal recollir-la i transportar-la com a mínim cada 72 hores, a comptar de l'última recollida.

Vist que el no efectuar la recollida selectiva (paper / cartró, vidre i envasos) podria causar una acumulació excessiva d'escombraries que pot provocar accidents de diversos tipus, com lesions en el cas del vidre i dels envasos, o incendis en el cas de paper / cartró, a més de males olors i risc sanitari derivat de les restes orgàniques que puguin contenir, i que són conseqüències que cal evitar, s'entén ajustat el manteniment del servei mínim segons la proposta efectuada per l'empresa. En tots els casos (rebuig i selectiva), si durant les diferents jornades de recollida d'escombraries no s'hagués efectuat totalment la seva retirada, es té seguir durant les jornades següents fins a la retirada total.

Vist que l'acumulació de residus voluminosos al carrer genera un risc de accidents per al trànsit i per als vianants, caldrà efectuar també la retirada d'acord amb la proposta de serveis mínims que efectua l'empresa.

Vist que respecte de la resta de prestacions incloses en el servei de recollida de fems s'ha d'atendre el servei per cobrir les necessitats essencials, per la qual cosa es considera també ajustada la proposta que efectua l'empresa.

Vist que el servei de neteja viària, que també està afectat per la vaga, no pot quedar desatès, cal efectuar al manco el servei de per tal de realitzar aquelles actuacions de caràcter immediat que, de no fer-se, poden suposar un risc per a la salut i la seguretat de la ciutadania, per la qual cosa es considera adequada la proposta que efectua l'empresa.

És per això que, en exercici de les atribucions que em corresponen com a òrgan competent, de conformitat amb l'establert a l'article 21 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local,

RESOLC

Primer.- Fixar els següents serveis mínims en el serveis públics essencials de recollida de fems i de neteja viària del terme municipal d'Alcúdia, a realitzar per la contractista LUMSA durant la vigència de la vaga indefinida convocada pel sindicat CCOO amb caràcter indefinit a partir de les 21:00h del dia 14 d' octubre, que s'hauran de complir en els següents termes:

1.- SERVEI DE NETEJA VIÀRIA.

1.A.- SERVEIS MÍNIMS EN TEMPORADA ALTA (A PARTIR DE DÍA 1 DE D'ABRIL I FINS 31 D' OCUBRE)

a) Passeig Marítim i accessos Platges, zones de vianants i Centre d'Alcúdia i Port d'Alcúdia; Cada 48 hores.

b) Neteja de Mercats amb productes peribles; dimarts, diumenges i divendres.

c) Neteja d'actes festius i zones d'oci; 1 dia setmana.

d)Neteja Patis de col·legis; diari.

e) Resta de Serveis no especificats, es proposa un servei mínim corresponent al 20%

2. SERVEI DE RECOLLIDA DE FEMS I RECOLLIDA SELECTIVA.

2.a.- SERVEIS MÍNIMIS EN TEMPORADA ALTA (A PARTIR DE DIA 1 D'ABRIL FINS 31 D' OCTUBRE)

a) Hotels del Municipi i grans superfícies amb productes peribles. Recollida alterna cada 48 hores.

b) Contenidors utilitzats per Residències de gent gran, Centres de dia, Centres de Salut, Escoles amb servei de menjador. Recollida diària mentre duri la vaga.

c) Resta de zones i Nuclis: Recollida cada 48 hores.

d) Recollida de Mercats amb productes peribles; dimarts, diumenges i divendres

e) Recollida Selectiva Iglús paper- cartó i envasos. 1 d/set

f) Recollida Selectiva Iglús Vidre. Recollida quinzenal

g) Recollida Cartó comercial - Sense Recollida

h) Recollida Voluminosos ; Sense avís telefònic; 1 d/set. Amb avís telefònic-Sense recollida

i) Parc Verd; Sense Servei. Recollida i voltants del Parc Verd; cada 72 hores.

j) Buidat de papereres + papereres platges; diariament.

k) Resta de Serveis no especificats, es proposa un servei mínim corresponent al 20%

Segon.- L'empresa, un cop escoltat el Comitè de Vaga, ha de determinar el personal estrictament necessari per al funcionament dels serveis mínims que estableix el punt anterior, exclòs el Comitè de Vaga. Aquests serveis mínims els ha de prestar, preferentment, si n'hi ha, el personal que no exerceixi el dret de vaga. L'empresa s'ha d'assegurar que les persones designades per fer els serveis mínims rebin una comunicació formal i efectiva de la designació.

 

Tercer.- El personal destinat a cobrir els serveis mínims que es determinen al punt primer està subjecte als drets i els deures que estableix la normativa vigent.

Quart.- Les parts hauran de donar suficient publicitat a la vaga perquè aquesta sigui coneguda per la ciutadania.

Cinquè.- Notificar la present resolució a l'empresa LUMSA, així com al comitè de vaga dels treballadors afectats i a la Direcció General de Treball i Salut Laboral de la CAIB.

Sisè.- Publicar la present resolució al tauler d'anuncis del lloc web municipal i al Butlletí Oficial de les Illes Balears, informant als interessats que contra la present resolució que exhaureix la via administrativa, poden interposar o bé recurs potestatiu de reposició, davant aquesta batlia, en el termini màxim d'un mes, comptador des de la data de publicació de la resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears, o bé directament recurs contenciós administratiu, davant el Jutjat contenciós administratiu de Palma, en el termini de dos mesos, comptadors des de la mateixa data, tot això sense perjudici que els interessats puguin interposar aquells altres recursos que en puguin considerar procedents.

 

Alcúdia, en la data de la signatura electrònica (14 d'octubre de 2021)           N'he pres raó

                                            La batlessa                                                          El secretari

                                       Bàrbara Rebassa Bisbal                                               Joan Seguí Serra