Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE SANTA EULÀRIA DES RIU

Núm. 482249
Aprovació definitiva de l'Estudi de Detall per al cobriment i tancament del jaciment arqueològic existent a la parcel·la situada al carrer des Quatre Cantons, núm. 2, S’Olivera, Puig d’en Valls, TM Santa Eulària des Riu

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per la present, als efectes del seu general coneixement, es comunica que el Ple de l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu, en sessió ordinària celebrada el dia 30 de setembre 2021, ha aprovat definitivament l'Estudi de Detall promogut pel Consell Insular d'Eivissa per al cobriment i tancament del jaciment arqueològic existent a la parcel·la situada al carrer des Quatre Cantons núm. 2, S'Olivera, Puig d'en Valls, sent els acords adoptats tats els següents:

"PRIMER. Aprovar definitivament l'Estudi de Detall promogut pel Consell Insular d'Eivissa, amb documentació tècnica redactada per l'arquitecte Toni Marí Torres, amb RGE 202100007466 de 06.05.2021, que té per objecte el COBRIMENT I TANCAMENT DEL JACIMENT ARQUEOLÒGIC existent a la parcel·la situada al carrer Quatre Cantons, núm. 2, S'Olivera, Puig d'en Valls.  

SEGON. Publicar el present acord juntament amb el contingut de l'estudi de detall en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, als efectes del seu general coneixement. 

TERCER. Notificar el present acord als propietaris i altres interessats directament afectats per l'Estudi de Detall, així com als que haguessin formulat al·legacions. 

QUART.  Remetre un exemplar diligenciat de l'estudi de detall a l'Arxiu d'Urbanisme de les Illes Balears i al Consell Insular d'Eivissa, per la seva constància i registre." 

Contra el present acord, que posa fi a la via administrativa, podrà interposar-se recurs contenciós-administratiu, davant la Sala del Contenciós-Administratiu de Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears amb seu a Palma de Mallorca, en el termini de 2 mesos a comptar de l'endemà de la present publicació, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Santa Eulària des Riu, en el dia de la signatura electrònica (13 d'octubre de 2021)

L'alcaldessa Mª. Carmen Ferrer Torres

 

ESTUDI DE DETALL COBRIMENT I TANCAMENT DEL JACIMENT ARQUEOLÒGIC DEL SOLAR DEL MERCADONA

Consell Insular d'Eivissa · ***3300**

C. des Quatre Cantons, 2 · s'Olivera

Puig d'en Valls · Santa Eulària des Riu                           

ÍNDEX GENERAL

DOCUMENT I. MEMÒRIA

CAPÍTOL I. MEMÒRIA DESCRIPTIVA

MEMÒRIA JUSTIFICATIVA

DOCUMENT II. PLÀNOLS

DOCUMENT I. MEMÒRIA

CAPÍTOL I . MEMÒRIA DESCRIPTIVA

MEMÒRIA JUSTIFICATIVA

 

CAPÍTOL I. MEMÒRIA DESCRIPTIVA

1.1.1. OBJECTE DEL PROJECTE

El present projecte contempla la descripció, càlcul, i mesurament, corresponents a l'Estudi de Detall justificatiu de la implantació i la volumetria per al cobriment i tancament del jaciment arqueològic emplaçat al solar del Mercadona, amb la finalitat d'assegurar la seva correcta conservació en compliment de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les Illes Balears.

Al no ajustar-se el projecte bàsic i d'execució d'ampliació per al cobriment i tancament del 'jaciment arqueològic a l'ordenació vigent, atès que s'incompleix el volum màxim per edifici, a l'igual que una part de la nova coberta projectada ocupa la zona de reculada normatiu de 6 m. a límits i a ELP, es redacta el present Estudi de Detall en compliment de l'article 4.3.01.3c Deure de Conservació de les Edificacions modificat en l'Aprovació Definitiva número 10 de les NS de Santa Eulària des Riu (BOIB nº89 , de 2 1 de març de 2.020 ).

 1.1.2. PROMOTOR 

El projecte es redacta a instàncies del Departament d'Educació, Patrimoni, Cultura, Esports i Joventut del Consell Insular d'Eivissa, amb C.I.F. ***3300**, i domicili a l'Avinguda d'Espanya, 49, 07800, a Eivissa.

Tel. 971.195.433     

1.1.3. PROPIETAT 

La propietària del solar és la societat Llobet Tur, SA, amb CIF ***2837**, sent l'arrendatària la societat Mercadona, S.A., amb CIF ***1038**. El Consell Insular d'Eivissa va signar l'any 2.015 la cessió de 2.495,58 m2. de forma gratuïta i temporal durant 50 anys amb la finalitat de museïtzar aquest espai, la seva gestió, i la conservació de les troballes arqueològiques.

1.1.4. ARQUITECTE 

El projecte el redacta D. Toni Marí Torres, col·legiat nº 305.146 del COAIB, amb despatx obert a l'Avinguda Ignasi Wallis, 29, 2º 4ª, a la Ciutat d'Eivissa.

Telèfon: 971 31 33 62, i adreça electrònica: toni@tonimari.net 

1.2.1. EMPLAÇAMENT · ÀMBIT D'APLICACIÓ 

El solar del Mercadona s'emplaça al carrer des Quatre Cantons, nº2, al paratge de S'Olivera a la parròquia de Puig d'en Valls, TM de Santa Eulària des Riu.

L'àmbit d'aplicació comprèn la totalitat del jaciment arqueològic emplaçat dins del solar objecte de l'estudi de detall.

Ref. Cadastral de l'immoble: 4297048CD6049N0001ZU 

1.2.2. COMPETÈNCIA I MARC LEGAL 

Es redacta a l'empara del que disposa l'art. 1.2.02.b de Desenvolupament del Planejament/Estudis de Detall, de les NS de Santa Eulària des Riu, de l'art. 46 Estudis de Detall, de la Llei d'Urbanisme de les Illes Balears, i del DL 8/2020 de Mesures Urgents per la COVID-19 que modifica els art. 54 b/ i c/ de la LUIB.

1.2.3. VIGÈNCIA I REVISIÓ

Els instruments de planejament urbanístics tenen vigència indefinida i són susceptibles de suspensió, modificació, i revisió.

1.2.4. INFORMACIÓ PRÈVIA

OBJECTIU ACTUACIÓ 

L'actuació neix de la voluntat del Consell d'Eivissa de protegir i delimitar en una primera fase el jaciment arqueològic emplaçat en el solar del Mercadona, en virtut del conveni de cessió temporal existent entre les dues parts durant 50 anys, amb la finalitat última de posar en valor el bé patrimonial. En una segona fase està previst la restauració i museïtzació del jaciment, amb la voluntat de fer visitable les restes arqueològiques.

El jaciment se situa en part en els baixos del Mercadona (1.500 m2.), quedant a cobert, mentre que la resta del jaciment arqueològic (712,16 m2.) es troba a les zones lliures del solar pels vents de ponent i de migdia, prolongant-se el Bé Patrimonial en el solar veí de propietat municipal, per on s'hi accedeix.

A finals de l'any 2.014 es va produir la principal incidència que ha patit des de la seva excavació, fruit d'un seguit de pluges que van deixar inundat la totalitat del jaciment, atès que una vagada excavat va quedar per sota de la cota de recollida de les aigües superficials del lloc , sense que hi hagués cap mesura preventiva. Igualment el sòl argilós no afavoreix el drenatge del lloc, quedant el jaciment enfangat, i produint-se desperfectes varis en el mateix. Amb posterioritat a aquestes pluges es va realitzar una actuació puntual consistent en la formació d'un mur de rocalla i terra tancant el jaciment pel sud-oest, desviant l'escorrentia superficial cap a un drenatge superficial existent en la propietat veïna. Aquesta solució ha funcionat bé fins al dia d'avui, sense que es coneguin noves inundacions del Bé Patrimonial.

El projecte té com a primer objectiu protegir de les inclemències meteorològiques el jaciment emplaçat a la propietat del Mercadona: cobrint la totalitat del mateix que s'emplaça en els espais lliures del solar, protegint la propietat pel sud-oest amb un mur de contenció enfront de les escorrenties superficials, i tancant la totalitat del perímetre del jaciment amb l'objecte de controlar l'accés al mateix amb un tancament permeable que segueixi permetent la il·luminació i la ventilació natural del jaciment, amb la voluntat de no canviar les condicions higromètriques del Bé Patrimonial.

ESTAT ACTUAL - IMMOBLE

L'immoble comercial del Mercadona respon a un immoble construït en compliment de la llicència d'obres nº00287/2014 segons projecte redactat per l'arquitecte Sr. Carlos Argudo Pechuan, de planta semisoterrani i planta baixa elevada respecte del nivell del carrer, amb l'objecte de protegir el jaciment arqueològic trobat en excavar el solar.

En planta semisoterrani s'emplacen els espais privats de la propietat, destinats a personal i instal·lacions, juntament amb la zona cedida al Consell d'Eivissa corresponent al jaciment arqueològic. Mentre que en la planta baixa elevada es troba la zona comercial oberta al públic, els espais de magatzematge, i els molls de càrrega i descàrrega.

L'immoble respon a una estructura de pòrtics d'acer laminat amb murs de formigó armat perimetrals, recolzats sobre una fonamentació superficial. El forjat de la planta semisoterrani està resolt amb un forjat amb xapa col·laborant, i la coberta amb un seguit de cintres metàl·liques rematades amb panells tipus sandwich, donant lloc a tres naus cobertes a dues aigües, que des de l'exterior queden unificades en un únic volum. La façana es resol amb un sòcol acabat amb arrebossat monocapa, i les zones altes s'acaben amb una xapa metàl·lica de revestiment de façana tipus Atenea FA, amb zones puntuals aplacades amb pedra viva del lloc.

La zona es troba urbanitzada, comptant amb la totalitat dels serveis.

La seva ubicació, i el seu estat actual apareix definit en la documentació gràfica de projecte.

ESTAT ACTUAL - JACIMENT

El jaciment es correspon amb una necròpolis d'època tardo antiga, restes d'una casa d'època romana i una altra islàmica superposada, sitges, pous per recollir oli, i un conjunt de rases de cultiu, entre altres instal·lacions de diferents èpoques antigues.

El jaciment excavat ocupava la totalitat del solar (10.000 m2.). A dia d'avui es conserven visibles 1.500 m2. sota de la nau del Mercadona, i 712,16 m2. en els espais lliures del solar, mentre que la resta es troba protegit i enterrat sota l'aparcament de l'establiment. Igualment, el jaciment s'estengui ocupant la propietat municipal confrontant.

El jaciment va patir una inundació a finals de l'any 2.014, que el va enfangar i que hi va produir desperfectes. A dia d'avui, una part del jaciment es troba protegida amb un tancament perimetral, i a cobert, mentre que la resta està exposat a la totalitat dels agents atmosfèrics, així com, al lliure accés de les persones. Comptant amb accés per l'espai lliure públic confrontant.

En general presenta un estat de deteriorament derivat del pas del temps, dels agents atmosfèrics, de la pressió dels visitants incontrolats, i de la falta de manteniment.

 

 

​​​​​​​​​​​​​​CAPÍTOL I . MEMÒRIA JUSTIFICATIVA

1.3.1. PLANEJAMENT VIGENT. NORMES URBANÍSTIQUES

En la zona són aplicable les Normes Subsidiàries del terme municipal de Santa Eulària des Riu, aprovades en la Comissió d'Urbanisme en sessió celebrada el dia 23 de novembre de 2.011. 

​​​​​​​El present Estudi de Detall es desenvolupa en base a l'especificat en les Normes Subsidiàries i planejament vigent, per la qual cosa és aplicable el completat en aquests instruments.

1.3.2. ORDENANCES APLICABLES SOBRE EL SOLAR

Segons la normativa d'aplicació, el solar en qüestió compta amb la qualificació: Comercial (C-1), comptant amb accés al jaciment per l'Espai Lliure Públic (EL-P) confrontant amb un de propietat municipal, on també s'estén el jaciment, sent de 800 m2. la parcel·la mínima, amb una façana/fons mínim normatiu de 20 m.

En el cas de la present qualificació, les edificacions poden ser de planta baixa i pis, per a una altura màxima de 8 m., i una altura total de 8+3m., sent el percentatge màxim de la parcel·la que podrà ocupar-se per a l'edificació i la resta dels elements constructius d'un 50%.

El volum màxim construïble per edificació serà de 20.000 m3., amb una edificabilitat d'1 m2./m2.

L'edificació ha de ser aïllada, amb una distància mínima de 6 m. a vials, i a la resta dels límits, així com, complir una separació mínima entre edificis de 12 m. Sent l'índex d'intensitat d'ús residencial d'1 habitatge/parcel·la annexa a l'activitat principal.

1.3.3. OBJECTE DE L'ESTUDI DE DETALL

L'Estudi de Detall té per objecte justificar l'increment volumètric i l'ocupació dels espais de reculada normatius del projecte de cobriment del jaciment arqueològic, exclusivament per motius de conservació i protecció patrimonial in situ de jaciments arqueològics, construccions etnogràfiques, etc. en compliment de l'article 4.3.01.3 de les NS, i de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les Illes Balears.

1.3.4. SOLUCIÓ ADOPTADA

Classificació sòl: urbà.

Qualificació: C-1. Comercial.

Al no ajustar-se el projecte bàsic i d'execució d'ampliació per al cobriment i tancament del jaciment arqueològic a l'ordenació vigent, atès que s'incompleix el volum màxim per edifici, a l'igual que una part de la nova coberta projectada ocupa la zona de reculada normativa de 6m. a límits i a ELP, es redacta el present Estudi de Detall en compliment de l'article 4.3.01.3c Deure de Conservació de les Edificacions modificat en l'Aprovació Definitiva número 10 de les NS de Santa Eulària des Riu (BOIB nº89, de 21 de maig de 2.020).

 

En el quadre adjunt o fitxa urbanística, es posen de manifest les condicions de planejament així com, les característiques urbanístiques de l'edificació existent i la projectada. El projecte compleix amb totes les determinacions de les NS, excepte la separació en dos dels seus límits i el volum màxim. 

NORMATIVA EXISTENT PROJECTE   

Classificació del sòl

Urbà

Urbà

Urbà

Ús 

Comercial

Comercial

Comercial

Tipus d'ordenació

C-1

C-1

C-1

Parcel·la mínima

800 m2.

10.409 m2.

10.409 m2.

Façana / fons min.

20/20 m.

> 20/20 m.

> 20/20 m.

Ocupació 

50%

5.204,50 m2.

el 38%

3.975,86 m2.

45%

4.688,02 m2.

Volum màxim

20.000 m3. x edif.

19.992,50 m3.

23.482,08 m3

 

Edificabilitat

1 m2./m2.

10.409 m2.

0,45 m2./m2.

4.661,07 m2.

0,52 m2./m2.

5.373,23 m2.

Alçada màxima

8 m.

7,90 m.

7,90 m.

Alçada total

8 + 3 m.

10,10 m.

10,10 m.

Nº de plantes

PB + 1

PB + 1

PB

Sep. límit façana

6 m.

> 6 m.

> 6 m.

Sep. límit fons

6 m.

> 6 m.

0 m.

Sep. límit dreta

6 m.

> 6 m.

0 m,

Sep. límit esqu.

6 m.

> 6 m.

> 6 m.

El projecte amplia l'edificació existent construïda amb llicència d'obra major nº00287/2014, cobrint el jaciment en la seva totalitat, amb la finalitat de protegir-lo de les inclemències meteorològiques i assegurar la correcta transmissió del Bé Patrimonial a les generacions esdevenidores, sense que estigui previst cap aprofitament lucratiu de la zona ampliada.

El projecte d'ampliació compleix amb els paràmetres d'edificabilitat i d'ocupació normatius, mentre que s'incompleix el volum màxim per edifici (+3.482,08 m3.), A l'igual que una part de la nova coberta (510,06 m2.) ocupa la zona de reculada normatiu de 6 m. a límits i a ELP. Els dos nous volums resolts amb una coberta inclinada a una aigua, s'aixequen al punt més desfavorable del carener 4m. respecte al terreny original, abans de la seva excavació, i 2,67m. respecte al nivell del carrer. 

El jaciment es correspon amb una necròpolis d'època tardo antiga, restes d'una casa d'època romana i una altra islàmica superposada, sitges, pous per recollir oli, i un conjunt de rases de cultiu, entre altres instal·lacions de diferents èpoques antigues. El present Estudi de Detall es redacta amb l'únic fi de conservar i protegir els 712,16 m2. del jaciment emplaçat en els espais lliures del solar, amb la voluntat d'evitar el seu deteriorament derivat del pas del temps, dels agents atmosfèrics, i de la pressió dels visitants incontrolats. Igualment, està previst un ús vinculat a la divulgació cultural per al coneixement i gaudi del jaciment.

L'Estudi de Detall s'ajusta a les NS de Santa Eulària des Riu, i a la LUIB, complint amb aquestes. De la seva comparació es dedueix l'adequació del projecte a l'ordenació vigent.

 

 

DOCUMENT II. PLÀNOLS

 

Documents adjunts