Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE SANTANYÍ

Núm. 480346
Determinació de serveis mínims amb relació a la convocatòria de vaga dels serveis de recollida de fems al municipi de Santanyí

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El present Decret de Batllia té per objecte aprovar els serveis mínims que, amb la finalitat de garantir el funcionament dels serveis essencials, que hauran de regir mentre duri la vaga convocada a partir de les 21.00h de dia 14 d'octubre de 2021 a la qual estan cridats a participar els treballadors de l'empresa FCC MEDIO AMBIENTE, S.A.U., empresa que, d'acord amb el contracte de gestió de serveis públics de data 16/06/2010 subscrit amb aquest ajuntament, desenvolupa els serveis de recollida de residus sòlids urbans, el servei de recollida selectiva, el servei de recollida de fracció de matèria orgànica i de punts verds al municipi de Santanyí.

L'article 28 de la Constitució Espanyola reconeix el dret fonamental a la vaga a tots els treballadors en defensa dels seus interessos. Aquest dret està subjecte a limitacions i restriccions en el seu exercici derivades de la seva connexió amb altres llibertats, drets o bens constitucionalment protegits; d'aquesta manera el paràgraf segon de l'article 28 disposa que la Llei que reguli l'exercici d'aquest dret establirà les garanties precises per assegurar el manteniment dels serveis essencials per a la comunitat. A aquests efectes, l'article 10 del Reial Decret -Llei 17/1977, de 4 de març de Relacions de Treball atribueix a l'autoritat governativa la competència per acordar les mesures necessàries per assegurar el funcionament dels serveis essencials. En relació a aquesta autoritat governativa, donat que els serveis de recollida i transport de residus urbans i la neteja viària són de competència municipal segons resulta de l'article 25.2b) i 26.1a) de la Llei 7/1985, de 2 de abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, i d'acord amb els pronunciaments del Tribunal Constitucional en les sentències núm. 33/1981, de 5 de novembre i la núm. 2771989, de 3 de febrer de 1989, estableix que és l'ajuntament el que ha dictar i fixar els serveis mínims necessaris.

Per fonamentar la necessitat del manteniment dels serveis esmentats en el municipi cal plantejar si es podrien derivar efectes negatius per a la comunitat, derivats de la falta de manteniment d'aquests serveis de caràcter essencial.

En primer lloc cal esmentar, que la vaga general convocada s'estén a la totalitat dels municipis i a la totalitat dels treballadors de totes les empreses que presten aquests serveis a les Illes Balears, sense alternativa efectiva en la prestació d'aquests serveis.

No disposar dels serveis esmentats, provocaria una situació compromesa dels municipis degut a la possibilitat d'increment de risc per a la salut pública, davant la permanència de residus orgànics a les vies públiques principialment. Tot i no estar a l'època estival amb elevades temperatures, la matèria orgànica present als residus i el rebuig poden ser un focus d'olor i brutícia que comporta un perill biològic i suposa un important risc per a la salut pública.

Vist que l'empresa FCC MEDIO AMBIENTE, S.A.U., realitza els serveis de recollida de fems (RSU, selectiva -paper / cartró, vidre i envasos- i l'orgànica als grans generadors), els quals constitueixen uns serveis essencials per a la comunitat, ja que la seva interrupció afectaria béns i drets constitucionalment protegits, com són el dret a la salut i al medi ambient que assenyalen els articles 43 i 45 de la Constitució. I atès que una acumulació de residus a les vies públiques i, molt especialment, la matèria orgànica susceptible de descomposició afavoreixen, a part de les males olors, la proliferació d'insectes i rosegadors, els quals són vehicles de transmissió de malalties infectocontagioses, que generen risc per a la ciutadania.

Vist que la situació de risc ara exposada s'incrementa encara més en la sitaució actual de crisi sanitària originada per la pandèmia provocada pel virus covid19.

Vist que és necessari garantir la màxima asèpsia i neteja al voltant dels residències de gent gran, centres d'estades diürnes, centres de salut i escoles amb servei de menjador, cal efectuar els serveis de recollida d'escombraries, tant l'orgànica, la de rebuig, com la selectiva, habitual en aquestes zones, amb una freqüència diària.

Vist que la recollida de la fracció rebuig ha de tenir un tractament més intens que la resta d'escombraries pel seu nivell més alt de putrefacció, descomposició, fermentació i pudor, cal recollir-la i transportar-la com a mínim cada 72 hores, per la qual cosa la recollida de RSU en termes generals s'haurà de recollir dins aquest període. No obstant això, en els hotels del municipi i grans superfícies en productes peribles, la recollida de RSU i d'orgànica es farà com a mínim cada 48 hores, ja que l'acumulació d'escombraries que es generen en aquests establiments suposaria un perill per a la salut pública no recollir- les amb un freqüència superior a l'assenyalada.

Vist que no efectuar la recollida selectiva de paper, cartró i envasos, podria causar una acumulació excessiva d'escombraries que pot provocar accidents de diversos tipus, com per exemple incendis, a més de males olors i risc sanitari derivat de les restes orgàniques que puguin contenir, i que són conseqüències que cal evitar, s'entén que s'ha de realitzar el servei mínim de recollida d'aquests residus al manco una vegada per setmana. Aquesta recollida es durà a terme en els establiments hotelers del municipi, grans superfícies i iglús.

Vist que no efectuar la recollida selectiva de vidre, podria causar una acumulació excessiva d'aquest tipus de residus que pot provocar lesions i accidents de diversos tipus, s'entén que s'ha de realitzar un servei mínim de recollida quinzenal. Aquesta recollida es durà a terme en els establiments hotelers del municipi, grans superfícies i iglús.

En tots els casos (rebuig i selectiva), si durant les diferents jornades de recollida d'escombraries no s'hagués efectuat totalment la seva retirada, es seguirà la recollida durant les jornades següents fins a la retirada total.

Vista l'acumulació de residus que es pot produir a les deixalleries de Santanyí i de Cala d'Or, es considera necessari transportar les caixes d'aquests llocs cada 72 hores al gestor corresponent.

Així mateix, queda suspesa la neteja i el manteniment dels contenidors mentre duri la vaga.

Per tant, atès el que s'ha dit fins ara, s'entén que els serveis de recollida de residus constitueixen un servei essencial per als municipis de cara a garantir la salut pública i seguretat dels ciutadans, especialment dels col·lectius més vulnerables (nens, tercera edat, persones amb malalties) i es fa necessari l'establiment d'uns serveis mínims en cas de vaga als serveis de recollida de residus.

Per tot això,

RESOLC

Primer.- Establir els serveis mínims aplicables als serveis de recollida de fems al municipi de Santanyí, amb la finalitat de garantir el funcionament d'aquests serveis, considerats com a serveis essencials a la comunitat, durant la vaga indefinida convocada a partir de les 21.00 h del dia 14 d'octubre de 2021, a la qual estan cridats a participar els treballadors de l'empresa FCC MEDIO AMBIENTE, S.A.U., que es l'empresa que presta aquests serveis al municipi de Santanyí.

Aquests serveis mínims són els següents:

a) Hotels del municipi i grans superfícies amb productes peribles (RSU). Recollida cada 48 hores.

b) Hotels del municipi i grans superfícies amb productes peribles (orgànica). Recollida cada 48 hores.

c) Hotels del municipi i grans superfícies amb productes peribles (paper, cartró i envasos). Recollida 1 dia a la setmana (recollida alterna).

d) Hotels del municipi i grans superfícies amb productes peribles (vidre). Recollida quinzenal.

e) Contenidors utilitzats per a residències de gent gran, centres de dia, centres de Salut, escoles amb servei de menjador. Recollida diària mentre duri la vaga.

f) Resta de zones i nuclis (RSU): recollida cada 72 hores.

g) Recollida selectiva iglús paper- cartó i envasos. 1 dia a la setmana.

h) Recollida selectiva iglús vidre. Recollida quinzenal

i)Transport de caixes de les deixalleries de Santanyí i Cala d'Or: cada 72 hores.

j) Neteja i manteniment de contenidors sense servei.

Segon. Les parts hauran de donar suficient publicitat a la vaga perquè aquesta sigui coneguda per la ciutadania.

Tercer. L'incompliment de l'obligació d'atendre els serveis mínims establerts sedrà sancionat de conformitat amb la normativa legalment aplicable.

Quart. Notificar la present resolució a l'empresa FCC MEDIO AMBIENTE, S.A.U, que haurà de donar trasllat d'aquesta resolució al comitè de vaga dels treballadors afectats, a la representació sindical d'aquets treballadors i a la Direcció General de Treball i Salut Laboral de la CAIB.

Quint.- Publicar aquesta resolució al tauler d'anuncis del lloc web municipal i al Butlletí Oficial de les Illes Balears, informant als interessats que contra la present resolució que exhaureix la via administrativa, poden interposar o bé recurs potestatiu de reposició, davant aquesta batlia, en el termini màxim d'un mes, comptador des de la data de publicació de la resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears, o bé directament recurs contenciós administratiu, davant el Jutjat contenciós administratiu de Palma, en el termini de dos mesos, comptadors des de la mateixa data, tot això sense perjudici que les persones interessades puguin interposar aquells altres recursos que es puguin considerar procedents.

Santanyi, en el dia de la signatura electrònica (14 d'octubre de 2021)

La batlessa

Maria C. Pons Monserrat