Secció II. Autoritats i personal
Subsecció tercera. Cursos i formació
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
ESCOLA BALEAR D'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA (EBAP)
Núm. 473815
Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat de 8 d’octubre de 2021 per la qual s’aprova el contingut, el desenvolupament, la metodologia, la durada, l’avaluació i el règim intern del curs bàsic de capacitació per a l’accés a la categoria de policia
Fets
1. L'article 30.19 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció donada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té la competència exclusiva en matèria de coordinació i la resta de facultats en relació amb les policies locals, en els termes que estableixi una llei orgànica.
2. L'article 39 de la Llei orgànica 2/1986 concreta les competències de coordinació que en matèria de policies locals corresponen a les comunitats autònomes, i inclou, entre altres funcions, fixar els criteris de selecció de les policies locals, així com la formació mitjançant la creació d'escoles de formació de comandaments i de formació bàsica.
3. De conformitat amb l'article 34.3 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, els procediments de selecció per accedir a les categories de policia local es completen amb la superació d'un període de pràctiques, que inclou la superació del curs de capacitació corresponent a la categoria a la qual s'accedeix, i la fase de pràctiques al municipi relacionades amb les funcions pròpies de la categoria en qüestió.
D'altra banda, l'article 28.3 del mateix text legal estableix que l'Escola Balear d'Administració Pública ha d'impartir el curs de capacitació corresponent a cada categoria de la policia local.
4. Els articles 177 i següents del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 40/2019, de 24 de maig, regulen el curs de capacitació per a l'accés a cada categoria de la policia local.
5. L'article 178 del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears estableix que l'Escola Balear d'Administració Pública o, si escau, l'Escola de Seguretat Pública de les Illes Balears, ha d'impartir els cursos de capacitació corresponents a cada categoria de la policia local.
L'apartat 2 d'aquest mateix article preveu que el contingut dels cursos, així com el desenvolupament, la metodologia, la durada, l'avaluació i el règim intern, s'ha de determinar, per a cada categoria, mitjançant una resolució de la persona titular de la conselleria competent en matèria de coordinació de policies locals, a proposta de l'Escola Balear d'Administració Pública o, si escau, de l'Escola de Seguretat Pública de les Illes Balears.
5. En data 4 de gener de 2021, la consellera d'Administracions Públiques i Modernització dictà una Resolució per la qual es va aprovar el contingut, el desenvolupament, la metodologia, la durada, l'avaluació i el règim intern del curs bàsic de capacitació per a l'accés a la categoria de policia (BOIB núm. 7, de 16 de gener de 2021).
7. El Decret llei 6/2021, de 9 de juliol, de modificació de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, introdueix una disposició addicional vuitena en la Llei 4/2013 per la qual es faculta la conselleria competent en matèria de coordinació de policies locals per convocar un procediment extraordinari per constituir una borsa d'ocupació temporal específica per a la selecció de funcionaris interins; en coherència, el mateix Decret llei afegeix una disposició addicional tercera en el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears per la qual es disposa que la resolució que aprovi les bases de la convocatòria esmentada ha de preveure la impartició i la superació del curs de capacitació de la categoria de policia que no forma part del període de pràctiques, si bé l'EBAP l'ha d'impartir respectant el contingut, la metodologia, la durada, l'avaluació i el règim intern que es fixi per al curs de capacitació que es regula en l'article 178.
Fonaments de dret
1. La Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.
2. L'article 39 de la Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat.
3. Els articles 34.3 i 28.3 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears.
4. Els articles 177 i següents del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears i es modifica el Decret 55/2017, de 15 de desembre, del Fons de Seguretat Pública de les Illes Balears. En concret, l'article 178.2 del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, que estableix que el contingut dels cursos, així com el desenvolupament, la metodologia, la durada, l'avaluació i el règim intern, s'han de determinar, per a cada categoria, mitjançant una resolució de la persona titular de la conselleria competent en matèria de coordinació de policies locals, a proposta de l'Escola Balear d'Administració Pública o, si escau, de l'Escola de Seguretat Pública de les Illes Balears.
5. La disposició addicional tercera del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 40/2019, de 24 de maig.
6. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
7. El Decret 9/2021, de 13 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es disposa el cessament i el nomenament de membres del Govern de les Illes Balears, i el Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Per tot això, d'acord amb el contingut del curs proposat per la Comissió d'Avaluació i d'Actualització dels cursos de capacitació i amb les competències que m'atorga la legislació vigent, dict la següent
Resolució
1. Aprovar el contingut del curs de capacitació per a l'accés a la categoria de policia, així com el desenvolupament, la metodologia, la durada, l'avaluació i el règim intern del curs, en els termes que figuren en el manual que constitueix l'annex d'aquesta Resolució.
2. Aquesta Resolució s'ha d'aplicar a les edicions dels cursos de capacitació de la categoria de policia que s'iniciïn a partir d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
3. Deixar sense efecte la Resolució de la consellera d'Administracions Públiques i Modernització de 4 de gener de 2021 per la qual s'aprova el contingut, el desenvolupament, la metodologia, la durada, l'avaluació i el règim intern del curs bàsic de capacitació per a l'accés a la categoria de policia.
4. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en relació amb l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat aquesta Resolució, d'acord amb els articles 8.2 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, 8 d'octubre de 2021
La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat Mercedes Garrido Rodríguez
ANNEX Manual del curs bàsic de capacitació per a l'accés a la categoria de policia
1. Motivació i raó de ser
Els cossos de policia local són instituts armats de naturalesa civil, amb una estructura i una organització jerarquitzades, que tenen atribuïdes un seguit de competències i funcions professionals molt específiques i, alhora, diverses, en el marc de les competències constitucionals assignades.
Des d'aquesta perspectiva, el curs bàsic de capacitació es dissenya sobre dos puntals fonamentals:
1.1. Valors
1. Proximitat
2. Compromís
3. Integritat
4. Respecte
5. Voluntat de servei
6. Pertinença
7. Honradesa
8. Lleialtat
9. Satisfacció personal
10. Entrega
1.2. Competències clau: personals i socials
Són el conjunt de competències professionals, personals i socials requerides per exercir la funció policial. La competència professional és el conjunt de competències que permeten exercir l'activitat professional d'acord amb les exigències del perfil requerit.
1. Motivació i identificació amb l'organització: jerarquia i disciplina
2. Responsabilitat i orientació a la qualitat
3. Autonomia i iniciativa en la resolució de problemes
4. Predisposició al canvi: adaptabilitat i flexibilitat
5. Autocontrol i resistència als condicionants
6. Autogestió i desenvolupament personal
7. Habilitats socials i comunicatives
8. Orientació de servei a les persones
9. Cooperació i treball en equip
10. Millora contínua
2. Metodologia i durada
El curs bàsic de capacitació té una càrrega de treball efectiu de 800 hores, que inclou les hores corresponents a les classes impartides en la modalitat presencial i en línia, teòriques o pràctiques, i les hores de treball en l'entorn virtual.
L'assistència efectiva a les classes presencials del curs és obligatòria, ja que incentiva el compromís de l'alumne amb l'aprenentatge i resulta essencial per assolir els coneixements, les actituds i els procediments prevists en el programa formatiu del curs.
3. Programa formatiu
3.1. Contingut del curs
El curs bàsic de capacitació pretén completar la formació adquirida en la fase d'oposició, per mitjà de l'adquisició d'habilitats i destreses amb la finalitat de dotar els funcionaris en pràctiques de la qualificació professional necessària per exercir l'activitat professional, d'acord amb les exigències de desenvolupament de les funcions pròpies de la categoria de policia.
El curs està dissenyat en els mòduls que es detallen tot seguit, tenint en compte els valors i les competències clau associats al programa formatiu.
MÒDUL 1. ORDENACIÓ I REGULACIÓ DEL TRÀNSIT EN L'ÀMBIT URBÀ
ACTITUDS - «SABER SER» |
- Enfortir l'autocontrol d'impulsos i l'equilibri emocional. - Exercir l'autoritat de manera correcta per evitar conflictes en les actuacions professionals. - Incentivar la capacitat d'anàlisi i reflexió en qualsevol actuació professional. - Interioritzar la vocació de servei públic i de servei comunitari en matèria de trànsit. - Interioritzar la capacitat empàtica i el maneig adient de les relacions interpersonals. - Mantenir una sensibilitat i una actitud receptiva davant la cultura de la prevenció i l'educació viària a la comunitat social. - Prendre consciència, com a professionals de la seguretat viària, de la importància d'una conducta i una actitud preventives en matèria de trànsit. - Rebutjar qualsevol tipus de prejudici pel que fa a la interculturalitat, la immigració, persones amb necessitats especials i col·lectius vulnerables, i dirigir-se a aquestes persones de manera correcta i adequada. - Reconèixer i interioritzar els valors inherents al funcionament democràtic (responsabilitat, tolerància, neutralitat, compromís, cooperació, solidaritat, respecte, etc.). - Reforçar el sentit de la iniciativa i la seguretat en un mateix. - Reforçar la capacitat de frustració. - Reforçar el sentit de la disciplina i de l'autoritat. - Sensibilitzar-se i conscienciar-se sobre la importància de l'actitud personal i la pròpia responsabilitat en les actuacions professionals. - Valorar la seguretat pròpia i la de terceres persones com el puntal de qualsevol actuació en matèria de trànsit. |
CONEIXEMENTS - «SABER» |
- Conèixer els delictes contra la seguretat viària. - Conèixer els programes d'educació viaria, tant de l'àmbit nacional com de l'autonòmic i municipal, que desenvolupen les policies locals. - Conèixer la legislació viària, tant de l'àmbit nacional com del local. - Descobrir les diferents tècniques d'ordenació i regulació del trànsit. - Distingir la legislació que afecta les vies, els vehicles i les persones. - Identificar les eines bàsiques per a la tasca de l'agent de trànsit. - Identificar i distingir els senyals de l'agent regulador del trànsit. - Reconèixer les mesures bàsiques de seguretat i autoprotecció en el cas d'actuacions amb el trànsit. |
PROCEDIMENTS - «SABER FER» |
- Aplicar correctament la legislació que afecta les vies, els vehicles i les persones. - Analitzar i comparar les diferents infraccions de trànsit i les seves conseqüències, tant administratives com penals. - Aplicar les tècniques de regulació del trànsit en diferents contexts i circumstàncies de la via pública. - Atendre la ciutadania de manera correcta, amb empatia, assertivitat i professionalitat en les actuacions policials. - Confeccionar les denúncies en matèria de trànsit com a agents competents a la via pública, d'acord amb la normativa aplicable a cada situació. - Discriminar les vies administratives, civils i penals en matèria de trànsit. - Executar correctament els procediments adreçats a la detecció de presència d'alcohol o drogues en les persones conductores de vehicles. - Executar de forma clara i concisa els senyals de l'agent regulador del trànsit. - Interpretar la legislació de trànsit en relació amb les infraccions i generar la documentació adient en cada cas. - Perfeccionar la comunicació i la comprensió verbal i escrita. - Reconèixer i generar la documentació necessària i adient adaptada a cada cas. - Manejar correctament els aparells de detecció d'alcohol i drogues. |
El mòdul 1 té un total de 100 hores distribuïdes en les assignatures següents:
1.1. Seguretat viària i circulació
1.2. Transports
1.3. Trànsit urbà
1.4. Habilitació en control de drogues en la conducció
1.5. Ordenació i regulació del trànsit
MÒDUL 2. INVESTIGACIÓ D'ACCIDENTS DE TRÀNSIT EN L'ÀMBIT URBÀ
ACTITUDS - «SABER SER» |
- Enfortir l'autocontrol d'impulsos i l'equilibri emocional. - Exercir l'autoritat de manera correcta per evitar conflictes en les actuacions professionals. - Incentivar la capacitat d'anàlisi i reflexió en qualsevol actuació professional. - Interioritzar la vocació de servei públic i de servei comunitari en les actuacions en accidents de trànsit. - Interioritzar la capacitat empàtica i el maneig adient de les relacions interpersonals en situacions crítiques. - Mantenir una sensibilitat i una actitud receptiva davant la cultura de la prevenció i l'educació viària a la comunitat social. - Prendre consciència, com a professionals de la seguretat viària, de la importància de les mesures d'autoprotecció en un accident de trànsit. - Rebutjar qualsevol tipus de prejudici pel que fa a la interculturalitat, la immigració, persones amb necessitats especials i col·lectius vulnerables, i dirigir-se a aquestes persones de manera correcta i adequada. - Reconèixer i interioritzar els valors inherents al funcionament democràtic (responsabilitat, tolerància, neutralitat, compromís, cooperació, solidaritat, respecte, etc.). - Reforçar el sentit de la iniciativa i la seguretat en un mateix. - Reforçar la capacitat de frustració. - Reforçar el sentit de la disciplina i de l'autoritat. - Prendre consciència, com a professionals de la seguretat viària, de la importància d'una conducta i una actitud preventiva en matèria de trànsit. - Sensibilitzar-se sobre l'accidentalitat com a problema greu de salut pública i les seves conseqüències, tant socials com penals o administratives. - Sensibilitzar-se i conscienciar-se sobre la importància de l'actitud personal i la pròpia responsabilitat en les actuacions professionals. |
CONEIXEMENTS - «SABER» |
- Conèixer la normativa legal vigent quant a l'accident de trànsit. - Conèixer els tipus penals relacionats amb l'accident de trànsit. - Definir l'àmbit de l'accident de trànsit, el seu abast i els tipus de sinistres que hi ha. - Identificar les causes, les fases i els elements que intervenen en un accident de trànsit. - Delimitar la concurrència dels àmbits civils i penals en l'accident de trànsit. - Conèixer les diferents tècniques per recollir i mesurar les dades obtingudes en l'accident de trànsit. - Identificar les eines bàsiques per desenvolupar les tasques d'agent de trànsit en la confecció d'atestats en matèria d'accidents de trànsit. |
PROCEDIMENTS - «SABER FER» |
- Aplicar les tècniques més adients per a cada escenari per recollir i mesurar les dades obtingudes en l'accident de trànsit. - Prendre mesures correctament i traslladar-les al croquis de l'accident. - Analitzar la informació recollida en el punt del sinistre i traslladar-la a l'atestat policial. - Confeccionar correctament l'atestat en matèria de trànsit qualsevol que sigui la seva complexitat. - Delimitar les diligències existents en un atestat en matèria de trànsit i aplicar-les correctament a cada supòsit. |
El mòdul 2 té un total de 56 hores distribuïdes en les assignatures següents:
2.1. Intervenció en accidents de trànsit
2.2. Confecció d'atestats de trànsit
MÒDUL 3. POLICIA LOCAL ADMINISTRATIVA
ACTITUDS - «SABER SER» |
- Enfortir l'autocontrol d'impulsos i l'equilibri emocional. - Exercir l'autoritat de manera correcta per evitar conflictes en les actuacions en matèria de policia administrativa. - Reconèixer la gestió de conflictes privats com a eina de contenció i prevenció. - Considerar el patrimoni de l'Administració com un bé públic i comú. - Incentivar la capacitat d'anàlisi i reflexió en qualsevol actuació professional. - Interioritzar la vocació de servei públic i de servei comunitari en les actuacions de policia administrativa. - Interioritzar la capacitat empàtica i el maneig adient de les relacions interpersonals en les actuacions policials. - Rebutjar qualsevol tipus de prejudici pel que fa a la interculturalitat, la immigració, persones amb necessitats especials i col·lectius vulnerables, i dirigir-se a aquestes persones de manera correcta i adequada. - Reconèixer i interioritzar els valors inherents al funcionament democràtic (responsabilitat, tolerància, neutralitat, compromís, cooperació, solidaritat, respecte, etc.). - Reforçar el sentit de la iniciativa i la seguretat en un mateix. - Reforçar la capacitat de frustració. - Reforçar el sentit de la disciplina i de l'autoritat. - Sensibilitzar-se i conscienciar-se sobre la importància de l'actitud personal i la pròpia responsabilitat en les actuacions professionals. |
CONEIXEMENTS - «SABER» |
- Identificar l'estructura de l'Administració local i l'Administració autonòmica. - Conèixer els elements que componen el municipi com a entitat d'autonomia plena. - Conèixer l'activitat de l'Administració en les relacions amb la ciutadania. - Conèixer la normativa reguladora de les corporacions locals. - Identificar la potestat normativa de l'Administració local i de l'Administració autonòmica. - Delimitar els actes administratius, les conseqüències que tenen i els diversos recursos administratius. - Reconèixer i vetlar per allò que té a veure amb la responsabilitat patrimonial de l'Administració. - Advertir els límits de la normativa administrativa i de la penal. - Conèixer la normativa respecte de la seguretat ciutadana i les seves extensions. - Conèixer les llibertats, els drets i les obligacions dels ciutadans estrangers a Espanya, amb distinció especial dels règims generals i comunitari. - Conèixer la realitat comunitària, la idiosincràsia i les característiques del municipi en què es treballarà (ajuntament gran, mitjà o petit; zona d'interior o zona costanera). |
PROCEDIMENTS - «SABER FER» |
- Detectar les infraccions administratives i actuar de manera que es respectin els procediments que s'estableixen en la normativa corresponent. - Elaborar butlletins de denúncia emplenant correctament els formularis i estendre correctament les actes corresponents a cada situació. - Manejar adequadament, si escau, els diversos programes de gestió policial (XPO, EUROCOP, etc.). - Redactar els informes —sol·licitats pels organismes competents o a conseqüència d'una intervenció— que s'elaboren en l'àmbit del procediment administratiu. - Redactar informes de manera clara, precisa, i que reflecteixin de manera fidel els fets succeïts. - Executar de manera adient els procediments establerts per fer complir les ordenances municipals específiques de l'ajuntament en el qual es treballa. - Aplicar correctament la Llei orgànica sobre protecció de la seguretat ciutadana i la documentació que se'n desprèn. - Respondre de manera correcta, amb empatia, assertivitat i professionalitat les peticions de servei de la ciutadania. |
El mòdul 3 té un total de 75 hores distribuïdes en les assignatures següents:
3.1. Dret administratiu
3.2. Dret local
3.3. Actuacions de policia administrativa
3.4. Establiments públics
3.5. Medi ambient
3.6. Dret d'estrangeria
3.7. Aplicació de la Llei orgànica de seguretat ciutadana
MÒDUL 4. POLICIA ASSISTENCIAL
ACTITUDS - «SABER SER» |
- Enfortir l'autocontrol d'impulsos i l'equilibri emocional. - Exercir l'autoritat de manera correcta per evitar conflictes en les actuacions de caire assistencial. - Reconèixer la gestió de conflictes privats com a eina de contenció i prevenció. - Reconèixer i assumir la realitat de les persones amb necessitats especials. - Enfortir la importància de la igualtat d'oportunitats entre les persones. - Prendre consciència de la realitat bilingüe de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. - Incentivar la capacitat d'anàlisi i reflexió en qualsevol actuació professional. - Interioritzar la vocació de servei públic i de servei comunitari en les actuacions amb la societat diversa. - Interioritzar la capacitat empàtica i el maneig adient de les relacions interpersonals en situacions relacionals. - Rebutjar qualsevol tipus de prejudici pel que fa a la interculturalitat, la immigració, persones amb necessitats especials i col·lectius vulnerables, i dirigir-se a aquestes persones de manera correcta i adequada. - Reconèixer i interioritzar els valors inherents al funcionament democràtic (responsabilitat, tolerància, neutralitat, compromís, cooperació, solidaritat, respecte, etc.). - Reforçar el sentit de la iniciativa i la seguretat en un mateix. - Reforçar la capacitat de frustració. - Reforçar el sentit de la disciplina i de l'autoritat. - Sensibilitzar-se i conscienciar-se sobre la importància de l'actitud personal i la pròpia responsabilitat en les actuacions professionals. - Respectar la realitat social de cada municipi i conèixer les seves característiques i problemàtiques. |
CONEIXEMENTS - «SABER» |
- Adquirir uns coneixements bàsics de psicologia per tal de millorar la intervenció policial. - Conèixer les habilitats socials i comunicatives necessàries per garantir una resposta correcta a les demandes de la ciutadania. - Aprendre i adquirir tècniques per fer front a les situacions diàries de conflicte. - Conèixer i adquirir protocols d'actuació amb els diferents col·lectius socials. - Conèixer l'estructura social del territori de les Illes Balears per tal de poder dur a terme una intervenció policial adequada. - Identificar els aspectes principals que componen la nostra realitat social, conèixer les diferents problemàtiques i els recursos disponibles per tal de contribuir a la millora de la funció de la policia local. - Analitzar les diferents tècniques de comunicació i d'expressió per millorar la nostra tasca diària. - Endinsar-se en les eines i tècniques bàsiques per a l'elaboració de programes i projectes de treball en organitzacions laborals. |
PROCEDIMENTS - «SABER FER» |
- Respondre de manera correcta, amb empatia, assertivitat i professionalitat a les peticions de servei de la ciutadania. - Reconèixer i exercitar les capacitats comunicatives pròpies. - Seleccionar les diferents tècniques apreses per desplegar les habilitats socials i comunicatives necessàries per garantir una resposta correcta a les demandes de la ciutadania. - Utilitzar els protocols d'actuació amb els diferents col·lectius socials i adequar cada actuació al context. - Exercitar tècniques per millorar les relacions de comunicació i de cooperació entre els companys i en el treball en equip. - Alternar les diferents tècniques de comunicació i d'expressió per adaptar-les a cada context comunicatiu. - Triar les tècniques més adients per gestionar les situacions de conflicte i evitar-ne l'escalada. - Col·laborar amb la introducció dels conceptes bàsics de desenvolupament de la tasca policial a les organitzacions escolars. - Adoptar i aplicar totes les tècniques i eines d'estudi que facilitin el procés d'ensenyament-aprenentatge al llarg del curs bàsic. - Utilitzar adientment els documents, els recursos i les eines que són necessaris per plasmar per escrit l'activitat policial. |
El mòdul 4 té un total de 81 hores distribuïdes en les assignatures següents:
4.1. Àrea psicològica
4.2. Àrea social
4.3. Mediació policial
4.4. Intel·ligència emocional per a policies locals
MÒDUL 5. FONAMENTS DE LA PROFESSIÓ DE POLICIA LOCAL
ACTITUDS - «SABER SER» |
- Interioritzar la vocació de servei públic i de servei comunitari en les actuacions amb la societat diversa. - Interioritzar els valors ètics de la professió, assimilar els codis deontològics i assumir els conceptes de justícia i legalitat. - Subjectar-se als principis de jerarquia i subordinació i guardar la consideració deguda a autoritats, companys i superiors. - Reconèixer i assumir les competències pròpies assignades a la policia local. - Interioritzar que la imatge i l'actitud de l'agent representa a tot el cos professional del qual forma part. - Assumir els valors fonamentals que dimanen de la Constitució espanyola i que han de regir qualsevol actuació policial en qualsevol estadi. - Enfortir l'autocontrol d'impulsos i l'equilibri emocional. - Exercir l'autoritat de manera correcta per evitar conflictes en les actuacions de caire assistencial. - Reconèixer i assumir la realitat de les persones amb necessitats especials. - Incentivar la capacitat d'anàlisi i reflexió en qualsevol actuació professional. - Interioritzar la capacitat empàtica i el maneig adient de les relacions interpersonals en situacions relacionals. - Rebutjar qualsevol tipus de prejudici pel que fa a la interculturalitat, la immigració, persones amb necessitats especials i col·lectius vulnerables, i dirigir-se a aquestes persones de manera correcta i adequada. - Reconèixer i interioritzar els valors inherents al funcionament democràtic (responsabilitat, tolerància, neutralitat, compromís, cooperació, solidaritat, respecte, etc.). - Reforçar el sentit de la iniciativa i la seguretat en un mateix. - Reforçar la capacitat de frustració. - Reforçar el sentit de la disciplina i de l'autoritat. - Sensibilitzar-se i conscienciar-se sobre la importància de l'actitud personal i la pròpia responsabilitat en l'atenció a la ciutadania. |
CONEIXEMENTS - «SABER» |
- Conèixer la normativa nacional i internacional que protegeix els drets fonamentals de la persona i els drets humans universals. - Adquirir els coneixements bàsics d'ètica de les diferents escoles filosòfiques i la seva influència en el comportament humà. - Conèixer l'estructura, el funcionament i els codis ètics dels altres cossos i forces de seguretat. |
PROCEDIMENTS - «SABER FER» |
- Aplicar les garanties constitucionals en els supòsits de privació de llibertat i mostrar un respecte absolut als drets individuals de les persones, d'acord amb els tràmits i els requisits que exigeix l'ordenament jurídic. - Garantir, en qualsevol intervenció, el màxim respecte dels béns jurídics que cal protegir d'acord amb l'ordenament jurídic. - Complir de manera adequada les funcions pròpies de la professió mitjançant una imatge endreçada i tractar de manera adient els membres de la societat a la qual se serveix. - Intervenir curosament en la missió de la policia local i, si escau, derivar als serveis o als cossos corresponents per raó de les seves competències perquè es proporcioni una actuació objectiva, eficaç i eficient. |
El mòdul 5 té un total de 35 hores distribuïdes en les assignatures següents:
5.1. Deontologia i ètica policial. Drets fonamentals i drets humans
5.2. Normativa autonòmica de la policia local i normativa de la EBAP
5.3. Atenció a la ciutadania
MÒDUL 6. INVESTIGACIÓ I POLICIA JUDICIAL
ACTITUDS - «SABER SER» |
- Interioritzar la vocació de servei públic i de servei comunitari en les actuacions amb caràcter judicial. - Interioritzar els valors ètics de la professió, assimilar els codis deontològics i assumir els conceptes de justícia i legalitat. - Subjectar-se als principis de jerarquia i subordinació i guardar la consideració deguda a autoritats, companys i superiors. - Reconèixer i assumir les competències pròpies assignades a la policia local. - Assumir els valors fonamentals que dimanen de la Constitució espanyola i que han de regir qualsevol actuació policial en qualsevol estadi. - Tenir interioritzat el concepte de poder punitiu de l'Estat i la protecció penal de determinats béns jurídics. - Enfortir l'actitud de col·laboració constant amb el Ministeri de Justícia. - Reconèixer les funcions policials relacionades amb la prestació d'auxili als jutges, els tribunals i el ministeri fiscal. - Enfortir l'autocontrol d'impulsos i l'equilibri emocional. - Exercir l'autoritat de manera correcta per evitar conflictes en actuacions judicials. - Reconèixer i assumir la realitat de les persones amb necessitats especials. - Incentivar la capacitat d'anàlisi i reflexió en qualsevol actuació professional. - Interioritzar la capacitat empàtica i el maneig adient de les relacions interpersonals en situacions relacionals. - Rebutjar qualsevol tipus de prejudici pel que fa a la interculturalitat, la immigració, persones amb necessitats especials i col·lectius vulnerables, i dirigir-se a aquestes persones de manera correcta i adequada. - Reconèixer i interioritzar els valors inherents al funcionament democràtic (responsabilitat, tolerància, neutralitat, compromís, cooperació, solidaritat, respecte, etc.). - Reforçar el sentit de la iniciativa i la seguretat en un mateix. - Reforçar la capacitat de frustració. - Reforçar el sentit de la disciplina i de l'autoritat. - Sensibilitzar-se i conscienciar-se sobre la importància de l'actitud personal i la pròpia responsabilitat en l'atenció a la ciutadania. - Valorar la importància de confeccionar informes acurats i detallats com a element indispensable de qualsevol procés administratiu o penal. |
CONEIXEMENTS - «SABER» |
- Conèixer l'organització judicial penal i els diferents procediments d'aplicació de les normes penals. - Conèixer el marc normatiu penal i processal penal per complir la missió policial de forma professional i efectiva. - Reconèixer els mecanismes adients per col·laborar amb l'Administració de justícia per tal d'incrementar l'eficàcia en la indagació d'actes delictius i el descobriment dels delinqüents. - Diferenciar les condicions especials d'aplicació de la legislació que afecta els menors. - Conèixer les especificitats de la normativa relativa a la violència de gènere. - Identificar clarament la regulació dels procediments de garantia dels drets constitucionals reconeguts. - Assimilar i comprendre la definició de criminologia i els conceptes de ciència empírica i multidisciplinària. - Valorar la importància de redactar informes acurats i detallats com a element indispensable de qualsevol procés administratiu o penal. - Diferenciar els diferents tipus de documents que el policia ha de manejar en el seu quefer diari per desenvolupar de manera eficient la tasca encomanada. |
PROCEDIMENTS - «SABER FER» |
- Identificar i diferenciar les conductes que poden ser constitutives de delicte. - Confeccionar els atestats policials tal com enuncia la Llei d'enjudiciament criminal, incloses totes i cadascuna de les diligències necessàries. - Elaborar els diferents tipus d'informes, de comunicats i de documentació segons l'objectiu perseguit o la institució destinatària. - Utilitzar tècniques efectives per oferir testimoni en els processos penals de manera objectiva per tal d'incrementar així l'eficàcia en la resolució d'actes delictius. - Aplicar tècniques bàsiques per detectar documentació falsificada. |
El mòdul 6 té un total de 98 hores distribuïdes en les assignatures següents:
6.1. Dret penal
6.2. Dret processal
6.3. Policia judicial
6.4. Introducció a la criminologia
MÒDUL 7. AUXILI I PROTECCIÓ DE LA CIUTADANIA
ACTITUDS - «SABER SER» |
- Interioritzar la vocació de servei públic i de servei comunitari en les actuacions amb la ciutadania. - Interioritzar els valors ètics de la professió, assimilar els codis deontològics i assumir els conceptes de justícia i legalitat. - Ser conscient de la realitat intercultural i de la diversitat a la societat del segle XXI. - Assumir la perspectiva de gènere i la igualtat. - Interioritzar la realitat de les persones amb necessitats especials i col·lectius minoritzats. - Reconèixer i assumir les competències pròpies assignades a la policia local. - Assumir els valors fonamentals que dimanen de la Constitució espanyola i que han de regir qualsevol actuació policial en qualsevol àmbit. - Exercir l'autoritat de manera correcta per evitar conflictes en les actuacions amb qualsevol membre de la societat. - Enfortir l'autocontrol d'impulsos i l'equilibri emocional. - Reconèixer la gestió de conflictes privats com a eina de contenció i prevenció. - Incentivar la capacitat d'anàlisi i reflexió en qualsevol actuació professional. - Interioritzar la capacitat empàtica i el maneig adient de les relacions interpersonals en situacions relacionals. - Rebutjar qualsevol tipus de prejudici pel que fa a la interculturalitat, la immigració, persones amb necessitats especials i col·lectius vulnerables, i dirigir-se a aquestes persones de manera correcta i adequada. - Reconèixer i interioritzar els valors inherents al funcionament democràtic (responsabilitat, tolerància, neutralitat, compromís, cooperació, solidaritat, respecte, etc.). - Reforçar el sentit de la iniciativa i la seguretat en un mateix. - Reforçar la capacitat de frustració. - Reforçar el sentit de la disciplina i de l'autoritat. - Sensibilitzar-se i conscienciar-se sobre la importància de l'actitud personal i la pròpia responsabilitat en l'atenció a la ciutadania. |
CONEIXEMENTS - «SABER» |
- Ser conscient de la importància de la intervenció ràpida en una aturada cardiorespiratòria. - Conèixer la majoria de les drogues il·legals que es consumeixen a les Illes Balears, els símptomes i els efectes. - Identificar els diferents tipus de drogues il·legals que es consumeixen a les Illes Balears. - Conèixer els hàbits de consum, els símptomes i els principals efectes d'aquestes drogues en relació amb la tasca policial. - Distingir les primeres actuacions de caire administratiu i penal en matèria de drogues. - Analitzar la realitat de la violència en el context familiar. - Delimitar els conceptes que concorren en la violència en el context familiar i la legislació que hi ha establerta sobre aquest aspecte. - Delimitar les competències de les diferents institucions implicades en la prevenció de riscs laborals i conèixer la coordinació entre cadascuna. - Conèixer la normativa i l'aplicació de la Llei orgànica de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals. - Conèixer el marc normatiu que regula l'atenció a la diversitat i l'aplicació d'aquest. - Conèixer el marc legal i l'abast de les actuacions de la seguretat privada. - Conèixer les primeres actuacions policials en la prevenció d'incendis i la intervenció en aquests. - Conèixer les primeres actuacions policials en les emergències. |
PROCEDIMENTS - «SABER FER» |
- Respondre de manera acurada, amb empatia, assertivitat i professionalitat les peticions de servei de la ciutadania. - Dirigir-se correctament a les persones en funció del context propi de cada actuació assistencial o d'auxili. - Aplicar de manera sistemàtica les pautes bàsiques de seguretat i d'autoprotecció en l'actuació policial. - Aplicar les principals tècniques de primers auxilis de manera efectiva. - Practicar les tècniques de reanimació cardiopulmonar (RCP) i aconseguir els resultats més efectius possibles en el tractament immediat de l'aturada cardiorespiratòria. - Aplicar les principals tècniques de primers auxilis de manera efectiva. - Intervenir en situacions d'emergència, d'acord amb la normativa aplicable, amb els recursos disponibles. |
El mòdul 7 té un total de 70 hores distribuïdes en les assignatures següents:
7.1. Violència en el context familiar
7.2. Gestió policial d'atenció a la diversitat
7.3. Normativa de protecció de dades
7.4. Intervenció en emergències
7.5. Primers auxilis
7.6. Seguretat privada
MÒDUL 8. PREVENCIÓ DE LA DELINQÜÈNCIA
ACTITUDS - «SABER SER» |
- Interioritzar la vocació de servei públic i de servei comunitari en les actuacions amb la ciutadania. - Interioritzar els valors ètics de la professió, assimilar els codis deontològics i assumir els conceptes de justícia i legalitat. - Ser conscient de la realitat intercultural i de la diversitat a la societat del segle xxi. - Assumir la perspectiva de gènere i la igualtat. - Interioritzar la realitat de les persones amb necessitats especials i col·lectius minoritzats. - Reconèixer i assumir les competències pròpies assignades a la policia local. - Assumir els valors fonamentals que dimanen de la Constitució espanyola i que han de regir qualsevol actuació policial en qualsevol àmbit. - Exercir l'autoritat de manera correcta per evitar conflictes en les actuacions amb qualsevol membre de la societat. - Enfortir l'autocontrol d'impulsos i l'equilibri emocional. - Reconèixer la gestió de conflictes privats com a eina de contenció i prevenció. - Incentivar la capacitat d'anàlisi i reflexió en qualsevol actuació professional. - Interioritzar la capacitat empàtica i el maneig adient de les relacions interpersonals en situacions relacionals. - Rebutjar qualsevol tipus de prejudici pel que fa a la interculturalitat, la immigració, persones amb necessitats especials i col·lectius vulnerables, i dirigir-se a aquestes persones de manera correcta i adequada. - Reconèixer i interioritzar els valors inherents al funcionament democràtic (responsabilitat, tolerància, neutralitat, compromís, cooperació, solidaritat, respecte, etc.). - Reforçar el sentit de la iniciativa i la seguretat en un mateix. - Reforçar la capacitat de frustració. - Reforçar el sentit de la disciplina i de l'autoritat. - Sensibilitzar-se i conscienciar-se sobre la importància de l'actitud personal i la pròpia responsabilitat en l'atenció a la ciutadania. - Reconèixer la figura de policia local com a figura de proximitat en una comunitat. |
CONEIXEMENTS - «SABER» |
- Conèixer les principals tècniques per desenvolupar un ús adequat de la força en les intervencions que es presentin en el servei diari, respectant el marc jurídic vigent, i que condueixin a una resolució satisfactòria de l'incident. - Conèixer les principals tècniques per assegurar la indemnitat física i moral de la víctima de qualsevol delicte i evitar revictimitzacions innecessàries. - Conèixer els programes que possibiliten la interacció entre la policia local i el món educatiu. - Conèixer els programes que possibiliten la interacció entre la policia local i els diferents agents socials. |
PROCEDIMENTS - «SABER FER» |
- Respondre de manera acurada, amb empatia, assertivitat i professionalitat les peticions de la ciutadania. - Dirigir-se correctament a les persones en funció del context propi de cada actuació assistencial o d'auxili. - Aplicar de manera sistemàtica les pautes bàsiques de seguretat i d'autoprotecció en l'actuació policial. - Aplicar les principals tècniques en primers auxilis de manera efectiva. - Practicar les tècniques de reanimació cardiopulmonar (RCP) i aconseguir els resultats més efectius possibles en el tractament immediat de l'aturada cardiorespiratòria. - Intervenir en situacions d'emergències, d'acord amb la normativa aplicable, amb els recursos disponibles. |
El mòdul 8 té un total de 55 hores distribuïdes en les assignatures següents:
8.1. Tècniques d'intervenció policial
8.2. Policia comunitària
8.3. Programa del policia tutor de la CAIB
MÒDUL 9. DOMINI TÈCNIC POLICIAL
ACTITUDS - «SABER SER» |
- Interioritzar la vocació de servei públic i de servei comunitari en les actuacions amb la societat diversa. - Interioritzar els valors ètics de la professió, assimilar els codis deontològics i assumir els conceptes de justícia i legalitat. - Subjectar-se als principis de jerarquia i subordinació, i guardar la consideració deguda a autoritats, companys i superiors. - Reconèixer i assumir les competències pròpies assignades a la policia local. - Assumir l'actual model de seguretat pública i el lloc que n'ocupen les policies locals. - Interioritzar que la imatge i l'actitud de l'agent representa a tot el cos professional del qual forma part. - Prendre consciència, com a professionals de la seguretat, de la importància de les mesures d'autoprotecció i de la protecció de les terceres persones en la intervenció policial. - Assumir els valors fonamentals que dimanen de la Constitució espanyola i que han de regir qualsevol actuació policial en qualsevol estadi. - Enfortir l'autocontrol d'impulsos i l'equilibri emocional. - Exercir l'autoritat de manera correcta per evitar conflictes en les relacions amb la ciutadania. - Reconèixer i assumir la realitat de les persones amb necessitats especials. - Incentivar la capacitat d'anàlisi i reflexió en qualsevol actuació professional. - Interioritzar la capacitat empàtica i el maneig adient de les relacions interpersonals en situacions relacionals. - Rebutjar qualsevol tipus de prejudici pel que fa a la interculturalitat, la immigració, persones amb necessitats especials i col·lectius vulnerables, i dirigir-se a aquestes persones de manera correcta i adequada. - Reconèixer i interioritzar els valors inherents al funcionament democràtic (responsabilitat, tolerància, neutralitat, compromís, cooperació, solidaritat, respecte, etc.). - Reforçar el sentit de la iniciativa i la seguretat en un mateix. - Reforçar la capacitat de frustració. - Reforçar el sentit de la disciplina i de l'autoritat. - Sensibilitzar-se i conscienciar-se sobre la importància de l'actitud personal i la pròpia responsabilitat en l'atenció a la ciutadania. |
CONEIXEMENTS - «SABER» |
- Conèixer les principals tècniques per desenvolupar un ús adequat de la força en les intervencions que es presentin en el servei diari, tot respectant el marc jurídic vigent, i que condueixin a una resolució satisfactòria de l'incident. - Conèixer les principals tècniques per assegurar la indemnitat física i moral de la víctima de qualsevol delicte i evitar revictimitzacions innecessàries. - Conèixer els programes que possibiliten la interacció entre la policia local i els diferents agents socials. |
PROCEDIMENTS - «SABER FER» |
- Aprendre el maneig dels elements de treball més comuns en la feina policial amb l'objectiu de causar la menor lesivitat possible. - Executar les intervencions policials quotidianes, amb respecte absolut a la normativa aplicable, amb els recursos disponibles. - Vetlar per una execució correcta de qualsevol intervenció adaptant l'actuació als imprevistos que hi puguin sorgir. - Executar correctament el patrullatge, a peu i amb qualsevol tipus de vehicle. - Assegurar que l'ús dels mitjans de força a l'abast del policia, arribat el cas, sigui congruent, oportú i proporcional a l'amenaça rebuda. - Aplicar els diferents protocols que s'estableixen en situacions de conflicte per resoldre la intervenció amb la màxima efectivitat possible i preservar la integritat física dels intervinents en qualsevol actuació. - Adquirir i mantenir les capacitats tècniques per poder dur a terme qualsevol compulsió sobre les persones amb un respecte absolut cap a la dignitat humana. |
El mòdul 9 té un total de 121 hores distribuïdes en les assignatures següents:
9.1. Activitat física i salut
9.2. Defensa personal policial
9.3. Armament i tir policial
9.4. Bastó policial
9.5. Presa de decisions en situacions crítiques
9.6. Transmissions
MÒDUL 10. COMPLEMENTARI
ACTITUDS - «SABER SER» |
- Interioritzar la vocació de servei públic i de servei comunitari en les actuacions amb la ciutadania. - Interioritzar els valors ètics de la professió, assimilar els codis deontològics i assumir els conceptes de justícia i legalitat. - Enfortir l'autocontrol d'impulsos i l'equilibri emocional. - Reconèixer la gestió de conflictes privats com a eina de contenció i prevenció. - Incentivar la capacitat d'anàlisi i reflexió en qualsevol actuació professional. - Interioritzar la capacitat empàtica i el maneig adient de les relacions interpersonals en situacions relacionals. - Rebutjar qualsevol tipus de prejudici pel que fa a la interculturalitat, la immigració, persones amb necessitats especials i col·lectius vulnerables, i dirigir-se a aquestes persones de manera correcta i adequada. - Reconèixer i interioritzar els valors inherents al funcionament democràtic (responsabilitat, tolerància, neutralitat, compromís, cooperació, solidaritat, respecte, etc.). - Reforçar el sentit de la iniciativa i la seguretat en un mateix. - Reforçar la capacitat de frustració. - Reforçar el sentit de la disciplina i de l'autoritat. - Sensibilitzar-se i conscienciar-se sobre la importància de l'actitud personal i la pròpia responsabilitat en l'atenció a la ciutadania. - Desenvolupar un esperit receptiu i alhora crític en les activitats complementàries, però inherents a la tasca policial, que atorguin un valor afegit al procés d'aprenentatge de l'alumnat. |
CONEIXEMENTS - «SABER» |
- Conèixer la dinàmica d'un judici en seu judicial. - Obtenir nocions de llenguatge específic policial en les principals llengües estrangeres: anglès i alemany. - Identificar les eines, les tècniques i els recursos més adients per millorar totes les competències clau necessàries per exercir la professió de policia local. |
PROCEDIMENTS - «SABER FER» |
- Observar en primera persona i amb un esperit crític la tasca policial, i participar, com a alumnat en pràctiques, en alguns serveis policials. - Entendre i usar la fraseologia específica de l'àmbit policial en anglès i alemany. - Combinar les diferents tècniques de comunicació i d'expressió per aconseguir una relació més fluida i efectiva amb la ciutadania. |
El mòdul 10 té un total de 109 hores distribuïdes en les assignatures següents:
10.1. Activitats complementàries
10.2. Integració i desenvolupament de les competències clau
10.3. Prevenció de riscs laborals per a la policia local
10.4. Anglès i alemany policial
10.5. Pràctiques en seu judicial
10.6. Pràctiques interdisciplinàries
3.2. Distribució horària de les assignatures
A l'inici de cada curs, l'Escola Balear d'Administració Pública fixarà la modalitat d'impartició de les assignatures i la durada en hores. Aquesta informació ha de ser comunicada als alumnes a l'inici del curs a través de l'espai virtual.
La distribució horària serà coherent amb la rellevància de la matèria específica en la formació impartida, i determinarà el pes de cada assignatura dins el mòdul en qüestió.
4. Organització i deontologia
La Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat, inclou les policies locals entre els membres de les forces i cossos de seguretat.
L'article 52 d'aquesta norma estableix que els cossos de policia local són instituts armats de naturalesa civil, amb estructura i organització jerarquitzada.
D'altra banda, també determina que estan subjectes als principis bàsics d'actuació de les forces i cossos de seguretat, la finalitat dels quals és garantir el compliment de la missió encomanada per la Constitució espanyola en relació amb la protecció del lliure exercici dels drets i llibertats i garantir la seguretat ciutadana.
Per tal d'exercir aquesta funció fonamental per a la societat, els cossos de policia local tenen en consideració una estructura i organització jerarquitzada i disciplinada, trets rellevants del seu exercici professional.
En aquest context s'ha de tenir en compte que el desenvolupament del curs bàsic ha de cobrir, a més dels aspectes acadèmics, la dimensió actitudinal; per això, en el període formatiu, a més de facilitar i desenvolupar coneixements i habilitats associats a l'exercici de les funcions de policia local, també s'han d'inculcar actituds i valors.
Aquesta doble missió formativa del curs n'impregna el disseny, l'organització, l'execució i l'avaluació.
4.1. Personal docent
4.1.1. Personal d'instrucció
El personal d'instrucció es configura com a expert professional, tutor i referent en relació amb els valors, actituds i directrius de comportament que l'alumnat ha d'assolir com a futurs servidors públics.
El personal d'instrucció ha de valorar la dimensió actitudinal i les competències clau.
4.1.1.1. Designació
L'EBAP ha de designar el personal d'instrucció d'entre els membres de la policia local. En casos excepcionals en què no sigui possible nomenar instructor una persona integrant dels cossos de policia local, es pot designar un membre de la resta de forces i cossos de seguretat.
Si es duen a terme diferents edicions alhora, s'han de designar tantes persones instructores com grups. Quan la logística de l'organització del curs ho requereixi, es podran designar dos instructors per grup.
Si la persona instructora inicialment designada no pot finalitzar el curs, l'EBAP en nomenarà una altra.
4.1.1.2. Funcions
a. Transmetre als alumnes els valors ètics i formals que han de presidir la convivència democràtica i els principis del servei públic, i que constitueixen els valors d'actuació de l'EBAP.
b. Tutelar la conducta i les actituds dels alumnes, i fer-ne el seguiment.
c. Valorar, quan pertoqui, si les circumstàncies al·legades pels alumnes com a justificació de les absències constitueixen motius suficients per justificar-les, d'acord amb l'apartat 4.3.3.1 d'aquest manual, i informar la Comissió d'Avaluació i d'Actualització del que correspongui en cas de considerar-les injustificades.
d. Impartir, si escau, les pràctiques de tècniques policials i les aplicacions interdisciplinàries.
e. Actuar com a referent en els períodes de pràctiques dels alumnes.
f. Actuar en el modelatge del comportament dels alumnes en els espais fora de l'aula i durant tot el període formatiu.
g. Dur a terme l'avaluació continua relativa a la conducta, les actituds i els comportaments de cada un dels alumnes, en el marc de les directrius de règim intern que preveu l'apartat 4.3.1 d'aquest manual.
h. Responsabilitzar-se del bon ús de les aules i del material durant el desenvolupament del curs.
i. Atendre les qüestions logístiques i organitzatives derivades del procés d'ensenyament-aprenentatge de l'alumnat.
j. Actuar com a suport del professorat i del personal administratiu de l'EBAP en relació amb el desenvolupament del curs.
k. Assessorar, des del punt de vista humà, i ajudar els alumnes a descobrir els seus propis valors i interessos i a assumir les seves dificultats.
l. Fomentar la integració i la participació de cadascun dels components del grup.
m. Recollir i transmetre la informació necessària per establir una comunicació fluida, proporcionant metes i objectius que incideixin directament en la millora de les condicions del grup.
n. Coordinar l'assignatura Integració i desenvolupament de les competències clau.
4.1.2. Professorat
4.1.2.1. Designació
El professorat serà el que nomeni com a personal docent la Direcció Gerència de l'EBAP en atenció a la seva titulació, capacitació professional o experiència adequada.
4.1.2.2. Obligacions i funcions
a. Vetlar per la transmissió d'actituds, valors i normes adequades al model de policia d'una societat democràtica i al model formatiu de l'EBAP.
b. Impartir l'ensenyança encomanada segons el programa establert per al curs.
c. Tenir un tracte correcte i respectuós amb l'alumnat.
d. Avaluar els alumnes al seu càrrec de conformitat amb els criteris d'avaluació determinats.
e. Lliurar les actes d'avaluació que li corresponguin degudament emplenades, i redactar la motivació de les declaracions de no aptes d'assignatures selectives.
f. Emetre els informes de resposta a les al·legacions presentades a les llistes provisionals de qualificacions.
g. Complir el deure de sigil professional i, per tant, guardar reserva total dels assumptes que pugui conèixer per raó de les funcions que li siguin encomanades.
h. Elaborar la documentació necessària per al desenvolupament de les activitats formatives.
i. Complir les disposicions de caràcter organitzatiu, didàctic i pedagògic que estableixi l'EBAP.
4.2. Comissió d'Avaluació i d'Actualització dels cursos de capacitació de les diferents categories de policia local
4.2.1. Creació
La Comissió d'Avaluació dels cursos de capacitació de les corresponents categories de policia local de l'EBAP va ser creada mitjançant la Resolució de la consellera d'Administracions Públiques i Modernització de 26 de febrer de 2020, modificada per la Resolució de la consellera d'Administracions Públiques i Modernització i presidenta de l'Escola Balear d'Administració Pública de 13 d'octubre de 2020, per la qual es fusionen la Comissió per a l'Actualització dels diplomes d'aptitud dels policies locals i la Comissió d'Avaluació dels cursos de capacitació corresponents a cada categoria de policia local.
4.2.2. Funcions
a. Fer el seguiment de l'activitat del personal docent.
b. Aplicar el criteri de globalització en els supòsits i de la manera establerts a l'apartat 5.1.8 d'aquest manual.
c. Calcular la nota definitiva de cada mòdul i del curs d'acord amb els criteris d'avaluació del punt 5 d'aquest manual.
d. Apreciar els supòsits de força major que atorguen el dret a recuperació extraordinària i fixar la data de recuperació d'assignatures en els supòsits prevists al darrer paràgraf de l'apartat 5.1.6.
e. Apreciar les causes que motiven les absències en els casos en què el personal d'instrucció hagi considerat que no són justificades i n'hagi elevat un informe a la Comissió, com també declarar la no superació del curs per absència injustificada, si escau.
f. Aprovar la llista provisional de persones que han superat el curs bàsic.
g. Elevar a la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat la proposta definitiva de les persones que han superat el curs bàsic.
h. La resta de les funcions establertes en la Resolució de 26 de febrer de 2020 i en la Resolució de 13 d'octubre de 2020.
4.3. Alumnat
Adquireixen la condició d'alumne les persones a les quals s'adjudiqui una plaça en el marc d'una edició del curs de capacitació.
4.3.1. Règim intern: drets i deures de l'alumnat
4.3.1.1. Deures de l'alumnat
Els alumnes del curs de capacitació han de complir els deures inherents a la seva condició d'alumnes. El compliment d'aquests deures s'ha de tenir en compte per fer l'avaluació conductual corresponent. Els deures són els que s'indiquen a continuació:
a. Complir l'horari i assistir a les classes i activitats docents del curs bàsic, sense perjudici del que s'estableixi en relació amb les absències.
b. Fer les proves d'avaluació a què sigui convocat i presentar-se a les revisions de les proves d'avaluació que hagi sol·licitat.
c. Fomentar l'esperit de solidaritat, l'altruisme i el treball en equip.
d. Mantenir un tracte respectuós, educat i digne envers els companys i companyes i la resta d'alumnes, els docents, el personal i els òrgans directius de l'EBAP, tant dins com fora del centre.
e. Respectar l'obligació de saludar el cap d'estudis de la Prefectura IV de l'EBAP, el personal instructor de l'EBAP, el personal docent i els monitors, en l'exercici de la seva tasca, i el personal de l'EBAP, segons el que estableix l'article 126 del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears.
f. Exercir les funcions de delegats o sotsdelegats, en cas de ser elegits.
g. Comunicar al personal instructor assignat al curs els retards, les absències i les baixes mèdiques i indisposicions, així com qualsevol altra incidència que tengui rellevància en el curs bàsic, i aportar la documentació acreditativa que correspongui.
h. Complir les directrius de caràcter organitzatiu, didàctic i pedagògic del personal docent sense demora.
i. Tenir cura del material i de les instal·lacions on es dugui a terme el curs.
j. Informar degudament de les anomalies que coneguin i que afectin o puguin afectar el funcionament normal del curs.
k. No entrar o romandre a les zones d'ús restringit per al personal intern de l'EBAP.
l. Observar la màxima cura en la higiene, en la uniformitat i en la presentació personal, respectant les normes d'aparença externa i presentació personal indicades pel personal d'instrucció segons les directrius fixades a l'article 124 del Reglament marc de coordinació de les policies locals, així com evitar exhibir tatuatges o altres adornaments de tipus personal durant l'horari lectiu del curs bàsic de capacitació.
m. Abstenir-se de fumar, consumir begudes alcohòliques i drogues tòxiques estupefaents o substàncies psicotròpiques dins el recinte de l'EBAP o a les instal·lacions on es desenvolupi el curs.
n. Sotmetre's, a petició del personal instructor, a les comprovacions tècniques pertinents per determinar el nivell d'alcohol en aire expirat o per detectar el consum de substàncies tòxiques.
o. Obeir les instruccions i les ordres dels delegats o sotsdelegats de curs i del personal docent en les matèries relacionades amb el curs.
p. Comportar-se amb dignitat i evitar qualsevol comportament que pugui comprometre el prestigi, l'eficàcia o la imatge de l'EBAP o dels cossos de les policies locals, tant dins com fora i en qualsevol moment i circumstància.
q. Abstenir-se de consumir aliments a les instal·lacions on es desenvolupi el curs, excepte als espais destinats a aquest propòsit.
r. Abstenir-se d'utilitzar qualsevol mitjà per falsejar els resultats de les proves d'avaluació corresponents.
s. Dirigir les comunicacions relatives a incidències del curs exclusivament a través del delegat o sotsdelegat, excepte en el que es preveu per al règim de comunicació d'absències.
t. Dur a terme la formació diària, de conformitat amb l'apartat 4.3.7.
u. Aixecar-se quan entri a l'aula el personal docent, el cap d'estudis o el coordinador del curs.
v. Guardar reserva del material didàctic de l'EBAP i dels assumptes que coneguin per raó de les funcions que els siguin encomanades.
w. Vestir l'uniforme que els hi proporcionin, excepte quan facin activitats esportives o complementàries, d'acord amb les indicacions del personal instructor i coordinador.
x. No usar el telèfon mòbil ni cap altre dispositiu electrònic durant l'horari lectiu, excepte en cas d'autorització expressa del personal instructor.
y. Abstenir-se d'emprar un material distint del facilitat per l'ajuntament corresponent o l'EBAP com a dotació general o particular.
z. Esforçar-se a millorar les competències professionals i obtenir el major rendiment possible en la formació rebuda i les activitats programades.
4.3.1.2. Drets de l'alumnat
Els alumnes tenen els drets següents:
a. Rebre una formació de qualitat d'acord amb la programació establerta, que garanteixi el desenvolupament de tots els aspectes professionals i humans necessaris per al compliment eficaç de les funcions policials.
b. Rebre un tracte respectuós i digne de companys i companyes, del personal instructor, del professorat i del personal de l'EBAP.
c. Ser informats dels objectius de l'activitat formativa i dels criteris amb què seran avaluats.
d. Estar representats per la persona designada com a delegada o sotsdelegada del grup a què estigui adscrit i, per mitjà d'aquesta, formular els suggeriments, les propostes i les reclamacions que calgui en relació amb el desenvolupament de les activitats formatives del curs.
e. Exposar individualment per escrit, per mitjà de la persona delegada, qualsevol queixa, reclamació o suggeriment que consideri oportuns en relació amb el funcionament del curs.
f. Utilitzar els serveis, els espais i les instal·lacions de l'EBAP d'acord amb el que n'estableixi la regulació específica.
g. Obtenir un certificat, si s'escau, que acrediti la superació del curs.
4.3.2. Personal funcionari en pràctiques
Els alumnes que en el procés selectiu hagin superat la fase d'oposició i hagin d'iniciar el període de pràctiques regulat a la secció 6a del Reglament marc de coordinació de les policies locals han de ser nomenats funcionaris en pràctiques per l'administració competent abans d'accedir al curs de capacitació.
Aquests funcionaris estan subjectes al règim intern del curs i al règim estatuari corresponent pel que fa a tot allò que els sigui d'aplicació, i poden incórrer en responsabilitat disciplinària d'acord amb el que disposa l'article 63.3 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears.
Els funcionaris en pràctiques mantindran aquesta condició fins que siguin nomenats personal funcionari de carrera o, si és el cas, siguin qualificats com a no aptes dins el període de pràctiques.
Durant el desenvolupament del curs bàsic de capacitació per accedir a la categoria de policia els funcionaris en pràctiques han de respectar el règim intern del curs establert en aquest manual en la seva condició d'alumnes del curs. Els incompliments dels deures de règim intern que estan tipificats en el títol VII de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, poden suposar l'obertura d'un expedient disciplinari, sens perjudici dels efectes que puguin tenir en l'avaluació del curs bàsic de capacitació, de conformitat amb el que estableix l'apartat 5.2.2 d'aquest manual. Això no obstant, en cas d'obertura d'un expedient disciplinari no es podrà minvar la nota final de la puntuació del curs per aquesta mateixa conducta fins a la resolució final de l'expedient. D'acord amb el que estableix l'article 56 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i per tal d'assegurar l'eficàcia de l'avaluació, en cas que la durada de l'expedient disciplinari s'allargui més que la del curs, es pot adoptar una mesura cautelar consistent a suspendre el termini d'emissió de l'informe d'avaluació conductual.
Correspon a la conselleria competent en matèria de formació de policies locals incoar i resoldre els expedients disciplinaris que es puguin originar durant el seguiment dels cursos de capacitació de les diferents categories a l'Escola Balear d'Administració Pública.
4.3.3. Assistència
4.3.3.1. Obligatorietat de l'assistència. Absències
L'assistència a totes les classes i activitats del curs és obligatòria.
Per tal de superar el curs bàsic de capacitació, és requisit necessari haver assistit a un mínim del 90 % de les hores lectives del curs.
Les absències relatives al 10 % restant només poden ser degudes als motius següents:
- Permisos prevists en el Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic (TREBEP), aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, sempre que siguin compatibles amb la condició de personal funcionari en pràctiques i la participació en el curs de capacitació, com a part integrant d'un procés selectiu, o que, en tot cas, no afectin el funcionament normal del curs. En el cas dels alumnes que no siguin funcionaris en pràctiques, les absències poden ser degudes als permisos de naturalesa similar a les anteriors que tinguin com a finalitat la conciliació de la vida personal familiar i sempre que no afectin el normal funcionament del curs.
- Indisposicions.
- Incapacitats temporals.
- Retards derivats de causes justificades apreciades pel personal instructor.
- Permisos extraordinaris, inajornables i degudament justificats, deguts a circumstàncies excepcionals valorades pel personal d'instrucció assignat al curs o grup, si escau. Aquests permisos no es poden concedir quan coincideixin amb alguna prova d'avaluació que afecti l'alumne en qüestió.
Les absències justificades que superin el 10 % o per causes diferents als supòsits prevists anteriorment impliquen no superar el curs.
Excepcionalment, en casos de força major degudament justificats, així com en situacions d'incapacitat temporal, permisos per naixement o cura d'un menor o derivats del reconeixement de situacions de violència de gènere, es pot superar el límit del 10 %, sempre que les absències no superin el 30 % de les hores lectives del curs.
Les absències justificades no eximeixen de l'obligació de fer les proves d'avaluació (tampoc les de recuperació, si n'és el cas) de les assignatures corresponents.
4.3.3.2. Dret de reserva de plaça
En cas de superar el 30 % d'absències o quan no es pugui continuar la formació i/o la realització de proves de les assignatures selectives per situacions derivades de casos de força major degudament justificats, situacions d'incapacitat temporal, permisos per naixement o cura d'un menor, o reconeixement de situacions de violència de gènere, l'alumne, una vegada finalitzada la causa de l'absència, té dret a la reserva d'una plaça en la propera edició del curs, si se'n fa una el mateix any, o en la pròxima convocatòria del curs de capacitació.
En aquests casos, les assignatures superades en l'edició o la convocatòria en què es declara el dret de reserva de plaça, s'entenen superades en la següent edició o convocatòria a què accedeixi l'alumne, sense necessitat de tornar a rebre la formació o de fer les proves d'avaluacions de les assignatures corresponents.
4.3.3.3. Comunicació de les absències
El control i el seguiment de les assistències i les absències correspon al personal d'instrucció.
Els retards, les absències, les baixes mèdiques, les indisposicions i les situacions de força major que suposin la impossibilitat d'assistir a les activitats formatives s'han de comunicar de forma immediata al personal instructor.
D'altra banda, la sol·licitud dels permisos corresponents s'ha de presentar al personal d'instrucció per mitjà del delegat o sotsdelegat amb una antelació mínima de quaranta-vuit hores, excepte en els casos urgents i justificats, en què es poden sol·licitar el mateix dia o el dia immediatament posterior, segons les circumstàncies que originin l'absència.
En qualsevol cas, el fet causant de les absències s'ha d'acreditar documentalment davant el personal d'instrucció. Excepcionalment, quan l'acreditació sigui impossible, s'ha de presentar una declaració responsable.
Quan el personal d'instrucció consideri que l'absència no és justificada, ha de redactar un informe justificatiu i elevar-lo a la Comissió d'Avaluació i d'Actualització, que ha de concedir un termini d'audiència i d'al·legacions a l'aspirant de deu dies hàbils. Un cop respostes les al·legacions, si la Comissió considera no justificada l'absència, ha d'elevar una proposta d'expulsió i de declaració de no apte a la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, que n'ha de dictar una resolució sense que calgui esperar a la finalització del curs.
4.3.4. Representació: delegat i sotsdelegat
L'alumnat de cada curs, o edició si n'és el cas, està representat a través del delegat i el sotsdelegat.
4.3.4.1. Elecció
L'elecció formal del delegat i del sotsdelegat s'ha de fer dins els vint primers dies de l'inici del curs mitjançant una votació personal, lliure, directa i secreta entre les candidatures que s'hi presentin voluntàriament.
És delegat l'alumne que obtengui més vots a favor, i sotsdelegat, el que obtengui el següent major nombre de vots.
En cas d'empat, la votació s'ha de repetir immediatament, però únicament entre les candidatures empatades.
Si es produeixen dos empats successius, l'EBAP ha de designar el delegat i el sotsdelegat per sorteig entre els dos candidats empatats.
Mentre no es faci la votació, ha d'actuar com a delegada l'alumna de sexe femení més jove, i com a sotsdelegat, l'alumne de sexe masculí més gran.
Si no es presenten candidatures, l'EBAP ha de designar-los respectant els criteris anteriors.
Els delegats i els sotsdelegats exerceixen les seves funcions al llarg de tot el curs. No obstant això, si el delegat cessa en les seves funcions per causes justificades, s'ha de dur a terme una nova elecció.
4.3.4.2. Funcions del delegat
a. Actuar d'enllaç entre el personal d'instrucció i el grup que representa. Ha de traslladar qualsevol petició, proposta, suggeriment o queixa que sigui formulada pels alumnes sobre el funcionament de les activitats acadèmiques.
b. Transmetre als alumnes les disposicions i les decisions que acordi l'EBAP o el personal docent.
c. Assistir en representació del grup a totes les reunions a què sigui convocat.
d. Informar al personal instructor de les anomalies que observi i fer-li suggeriments i propostes de millora.
e. Seguir les ordres de l'instructor en totes les activitats que se li encomanin; entre d'altres, passar les novetats de la formació, passar la llista i controlar l'assistència.
f. Col·laborar en mantenir el bon ordre i la disciplina a la classe o a l'espai on es desenvolupi l'activitat formativa del grup o la secció.
g. Donar l'ordre d'aixecar-se quan el professor o un superior entren a l'aula.
h. Encarregar-se que a l'hora de començar la classe tots el alumnes siguin al seu lloc.
i. Informar a l'instructor en cas que hagin passat deu minuts des de l'hora de l'inici d'una classe sense que hagi comparegut el professor.
j. Vetlar per la conservació i el condicionament del material que s'utilitza i donar compte de qualsevol incidència durant la jornada de formació.
k. Vetlar per l'ús correcte de les aules i dels espais comuns, i també per les condicions de neteja després de les classes.
l. Vetlar perquè es tanquin les finestres i s'apaguin els llums, els aparells de climatització i d'altres que s'utilitzin a les aules o als espais de formació en acabar la jornada de formació.
m. Col·laborar amb el personal de l'EBAP per tal de contribuir al bon funcionament del curs.
n. Qualsevol altra funció que li encomani el personal d'instrucció.
En cas d'absència del delegat, el sotsdelegat ha d'assumir aquestes funcions.
4.3.5. Expedient acadèmic
La informació i la documentació individual dels alumnes està recollida en el seu expedient, el qual ha de contenir:
a. La fitxa de l'alumne.
b. Les qualificacions obtingudes en el curs.
c. La motivació dels suspensos d'assignatures selectives.
d. La documentació acreditativa de les absències i els actes que s'adoptin en relació amb la justificació d'aquestes.
e. Les anotacions o els informes del personal d'instrucció relatius als incompliments del règim intern.
f. L'informe global del personal d'instrucció relatiu a l'avaluació conductual.
g. Una còpia dels certificats o documentació anàloga sol·licitada a l'EBAP al llarg del curs.
h. Qualsevol altra informació que l'EBAP consideri d'interès.
L'alumnat pot consultar el seu expedient personal en qualsevol moment, amb una petició prèvia per escrit a l'EBAP.
El tractament de les dades de caràcter personal es regeix pel punt 7 d'aquest manual i pel que disposa la normativa vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal.
4.3.6. Espai virtual
L'Escola Balear d'Administració Pública posa a disposició de l'alumnat del curs bàsic de policia una plataforma virtual com a eina vertebradora del curs, fonamentada en les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). A aquesta plataforma s'accedeix mitjançant l'adreça <ebapenlinia.caib.es>.
Les comunicacions i els actes publicats en l'espai virtual tenen els efectes jurídics equivalents a les notificacions.
Sense caràcter exhaustiu, en aquest espai virtual s'hi ha de publicar la informació següent:
- El manual del curs de capacitació.
- El tauler d'anuncis, en què s'inseriran totes les notícies, comunicacions i novetats respecte del curs.
- El material didàctic de les diferents assignatures.
- Els fòrums de consulta de les assignatures, si n'és el cas.
- El calendari del curs.
- Els horaris setmanals.
- Els tipus de proves que es duran a terme en les diferents activitats formatives.
- Les dates i l'horari de les proves.
- Les qualificacions i les revisions.
- Les incidències relatives al desenvolupament de les activitats formatives.
- La informació addicional i els recursos necessaris per al desenvolupament correcte del procés d'aprenentatge.
No obstant això, per agilitzar la comunicació, en moments puntuals i per situacions sobrevingudes, es podran emprar altres mitjans de comunicació, com ara aplicacions de missatgeria instantània, per comunicar canvis d'horaris i de lloc de realització d'activitats formatives.
4.3.7. Rutines diàries: la formació
Els alumnes del curs bàsic de capacitació han de formar a l'hora i al lloc prèviament establerts per a cada activitat amb l'uniforme que pertoqui per a l'activitat que s'hagi de desenvolupar.
La formació es fa en files i columnes segons la ràtio de persones de cada grup. En qualsevol cas, la posició a la formació es determina segons l'alçada dels alumnes, de manera que els de menor estatura s'han de situar a la part anterior, i els de majors estatura, a la part posterior.
El delegat del curs ha de passar llista a tots els integrants de cada grup.
Mentre duri la formació, els alumnes s'han de mantenir en silenci i només poden parlar si són requerits pel delegat o pel personal d'instrucció.
El temps que duri la formació s'ha de mantenir la posició de descans, llevat que hi hagi una ordre contrària.
Una vegada que s'hagi passat llista, el delegat ha de donar l'ordre de ferms i, a continuació, s'ha de dirigir al personal d'instrucció present per traslladar-li les novetats.
Seguidament, el personal d'instrucció dona el vistiplau al delegat i, a continuació, aquest dona l'ordre de rompre files.
Les ordres de descans, ferms i rompre files donades a les formacions, han de ser reforçades amb una ordre executiva, concretament l'exclamació ja! (per exemple: «Descans!, ja!»).
5. Sistema d'avaluació
L'avaluació ha de garantir que l'alumnat ha assolit les competències necessàries per dur a terme les funcions d'agent de la policia local.
Per superar el curs de capacitació, és necessari aprovar l'avaluació dels coneixements dels mòduls i l'avaluació conductual i complir el percentatge obligatori d'assistència.
Els criteris d'avaluació han de tenir en compte els continguts conceptuals i de procediment, així com les actituds i els comportaments de l'alumnat.
Aquesta avaluació s'ha de fer aplicant els criteris establerts en aquest punt, els quals seran vinculants per al personal docent i per a la Comissió d'Avaluació i d'Actualització dels cursos de capacitació de les diferents categories de policia local.
5.1. Sistema d'avaluació de la part de coneixements dels mòduls
5.1.1. Criteris generals d'avaluació de la part de coneixements
Cada assignatura té un pes específic en el mòdul en què s'integra en funció de la seva càrrega lectiva, considerada en relació amb la resta de les assignatures que conformen el mateix mòdul. La nota de cada assignatura en la valoració global del mòdul és directament proporcional a les hores que tengui atribuïdes.
D'altra banda, cada mòdul té un pes específic en la determinació de la nota final segons la càrrega lectiva del mòdul sobre el total del curs. La ponderació dels mòduls és la següent:
Mòdul 1. Ordenació i regulació del trànsit en l'àmbit urbà |
100 hores |
12,5 % |
Mòdul 2. Investigació d'accidents de trànsit en l'àmbit urbà |
56 hores |
7 % |
Mòdul 3. Policia local administrativa |
75 hores |
9,37 % |
Mòdul 4. Policia assistencial |
81 hores |
10,12 % |
Mòdul 5. Fonaments de la professió de policia local |
35 hores |
4,37% |
Mòdul 6. Investigació i policia judicial |
98 hores |
12,25 % |
Mòdul 7. Auxili i protecció de la ciutadania |
70 hores |
8,75 % |
Mòdul 8. Prevenció de la delinqüència |
55 hores |
6,87 % |
Mòdul 9. Domini tècnic policial |
121 hores |
15,12 % |
Mòdul 10. Complementari |
109 hores |
13,62 % |
5.1.2. Assignatures selectives
Les assignatures indicades a continuació tenen la consideració de selectives:
- Regulació del trànsit (mòdul 1)
- Deontologia i ètica professional. Drets fonamentals i drets humans (mòdul 5)
- Primers auxilis (mòdul 7)
- Tècniques d'intervenció policial (modul 8)
- Defensa personal policial (mòdul 9)
- Armament i tir policial (mòdul 9)
- Bastó policial (mòdul 9)
- Activitat física i salut (mòdul 9)
- Integració i desenvolupament de les competències clau (mòdul 10)
El fet de no superar aquestes assignatures implica no superar el curs, cosa que haurà de ser declarada d'acord amb el procediment que estableix l'apartat 5.3, amb l'especialitat que en aquest cas la Comissió d'Avaluació i d'Actualització dels cursos de capacitació podrà aprovar la llista provisional de persones que no han superat el curs i elevar la proposta corresponent a la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat sense necessitat d'esperar que els alumnes que no hagin superat les assignatures selectives al llarg del curs l'hagin finalitzat.
5.1.3. Qualificació de les assignatures i dels mòduls
La qualificació de les assignatures pot ser dels tipus següents:
- Numèrica: en aquest cas es valora de 0 a 10 punts. S'ha d'obtenir un mínim de 5 per considerar superada l'assignatura.
- Apte/no apte: qualificació corresponent a les assignatures que tenen un component essencialment pràctic. S'ha d'obtenir un apte per considerar superada l'assignatura.
Per determinar la nota del mòdul, la qualificació d'apte equival a una nota de 10, i la de no apte, a una de 0.
La qualificació de cada mòdul s'obté de l'aplicació de la mitjana ponderada de les puntuacions obtingudes a les assignatures superades que la integren.
No obstant això, malgrat haver suspès alguna assignatura, també es calcula la mitjana ponderada quan es compleixin els requisits determinats a l'apartat 5.1.8, relatiu al criteri de globalització.
La nota mínima per aprovar un mòdul és 5, i s'han d'aprovar tots el mòduls per superar el curs.
5.1.4. Proves d'avaluació de les assignatures
Les proves d'avaluació de les diferents assignatures tenen en consideració els continguts conceptuals (aprendre a conèixer), els procedimentals (aprendre a fer) i els actitudinals (aprendre a ser).
Les assignatures es poden avaluar mitjançant la realització d'una o diverses proves, d'acord amb les que s'estableixen en aquest apartat.
El personal docent encarregat d'impartir cada assignatura ha de concretar la prova o les proves que s'han de dur a terme i els criteris de correcció respectius, de la qual cosa ha d'informar l'alumnat amb antelació suficient i ha de deixar constància a l'espai virtual.
Si en una assignatura es fan proves amb qualificació d'apte o no apte, per superar-la és imprescindible superar les proves que tenen aquesta qualificació.
Si en una assignatura es fan diverses proves amb qualificació numèrica per calcular la nota de l'assignatura, s'ha de fer la mitjana entre les notes de les diferents proves o s'hi ha d'aplicar un criteri de ponderació, segons determini el personal docent de l'assignatura. Les dades s'han de comunicar degudament a l'alumnat a través de l'espai virtual.
Els diferents tipus de proves que es poden fer per avaluar l'alumnat són els següents:
1. Exercicis de tipus test amb dues, tres o quatre alternatives de resposta, de les quals només una és correcta. Les preguntes que queden sense contestar no es valoren, i les respostes errònies o en què figuri més d'una resposta es penalitzen d'acord amb la fórmula següent:
Q={A - (E/n - 1)} x 10
P
Q: resultat de la prova
A: nombre de respostes encertades
E: nombre de respostes errònies
P: nombre de preguntes de l'exercici
n: alternatives de resposta
2. Diferents supòsits pràctics sobre accions, actes o denúncies (pràctiques reals, simulacions, resolucions de conflictes, jocs de rol, etc.).
3. Exercicis per desenvolupar (desenvolupament per escrit del temari de l'assignatura).
4. Supòsits pràctics amb l'exposició de diversos dilemes ètics relacionats amb l'activitat policial.
5. Supòsits de tipus escrit relatius a l'aplicació pràctica dels coneixements adquirits.
6. Pràctiques operatives dels coneixements adquirits.
7. Memòries, treballs o redaccions de les diverses activitats duites a terme sobre els coneixements adquirits de la matèria objecte de l'assignatura.
8. Proves físiques.
9. Participació activa en fòrums i activitats en línia que siguin obligatoris d'acord amb el programa de l'assignatura.
Segons cada mòdul, els diferents tipus de qualificació de les proves són els següents:
Mòdul 1. Ordenació i regulació del trànsit en l'àmbit urbà
Tipus de qualificació:
1.1. Seguretat viària i circulació. Numèrica
1.2. Transports. Numèrica
1.3. Trànsit urbà. Numèrica
1.4. Habilitació en control de drogues en la conducció. Numèrica
1.5. Regulació del trànsit. Apte/no apte
Mòdul 2. Investigació d'accidents de trànsit en l'àmbit urbà
Tipus de qualificació:
2.1. Intervenció en accidents de trànsit. Numèrica
2.2. Pràctiques de confecció d'atestats de trànsit. Numèrica
Mòdul 3. Policia local administrativa
Tipus de qualificació:
3.1. Dret administratiu. Numèrica
3.2. Dret local. Numèrica
3.3. Actuacions de policia administrativa. Numèrica
3.4. Establiments públics. Numèrica
3.5. Medi ambient. Intervenció policial. Numèrica
3.6. Dret d'estrangeria. Numèrica
3.7. Aplicació de la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana. Numèrica
Mòdul 4. Policia assistencial
Tipus de qualificació:
4.1. Àrea de psicologia. Numèrica
4.2. Àrea social. Numèrica
4.3. Mediació policial. Numèrica
4.4. Intel·ligència emocional per a policies. Numèrica
Mòdul 5. Fonaments de la professió de policia local
Tipus de qualificació:
5.1. Deontologia i ètica policial. Drets fonamentals i drets humans. Apte / no apte
5.2. Normativa autonòmica sobre la policia local i normativa de l'EBAP. Numèrica
5.3. Atenció a la ciutadania. Numèrica
Mòdul 6. Investigació i policia judicial
Tipus de qualificació:
6.1. Dret penal. Numèrica
6.2. Dret processal. Numèrica
6.3. Policia judicial. Numèrica
6.4. Introducció a la criminologia. Numèrica
Mòdul 7. Auxili i protecció de la ciutadania
Tipus de qualificació:
7.1. Violència en el context familiar. Numèrica
7.2. Gestió policial d'atenció a la diversitat. Numèrica
7.3. Normativa de protecció de dades. Numèrica
7.4. Intervenció en emergències. Numèrica
7.5. Primers auxilis. Apte/no apte
7.6. Seguretat privada. Numèrica
Mòdul 8. Prevenció de la delinqüència
Tipus de qualificació:
8.1. Tècniques d'intervenció policial. Apte/no apte
8.2. Policia comunitària. Numèrica
8.3. Programa del policia tutor de la CAIB. Numèrica
Mòdul 9. Domini tècnic policial
Tipus de qualificació:
9.1. Activitat física i salut. Numèrica
9.2. Defensa personal policial. Apte/no apte
9.3. Armament i tir policial. Apte/no apte
9.4. Bastó policial. Apte/no apte
9.5. Presa de decisions en situacions crítiques. Numèrica
9.6. Transmissions. Numèrica
Mòdul 10. Complementari
Tipus de qualificació:
10.1. Activitats complementàries. Apte/no apte
10.2. Integració i desenvolupament de les competències clau. Apte / no apte
10.3. Prevenció de riscs laborals per a policia local. Numèrica
10.4. Anglès/alemany policial. Numèrica
10.5. Pràctiques a la seu judicial. Apte/no apte
10.6. Pràctiques interdisciplinàries. Apte/no apte
5.1.5. Incidències en les proves d'avaluació
La utilització de qualsevol mitjà per falsejar els resultats de les proves d'avaluació d'alguna de les assignatures comporta la qualificació de 0 o no apte en la prova, sense perjudici dels efectes sobre l'avaluació conductual per incompliment dels deures de règim intern.
5.1.6. Recuperacions
L'alumnat té dret a recuperar fins al 30% d'assignatures suspeses. Amb caràcter general, només es durà a terme una prova de recuperació per assignatura.
El professorat de cada assignatura ha de comunicar la convocatòria de la prova de recuperació corresponent amb antelació suficient a l'espai virtual de l'EBAP.
La nota obtinguda en la recuperació d'una assignatura no ha de ser mai superior a 5.
Excepcionalment, en cas de no superar la prova de recuperació corresponent per causes de força major apreciades per la Comissió d'Avaluació i d'Actualització, així com per situacions d'incapacitat temporal, permisos per naixement o cura d'un menor o derivats del reconeixement de situacions de violència de gènere, la Comissió d'Avaluació i d'Actualització pot fixar una data extraordinària de recuperació una vegada que hagi cessat la causa que impedeix fer la prova. En qualsevol cas, aquesta s'haurà de dur a terme de manera que no es menystenguin els drets de la resta d'aspirants a una resolució del procés ajustada a temps raonables.
5.1.7. Publicació de qualificacions i revisió d'exàmens
El professorat responsable de les proves ha de publicar les qualificacions a l'espai virtual.
Un cop publicades, l'alumnat disposa de tres dies per sol·licitar una revisió d'examen.
Aquesta revisió es fa individualment i només es canviarà la nota si hi ha un error de correcció degudament motivat i justificat pel professor o professora. En la revisió relativa a l'avaluació d'assignatures selectives es donarà a conèixer a l'alumnat la motivació en què es fonamenta la declaració de no apte en l'assignatura. En qualsevol cas, la motivació ha de constar dins l'expedient acadèmic de cada alumne i s'ha de referir a l'exposició dels fets avaluables observats pel professorat durant el desenvolupament de les proves de les assignatures selectives, juntament amb tota la informació addicional que es consideri raonable i suficient per fonamentar la no superació de l'assignatura.
Una vegada fetes les revisions, les qualificacions definitives de les proves i de les assignatures s'han de publicar a l'espai virtual.
El professorat ha de deixar constància de l'avaluació en l'expedient de cada alumne mitjançant l'acta d'avaluació, amb la motivació que correspongui.
5.1.8. Criteri de globalització
Aquest criteri considera l'avaluació conjunta i integral de l'expedient acadèmic de l'alumne per valorar la superació de la part de coneixements del curs. D'aquesta manera, permet avaluar els alumnes malgrat no haver superat una o més assignatures, sempre que hi concorrin els requisits que es detallen en aquest apartat. El criteri de globalització consisteix en l'aplicació de la mitjana ponderada de les puntuacions obtingudes en les assignatures que integren el mòdul, un cop fetes les recuperacions corresponents.
La Comissió d'Avaluació i d'Actualització dels cursos de capacitació ha d'aplicar aquest criteri quan concorrin acumulativament els requisits que s'especifiquen a continuació:
- Haver superat les assignatures selectives.
- Haver superat el 70% de les assignatures del curs.
- Tenir una nota igual o superior a 4 en les assignatures no superades.
5.2. Sistema d'avaluació dels aspectes conductuals
Durant el desenvolupament del curs, a més de valorar l'adquisició de coneixements i habilitats, es valora la dimensió actitudinal de l'alumnat manifestada amb el comportament, les actituds i els valors en el marc del que estableixen els deures de règim intern.
El personal d'instrucció assignat al curs fa l'avaluació conductual, la qual cosa ha de dur a terme per mitjà de l'observació directa del treball, les actituds i les aptituds dels alumnes. Per motivar les seves puntuacions, de manera addicional i complementària, el personal d'instrucció pot tenir en consideració altres eines d'observació indirecta que informin sobre les actituds, les aptituds i els comportaments dels alumnes, les quals poden consistir, entre d'altres, en les que s'indiquen tot seguit:
- Informes tècnics o pericials.
- Comunicacions del coordinador, dels docents, del delegats, del cap d'estudis i de la resta de personal de la Prefectura IV.
- Anàlisi d'informació de registres o queixes.
- Resultat de sociogrames.
Per tal de superar el curs, s'ha de superar aquesta avaluació, que es valora mitjançant la qualificació d'apte/no apte. L'avaluació conductual té dos vessants: un que està constituït per la valoració de l'adquisició i el reforç de les competències clau, i un altre que està integrat per l'avaluació negativa derivada dels incompliments de les directrius dels deures de règim intern.
Per superar l'avaluació conductual, s'ha de tenir la qualificació d'apte en les dues dimensions que la integren.
5.2.1. Avaluació de les competències clau
Les competències clau, personals i socials, definides en l'apartat 1.2 d'aquest manual,
han de ser avaluades pel personal d'instrucció de manera transversal al llarg del curs per mitjà de l'observació directa o indirecta i d'acord amb el quadre d'ítems següent:
|
ÍTEMS D'AVALUACIÓ |
MOTIVACIÓ |
|||
---|---|---|---|---|---|
Competències clau |
1. No compleix |
2. Millorable |
3. Adequat |
4. Molt adequat |
|
1) Motivació i identificació amb l'organització: jerarquia i disciplina |
|
|
|
|
|
2) Responsabilitat i orientació a la qualitat |
|
|
|
|
|
3) Autonomia i iniciativa en la resolució de problemes |
|
|
|
|
|
4) Predisposició al canvi: adaptabilitat i flexibilitat |
|
|
|
|
|
5) Autocontrol i resistència als condicionants |
|
|
|
|
|
6) Autogestió i desenvolupament personal |
|
|
|
|
|
7) Habilitats socials i comunicatives |
|
|
|
|
|
8) Orientació de servei a les persones |
|
|
|
|
|
9) Cooperació i treball en equip |
|
|
|
|
|
10) Millora contínua |
|
|
|
|
|
El personal d'instrucció ha de fer un seguiment dels alumnes per determinar si tenen o no les competències clau requerides per exercir la funció policial. D'aquest seguiment, n'ha de dur un registre, com a mínim, amb caràcter mensual, en què ha d'escriure les anotacions que corresponguin per poder motivar una possible avaluació negativa. A la meitat del curs, ha de comunicar als alumnes el resultat parcial de l'avaluació en relació amb cada competència clau, per tal que puguin millorar els comportaments i les actituds quan escaigui.
En haver acabat el curs, el personal d'instrucció ha d'elaborar un informe global de cada un dels alumnes, que s'ha d'incorporar als expedients acadèmics respectius. En aquest informe hi ha de constar l'avaluació final de cada competència clau i la motivació de les circumstàncies considerades per avaluar els comportaments i les actituds de cada alumne durant el desenvolupament del curs. Si un grup disposa de més d'un instructor, aquests han d'elaborar l'informe de forma conjunta.
En aquest informe final s'han de motivar de manera més exhaustiva les valoracions de «no compleix» i de «millorable», amb inclusió de les dades objectives de les conductes observades i dels fets circumstancials rellevants.
Per tenir la qualificació d'apte en aquesta dimensió de l'avaluació conductual, s'ha d'obtenir en l'informe final una valoració de, com a mínim, «adequat» en totes i cada una de les competències clau avaluades. Les valoracions de «no compleix» o «millorable» en una o més de les competències clau suposen l'avaluació de no apte de l'alumne i, per tant, la no superació del curs.
5.2.2. Avaluació conductual per incompliments
L'incompliment dels deures de règim intern descrits a l'apartat 4.3.1.1 d'aquest manual té una implicació directa sobre la nota final del curs, en els termes que s'exposen tot seguit.
A. Els incompliments dels deures de règim intern mitjançant les conductes que a continuació s'enumeren suposen una detracció d'1 punt de la nota final del curs:
a. Les agressions físiques contra el personal docent, els alumnes i la resta de personal de l'EBAP. (deure d)
b. L'embriaguesa manifestada en actes o gests que demostrin una alteració de les condicions psicofísiques habituals durant l'horari lectiu, així com posseir drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques i consumir-ne durant l'horari lectiu. (deure m)
c. El fet de sostreure o causar maliciosament danys al material, la documentació o les instal·lacions de l'EBAP, i també a les propietats dels altres alumnes. (deure i)
d. L'accés sense autorització a instal·lacions o dependències de l'EBAP que la requereixen, forçant panys, instal·lacions de seguretat o qualsevol sistema que impedeixi l'accés lliure i sense obstacles a l'interior. (deure k)
e. La imprudència temerària en l'ús d'armes de foc que posi en perill la resta de persones presents o a si mateix. (deure i)
f. La negativa que es facin les comprovacions tècniques pertinents per determinar el nivell d'alcohol en aire expirat o per detectar el consum de substàncies tòxiques, a requeriment dels responsables de l'EBAP. (deure n)
B. Els incompliments dels deures de règim intern mitjançant les conductes que a continuació s'enumeren suposen una detracció de 0,50 punts de la nota final del curs:
a. Les ofenses greus dirigides a qualsevol persona de l'EBAP, i també les amenaces de produir-los dany físic o patrimonial. (deure d)
b. La desobediència d'una instrucció o ordre emesa de forma expressa i directa. (deure o)
c. Qüestionar les instruccions o ordres de forma vehement, a més de les manifestacions públiques i intenses de protesta o desgrat. (deure o)
d. La difusió no autoritzada, total o parcial, del material didàctic recollit a l'espai virtual de l'EBAP o qualsevol material lliurat a l'alumne durant el curs fora de l'àmbit escolar. (deure v)
e. La utilització de mitjans que tinguin per objecte falsejar el resultat de les proves, les avaluacions o els exàmens. (deure r)
C. Els incompliments dels deures de règim intern mitjançant les conductes que a continuació s'enumeren suposen una detracció de 0,30 punts de la nota final del curs:
a. Causar danys als locals, al material o als documents dels serveis de l'EBAP per negligència inexcusable. (deure i)
b. Les accions o les omissions dirigides a eludir els sistemes de control d'horaris o a dificultar la detecció dels incompliments injustificats de l'horari. (deure a)
c. La indisciplina o l'incompliment de directrius del personal docent que no quedin incloses en les lletres b) i c) de l'apartat B anterior. (deure h)
d. Participar durant l'horari lectiu en qualsevol joc de doblers, apostes o d'altres que menyscabin el prestigi de l'EBAP i/o organitzar-los. (deure p)
e. Qualsevol conducta individual o col·lectiva que pugui ocasionar una pertorbació greu de l'activitat lectiva o que afecti el funcionament normal del centre. (deure h)
f. Permetre l'ús de la seva clau d'accés a l'espai virtual de l'EBAP a usuaris no autoritzats. (deure v)
g. No observar les normes de seguretat i/o les indicacions del personal docent en l'ús d'armes de foc. (deures i, h)
h. La pèrdua d'una peça de l'uniforme, de les credencials o de l'equipament que li hagi facilitat l'EBAP per negligència inexcusable. (deure l)
i. Fer un mal ús de l'uniforme o de la identificació de l'alumne o fer ostentació pública de l'uniforme fora de les instal·lacions en què es desenvolupi el curs bàsic. (deure p)
j. Fumar a la classe o a les zones comunes durant les activitats formatives o als llocs no autoritzats. (deure m)
k. Abandonar la classe sense l'autorització del personal docent. (deure a)
l. No exercir, de forma reiterada, les funcions de delegat o sotsdelegat si és elegit (deure f)
m. No comunicar al personal instructor assignat al curs els retards, les absències i les baixes mèdiques i indisposicions, així com qualsevol altra incidència que tengui rellevància en el curs bàsic, i no aportar la documentació acreditativa que correspongui. (deure g)
n. No informar de les anomalies que conegui i afectin o puguin afectar el funcionament normal del curs per mitjà del delegat o sotsdelegat del curs (deure j)
o. Consumir aliments a les instal·lacions on es desenvolupi el curs, excepte als llocs destinats a aquest objectiu. (deure q)
D. Els incompliments dels deures de règim intern per mitjà de les conductes que a continuació s'enumeren suposaran una detracció de 0,10 punts de la nota final del curs:
a. La incorrecció amb el personal docent, la resta de personal de l'EBAP o els alumnes. (deure d)
b. El mal ús o el descuit en la conservació de les instal·lacions i del material de l'EBAP. (deure i)
c. La pèrdua d'una peça de l'uniforme, de les credencials o l'equipament que li hagi facilitat l'EBAP per simple negligència. (deure l)
d. Prescindir del conducte reglamentari per formular qualsevol sol·licitud, reclamació o queixa relacionada amb el funcionament de l'EBAP. (deure s)
e. L'omissió intencionada de la salutació al cap d'estudis, al coordinador del curs o al personal docent, així com a la resta d'alumnes o a la resta de personal de l'EBAP. (deures e, d)
f. No respectar els horaris dels cursos o seminaris sense motiu degudament justificat. (deure a)
g. No respectar l'horari, així com les instruccions per dur a terme la formació diària indicada a l'apartat 4.3.7 d'aquest manual. (deure t)
h. Qualsevol classe de joc sense que impliqui apostes o l'ús de doblers que es dugui a terme a les dependències de l'EBAP en horari lectiu, sempre que menyscabi la imatge d'aquesta. (deure p)
i. No guardar el silenci requerit per desenvolupar les activitats formatives i els actes organitzats per l'EBAP. (deures d, z)
j. Usar telèfons mòbils o qualsevol altre sistema electrònic de comunicació audiovisual en qualsevol moment no autoritzat pel personal docent. (deure x)
k. No prestar atenció a les classes per qualsevol motiu distint dels prevists en les lletres anteriors. (deures d, z)
l. Incomplir les normes d'uniformitat, aparença externa i presentació personal i/o descurar la conservació de l'equip. (deure l)
m. L'accés sense autorització a les instal·lacions o dependències relacionades amb l'EBAP. (deure k)
En els casos en què el personal d'instrucció observi alguna de les conductes definides en els apartats anteriors que impliquin vulneració dels deures de règim intern per part de l'alumne, haurà d'aplicar a la nota final del curs les detraccions previstes en els apartats anteriors, de conformitat amb les regles següents:
- Els tres primers incompliments de l'apartat D donaran lloc a simples advertències sense suposar detracció en la nota final del curs. Aquests incompliments han de ser comunicats a l'alumne per tal que pugui millorar la seva conducta.
- A partir del quart incompliment de l'apartat D es detraurà en la nota 0,10 punts i pel que fa a la resta d'incompliments dels apartats A, B i C anteriors s'aplicarà la penalització de conformitat amb els punts que s'han detallat. En aquests casos s'ha de seguir el procediment que s'exposa tot seguit.
S'han de comunicar els incompliments per escrit a l'alumne i se li ha de donar un termini de tres dies per formular al·legacions a comptar a partir del dia següent a la notificació. Aquest escrit ha d'incloure les dades objectives i circumstancials dels fets i les dates en què han tingut lloc.
Un cop finalitzat el termini d'al·legacions, el personal d'instrucció ha de respondre les al·legacions de l'alumne amb tota la informació rellevant relativa als fets i ha de confirmar o modificar la conclusió referida a l'existència o no d'incompliment del règim intern. Aquest informe s'ha de comunicar tant a l'alumne com a la Comissió d'Avaluació i d'Actualització dels cursos de capacitació i també s'ha d'incloure en l'expedient acadèmic corresponent.
- La detracció d'1,5 punts o més en la nota final suposa una avaluació de no apte i, per tant, la no superació del curs, que ha de ser declarada per la Comissió d'Avaluació i d'Actualització quan hi concorri aquesta circumstància sense esperar que acabi el curs. La Comissió ha d'elevar la proposta a la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, que n'ha de dictar la resolució.
El personal d'instrucció pot comunicar els incompliments a l'alumne en una entrevista personal per recordar-li els deures de règim intern i la importància de l'avaluació conductual.
5.3. Procés d'avaluació per superar el curs bàsic de capacitació
D'acord amb les qualificacions de les assignatures, un cop fetes les recuperacions corresponents, la Comissió d'Avaluació i d'Actualització dels cursos de capacitació ha de calcular la nota definitiva de cada mòdul de conformitat amb els criteris establerts a l'apartat 5.1, i aplicant-hi, si escau, el criteri de globalització establert a l'apartat 5.1.8.
Un cop obtinguda la nota de cada mòdul, si s'obté una nota igual o superior a 5 en cada un, s'ha de calcular la nota del curs d'acord amb el que estableix l'apartat 5.1.1. Seguidament s'aplicaran, quan escaigui, les detraccions a la nota final del curs segons l'establert al punt 5.2.2.
Per considerar superat el curs de capacitació s'han de complir els requisits següents:
1. Aprovar tots els mòduls del curs amb una nota igual o superior a 5.
2. Complir el percentatge d'assistència obligatòria a les classes i activitats del curs en els termes establerts a l'apartat 4.3.3.1.
3. Aprovar totes les assignatures selectives.
4. Superar l'avaluació conductual.
5. Obtenir una nota final del curs igual o superior a 5.
Una vegada comprovats els requisits anteriors, la Comissió d'Avaluació i d'Actualització ha d'aprovar de forma conjunta la llista provisional de qualificacions de cada mòdul i de la nota del curs, i la llista provisional de persones que han superat el curs de capacitació, incloent-hi les persones amb dret a reserva de plaça en el supòsits prevists a l'apartat 4.3.3.2, així com la llista provisional de persones que no han superat el curs de capacitació. Aquestes llistes s'han de publicar a l'espai virtual.
L'alumnat pot presentar les al·legacions que consideri oportunes en el termini de deu dies hàbils comptadors a partir de l'endemà d'haver-se publicat les llistes provisionals.
Finalitzat el termini d'al·legacions i una vegada resoltes les que s'hi hagin presentat, si n'és el cas, la Comissió d'Avaluació i d'Actualització dels cursos de capacitació ha d'elevar a la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat la proposta definitiva de les persones que han superat el curs bàsic i de les que no l'han superat.
D'acord amb la proposta, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat ha d'aprovar la llista de persones aspirants que han superat el curs bàsic de capacitació mitjançant una resolució que s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. Així també, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat aprovarà la llista de persones aspirants que no han superat el curs bàsic de capacitació mitjançant una resolució que es notificarà a cada un dels interessats.
6. Calendari del curs
A l'inici del curs s'ha de facilitar a l'alumnat, a través de l'espai virtual, el calendari del curs, de conformitat amb el programa formatiu.
Aquest calendari pot ser objecte de modificacions al llarg del curs, la qual cosa s'ha de comunicar amb l'antelació suficient pel mateix mitjà, tenint en compte qüestions organitzatives i circumstàncies excepcionals (com ara sanitàries, climatològiques, malaltia d'algun professor, etc.).
D'altra banda, també s'ha de publicar setmanalment l'horari lectiu de les assignatures a l'espai virtual.
7. Protecció de dades personals
Responsable del tractament de dades
Identitat: Escola Balear d'Administració Pública
Adreça postal: C/ del Gremi de Corredors, 10, 3r (pol. de Son Rossinyol), 07009 Palma
Adreça de correu electrònic: ebap@caib.es
Contacte amb la Delegació de Protecció de Dades
La Delegació de Protecció de Dades de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té la seu a la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat (passeig de Sagrera, 2, 07012 Palma). Adreça electrònica de contacte: <protecciodades@dpd.caib.es>
Finalitat
Les dades són tractades amb la finalitat de desenvolupar el curs bàsic de capacitació per a l'accés a la categoria de policia.
Legitimació
El tractament de les dades és necessari per complir una obligació legal i per aconseguir l'interès públic, com és la realització del curs bàsic de capacitació de la categoria de policia.
Tot això amb el fi de poder comptar amb els membres de forces de seguretat que han d'exercir el mandat constitucional previst en l'article 104 de la Constitució espanyola.
La legislació aplicable és la següent:
- La Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat.
- La Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears.
- El Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 40/2019, de 24 de maig.
- El Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre.
- La Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
- La Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.
- Les lletres c) i e) de l'article 6.1 del Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades (RGPD).
Categories de dades personals
Dades de caràcter identificatiu |
Nom, DNI, domicili, data de naixement, sexe, telèfon i adreça de correu electrònic |
Dades acadèmiques i professionals |
Relació estatutària amb l'administració d'origen; qualificacions |
Dades de salut |
Baixa per incapacitat temporal |
Destinataris
- Els òrgans responsables dels processos de selecció de personal en l'àmbit de seguretat i emergències de les administracions púbiques.
- Els ajuntaments pel que fa a la seva relació estatutària.
- La direcció general competent en matèria d'interior i emergències.
- La fiscalia en matèria d'investigació d'il·lícits penals.
Criteris de conservació de dades
Els terminis de conservació de les dades són els necessaris per complir la finalitat del procediment i els que preveu la legislació d'arxius per a les administracions públiques, d'acord amb l'article 26 de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.
Drets
Qualsevol persona té dret a obtenir confirmació sobre si l'EBAP està tractant dades personals que la concerneixen o no.
Les persones interessades tenen dret a accedir a les seves dades personals, així com a sol·licitar la rectificació de les dades inexactes o, si escau, sol·licitar-ne la supressió, entre altres motius, quan les dades ja no siguin necessàries per a les finalitats per a les quals es van recollir.
En les circumstàncies previstes en l'article 18 de l'RGPD, els interessats poden sol·licitar la limitació del tractament de les seves dades. En aquest cas, únicament s'han de conservar per exercir o defensar reclamacions.
En determinades circumstàncies, els interessats poden oposar-se al tractament de les seves dades amb una sol·licitud motivada. En aquest cas, l'EBAP ha de deixar de tractar les dades, tret que hi hagi motius legítims imperiosos o hagi d'exercir o defensar possibles reclamacions.
Exercici de drets i reclamacions
L'exercici d'aquests drets es pot sol·licitar davant l'EBAP mitjançant el procediment «Sol·licitud d'exercici de drets en matèria de protecció de dades personals», previst en la Seu Electrònica de la CAIB.
Amb posterioritat a la resposta de l'EBAP o al cap d'un mes d'haver presentat la sol·licitud, la persona interessada pot reclamar una tutela de drets davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD).
Conseqüències de no facilitar les dades personals
El fet de no presentar les dades necessàries implica que la persona interessada no pot formar part del procediment.
Decisions automatitzades
No es produeixen decisions automatitzades, inclosa l'elaboració de perfils, amb les dades personals dels alumnes.