Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 463012
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual s'estimen les sol·licituds de pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació, d'acord amb el que estableix el Reial decret llei 18/2021 , de 28 de setembre, de mesures urgents per a la protecció de l'ocupació, la recuperació econòmica i la millora del mercat de treball

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Tal com va tenir lloc amb la declaració de l'estat d'alarma en què un volum important de sol·licituds va entrar a la Direcció general de Treball i Salut Laboral i amb el Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, de mesures socials en defensa de l'ocupació, novament, amb l'entrada en vigor de Reial decret llei 18/2021, de 28 de setembre, de mesures urgents per a la protecció de l'ocupació, la recuperació econòmica i la millora del mercat de treball, s'ha produït una nova allau de sol·licituds de pròrroga d'expedients de regulació temporal d'ocupació vinculats a la crisi pandèmica.

2. Aquestes sol·licituds han de ser ateses i resoltes adequadament, per la qual cosa ha estat necessari valorar, previ a la seva resolució, la ingent documentació acreditativa aportada per part de les empreses a què fa referència l'article 1 del Reial decret llei 18/2021, per a la constatació, per part de l'autoritat laboral, de la concurrència dels requisits necessaris per a resoldre favorablement i amb caràcter d'urgència.

3. L'elevadíssim nombre de sol·licituds rebudes i la important limitació de la capacitat dels sistemes de notificació electrònica, fa necessari notificar als interessats la resolució per la qual es prorroga l'expedient de regulació temporal d'ocupació vinculat a la crisi pandèmica, en els termes que estableix l'article 1 del Reial Decret llei 18/2021, per mitjà d'una publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. D'aquesta manera l'autoritat laboral pot donar resposta a les sol·licituds de manera àgil i eficient.

4. Han tingut entrada en aquesta Direcció general de Treball i Salut Laboral, de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, les sol·licituds de pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació de referència indicats en l'Annex I, vinculats a la crisi pandèmica provocada per la COVID-19, i que es trobaven vigents a data 30 de setembre de 2021, de conformitat amb el que estableix l'article 1 de el Reial decret llei 18/2021, de 28 de setembre, de mesures urgents per a la protecció de l'ocupació, la recuperació econòmica i la millora del mercat de treball (BOE de l'29).

5. En l'Annex I s'identifiquen cadascun dels expedients de regulació temporal d'ocupació que amb aquesta resolució es prorroguen, dels quals porten causa cada sol·licitud, i que van ser tramitats per aquesta Direcció general de Treball i Salut Laboral.

6. De conformitat amb el que disposa l'article 51.2 de l'Estatut dels Treballadors, els procediments de regulació de l'ocupació han estat comunicats a la Direcció Provincial de Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

Fonaments de Dret

I / Normativa aplicable:

1. L'art. 2 del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 25/2021, de 8 de març.

2. El Reial decret 98/1996, de 26 de gener, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la comunitat autònoma de les Illes Balears en matèria de treball execució de la legislació laboral-, que estableix que el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball és competent per resoldre l'expedient, a l'haver-li estat transferida aquesta competència i a l'haver estat assumida per la comunitat autònoma de les Illes Balears mitjançant el Decret 31/1996, de 7 de març, d'assumpció i distribució de competències transferides per l'Administració de l'Estat.

3. L'article 47 i 51 de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, Text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors.

4. L'article 1 de el Reial decret llei 18/2021, de 28 de setembre, de mesures urgents per a la protecció de l'ocupació, la recuperació econòmica i la millora del mercat de treball.

5. L'art. 25 de Reial decret 1483/2012, de 29 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament dels procediments d'acomiadament col·lectiu i de suspensió de contractes i reducció de jornada.

6. L'article 45.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, pel qual poden ser objecte de publicació els actes administratius quan ho aconsellin raons d'interès públic apreciades per l'òrgan competent.

II/ L'article 1 de Reial decret llei 18/2021, de 28 de setembre, estableix que la pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació vinculats a la crisi pandèmica i que es trobin vigents a data 30 de setembre de 2021, s'autoritzarà prèvia presentació, per part de l'empresa o entitat titular, d'una sol·licitud acompanyada de la documentació referida en l'apartat 2 del mateix article, davant l'autoritat laboral que va autoritzar o va tramitar el corresponent ERTO.

En els presents casos, s'ha analitzat cada sol·licitud de pròrroga que tingui el seu origen en un expedient de regulació temporal d'ocupació vinculat a la crisi pandèmica, que estigui vigent en data de 30 de setembre de 2021, i que vingui acompanyat de la documentació a què es refereix l'apartat 2 de l'article 1 del Reial decret llei 18/2021, de 28 de setembre.

L'anàlisi de la documentació aportada per les empreses sol·licitants, permet concloure respecte de les empreses que figuren en l'Annex I, que procedeix l'estimació de la sol·licitud i la pròrroga de l'expedient.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. ESTIMAR les sol·licituds formulades per les empreses que figuren en el llistat de l'Annex I, i en conseqüència PRORROGAR l'ERTO de què porten causa, de conformitat amb el que estableix l'article 1.4 del Reial decret llei 18/2021, de 28 de setembre, i als efectes que preveu aquesta disposició.

2. Publicar aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució -que no exhaureix la via administrativa- es pot interposar un recurs de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball en el termini d'un mes comptat des de l'endemà d'haver rebut la notificació, d'acord amb l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot impugnar directament la present Resolució davant els jutjats Socials de Palma, mitjançant demanda que s'ha d'interposar en el termini de 2 mesos, igualment comptats des de l'endemà d'haver rebut la notificació. No obstant això, si s'interposa recurs potestatiu de reposició no es podrà interposar la referida demanda fins que sigui resolt expressament o s'hagi produït la desestimació presumpta de el recurs de reposició.

 

Palma, en data de la signatura electrònica (6 d'octubre de 2021)

La directora general de Treball  i Salut Laboral Virginia Abraham Orte (Per delegació del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, BOIB núm. 97/2019)   

Documents adjunts