Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I FORMACIÓ PROFESSIONAL

Núm. 460063
Resolució del conseller d’Educació i Formació Professional d’1 d’octubre de 2021, a proposta del director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors i del director general de Planificació, Ordenació i Centres, per la qual s’aprova la convocatòria del programa «REACTIVA FP 20-21», finançada pel Ministeri d’Educació i Formació Professional, que s’ha de dur a terme els mesos d’octubre, novembre i desembre del 2021 als centres educatius concertats de la comunitat autònoma de les Illes Balears que imparteixen cicles formatius bàsics i grau mitjà

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 1 d'octubre de 2021, el director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors i el director general de Planificació, Ordenació i Centres han formulat la proposta de resolució següent:

Fets

1. Com a conseqüència de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, es va dur a terme la suspensió de l'activitat educativa presencial en tots els centres i etapes, cicles, graus, cursos i nivells d'ensenyament prevists en l'article 3 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, inclòs l'ensenyament universitari, així com qualsevol altra activitat educativa o de formació impartida en altres centres públics o privats. Així mateix, l'apartat 2 del mateix article determinava que, durant el període de suspensió, s'havien de mantenir les activitats educatives a través de les modalitats a distància i en línia, sempre que fos possible.

2. Les mesures i obligacions derivades de la declaració inicial de l'estat d'alarma i de les successives pròrrogues decretades pel Govern varen impedir l'activitat educativa presencial i també els períodes de formació en centres de treball o de pràctiques de diferents ensenyaments no universitaris, necessaris per concloure els estudis i obtenir la corresponent titulació, tal com passa amb la formació professional.

3. Per tal de donar resposta a les necessitats educatives dels alumnes vulnerables, el Ministeri d'Educació i Formació Professional va proposar a les comunitats autònomes un nou programa de cooperació territorial (PCT) vinculat al foment de la qualitat de la formació professional, amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat de 2020, denominat «REACTIVA FP 20-21». El programa té per objecte oferir reforç i suport als alumnes de formació professional bàsica (FPB) i de cicles formatius de grau mitjà (CFGM), així com permetre a les administracions educatives competents l'adopció de mesures de flexibilització dels currículums dels títols de formació professional que garanteixen la consecució dels objectius del currículum dels ensenyaments esmentats.

4. La Resolució de 20 de novembre de 2020, de la Secretaria General de Formació Professional, per la qual es publica l'Acord del Consell de Ministres de 3 de novembre de 2020, pel qual es distribueix el crèdit destinat a les comunitats autònomes, per finançar Accions per al Foment de la Qualitat de la Formació Professional: «REACTIVA FP 20- 21» (BOE núm. 311, de 27 de novembre). EL PCT «REACTIVA FP 20-21», vinculat al foment de la qualitat de la formació professional per al reforç i suport de l'alumnat d'FPB i de CFGM, té per objecte el suport a l'alumnat que ha patit mancances metodològiques i curriculars derivades de l'evolució de la pandèmia de COVID-19.

5. En data 10 de setembre de 2021, el cap del Departament de Formació Professional i Qualificacions Professionals va emetre un informe favorable per a l'aprovació de la convocatòria del programa «REACTIVA FP 20-21» a l'escola concertada.

6. En data 14 de setembre de 2021, la cap del Departament de Centres Concertats va informar favorablement sobre sobre la inclusió en el concert del programa «REACTIVA FP 20-21» que s'ha de dur a terme els mesos d'octubre, novembre i desembre del 2021 als centres educatius concertats de la comunitat autònoma de les Illes Balears que imparteixen cicles formatius de grau bàsic i grau mitjà.

7. En data 30 de setembre de 2021, la Comissió de Concerts va informar favorablement sobre l'aplicació del programa «REACTIVA FP 20-21» que s'ha de dur a terme els mesos d'octubre, novembre i desembre del 2021 als centres educatius concertats de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

8. Atesos els anteriors informes, en data1 d'octubre de 2021, el director general de Planificació, Ordenació i Centres va autoritzar, en els termes previstos en l'article 19.3 del Decret 3/2017, de 13 de gener, pel qual s'estableixen els preceptes que han de regir les convocatòries per a l'establiment i la renovació dels concerts educatius a partir del curs acadèmic 2017-2018, un màxim de deu hores lectives curriculars setmanals addicionals per centre per tal que puguin participar en la present convocatòria.

 

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm. 106, de 4 de maig), modificada per la Llei 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm. 340, de 30 de desembre).

2. La Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions professionals i de la formació professional (BOE núm. 147, de 20 de juny).

3. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d'octubre).

4. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer (BOE núm. 52, d'1 de març), el qual estableix, en l'article 36.2, que correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.

5. La Llei 1/2019, de 31 de desembre, del Govern de les Illes Balears (BOE núm. 15, de 2 de febrer).

6. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOE núm. 44, de 3 d'abril).

7. El Reial decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'estableix l'ordenació general de la formació professional (BOE núm. 182, de 30 de juliol).

8. El Decret 91/2012, de 23 de novembre, pel qual s'estableix l'ordenació general de la formació professional del sistema educatiu en el sistema integrat de formació professional a les Illes Balears (BOIB núm. 177, de 29 de novembre).

9. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 15 de febrer), el qual disposa, en l'article 2.6.c), que les competències en matèria de formació professional corresponen a la Conselleria d'Educació i Formació Professional.

10. El Decret 3/2017, de 13 de gener, pel qual s'estableixen els preceptes que han de regir les convocatòries per a l'establiment i la renovació dels concerts educatius a partir del curs acadèmic 2017-2018 (BOIB núm. 6, de 14 de gener), el qual disposa, en l'article 19.3, que el director general de Planificació, Ordenació i Centres pot autoritzar altres conceptes puntuals diferents als fixats amb caràcter general amb l'informe previ de la Comissió de Concerts.

11. La Resolució de 20 de novembre de 2020, de la Secretaria General de Formació Professional, per la qual es publica l'Acord del Consell de Ministres de 3 de novembre de 2020, pel qual es distribueix el crèdit destinat a les comunitats autònomes, per finançar Accions per al Foment de la Qualitat de la Formació Professional: «REACTIVA FP 20- 21» (BOE núm. 311, de 27 de novembre).

Proposta de resolució

Proposam al conseller d'Educació i Formació Professional que dicti una resolució en els termes següents:

1. Aprovar la convocatòria del programa «REACTIVA FP 20-21», per als centres concertats de les Illes Balears les bases de la qual consten en l'annex 1 d'aquesta Resolució.

2. Aprovar el model de sol·licitud per participar a la convocatòria del programa «REACTIVA FP 20-21» el primer trimestre del curs 2021-2022 (annex 2).

3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Formació Professional en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

  

Palma, 1 d'octubre de 2021

El conseller d'Educació i Formació Professional

Martí X. March i Cerdà

Els directors generals proposants Antonio Baos Relucio Director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors Antonio Morante Milla Director general de Planificació, Ordenació i Centres

 

ANNEX 1

Bases de la convocatòria

 

Primer

Definició i característiques del programa «REACTIVA FP 20-21»

1. El programa «REACTIVA FP 20-21» és un programa de reforç que s'ha d'elaborar a partir de l'anàlisi per part dels centres dels resultats i de les situacions que hagin pogut afectar l'alumnat de primer curs de formació professional bàsica (FPB) i grau mitjà (GM) a causa de la pandèmia provocada per la COVID-19 durant el curs 2020-2021.

2. La posada en marxa d'aquest programa és una oportunitat perquè els centres disposin d'un reforç d'hores disponibles durant el primer trimestre del curs 2021-2022 per millorar els resultats educatius.

3. El programa es fonamenta en l'autonomia dels centres per organitzar els seus recursos i el seu currículum.

Segon

Objectius estratègics del programa «REACTIVA FP 20-21»

Els objectius estratègics del programa són els següents:

a) Aplicar reforços per pal·liar les mancances patides pels alumnes de primer curs de grau mitjà de formació professional o de primer curs de formació professional bàsica durant el curs escolar 2020-2021. Aquests reforços s'han de dur a terme durant la jornada lectiva i poden consistir en: desdoblaments, tallers, etc.

b) Incrementar la dimensió d'orientació professional per a aquest alumnat.

 

Tercer

Convocatòria

1. Seguint l'objectiu de reforçar les competències dels alumnes de formació professional bàsica i de cicles formatius de grau mitjà, la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors posa en marxa una convocatòria per participar en el «REACTIVA FP 20-21» que es desenvoluparà entre els mesos d'octubre a desembre de 2021.

2. Poden participar en aquesta convocatòria tots els centres concertats de la comunitat autònoma de les Illes Balears en què s'imparteixen cicles de FPB i de GM que al llarg del curs 2020-2021 han tingut alumnes matriculats a primer d'FPB i/o a primer de GM.

3. La Conselleria d'Educació i Formació Professional finançarà, mitjançant la nòmina delegada, el professorat contractat per dur a terme aquesta actuació i es gestionarà en els mateixos termes que la resta de personal docent. La quantitat màxima que es podrà destinar de forma global a tots els centres per finançar aquest programa a l'escola concertada serà de 50.000 €.

4. L'assignació d'hores de reforç es farà seguint els criteris de selecció establerts en el punt vuitè d'aquest annex.

5. L'import màxim que pot rebre una escola concertada en concepte de finançament d'increment d'hores de reforç és de 5.460,14 € per al període d'octubre a desembre de 2021.

6. Aquesta actuació es farà durant tres mesos, d'octubre a desembre de l'any 2021.

Quart

Requisits

Els centres que vulguin participar en la convocatòria del programa «REACTIVA FP 20-21» han de presentar la corresponent sol·licitud, d'acord amb l'annex 2.

Cinquè

Presentació de sol·licituds

1. La sol·licitud de participació es tramitarà per via electrònica i s'ha d'enviar a través del registre electrònic.

2. El termini de presentació de les sol·licituds és de deu dies hàbils comptadors des del dia següent de la publicació de la present Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Sisè

Direcció general competent per a la instrucció del present procediment i per al pagament de l'increment d'hores de reforç derivades de la present convocatòria

1. S'encomana a la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors que dugui a terme les tasques necessàries per a la tramitació de les sol·licituds, la selecció dels beneficiaris i la determinació de l'import o nombre d'hores assignades segons la present convocatòria.

2. Correspon a la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres dur a terme les tasques necessàries per al pagament mitjançant nòmina delegada de les hores de reforç finançades amb la present convocatòria.

Setè

Selecció dels centres i comunicació

1. Tres dies després de la finalització del termini de presentació de sol·licituds es publicarà en la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Estudis Artístics Superiors la resolució del director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics que aprova la llista provisional de centres admesos i exclosos. En aquest darrer cas, s'ha d'especificar el motiu d'exclusió i se li donarà un termini de tres dies hàbils per fer-hi al·legacions. Les al·legacions s'han de presentar a través de l'adreça electrònica de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors: (directorgeneral@dgfpieas.caib.es).

2. Per resolució del director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors es publicarà la llista definitiva de centres admesos i exclosos en la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors (http://dgfpieas.caib.es) l'endemà d'haver finalitzat el període d'al·legacions. Amb aquesta publicació es considerarà feta la notificació als interessats.

Vuitè

Criteris de selecció

Els criteris de selecció que s'han d'aplicar són els següents:

Criteri de selecció

Assignació horària de reforç

1.  Centres que imparteixen formació professional bàsica i que en el curs 2020-2021 tenien alumnes matriculats a primer curs que necessiten un reforç sobre les competències personals i professionals no assolides com a conseqüència de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

Màxim 5 hores lectives setmanals per centre. (1)

2.  Centres que imparteixen formació professional de grau mitjà i que en el curs 2020-2021 tenien alumnes matriculats a primer curs que necessiten un reforç sobre les competències personals i professionals no assolides com a conseqüència de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

Màxim 5 hores lectives setmanals per centre. (1)

 3. Centres que compleixen els criteris de selecció 1 i 2.

Màxim 10 lectives setmanals hores per centre. (2)

(1) El número màxim d'hores està calculat suposant que el reforç educatiu s'aplica entre els mesos d'octubre i desembre, en cas que per motius administratius s'endarrerís la posada en marxa del programa, el màxim d'hores seria de 6 hores lectives setmanals per centre.

(2) El número màxim d'hores està calculat suposant que el reforç educatiu s'aplica entre els mesos d'octubre i desembre, en cas que per motius administratius s'endarrerís la posada en marxa del programa, el màxim d'hores seria de 12 hores lectives setmanals per centre.

Novè

Motius d'exclusió

Són motius d'exclusió el no compliment dels requisits establerts en l'apartat anterior, la presentació fora de termini de la sol·licitud i la participació de centres que no siguin concertats.

Desè

Tramitació

1. Si l'òrgan instructor aprecia manca de complexitat o l'existència de raons d'interès públic que ho aconsellin, en qualsevol moment de la tramitació del procediment anterior a la resolució de concessió, es podrà acordar que la tramitació es dugui a terme d'acord amb el que es preveu en l'article 96 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, per a la tramitació simplificada.

2. En el cas que s'acordi la tramitació simplificada la resolució corresponent és publicarà en la pàgina web de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors (http://dgfpieas.caib.es). Amb aquesta publicació es considera feta la notificació als interessats.

3. En el cas que s'acordi la tramitació simplificada només es durà el tràmit d'audiència de la proposta de resolució de concessió quan la resolució pugui ésser desfavorable als interessats.

4. Si se segueix la tramitació ordinària es podrà ometre el tràmit d'audiència als interessats quan a la resolució de concessió no hagin d'ésser tingut en compte fets, al·legacions i proves al·legades pels interessats.

Onzè

Publicació

1. Tres dies hàbils desprès de la publicació de les llistes definitives d'admesos i exclosos partint de la documentació lliurada pels centres, amb els informes previs dels òrgans corresponents, es dictarà proposta de resolució conjunta del director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors i del director general de Planificació, Ordenació i Centres a la qual s'especificaran les hores de reforç i l'import màxim a percebre per aquest concepte.

2. En el cas que no es dugui a terme el tràmit d'audiència, la proposta de resolució per la qual s'acordi l'assignació del nombre d'hores de reforç i l'import assignat esdevindrà resolució del conseller d'Educació i Formació Professional en els termes que es dicti.

Dotzè

Compromisos de les parts

1. Amb caràcter general, tots els centres educatius que participin en el programa «REACTIVA FP 20-21» han de dur a terme les actuacions següents:

  1.  Organitzar el pla de reforç per ajudar a assolir les competències personals i professionals de l'alumnat corresponents a cada cicle.
  2.  Concretar la participació del claustre en la implementació del «REACTIVA FP 20-21».

2. L'assignació d'hores de reforç s'ha de fer a partir dels criteris de selecció establerts en el punt vuitè d'aquest annex.

3. L'import màxim que pot rebre una escola concertada en concepte de finançament d'increment d'hores de reforç és de 5.460,14 € per al període d'octubre a desembre de 2021.

4. Els directors dels centres seleccionats hauran de certificar el personal docent que han destinat a executar el «REACTIVA FP 20-21» abans del 31 de desembre de 2021.

5. En cas que els centres no destinin els fons a la finalitat per la qual se'ls va atorgar es comprometen a reintegrar les quantitats percebudes de manera indeguda previ procediment contradictori entre les parts.

Tretzè

Seguiment i avaluació del programa «REACTIVA FP 20-21»

Els directors dels centres han d'incloure una memòria justificativa sobre l'assoliment dels objectius del programa «REACTIVA FP 20-21».

Documents adjunts