Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTA EULÀRIA DES RIU

Núm. 458543
Aprovació definitiva de l'Ordenança municipal de trànsit, circulació i seguretat viària al municipi de Santa Eulària des Riu

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de la Corporació, en sessió ordinària de 28 de gener de 2021, va aprovar inicialment la modificació de l'Ordenança municipal de trànsit, circulació i seguretat viària Al municipi de Santa Eulària des Riu.

No havent-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'acord plenari de 28 de gener de 2021, aprovatori inicial de modificació de l'Ordenança municipal reguladora de trànsit, circulació i seguretat viària de Santa Eulària des Riu, el text íntegre de la qual es fa públic per al seu general coneixement i en compliment del que disposa l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local i 103 de la Llei 20/2006 municipal y de règim local de les Illes Balears.

ORDENANÇA DE TRÀNSIT, CIRCULACIÓ I SEGURETAT VIÀRIA DE SANTA EULÀRIA DES RIU

ÍNDEX

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

TÍTOL PRELIMINAR

TÍTOL PRIMER: NORMES GENERALS DEL TRÀNSIT, CIRCULACIÓ I SEGURETAT VIÀRIA

CAPÍTOL I: NORMES GENERALS DE COMPORTAMENT DELS USUARIS

CAPÍTOL II: NORMES DELS CONDUCTORS

CAPÍTOL III: PRIORITAT DE PAS

CAPÍTOL IV: AVANÇAMENT

CAPÍTOL V: VIGILÀNCIA I CONTROL DE LA SEGURETAT VIÀRIA

CAPÍTOL VI: DE LA CIRCULACIÓ DE VEHICLES

SECC I: VEHICLES DE MOTOR CICLOMOTORS I ALTRES VEHICLES

SECC II: CIRCULACIÓ DE BICICLETES

SECC III: DE LA CIRCULACIÓ DELS VEHICLES DE MOBILITAT PERSONAL (VPM)

SECC IV: ALTRES TIPUS DE VEHICLES I ENGINYS TÈCNICS

SECC V: CIRCULACIÓ DE VEHICLES DE TRACCIÓ ANIMAL

SECC VII: DISPOSICIONS COMUNES

CAPÍTOL VII: VELOCITATS

TÍTOL II: CONTAMINACIÓ ACÚSTICA I REFORMES NO AUTORITZADES

TÍTOL III: DE LA CIRCULACIÓ DE VIANANTS

TÍTOL IV: DE LA CÀRREGA I DESCÀRREGA DE MERCADERIES

TÍTOL V: DE LES PARADES I ESTACIONAMENTS

CAPÍTOL I: NORMES GENERALS

CAPÍTOL II: DEL SERVEI D'ESTACIONAMENT REGULAT I AMB HORARI LIMITAT

SECC I: DISPOSICIONS GENERALS

SECC II: NORMES REGULADORES DEL SERVEI

CAPÍTOL III: RESERVA D'ESTACIONAMENT

TÍTOL VI: DE LES AUTORITZACIONS I RESERVES PER A ENTRADA I SORTIDA DE VEHICLES

TÍTOL VII: USOS I ACTIVITATS DE LA VIA PÚBLICA

CAPÍTOL I: NORMES GENERALS

CAPÍTOL II: OBSTACLES A LA VIA PÚBLICA

CAPÍTOL III: CONTENIDORS PER A OBRES I SAQUES D'ENDERROCS

CAPÍTOL IV: ALTRES ELEMENTS AUXILIARS D'OBRA

CAPÍTOL V: MUDANCES I RESERVES D'ESPAI

CAPÍTOL VI: PROVES ESPORTIVES, ACTES CULTURALS, FESTES POPULARS I ANÀLEGS

CAPÍTOL VII: ACTIVITATS AUDIOVISUALS

CAPÍTOL VIII: PRÀCTICA DE JOCS

TÍTOL VIII: DE LES MESURES PROVISIONALS I ALTRES MESURES

TÍTOL IX: PROCEDIMENT SANCIONADOR

CAPÍTOL I: DISPOSICIONS GENERALS

CAPÍTOL II: RÈGIM SANCIONADOR

CAPÍTOL III: INFRACCIONS I SANCIONS EN MATÈRIA D'ESTACIONAMENT LIMITAT

DISPOSICIONS ADDICIONALS, DEROGATÒRIES, TRANSITÒRIES I FINALS

ANNEX I: DEFINICIONS

ANNEX II: ZONES D'ESTACIONAMENT LIMITAT

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L'article 137 de la Constitució espanyola de 1978 assenyala que els municipis, igual que els altres ens en què l'Estat s'organitza territorialment, gaudeixen d'autonomia per a la gestió dels seus respectius interessos. Aquesta garantia constitucional de l'autonomia local la reitera l'article 140.

Per tant, les entitats locals gaudeixen al nostre país d'autonomia per a la gestió dels interessos que li són propis, així la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, disposa que l'ordenació del trànsit de vehicles i persones a les vies urbanes, així com el transport públic de viatgers, seran competència d'aquestes entitats, les quals l'exerciran dins del límit establert per la legislació de l'Estat i la de les comunitats autònomes.

D'altra banda, el Reial decret legislatiu 6/2015, 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació i vehicles de motor i legislació viària, confereixen als municipis la competència per a l'ordenació i el control del trànsit a les vies urbanes de la seua titularitat, així com per a la seua vigilància per mitjà d'agents propis, la denúncia de les infraccions que es cometin en aquestes vies i la sanció d'aquests quan no sigui expressament atribuïda a una altra administració. També de conformitat amb la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, el municipi és competent per a la regulació, mitjançant una ordenança municipal de circulació, dels usos de les vies urbanes, fent compatible l'equitativa distribució dels aparcaments entre tots els usuaris amb la necessària fluïdesa del trànsit rodat i l'ús per als vianants dels carrers, i sempre dins del marc de les disposicions legals vigents sobre aquestes matèries.

Finalment, el Reglament general de circulació aprovat pel Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, disposa que el règim de parada i estacionament en vies urbanes es regularà per ordenança municipal i podran adoptar-se les mesures necessàries per evitar l'entorpiment del trànsit, entre d'elles, limitacions horàries de durada de l'estacionament així com les mesures correctores necessàries, inclosa la retirada del vehicle o la seua immobilització quan no es trobi proveït de títol que habiliti l'estacionament en zones limitades en temps o excedeixin de l'autorització concedida fins que s'aconsegueixi la identificació del conductor.

Per tot això, i dins del marc urbà de la mobilitat sostenible, segura i saludable, i a causa de la complexitat creixent de l'augment del trànsit rodat juntament amb la necessitat de compartir el territori entre totes les formes de transport al municipi i fer-ho d'una forma sostenible, es fa necessari incorporar les novetats normatives en aquest camp i adaptar aquestes disposicions de caràcter general a les peculiars condicions del nostre municipi en ple segle XXI, pensant en les persones i en una mobilitat sostenible que millori la circulació de vehicles i vianants, prestant especial atenció a les persones amb mobilitat reduïda, el transport públic, la marxa a peu, l'ús de la bicicleta i altres elements mecànics sense motor.

En aquest sentit, es pretén establir també les condicions d'utilització dels vehicles de mobilitat personal (VPM), conforme a l'obligació de diligència i precaució necessàries que han de complir les persones que els condueixen, amb la finalitat d'evitar danys propis i/o aliens, a més de les condicions de la seua circulació per garantir la seguretat viària a les vies públiques del municipi i fer compatible el seu ús amb la resta de les persones usuàries i/o vehicles de les vies públiques. En definitiva, es pretén ordenar i compatibilitzar la seua circulació als espais públics urbans.

Finalment, la disposició addicional primera faculta l'organisme municipal competent en matèria de mobilitat per dictar quantes disposicions siguin necessàries en el desenvolupament de l'ordenança.

TÍTOL PRELIMINAR

Article 1. Competència i àmbit d'aplicació

La present ordenança es dicta en virtut de les competències atribuïdes als municipis en matèria d'ordenació del trànsit de persones i vehicles a les vies urbanes per la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, article 4.1.a), així com per l'article 7 del Reial decret legislatiu 6/2015 de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, que faculta els municipis a la regulació mitjançant ordenança municipal de circulació dels usos de les vies urbanes.

Les normes d'aquesta ordenança són complementàries de la Llei de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària i disposicions que la desenvolupen i seran aplicables en tot el municipi de Santa Eulària des Riu en relació als usos i les activitats que es realitzin a les vies i els espais aptes per a la mobilitat per a vianants i rodada de competència municipal, incloent les vies interurbanes la competència de les quals hagi estat cedida (travessies) així com els camins rurals i els espais oberts d'ús públic.

Les disposicions d'aquesta ordenança conformen els drets i els deures dels vianants i ciclistes, dels conductors de vehicles de motor i sense motor, tant de servei públic com particulars, dels titulars de vehicles i de les activitats de transport, així com els dels usuaris de les reserves d'estacionament i els dels titulars de les llicències de gual.

Art 2. Normes subsidiàries

En aquelles matèries no regulades expressament per l'ordenança, o que reguli l'autoritat municipal en virtut d'aquesta, s'aplicarà el Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i legislació viària, les seues posteriors modificacions i reglaments de desenvolupament.

 

TÍTOL I.- NORMES GENERALS DEL TRÀNSIT DE LA CIRCULACIÓ I SEGURETAT VIÀRIA

CAPÍTOL I.- Normes generals de comportament dels usuaris

Article 3.- Usuaris

1. En favor de l'interès general i per a una correcta convivència ciutadana, tots els usuaris de la via pública i aquelles persones que amb les seues accions o omissions puguin afectar-la, han de comportar-se de manera que no entorpeixin indegudament la circulació de persones i vehicles. A més, han d'extremar la precaució i realitzar les diligències oportunes per no causar perjudici, o molèsties innecessàries, o perill per a si mateixos o per a altres usuaris, o danyar els béns.

2. Tots els usuaris de la via pública estan obligats a complir els preceptes d'aquesta ordenança, i de la normativa vigent en matèria de circulació de vianants i vehicles. Al mateix temps estan obligats a col·laborar amb les autoritats o els seus agents, per facilitar la seua tasca i el compliment de les seues funcions, a més de seguir les seues indicacions per evitar perill, riscos o obstacles per a la circulació de vehicles o el trànsit de vianants.

3. A fi de prevenir els sinistres vials, protegir la vida, la salut i la integritat física de les persones usuàries de les vies urbanes i els espais públics, tant si condueixen com si són vianants o formen part del passatge, amb independència de la mena de vehicle que utilitzin per al transport dins del municipi de Santa Eulària des Riu, la corporació municipal a través de les regidories i la Policia Local, potenciarà i fomentarà el Pla municipal de seguretat viària per incidir en l'educació viària, dins del marc de les seues competències, a tota classe de col·lectius.

 

CAPÍTOL II.- Normes dels conductores

Article 4.- Normes generals del conductors

Les normes generals dels conductors es regiran pel que descriu el Reglament general de circulació aprovat pel RD 1428/2003 que desenvolupa el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor y seguretat vial.

Art 5.- Sentit de la circulació

Com a norma general es regirà el sentit de la circulació pel que descriu el Reglament general de circulació que desenvolupa el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor y seguretat vial. Dins del municipi i com a causa excepcional, prèvia senyalització es podran establir situacions excepcionals amb motiu d'obres o esdeveniments puntuals.

Article 6.- Utilització dels carrils

Quan es circuli per calçades amb almenys dos carrils reservats per al mateix sentit, delimitats per marques longitudinals, el ciclista, el conductor d'un automòbil o d'un vehicle especial, podrà utilitzar el que millor convengui al seu destí, sempre que no obstaculitzi la circulació dels altres vehicles, i no haurà d'abandonar-lo més que per preparar-se a canviar de direcció, avançar, aturar-se o estacionar.

 

CAPÍTOL III.- Prioritat de pas

Article 7.- Normes generals

1. Tot conductor que es proposi iniciar la marxa se cerciorarà prèviament que la seua maniobra no ocasionarà cap perill als altres usuaris ni cap pertorbació en la circulació, cedint el pas a altres vehicles, tenint en compte la posició, trajectòria i velocitat d'aquests i anunciant el seu propòsit amb suficient antelació, fent per a això ús dels indicadors de direcció que estiguin dotats els vehicles o, en defecte d'això, realitzant els oportuns senyals amb el braç.

2. En la incorporació al trànsit des d'aparcaments situats fora de la calçada, ja es tracti de garatges, aparcaments subterranis o llocs anàlegs, a més de les precaucions generals definides en aquesta ordenança i per la legislació en matèria de trànsit, se seguiran les regles següents: s'accedirà a la calçada amb absoluta precaució, conduint a poc a poc i detenint-se si fos necessari, cedint el pas a la dreta i a l'esquerra, tant a vianants com a vehicles, amb incorporació al trànsit cap al costat que estigui permesa la circulació, tenint en compte si la via és d'un o dos sentits de circulació.

3. Tot conductor facilitarà la circulació dels vehicles del servei regular de transport col·lectiu urbà de viatgers, a fi de que els seus conductors puguin efectuar les maniobres precises per reprendre la seua marxa en sortir de les parades reglamentàriament senyalitzades, arribant fins i tot a detenir-se.

 

CAPÍTOL IV.- Avançament

Article 8.- Avançament en calçades de diversos carrils

1. A les calçades que tenguin almenys dos carrils reservats a la circulació en el sentit de la seua marxa, el conductor que vagi a efectuar un nou avançament podrà romandre al carril que hagi utilitzat per a l'anterior, a condició de cerciorar-se que pot fer-ho sense molèstia indeguda per als conductors de vehicles que circulin darrere del seu més veloçment.

2. Quan la densitat de la circulació sigui tal que els vehicles ocupin tota l'amplària de la calçada i només puguin circular a una velocitat que depengui de la del que els precedeix en el seu carril, el fet que els d'un carril circulin més ràpidament que els d'un altre no serà considerat com un avançament. En aquesta situació, cap conductor haurà de canviar de carril per avançar ni per efectuar qualsevol altra maniobra que no sigui preparar-se a girar a la dreta o a l'esquerra, sortir de la calçada o prendre una determinada direcció.

3. En tot tram de via en què existeixin carrils d'acceleració o desceleració o carrils o parts de la via destinades exclusivament al trànsit de determinats vehicles, tampoc es considerarà avançament el fet que s'avanci més ràpidament per aquells que pels normals de circulació o viceversa.

 

CAPÍTOL V.- Vigilància i control de la seguretat viària

Article 9.- Dels agents i els seus senyals

1. Correspon als agents de policia local, pel que fa a la circulació, disciplina i vigilància de la seguretat viària, així com el foment de la mobilitat, entre altres, les funcions d'ordenar, senyalitzar i dirigir el trànsit en les vies de titularitat municipal.

Així mateix, als agents de policia local els correspon regular el trànsit mitjançant les seues indicacions i senyals, la vigilància i en el seu cas denúncia de les infraccions que es cometin contra els preceptes de la present ordenança i la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, d'acord amb la normativa vigent i disposicions que dictin els òrgans i autoritats amb competències en matèria de trànsit.

També els correspon als agents de policia instruir atestats, per accidents de circulació dins del nucli urbà i la prestació d'auxili, en els casos d'accident.

2. Els senyals i les indicacions que, en l'exercici de la facultat de regulació del trànsit, efectuïn els agents de policia, s'obeiran amb la màxima celeritat i prevaldran sobre qualssevol altres.

Els agents de policia local que estiguin regulant la circulació ho faran de manera que es puguin reconèixer fàcilment com a tals a distància, tant de dia com de nit, i els seus senyals que han de ser visibles i les seues ordres, han de ser immediatament obeïdes pels usuaris de la via.

Tant els agents de policia local que regulin la circulació, el personal d'obres i el d'acompanyament dels vehicles en règim de transport especial, que regulin el pas de vehicles i, en el seu cas, les patrulles escolars, el personal de protecció civil i el d'organitzacions d'activitats esportives o de qualsevol altre acte, hauran d'utilitzar peces de colors cridaners i dispositius o elements retroreflectants que permetin als conductors i altres usuaris de la via que s'aproximin distingir-los a una distància mínima de 150 metres.

Els agents de policia local podran regular el trànsit mitjançant senyals amb el braç o a través dels mitjans i mitjançant les formes recollides en el Reglament general de circulació o la norma que sigui aplicable.

La forma i significat dels senyals i ordres dels agents de circulació s'ajustaran al que estableix el catàleg oficial de senyals de circulació, o en el seu cas, el que sigui aplicable.

3. L'Ajuntament podrà emprar mitjans tècnics per a la vigilància automatitzada de les infraccions que es cometin utilitzant, entre altres, els següents mitjans:

1. Radar de punt: cinemòmetre metrològicament calibrat destinat a la captació gràfica de les infraccions als límits de velocitat, que s'instal·len en punts fixos com a instrument de seguretat viària per reduir la sinistralitat.

2. Radar mòbil: cinemòmetre instal·lat sobre elements mòbils.

3. Radar de tram: radar multipunt per al control de la velocitat en un tram viari situat entre dos punts, destinat a preservar la seguretat viària.

4. Cambres dotades de lector OCR: mig automatitzat de captació gràfica o videogràfica dels vehicles i les seues matrícules i distintius destinats al control del compliment de la normativa en matèria de circulació.

4. La vigilància i el control dins del municipi d'aplicació del sistema de regulació d'estacionament serà encomanada als vigilants disposats per l'empresa adjudicatària o servei municipal, sense menyscapte de les funcions d'ordenació, control i vigilància del trànsit que corresponen als agents de la Policia Local, de conformitat amb el Reial decret 6/2015 o normativa que el substitueixi.

Per tant, les persones encarregades de la vigilància de les zones d'estacionament regulat podran instar denúncies respecte a les infraccions d'estacionament, referides a les normes específiques que regulin aquestes zones.

Article 10.- Regulació del trànsit per persones diferents als agents de circulació

1. En absència d'agents de policia local podran regular el trànsit altres agents de l'autoritat sempre que es tracti d'una circumstància d'urgència o emergència que impliqui actuar de manera immediata.

2. També podrà regular la circulació el personal autoritzat d'obres que han estat autoritzades per l'organisme municipal competent.

3. Així mateix, podrà regular la circulació el personal d'acompanyament dels vehicles en règim de transport especial mitjançant l'ús dels senyals verticals R-2 i R-400 incorporats a una paleta, i per aquest mateix mitjà, les patrulles escolars podran convidar els usuaris de la via a detenir la seua marxa.

4. Quan l'òrgan municipal competent autoritzi la celebració d'activitats esportives o actes que aconsellin establir limitacions a la circulació en les vies, l'autorització expedida podrà habilitar el personal de protecció civil o de l'organització responsable per impedir l'accés de vehicles o vianants a la zona o itinerari afectats.

5. El personal d'obres, i el d'acompanyament dels vehicles en règim de transport especial, que regulin el pas de vehicles i, en el seu cas, les patrulles escolars, el personal de protecció civil i el d'organitzacions d'activitats esportives o de qualsevol altre acte, habilitat a l'efecte de control i regulació del trànsit, hauran d'utilitzar peces de colors cridaners i dispositius o elements retroreflectants que permetin als conductors i altres usuaris de la via distingir-los a una distància mínima de 150 metres i utilitzar per regular el pas de vehicles els senyals verticals R-2 i R-400 incorporats a una paleta.

6. Quan l'autoritat municipal autoritzi la celebració d'activitats esportives o actes que aconsellin establir limitacions a la circulació en vies urbanes, aquestes es duran a terme d'acord amb el que s'estableix en els articles 5 i 19 de l'annex II del Reglament general de circulació, aprovat pel Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre. Es podrà habilitar personal auxiliar de l'organització segons el que s'estableix en l'article 143 del RGC. El personal auxiliar habilitat haurà de complir en tot cas amb el que es disposa en els articles 12, 13, 26 i 27 de l'annex II del RGC, i els participants en l'activitat hauran de complir amb les condicions i obligacions establertes en els articles 6, 11, 14, 20, 25, 28 i 29 de l'annex II del RGC.

Article 11 Instal·lació de senyals

1. La senyalització de prohibicions, perills, mandats, obligacions o qualsevol altra es realitzarà conforme a les normes i els models de senyals establerts en el Reglament general de circulació.

2. Es prohibeix, excepte per causa degudament justificada, la instal·lació, retirada, trasllat, ocultació o modificació de la senyalització sense autorització de l'organisme municipal competent en matèria de mobilitat.

En cas d'urgència, els agents de policia local podran instal·lar senyals circumstancials de manera provisional sense autorització prèvia. Els agents de circulació seran responsables de la senyalització de caràcter circumstancial en raó de les contingències del trànsit o altres que afectant-lo impliquin una modificació de la senyalització necessària per al seu control.

En cas de necessitat, urgència, o per raons festives o de circulació, la policia local podrà modificar, de manera eventual, l'ordenació existent en els llocs on es produeixin tals circumstàncies, i podrà disposar la col·locació, anul·lació o retirada provisional dels senyals que resultin necessaris, així com l'adopció de mesures preventives.

3. L'autoritat municipal ordenarà la retirada, i en el seu cas la substitució pels que siguin adequats, dels senyals antireglamentàriament instal·lats, que hagin perdut el seu objecte i que no el compleixin per causa de la seua deterioració.

4. No es permet la col·locació de publicitat als senyals de circulació ni als seus suports, així com la col·locació de cartells, anuncis i qualsevol instal·lació en general que impedeixi o limiti als usuaris la normal visibilitat de semàfors o senyals, que puguin distreure la seua atenció o induir a error o dificultin la circulació o l'estacionament. Serà responsable d'aquesta col·locació l'anunciant.

Igualment es prohibeix efectuar pintades al paviment que per les seues característiques pogués induir a error a l'usuari de la via respecte a la senyalització.

5. L'Ajuntament procedirà, una vegada informat de la seua existència, si l'obligat a això no ho fes i d'acord amb les normes que regulen l'execució subsidiària, a la retirada immediata de tota aquella senyalització de circulació o publicitària que no estigui degudament autoritzada, no compleixi les normes en vigor o impedeixi la visibilitat. I això, tant pel que fa als senyals no reglamentaris com si és incorrecta la forma, la col·locació o el disseny del senyal. Les despeses de retirada seran a càrrec del responsable de la col·locació.

Article 12.- Senyalització d'obstacles i perills

Qui hagués creat sobre la via algun obstacle o perill haurà de fer-lo desaparèixer al més aviat possible, adoptant mentrestant les mesures necessàries perquè pugui ser advertit pels altres usuaris i perquè no es dificulti la circulació.

Els vehicles destinats als serveis d'urgència, assistència mecànica o de conservació de carreteres hauran de detenir-se, parar o estacionar en el seu cas al lloc fixat pels agents de l'autoritat responsables del trànsit.

Article 13.- Senyalització d'obres

1. La realització d'obres, instal·lacions, col·locació de contenidors, mobiliari urbà o qualsevol altre element o objecte de manera permanent o provisional a les vies de titularitat municipal, necessitarà l'autorització prèvia de l'autoritat municipal i, en cas d'urgència, l'autorització de la policia local.

2. La responsabilitat de la senyalització de les obres que es realitzin a les vies de titularitat municipal, correspondrà als organismes que les realitzin o a les empreses adjudicatàries d'aquelles. Els usuaris de la via estan obligats a seguir les indicacions del personal destinat a la regulació del pas de vehicles i persones en aquestes obres.

Quan les obres siguin realitzades per empreses adjudicatàries o entitats diferents del titular, aquestes, amb anterioritat al seu inici, ho comunicaran a l'autoritat municipal o els seus agents responsables de la circulació, que dictaran les instruccions que resultin procedents en relació a la regulació, gestió i control del trànsit.

Les obres a la via hauran de trobar-se a càrrec del realitzador de l'obra, senyalitzades tant de dia com de nit, i abalisades lluminosament durant les hores nocturnes, o quan les condicions meteorològiques o ambientals ho exigeixin.

La forma, color, disseny, símbols, significat i dimensions dels senyals d'obra són les que figuren en el catàleg oficial de senyals de circulació i en l'annex I, del Reglament general de circulació.

 

CAPÍTOL VI. - De la circulació de vehicles

Secció I.- Vehicles de motor, ciclomotors i altres vehicles

Article 14. Obligacions del titular del vehicle i del conductor habitual

1. El titular del vehicle té les obligacions següents:

- Facilitar a l'administració la identificació del conductor del vehicle en el moment de ser comesa una infracció. Les dades facilitades han d'incloure el número del permís o llicència de conducció que permeti la identificació en el registre de conductors i infractors.

- Si el conductor no figura inscrit en el Registre de conductors i infractors, el titular haurà de disposar de còpia de l'autorització administrativa que l'habiliti a conduir a Espanya i facilitar-la a l'administració quan li sigui requerida. Si el titular fos una empresa de lloguer de vehicles sense conductor, la còpia de l'autorització administrativa podrà substituir-se per la còpia del contracte d'arrendament.

- Impedir que el vehicle sigui conduït pels qui mai haguessin obtengut el permís o la llicència de conducció corresponent.

2. Les obligacions establertes en l'apartat anterior correspondran a l'arrendatari a llarg termini del vehicle, en el cas que hi hagués constància d'aquest en el Registre de vehicles.

3 Els titulars de vehicles en règim d'arrendament a llarg termini hauran de comunicar al Registre de vehicles l'arrendatari.

Article 15.- Prohibicions respecte a la conducció de vehicles

1. En concret, es prohibeix respecte a la conducció de vehicles:

a. Circular pel voral sense raons d'emergència degudament justificades, tret que es tracti de bicicletes, ciclomotors i vehicles per a persones de mobilitat reduïda en vies en les quals està permesa la seua circulació.

b. La circulació per la calçada d'aquells vehicles, que, conforme al text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària i al Reglament general de circulació, hagin de circular pel voral, amb les excepcions previstes en totes dues normes.

c. Emetre pertorbacions electromagnètiques, sorolls, gasos o altres contaminants per sobre dels nivells permesos per la legislació vigent.

d. Llançar a la via pública o els seus voltants objectes que puguin produir incendi.

e. Circular amb l'anomenada fuita lliure, sense el preceptiu silenciador.

f. Fer ús indegut dels senyals acústics.

g. Circular excedint límits de massa i dimensions establertes en la senyalització.

Article 16.- Permisos especials per circular

1. Els vehicles que tenguin un pes o una dimensió que excedeixin les reglamentàries no podran circular per les vies urbanes i camins de titularitat municipal sense autorització municipal, sens perjudici de les autoritzacions que expedeixin altres administracions.

Tampoc podran circular sense autorització municipal per les vies urbanes i camins aquells vehicles que excedeixin del tonatge permès per a aquestes vies i que estiguin degudament senyalitzades.

Les autoritzacions indicades en el paràgraf anterior podran ser per a un sol viatge o per a un determinat període de temps, amb determinat itinerari.

Les persones titulars de les autoritzacions seran els responsables dels possibles danys que causin al paviment, les instal·lacions i el mobiliari urbà o causin danys a tercers.

Queda prohibida l'entrada i circulació per les vies urbanes o interurbanes de titularitat municipal als vehicles que excedeixin les mesures i els pesos estipulats en els senyals de trànsit; en casos excepcionals se li permetrà la circulació amb autorització municipal prèvia que podrà ser puntual o temporal, la policia local emetrà l'autorització, previ pagament de les taxes que correspongui o fiança.

La policia local realitzarà els acompanyaments necessaris als vehicles que excedeixin dels pesos i dimensions reglamentaris, prèvia comprovació de la corresponent autorització municipal per circular i previ pagament de les taxes corresponents independentment d'altres autoritzacions emeses per altres administracions .

2. Es prohibeix la circulació de vehicles que transportin mercaderies perilloses per les vies urbanes del municipi de Santa Eulària des Riu, excepte autorització expressa.

Les empreses que necessitin circular per alguna via dels nuclis de població del municipi que es dediquin al transport de mercaderies perilloses hauran de proveir-se de la corresponent autorització municipal, en la qual es fixaran les limitacions quant a dates, horaris i itineraris permesos. En la petició que es formuli s'acreditaran les condicions dels vehicles i de les cisternes, així com les mesures de protecció de les mercaderies.

Les empreses de transport de mercaderies perilloses interessades a sol·licitar autorització per al pas de camions amb mercaderies perilloses per les vies urbanes del municipi de Santa Eulària des Riu presentaran instància de sol·licitud general de la persona interessada o el seu representant en la qual haurà de constar:

a) Origen i destinació de la mercaderia

b) Tipus de mercaderia segons ADR expressant que és mercaderia perillosa. Acompanyada de la documentació següent:

1. Permís de circulació del vehicle

2. Targeta d'inspecció tècnica del vehicle amb ITV en vigor

3. Rebut en vigor de l'assegurança del vehicle

4. Targeta de transports o acreditació o comprovació de la inscripció en el registre d'empreses i activitats de transport del Ministeri de Foment en vigor.

5. Rebut de l'assegurança de responsabilitat civil vigent.

Queden exempts d'aquesta autorització els vehicles de recollida de residus, i els de serveis d'emergències.

Article 17.- Prohibicions en maniobres de canvi de sentit de marxa

Queda prohibit efectuar maniobres de canvi de sentit de marxa en els casos següents:

a. A les vies senyalitzades amb senyals verticals o marques viàries al paviment que indiquin direcció obligatòria o la prohibició de canvi de sentit o de direcció.

b. Als trams de via en què per realitzar la maniobra calgui travessar una línia longitudinal contínua.

c. Als llocs en què estigui prohibit l'avançament.

d. Als revolts i canvis de rasant.

e. Als ponts i túnels.

f. Als encreuaments i bifurcacions que no estiguin degudament condicionats per permetre la maniobra.

g. En qualsevol supòsit en què la maniobra obligui a fer marxa enrere, tret que es tracti d'un carrer sense sortida.

h. En qualsevol altre lloc on la maniobra impliqui el risc de constituir un obstacle per als altres usuaris.

 

Article 18.- Circulació marxa enrere

1.Queda prohibit circular marxa enrere, excepte en els casos en què no sigui possible marxar cap endavant ni canviar de direcció o sentit de marxa, i en les maniobres complementàries d'una altra que ho exigeixi, sempre amb el recorregut mínim indispensable, que en cap cas podrà ser superior a quinze metres.

2. En tot cas, la maniobra de marxa enrere no es realitzarà sense haver-se cerciorat prèviament que no constitueix perill o obstacle per a la circulació.

3. Es prohibeix en tot cas la marxa enrere en els supòsits següents:

- En els encreuaments.

- En vies amb més d'un carril en el mateix sentit, en els carrils situats a l'esquerra del sentit de la marxa.

Article 19.- Circulació als encreuaments

Quan la intensitat del trànsit així ho aconselli, els conductors hauran d'adoptar les prescripcions següents:

1. No penetraran als encreuaments, interseccions, passos per a vianants i especialment als carrils reservats per a la circulació de vehicles de transport col·lectiu, quan sigui previsible que quedarà immobilitzat, i ha d'obstruir o impedir la circulació transversal de vehicles o vianants.

2. Quan per la densitat de la circulació s'hagués detengut completament, es facilitarà la incorporació a la via per la qual circuli, davant d'ell, al primer dels vehicles que, procedent d'una altra via transversal, pretengui efectuar-la, quan sense aquesta facilitat resultés impossible la incorporació.

Article 20.- Carrils reservats

La separació dels carrils d'ús restringit dels d'ús general podrà realitzar-se mitjançant senyalització amb pintura en el paviment i senyalització vertical, senyals lluminosos o separadors físics, que resultin en tot cas visibles per als conductors.

Article 21.- Autorització de l'ordenament de l'estacionament i la circulació

1. Correspondrà exclusivament a l'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat, autoritzar l'ordenació de l'estacionament i la circulació en els vials d'ús públic, encara que fossin de propietat privada.

2. Consegüentment, queda prohibida, l'ordenació de l'estacionament efectuada per particulars, consistent en la reserva d'espai, i no es podrà tallar la circulació ni instal·lar senyal o indicació de cap mena sense l'autorització expressada.

Article 22.- Obligació del conductor que produeixi mal material

Serà obligació del conductor que produeixi mal material, comunicar, en tot cas, la seua identitat a altres persones implicades en l'accident, si li ho demanen; quan només s'hagin ocasionat danys materials i alguna part afectada no estigués present, prendre les mesures adequades per proporcionar-li, com més aviat millor, el seu nom i adreça, bé directament, bé, en defecte d'això, per mitjà dels agents de circulació.

Article 22.- Senyals d'emergència

Els vehicles prioritaris en servei urgent hauran d'adoptar les precaucions necessàries per no posar en perill els altres usuaris, advertint la seua presència mitjançant la utilització dels senyals lluminosos i acústics reglamentàriament establerts.

no obstant això, es prohibeix expressament circular amb vehicles prioritaris fent ús dels senyals d'emergència de forma no justificada, així com utilitzant els senyals acústics especials de manera innecessària quan fos suficient l'ús aïllat del senyal lluminós.

Article 23.- Transport de persones, animals o càrrega

En relació amb la càrrega i ocupació del vehicle queda expressament prohibit:

1. Transportar un nombre de persones superior a l'autoritzat o transportar persones de manera que es dificulti la visibilitat del conductor o la seua capacitat de maniobra, o de manera que vulneri el que es disposa en el Reglament general de circulació.

2. Circular transportant passatgers que no utilitzin el cinturó de seguretat, o dispositiu de retenció infantil o subjecció homologat i adaptat a la seua talla i pes, correctament cordat.

3. Ocupar amb més d'una persona els vehicles de mobilitat personal, cicles o ciclomotors quan hagin estat construïts per a un només. No obstant això, els cicles que, per construcció, no puguin ser ocupats per més d'una persona podran transportar, quan el conductor sigui major d'edat, un menor de fins a set anys en seient addicional que haurà de ser homologat.

4. Circular amb menors de set anys com a passatgers de ciclomotors o motocicletes, amb sidecar o sense, i entre set i dotze anys sense l'autorització expressa de pare, mare o tutor/a o en condicions diferents a les reglamentàries.

5. Disposar la càrrega dels vehicles de manera diferent a l'establerta reglamentàriament.

6. Transportar animals de manera que interfereixin en la capacitat de maniobra o l'atenció del conductor, o que vulneri el que es disposa reglamentàriament.

7. Circular arrossegant un remolc en condicions diferents a les reglamentàries.

Article 24.- Circulació de ciclomotors i motocicletes

Queda expressament prohibit als conductors de motocicletes i ciclomotors arrencar o circular amb el vehicle donant suport a una sola roda en la calçada.

 

Secció II.- Circulació de bicicletes

Article 25.- Normes generals

1. Com a norma general les bicicletes circularan obligatòriament per la calçada.

2. Quan hi hagi carrils reservats per a les bicicletes, que se senyalitzaran específicament com a carril bici, les bicicletes circularan per aquests, respectant la senyalització, l'ordenació del trànsit i les normes de prioritat de pas previstes per a la resta de vehicles.

3. Sempre que existeixi senyalització sobre aquest tema, les bicicletes també podran circular, excepte en moments d'aglomeració per als vianants que hauran de fer-ho a peu, i sempre respectant la prioritat dels vianants, per:

a. Parcs públics, a una velocitat màxima de 10 km/h.

b. Les voreres i altres zones per als vianants, quan tenguin una amplària de més de 5 metres i 3 metres d'espai lliure i a una velocitat màxima de 10 km/h.

4. Als efectes expressats en aquest article, s'entendrà que hi ha aglomeració quan no sigui possible conservar 1 metre de distància entre la bicicleta i els vianants que circulin, o circular en línia recta 5 metres de manera continuada i preferentment pel centre de la via.

5. Els ciclistes que circulin per la calçada, ho faran preferentment pels carrils més pròxims a les voreres, i podran ocupar la part central d'aquests, i gaudiran de les prioritats de pas que tenen els vehicles segons les vigents normes de trànsit.

6. Quan el carril reservat a les bicicletes estigui situat a la calçada, els vianants el podran creuar, però no el podran ocupar ni caminar-hi. Fora dels passos per als vianants convenientment senyalitzats, la preferència de pas és de les bicicletes.

7. Els vianants podran travessar la vorera bici, però no hi podran romandre ni caminar pel seu interior. Els ciclistes que circulin per les voreres bici, extremaran les precaucions per no col·lidir amb els vianants, i no podran superar la velocitat de 10 km/h.

8. Les bicicletes, quan circulin per espais autoritzats però estrets, ho faran en línia, evitant circular en paral·lel o en grup.

Queda prohibit circular amb bicicleta en paral·lel tant al costat d'una altra bicicleta com amb altres classes de vehicles, tret que se circuli en vies de dos o més carrils per a cada sentit.

Article 26.- Prioritat de pas de ciclistes

1. Els conductors de bicicletes tenen prioritat de pas respecte als vehicles de motor:

a. Quan circulin per un carril bici, pas per a ciclistes o voral degudament senyalitzats.

b. Quan el vehicle de motor giri a dreta o esquerra per entrar a una altra via, en els supòsits permesos, i hi hagi un ciclista en les seues proximitats.

c. Quan circulant en grup, el primer hagi iniciat ja l'encreuament o hagi entrat a una glorieta.

2. En els altres casos seran aplicables les normes generals sobre prioritat de pas entre vehicles.

 

​​​​​​​Article 27.- Interacció entre bicicletes i vehicles de motor

1. Els conductors de vehicles motoritzats que hagin d'avançar a un ciclista ho faran extremant les precaucions, canviant de carril de circulació, si escau, o deixant un espai lateral mínim d'1 metre entre la bicicleta i el vehicle. Els conductors de vehicles motoritzats, quan estiguin circulant darrere d'una bicicleta, mantendran una distància de seguretat prudencial i proporcional que mai podrà ser inferior a 3 metres.

2. Els vehicles de motor i ciclomotors no podran circular, estacionar ni detenir-se als carrils reservats per a bicicletes.

Article 28.- Altres normes en la circulació de bicicletes

1. Com a norma general es considerarà prohibit:

a. Circular amb el vehicle recolzat només en una roda.

b. Transportar una altra persona, excepte els menors de 7 anys transportats en cadiretes per un adult.

c. Deixar anar el manillar, excepte quan sigui necessari per fer un senyal de maniobra.

d. Agafar-se a altres vehicles per ser remolcats.

e. Circular en zig-zag entre vehicles o vianants.

f. Circular utilitzant auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so.

g. Carregar la bicicleta amb objectes que en dificultin la utilització o redueixin la visió.

2. Les bicicletes hauran de portar un timbre, i quan circulin de nit han de portar llums i elements reflectors (davant de color blanc i darrere de color vermell) degudament homologats que permetin la seua correcta visualització per part de vianants i conductors.

3. Les bicicletes podran portar remolc, homologat, per al transport d'animals o mercaderies, circulant de dia i sense disminució de la visibilitat, i a velocitat moderada, quan el conductor sigui major d'edat i sota la seua responsabilitat.

4. Les bicicletes podran transportar, quan el conductor sigui major d'edat i sota la seua responsabilitat, menors de fins a set anys en seients addicionals o remolcs, acoblats a les bicicletes, degudament certificats i homologats, amb les limitacions de pes que aquests dispositius estipulin. Els menors hauran de portar casc homologat obligatòriament.

5. Els grups de turistes que es desplacin amb bicicleta per les zones urbanes no poden excedir de 15 persones. Si el grup és més gran haurà de fraccionar-se en grups d'aquesta grandària com a màxim i circular a una distància mínima de 50 m entre ells. Els grups formats per més de 6 persones sempre hauran d'anar acompanyats per un/a guia amb coneixement de la xarxa viària municipal i de l'Ordenança municipal de trànsit, circulació i seguretat viària de Santa Eulària des Riu.

Article 29.- Estacionament de bicicletes

1. Les bicicletes s'han d'estacionar preferentment en els llocs habilitats, deixant en tots els casos un espai lliure per als vianants de tres metres.

2. Està específicament prohibit estacionar les bicicletes:

a. Als arbres i el mobiliari urbà, com, per exemple: fanals, semàfors, bancs, papereres o similars.

b. Davant zones on hi hagi reserva de càrrega i descàrrega a la calçada en horari dedicat a l'activitat.

c. En zones d'estacionament per a persones amb discapacitat.

d. En zones d'estacionament expressament reservats a serveis d'urgència i seguretat, centres o instal·lacions públiques.

e. Davant les sortides d'emergència de locals destinats a establiments de pública concurrència, durant les hores d'activitat.

f. En parades de transport públic.

g. En passos per a vianants.

h. Als espais habilitats per a l'estacionament de les bicicletes públiques de préstec.

i. Als elements adossats a les façanes.

3. En el supòsit que no hi hagin aparcaments lliures en un radi de 50 metres:

a) Es permetrà l'estacionament durant un termini mínim que no podrà superar la mitja hora al costat d'elements de mobiliari urbà en voreres de més d'1,80 metres i passejos i que amb això no es causi cap mal a l'element, no se'n vegi alterada la funció, ni s'entorpeixi la circulació per als vianants ni rodada. En cap cas podran ser amarrades i/o estacionades als arbres ni als fanals d'enllumenat públic.

b) En cap cas podran estacionar bicicletes en voreres amb una amplària total inferior a 1,80 metres ni sobre el paviment podotàctil per garantir una circulació accessible per als vianants.

 

​​​​​​​Article 30.- Abandonament de bicicletes

Quant a l'abandonament i la retirada de vehicles s'aplicarà a les bicicletes, especialment quan causin deterioració del patrimoni públic per trobar-se lligades a llocs on està específicament prohibit fer-ho. Es considera una bicicleta abandonada, aquella que presenti deterioració que n'impedeixi l'ús.

Article 31.- Menors de 12 anys

1.- Els menors de 12 anys, sota la responsabilitat de la persona que n'ostenti la guarda, podran circular per les voreres amb bicicletes adequant la seua velocitat a la dels vianants.

2.- Als adults que ostenten la guarda dels menors de 12 anys que circulin amb bicicleta, se'ls recomana que fomentin l'ús del casc per a aquests.

 

Secció III. De la circulació dels vehicles de mobilitat personal (VMP)

Article 32.- Vehicles de mobilitat personal

1. S'han de respectar en tot moment les normes generals de circulació establertes en aquesta ordenança, així com la resta de la normativa i legislació vigent en matèria de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària.

La persona conductora ha d'estar en tot moment en condicions de controlar el seu vehicle. En aproximar-se a altres persones usuàries de la via, ha d'adoptar les precaucions necessàries per no reduir la seguretat viària i respectar la preferència de pas dels vianants on n'hi hagués.

Resta dir que les persones amb mobilitat reduïda que es desplacin en cadira de rodes, amb independència del tipus de cadira, són vianants, amb caràcter general.

2. Queda prohibit circular utilitzant cascos o auriculars connectats a aparells reproductors de so, i l'ús durant la conducció de dispositius de telefonia mòbil, així com qualsevol altre mitjà o sistema de comunicació que impliqui ús manual.

3. Queda prohibit circular amb un VMP sense portar el casc de protecció o portar-lo mal cordat.

4. Queda prohibit transportar passatger en un VMP construït per a una sola persona.

5. Queda prohibida la circulació amb un VMP conduït per un menor de 15 anys per la via pública.

6. Queda prohibida la circulació en doble fila per als VMP, així com per voreres, zones per als vianants, i travessies.

7. Queda prohibida la circulació amb VMP sense portar l'enllumenat en els casos previstos en aquesta ordenança o dispositius o peces obligatòries.

8. Quan els VMP circulin pel carril bici, ciclocarrer, ciclocarril, zones 30, circularan pel centre del carril dins de les marques viàries senyalitzades a aquest efecte en les mateixes condicions que les bicicletes i quan circulin per altres vies urbanes on estiguin autoritzats,  ho han de fer en les mateixes condicions que les bicicletes, han d'advertir amb antelació suficient els girs o qualsevol maniobra que vulguin realitzar i respectar les indicacions dels semàfors, tant els generals, com els exclusius per a bicicletes.

9. Quan es pretengui realitzar un avançament, la persona que condueix un VMP ha d'advertir-ho amb antelació suficient, comprovar que hi ha espai lliure suficient i que no es posa en perill ni s'entorpeix altres persones que circulen en sentit contrari.

10. Disposaran de fre i el timbre i el casc són obligatoris.

Per zona urbana o dins de poblat, és obligatori que s'utilitzi una peça de roba, armilla o bandes reflectores. És obligatori l'ús d'enllumenat entre la posta i la sortida del sol, així com en condicions de visibilitat reduïda, així com l'ús de reflectors degudament homologats.

Serà recomanable disposar d'una assegurança de responsabilitat civil amb cobertura en cas d'accident per a danys a terceres persones, personals o materials.

11. Els grups de turistes que es desplacin amb bicicleta o en VMP per les zones urbanes no poden excedir de 15 persones. Si el grup és més gran, haurà de fraccionar-se en grups d'aquesta grandària com a màxim i circular a una distància mínima de 50 m entre si. Els grups formats per més de 6 persones sempre hauran d'anar acompanyats per un/a guia amb coneixement de la xarxa viària municipal i de l'Ordenança municipal de trànsit, circulació i seguretat viària de Santa Eulària des Riu.

12. En cap cas es permetrà que siguin arrossegats per altres vehicles.

13. En tot el no regulat en aquesta ordenança, serà aplicable per als VMP el que es disposa per a les bicicletes en la normativa i legislació vigent en matèria de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, fonamentalment tot el relacionat amb normes de circulació, posició de la via i prioritats de pas respecte a altres persones o vehicles usuaris de les vies públiques.

14. L'Ajuntament de Santa Eulària des Riu podrà prohibir la circulació dels VMP i dels aparells de tracció humana sense motor, no considerats vehicles (com a patins, monopatins, patinets i aparells similars), en qualsevol altre espai públic que, per raons d'interès púbic, així es determini per resolució municipal.

 

Secció IV.- Altres tipus de vehicles i enginys tècnics

Article 33.- Vehicles elèctrics i punts de recàrrega

1. L'Ajuntament podrà atorgar autoritzacions per instal·lar punts de recàrrega dels vehicles elèctrics, aprovant prèviament la reglamentació que el reguli.

2. L'ordenança fiscal competent podrà establir la supressió o disminució de l'import de la taxa de l'estacionament regulat i amb horari limitat, per un període màxim d'estacionament per als vehicles elèctrics.

3. L'Ajuntament podrà atorgar places reservades a l'estacionament dels vehicles elèctrics dins de la zona d'estacionament regulat i amb horari limitat del municipi.

 

Secció V.- Circulació de vehicles de tracció animal

Article 34.- Circulació de vehicles de tracció animal

1. Els vehicles de tracció animal, qualsevol que sigui l'ús a què es destinin, només podran circular per les vies públiques quan vagin proveïts de rodes pneumàtiques o d'elasticitat similar.

2. Per motius sanitaris, els excrements dels animals no podran quedar dipositats a la via pública.

 

Secció VII.- Disposicions comunes

Article 35.- Begudes alcohòliques, substancies estupefaents, psicotròpiques o anàlogues

1. Es prohibeix expressament conduir vehicles, vehicles de motor, ciclomotors, bicicletes, bicicletes amb pedaleig assistit i VMP, amb taxes superiors a les que reglamentàriament estiguin establertes de begudes alcohòliques, estupefaents, psicotròpics, estimulants i altres substàncies anàlogues.

2. Tots els conductors de vehicles, vehicles de motor, ciclomotors, bicicletes, bicicletes amb pedaleig assistit i VMP estan obligats a sotmetre's a les proves que s'estableixin per a la determinació de la possible intoxicació per alcohol o alguna de les substàncies a què es refereix l'article anterior. Igualment queden obligats els altres usuaris de la via quan es trobin implicats en algun accident de circulació.

3. Els Agents de la policia local podran sotmetre els conductors de vehicles, vehicles de motor, ciclomotors, bicicletes, bicicletes amb pedaleig assistit i VMP i altres usuaris de la via a les proves de detecció referides en els casos següents:

a) quan el conductor o usuari de la via es vegi implicat en algun accident de circulació com a possible responsable;

b) els qui condueixin qualsevol vehicle amb símptomes evidents o fets que permetin raonablement presumir que ho fan sota la influència de begudes alcohòliques o substàncies citades en l'article anterior;

c) els conductors que siguin denunciats per la comissió d'alguna infracció a les normes establertes en la present Ordenança o en el Reglament general de circulació;

d) els conductors, quan siguin requerits per l'autoritat o els seus agents, dins dels programes de control preventius establerts per aquesta autoritat.

Article 36.- Accidents de circulació

1. Els usuaris de les vies que es vegin implicats en un accident, el presenciïn o en tenguin coneixement, estan obligats a auxiliar o sol·licitar auxili per atendre les víctimes si n'hi hagués, prestar la seua col·laboració per evitar mals majors o danys, restablir en la mesura que sigui possible la seguretat de la circulació i col·laborar en l'esclariment dels fets.

2. Tot conductor implicat en un accident adoptarà les prescripcions següents:

a) detenir el seu vehicle tan aviat com sigui possible, sense crear perill per a la circulació o les persones;

b) avisar els agents de l'autoritat si aparentment hi hagués persones ferides o mortes;

c) tractar de mantenir o restablir en la mesura que sigui possible la seguretat en la circulació fins que arribin els agents de l'autoritat;

d) prestar als ferits l'auxili que resulti més adequat, segons les circumstàncies, i especialment recaptar auxili sanitari dels serveis que poguessin existir a aquest efecte;

e) en el cas que resultàs morta o ferida alguna persona, sempre que això no suposi un perill per a la circulació i les persones, haurà d'evitar la modificació de l'estat de les coses i la desaparició de petjades que poguessin resultar d'utilitat per a la determinació de les responsabilitats;

f) no abandonar el lloc de l'accident fins que no arribin els agents de l'autoritat, tret que les ferides produïdes siguin lleus, no requereixin assistència i cap de les persones implicades ho sol·licitin;

g) facilitar les dades necessàries sobre la seua identitat, la del seu vehicle i la de l'entitat asseguradora i número de pòlissa de l'assegurança obligatòria del seu vehicle, si així ho requerissin altres persones implicades en l'accident;

h) senyalitzar, de manera visible per a la resta d'usuaris de la via, la situació d'accident o avaria.

3. Tot usuari de la via que adverteixi que s'ha produït un accident sense estar-hi implicat haurà de complir les prescripcions anteriors, tret que manifestament no sigui necessària la seua col·laboració o haguessin arribat al lloc del fet els serveis d'emergència o l'autoritat o els seus agents.

Article 37. Danys en accident de circulació

1. Tot conductor que produeixi danys en els senyals reguladors de la circulació o en qualsevol altre element de la via pública, estarà obligat a posar-ho en coneixement de l'autoritat municipal com més aviat millor.

2. El conductor que causi algun mal a qualsevol vehicle estacionat sense conductor estarà obligat a procurar la seua localització i advertir al conductor del mal causat, facilitant la seua identitat.

3. Quan aquesta localització no resulti possible, haurà de comunicar-ho a l'agent de l'autoritat més pròxim o, en defecte d'això, a persona que pugui advertir al propietari del vehicle danyat.

 

CAPÍTOL VII.- VELOCITATS

Article 38.- Velocitat. Límits de velocitat en vies urbanes.

1. 20 km/h en vies que disposin de plataforma única i zones residencials.

2. 30 km/h en vies d'un únic carril per sentit de circulació.

3. 10 km/h en les vies d'ús per als vianants o zones per als vianants per als vehicles autoritzats per a la seua circulació.

4. 50 km/h en vies de dos carrils o més per sentit de circulació.

5. 40 km/h en vies de dos o més carrils per a cada sentit per als vehicles que transportin mercaderies perilloses.

Les velocitats genèriques establertes podran ser rebaixades, prèvia senyalització específica, per l'autoritat municipal.

Excepcionalment, l'autoritat municipal podrà augmentar la velocitat en vies d'un únic carril per sentit fins a una velocitat màxima de 50 km/h prèvia senyalització específica.

2. Prevaldrà sobre la genèrica, la velocitat màxima específica que indiquin els senyals corresponents situats a la via.

Quan es tracti de vehicles amb velocitat limitada, no podran superar la velocitat que tenguin assignada, encara que la genèrica o específica sigui superior.

Article 39.- De la velocitat específica

L'Ajuntament de Santa Eulària des Riu podrà establir àrees de coexistència en les quals els límits de velocitat establerts en l'article anterior podran ser rebaixats prèvia la senyalització corresponent.

Article 40.- Separació de seguretat, reducció de velocitat i competicions en la via pública.

1. No es pot reduir bruscament la velocitat a la qual circuli el vehicle, excepte en els supòsits d'imminent perill.

2. Tot conductor d'un vehicle que circuli darrere d'un altre haurà de deixar entre tots dos un espai lliure que li permeti detenir-se, en cas de frenada brusca, sense col·lidir-hi, tenint en compte especialment la velocitat i les condicions d'adherència i frenat. No obstant això, es permetrà als conductors de bicicletes circular en grup, extremant l'atenció a fi d'evitar abastos entre ells.

3. A més del que es disposa en l'apartat anterior, la separació que ha de guardar tot conductor de vehicle que circuli darrere d'un altre sense assenyalar el seu propòsit d'avançament, haurà de ser tal que permeti al que al seu torn li segueixi avançar-lo amb seguretat, excepte si es tracta de ciclistes que circulen en grup.

4. Es prohibeix entaular competicions de velocitat a les vies públiques o d'ús públic, tret que, amb caràcter excepcional, s'haguessin delimitat a tal fi per l'autoritat competent.

 

TÍTOL II.- CONTAMINACIÓ ACÚSTICA I REFORMES NO AUTORITZADES

Article 41.- Remors

1. Els vehicles de tracció mecànica hauran de tenir en bones condicions de funcionament el motor, la transmissió, la carrosseria i altres òrgans d'aquest, capaços de produir sorolls i, especialment, el dispositiu silenciador dels gasos de fuita, amb la finalitat que el nivell de pressió sonora emès pels referits vehicles no excedeixi els límits legalment o reglamentàriament establerts.

2. En els vehicles la documentació de característiques dels quals tècniques figuri el límit d'emissió sonora, s'aplicarà aquest últim. En cas contrari, el que figuri en la fitxa d'homologació de tipus. En tots dos casos el límit màxim admissible serà aquell que no excedeixi dels límits sonors establerts.

3. Els conductors de vehicles de la policia governativa o municipal, servei d'extinció d'incendis i salvament i altres vehicles destinats als serveis d'urgència s'abstendran de fer ús dels dispositius acústics en tot el terme municipal durant les vint-i-quatre hores del dia. Només serà justificable la utilització d'avisadors acústics en casos d'urgència o emergència, així com en casos excepcionals de perill immediat d'accident que no pugui evitar-se per altres sistemes.

4. La competència sobre la vigilància respecte al compliment del que s'estableix en el present títol correspon a la policia local mitjançant la intercepció dels vehicles sorollosos, i estaran obligats els seus conductors a permetre l'ús de dispositius mesuradors i a la realització de quantes operacions siguin necessàries per al compliment d'aquella finalitat. A aquest efecte, els agents podran disposar el trasllat del vehicle a l'estació d'inspecció tècnica de vehicles per a les revisions pertinents.

Article 42.- Queda prohibit:

1. Circular amb l'anomenada fuita lliure, sense el preceptiu silenciador.

2. La circulació de vehicles amb un silenciador ineficaç, inadequat, incomplet, deteriorat, amb un tub ressonador o amb fuita lliure.

3. Emetre pertorbacions electromagnètiques, sorolls, gasos o altres contaminants per sobre dels nivells permesos per la legislació vigent.

4. L'ús de botzines o qualsevol altre senyal acústic al nucli urbà, excepte en situacions d'emergència o que es tracti de serveis públics o privats autoritzats d'urgències.

5. Fer sorolls innecessaris a causa d'un mal ús o conducció violenta del vehicle, encara que estiguin dins dels límits màxims admissibles.

6. La circulació de vehicles de motor quan per excés de càrrega produeixin sorolls superiors als legalment o reglamentàriament establerts.

Article 43.- Nivells sonors

Els nivells transmesos, mesurats i calculats en dB(A) es classificaran en funció dels valors sobrepassats respecte dels valors màxims i segons els criteris fixats legalment o reglamentàriament.

Article 44.- Mesuraments

1. Quan per part dels agents de la policia local es percebi que un vehicle supera de manera ostensible els límits sonors permesos, es procedirà a realitzar mesurament de l'emissió, així com a comprovar l'adequació dels elements i components del vehicle a la legislació vigent.

Tots els conductors de vehicles estaran obligats a col·laborar en la realització de les proves reglamentàries de detecció que permetin comprovar les possibles deficiències indicades.

2. En cas que del mesurament resulti que se superen els límits permesos es procedirà a la immobilització del vehicle.

3. En tot cas, la immobilització podrà realitzar-se sense el mesurament previ dels nivells d'emissió si el vehicle circula sense dispositiu silenciador (fuita lliure) o compta amb tub d'escapament de gasos modificat o no homologat per al tipus de vehicle en el qual està instal·lat que produeixi efectes similars.

Article 45.- Immobilització de vehicles

1. La immobilització, per garantir la seguretat i indisponibilitat del vehicle, es portarà a efecte al dipòsit municipal.

2. El vehicle podrà ser retirat del citat dipòsit mitjançant un sistema de càrrega o transport que permeti arribar a un taller de reparació sense posar el vehicle en marxa a la via pública, únicament als efectes de procedir a l'adequació dels seus components a la legislació vigent.

3. Es lliurarà un volant d'autorització de circulació per al seu trasllat des del taller que determini el titular a les dependències municipals, i quedarà la documentació original sota la custòdia de la policia local, que la tornarà al propietari del vehicle una vegada s'hagi confirmat que l'emissió sonora no supera els límits legal o reglamentàriament establerts.

4. La persona interessada haurà d'abonar les despeses d'immobilització i/o retirada i dipòsit del vehicle abans de ser retirat de les dependències municipals.

5. Si transcorren dos mesos des que el vehicle va ser dipositat sense que s'hagi procedit a la seua retirada o, si escau, s'hagin formulat al·legacions, s'iniciaran els tràmits legals establerts per als vehicles abandonats.

6. En el cas que l'emissió sonora superi els límits permesos legalment o reglamentàriament, es formularà denúncia per part dels agents de la policia local.

7. En els casos en què no es pugui acreditar la identitat del conductor i/o se circuli sense la documentació preceptiva del vehicle regirà el que es disposa en els articles 104 i 105 del Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, i les seues actualitzacions.

8. La intervenció dels agents municipals en el control i la retirada, si escau, del vehicle quedarà degudament documentada en l'acta o el butlletí que a aquest efecte haurà de formalitzar-se en el moment de l'actuació i del qual es donarà còpia al conductor, i es faran constar les observacions que s'estimin oportunes.

Article 46.- Reformes no autoritzades

1. No podran circular els vehicles que hagin estat objecte d'una reforma d'importància no autoritzada.

2. En aquest cas, els agents podran disposar el trasllat del vehicle a l'efecte de comprovar la possible reforma efectuada en aquest i pel temps imprescindible per verificar tècnicament aquesta reforma, i correran les despeses d'aquesta inspecció per compte del denunciat si s'acredita la infracció.

3. En els supòsits de reconeixement per l'infractor d'haver efectuat reformes d'importància en el vehicle i desitjant aquest corregir la infracció, es procedirà de la forma següent:

1r) Se sol·licitarà per part de l'infractor autorització de la policia local per mobilitzar el vehicle únicament als efectes del seu trasllat a un taller autoritzat per a la seu reparació i posterior trasllat a l'estació d'inspecció tècnica de vehicles. Per a això haurà d'adjuntar-se la documentació següent:

-Justificant del taller autoritzat en el qual es compromet a adequar el vehicle i les seues peces a la legislació vigent;

-Justificant d'haver efectuat sol·licitud per a revisió per la ITV en el qual s'expressi dia i hora.

2n) Sotmès el vehicle a revisió de la ITV, l'infractor, a continuació, haurà de donar trasllat a la policia local de la còpia favorable d'aquesta inspecció tècnica. En cas de no ser aquesta favorable, es procedirà a la immobilització i/o retirada del vehicle per part dels agents.

3r) Prèviament al lliurament del vehicle l'infractor haurà d'abonar les despeses produïdes per la immobilització i/o retirada i dipòsit.

4t) El trasllat del vehicle immobilitzat des de les dependències municipals fins al taller es realitzarà amb grua o un altre vehicle que permeti el seu trasllat sense circular.

 

TÍTOL III- DE LA CIRCULACIÓ DE VIANANTS

Article 47.- Circulació de vianants

1. Els vianants transitaran per les voreres, passos per a vianants i andanes a ells destinats, gaudint sempre de preferència les persones amb mobilitat reduïda que es desplacin en cadira de rodes.

2. Els vianants circularan preferentment per la vorera de la dreta segons el seu sentit de la marxa.

3. Quan hi hagi una sola vorera, o en el supòsit d'haver-ni dos quan l'ample d'una d'elles ho permeti, podran circular indistintament per qualsevol d'elles, donant preferència als vianants que circulin per la seua dreta.

4. Excepcionalment podran circular per la calçada, sempre que adoptin les degudes precaucions i no produeixin perill o pertorbació greu a la circulació, en els supòsits següents:

a) quan portin objectes voluminosos que poguessin constituir, si circulàs per la vorera, una nosa per a la resta de vianants:

b) quan arrosseguin un vehicle de reduïdes dimensions que no sigui de motor;

c) els grups de vianants que formin un festeig i vagin dirigits per una persona;

d) les persones amb mobilitat reduïda que es desplacin en cadires de rodes;

e) quan no hi hagi zones per a la circulació de vianants, i hauran de transitar pel lloc més allunyat del centre de la calçada.

5. Els vianants no hauran de detenir-se a les voreres formant grups quan això obligui altres usuaris a circular per la calçada.

6. Quan els vianants portin objectes que suposin perill o puguin produir brutícia, adoptaran les màximes precaucions possibles per evitar molèsties.

7. Els vianants que requereixin creuar la calçada ho efectuaran amb la màxima diligència, sense detenir-se ni entorpir els altres usuaris, ni pertorbar la circulació i observant en tot cas les prescripcions següents:

- En els passos regulats per semàfors, hauran d'obeir les indicacions dels llums, no accedint al pas fins que el senyal dirigit a ells l'autoritzi.

- En els passos per a vianants regulats per agents de la policia local hauran d'obeir en tot cas les instruccions que sobre el particular efectuïn aquests.

- En els restants passos per a vianants, no hauran d'accedir a la calçada fins que no s'hagin cerciorat, a la vista de la distància i velocitat a la qual circulin els vehicles més pròxims, que no existeix perill per travessar.

Article 48.- Prohibicions per als vianants

Es prohibeix als vianants:

1. Travessar la calçada per llocs diferents als autoritzats.

2. Córrer, saltar o circular de manera que molesti els altres usuaris.

3. Esperar els autobusos i altres vehicles de servei públic fora dels refugis o voreres o envair la calçada per sol·licitar la seua parada.

4. Pujar o descendir dels vehicles en marxa.

 

TÍTOL IV.- DE LA CÀRREGA I DESCÀRREGA DE MERCADERIES

Article 49.- Normes generals

1. Zona de càrrega i descàrrega és aquell espai sobre la via pública que es troba identificat o delimitat i senyalitzat com a tal, on es permetrà l'estacionament de vehicles, pel temps estrictament necessari per realitzar les operacions de càrrega i descàrrega. En les operacions de càrrega i descàrrega, en tot moment hi haurà personal fàcilment localitzable prop del vehicle i pendent davant possibles requeriments dels agents de circulació.

La senyalització de les reserves es realitzarà amb el senyal S-17 amb l'anagrama d'un camió i el cartell amb la temporalitat, horari i ús, i l'espai de la calçada amb les marques viàries en zig-zag.

2. Per operació de càrrega i descàrrega a la via pública s'entendrà l'acció de traslladar mercaderies des d'un immoble o local comercial a un vehicle estacionat o viceversa, i entre vehicles sempre que aquests es considerin autoritzats per a aquesta operació.

3. Es realitzarà en vehicles degudament habilitats i autoritzats a tal fi, dins de les zones reservades a aquest efecte i durant l'horari permès, que es veurà reflectit en la senyalització corresponent.

4. Les labors de càrrega i descàrrega hauran d'efectuar-se fora de la via, preferentment a l'interior dels locals comercials i industrials, sempre que disposin de les condicions adequades. Excepcionalment, quan sigui inexcusable realitzar-les en aquesta, hauran d'executar-se sense ocasionar perills ni pertorbacions greus a la resta d'usuaris de la via i tenint en compte les normes següents:

a. Es respectaran els horaris i espais regulats, que han estat determinats per l'autoritat municipal, en la present ordenança o instrucció corresponent.

b. Les operacions de càrrega i descàrrega es duran a terme, en la mesura del possible, pel costat del vehicle més pròxim a la vora de la calçada o punt de descàrrega i per la seua part posterior, evitant obstaculitzar l'accés a finques i locals comercials.

c. S'utilitzaran els mitjans suficients per aconseguir la màxima celeritat, procurant evitar remors i molèsties innecessàries, especialment en els horaris nocturns.

d. Queda prohibit dipositar la mercaderia a la zona de trànsit.

e. Les operacions de càrrega i descàrrega de mercaderies molestes, nocives, insalubres o perilloses, així com les que comportin especialitats en el seu maneig, es regiran, a més, per les disposicions específiques que regulen la matèria.

f. En cas d'existir algun perill per als vianants o vehicles durant la realització de la càrrega o descàrrega, s'haurà de protegir i senyalitzar la zona, d'acord amb la normativa vigent.

g. La delimitació de la massa màxima autoritzada s'efectuarà en funció del tipus de via i entorn de què es tracti.

h. En la construcció d'edificacions de nova planta, obres de demolició, de reforma (total o parcial), excavació, etc., que requereixin de llicència urbanística, els sol·licitants de les llicències d'obres hauran d'acreditar que disposen d'un espai a l'interior de l'obra destinat a estacionament per a càrrega i descàrrega. Quan això no fos possible, les zones de reserva de via pública per obra es concediran a instància motivada del peticionari, que haurà d'acreditar, mitjançant l'oportú informe tècnic, la impossibilitat de reservar l'espai referit en l'apartat anterior. l'autoritat municipal, a la vista de la documentació aportada, determinarà sobre la procedència de la seua concessió o sobre els condicionants de la qual s'autoritzi. Les reserves d'estacionament que per a l'ús expressat o per a qualsevol altre ús poguessin concedir-se, reportaran el pagament de l'import que a aquest efecte estableixi l'ordenança fiscal corresponent.

Les reserves de càrrega i descàrrega per a obres se senyalitzaran igual que les anteriors amb el senyal S-17 amb l'anagrama del camió i el cartell amb l'ús i empresa autoritzada i línia en zig-zag en terra i en el seu cas al final de la reserva un senyal R-308.

i. Aquells vehicles que per raons especials no s'ajustin al que s'estableix per a la càrrega i descàrrega, hauran de proveir-se del corresponent permís municipal condicionat.

j. No podran romandre estacionats a les zones per a càrrega i descarrega vehicles que no es trobin realitzant aquesta activitat, dins de l'horari establert, tret que estiguin degudament autoritzats. Fora de l'horari de càrrega i descàrrega, amb caràcter general, es permet l'estacionament de turismes, excepte a les zones de prioritat per al vianant.

k. Les operacions de càrrega i descàrrega hauran de realitzar-se amb les degudes precaucions per evitar remors innecessàries i amb l'obligació de deixar neta la via pública.

5. Els vehicles amb rampes elevadores hauran de comptar amb elements de goma o protecció que impedeixi que la xapa toqui directament la calçada.

Article 50.- Horaris i àrees

1. L'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat serà l'encarregat d'habilitar, senyalitzar i establir els espais permesos per efectuar les labors de càrrega i descàrrega, amb la restricció d'horaris i a vehicles determinats.

L'Ajuntament crearà zones de càrrega i descàrrega pròximes als establiments comercials i en els horaris previstos a aquest efecte i seran d'ús públic per a les labors de càrrega i descàrrega i sense estar subjectes a cap taxa.

L'organisme municipal competent en l'àmbit de mobilitat establirà els horaris genèrics de les zones del municipi habilitades per a càrrega i descàrrega. Així mateix, determinarà els horaris específics en aquelles altres zones que ho necessitin, derivats de la problemàtica de la via o de la demanda comercial.

Com a norma general l'horari de les operacions de càrrega i descàrrega serà de dilluns a divendres 8 a 14 hores i de 16 a 21 hores i dissabtes de 8 a 14 hores, i podrà ser reduïda o ampliada en determinades zones d'acord amb les necessitats comercials. El temps màxim de l'operació serà de 30 minuts i serà obligatori l'ús de rellotge, que podrà ser ampliat en funció del nombre de comerços a proveir des del mateix lloc; en cap manera es permet l'estacionament del vehicle sense realitzar labors de càrrega i descàrrega.

Per a les operacions de càrrega i descàrrega a les reserves privatives l'horari serà com a màxim de 8.00 a 20.00 hores i se senyalitzaran amb el senyal S-17 amb l'anagrama del camió i el cartell amb l'ús i nom de l'empresa.

Es prohibeix realitzar operacions de càrrega i descàrrega des de les 22.00 hores fins a les 8.00 hores, excepte excepcions prèvia autorització de l'autoritat competent.

2. La ubicació de les àrees es durà a terme d'acord amb les necessitats dels comercials i usuaris.

Article 51.- Limitacions respecte a l'estacionament de vehicles de càrrega i descàrrega

Fora dels horaris establerts, queda prohibida la càrrega i descàrrega dels vehicles que excedeixin dels 7.500 kg de MMA, excepte autorització especial.

 

TÍTOL V.- DE LES PARADES I ESTACIONAMENTS

CAPÍTOL I.- Normes generals

Article 52.- La parada

1. Es considera parada tota immobilització d'un vehicle la durada de la qual no excedeixi de dos minuts, sense que el conductor pugui abandonar-lo.

2. No es considera parada la detenció accidental motivada per necessitats de la circulació ni l'ordenada pels agents de circulació o per circumstàncies d'urgència que siguin imprevisibles o inajornables.

Article 53.- Estacionament

Es considera estacionament tota immobilització d'un vehicle, que no sigui parada, sempre que aquesta mateixa no sigui motivada per imperatius de la circulació o hagi estat ordenada pels agents de circulació.

Article 54.- La parada i l'estacionament, normes generals

1. La parada i l'estacionament d'un vehicle en via urbana haurà d'efectuar-se situant el vehicle al més a prop possible de la vora dreta de la calçada, excepte en vies de sentit únic en què podrà efectuar-se també en el costat esquerre, sempre que l'amplària del carrer permeti el trànsit de vehicles per aquesta. En tot cas, es prohibeix ocupar més espai del necessari i deixar més de 25 cm entre la vora de la vorera i la superfície exterior de les rodes del vehicle.

2. La parada i l'estacionament d'un vehicle en travessia haurà d'efectuar-se sempre fora de la calçada, en el costat dret d'aquesta i deixant lliure la part transitable del voral.

3. Tant la parada com l'estacionament hauran d'efectuar-se de tal manera que el vehicle no obstaculitzi la circulació ni constitueixi un risc per a la resta d'usuaris de la via, cuidant especialment la seua col·locació i evitant que pugui posar-se en moviment en absència del seu conductor.

4. La parada i l'estacionament es realitzaran situant el vehicle paral·lelament a la vora de la calçada (estacionament en cordó). Per excepció es permetrà l'estacionament en bateria quan les característiques de la via o altres circumstàncies així ho aconsellin i es trobi així senyalitzat per les marques viàries d'estacionament.

5. La parada i l'estacionament d'un vehicle es realitzaran de manera que permeti la millor utilització de l'espai disponible restant, i queda prohibit ocupar dos o més places d'estacionament al mateix temps.

Article 55.- Parades de vehicles de servei públic de transport de passatgers

1. Els vehicles autotaxis hauran de romandre a les parades específicament habilitades a tal fi, de conformitat amb el que es disposa en l'Ordenança municipal reguladora del servei d'autotaxi.

2. En cas de recollida de viatgers fora de les parades oficials, actuaran de conformitat amb el que es disposa amb caràcter general en les presents normes.

Els autobusos de línies urbanes i interurbanes únicament podran detenir-se per agafar o deixar viatgers a les parades expressament determinades i senyalitzades a tal fi.

3. En aquelles rutes de transport escolar en què, de conformitat amb el que es disposa en l'ordenança específica que ho reguli, estiguin senyalitzades parades, es prohibeix expressament la recollida d'alumnes fora d'aquestes.

Article 56.- Prohibició d'efectuar parades

Es prohibeixen les parades en els supòsits i llocs següents:

1. En tots aquells llocs en què així ho prohibeixi la senyalització existent.

2. Quan s'impedeixi la incorporació a la circulació a un altre vehicle degudament parat o estacionat.

3. Quan s'obstaculitzin els accessos a edificis, locals o recintes destinats a espectacles o actes públics, en les hores de celebració d'aquests, i les sortides d'urgència degudament senyalitzades.

4. Als passos per a vianants i/o de ciclistes senyalitzats.

5. Sobre o al costat dels refugis, illetes, mitjanes de protecció i altres elements canalitzadors del trànsit.

6. Quan s'impedeixi a altres vehicles un gir autoritzat.

7. En interseccions o en les seues proximitats si es dificulta el gir a altres vehicles o si es genera perill per falta de visibilitat.

8. Als llocs on la detenció impedeixi la visió de senyals de trànsit als usuaris de la via a qui vagin dirigides.

9. Als ponts, passos a nivell, túnels i sota els passos elevats excepte senyalització en contra.

10. Als carrils reservats a l'ús exclusiu del transport públic urbà o als reservats per a bicicletes o altres classes de vehicles.

11. A les zones destinades per a estacionament i parada d'ús exclusiu per al transport públic urbà, interurbà o taxi, degudament senyalitzades i delimitades.

12. Als revolts o canvis de rasant quan la visibilitat sigui suficient perquè els altres vehicles puguin passar sense perill al detingut.

13. Sobre les voreres, refugis, passejos o a les zones destinades a l'ús exclusiu de vianants.

14. En doble fila, excepte el que es preveu en aquesta ordenança.

15. Quan s'obstaculitzi la utilització normal del pas de sortida o accés a un immoble de persones o animals, o de vehicles en un gual senyalitzat correctament.

16. Enmig de la calçada, tret que estigui expressament autoritzat.

17. A la mateixa altura que un altre vehicle parat en la vorera contrària.

18. A les zones senyalitzades per a ús exclusiu per a vehicles que transportin persones amb mobilitat reduïda.

19. Quan la distància entre el vehicle i el costat oposat de la calçada, o una marca longitudinal sobre aquesta que indiqui prohibició de creuar-la sigui inferior a tres metres o, en qualsevol cas, quan no permeti el pas a altres vehicles.

20. Qualsevol altra parada que origini un perill o obstaculitzi greument la circulació de vehicles o de vianants.

Article 57.- Prohibició d'estacionar

Es prohibeix l'estacionament als llocs i casos en què estigui prohibida la parada i a més en els casos i llocs següents:

1. En tots aquells llocs en els quals ho prohibeixi la senyalització existent tant si és vertical com horitzontal (marques viàries).

2. En un mateix lloc de la via pública durant més de quinze dies consecutius, a l'efecte dels quals només es computaran els dies hàbils. En tot cas, el propietari del vehicle tendrà l'obligació de cerciorar-se, per si mateix o per qualsevol altra persona o mig, que el seu vehicle no es troba indegudament estacionat a conseqüència de qualsevol canvi de senyalització o ordenació del trànsit; per fer-ho, disposarà d'un màxim de quaranta-vuit hores consecutives, a l'efecte de les quals només es computaran els dies hàbils.

3. En doble fila, en qualsevol supòsit.

4. Als llocs reservats per a càrrega i descàrrega en els dies i hores en què estigui en vigor la reserva.

5. A les zones reservades per a estacionament de vehicles de servei públic, Organismes oficials, ambaixades, vehicles de persones amb mobilitat reduïda i altres per a determinats usuaris.

6. On no es deixi un espai lliure mínim de tres metres per a la circulació o quan no existeixi la mínima distància de tres metres entre el vehicle estacionat i una marca longitudinal contínua que indiqui la prohibició de travessar-la.

7. Davant de les dependències dels cossos i forces de seguretat, i sortides de vehicles d'emergència.

8. Davant dels guals correctament senyalitzats.

9. Quan s'efectuï en mitjanes, separadors, illetes o altres elements de canalització del trànsit.

10. Als llocs habilitats com d'estacionament amb limitació horària sense l'exhibició en lloc visible del vehicle del distintiu o acreditació del pagament de la taxa o preu públic corresponent, conforme a l'ordenança fiscal que ho reguli; o quan, col·locat el distintiu o acreditació, se superi el temps màxim d'estacionament autoritzat pel títol exhibit o existeixi una manipulació o falsificació del títol habilitant i/o utilització d'aquest de manera fraudulenta.

11. En bateria o de manera obliqua, sense senyalització que habilitin tal possibilitat.

12. En línia, quan l'estacionament hagi d'efectuar-se en bateria conforme a la senyalització existent.

13. A la vorera o zona per als vianants, a les vies de zona residencial fora dels espais habilitats a aquest efecte i condicions, a les vies de plataforma única fora dels llocs habilitats si n'hi hagués.

14. Als llocs que vagin a ser ocupats temporalment per a altres usos o activitats, i en aquest cas s'haurà de senyalitzar adequadament almenys amb quaranta-vuit hores d'antelació.

15. Els remolcs o semiremolcs separats del vehicle tractor que els arrossega.

16. Aquells altres que no estiguin expressament recollits, quan constitueixin un obstacle greu per a la circulació de vehicles o vianants.

17. Quan s'impedeixi el gir autoritzat pel senyal corresponent.

18. Quan s'efectuï enmig de la calçada.

19. Es prohibeix estacionar deixant encès el motor del vehicle, encara que el seu conductor romangui al seu lloc un temps superior a cinc minuts.

20. Es prohibeix l'estacionament en poblat (vies urbanes) de camions de més de 3.500 quilograms de massa màxima autoritzada, vagin o no carregats, durant tot el dia, tant laborables com festius.

21. Es prohibeix l'estacionament d'un vehicle a la via pública per a la seua venda o lloguer, o amb finalitats publicitaris sense autorització o per a la realització d'activitats il·lícites.

22. Es prohibeix l'estacionament d'un vehicle a la via pública per a fins sense la preceptiva autorització administrativa com ara venda ambulant, així com per a la reparació no puntual de vehicles a la via pública.

23. Es prohibeix l'estacionament de caravanes, autocaravanes, furgonetes condicionades per permetre la pernoctació o similars que es pretenguin utilitzar com a lloc habitable, amb una certa vocació de permanència, ja que impedeix la lliure circulació, l'ocupació temporal d'aquest espai d'una manera limitada i rotativa per a altres eventuals usuaris, i dificulta l'equitativa distribució d'aparcaments.

24. Es prohibeix estacionar als llocs on està permès l'estacionament per a determinats vehicles o usuaris i que tenguin limitat el temps d'estacionament sense posar a la vista l'obligatori rellotge.

25. Es prohibeix l'estacionament a les places d'aparcament que tenguin limitació de temps una vegada depassat el temps màxim autoritzat.

26. Es prohibeix l'estacionament sobresortint el vehicle dels habitacles senyalitzats, (marques viàries), per a la classe de vehicles.

27. Es prohibeix l'estacionament de manera diferent a l'estipulada pels senyals o marques viàries.

28. Es prohibeix encadenar o amarrar mitjançant dispositius de seguretat motocicletes, ciclomotors, bicicletes a fanals, arbres o qualsevol altre element ornamental o mobiliari urbà que no sigui l'expressament col·locat per a aquest fi.

Article 58. De l'estacionament dels vehicles de dues rodes motocicletes i ciclomotors

1. Els vehicles de dues rodes, ja siguin motocicletes, ciclomotors, estacionaran als espais destinats a tal fi.

2. En els supòsits en què no hi hagi espais específicament habilitats, podran estacionar a la calçada de les vies on no hi estiguin delimitats individualment els estacionaments per als turismes de manera obliqua a aquesta i ocupant una amplària màxima de dos metres, de manera que no s'impedeixi l'accés a altres vehicles o el pas de la vorera a la calçada.

En cap cas podran fer ús d'aquests espais reservats per a establir la seua base les motocicletes o ciclomotors, bé de flotes privades o individuals, destinades al repartiment de mercaderies o productes o al lloguer, la regulació i la taxa del qual per a l'ús de l'espai públic estaran determinades per les normatives corresponents.

3. Els estacionaments de motocicletes, ciclomotors i vehicles especials de més de dues rodes es regiran per les normes generals d'estacionament.

Article 59.- Alteració provisional de les condicions d'aparcaments

Quan es realitzin operacions de neteja, conservació, obres públiques o altres esdeveniments especials a les vies públiques, en les quals sigui necessari alterar temporalment l'estacionament, el personal empleat o funcionari municipal senyalitzarà la zona amb 48 hores d'antelació al moment en què la zona afectada hagi de quedar buida de vehicles o s'iniciïn les operacions de desplaçament dels vehicles pel servei de grua.

En els casos d'urgent necessitat es podrà procedir a la retirada immediata dels vehicles.

Els vehicles que siguin desplaçats ho seran als llocs que siguin convenients, procurant que sigui a la zona més pròxima, sense cap despesa per als seus titulars o els seus conductors. El personal funcionari actuant, sens perjudici dels altres tràmits al fet que pertoqui, col·locaran sobre el lloc que ocupava el cotxe el corresponent avís per a la persona conductora, en el qual s'indicarà la seua retirada.

Les actuacions descrites en els paràgrafs anteriors són aplicables a aquells vehicles que estiguessin estacionats de manera reglamentària. En cas contrari s'actuarà d'acord amb els procediments ordinaris de vehicles amb denúncia i pagament de taxes.

Els vehicles que haguessin arribat amb posterioritat a la col·locació dels senyals de prohibició seran retirats per la grua al dipòsit municipal, i correran les persones responsables amb les despeses corresponents. Prèviament a la col·locació dels senyals de prohibició d'estacionament, en les quals haurà de constar l'hora d'inici d'aquesta, el personal funcionari de la policia local anotarà el llistat de matrícules dels vehicles que es trobin estacionats al lloc afectat per la prohibició.

 

CAPÍTOL II.- Del servei d'estacionament regulat i amb horari limitat

Secció I. Disposicions generals

Art 60.- Estacionament regulat i amb horari limitat

Amb la finalitat de fer compatible l'equitativa distribució dels aparcaments entre tots els usuaris, es regula en aquest capítol un servei públic que té per objecte l'ordenació i millora del trànsit mitjançant la regulació funcional, especial i temporal dels estacionaments de vehicles a les vies d'ús públic del municipi, així com l'establiment de mesures per garantir el seu compliment, tot això amb la finalitat de garantir la rotació dels aparcaments entre tots els potencials usuaris, prestant especial atenció a les necessitats de les persones amb discapacitat que tenen reduïda la seua mobilitat i que utilitzen vehicles, amb la finalitat d'afavorir la seua integració social.

Les zones d'estacionament regulat i amb horari limitat són les previstes en l'annex II de la present ordenança, sens perjudici que l'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat pugui modificar o completar el seu contingut segons el que es disposa en la disposició addicional.

Article 61. Zones d'estacionament regulat i amb horari limitat

L'Ajuntament delimitarà zones d'estacionament amb durada limitada com a mitjà d'ordenació i selecció del trànsit i amb la finalitat de garantir una adequada rotació dels aparcaments, les quals es denominaran “zones blaves”.

El servei de regulació de l'estacionament té per finalitat la consecució d'un major equilibri entre l'oferta i la demanda d'estacionament entre les diferents zones de la ciutat. A tal fi es desenvolupen actuacions de limitació, control i inversió. Aquestes actuacions podran realitzar-se per l'Ajuntament, bé directament, bé a través de tercers prestataris del servei.

A l'efecte de la present ordenança es consideren sinònims els termes d'estacionament i aparcament.

Article 62.- Exclusions a la zona d'estacionament limitat

Queden exclosos de l'àmbit d'aplicació de les normes sobre estacionament limitat els vehicles següents:

1. Els vehicles de la brigada municipal d'obres i bombers.

2. Els autotaxis quan el seu conductor sigui present.

3. Els de propietat d'organismes de l'Estat, comunitats autònomes, províncies i municipis degudament identificats, durant la prestació dels serveis de la seua competència.

4. Els de representacions diplomàtiques acreditades a Espanya externament identificats amb matrícula diplomàtica, i a condició de reciprocitat.

5. Els destinats a l'assistència sanitària, mèdics i les ambulàncies.

6. Els de propietat de persones amb discapacitat, quan estiguin en possessió i exhibeixin l'autorització especial.

7. Els vehicles de persones amb mobilitat reduïda i proveïts de targeta d'aparcament degudament identificats.

8. Els vehicles catalogats per la Direcció General de Trànsit del Ministeri de l'Interior de “0 emissions”. A tal objecte els citats vehicles hauran d'exhibir a la lluna davantera de l'automòbil l'adhesiu de “0 emissions” proporcionada per la Direcció General de Trànsit. Aquesta exempció ho serà pel temps indispensable que estableixi l'Ajuntament per a aquests vehicles. Podrà utilitzar-se la targeta o distintiu de la XARXA MELIB implantat per la CAIB de “0 emissions”.

 

Secció II: Normes reguladores del servei

Article 63.- Horaris

En cada zona subjecta a l'estacionament regulat, es diferenciarà entre horari d'hivern i horari d'estiu.

• Horari d'hivern: comprèn el període d'1 d'octubre a 31 de maig. L'horari serà el següent:

• De dilluns a divendres, de 9 a 14 hores, i de 17 a 20 hores. Dissabtes, de 9 a 14 hores.

• Diumenges i festius, aparcament lliure.

• Horari d'estiu: comprèn el període d'1 de juny a 30 de setembre. L'horari serà el següent:

• De dilluns a dissabte, de 9 a 14 hores, i de 17 a 22 hores.

• Domingo i festius, aparcament lliure.

Article 64. Senyalització de les zones subjectes a regulació de l'estacionament

1. Els espais o vies públiques on s'apliqui la regulació de l'estacionament se senyalitzaran conforme a la normativa vigent i a aquesta ordenança:

Senyals

Tots els accessos i sortides de la zona d'estacionament regulat s'assenyalaran amb rètols de 700 x 800 mm i de 600 x 900 mm. Seran plaques fabricades d'una sola peça en xapa d'alumini Al 3003 H14 amb tractament superficial d'anoditzat, embotida i plegada, formant un doble plec de seguretat a 90 graus amb un ample total de 20 mm, i el gruix de la xapa serà d'un mínim de 2 mm. Quant a la fixació, la part posterior del senyal estarà reforçada per raïls d'alumini Al 6061 T5 de 24 mm fixats mitjançant soldadura mecànica, evitant així l'arrencat d'aquests, de manera que s'augmenta la rigidesa de la placa i faciliten la fixació al suport mitjançant abraçadores. La part davantera vendrà retolada mitjançant vinil reflector homologat RFT RA2 HI (Nivell 2) o equivalent.

Fixació

El sistema de fixació dels indicadors als suports es realitzarà mitjançant abraçadores de 90 mm, realitzades totalment en alumini extrudit i posteriorment anoditzades en color plata, aliatge Al 3030 H14 o similar. El sistema de fixació ha d'assegurar un fàcil manteniment dels conjunts instal·lats.

Suports

Realitzats en alumini extrudit i posteriorment anoditzat en color plata, aliatge 6063, 6106 o 6005 o similar, de la mateixa resistència i elasticitat, o superior. El suport serà de secció cilíndrica 90 x 5 mm, totalment acanalat, a fi de permetre una millor fixació de la placa al pal, impedint així la rotació o moviment dels indicadors instal·lats. L'altura des de la cota 0 a l'indicador serà de 2.300 mm. La part superior haurà d'estar protegida amb tap d'alumini per assegurar la impermeabilitat del suport, de la mateixa qualitat i color que aquest.

Ancoratge

La instal·lació es realitzarà sense ancoratge, mitjançant fonamentació directa en dau de formigó de 40x40 cm, amb excavació de dimensions adequades i profunditat mínima de 50 cm. Puntualment es disposarà sola d'ancoratge circular d'acer, amb el diàmetre adequat segons la secció del pal.

-Per a la col·locació de la senyalització i màquines expenedores de tiquets haurà de respectar-se la Llei 8/2017, de 3 d'agost, d'accessibilitat universal de les Illes Balears, i el reglament que la desenvolupi. En absència de tal reglament específic en el moment de l'entrada en vigor de l'ordenança, haurà d'acatar-se l'especificat en la norma vigent en matèria d'accessibilitat en espais públics, l'Ordre VIV/561/2010, d'1 de febrer, per la qual es desenvolupa el document tècnic de condicions bàsiques d'accessibilitat i no discriminació per a l'accés i utilització dels espais públics urbanitzats

2. En cadascuna de les zones en què entri en vigor l'estacionament regulat podran aparcar gratuïtament i sempre que acreditin la seua identitat els vehicles descrits en l'article 59 de la present ordenança.

3. L'Ajuntament crearà llocs concrets per a l'estacionament de motocicletes, ciclomotors i bicicletes en llocs pròxims als d'aparcaments d'automòbils.

4. L'Ajuntament delimitarà mitjançant senyalització horitzontal i vertical, les zones destinades a aparcament de veïns i comerciants residents en l'àmbit de la zona d'estacionament regulat.

Descripció i dimensions de les places

La disposició de les places podrà ser en cordó o en bateria segons la secció disponible del vial. Les dimensions de les places seran, en funció de la seua disposició, les següents:

  • Places en cordó 5 metres x 2 metres.
  • Places en bateria: 2,50 metres x 5 metres.

Els contorns de cada plaça estaran delimitats amb una franja de pintura de 10 cm d'amplària.

En la franja longitudinal paral·lela al sentit de la marxa, ha de llegir-se la paraula “TIQUET” amb claredat acompanyat per fletxes que indiquin l'aparcament. Estarà inscrit amb pintura de les mateixes característiques i emprant una plantilla.

Així mateix, l'ordenança municipal de circulació, trànsit i seguretat viària determinarà la documentació i requisits necessaris per a l'expedició de les targetes identificatives als veïns i comerciants de la zona.

5. Les zones destinades a aparcament per a veïns i comerciants residents en l'àmbit de la zona d'estacionament regulat de l'ANNEX II de la present ordenança seran delimitades per l'organisme municipal competent en matèria de mobilitat mitjançant pintura viària de color blau, sens perjudici del que es disposa en la disposició addicional tercera de l'ordenança.

Article 65. Forma d'estacionament

1. A les zones subjectes a l'estacionament regulat, en el moment d'estacionar el conductor es proveirà, en un expenedor de tiquets pròxims al lloc o mitjançant l'aplicació mòbil, d'un tiquet d'estacionament regulat. En aquest s'assenyalarà matrícula del vehicle, la data i hora en què acabarà el permís d'estacionament.

2. El tiquet d'estacionament expedit per la màquina haurà de ser col·locat en la part interior del parabrisa del vehicle, fixant-lo convenientment per evitar-ne la caiguda i de manera que resulti perfectament visible des de l'exterior.

3. El temps d'estacionament permès vendrà limitat per l'hora marcada en el tiquet d'estacionament. Una vegada transcorregut el termini l'estacionament queda prohibit i el conductor del cotxe estacionat queda subjecte a les sancions establertes en aquesta ordenança i en el Reglament general de circulació per estacionar en lloc prohibit.

4. El temps màxim realitzant el pagament en l'expenedor serà de 2,00 hores. El temps d'estacionament, considerant el pagament per mitjans telemàtics, no pot excedir de 4,00 hores. Transcorregut aquest temps, el vehicle haurà de ser canviat de lloc.

Article 66. Tarifes

Les tarifes a aplicar juntament amb les bonificacions seran les vigents en cada moment en l'Ordenança fiscal corresponent.

Article 67. Bonificacions

L'ordenança fiscal reguladora de la taxa per estacionament de vehicles de tracció mecànica a les vies públiques municipals podrà establir la forma de gestió de bonificacions i beneficis fiscals a residents, en el servei de l'estacionament regulat, després d'una avaluació del funcionament, gestió, grau d'ocupació i resultats aconseguits pel servei.

Article 68.- Estacionament de residents a les zones d'estacionament regulat (zones verdes)

Els residents queden exclosos de la limitació de la durada de l'estacionament quan aquest es produeixi a les places verdes de la via de la seua residència i el vehicle porti el distintiu que a aquest efecte s'expedeixi.

Tendran la consideració de residents les persones físiques que figurin empadronades, i de fet visquin, en alguna de les vies públiques incloses dins de les zones sotmeses a regulació, així com que el vehicle que vulguin habilitar estigui al seu nom i amb el mateix domicili, als quals es proveirà d'un distintiu que habilita l'estacionament, sense limitació d'horaris, a les places verdes del carrer de la seua residència. També tendran la consideració de residents els comerciants inclosos dins d'aquestes zones, entenent-se com a tal a les persones físiques o jurídiques que exerceixen una activitat comercial, industrial, professional o de serveis dins de l'àmbit de regulació.

Així mateix, tendran la consideració de residents els qui, no tenint la titularitat de cap vehicle, acreditin disposar d'un de contractat al seu nom, mitjançant sistema de lísing, rènting o un altre de similar, sempre que el vehicle estigui domiciliat al municipi.

Finalment, tendran també la consideració de residents els qui, no tenint la titularitat de cap vehicle, acreditin disposar d'un de contractat per l'empresa en la qual prestin els seus serveis mitjançant el sistema de ‘lísing', ‘rènting' o un altre de similar domiciliat al municipi, mitjançant l'aportació de la documentació a què es refereix l'article 69 de la present ordenança.

Article 69.- Normes sobre les zones verdes

Els distintius de residents s'atorgaran amb validesa d'un any, d'acord amb les següents normes i requisits:

1. S'atorgarà un únic distintiu per habitatge i comerç i per a un sol vehicle.

2. Estar al corrent de pagament amb l'administració municipal.

3. Els residents interessats hauran de sol·licitar expressament el distintiu i abonar la taxa corresponent aportant els següents documents:

- En el supòsit de residents permanents a la zona de regulació:

a) Fotocòpia del document nacional d'identitat i del permís de conducció compulsada, en els quals figurin el domicili, que haurà de coincidir amb el del seu empadronament.

b) Fotocòpia compulsada del permís de circulació del vehicle, en el qual haurà de figurar el mateix domicili i la condició de la persona interessada com a propietària del vehicle.

c) Fotocòpia compulsada de l'últim rebut de l'assegurança del cotxe.

d) Fotocòpia compulsada de l'informe favorable de la inspecció tècnica de vehicles quan fos preceptiva.

e) Estar al corrent en el pagament de l'impost municipal sobre vehicles de tracció mecànica.

f) No tenir pendent de pagament en via executiva multes de trànsit imposades per resolució ferma de l'Alcaldia.

- En el supòsit de persones que tenguessin la disponibilitat del vehicle, mitjançant contracte de ‘rènting', ‘lísing', o un altre de similar, subscrit al seu nom, còpia compulsada de l'esmentat contracte.

- En el supòsit de persones que tenguessin la disponibilitat del vehicle mitjançant contracte de ‘rènting', ‘lísing' o un altre sistema similar subscrit a nom d'una empresa, còpia compulsada de l'esmentat contracte i còpia compulsada de l'assegurança del vehicle, i haurà de constar en tots dos documents com a conductor habitual el sol·licitant, i declaració subscrita amb el representant legal de l'empresa en la qual presti els seus serveis, en la qual es manifesti l'adscripció del vehicle a la seua persona.

- En el supòsit de comerços a la zona de regulació:

a) Hauran d'estar donats d'alta en l'impost d'activitats econòmiques per a aquesta activitat i al lloc on està situat l'establiment.

b) El local comptarà amb el corresponent títol habilitant per exercir l'activitat i la corresponent llicència d'obertura.

c) Ha de tractar-se d'un vehicle el MMA del qual no excedeixi de 3500 quilograms.

d) Fotocòpia compulsada del permís de circulació del vehicle que ha d'estar a nom del sol·licitant.

e) Fotocòpia compulsada del permís de conduir del sol·licitant o conductor habitual en el cas de vehicles d'empresa.

f) Fotocòpia compulsada de l'últim rebut de l'assegurança del cotxe.

g) Fotocòpia compulsada de l'informe favorable de la inspecció tècnica de vehicles quan fos preceptiva.

h) Estar al corrent en el pagament de l'impost municipal sobre vehicles de tracció mecànica.

i) No tenir pendent de pagament en via executiva multes de trànsit imposades per resolució ferma de l'Alcaldia.

Article 70.- Del títol habilitant a la zona verda per a residents

El títol habilitant que permet l'estacionament als residents el facilitarà l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu.

El distintiu de resident haurà d'exhibir-se al vidre davanter del vehicle de manera que resulti visible des de l'exterior.

 

CAPÍTOL III. Reserva d'estacionament

Article 71.- Reserva d'estacionament

1. Les zones de reserva d'estacionament i de prohibició d'estacionament, per a ús específic, constitueixen un ús comú especial del domini públic i estan subjectes a autorització municipal, que s'atorgarà, en el seu cas, prèvia comprovació de la conveniència i necessitat i ateses les circumstàncies concurrents en cada cas.

2. La autorització de reserva d'estacionament per a ús específic, es podrà atorgar:

a) Per a persones amb mobilitat reduïda d'ús general i d'ús privatiu amb informe previ dels tècnics municipals.

-D'ús general: qualsevol vehicle que transporti el titular de la “targeta” d'estacionament per a persones amb mobilitat reduïda sense limitació horària i sense subjecció a taxes. Es crearan atenent la important demanda sectorial als llocs de major atracció possible per als usuaris.

-D'ús privatiu: s'entén com a ús privatiu la utilització d'una plaça senyalitzada a la calçada, destinada amb exclusivitat a una persona amb discapacitat o diversitat funcional que presenta greus problemes de mobilitat. La reserva es destinarà a un vehicle o targeta determinats. Tendrà dret al fet que sigui pròxima al domicili o lloc de treball, si les circumstàncies urbanístiques i de regulació de trànsit ho permetin i sempre que l'usuari no pugui sufragar amb els seus propis mitjans una plaça d'aparcament.

La persona sol·licitant haurà d'estar empadronada i amb residència efectiva o treball al municipi de Santa Eulària des Riu, així com tenir la necessitat d'utilitzar un vehicle privat de manera freqüent, sense que pugui fer ús d'altres mitjans.

Només procedirà l'atorgament de plaça d'ús privatiu quan la persona amb discapacitat beneficiària de la targeta sigui el propi conductor del vehicle o persones convivents o responsables de l'usuari.

El seu temps d'ús es podrà regular segons necessitat i circumstàncies de cada cas.

La plaça privativa estarà subjecta al pagament de taxes, segons determini l'ordenança fiscal i, en tot cas li correspondran les despeses de manteniment de la placa identificativa amb el número de matrícula o del seu canvi si canviàs de vehicle.

b) Per facilitar la càrrega i descàrrega d'ús general i d'ús privatiu amb informe previ dels serveis tècnics.

c ) Per a contenidors.

d) Per a institucions oficials.

e) L'Ajuntament podrà habilitar places d'estacionament per a turismes particulars per a la càrrega i descàrrega d'estris en aquells llocs on no existeixi estacionament o aquest sigui insuficient i per un temps màxim de deu minuts amb l'ús obligatori de rellotge.

f) L'Ajuntament podrà habilitar places d'aparcament per a vehicles de persones amb mobilitat reduïda, pròximes a dependències municipals o organismes oficials, amb senyalització específica de dies i horaris per permetre l'accés; en aquestes places serà obligatori el rellotge en els horaris previstos.

3. La zona d'estacionament prohibit, per a ús específic, es podrà autoritzar:

a) Als hotels per facilitar l'accés i desallotjament o en el seu cas per estacionar amb informe previ dels tècnics municipals.

b) Als locals de pública concurrència per preservar els accessos i sortides d'emergència.

c) Als edificis on la garantia de la seguretat col·lectiva ho recomani.

d) Als hospitals, clíniques i ambulatoris per facilitar l'accés dels malalts.

4. L'autorització municipal contemplarà les condicions particulars d'utilització del domini públic, amb l'informe tècnic previ oportú, així com el seu període de vigència.

5. La senyalització necessària per a la delimitació dels espais a què es refereix el present article serà per compte de l'Ajuntament quan siguin d'ús general i a càrrec de l'interessat quan siguin d'ús privatiu, amb excepció de les persones amb discapacitat degudament autoritzades, així com qualsevol despesa inherent a l'atorgament de l'autorització, en el seu cas.

6. Per l'Ajuntament es duran a terme les actuacions necessàries per a l'observança i el compliment d'aquests usos en els espais referits, fins i tot amb la retirada dels vehicles o de qualsevol obstacle que pugui impedir la utilització d'aquests.

 

TÍTOL VI. - DE LES AUTORITZACIONS I RESERVES PER A ENTRADA I SORTIDA DE VEHICLES

Article 72.- Norma general de les autoritzacions i reserves per a entrada i sortida de vehicles

Està subjecte a autorització municipal l'accés de vehicles a l'interior d'immobles quan sigui necessari travessar voreres o altres béns de domini i ús públic o que suposi un ús privatiu o una especial restricció de l'ús que correspongui a tots els ciutadans respecte a tots els béns o impedeixi l'estacionament o parada d'altres vehicles al front pel qual es realitza l'accés.

La reserva de via pública per a guals admetrà les modalitats següents:

1. Gual permanent (24 hores).

2. Gual provisional depenent de l'ús i temporalitat.

Els guals permanents tendran efecte les 24 hores del dia i es concediran:

• Per entrada de vehicles a cotxeres o aparcaments individuals a través de la vorera o ribes i destinat a un ús particular.

• Per entrada de vehicles a edificis o instal·lacions d'aparcament públic o privat a través de les voreres o ribes.

• Per entrada de vehicles a locals, garatges, aparcaments comercials o espais privats que s'utilitzin com a aparcament per poder realitzar serveis comercials, industrials, custòdia de vehicles, etc.

Els guals provisionals per a obres tendran caràcter temporal i horari estipulat en l'autorització i es concediran en un màxim de 72 hores des de la seua sol·licitud una vegada aportada tota la documentació exigida a tal fi i amb informe previ dels serveis tècnics i de la policia local, i amb l'obligació de retornar la placa de gual concedida una vegada que deixi d'estar en vigor.

Article 73.- Obligacions del titular de gual

Al titular del gual li seran aplicable les obligacions següents:

a. La neteja dels accessos a l'immoble de greix, olis o altres elements produïts a conseqüència de l'entrada i sortida de vehicles.

b. Col·locar el senyal de gual permanent en zona visible de la porta d'entrada o sortida de l'immoble, preferentment en el lateral dret o en defecte d'això, a la zona central superior de la façana de la porta. Excepcionalment, en aquells immobles amb accessos de llarg recorregut, es permetrà que es col·loqui en barra vertical.

c. A l'adquisició del senyal de gual aprovada per l'Ajuntament.

d. El gual, en tota la seua extensió (vorera i calçada), estarà lliure de vehicles i obstacles de manera permanent o en horari que, si escau, es determini, segons la categoria que se li assigni, que vendrà determinada per l'ús.

e. El gual haurà de reunir els requisits d'accessibilitat determinat per la normativa corresponent.

Article 74.- L'autorització en les reserves per a entrada i sortida de vehicles

1. L'autorització d'entrada de vehicles serà concedida per l'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat.

2. La sol·licitud d'autorització d'entrada de vehicles podrà ser sol·licitada pels propietaris i els posseïdors legítims dels immobles als quals s'hagi de permetre l'accés, així com els promotors o contractistes en el supòsit d'obres.

Article 75.- L'expedient per a l'autorització de les reserves per a entrada i sortida de vehicles

L'expedient de concessió d'entrada de vehicles podrà iniciar-se d'ofici o a petició prèvia dels interessats i ha d'acompanyar-se de la documentació exigida per l'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat.

Article 76.- Senyalització de les entrades de vehicles

1. La senyalització serà vertical: instal·lació a la porta, façana o construcció d'un disc de prohibició d'estacionament ajustat al model oficial que podrà ser facilitat per l'Ajuntament previ abonament de les taxes corresponents.

La senyalització del gual permanent es realitzarà amb el senyal R-308e, amb la inscripció del nom del municipi i escut a la part superior amb les paraules “gual” i “vado” en els dos idiomes de la comunitat al centre i a la part inferior el número de llicència. La senyalització horitzontal consistirà en línia groga contínua a la calçada o la vora els metres de gual autoritzats i en cas de necessitat es pintarà un rectangle delimitat amb línies grogues de 15 cm d'amplària. Les dimensions del rectangle seran la base igual a la longitud de gual autoritzat i l'altura arribarà a la definició d'aparcament existent. Si no està delimitat aquest, 2 metres si s'estaciona en cordó i 4 si s'estaciona en bateria.

A més, es pintaran dues diagonals del rectangle i la situació serà tal que la base del rectangle coincideixi amb la vora de la vorera.

En cas que l'aparcament estigui prohibit enfront de l'accés, únicament se senyalitzarà amb línia groga contínua la vora o la calçada al costat de la vora.

La senyalització del gual provisional es realitzarà amb el senyal R-308e, amb la inscripció del municipi i escut en la part superior, les paraules “gual” i “vado” al centre i la paraula provisional a la part inferior del senyal, així com el número de llicència a la part inferior de la placa i al final de la reserva s'instal·larà un senyal vertical R-308 amb fletxa cap a la placa de gual per delimitar-lo.

2. No es permetrà en cap cas col·locar rampes ocupant la calçada.

3. En el cas que l'interessat necessiti realitzar alguna obra d'adaptació del gual haurà de demanar el corresponent permís d'obra.

4. Les despeses que ocasioni la senyalització descrita, així com les obres necessàries seran a compte del sol·licitant, que estarà obligat a mantenir la senyalització vertical en les degudes condicions.

 

​​​​​​​Article 77.- Desperfectes en voreres per reserves per a entrada i sortida de vehicles

Els desperfectes ocasionats en voreres amb motiu de l'ús especial que comporta l'entrada i sortida de vehicles en ocasió del gual concedit, serà responsabilitat dels titulars, que estaran obligats a la seua reparació a requeriment de l'autoritat competent i dins del termini que a aquest efecte s'atorgui i l'incompliment del qual donarà lloc a l'execució forçosa en els termes regulats en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

En la solitud de gual provisional haurà de fer-se constar expressament que se sol·licita amb caràcter provisional, la finalitat que justifica el seu atorgament i el temps d'utilització del gual que es necessita; sens perjudici del que s'estableix per al supòsit de pròrroga.

A més, amb caràcter previ a la retirada de l'autorització, haurà d'acreditar-se el justificant de pagament de la taxa corresponent i aportar-se la pòlissa o certificat d'assegurança de responsabilitat civil al corrent de pagament, que cobreixi els possibles danys a persones o coses que poguessin produir-se amb motiu de l'execució de l'obra objecte de l'autorització, amb una durada que comprengui el període d'execució de les obres.

Les pròrrogues dels guals provisionals es concediran, prèvia petició de la persona interessada, justificant la seva necessitat. Haurà de formular-la amb anterioritat al venciment del permís ja concedit per la mateixa persona sol·licitant que el va demanar d'inici, fent referència al número d'expedient, indicant el temps per al qual se sol·licita la pròrroga i adjuntant fotocòpia de l'últim rebut pagat de responsabilitat civil en el cas que l'anterior no cobreixi el nou període sol·licitat, indicant la nova data de finalització prevista.

Article 78.- Suspensió dels drets de reserves per a entrada i sortida de vehicles

L'Ajuntament podrà suspendre per raons del trànsit, obres en via pública o altres circumstàncies extraordinàries els efectes de l'autorització amb caràcter temporal.

Article 79.- Revocació d'autoritzacions en les reserves per a entrada i sortida de vehicles

1. Les autoritzacions podran ser revocades per l'òrgan que les va dictar en els casos següents:

a. Per ser destinades a fins diferents per als quals van ser atorgades.

b. Per haver desaparegut les causes o circumstàncies que van donar lloc al seu atorgament.

c. Per no abonar la taxa anual corresponent.

d. Per manca de la senyalització adequada.

e. Per causes motivades relatives al trànsit o circumstàncies de la via pública.

2. La revocació donarà lloc a l'obligació del titular de retirar la senyalització, reparar la vora de la vorera al seu estat inicial i lliurar la placa identificativa a l'Ajuntament.

Article 80.- Supressió de senyalització en els supòsits de baixa o anul·lació de les reserves per a entrada i sortida de vehicles

1. Quan se sol·liciti la baixa o anul·lació de l'autorització d'entrada de vehicles de què es venia gaudint per deixar d'usar el local com a aparcament, s'haurà de suprimir tota la senyalització indicativa de l'existència de l'entrada, reparar la vora de la vorera a l'estat inicial i lliurar la placa a l'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat.

2. Prèvia comprovació del compliment d'aquests requisits per l'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat, es procedirà a la concessió de la baixa sol·licitada.

Article 81.- Reserva de via pública per a estacionament

L'Ajuntament disposarà de places d'aparcament per als vehicles de transport regular de passatgers per facilitar aquest servei, parades “punt de trobada” en diferents zones turístiques del municipi per facilitar el transport discrecional i evitar la circulació d'autobusos als carrers cèntrics i parades per als vehicles d'activitat turística com minitrens. Aquestes reserves podran estar subjectes a taxes en el seu cas.

 

TÍTOL VII.- USOS I ACTIVITATS DE LA VIA PÚBLICA ​​​​​​​CAPÍTOL I.- Normes generals

Article 82.- Autorització

L'ocupació del domini públic per causa d'activitats o instal·lacions requerirà, amb caràcter general, l'obtenció prèvia d'autorització, tant si incideix en via pública de titularitat municipal com en aquells casos de titularitat d'altres administracions.

Article 83.- Condicions generals

1. L'autorització a què es refereix l'article anterior contendrà les condicions de l'ocupació o ús, la seua durada, horari, itineraris en el seu cas, mesures de precaució, senyalització corresponent i forma de col·locació, així com les altres mesures a adoptar a conseqüència de l'activitat a realitzar.

2. L'autorització atorgada obliga els seus titulars a mantenir en perfecte estat de salubritat i higiene la zona que es pretén ocupar, així com a reposar el paviment i els desperfectes ocasionats a conseqüència de l'ocupació o activitat desenvolupada.

3. L'autorització es concedeix en precari i no crea cap dret a favor del seu titular, per la qual cosa podrà ser revocada lliurement per l'administració municipal quan les circumstàncies del trànsit o altres d'anàloga naturalesa així ho aconsellessin.

Article 84.- Execució d'obres en la via pública

L'execució d'obres a la via pública, ja siguin municipals o no municipals, així com la col·locació d'elements auxiliars de les obres autoritzades en virtut de llicència urbanística, o acte equivalent, expedida per l'Ajuntament, hauran de realitzar-se amb total observació de les condicions fixades sobre aquest tema en els corresponents plecs de condicions tècniques i llicències municipals. En qualsevol cas, les obres que es pretenguin realitzar a les vies públiques i que suposin ocupació de calçada precisaran de l'informe previ favorable de l'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat.

Article 85.- Senyalització i protecció

1. En els plecs de condicions tècniques i llicències municipals es determinaran les mesures mínimes de protecció i senyalització a adoptar, sens perjudici de les que, si escau, pugui establir l'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat, en funció de les diferents circumstàncies sobrevengudes durant l'execució d'aquestes.

2. El manteniment i el correcte funcionament dels acotaments i la senyalització, així com la reposició dels senyals anteriorment existents, una vegada finalitzades les obres, seran executades pel titular de la llicència i a costa seua.

3. La part de la calçada apta per estacionar i que vagi a ser afectada, haurà de senyalitzar-se amb 48 hores d'antelació al començament de l'execució de les obres, tret que per raons d'urgència es redueixi aquest termini.

4. La reparació d'avaries urgents, definides aquestes com aquelles que de no ser reparades de manera immediata poden produir greus danys en la integritat de béns o persones, seran executades prèvia comunicació a l'àrea d'agents de circulació, que ordenarà l'adopció de les mesures de protecció i senyalització pertinents, tot això sens perjudici que la realització d'aquestes obres sigui posada en coneixement de l'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat, com més aviat millor. No tendran la consideració de reparacions urgents aquelles intervencions que poden qualificar-se de manteniment, reposició o reparació ordinària, no estiguin produint danys en la integritat de béns o persones, o puguin ser previstes o programades amb antelació suficient.

5. Quan per raons d'urgència degudament justificada hagin de realitzar-se obres o reparacions, i en els supòsits d'aquells vehicles que es trobin degudament estacionats al lloc amb anterioritat a la col·locació de la senyalització de les obres i no s'hagi pogut contactar amb els seus propietaris, es procedirà a moure'ls al lloc de la via més pròxima i solament en cas excepcional es traslladarà al dipòsit municipal de vehicles, sense que es pugui percebre cap quantitat per les taxes reportades. Serà procedent així mateix el moviment de vehicles al lloc més pròxim possible de la via, i en cas d'impossibilitat, la retirada immediata, amb càrrec a l'Ajuntament.

6. Els talls, rases, bastides, sitges, grues, muntacàrregues i elements afins, que limitin l'accessibilitat de tot espai lliure d'ús públic hauran de senyalitzar-se i protegir-se de manera que es garanteixi la seguretat del trànsit rodat i per als vianants. En qualsevol cas, s'haurà de respectar les condicions que per a aquestes instal·lacions determina la normativa d'accessibilitat vigent.

 

CAPÍTOL II.- Obstacles en via pública

Article 86.- Norma general

Es prohibeix la col·locació a la via pública de qualsevol obstacle o objecte que pugui dificultar la circulació de vianants o vehicles o que impedeixi la visibilitat de les senyalitzacions de trànsit.

 

​​​​​​​Article 87.- Autorització i senyalització

Si és imprescindible la instal·lació de qualsevol impediment a la via pública serà necessària l'obtenció prèvia d'autorització municipal i, a més, haurà de ser degudament protegit, senyalitzat i en hores nocturnes il·luminat, per garantir la seguretat dels usuaris de la via pública.

Article 88.- Retirada d'elements i objectes de la via pública

1. L'Ajuntament podrà requerir als responsables de la instal·lació dels elements o objectes la retirada immediata d'aquests, o bé dur-la a terme subsidiàriament amb els serveis municipals pertinents o amb una empresa contractada a aquest efecte, quan:

a. No s'hagi obtingut la corresponent autorització municipal.

b. S'incompleixin les condicions fixades en l'autorització.

c. S'hagin extingit les circumstàncies que van motivar la col·locació de l'obstacle o objecte.

d. Causin perjudici o produeixin risc a la circulació de persones o vehicles.

2. Les despeses que es produeixin per la retirada de l'objecte aniran a càrrec del titular o responsable de la col·locació, sens perjudici de les sancions que puguin correspondre.

3. Serà procedent així mateix el moviment o la retirada dels obstacles, amb càrrec a l'Ajuntament, quan resulti necessari per raons de seguretat o higienicosanitàries, així com quan ho requereixi la realització d'obres urgents, celebració d'espectacles, pas de comitives degudament autoritzades i altres supòsits anàlegs que justifiquin tal mesura.

 

CAPÍTOL III.- Contenidors per a obres i saques d'enderrocs

Article 89.- Conceptes

1. Són contenidors per a obres els recipients normalitzats, especialment dissenyats per ser carregats i descarregats sobre vehicles de transport especial i destinats a la recollida de materials residuals, principalment enderrocs d'obres.

2. Són saques d'enderrocs els recipients normalitzats no rígids, amb capacitat inferior a un metre cúbic.

Article 90.- Autorització

1. La col·locació de contenidors per a obres i saques d'enderrocs està subjecta a l'obtenció prèvia d'autorització municipal, que en cap cas s'atorgarà si les condicions de la xarxa viària no ho permeten o si no es disposa de la corresponent llicència per a l'execució d'obres.

2. La col·locació de contenidors i saques podrà portar aparellada l'exigència de la prèvia constitució o dipòsit de garantia que asseguri la reparació dels danys que poguessin causar-se a l'espai públic.

3. Els contenidors i saques situats dins d'un recinte d'una obra, ja autoritzat, no requeriran autorització.

Article 91.- Condicions en la instal·lació de contenidors per a obres i saques

1. Els contenidors i saques hauran d'estar degudament acreditats per a la seua posada en funcionament, complir les condicions tècniques que siguin fixades per l'Ajuntament en la corresponent autorització, atenent el seu emplaçament, i hauran de trobar-se en perfecte estat estètic, de neteja i adorn.

2. Els contenidors i saques hauran de presentar al seu exterior de manera perfectament visible i prou resistent les següents dades: nom o raó social i telèfon de la propietat o de l'empresa responsable i el número d'identificació del contenidor o saca.

3. Una còpia del document acreditatiu de l'autorització romandrà exposat al mateix contenidor o saca, i a la façana de l'immoble, portal o llotja, on es realitzin les obres.

4. Els contenidors i saques hauran d'estar pintats de colors que en destaquin la visibilitat i hauran de tenir als angles superiors una franja reflectora de 40x10 centímetres en cadascun dels costats.

5. Quan el contenidor o saca hagi de romandre a la via pública durant la nit, i en el cas que així s'indiqui en l'autorització corresponent, haurà de portar incorporats senyals reflectors o lluminosos suficients per fer-los identificables, sens perjudici de l'estipulat en les normes de seguretat viària.

6. Els contenidors i saques hauran de ser mantenguts sempre en perfecte estat de neteja, conservació i òptimes condicions de visibilitat.

Article 92.- Col·locació i retirada de contenidors per a obres i saques

1. Les operacions de col·locació i retirada dels contenidors i saques hauran de realitzar-se de manera que no obstrueixin totalment o parcialment la circulació per als vianants i rodada. Aquestes operacions comprenen la realització de la reserva especial d'aparcament o estacionament que calgui realitzar-se.

2. La col·locació de contenidors o saques haurà de senyalitzar-se amb una antelació mínima de 48 hores a la data de col·locació.

3. L'autorització donarà dret, mentre duri la seua vigència, a col·locar i retirar el contenidor o la saca quantes vegades sigui necessària, per raó dels seus successius ompliments.

4. Els elements de contenció seran retirats de la via pública:

a. En expirar el temps de l'autorització que doni cobertura a la seua instal·lació.

b. Quan existeixin raons d'interès públic, previ requeriment de l'autoritat municipal.

c. Quan estiguin plens, per procedir al seu buidatge.

5. Per a una mateixa obra no s'emprarà simultàniament més d'un contenidor o saca.

6. En retirar-se el contenidor o la saca, haurà de deixar-se en perfectes condicions de neteja, ordre i estètica la superfície de la via pública afectada per la seua ocupació. El titular de l'autorització serà responsable de l'estat de la via pública, així com dels danys causats a aquesta.

Article 93.- Ubicació en la via pública

1. Els contenidors o saques se situaran, si és possible, a l'interior de la zona tancada d'obres. Si no és possible la seua col·locació dins de l'obra, podran situar-se en calçades on estigui permès l'estacionament, dins de la zona d'estacionament.

2. En tot cas hauran d'observar-se en la seua col·locació les prescripcions següents:

a. Se situaran preferentment davant de l'obra a la qual serveixen o tan a prop com sigui possible.

b. Hauran de col·locar-se de manera que no impedeixin la visibilitat dels vehicles, especialment en els encreuaments, respectant les distàncies establertes per als estacionaments pel Reglament general de circulació.

c. No podran situar-se en els passos de vianants ni davant d'ells o dels guals i rebaixos per a persones amb discapacitat, ni en reserves d'estacionaments i parades, excepte quan aquestes reserves hagin estat sol·licitades per a la mateixa obra.

d. En cap cas els contenidors podran ser col·locats totalment o parcialment sobre les tapes d'accés als serveis públics, sobre boques d'incendi, escocells dels arbres ni, en general, sobre cap element urbanístic la utilització del qual pogués ser dificultada en circumstàncies normals o en cas d'emergència.

e. Es col·locaran, en tot cas, de manera que el seu costat més llarg estigui situat en sentit paral·lel a la vorera o a la línia de façana, excepte en aquells trams que tenguin estacionament en bateria, en els quals es guardarà l'alineació.

f. Hauran de separar-se 0,20 metres de la vorera, de manera que no impedeixin el pas de les aigües superficials fins a l'embornal més pròxim.

3. La instal·lació de saques sobre voreres i espais per als vianants podrà autoritzar-se quan quedi una zona lliure de pas de 1,80 metres, com a mínim, sempre que la retirada de les saques no sigui susceptible de causar danys en el paviment.

4. Excepcionalment podrà autoritzar-se la col·locació de contenidors sobre voreres i espais per als vianants quan les circumstàncies del trànsit rodat i per als vianants així ho aconsellin, i en aquest cas s'adoptaran les mesures oportunes de protecció del paviment.

5. En qualsevol cas, s'haurà de respectar les condicions que determina la normativa d'accessibilitat vigent.

Article 94.- Ús del contenidor per a obres o saca

1. Els contenidors i saques només podran ser utilitzats per al fi autoritzat.

2. Els contenidors i saques hauran d'utilitzar-se o manipular-se de manera que el seu contingut no s'aboqui a la via pública i no pugui ser aixecat o escampat pel vent.

3. En cap cas el contingut de materials dipositats en els contenidors o saques excedirà del nivell marcat com a límit superior, i es prohibeix la utilització d'elements addicionals que augmentin la seua dimensió o capacitat de càrrega.

4. Una vegada plens els contenidors i saques hauran de ser tapats immediatament de manera adequada, de manera que no es produeixin abocaments a l'exterior de materials residuals.

5. Igualment és obligatori tapar els elements de contenció en finalitzar l'horari de treball i durant el temps en què no sigui objecte d'utilització.

 

CAPÍTOL IV.- Altres elements auxiliars d'obra

Article 95.- Casetes d'obres

1. Amb caràcter general la col·locació de casetes d'obra es realitzarà dins del recinte de l'obra.

2. Excepcionalment podrà autoritzar-se la col·locació de casetes fora dels recintes d'obra, per facilitar l'execució d'aquestes.

3. La caseta d'obres s'utilitzarà, tant com vestidor del personal operari com per a la guarda de material i eines, quan les obres es refereixin, principalment, a elements comuns de propietats horitzontals, com ara teulades, façanes, instal·lació i substitució d'ascensors, i ho sol·liciti o bé la persona titular de la llicència d'obres, o bé la comunitat de propietaris/àries per compte de la seua presidència, amb completa i suficient acreditació de la impossibilitat de situar tal recinte dins de la propietat corresponent a la comunitat interessada, com és el portal, el pati o qualsevol altre element comú.

4. L'autorització s'atorgarà amb acreditació prèvia de l'obtenció de la corresponent llicència d'obres i per un període mai superior al termini autoritzat per a execució d'aquestes.

 

CAPÍTOL V.- Mudances i reserves d'espai

Article 96. - Autorització i senyalització

1. Per a la realització de mudances s'haurà de sol·licitar i obtenir la corresponent autorització municipal, que es tramitarà per l'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat i de la qual es donarà trasllat a l'àrea d'agents de circulació, observant-se en tot cas les normes de circulació.

2. La senyalització prèvia de l'espai a ocupar es realitzarà seguint les indicacions assenyalades en l'autorització concedida.

 

CAPÍTOL VI.- Proves esportives, actes culturals, festes populars i anàlogues

Article 97.- Autorització

1. Tots aquells actes o activitats de caràcter esportiu, cultural, artístic, festiu o similars, que afectin la calçada, hauran d'estar proveïts de la corresponent autorització.

2. L'autorització tramitada davant l'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat, es concedirà condicionada al fet que al final de tots els actes les vies hauran de quedar lliures i expedites, i hauran de respondre els titulars de l'autorització dels desperfectes ocasionats al paviment de les calçades i voreres, i retirar immediatament qualsevol instal·lació o plataforma col·locada a conseqüència de l'acte celebrat.

Article 98.- Avals i dipòsits

1. Com a tràmit previ a la concessió de l'autorització i com a condició de validesa de la llicència es podrà exigir la constitució d'un aval o dipòsit a tots els organitzadors i responsables de quants esdeveniments de caràcter cultural, festiu, esportiu o similars desitgin utilitzar els béns públics municipals, així com tot tipus de dependències, instal·lacions i serveis de titularitat igualment municipal. Aquest aval o dipòsit garantirà tot tipus de responsabilitats que s'originin, fins i tot per possibles danys a tercers, tenint especial rellevància el finançament de les reposicions del mobiliari urbà, neteges i altres despeses que poguessin originar-se amb motiu de la celebració de l'esdeveniment autoritzat.

2. Aquesta garantia o aval no es retornarà als organitzadors i responsables dels esdeveniments sense que prèviament consti per escrit en l'expedient corresponent, a través dels informes de l'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat, que no s'han produït danys als béns i instal·lacions municipals, i si s'haguessin produït, la garantia constituïda es destinarà amb caràcter preferent al finançament dels perjudicis ocasionats, així com a les neteges i reposicions que siguin procedents, deixant constància de tot això en l'expedient.

Article 99.- Revocació i suspensió

1. Les autoritzacions citades es concediran en precari, per la qual cosa podran ser revocades quan les circumstàncies del trànsit, risc i altres d'anàloga naturalesa així ho aconsellin.

2. Si els organitzadors dels esdeveniments no presenten els corresponents permisos, i en el seu cas avals, quan els siguin requerits pels agents de circulació, es podran suspendre les activitats citades.

Article 100.- Mitjans materials i humans per al manteniment de la protecció i seguretat

1. Per a la celebració d'aquesta mena d'activitats l'entitat organitzadora disposarà dels mitjans materials i humans establerts en l'autorització. Si per fets esdevinguts amb posterioritat a la sol·licitud de l'autorització, es necessitassin mitjans pels organitzadors no contemplats en l'autorització, que posassin en perill la seguretat viària, se suspendrà l'esdeveniment si els organitzadors no poguessin aportar-los.

2. L'entitat organitzadora dels actes serà la responsable de garantir el manteniment de les mesures esmentades fins a la finalització dels actes. En cas contrari, els agents de circulació els podran suspendre.

Article 101.- Reserva temporal de la via pública, per motiu d'esdeveniments culturals, esportius, cinematogràfics i anàlegs.

Els interessats en una reserva temporal de la via pública, amb motiu d'esdeveniments culturals, esportius, cinematogràfics i anàlegs, hauran de sol·licitar-la davant l'Ajuntament, i serà tramitada la sol·licitud per l'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat.

 

CAPÍTOL VII.- Activitats audiovisuals

Article 102.- Concepte i autorització

1. Són activitats audiovisuals les de rodatge o enregistrament de pel·lícules de cinema, programes de televisió, documentals, anuncis publicitaris, vídeos, reportatges fotogràfics o qualsevol altre producte audiovisual que es desenvolupi a la via pública.

2. Estaran subjectes a autorització totes aquelles activitats que impliquen l'acotació d'espais públics, la instal·lació en l'espai d'elements propis dels enregistraments o la limitació del trànsit per als vianants o trànsit rodat. Les autoritzacions per a la realització d'aquestes activitats hauran de comptar amb l'informe previ de l'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat, que determinarà les condicions en què haurà de realitzar-se l'activitat quant a durada, horari, elements a utilitzar, vehicles i estacionament.

3. No necessitaran autorització totes aquelles activitats de filmació i fotografia que, utilitzant càmeres d'enregistrament portàtils, de mà o sobre l'espatla, no impliquin les afeccions abans assenyalades per a l'ús comú.

 

CAPÍTOL VIII.- Pràctica de jocs

Article 103.- Norma general

Com a norma general, queden prohibits a les vies, carrers i places d'ús públic els jocs o diversions que puguin representar una molèstia o perill per a altres persones o per als qui les practiquen, així com per al trànsit rodat, excepte a les zones específicament habilitades a aquest efecte.

 

TÍTOL VIII.- DE LES MESURES PROVISIONALS I ALTRES MESURES

Article 104.- De la immobilització de vehicles

1. Els agents de l'autoritat encarregats de la vigilància del trànsit podran procedir a la immobilització d'un vehicle, a conseqüència de l'incompliment dels preceptes d'aquesta ordenança o normes d'aplicació subsidiària, únicament quan:

a) El vehicle no tengui autorització administrativa per circular, o bé per no haver-la obtengut o perquè hagi estat objecte d'anul·lació, declarada la seua pèrdua de vigència.

b) el vehicle presenti deficiències que constitueixin un risc especialment greu per a la seguretat viària.

c) El conductor o el passatger no facin ús del casc de protecció, o dels dispositius de retenció infantil, en els casos en què fos obligatori. Aquesta mesura no s'aplicarà als ciclistes.

d) Tengui lloc la negativa a efectuar les proves d'alcoholèmia, drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques, o aquestes llancin un resultat positiu.

e) El vehicle no tengui assegurança obligatòria.

f) s'observi un excés en els temps de conducció o una minoració en els temps de descans que siguin superiors al 50% dels temps establerts reglamentàriament, tret que el conductor sigui substituït per un altre.

g) Es produeixi una ocupació excessiva del vehicle que suposi augmentar en un 50 per cent el nombre de places autoritzades, exclosa la del conductor.

h) El vehicle superi els nivells de gasos, fums i sorolls permesos reglamentàriament segons la mena de vehicle.

i) Hi hagi indicis racionals que posin de manifest la possible manipulació als instruments de control:

j) Es detecti que el vehicle està dotat de mecanismes o sistemes encaminats a eludir la vigilància dels agents de l'autoritat i dels mitjans de control a través de captació d'imatges.

k) Es condueixi un vehicle per al qual s'exigeix permís de la classe C o D sense l'autorització administrativa corresponent.

l) Quan no disposi de títol que autoritzi l'estacionament en zones limitades en temps o excedeixi del temps autoritzat fins que no s'aconsegueixi identificar al conductor.

m) Quan el vehicle circuli amb càrrega superior a l'autoritzada o la seua col·locació excedeixi en altura o amplària a les permeses reglamentàriament.

n) Quan el vehicle hagués estat objecte d'una reforma d'importància no autoritzada.

o) Quan el conductor no tengui permís de conducció o el que porti no sigui vàlid, tret que en aquest últim cas acrediti la seua personalitat i domicili i manifesti tenir permís vàlid.

p) Quan el conductor no tengui permís de conducció del vehicle o autorització que el substitueixi o bé per no haver-la obtingut o perquè hagi estat objecte d'anul·lació o declarada la seua pèrdua de vigència.

q) Quan el vehicle manqui d'enllumenat reglamentari o no funcioni en els casos en què la seua utilització sigui obligatòria.

r) Quan l'infractor no acrediti la seua residència habitual en territori espanyol, l'agent denunciant fixarà provisionalment la quantia de la multa i, de no dipositar-se el seu import, el conductor haurà de traslladar el vehicle i immobilitzar-lo al lloc indicat per l'agent denunciant.

El dipòsit podrà efectuar-se mitjançant targeta de crèdit o en metàl·lic en euros i, en tot cas, es tendrà en compte el que es preveu respecte a la possibilitat de reducció de 50 per cent de la multa inicialment fixada només si diposita l'import de la sanció i de les despeses d'immobilització o garanteix el seu pagament per qualsevol mitjà en dret.

2. La immobilització s'aixecarà en el moment en què cessi la causa que la va motivar o es procedeixi a la retirada del vehicle en les condicions que l'autoritat determini, amb pagament previ de la taxa o preu públic corresponent si així estigués establert.

En els supòsits previstos en els paràgrafs h, i i j de l'apartat 1, la immobilització només s'aixecarà en el cas que, traslladat el vehicle a un taller designat per l'agent de l'autoritat, aquell certifiqui la desaparició del sistema o manipulació detectada o ja no se superin els nivells permesos.

En el supòsit recollit en el paràgraf e) de l'apartat 1 s'estarà al que es disposa en el text refós de la Llei sobre responsabilitat civil i asseguança en la circulació viària (Reial decret legislatiu 8/2004, de 29 d'octubre).

3. La immobilització del vehicle es produirà al lloc assenyalat pels agents de l'autoritat. A aquest efecte, l'agent podrà indicar al conductor del vehicle que continuï circulant fins al lloc designat.

4. Les despeses que s'originin a conseqüència de la immobilització del vehicle seran per compte del conductor que va cometre la infracció. En defecte d'això, seran per compte del conductor habitual o de l'arrendatari i, mancant aquests, del titular. Les despeses hauran de ser abonades com a requisit previ a aixecar la mesura d'immobilització, sens perjudici del corresponent dret de defensa i de la possibilitat de repercutir-los sobre la persona responsable que hagi donat lloc al fet que l'administració adopti aquesta mesura.

En els supòsits previstos en els paràgrafs h, i i j de l'apartat 1, les despeses de la inspecció correran a càrrec del denunciat, si s'acredita la infracció.

Article 105. Retirada i dipòsit de vehicles

1. Els agents de la Policia Local podran procedir, si l'obligat a això no ho fes, a la retirada del vehicle de la via i el seu dipòsit al lloc que es designi en els casos següents:

a) Sempre que constitueixi perill, causi greus pertorbacions a la circulació de vehicles o vianants o deteriori algun servei o patrimoni públic.

b) En cas d'accident que impedeixi continuar la marxa.

c) Quan, sent procedent legalment la immobilització del vehicle, no hi hagués lloc adequat per practicar-la sense obstaculitzar la circulació de vehicles o persones.

d) Quan, immobilitzat un vehicle d'acord amb el que es disposa en l'article anterior no cessessin les causes que van motivar la immobilització.

e) Quan un vehicle romangui estacionat en llocs habilitats per l'autoritat municipal com a zones d'aparcament reservat per a l'ús de persones amb discapacitat sense col·locar el distintiu que l'autoritza.

f) Quan un vehicle romangui estacionat als carrils o parts de les vies reservades exclusivament per a la circulació o per al servei de determinats usuaris i a les zones reservades a la càrrega i descàrrega.

g) Quan obstaculitzin, dificultin o suposin un perill per a la circulació.

h) Quan el vehicle romangui estacionat a la via pública en condicions que facin presumir fundadament i racionalment el seu abandonament a la via pública de conformitat amb les disposicions mediambientals.

i) Quan es trobi estacionat en itineraris o espais que hagin de ser ocupats per una comitiva, processó, cavalcada, prova esportiva o actes públics degudament autoritzats.

j) Sempre que resulti necessari per efectuar obres o treballs la via pública.

k) Quan a conseqüència d'accident, atropellament o qualsevol altra circumstància es disposi el seu dipòsit per les autoritats judicials o administratives.

l) Quan romangui estacionat a la via pública per a la seua venda o lloguer sense autorització.

m) Quan romangui estacionat a la via pública amb finalitats publicitàries sense autorització.

n) Quan s'utilitzi per a activitats il·lícites com ara venda ambulant.

o) Quan es repari de forma no puntual a la via pública.

p) Quan es tracti de caravanes, autocaravanes, o similars i es pretengui utilitzar com a lloc habitable amb una certa vocació de permanència.

q) Quan el vehicle estigui estacionat en bateria, sense que existeixin senyals que ho habilitin.

r) Quan el vehicle estigui estacionat en cordó, quan la senyalització indiqui que ha d'estacionar en bateria.

s) Quan un VMP, o cicle de més de dues rodes incompleixi les característiques tècniques establertes per a aquests vehicles.

2. A l'efecte dels apartats anteriors, es consideraran parades i estacionaments que constitueixen perill, causen greus pertorbacions a la circulació de vehicles o vianants o deterioren algun servei o patrimoni públic:

- Quan la distància entre el vehicle i la vora oposada de la calçada o una marca longitudinal sobre aquesta que indiqui prohibició de travessar-la sigui inferior a tres metres o, en qualsevol cas, impedeixi el pas d'altres vehicles.

- Quan impedeixi incorporar-se a la circulació a un altre vehicle parat o estacionat.

- Quan s'obstaculitzi la utilització normal dels passos rebaixats.

- Quan s'estacioni ocupant totalment o parcialment els passos per a vianants.

- Quan s'obstaculitzi l'accés normal de vehicles, persones o animals a un immoble.

- Quan s'estacioni sobre o al costat de mitjanes, illetes, separadors o altres elements de canalització del trànsit.

- Quan s'impedeixi un gir autoritzat.

- Quan l'estacionament es produeixi a les zones reservades per a càrrega i descàrrega durant les hores establertes per a la seua utilització.

- En doble fila.

- Quan l'estacionament es realitzi en una parada de transport públic senyalitzada i delimitada.

- Quan s'estacioni en espais reservats a serveis d'urgència o seguretat i en reserves per a ús de persones amb mobilitat reduïda.

- Quan s'estacioni en carrils destinats a l'ús exclusiu del transport públic urbà o als reservats per a les bicicletes o altres classes de vehicles.

- Quan l'estacionament s'efectuï en espais prohibits a la via pública qualificada com d'atenció preferent, específicament senyalitzats.

- Quan s'estacioni enmig de la calçada, excepte que expressament estigui autoritzat.

- Sobre voreres, passejos i altres zones destinades a l'ús de vianants, quan s'obstaculitzi o dificulti ostensiblement el seu pas.

- Quan un vehicle es trobi estacionat en lloc on estigui prohibida la parada.

Quan un vehicle es trobi estacionat amb anterioritat a la col·locació de senyals de prohibició d'estacionament en l'itinerari o espai que hagi de ser ocupat per desfilada, processó, cavalcada, comitiva, prova esportiva o una altra activitat de relleu degudament autoritzada o quan resulti necessari per a reparació o neteja de les vies públiques, podrà ser retirat per la grua i traslladar-ho al lloc de la via pública més pròxim viable, extrem que haurà de comunicar-se a la persona titular del vehicle en el mínim de temps possible, sense que es pugui sancionar o percebre cap quantitat pel trasllat.

Article 106. Retirada de bicicletes

1. L'Ajuntament podrà procedir a la retirada d'una bicicleta o cicle de la via pública quan estigui estacionada fora dels espais a elles destinades, hagin transcorregut més de 24 hores, quan la bicicleta es considera abandonada, quan obstaculitzi el pas per als vianants a la vorera o espais per als vianants o quan precedint legalment a la seua immobilització no hi hagués lloc adequat per dur-la a terme.

2. Tendran la consideració de bicicletes abandonades, a efecte de la seua retirada, aquells cicles presents a la via pública mancats d'una o totes dues rodes, amb el mecanisme de tracció inutilitzat, o el cas de la qual demostri de manera evident el seu abandó.

3. Abans de la seua retirada, el personal agent de l'autoritat encarregat de la vigilància del trànsit farà una fotografia del cicle afectat, que podrà ser sol·licitada per qui la reclami. Després de la retirada col·locaran en aquest lloc el preceptiu avís per a informar la seua retirada.

4. L'Ajuntament establirà un dipòsit de cicles per afavorir-ne la recuperació per part dels seus propietaris o el seu lliurament a alguna organització sense ànim de lucre, transcorreguts tres mesos des de la seua retirada.

5. Els agents de l'autoritat podran procedir al tall de l'element de seguretat o cadena de les motocicletes, ciclomotors i bicicletes, cicles i VMP que es trobin amarrats amb cadenes o qualsevol altre element de seguretat en els supòsits que conforme la present ordenança i la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària sigui procedent la retirada de la via pública.

Article 107.- Despeses de retirada i dipòsit, comunicació, tractament residual del vehicle i limitacions de disposició en les autoritzacions administratives.

Quant a les despeses de retirada i dipòsit, comunicació, tractament residual del vehicle i limitacions de disposició en les autoritzacions administratives, s'estarà a l'establert en la Llei 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, en matèria sancionadora.

Excepte en els casos de sostracció o altres formes d'utilització del vehicle en contra de la voluntat del seu titular, degudament justificades, les despeses que s'originin a conseqüència de la retirada seran per compte del titular, de l'arrendatari o del conductor habitual, segons el cas, que haurà d'abonar-los com a requisit previ a la devolució del vehicle, sens perjudici del dret de recurs que li assisteix i de la possibilitat de repercutir-los sobre el responsable de l'accident, de l'abandó del vehicle o de la infracció que hagi donat lloc a la retirada. L'agent de l'autoritat podrà retirar el permís de circulació fins que no s'hagi acreditat l'abonament de les despeses referides.

En els supòsits a què es refereix l'apartat i) de l'article 105 d'aquesta ordenança, els propietaris dels vehicles només estaran obligats a abonar les despeses referides en el paràgraf anterior en el cas que s'hagués anunciat mitjançant senyals l'ocupació de la calçada, almenys amb 48 hores d'antelació al moment en què aquesta es produeixi, computades en dies hàbils.

En cas de no poder acudir el titular del vehicle per a la seua devolució, la persona interessada haurà de presentar una justificació signada acompanyada de la còpia d'algun document identificatiu amb signatura del titular, o amb el segell identificatiu en cas d'empreses o persones jurídiques. En cas de defunció del titular del vehicle, haurà de presentar-se una acceptació d'herència signada per notari. La documentació podrà ser presentada en format digital, sense necessitat de ser impresa.

Article 108.- Tractament residual del vehicle

1. L'autoritat municipal podrà ordenar el trasllat del vehicle a un centre autoritzat de tractament de vehicles per a la seua posterior destrucció i descontaminació:

a) Quan hagin transcorregut més de dos mesos des que el vehicle fos immobilitzat o retirat de la via pública i dipositat per l'administració i el seu titular no hagués formulat al·legacions.

b) Quan romangui estacionat per un període superior a un mes al mateix lloc i presenti desperfectes que facin impossible el seu desplaçament pels seus propis mitjans o li faltin les plaques de matrícula.

c) Quan recollit un vehicle a conseqüència d'avaria o accident d'aquest en un recinte privat el seu titular no l'hagués retirat en el termini de dos mesos.

Amb anterioritat a l'ordre de trasllat del vehicle, l'administració requerirà al seu titular advertint-li que, si no procedeix a la seua retirada en el termini d'un mes, es procedirà al seu trasllat al centre autoritzat de tractament.

2. En el supòsit previst en l'apartat 1, paràgraf c, el propietari o responsable del lloc del recinte haurà de sol·licitar a la Prefectura Provincial de Trànsit autorització per al tractament residual del vehicle. A aquest efecte, haurà d'aportar la documentació que acrediti haver sol·licitat al titular del vehicle la retirada del seu recinte, juntament amb tots els documents relacionats amb la seua notificació.

3. En aquells casos en què s'estimi convenient, l'alcalde o autoritat corresponent per delegació podrà acordar la substitució de la destrucció del vehicle per la seua adjudicació als serveis de vigilància i control del trànsit de l'Ajuntament.

Article 109. Obligacions del titular del vehicle retirat

1. La retirada del vehicle portarà amb si el seu dipòsit als llocs que a aquest efecte determini l'autoritat municipal encarregada de la gestió del trànsit.

2. Excepte en els casos de sostracció o altres formes d'utilització del vehicle en contra de la voluntat del seu titular, degudament justificades, seran per compte del titular, de l'arrendatari o del conductor habitual, segons el cas, les despeses que s'originin a conseqüència del trasllat i de l'estada del vehicle al dipòsit, i haurà d'abonar-los com a requisit previ a la devolució del vehicle, sens perjudici del dret de recurs que li assisteix i de la possibilitat de repercutir-los sobre el responsable de l'accident, de l'abandó del vehicle o de la infracció que hagi donat lloc a la retirada.

 

TÍTOL IX. PROCEDIMENT SANCIONADOR

Capítol I.- Disposicions generals

Article 110.- Normes generals

1. L'incompliment de les obligacions establertes en la present Ordenança, així com les conductes contràries al Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, i les seUes disposicions reglamentàries, seran constitutives d'infracció. Les infraccions seran sancionades en els casos, formes i mesura que s'hi determinen, tret que siguin constitutives dels delictes tipificats en les lleis penals. En aquest cas l'Ajuntament suspendrà la tramitació de l'expedient sancionador i remetrà testimoniatge de l'actuat als tribunals de l'ordre jurisdiccional penal. La suspensió de la tramitació interromprà la prescripció de les infraccions. Recaiguda sentència ferma dictada pels tribunals penals podrà continuar la tramitació de l'expedient sancionador.

2. Serà competència de l'alcalde o de l'òrgan que tengui delegada aquesta atribució, la imposició de les sancions que siguin procedents per les infraccions que es cometin als preceptes continguts en la present ordenança.

3. Les responsabilitats administratives que es derivin de la comissió d'una infracció seran compatibles amb l'exigència a l'infractor de la reposició de la situació alterada per aquest al seu estat originari, així com amb la indemnització dels danys i perjudicis causats, que serà indemnitzada i exigida per l'òrgan al qual correspongui l'exercici de la potestat sancionadora.

4. Els actes administratius sancionadors seran recurribles en la forma i el termini previst per la Llei de procediment administratiu.

5. No es podrà imposar cap sanció sinó en virtut de l'expedient instruït a aquest efecte, conforme al procediment legalment establert.

6. En el supòsit que l'òrgan competent per iniciar el procediment consideri que existeixen elements de judici suficients per qualificar la infracció com a lleu, es tramitarà el procediment simplificat que regula la legislació vigent.

Article 111.- Subjectes Responsables

1. Seran considerats subjectes responsables de les infraccions administratives les persones físiques o jurídiques que realitzin les accions o omissions tipificades com a infraccions en la present Ordenança.

2. La responsabilitat per les infraccions al que es disposa en la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària recaurà directament en qui tengui l'autoria del fet en què consisteixi la infracció, excepte les excepcions recollides en aquesta llei.

Article 112.- Adequació de la sanció amb la gravetat de la conducta infractora

La gravetat de les sancions imposades haurà de guardar la deguda adequació amb la gravetat de la conducta infractora, en consideració dels següents criteris:

a) Aquells previstos en la legislació vigent sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària.

b) L'existència d'intencionalitat, reiteració o persistència de la conducta infractora.

c) La naturalesa dels riscos o danys causats a les persones o la seguretat viària.

d) La intensitat de la pertorbació de l'ordre provocat amb la conducta.

e) La reincidència en la comissió en el terme d'un any d'almenys dues infraccions de la mateixa naturalesa declarades fermes en via administrativa. S'entendrà que dos o més infraccions són de la mateixa naturalesa sempre que, amb la seua realització, es conculquin preceptes continguts en un mateix títol de la present ordenança.

Article 113.- Concurrència de sancions

Als qui cometin dos o més infraccions regulades en la present ordenança, s'imposaran les sancions corresponents a cadascuna de les sancions comeses. No obstant això, quan, en aplicació de la present ordenança, una persona cometi dues o més infraccions entre les quals existeixi una relació de causa i efecte, s'imposarà una sola sanció, corresponent a la sanció més elevada.

Article 114.- Denúncies voluntàries

1. Qualsevol persona podrà formular denúncia dels fets de què tengui coneixement que puguin constituir infraccions a la normativa de seguretat viària, trànsit, i circulació de vehicles. La denúncia podrà formular-se verbalment davant els/les agents de vigilància del trànsit més pròxims al lloc del fet, o per escrit dirigit a l'òrgan sancionador competent, que podrà presentar-se per mitjans electrònics conforme al que es preveu en la normativa vigent sobre procediment administratiu comú de les administracions públiques.

2. En les denúncies per fets de circulació haurà de constar: la identificació del vehicle amb el qual s'hagués comès la suposada infracció, la identitat de la persona denunciada, si fos coneguda, una relació circumstanciada del fet, amb expressió del lloc, data i hora i el nom i domicili de qui denuncia.

3. Els vigilants de les zones d'estacionament limitat estaran obligats a denunciar les infraccions d'estacionament que observin referides a la normativa específica que regula aquestes zones.

En tots dos casos, la denúncia no tendrà presumpció de veracitat.

Article 115.- De les denúncies dels agents

Les denúncies formulades pels agents de la policia local encarregats de la vigilància i control del trànsit donaran fe, excepte prova en contra, dels fets denunciats i de la identitat de qui els hagués comès, així com, si escau, de la notificació de la denúncia, sens perjudici del deure d'aquells d'aportar tots els elements probatoris que siguin possibles sobre el fet denunciat.

Article 116.- Dels butlletins de denúncia

En les denúncies que es formulin, tant a requeriment d'un tercer com d'ofici, haurà de constar necessàriament:

a) La identificació del vehicle amb el qual s'hagués comès la suposada infracció.

b) La identitat del conductor, si aquesta fos coneguda.

c) Una relació circumstanciada del fet que es denuncia, amb indicació del lloc, data i hora de la suposada infracció.

d) Nom, professió i domicili del denunciant o, si fos un agent de la policia local en l'exercici de les seues funcions, el seu número d'identificació professional.

En les denúncies que els agents de la policia local notifiquin en l'acte al denunciat haurà de constar, a més:

a) La infracció presumptament comesa, la sanció que pogués correspondre i el nombre de punts la pèrdua dels quals porti aparellada la infracció.

b) L'òrgan competent per imposar la sanció i la norma que li atribueix tal competència.

c) Si el denunciat procedeix a l'abonament de la sanció en l'acte haurà d'assenyalar-se, a més, la quantitat abonada i les conseqüències derivades del pagament de la sanció previstes en l'article 121 de l'ordenança.

d) En el cas que no s'aboni la sanció haurà d'indicar-se que aquesta denúncia inicia el procediment sancionador i que disposa d'un termini de vint dies naturals per efectuar el pagament, amb la reducció i les conseqüències establertes en l'article 121, o per formular les al·legacions i proposar les proves que estimi convenients.

e) Si en el termini assenyalat en el paràgraf anterior no s'haguessin formulat al·legacions o no s'hagués abonat la multa, s'indicarà que el procediment es tendrà per conclòs l'endemà de la finalització d'aquest termini conforme s'estableix en l'article 122.6 d'aquesta ordenança.

f) El domicili que, si escau, indiqui l'interessat a efectes de notificacions. Aquest domicili no es tendrà en compte si el denunciat tengués assignada una adreça electrònica viària i estant el sistema en ús, sens perjudici de la possibilitat de l'interessat durant la tramitació del procediment de requerir a l'òrgan corresponent que les notificacions successives no es practiquin per mitjans electrònics. En cas d'absència del denunciat, les notificacions es realitzaran a la direcció registrada en la DGT.

Article 117.- De les denúncies

1. En les denúncies de caràcter obligatori, l'agent denunciant estendrà la denúncia per triplicat, lliurarà un exemplar al presumpte infractor, en remetrà un altre exemplar a l'òrgan instructor de l'expedient i conservarà el tercer en el seu poder.

2. El butlletí de denúncia serà signat per l'agent denunciant i el denunciat, sense que la signatura d'aquest últim suposi acceptació dels fets que se li imputen.

3. En el cas que el denunciat es negui a signar, l'agent denunciant farà constar aquesta circumstància en el butlletí de denúncia.

4. Quan el conductor denunciat no es trobi present en el moment d'estendre la denúncia, es col·locarà subjecte per l'eixugaparabrises del vehicle una còpia simple del butlletí de denúncia en el qual constarà matrícula del vehicle, data, hora i lloc de la denúncia, fet denunciat i precepte infringit, sense que això impliqui notificació de la infracció.

Article 118.- Incoació i tramitació de la denúncia

1. El procediment sancionador s'incoarà d'ofici per l'autoritat competent que tengui notícia dels fets que puguin constituir infraccions tipificades en aquesta ordenança, per iniciativa pròpia o mitjançant denúncia dels agents de policia local encarregats del servei de vigilància de trànsit i control de la seguretat viària o de qualsevol altra persona que tengui coneixement dels fets.

2. No obstant això, la denúncia formulada pels agents de la policia local encarregats de vigilància del trànsit i notificada a l'acte al denunciat, constitueix l'acte d'iniciació del procediment sancionador, amb caràcter general.

3. Rebuda la denúncia a l'Ajuntament, l'òrgan instructor examinarà i comprovarà el compliment dels requisits legals establerts, impulsant, en el seu cas, la seua ulterior tramitació.

Article 119.- De la notificació de la denúncia

Com a norma general, les denúncies de caràcter obligatori formulades pels agents de la policia local es notificaran a l'acte als denunciats, fent-hi constar les dades a què es refereix l'article 116 d'aquesta ordenança, i el dret que li assisteix al denunciat a formular les al·legacions.

No obstant això, la notificació podrà efectuar-se en un moment posterior sempre que es doni alguna de les següents circumstàncies:

1. Que la denúncia es formuli en moments de gran intensitat de circulació o quan concorrin factors meteorològics adversos, obres o altres circumstàncies en què la detenció del vehicle pugui originar un risc per a la circulació. En aquest cas, l'Agent haurà d'indicar els motius concrets que la impedeixen.

2. Que la denúncia es formuli estant el vehicle estacionat, quan el conductor no sigui present.

3. Que l'autoritat hagi tengut coneixement dels fets a través de mitjans de captació i reproducció d'imatges que permetin la identificació del vehicle.

Article 120.- Dels expedients sancionadors

1. Els expedients sancionadors seran instruïts pels òrgans competents de l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu, que disposaran la notificació de les denúncies si no ho hagués fet l'agent denunciant, concedint un termini de vint dies naturals al presumpte infractor per realitzar el pagament voluntari amb reducció de la sanció de multa, o per formular al·legacions i proposar o aportar les proves de què intenti valer-se.

2. Si efectua el pagament de la multa en les condicions indicades en el paràgraf anterior, se seguirà el procediment sancionador abreujat i, en cas de no fer-ho, el procediment sancionador ordinari.

3. No obstant l'anterior, el procediment sancionador abreujat no serà aplicable a les infraccions previstes en l'article 77, apartats h, j , n , ñ , o , p , q i r del Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre.

Article 121.- Procediment sancionador abreujat

Una vegada realitzat el pagament voluntari de la multa, ja sigui en l'acte de lliurament de la denúncia o dins del termini de vint dies naturals comptats des de l'endemà al de la seua notificació, es tendrà per conclòs el procediment sancionador amb les següents conseqüències:

a) La reducció del 50 per cent de l'import de la sanció de multa.

b) La renúncia a formular al·legacions; en el cas que fossin formulades es tendran per no presentades.

c) La terminació del procediment, sense necessitat de dictar resolució expressa, el dia en què es realitzi el pagament.

d) L'esgotament de la via administrativa i serà recurrible únicament davant l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu. El termini per interposar el recurs contenciós administratiu s'iniciarà l'endemà del dia en què tingui lloc el pagament.

e) La sanció no computarà com a antecedent en el registre de conductors i infractors, sempre que es tracti d'infraccions greus que no portin aparellada pèrdua de punts.

Article 122.- Procediment sancionador ordinari

1. Notificada la denúncia, l'interessat disposarà d'un termini de vint dies naturals per formular les al·legacions que consideri convenients i proposar o aportar les proves que estimi oportunes.

2. En el cas que no s'hagués produït la detenció del vehicle, el titular, l'arrendatari a llarg termini o el conductor habitual, si escau, disposaran d'un termini de quinze dies naturals per identificar el conductor responsable de la infracció contra el qual s'iniciarà el procediment sancionador.

3. Si les al·legacions formulades aporten dades noves o diferents dels constatats per l'agent denunciant, i sempre que s'estimi necessari per l'instructor, es donarà trasllat d'aquelles a l'agent perquè informi en el termini de quinze dies naturals.

4. En tot cas, l'instructor podrà acordar que es practiquin les proves que estimi pertinents per a l'esbrinament i qualificació dels fets i per a la determinació de les possibles responsabilitats, obrint a aquest efecte un període de prova per un termini no inferior a deu dies ni superior a trenta.

La denegació de la pràctica de les proves proposades pels interessats haurà de ser motivada, deixant constància en l'expedient sancionador.

Si a petició de l'interessat han de practicar-se proves que impliquin despeses que no hagi de suportar l'Ajuntament, aquest podrà en exigir la bestreta a reserva de la liquidació definitiva que es portarà a efecte una vegada practicada la prova, unint els comprovants que acreditin la realitat i quantia de les despeses efectuades.

5. Conclosa la instrucció del procediment, l'òrgan instructor elevarà proposta de resolució a l'òrgan competent per sancionar perquè dicti la resolució que procedeixi. Únicament es donarà trasllat de la proposta a l'interessat perquè pugui formular noves al·legacions en el termini de quinze dies naturals, si figuren en el procediment o s'han tengut en compte en la resolució altres fets o altres al·legacions i proves diferents a les adduïdes per la persona interessada.

La resolució de l'expedient decidirà totes les qüestions plantejades pels interessats i aquelles altres derivades del procediment.

La resolució no podrà tenir en compte fets diferents dels determinats en la fase d'instrucció del procediment, sens perjudici de la diferent valoració jurídica.

6. Si el denunciat no formula al·legacions ni abona l'import de la multa en el termini dels vint dies naturals següents al de la notificació de la denúncia, aquesta farà efecte d'acte resolutori del procediment sancionador. En aquest supòsit la sanció podrà executar-se transcorreguts trenta dies naturals des de la notificació de la denúncia.

El que es disposa en el paràgraf anterior serà aplicable únicament quan es tracti de:

a) infraccions lleus

b) infraccions greus que no llevin punts

c) infraccions greus i molt greus la notificació de les quals s'efectués en l'acte de la denúncia

La terminació del procediment posa fi a la via administrativa i la sanció es podrà executar des de l'endemà al transcurs dels trenta dies abans indicats.

Article 123.- Recursos en el procediment sancionador ordinari

1. La resolució sancionadora posarà fi a la via administrativa i la sanció es podrà executar des de l'endemà a aquell en què es notifiqui a l'interessat, produint plens efectes o, si escau, hagi transcorregut el termini indicat en l'últim apartat de l'article anterior.

2. Contra les resolucions sancionadores, podrà interposar-se recurs de reposició, amb caràcter potestatiu, en el termini d'un mes comptat des de l'endemà al de la seua notificació.

El recurs s'interposarà davant l'òrgan que va dictar la resolució sancionadora, que serà el competent per resoldre'l.

3. La interposició del recurs de reposició no suspendrà l'execució de l'acte impugnat ni la de la sanció. En el cas que el recurrent sol·liciti la suspensió de l'execució, aquesta s'entendrà denegada transcorregut el termini d'un mes des de la sol·licitud sense que s'hagi resolt.

4. No es tendran en compte en la resolució del recurs fets, documents i al·legacions del recurrent que poguessin haver estat aportats en el procediment originari.

5. El recurs de reposició regulat en aquest article s'entendrà desestimat si no recau resolució expressa en el termini d'un mes, quedant expedita la via contenciosa administrativa.

Article 124. Caducitat de l'expedient

1. Si no s'hagués produït la resolució sancionadora transcorregut un any des de la iniciació del procediment, es produirà la seua caducitat i es procedirà a l'arxivament de les actuacions, a sol·licitud de qualsevol interessat o d'ofici per l'òrgan competent per dictar resolució.

2. Quan la paralització del procediment s'hagués produït a causa del coneixement dels fets per la jurisdicció penal, el termini de caducitat se suspendrà i, una vegada hagi adquirit fermesa la resolució judicial, es reprendrà el còmput del termini de caducitat pel temps que restava en el moment d'acordar la suspensió.

Article 125.- De la prescripció de les infraccions i les sancions

1. El termini de prescripció de les infraccions establertes en la present ordenança i altres normes d'aplicació en la matèria serà de tres mesos per a les infraccions lleus i de sis mesos per a les infraccions greus i molt greus.

El termini de prescripció es compta a partir del mateix dia en què els fets s'haguessin comès.

2. La prescripció s'interromprà per qualsevol actuació administrativa de la qual tengui coneixement el denunciat o estigui encaminada a esbrinar-ne la identitat o domicili i es practiqui amb altres administracions, institucions o organismes. També s'interromp per la notificació efectuada d'acord amb l'article 119 de la present ordenança.

3. El termini de prescripció es reprendrà si el procediment es paralitza durant més d'un mes per causa no imputable al denunciat.

4. El termini de prescripció de les sancions consistents en multa pecuniària serà de quatre anys i, el de les altres sancions, serà d'un any, computats des de l'endemà del dia en què la sanció adquireixi fermesa en via administrativa.

El còmput i la interrupció del termini de prescripció del dret de l'administració per exigir el pagament de les sancions consistents en multa pecuniària es regiran pel que es disposa en la Llei general tributària.

Article 126. De la graduació de les sancions

La quantia econòmica de les multes establertes en l'article 134 d'aquesta ordenança i en l'annex IV del Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, podrà incrementar-se en un 30%, en atenció a la gravetat i transcendència del fet, els antecedents de l'infractor i a la seua condició de reincident, el perill potencial creat per a ell mateix i per als altres usuaris de la via i al criteri de proporcionalitat.

Els criteris de graduació establerts anteriorment seran així mateix d'aplicació a les sancions per les infraccions previstes en l'article 131.2 d'aquesta ordenança.

Article 127.- De la reducció de les sancions

S'estableix una reducció del 50 per 100 sobre la quantia de la sanció que s'hagi consignat correctament en el butlletí de denúncia per l'agent o, en defecte d'això, en la notificació posterior d'aquesta denúncia per l'instructor de l'expedient, sempre que aquest pagament s'efectuï durant els vint dies naturals següents a aquell en què tengui lloc la citada notificació.

S'exceptuen d'aquesta reducció els procediments assenyalats en l'article 120.3 d'aquesta ordenança.

Article 128.- Del pagament de les sancions

1. Les multes podran fer-se efectives, si no es fa directament als agents, a l'oficina municipal de recaptació, directament o a través d'entitats bancàries o de crèdit concertades, dins dels quinze dies naturals següents a la data de la fermesa de la sanció.

2. Vençut el termini d'ingrés establert en l'apartat anterior sense que s'hagués satisfet la multa, la seua exacció es durà a terme pel procediment de constrenyiment. A aquest efecte, serà títol executiu la provisió de constrenyiment notificada al deutor, expedit per l'òrgan competent de l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu.

Quan els sancionats tenguin el seu domicili fora de l'àmbit de competència territorial de l'òrgan sancionador, el procediment de recaptació executiva podrà ser realitzat per aquest òrgan conforme a la seua legislació específica.

 

CAPÍTOL II. Règim sancionador

Article 129.- Infraccions

Les infraccions que es recullen en aquesta ordenança municipal i les seues normes de desenvolupament, es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

Són infraccions lleus les comeses contra les normes contengudes en aquesta ordenança que no es qualifiquin expressament com a greus o molt greus.

En particular és falta lleu no fer ús per part dels usuaris de bicicletes dels elements i peces reflectores, d'acord amb el que es disposa en aquesta ordenança.

Sàrria infracció lleu la falta de senyalització, així com la senyalització excessiva, defectuosa o irregular, tant horitzontal com vertical, de l'autorització de gual concedida.

Són infraccions greus i molt greus, quan no siguin constitutives de delicte, les conductes tipificades en aquesta ordenança i les recollides en la Llei de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, les seues posteriors modificacions i reglaments de desenvolupament.

Article.- 130 Infraccions greus

Són infraccions greus, quan no siguin constitutives de delicte, les conductes tipificades en aquesta ordenança referides a:

a) No respectar els límits de velocitat reglamentàriament establerts, d'acord amb el recollit en l'annex IV del Reial decret legislatiu 6/2015 de 30 d'octubre.

b) Circular en un tram a una velocitat mitjana superior als límits establerts reglamentàriament, d'acord amb el recollit en l'annex IV del Reial decret legislatiu 6/2015 de 30 d'octubre

c) Incomplir les disposicions d'aquesta ordenança en matèria de prioritat de pas, avançaments, canvis de direcció o sentit i marxa enrere, sentit de la circulació, utilització de carrils i vorals i, en general, tota vulneració de les ordenacions especials de trànsit per raons de seguretat o fluïdesa de la circulació

d) Parar o estacionar al carril bus, en revolts, canvis de rasant, zones d'estacionament per a ús exclusiu de persones amb discapacitat, túnels, passos inferiors, passos per a vianants, interseccions o en qualsevol altre lloc perillós o en el qual s'obstaculitzi greument la circulació o constitueixi un risc, especialment per als vianants.

e) Circular sense fer ús de l'enllumenat reglamentari, tret que el vehicle sigui una bicicleta i en aquest cas la infracció tindrà el caràcter de lleu.

f) Conduir utilitzant cascos, auriculars o altres dispositius que disminueixin l'obligatòria atenció permanent a la conducció.

g) Conduir utilitzant manualment dispositius de telefonia mòbil, navegadors o qualsevol altre sistema de comunicació.

h) No fer ús del cinturó de seguretat, sistemes de retenció infantil, casc i altres elements de protecció.

i) Circular amb menors de dotze anys com a passatgers de ciclomotors o motocicletes.

j) No respectar els senyals dels agents que regulen la circulació.

k) No respectar la llum vermella d'un semàfor.

l) No respectar el senyal de stop o el senyal de cedeixi el pas.

m) La conducció negligent.

n) Llançar a la via o en els seus voltants objectes que puguin produir incendis o accidents, o que obstaculitzin la lliure circulació.

o) No mantenir la distància de seguretat amb el vehicle que el precedeix.

p) Incomplir l'obligació de tot conductor de verificar que les plaques de matrícula del vehicle no presenten obstacles que impedeixin o dificultin la seua lectura i identificació.

q) No facilitar a l'agent de l'autoritat la seua identitat ni les dades del vehicle sol·licitats pels afectats en un accident de circulació, estant-hi implicat.

r) Conduir vehicles amb la càrrega mal condicionada o amb perill de caiguda.

s) L'ocupació excessiva del vehicle que suposi augmentar en un 50% el nombre de places autoritzades, exclosa la del conductor.

t) Incomplir l'obligació d'impedir que el vehicle sigui conduït per qui mai no hagués obtengut el permís o la llicència de conducció corresponent.

v) Circular en posició paral·lela amb vehicles que ho tenen prohibit.

w) La circulació de vehicles per part de la via reservada a la circulació de vianants o qualsevol altre ús diferent a la circulació rodada, amb la finalitat d'accedir a places d'aparcament o de càrrega i descàrrega situades fora de la via pública, que no estigui emparada per autorització de gual, constituirà una infracció greu de la circulació per zones per als vianants sense autorització.

i) Serà infracció greu la instal·lació d'elements (fites, bol·lards, rampes o similars) no contemplats en la corresponent autorització.

z) Serà infracció greu la instal·lació de plaques de gual falses o antireglamentàries o que no corresponguin a l'immoble de referència.

Article 131. Infraccions molt greus

1. Són infraccions molt greus, quan no siguin constitutives de delicte, les conductes següents:

a) No respectar els límits de velocitat reglamentàriament establerts, d'acord amb el recollit en l'annex IV del Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre.

b) Circular en un tram a una velocitat mitjana superior als límits establerts reglamentàriament, d'acord amb el recollit en l'annex IV del Reial decret legislatiu 6/2015 de 30 d'octubre.

c) La conducció per les vies objecte d'aquesta ordenança havent ingerit begudes alcohòliques amb taxes superiors a les que reglamentàriament s'estableixin, i en tot cas, la conducció sota els efectes d'estupefaents, psicotròpics, estimulants i qualsevol altra substància d'efectes anàlegs

d) Incomplir l'obligació de tots els conductors de vehicles de sotmetre's a les proves que s'estableixin per a la detecció de possibles intoxicacions d'alcohol, estupefaents, psicotròpics, estimulants i altres substàncies anàlogues, i la dels altres usuaris de la via quan es trobin implicats en algun accident de circulació.

e) La circulació temerària.

f) La circulació en sentit contrari a l'establert.

g) Participar en competicions i carreres de vehicles no autoritzades.

h) Conduir vehicles que tenguin instal·lats inhibidors de radar o qualssevol altres mecanismes encaminats a interferir en el correcte funcionament dels sistemes de vigilància del trànsit.

i) L'excés en més del 50% en els temps de conducció o la minoració en més del 50% en els temps de descans establerts en la legislació sobre transport terrestre.

j) L'incompliment pel titular o l'arrendatari del vehicle amb el qual s'hagi comès la infracció de l'obligació d'identificar de forma veraç el conductor responsable d'aquesta infracció, quan siguin degudament requerits per a això en el termini establert. En el supòsit de les empreses de lloguer de vehicles sense conductor l'obligació d'identificar s'ajustarà a les previsions referent a l'article 14 d'aquesta ordenança

k) Participar o col·laborar en la col·locació o posada en funcionament d'elements que alterin el normal funcionament de l'ús del tacògraf o del limitador de velocitat.

2. Així mateix són infraccions molt greus:

a) Realitzar a la via obres sense l'autorització corresponent, així com la retirada, ocultació, alteració o deterioració de la senyalització permanent o ocasional.

b) No instal·lar la senyalització d'obres o fer-ho incorrectament, posant en greu risc la seguretat viària.

c) Incomplir les normes, reglamentàriament establertes, que regulen les activitats industrials que afecten de manera directa la seguretat viària.

d) Instal·lar inhibidors de radar als vehicles o qualssevol altres mecanismes encaminats a interferir en el correcte funcionament dels sistemes de vigilància del trànsit. No constituiran infracció els sistemes d'avís que informen de la posició dels sistemes de vigilància del trànsit.

Article 132.- De l'assegurança obligatòria

Les infraccions derivades de l'incompliment de l'obligació d'assegurar els vehicles de motor i ciclomotor i de presentació de la documentació acreditativa de l'existència de l'assegurança obligatòria se sancionaran conformement a la legislació específica.

Article 133.- Infraccions sobre publicitat

Les infraccions en matèria de publicitat amb vehicle es regiran per la legislació específica sobre publicitat dinàmica i del procediment sancionador comú de les administracions públiques.

Article 134.- Sancions

1. Les infraccions lleus seran sancionades amb multa fixa de 80 euros, les greus amb multa de 200 euros; i les molt greus amb multa de 500 euros. No obstant això, les infraccions consistents a no respectar els límits de velocitat se sancionaran en la quantia prevista en l'annex IV del Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre.

Així mateix, les infraccions consistents a estacionar en llocs habilitats per l'autoritat municipal com d'estacionament amb limitació horària sense col·locar el distintiu que l'autoritza o, quan col·locat el distintiu es mantrngui estacionat el vehicle en excés sobre el temps màxim permès per l'ordenança municipal, seran sancionades amb multa de 60 euros.

2. Sense perjudici del que es disposa anteriorment, en la imposició de sancions haurà de tenir-se en compte que:

a) La multa per la infracció prevista en l'article 131.1.j) serà del doble de la prevista per a la infracció originària que la va motivar, si és infracció lleu, i el triple, si és infracció greu o molt greu.

b) La infracció recollida en l'article 131.1.h) se sancionarà amb multa de 6.000 euros.

c) Les infraccions recollides en l'article 131.2 se sancionaran amb multa d'entre 3.000 i 20.000 euros.

3. En el supòsit d'infraccions que impliquin detracció de punts, l'agent denunciant prendrà nota de les dades del permís de conducció i les remetrà a l'òrgan sancionador competent que, quan la sanció sigui ferma, els comunicarà juntament amb la sanció i la detracció de punts corresponent al registre de conductors i infractors.

4. Quan l'infractor no acrediti la seua residència legal en territori espanyol, l'agent denunciant fixarà provisionalment la quantia de la multa i, si no es diposita el seu import, el conductor haurà de traslladar el vehicle i immobilitzar-lo al lloc indicat per l'agent denunciant. El dipòsit haurà d'efectuar-se mitjançant targeta de crèdit, o en metàl·lic en euros i, en tot cas, es tendrà en compte el que es preveu en aquesta ordenança respecte a la possibilitat de reducció del 50% de la multa inicialment fixada.

 

Cap III.- Infraccions i sancions en matèria d'estacionament limitat

Article 135.- Disposició general

Les infraccions del present capítol seran denunciades, bé directament pels controladors de l'estacionament regulat o per la policia local, al lloc on s'hagi produït la infracció.

Article 136.- Infraccions

Es consideraran infraccions:

1. Aparcar a les zones d'estacionament regulat sense estar en possessió del títol habilitant preceptiu i, encara que es posseeixi, estacionar sense col·locar-lo de manera visible a l'interior del vehicle en la forma assenyalada.

2. Excedir-se en el temps autoritzat pel títol habilitant de l'estacionament.

3. Manipular o falsificar el títol habilitant i/o utilitzar-lo de manera fraudulenta.

4. Estacionar indegudament en aquesta zona, de manera que afecti la fluïdesa o seguretat de la circulació.

Article 137.- Sancions

1. Les infraccions tipificades en l'apartat 1 i 2 de l'article 136 seran sancionades amb una multa de 60,00 euros i les de l'apartat 3 i 4 de l'esmentat article, seran sancionades amb una multa de 70,10 euros. La gestió del cobrament d'aquestes multes serà realitzada per Ajuntament.

2. En els casos de la infracció 1 i 4, i la 2 quan se sobrepassi en el doble el temps d'estacionament abonat, el vehicle podrà ser retirat i traslladat al dipòsit municipal. Les despeses de trasllat i permanència al dipòsit seran a càrrec del titular.

Article 138. Anul·lació de les denúncies

No obstant l'assenyalat en l'article anterior, les denúncies realitzades per excedir el temps màxim assenyalat en el títol habilitant de l'aparcament, podran ser retirades previ pagament en el moment de la seua expedició de 4 euros.

Aquesta anul·lació no autoritza a continuar estacionat el vehicle a la mateixa zona.

DISPOSICIONS ADDICIONALS, DEROGATÒRIES, TRANSITÒRIES I FINALS

DISPOSICIÓ ADDICIONAL PRIMERA

Es faculta el titular de l'organisme municipal competent en l'àmbit de la mobilitat, a dictar quantes disposicions siguin necessàries per al desenvolupament i interpretació del que s'estableix en la present ordenança.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL SEGONA

Es faculta l'òrgan municipal competent en l'àmbit de la mobilitat, a modificar o completar el contingut dels annexos recollits en la present ordenança a fi d'adaptar-los a nova normativa.

En concret, es faculta l'òrgan municipal competent en l'àmbit de la mobilitat a modificar o completar l'annex II determinant, segons les necessitats del servei, a cada moment les vies públiques subjectes a l'estacionament regulat i amb limitació horària.

DISPOSICIÓ ADICCIONAL TERCERA

Es faculta l'òrgan municipal competent en l'àmbit de la mobilitat a modificar, ampliar o rectificar les zones d'estacionament limitat de l'annex II.

 

​​​​​​​DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA ÚNICA

A l'entrada en vigor d'aquesta ordenança quedarà derogada l'Ordenança municipal de trànsit, circulació i seguretat viària actualment vigent, (BOIB de 15/08/2006, núm. 115) i l'Ordenança municipal reguladora d'estacionament regulat de vehicles de tracció mecànica en la via pública de Santa Eulària des Riu, així com quantes disposicions d'igual o inferior rang s'oposin al que es disposa en aquesta ordenança.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA PRIMERA.- Notificacions. Adreça electrònica viària (DEV) i Tauler edictal de sancions de trànsit (TESTRA).

No obstant el que es preveu en l'article 119 d'aquesta ordenança, una vegada hagin entrat en vigor l'adreça electrònica viària i el tauló edictal de sancions de trànsit, i dutes a terme per l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu les adaptacions necessàries, dins del termini legalment establert a aquest efecte, la notificació de denúncies es regirà pel que es disposa en els paràgrafs següents:

1. Les denúncies que no es lliurin a l'acte i les altres notificacions al fet que doni lloc el procediment sancionador es notificaran en l'adreça electrònica viària.

En el cas que el denunciat no la tengués, la notificació s'efectuarà al domicili que expressament hagués indicat per al procediment, i en defecte d'això, al domicili que figuri en els registres de la Direcció General de Trànsit.

2. El sistema de notificació en l'adreça electrònica viària permetrà acreditar la data i hora en què es produeixi la posada a disposició del denunciat de l'acte objecte de notificació, així com l'accés al seu contingut, moment a partir del qual la notificació s'entendrà practicada amb caràcter general legal.

Si existint constància de la recepció de la notificació en l'adreça electrònica viària, transcorren deu dies naturals sense que s'accedeixi al seu contingut, s'entendrà que aquella ha estat rebutjada, tret que d'ofici o a instàncies del destinatari es comprovi la impossibilitat tècnica o material de l'accés. El rebuig es farà constar en l'expedient sancionador, especificant-se les circumstàncies de l'intent de notificació, i es tendrà per efectuat el tràmit, continuant-se el procediment.

3. Quan la notificació es practiqui al domicili de l'interessat, si aquest no es troba present en el moment de lliurar-se la notificació, podrà fer-se'n càrrec qualsevol persona que es trobi al domicili i faci constar la seua identitat.

Si ningú es fes càrrec de la notificació, s'anotarà aquesta circumstància en l'expedient sancionador, juntament amb el dia i l'hora en què es va intentar, i es practicarà de nou dins dels tres dies següents. Si tampoc fos possible el lliurament, es donarà per complit el tràmit, i es procedirà a la publicació en el tauler edictal de sancions de trànsit (TESTRA).

Si estant l'interessat en el domicili rebutja la notificació, es farà constar en l'expedient sancionador, especificant-se les circumstàncies de l'intent de notificació, tenint-se per efectuat el tràmit i continuant-se el procediment.

Si el resultat de la notificació és que l'interessat és desconegut al domicili al qual es va dirigir aquesta mateixa, l'administració procedirà a la publicació en el tauler edictal de sancions de trànsit (TESTRA).

4. Transcorregut el període de vint dies naturals des que la notificació s'hagués publicat en el TESTRA, si escau, s'entendrà que aquesta ha estat practicada, donant-se per complit aquest tràmit i continuant-se amb el procediment.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA SEGONA.- Procediments sancionadors en tramitació a l'entrada en vigor d'aquesta ordenança

Els expedients sancionadors que s'haguessin incoat amb anterioritat a l'entrada en vigor de la present ordenança seguiran la seua tramitació d'acord amb la normativa vigent aleshores, excepte que els preceptes de la present ordenança resultin més beneficiosos per a l'autor de la infracció, i en aquest cas se li aplicaran aquests.

DISPOSICIÓ FINAL PRIMERA.- Actualitzacions de les quanties de les sancions de multa

Les quanties de les sancions de multa previstes en la present ordenança, s'actualitzaran automàticament a l'entrada en vigor del reial decret pel qual el Govern revisi les quanties de les sancions de multa previstes del Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, conforme al que es disposa en la disposició final segona d'aquest text articulat.

DISPOSICIÓ FINAL SEGONA. Entrada en vigor

La present ordenança entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, una vegada complerts els tràmits reglamentàriament establerts i romandrà en vigor fins a la seua modificació o derogació expressa.

ANNEX I DEFINICIONS

Accessibilitat. És la característica del mitjà, ja sigui l'urbanisme, l'edificació, el transport o els sistemes de comunicació, que permet a les persones independentment de les seues condicions físiques i sensorials, l'accés i utilització dels espais, instal·lacions, edificacions i serveis.

Accessibilitat universal. Condició que han de complir els entorns i les maneres de transport, així com els processos, béns, productes i serveis, instruments, eines i dispositius, per ser comprensibles, utilitzables i practicables per a totes les persones en condicions de seguretat i comoditat, i de forma més autònoma i natural possible. Pressuposa l'estratègia de “disseny universal o disseny per a totes les persones” i s'entén sense perjudici dels ajustos raonables que hagin d'adoptar-se. Implica l'objectiu d'un sistema de transport públic suficient, accessible i eficient.

Aparcabicis. Dispositius per estacionar i subjectar les bicicletes de manera segura. Solen estar ancorats al paviment, o ben units uns quants a una base movible.

Aparcament rotatori. Àrea o via senyalitzada per a l'estacionament de visitants, durant un període de temps limitat. Pot estar taxat amb dispositius de cobraments mecànics o electrònics. “Zona Blava”.

Places d'estacionament regulat. Places d'estacionament a la calçada amb limitació de temps d'ocupació, amb la finalitat d'afavorir la rotació de persones usuàries, així com per reservar places per a les persones residents.

Zona per als vianants. Zona urbana destinada a la circulació per als vianants, en cas de permetre's la circulació de vehicles de manera excepcional, els vianants gaudiran de preferència en tot cas.

Carrer per als vianants. Carrer on només es permet la circulació per als vianants i està sostreta al trànsit rodat, tret que s'hagi d'autoritzar l'accés a algun vehicle per tenir el seu estacionament als immobles d'aquesta.

Carrer residencial. Zones de circulació especialment condicionada que està destinada en primer lloc als vianants i en les quals s'apliquen les normes especials de circulació següents: la velocitat màxima dels vehicles està fixada en 20 km/h i les persones conductores han de concedir prioritat a les que caminen. Els vehicles no poden estacionar més que als lugres designats per senyals o per marques viàries. Les persones vianants poden utilitzar tota la zona de circulació. Els jocs i els esports estan permesos.

Carrers amb segregació d'espais. Corresponen amb aquells que atenen un model clàssic de diferenciació entre calçada principal, destinada a la circulació de vehicles, on es pot assenyalar l'espai per a estacionar, i, d'altra banda, una vorera que es considera reservada als vianants.

Zona 30. Són zones de circulació especialment condicionades que estan destinades en primer lloc a les persones vianants, en les quals la velocitat màxima en la banda de circulació és de 30 km/h. En aquestes vies, les persones a peu tenen prioritat, i podran travessar la calçada fora de les zones senyalitzades; per a això hauran de cerciorar-se que poden fer-ho sense risc ni entorpiment indegut, i no serà necessari implantar passos per a vianants formalitzats.

Plataforma única compartida. La vorera i la calçada estaran a un mateix nivell, i tendrà prioritat el trànsit per als vianants. Quedarà perfectament diferenciada al paviment la zona preferent de vianants, per la qual discorre l'itinerari per als vianants accessible, si com la senyalització vertical d'avís als vehicles.

Ciclocarrer. Carrer d'ús compartit entre ciclistes i VMP i altres vehicles, amb preferència de la bicicleta i VMP, i on la velocitat màxima permesa és de 30 km/h; estarà convenientment senyalitzada per senyals verticals i horitzontals (marques viàries).

Ciclocarril. Carril situat al costat de la vora o vorera de la dreta en vies de més d'un carril per sentit, pel qual circulin bicicletes i VMP per enllaçar amb els itineraris ciclistes. En aquests carrils poden circular tota classe de vehicles, però la velocitat estarà senyalitzada a 30 km/h i les bicis i VMP tendran preferència.

Via ciclista. Via especialment condicionada per al trànsit de cicles, amb la senyalització horitzontal i vertical corresponent, l'amplada de la qual permet el pas segur d'aquests vehicles.

Carril bici. Via ciclista que discorre adossada a la calçada, en un sol sentit o en doble sentit.

Carril bici protegit. Carril bici proveït d'elements laterals que els separen físicament de la resta de la calçada, així com de la vorera.

Vorera bici. Via ciclista senyalitzada sobre la vorera.

Pista bici. Via ciclista segregada del trànsit motoritzat, amb traçat independent de les carreteres.

Senda ciclable. Via per a vianants i cicles, segregada del trànsit motoritzat, i que discorre per espais oberts, parcs, jardins o boscos.

Via urbana. Via situada dins de poblat, excepte les travessies.

Poblat. Espai que comprèn edificis i a les vies d'entrada i sortida dels quals estan col·locats, respectivament, els senyals d'entrada i sortida de poblat.

Vorera. Zona longitudinal del carrer elevat o no, destinada al trànsit de vianants.

Calçada. Part del carrer dedicat a la circulació de vehicles. Es compon d'un cert nombre de carrils.

Carril. Banda longitudinal en què pot estar subdividida la calçada, delimitada o no per marques viàries longitudinals, sempre que tenguin una amplària suficient per permetre la circulació d'una fila d'automòbils que no siguin motocicletes.

Vehicle de mobilitat personal. Vehicle d'una o més rodes dotat d'una única plaça i propulsat exclusivament per motors elèctrics que poden proporcionar al vehicle una velocitat màxima per disseny compresa entre 6 i 25 km/h. Només poden estar equipats amb un seient o selló si estan dotats de sistema d'autoequilibrat. S'exclouen d'aquesta definició els vehicles sense sistema d'autoequilibrat i amb selló, els vehicles concebuts per a competició, els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda i els vehicles amb una tensió de treball de més a 100VCC o 240 VAC, així com aquells inclosos dins de l'àmbit del Reglament (UE) núm. 168/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de gener de 2013.

Vehicle autoequilibrat. Vehicle de petita grandària, basat en un equilibri inestable inherent, que necessita un sistema auxiliar de control per mantenir el seu equilibri, i que inclou vehicles de motor d'una roda o més.

Cicle. Vehicle proveït de, almenys, dues rodes i propulsada exclusiva o principalment per l'energia muscular de la persona o persones sobre el vehicle, en particular per mitjà de pedals.

Bicicleta. Cicle de dos rodes.

Bicicleta de pedals amb pedaleig assistit. Bicicletes equipades amb un motor elèctric auxiliar, de potència nominal contínua màxima inferior o igual a 250 W, la potència del qual disminueixi progressivament i que finalment s'interrompi abans que la velocitat del vehicle aconsegueixi els 25 km/h o si el ciclista deixa de pedalar.

Patins. Aparells adaptats als peus, dotats de rodes que permeten lliscar-se per un paviment resistent i uniforme.

Patinet. Planxa muntada sobre dues o tres rodes i una barra acabada en un manillar que serveix perquè les persones es desplacin.

Patinador/a. Persona que es trasllada en patins, monopatins, patinets o aparells similars no motoritzats.

Aparcament dissuasiu. Aparcament per permetre l'aparcament lliure i així evitar que accedeixin al centre urbà.

Aparcament reservat a residents. Àrea o places senyalitzades a la calçada “Zona Verda”, per a l'estacionament de resident;, pot estar taxat, amb dispositius de cobraments mecànics o electrònics.

Vianants. Persones que es desplacen a peu per una via pública.

 

ANNEX II Zones d'estacionament limitat

Com a mitjà d'ordenació i selecció del trànsit i amb la finalitat de garantir una adequada rotació dels aparcaments, s'estableixen limitacions en la durada de l'estacionament en la forma que s'expressarà als carrers següents:

- Carrer de Sant Jaume.

- Carrer del Mar.

- Carrer de César Puget Riquer: tram des del carrer de José Guasch Vic fins al carrer del Tinent Costa Ribas.

--Carrer de Josep Guasch Vic: tram des del carrer de César Puget a encreuament amb el carrer de Sant Joan.

-Carrer del Tinent Costa Ribas, des del carrer de César Puget Riquer fins al carrer de Sant Joan.

-Carrer de Sant Llorenç: tram des del carrer del Pintor Vizcaí fins a sa Punta.

-Carrer de Sant Vicent: tram des del carrer del Sol fins a la plaça d'Espanya.

-Carrer de  Sant Josep: tram des del carrer de Sant Llorenç fins al carrer d'Isidor Macabich.

-Carrer del Sol: tram des del carrer del Camí de l'Església (Mercat) fins al carrer de Margarita Ankerman.

-Carrer dels Pintors Puget.

-Carrer de Marià Riquer Wallis des del passeig marítim fins a la plaça, inclusivament.

- Carrer de Joan Tur Tur.

- Carrer de Ricardo Curtois Gotarredona des d'encreuament amb el carrer de Joan Tur Tur fins al carrer de Marià Riquer Wallis.

- Carrer de Rodríguez de Valcárcel.

- Carrer de Molins de Rei.

- Carrer d'Osca.

- Carrer de Sant Joan (des de s'Alamera a l'encreuament amb el carrer del Tinent Coronel Costa Ribas).

- Aparcament Tres Torres.

--Aparcament entre el carrer de Sant Joan i s'Alamera (provisional).

 

Santa Eulària des Riu,  document signat digitalment (4 d'octubre de 2021)

L'alcaldessa Mª del Carmen Ferrer Torres