Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL DE GOVERN
Núm. 457788
Acord del Consell de Govern de 4 d’octubre de 2021 pel qual s’aprova el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d’Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s’hi inclouen
La dimensió de l'impacte de la pandèmia de la COVID-19 i de les seves conseqüències econòmiques sobre la societat de les Illes Balears ha posat de relleu la fragilitat del model econòmic balear, marcat per una alta dependència de l'activitat turística i associat a problemes estructurals de productivitat.
El Pla de Recuperació per a Europa, aprovat per la Unió Europea el juliol de 2020, és una resposta sense precedents a la crisi per afavorir la reconstrucció de les economies i inclou un paquet de mesures que reforcen el marc financer pluriennal per al 2021-27 i la posada en marxa de l'Instrument Europeu de Recuperació (Next Generation EU), un fons temporal de caràcter extraordinari.
Els fons Next Generation EU representen una oportunitat històrica per a les Illes Balears. Però més enllà de l'oportunitat financera que representen aquests recursos extraordinaris, els fons Next Generation EU han estat l'estímul d'un procés de reflexió col·lectiva que ha fet aflorar una quantitat ingent de propostes, iniciatives i projectes per part dels diferents agents econòmics i socials de les Illes Balears.
Els fons Next Generation EU s'articulen a través de diversos mecanismes, el més important dels quals pel que fa a la seva dotació és el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR). Els recursos del MRR es distribueixen a través dels plans de recuperació i resiliència dels estats membres. Espanya va aprovar el seu Pla per Acord del Consell de Ministres de 27 d'abril de 2021 i, una vegada avaluat per la Comissió Europea, va ser aprovat pel Consell Europeu en data 13 de juliol de 2021.
El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència estatal s'estructura en quatre eixos transversals que han de vertebrar la transformació econòmica, transició ecològica, transformació digital, igualtat de gènere i cohesió social i territorial, i inclou deu polítiques palanca que es despleguen en trenta components en els quals s'han d'emmarcar els projectes que sol·licitin finançament europeu.
El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dins la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, crea la Direcció de l'Oficina Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques. D'acord amb el Decret 16/2021, de 15 de març, que la regula, li correspon, entre d'altres, la funció de coordinar l'elaboració d'un pla estratègic que defineixi els àmbits concrets en els quals cal centrar l'esforç inversor; la planificació, l'avaluació, la coordinació, i el seguiment de les inversions estratègiques promogudes pel Govern, així com donar suport a les inversions promogudes per la resta d'institucions i agents socials de les Illes Balears; l'impuls dels projectes de transformació econòmica que el Govern es proposa que rebin finançament dels fons Next Generation EU i la promoció d'altres projectes susceptibles de rebre finançament comunitari més enllà dels presentats per les conselleries, incloent les inversions impulsades pel sector privat.
El Govern de les Illes Balears va aprovar el Decret llei 3/2021, de 12 d'abril, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
El Decret llei 3/2021, de 12 d'abril, preveu, a l'article 5.1, que el Consell de Govern, a proposta del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, ha d'aprovar un Pla Estratègic Autonòmic orientat a assolir la transformació de les Illes Balears cap a un nou model econòmic i social, d'acord amb els objectius generals del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i els específics que es fixin a instància de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques.
D'acord amb això, s'ha elaborat un document amb una perspectiva àmplia, denominat Estratègia Illes Balears 2030, que defineix els àmbits en els quals cal centrar l'esforç inversor, amb l'objectiu que puguin ser finançats prioritàriament amb els fons Next Generation EU, però que ja planteja que les línies d'actuació i projectes que s'hi identifiquen es puguin dur a terme amb càrrec a altres fons, ja siguin europeus inclosos en el Pla de Recuperació per a Europa (Marc Financer Pluriennal 2021-27), però també programes sectorials de gestió directa de la Comissió Europea i fons estatals, autonòmics, locals o privats.
La planificació i direcció per objectius és un principi general d'actuació de les administracions públiques recollit a l'article 3 de la Llei 40/2015, de 30 d'octubre, de règim jurídic de les administracions públiques.
Alhora, l'article 64 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, estableix que el Govern i els seus membres han de garantir la transparència, la participació i la col·laboració ciutadana en els assumptes públics amb diferents mesures com la d'informar de manera clara i comprensible dels serveis, plans, programes i activitats que es desenvolupen.
El Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia Illes Balears 2030 és un full de ruta per respondre als reptes de les Illes Balears, per a la qual cosa ha de comptar amb la implicació de totes les administracions i dels agents econòmics i socials de les Illes Balears en la seva definició, de manera que sigui un projecte consensuat i àmpliament compartit.
A l'hora de definir l'estratègia d'inversions de les Illes Balears per al 2030 s'han pres com a referència els documents diagnòstics i programàtics ja existents (tant abans com després de l'inici de la pandèmia), molts dels quals ja varen comptar, prèviament a la seva aprovació, amb un procés de participació.
Per altra banda, des del mes d'agost de 2020, el Govern de les Illes Balears ha dut a terme un procés d'identificació i recopilació d'iniciatives i projectes, tant de la pròpia administració autonòmica com de la resta d'administracions de les Illes Balears o a proposta d'entitats privades.
Per tal de canalitzar, formalitzar i donar continuïtat a aquest procés de participació, des del mes de juliol de 2021 es va habilitar un canal telemàtic que permet la presentació de projectes a qualsevol entitat o persona interessada al portal web de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques.
Les institucions i empreses de les Illes Balears també han tengut l'oportunitat de presentar les seves propostes a les manifestacions d'interès que han convocat els distints ministeris, amb l'objectiu d'identificar possibles iniciatives o projectes concrets en cada àmbit.
La proposta del Pla Estratègic Autonòmic -Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 s'ha sotmès a l'anàlisi i a les aportacions de la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears i específicament a la Comissió de treball en matèria de fons europeus que es va constituir en el si del Pacte de Reactivació, la qual també ha debatut la proposta del pla estratègic.
Per altra banda, en el marc del que preveu el Decret llei 3/2021 esmentat, es va constituir una Comissió interinsular, amb representació de tots els consells insulars i de la FELIB que s'ha reunit en dues ocasions per consensuar el contingut del Pla.
Finalment, també en el marc del que preveu el Decret llei 3/2021, la proposta de projectes estratègics amb incidència en el territori de cada illa s'ha sotmès a una comissió mixta bilateral amb cadascun dels consells insulars.
El Pla Estratègic Autonòmic -Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 és un document programàtic, de planificació per avançar en la transformació del model econòmic i social de les Illes Balears per fer-lo més resilient, més competitiu, més sostenible i més inclusiu i consta de quatre eixos: diversificació econòmica, sostenibilitat, competitivitat i cohesió social, que es despleguen en dotze estratègies que serveixen per acotar i donar concreció als objectius generals i que es desenvolupen en diverses línies d'actuació.
D'acord amb l'article 5.2 del Decret llei 3/2021 esmentat, el Pla Estratègic Autonòmic s'ha d'executar per mitjà dels projectes, tant d'iniciativa pública com privada o publicoprivada que siguin declarats estratègics pel Consell de Govern, també a proposta del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, i que passaran a formar part del Pla Estratègic Autonòmic.
En aquest sentit al Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 s'hi incorpora una primera relació de projectes que contribueixen a desenvolupar les estratègies definides en el document, que són aquells que, a dia d'avui, o bé ja s'han iniciat o bé tenen un notable grau de determinació pel que fa a les actuacions de què es componen, l'import i la perspectiva de finançament i que es preveu que es puguin dur a terme, total o parcialment, amb els fons europeus als quals fa referència l'article 2 i la disposició addicional primera del Decret llei 3/2021 (annex 2 d'aquest Acord).
Aquesta primera relació de projectes que es declaren estratègics es modificarà a mesura que se n'incorporin de nous o els que hi figuren experimentin canvis, la qual cosa es realitzarà mitjançant el corresponent acord del Consell de Govern, i donarà lloc a l'actualització d'aquesta relació.
L'aprovació del Pla i la declaració com a estratègics de projectes, que passen a formar-ne part, no genera drets ni obligacions en les parts interessades, atès que es tracta d'iniciatives que s'executaran en la mesura que es tramitin els instruments prevists en l'ordenament jurídic, amb els requisits substantius i formals que pertoquin, tenint en compte especialment els principis de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat i igualtat, quant a les actuacions que comportin col·laboracions publicoprivades, ajudes, subvencions o qualsevol altre negoci jurídic amb persones determinades.
Atès tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, en la sessió de 4 d'octubre de 2021, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:
Primer. Aprovar el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030, previst a l'apartat 1 de l'article 5 del Decret llei 3/2021, de 12 d'abril, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que s'adjunta com a annex 1 a aquest Acord.
Segon. Declarar com a estratègics els projectes que s'inclouen a l'annex 2 d'aquest Acord, de conformitat amb el que disposa l'apartat 2 de l'article 5 del Decret llei 3/2021 esmentat i en els termes següents:
1r. La mera declaració d'un projecte com a estratègic no genera drets ni obligacions entre les parts interessades.
2n. L'execució dels projectes es durà a terme mitjançant els instruments prevists en l'ordenament jurídic, amb els requisits substantius i formals que pertoquin.
3r. En els expedients derivats de l'execució dels projectes estratègics, la Direcció de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura emetrà un certificat en el qual s'acrediti la inclusió de l'expedient iniciat en l'execució d'un projecte declarat estratègic, que s'ha d'identificar, amb referència a l'annex 2 d'aquest Acord vigent en cada moment, amb l'efecte de poder aplicar les previsions contingudes en els articles 5.3 i 15.4 del Decret llei 3/2021.
Tercer. Disposar que l'annex 2 d'aquest Acord es podrà modificar per incorporar nous projectes o en el cas que els que hi figuren experimentin canvis, la qual cosa es realitzarà mitjançant el corresponent acord del Consell de Govern, i donarà lloc a la seva actualització.
Quart. Establir que el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura ha de donar compte trimestralment al Consell de Govern dels expedients aprovats derivats de l'execució del Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i dels avanços en el seu desenvolupament.
Cinquè. Publicar aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i donar publicitat als annexos (el Pla Estratègic Autonòmic-Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i la relació de projectes declarats estratègics) en el web de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (http://www.caib.es), concretament al lloc de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques (http://oie.caib.es).
Palma, 4 d'octubre de 2021
La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez