Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ GENERAL DE L'ESTAT

DELEGACIÓ DEL GOVERN A LES ILLES BALEARS

Núm. 449119
Resolució de la Direcció General de Política Energètica i Mines per la qual s’atorga a Red Eléctrica de España, SAU, autorització administrativa prèvia i autorització administrativa de construcció del projecte de connexió elèctrica a 132 kV entre Eivissa (subestació Torrent) i Formentera (subestació Formentera), en els termes municipals de Santa Eulària des Riu, Eivissa i Sant Francesc Xavier (Illes Balears), i es declara, en concret, la seva utilitat pública

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Red Eléctrica de España, SAU (en endavant REE) va sol·licitar, mitjançant escrit de data 17 de gener de 2020, autorització administrativa prèvia, declaració d'impacte ambiental, autorització administrativa de construcció i declaració, en concret, d'utilitat pública per al projecte de connexió elèctrica a 132 kV entre Eivissa (subestació Torrent) i Formentera (subestació Formentera), a les Illes Balears.

Posteriorment, mitjançant escrit de data 9 de novembre de 2020, REE presenta una addenda al projecte, motivada pel resultat de les prospeccions arqueològiques realitzades en l'emplaçament de la subestació de Formentera 132/30 kV, sent necessari modificar el traçat del camí d'accés a l'esmentada subestació.

L'expedient va ser incoat en l'Àrea Funcional d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a les Illes Balears.

L'expedient es va iniciar i tramitar de conformitat amb el que preveu el reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal•lacions d'energia elèctrica, amb el que preveu la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, i amb el que preveuen les disposicions addicionals dotzena, segona i tercera de la Llei 13/2003, de 23 de maig, reguladora del contracte de concessió d'obres públiques.

L'Ajuntament de Santa Eulària des Riu emet informe favorable, subjecte a una sèrie de condicionats tècnics i a una comunicació prèvia a l'inici de l'obra. REE contesta amb una nota d'intervenció de l'informe favorable emès i manifestant que es tindran en consideració els condicionants establerts.

El Servei d'Infraestructures Viàries del Departament de Gestió del Territori, Infraestructures Viàries i Lluita contra l'Intrusisme del Consell d'Eivissa informa favorablement, sempre que es compleixin una sèrie de prescripcions tècniques. REE contesta indicant que es té en consideració l'informe favorable i que s'accepten les prescripcions, a les quals es realitzen una sèrie de matisacions o aclariments. Es remet aquest escrit al Consell d'Eivissa, sense que consti resposta posterior per la seva part, per la qual cosa s'entén la seva conformitat, d'acord amb el que estableixen els articles 127.4, 131.4 i 147.2 del reial decret 1955/2000, d'1 de desembre.

Medi Ambient del Departament de Presidència i Gestió Ambiental del Consell d'Eivissa emet un informe en què considera rellevant ampliar l'inventari ambiental amb diverses espècies, així com establir mesures de minimització per evitar afeccions sobre la colònia de cria de Puffinus mauritanicus i de la comunitat vegetal de Limonium ebusitanum. REE contesta indicant que s'ha actualitzat l'inventari ambiental d'acord amb el que s'indica i que en farà una valoració, amb l'objecte d'establir si fossin necessàries noves mesures preventives o correctores, incloent-les dins del Programa de Vigilància Ambiental de l'obra. Es remet aquest escrit al Consell d'Eivissa, sense que consti resposta posterior per la seva part, per la qual cosa s'entén la seva conformitat, d'acord amb el que estableixen els articles 127.4, 131.4 i 147.2 del reial decret 1955/2000, d'1 de desembre.

El Servei de Territori del Departament de Gestió del Territori, Infraestructures Viàries i Lluita contra l'Intrusisme del Consell d'Eivissa informa favorablement el projecte, condicionat al compliment de la Norma 19 i del Pla Territorial Insular d'Eivissa (PTI). REE contesta prenent en consideració l'informe favorable i acceptant el compliment de l'esmentada Norma.

Patrimoni del Departament de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell d'Eivissa emet un informe del qual no es desprèn oposició al projecte. REE contesta indicant que es realitzarà control arqueològic de les obres al llarg de tot el traçat terrestre a l'illa d'Eivissa, així com del traçat subaquàtic a la part de l'illa d'Eivissa, de manera indirecta i sense afectar el medi. Es remet aquest escrit al Consell d'Eivissa, sense que consti resposta posterior per la seva part, per la qual cosa s'entén la seva conformitat, d'acord amb el que estableixen els articles 127.4, 131.4 i 147.2 del reial decret 1955/2000, d'1 de desembre.

La Demarcació de Costes en Illes Balears de la Direcció General de la Costa i el Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic emet informe, del qual no es desprèn oposició al projecte, amb un seguit de condicionats tant tècnics com administratius, i en el qual es requereix la realització d'un estudi relatiu a l'avaluació dels efectes del canvi climàtic, en els termes que preveuen els articles 91 i 92 del Reglament General de Costes, aprovat per reial decret 876/2014, de 10 d'octubre, així com facilitar un major detall del grau d'afecció que pot tenir en la dinàmica litoral la nova connexió, tant en la fase de construcció com en la de servei. REE contesta indicant, entre altres, que ja ha procedit a la presentació dels projectes d'execució per a l'ocupació de la zona de domini públic marítim-terrestre davant la Demarcació de Costes a les Illes Balears, així com el projecte d'execució per a l'ocupació de la zona de servitud de protecció a l'illa d'Eivissa, davant el Consell Insular d'Eivissa, i el projecte d'execució per a l'ocupació de la zona de servitud de protecció a l'illa de Formentera, davant el Consell Insular de Formentera. REE indica que en els esmentats projectes es dóna un major detall de l'afecció que la nova connexió pot tenir en la dinàmica del litoral. Es remet aquesta contestació a la Demarcació de Costes en les Illes Balears, sense que s'hagi produït resposta posterior per la seva part, per la qual cosa s'entén la seva conformitat, d'acord amb el que estableixen els articles 127.4, 131.4 i 131.4 i 147.2 del reial decret 1955/2000, d'1 de desembre.

La Direcció General de Territori i Paisatge de la Conselleria de Medi Ambient i Territori informa que el projecte no afecta cap aspecte de l'ordenació urbanística o territorial de la seva competència, per la qual cosa no escau assenyalar cap observació.

L'Institut Espanyol d'Oceanografia emet informe, del qual no es desprèn oposició al projecte, amb comentaris i consideracions de caràcter ambiental. REE presenta escrit en el qual manifesta que es tindran en consideració totes les consideracions indicades. Es remet aquesta contestació a l'Institut Espanyol d'Oceanografia, sense que s'hagi produït resposta posterior per la seva part, per la qual cosa s'entén la seva conformitat, d'acord amb el que estableixen els articles 127.4, 131.4 i 147.2 del reial decret 1955/2000, d'1 de desembre.

Patrimoni Cultural del Consell Insular de Formentera emet un informe del qual no es desprèn oposició al projecte, subjecte a un seguit de condicionats tècnics. REE contesta indicant que realitzarà un control arqueològic de les obres, terrestre i subaquàtic, al llarg de tot el traçat corresponent a l'illa de Formentera, i que s'intervindrà el mínim indispensable en els murs de pedra seca, seguint les prescripcions tècniques indicades per a la seva restauració. Es remet aquest escrit al Consell Insular de Formentera, sense que consti resposta posterior per la seva part, per la qual cosa s'entén la seva conformitat, d'acord amb el que estableixen els articles 127.4, 131.4 i 147.2 del reial decret 1955/2000, d'1 de desembre.

L'addenda al projecte se sotmet a informe del Consell de Formentera, sense que s'hagi rebut resposta per la seva part una vegada transcorregut el termini legalment establert, per la qual cosa s'entén la seva conformitat amb el canvi del traçat del camí d'accés a la subestació i la reubicació de l'arqueta de posada a terra de la càmera d'entroncament, d'acord amb el que indiquen els articles 127.2, 131.1 i 146.1 del reial decret 1955/2000, d'1 de desembre.

Es consulta, als mers efectes ambientals, d'acord amb l'article 37 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, les següents administracions públiques i organismes: Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears; Àrea de Medi Ambient del Consell de Formentera; Departament de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell d'Eivissa; Conselleria de Patrimoni, Política Lingüística i Formació del Consell Insular de Formentera; Direcció General de Cooperació Local i Patrimoni de la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors; Subdirecció General de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya del Ministeri de Cultura i Esport; Direcció General de Recursos Hídrics de la Conselleria de Medi Ambient i Territori; Demarcació de Costes a les Illes Balears; Direcció General de la Costa i el Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic; Direcció General d'Emergències i Interior de la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització; Direcció General de Salut Pública, Qualitat i Innovació del Ministeri de Sanitat; Conselleria de Salut i Consum.

L'Ajuntament d'Eivissa; l'Ajuntament de Sant Francesc Xavier; Capitania Marítima; la Direcció General de la Marina Mercant del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; AESA; i EDISTRIBUCIÓN Redes Digitales, SLU, no contesten, havent realitzat la preceptiva reiteració, per

la qual cosa s'entén la seva conformitat amb el projecte d'acord amb el que indiquen els articles 127.2, 131.1 i 146.1 del reial decret 1955/2000, d'1 de desembre.

La sol·licitud de REE va ser sotmesa a informació pública (BOE núm. 62, d'11 de març de 2020; BOIB núm. 27, de 3 de març de 2020; Diari “Periódico de Ibiza y Formentera”, de 13 de març de 2020; tauler d'anuncis de l'Ajuntament d'Eivissa; tauler d'anuncis de l'Ajuntament de Sant Francesc Xavier), de conformitat amb el que preveuen els articles 125 i 144 del reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, havent-se rebut al•legacions que són ateses per REE amb raons que s'estimen adequades.

REE va subscriure declaració responsable de data 16 de desembre de 2019 que acredita el compliment del projecte amb tota la normativa que li és d'aplicació, als efectes del que estableix l'article 53.1b) de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del Sector Elèctric.

Amb data 4 de gener de 2021, l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a les Illes Balears procedeix a emetre informe en relació amb l'autorització administrativa prèvia, autorització administrativa de construcció i declaració, en concret, d'utilitat pública de les instal·lacions projectades, esmenat amb data 18 de març de 2021.

L'Ordre IET/2209/2015, de 21 d'octubre (BOE núm. 254, de data 23 d'octubre de 2015) va publicar l'Acord del Consell de Ministres de 16 d'octubre de 2015, pel qual s'aprova el document de “Planificació Energètica. Pla de Desenvolupament de la Xarxa de Transport d'Energia Elèctrica 2015-2020”, estant l'actuació objecte d'aquesta resolució inclosa en aquesta Planificació.

Mitjançant resolució de data 3 de maig de 2016 de la Direcció general de Política Energètica i Mines, es va atorgar el caràcter singular al cable subterrani-submarí a 132 kV, doble circuit, denominada Torrent-Formentera, entre les illes d'Eivissa i Formentera, als efectes que preveu el reial decret 1047/2013, de 27 de desembre.

La Sala de Supervisió Regulatòria de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, en la sessió del dia 10 de juny de 2021, va aprovar l'expedient INF/DE/039/21 en què s'informa favorablement la Proposta de resolució remesa per aquesta Direcció General.

Mitjançant resolució de la Direcció general de Qualitat i Avaluació Ambiental, de 26 de juliol de 2021, es formula declaració d'impacte ambiental del projecte “Connexió elèctrica a 132 kv, DC, entre Eivissa (SE Torrent) i Formentera (SE Formentera), en les Illes Balears”, en la qual s'estableixen les condicions ambientals, incloses les mesures preventives, correctores i compensatòries, que resulten de l'avaluació ambiental practicada, en les quals s'ha de desenvolupar el projecte per a l'adequada protecció del medi ambient i els recursos naturals.

La declaració d'impacte ambiental (en endavant, DIA) en el seu apartat “D. Programa de vigilància ambiental” estableix que el programa de vigilància ambiental (PVA) contingut en l'estudi d'impacte ambiental (EsIA) presentat s'ha de completar amb els aspectes addicionals que 

s'incorporen en el condicionat de la pròpia declaració d'impacte ambiental, entre els quals es troba que el projecte haurà de desenvolupar-se segons l'alternativa d'aterratge a Formentera “CF1".

Així mateix, la DIA estableix que cadascuna de les mesures establertes en l'estudi d'impacte ambiental i en la mateixa declaració hauran d'estar definides i pressupostades pel promotor en el projecte o en una addenda a aquest, prèviament a la seva aprovació.

Amb data de 13 d'agost de 2021, REE presenta una nova addenda al projecte a fi d'incloure les prescripcions establertes en la referida resolució de la Direcció general de Qualitat i Avaluació Ambiental, donant-los abast i dotant-les de pressupost, així com informar de la situació de la tramitació de les autoritzacions sectorials necessàries per a l'execució de l'esmentat projecte.

D'acord amb els articles 128, 131 i 148 del reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, aquesta Direcció General de Política Energètica i Mines resulta competent per resoldre el procediment d'autorització administrativa prèvia amb declaració, en concret, d'utilitat pública i autorització administrativa de construcció de les actuacions objecte d'aquesta resolució.

Prenent en consideració els principis de celeritat i economia processal que ha de regir l'activitat de l'Administració, resulta procedent resoldre per mitjà d'un únic acte la sol•licitud de REE relativa a la concessió d'autorització administrativa prèvia, autorització administrativa de construcció i declaració, en concret, d'utilitat pública.

Les esmentades autoritzacions es concediran sense perjudici de les concessions i autoritzacions que siguin necessàries relatives a l'ordenació del territori i al medi ambient, i qualssevol altres motivades per disposicions que siguin aplicables, així com sense perjudici de la resta d'autoritzacions i permisos que siguin necessaris per a l'execució de l'obra.

Per tot això, i en exercici de les competències legalment establertes en l'esmentat reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, aquesta Direcció General de Política Energètica i Mines.

RESOL

Primer. - Atorgar a Red Eléctrica de España, SAU, autorització administrativa prèvia per al projecte “connexió elèctrica a 132 kV entre Eivissa (subestació Torrent) i Formentera (subestació Formentera)”, en els termes municipals de Santa Eulària des Riu, Eivissa i Sant Francesc Xavier (Illes Balears), les característiques principals de la qual són:

Sistema                                                                           Corrent altern trifàsic

Freqüència (Hz)                                                              50

Tensió nominal (kV eficaços)                                         132

Núm. de circuits                                                             2

Origen de la línia                                                           SE Torrent (Eivissa)

Final de la línia                                                              SE Formentera

 

Tram Submarí

Capacitat de Transport per circuit (MVA)                     53

Nre. de cables per fase                                                  tripolar

Tipus de canalització                                                    soterrat al fons marí

Longitud (km)                                                               27,15

 

 

Tram Subterrani

Capacitat de Transport per circuit (MVA)                    131,8

Núm. de cables per fase                                               unipolar

Tipus de canalització                                                   tubular formigonat

Longitud illa d'Eivissa (km)                                        5,3 (circuit I) i 5,0 (circuit II)

Longitud illa de Formentera (km)                                4,8 (circuit I i circuit II)

Segon.- Atorgar a Red Eléctrica de España, SAU, autorització administrativa de construcció del projecte “connexió elèctrica a 132 kV entre Eivissa (subestació Torrent) i Formentera (subestació Formentera)”, en les condicions especials contingudes en l'annex de la present resolució.

El nou enllaç a 132 kV entre les dues illes té per objecte incrementar la garantia i la seguretat de subministrament d'electricitat de les illes d'Eivissa i de Formentera, així com reforçar el suport elèctric mutu existent actualment a 30 kV.

Tercer.- Declarar, en concret, la utilitat pública del projecte “connexió elèctrica a 132 kV entre Eivissa (subestació Torrent) i Formentera (subestació Formentera)”, als efectes prevists en el reial decret 1955/2000, d'1 de desembre.

D'acord amb el que disposen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques i en l'article 62.2.i) de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, contra aquesta resolució, que no posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs d'alçada davant la Secretària d'Estat d'Energia en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la publicació en el “Butlletí Oficial de l'Estat”.

 

Palma, en el dia de la signatura electrònica (7 de setembre de 2021)

El director general

Manuel García Hernández 

 

ANNEX

L'aprovació del projecte de construcció es concedeix, d'acord amb el que disposa el reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, i amb les condicions especials següents:

1a. Les obres s'han de realitzar d'acord amb el projecte presentat i amb les disposicions reglamentàries que li siguin d'aplicació, amb les variacions que, si s'escau, se sol•licitin i autoritzin.

2a. El promotor haurà de complir totes les mesures preventives i correctores previstes en l'estudi d'impacte ambiental i les acceptades després de la informació pública, o contingudes en la informació complementària, sempre que no contradiguin l'establert en la corresponent Declaració d'Impacte Ambiental.

El promotor haurà de complir les condicions imposades en la referida Declaració d'Impacte Ambiental destacant-se l'apartat “ii) Condicions relatives a mesures preventives, correctores i compensatòries per als impactes més significatius” i incloent-hi les presentades pel promotor en data 13 d'agost de 2021 anteriorment citades.

En relació amb el compliment de les condicions establertes, i en particular amb aquelles relatives a la protecció de les espècies marines i terrestres, les condicions de la declaració d'impacte ambiental només podran modificar-se quan es doni alguna de les circumstàncies establertes en l'article 44 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.

3a. El termini per a l'emissió de l'Autorització d'Explotació serà de vint-i-quatre mesos, comptats a partir de la data de notificació al peticionari de la present resolució.

4a. El titular de l'esmentada instal·lació haurà de donar compte de l'acabament de les obres a l'Òrgan competent provincial, a l'efecte de reconeixement definitiu i extensió de l'Autorització d'Explotació.

5a. L'autorització administrativa de construcció no dispensa de cap manera de la necessària obtenció per part del titular de la instal•lació de qualssevol autoritzacions addicionals que les instal·lacions necessitin, i, entre elles, l'obtenció de les autoritzacions (o de l'observança de qualssevol altres formalitats de control) que, en relació amb els sistemes auxiliars i com a condició prèvia a la seva instal•lació o posada en marxa, puguin estar exigides per la legislació de seguretat industrial i ser atribuïdes a la competència de les diferents Comunitats Autònomes.

6a. L'Administració deixarà sense efecte aquesta resolució si durant el transcurs del temps s'observés incompliment, per part del titular dels drets que aquesta estableix, de les condicions imposades en ella. En aquests supòsits, l'Administració, previ expedient oportú, acordarà l'anul·lació de la corresponent Autorització amb totes les conseqüències d'ordre administratiu i civil que es derivin d'aquesta situació, segons les disposicions legals vigents.

7a. El titular de la instal·lació tindrà en compte per a la seva execució les condicions imposades pels Organismes que les han establert, les quals han estat posades en el seu coneixement i acceptades expressament per ell.