Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 457724
Acord del Consell de Govern de 4 d’octubre de 2021 pel qual es declara d’interès autonòmic el Projecte d’ordenació de la costa de la badia de Portmany, des des Port des Torrent fins a Cala Gració

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Amb data 10 de juliol de 2018 l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears, dependent del Govern de les Illes Balears, aprovà la resolució per la qual es concedeix una ajuda a l'Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia per al projecte ITS2017-029 «Projecte d'ordenació de la costa de la badia de Portmany, des des Port des Torrent fins a Cala Gració», amb la finalitat de finançar-lo amb el fons per afavorir el turisme sostenible, corresponent al Pla Anual de 2017.

L'ajuda es quantifica per un total del 50 % del valor estimat del projecte, això és 10.199.663,38 €.

El Consell Insular d'Eivissa finança un 25 % del projecte i la resta es divideix entre els dos ajuntaments promotors.

El projecte, que actualment es troba en fase de redacció, comprèn les actuacions necessàries per a l'ordenació de la zona costanera de la badia de Portmany i dissenya un passeig, el qual uneix tota la costa, on els vianants i ciclistes seran els protagonistes, i que ha de millorar les infraestructures de la zona per als residents i turistes. Una part fonamental del projecte és la de millorar el funcionament de la xarxa d'aigües residuals amb la finalitat d'incrementar-ne l'eficàcia i durabilitat.

L'àmbit d'aquest projecte comprèn un tram ampli de costa, des de Cala Gració fins as Port des Torrent. Aquesta actuació abasta el territori de dos termes municipals, el de Sant Antoni de Portmany i el de Sant Josep de sa Talaia, tots dos a l'illa d'Eivissa.

Atès que la zona costanera objecte del projecte és molt important en l'esdevenir econòmic dels municipis per l'alta densitat de l'edificació, tant d'usos turístics com residencials, és d'una importància crucial dur a terme inversions en serveis i infraestructures enfocades a maximitzar els beneficis socials i econòmics que comportarien les millores recollides en aquest projecte; per tant, els objectius que s'han de satisfer amb aquest són:

Crear un itinerari segur, tant per a vianants com a ciclistes al llarg de tota la costa que envolta la badia, des de la platja de Cala Gració fins a la platja des Port des Torrent.

Dissenyar el traçat més òptim, millorar l'accessibilitat per a totes les persones, protegir i destacar la vegetació endèmica de la zona i el paisatgisme, i senyalitzar i il·luminar el carril bici projectat.

Millorar i reordenar les obsoletes infraestructures de sanejament a la zona sud de la badia (zona de Cala de Bou, del terme municipal de Sant Josep de sa Talaia).

Minimitzar l'impacte visual de les casetes que alberguen els pous de bombament d'aigües residuals existents: ses Fontanelles, punta d'en Xinxó, punta des Pinet, caló des Serral i s'Estanyol, les quals, ara com ara, provoquen vessaments a la mar així com molèsties per males olors a turistes i residents.

Rehabilitar i ampliar els molls existents per millorar el trànsit entre les dues ribes de la badia.

Per tot l'exposat i considerant el compliment dels postulats que s'enuncien en l'article 4 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears, i la necessitat de reduir els terminis en la tramitació, es considera fonamental poder declarar el Projecte d'ordenació de la costa de la badia de Portmany, des des Port des Torrent fins a Cala Gració, com a inversió d'interès autonòmic, tal com estableixen els articles 4 a 9 d'aquesta Llei, i així donar un impuls preferent i ràpid als diferents tràmits administratius davant qualsevol Administració de les Illes Balears.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Mobilitat i Habitatge, en la sessió de 4 d'octubre de 2021, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar d'interès autonòmic el Projecte d'ordenació de la costa de la badia de Portmany, des des Port des Torrent fins a Cala Gració, de conformitat amb els articles 4 i 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears.

 

Segon. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

​​​​​​​

Palma, 4 d'octubre de 2021

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez