Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I FORMACIÓ PROFESSIONAL

Núm. 456315
Resolució conjunta del conseller d’Educació i Formació Professional i de la consellera de Salut i Consum d’1 d’octubre de 2021 per la qual es modifiquen les resolucions conjuntes del conseller d’Educació i Formació Professional i de la consellera de Salut i Consum de 10 de setembre 2021 i de 4 de juny 2021 per les quals s’aproven les mesures excepcionals de prevenció, contenció, coordinació, organització i funcionament per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 per als centres educatius no universitaris de la comunitat autònoma de les Illes Balears durant el curs 2021-2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. La Llei 2/2021, de 29 de març, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, recull en l'article 9:

En qualsevol cas, s'ha d'assegurar l'adopció de les mesures organitzatives que siguin necessàries per evitar aglomeracions i garantir que l'alumnat i treballadors puguin complir les indicacions de distància o limitació de contactes, així com les mesures de prevenció personal, que indiquin les autoritats sanitàries i educatives.

2. L'educació es considera una activitat essencial i un dret de la infància i adolescència a protegir i, per això, atesa la valoració de la situació en la data actual, es fa necessari establir mesures de prevenció, higiene i promoció de la salut davant la COVID-19 per al curs 2021-2022 que possibilitin la màxima presencialitat en un entorn segur i saludable, amb la flexibilitat necessària en funció de l'escenari epidemiològic.

3. El 8 de juny de 2021 es va publicar en el BOIB núm. 76, la Resolució conjunta del conseller d'Educació i Formació Professional i de la consellera de Salut i Consum de 4 de juny de 2021 per la qual s'aproven les mesures excepcionals de prevenció, contenció, coordinació, organització i funcionament per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 per als centres educatius no universitaris de la comunitat autònoma de les Illes Balears durant el curs 2021-2022.

4. Aquesta Resolució indicava que els protocols d'actuació s'haurien de revisar segons l'evolució de la pandèmia, d'acord amb el que establissin les autoritats sanitàries en cada moment.

5. El 16 de setembre es va publicar al BOIB núm. 128 la Resolució conjunta del conseller d'Educació i Formació Professional i de la consellera de Salut i Consum de 10 de setembre 2021 per la qual es modificava la Resolució de 4 de juny de 2021 a partir dels canvis proposats per les autoritats sanitàries referides a les actuacions que s'havien de dur a terme davant l'aparició de casos de COVID-19 als centres educatius no universitaris.

6. A hores d'ara s'han hagut de revisar novament els protocols publicats per nous canvis proposats per les autoritats sanitàries en alguns aspectes concrets. Aquesta tasca de revisió s'ha duit a terme conjuntament entre la Conselleria de Salut i Consum i la Conselleria d'Educació i Formació Professional.

Fonaments de dret

1. L'article 43.2 de la Constitució espanyola de 1978 (BOE núm. 311, de 29 de desembre), el qual estableix que és competència dels poders públics tutelar la salut pública a través de les mesures preventives i de les prestacions i serveis necessaris, i indica que la llei ha d'establir els drets i deures de tothom en aquest punt.

2. L'article 27 de la Constitució espanyola, el qual reconeix el dret universal a l'educació.

3. L'article 36.2 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció donada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer (BOIB núm. 32, d'1 de març), el qual estableix que correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.

4. L'article 30.48 i el 31.4 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, els quals estableixen la competència de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria sanitària.

5. La Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació (BOE núm. 159, de 4 de juliol).

6. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm. 106, de 4 de maig), modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm. 340, de 30 de desembre).

7. L'article 51 de la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears (BOIB núm. 55, de 22 d'abril), el qual estableix que l'Administració sanitària, en l'exercici de les seves competències, ha d'adoptar les mesures adequades d'intervenció provisionals davant situacions de risc per a la salut col·lectiva. Les mesures i actuacions que s'ordenin amb caràcter obligatori i d'urgència o necessitat s'han d'adaptar als criteris expressats en la Llei orgànica 3/1986, de mesures especials en matèria de salut pública (BOE núm. 102, de 29 d'abril).

8. La Llei 2/2021, de 29 de març, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 (BOE núm. 76, de 30 de març).

9. L'Acord del Consell de Govern de 7 de maig de 2021 pel qual s'aprova el nou Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, s'estableixen els nivells d'alerta sanitària que s'han d'aplicar a cada una de les illes i s'estableixen mesures excepcionals de prevenció del contagi de la COVID-19 aplicables temporalment a les illes (BOIB núm. 60, de 8 de maig).

10. L'Acord del Consell de Govern de 21 de maig de 2021 pel qual s'estableixen els nivells d'alerta sanitària que s'han d'aplicar en cada una de les illes, es modifica puntualment l'Acord del Consell de Govern de 7 de maig de 2021, pel qual s'aprovà el nou Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 i s'estableixen mesures excepcionals de prevenció del contagi de la COVID-19 aplicables temporalment a les illes (BOIB núm. 66, de 22 de maig).

11. L'Acord del Consell de Govern de 18 de juny de 2021 pel qual s'estableixen els nivells d'alerta sanitària que s'han d'aplicar en cada una de les illes, es modifica l'Acord del Consell de Govern de 7 de maig de 2021 pel qual s'aprova el nou Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 i s'estableixen mesures excepcionals de prevenció del contagi de la COVID-19 aplicables temporalment a les illes, (BOIB núm. 81, de 19 de juny).

12. El Decret 23/2020 de 31 de juliol, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil (BOIB núm. 135, d'1 d'agost).

13. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril).

14. Els articles 8.6 i 10.8 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

Per tot això, d'acord amb la proposta formulada conjuntament per la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres i la Direcció General de Salut Pública i Participació amb data 30 de setembre de 2021, dictam la següent

Resolució

Primer. Modificar la Resolució conjunta del conseller d'Educació i Formació Professional i de la consellera de Salut i Consum de 10 de setembre 2021 per la qual es modifica la Resolució conjunta del conseller d'Educació i Formació Professional i de la consellera de Salut i Consum de 4 de juny de 2021 per la qual s'aproven les mesures excepcionals de prevenció, contenció, coordinació, organització i funcionament per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 per als centres educatius no universitaris de la comunitat autònoma de les Illes Balears durant el curs 2021-2022 en els aspectes següents:

a) Es modifica la lletra d) del punt 5.5. de l'annex 1, Instruccions per a l'organització i el funcionament dels centres educatius no universitaris de la comunitat autònoma de les Illes Balears davant la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 per al curs 2021-2022, que passa a tenir la redacció següent:

d) És obligatori l'ús de mascareta en adults i en els alumnes majors de sis anys, amb les excepcions indicades en la normativa corresponent.

b) Es modifica el darrer paràgraf del punt 3  de l'annex 2, Mesures de protecció individual, col·lectiva i control sanitari i pautes per al correcte ús del material de protecció individual als centres educatius de les Illes Balears, que passa a tenir la redacció següent:

Les fonts d'aigua de la zona d'esplai es poden utilitzar. S'ha d'evitar l'ús compartit de botelles o bidons.

c) Es modifica el segon paràgraf després de l'apartat 6 de la definició de contacte estret que apareix després del punt 5, Vigilància de l'alumnat relacionada amb la COVID-19, de l'annex 4, Protocol d'actuació davant la detecció de símptomes compatibles amb la COVID-19 entre l'alumnat del centre, que passa a tenir la redacció següent:

Estaran exemptes de realitzar la quarantena les persones que siguin considerades contactes estrets que:

  • Puguin acreditar que han rebut la pauta de vacunació completa.
  • Puguin acreditar que han tingut una infecció per SARS-CoV-2 confirmada per PDIA en els 180 dies anteriors.
  • Formin part d'un GEC d'educació primària i hagin fet un ús adequat de la mascareta i no hagin interactuat de forma més propera amb el cas positiu durant les 48 hores anteriors.

d) Es modifica el darrer paràgraf de l'apartat 2 de les actuacions del punt 7, Actuació si el cas es confirma, de l'annex 4, Protocol d'actuació davant la detecció de símptomes compatibles amb la COVID-19 entre l'alumnat del centre, que passa a tenir la redacció següent:

En cas que un alumne hagi estat ingressat i se li doni l'alta malgrat que el resultat de la PDIA continuï sent positiu, aquest alumne haurà de mantenir l'aïllament domiciliari almenys catorze dies des de l'inici de símptomes. A partir dels deu dies, i sempre que n'hagin transcorregut tres des de la resolució de la febre i el quadre clínic, podrà finalitzar l'aïllament. Aquests dies no es comptaran com absentisme escolar.

e) S'introdueix un nou paràgraf entre el primer i segon paràgraf de l'apartat 9 de les actuacions del punt 7, Actuació si el cas es confirma, de l'annex 4, Protocol d'actuació davant la detecció de símptomes compatibles amb la COVID-19 entre l'alumnat del centre, amb aquesta redacció:

En el cas que es produeixi un positiu en un grup d'educació primària, es farà una PDIA a tots els alumnes del grup en les primeres 48 h i en el cas que hi hagi un nou cas positiu, tota la classe haurà d'estar en quarantena durant 10 dies. A tots els  alumnes se'ls farà una segona PDIA en el moment que determini EDUCOVID.

f) Es modifica el paràgraf novè de l'apèndix 2, Model d'escrit per a les famílies dels alumnes que són contacte estret d'un cas positiu d'infecció per SARS-CoV-2 al centre educatiu, de l'annex 4, Protocol d'actuació davant la detecció de símptomes compatibles amb la COVID-19 entre l'alumnat del centre, que passa a tenir la redacció següent:

El resultat de la prova s'obté aproximadament en 24 hores, en cas de PCR. Des de Salut us informaran del resultat. Rebreu una notificació per SMS al telèfon de contacte amb el resultat de la prova. Si és negatiu, l'alumne, llevat que pugui acreditar que té la pauta completa de vacunació , que ha tingut una infecció per SARS-CoV-2 confirmada per PDIA en els 180 dies anteriors, o que formi part d'un GEC d'educació primària i hagi fet un ús adequat de la mascareta i no hagi interactuat de forma més propera amb el cas positiu durant les 48 hores anteriors,  haurà de completar deu dies de quarantena domiciliària, durant els quals, si presenta símptomes, haurà de contactar amb el seu equip sanitari o amb el dispositiu específic que s'hagi indicat per part de les autoritats sanitàries.

g) Es modifiquen les lletres a) i b) de la classificació de contactes estrets que apareix en l'apartat 1, Gestió de contactes, de l'annex 5, Protocol d'actuació davant la detecció de símptomes compatibles amb la COVID-19 entre els professionals dels centres educatius, que passa a tenir la redacció següent:

a) Si el cas confirmat pertany a un grup estable de convivència (GEC), es consideraran contactes estrets totes les persones que pertanyen al grup.

b) Si el cas confirmat pertany a una classe no organitzada com a GEC, es considerarà contacte estret qualsevol alumne que hagi compartit espai amb el cas confirmat a una distància menor de dos metres durant més de quinze minuts acumulats durant tota la jornada escolar sense haver utilitzat la mascareta de forma correcta. El tutor de l'alumne, o la persona que designi el centre, serà l'encarregat d'avaluar aquest ús adequat de la mascareta.

h) Se suprimeix el primer paràgraf que apareix després de la lletra c) de la classificació de contactes estrets que apareix en l'apartat 1, Gestió de contactes, de l'annex 5, Protocol d'actuació davant la detecció de símptomes compatibles amb la COVID-19 entre els professionals dels centres educatius.

i) S'afegeix una oració al final del penúltim paràgraf de l'apartat 1, Gestió de contactes, de l'annex 5, Protocol d'actuació davant la detecció de símptomes compatibles amb la COVID-19 entre els professionals dels centres educatius:

Així mateix, l'equip directiu informarà per correu electrònic de l'existència d'un positiu a l'inspector/la inspectora del centre, amb còpia al correu covid@dgplacen.caib.es.

j) Es modifica el paràgraf  5 de l'apartat 4. Treballadors amb especial vulnerabilitat al SARS-CoV-2, de l'annex 5, Protocol d'actuació davant la detecció de símptomes compatibles amb la COVID-19 entre els professionals dels centres educatius que passa a tenir la redacció següent:

Els docents vulnerables que tenguin dins l'aula alumnes que per la seva condició no puguin dur mascareta (alumnes de 0-6 anys, indicació mèdica o alumnes d'altres grups que per la seva condició no en puguin dur), s'han de posar mascareta FFP2 sense vàlvula, extremar les mesures higièniques recomanades (rentat de mans) i mantenir, sempre que sigui possible, la distància interpersonal de 2 m.

k) Es modifica l'apartat 3 del punt 2, Organització de les aules, de l'annex 6, Pautes per a l'organització dels desplaçaments i els espais dels centres, que passa a tenir la redacció següent:

3. L'ús de mascareta és obligatori en tot moment per als adults i els alumnes majors de sis anys, malgrat que estiguin en grups estables de convivència i es mantingui la distància interpersonal, excepte en situacions de consum d'aliments i begudes i durant la pràctica d'activitat física, activitats aquàtiques o l'ús d'instruments musicals de vent.

l) Es modifica el darrer paràgraf del punt 5, Organització de les aules i els tallers de formació professional, de l'annex 6, Pautes per a l'organització dels desplaçaments i els espais dels centres, que passa a tenir la redacció següent:

Als tallers ocupats per alumnes de formació professional i d'ensenyaments artístics, amb l'autorització prèvia del Departament d'Inspecció Educativa, es podran adoptar les mesures que corresponguin al seu àmbit professional de referència.

Segon. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears perquè comenci a produir efectes a partir de la data de publicació.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Formació Professional o la consellera de Salut i Consum en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3 /2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 1 d'octubre de 2021

 

El conseller d'Educació i Formació Professional

Martí X. March i Cerdà

La consellera de Salut i Consum

Patricia Gómez i Picard