Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANT JOSEP DE SA TALAIA

Núm. 445508
Aprovació definitiva ordenança fiscal reguladora de la taxa de mercats municipals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Mitjançant acord del Ple de la corporació municipal, en sessió ordinària feta el dia 29 de juliol de 2021, s'aprovà inicialment l'ordenança fiscal reguladora de mercats municipals. L'esmentat acord apareix publicat en el BOIB núm. 104, de 5 d'agost de 2021.

Acabat el termini d'exposició pública sense haver-se presentat al·legacions, l'acord fins aleshores inicial, s'entén definitivament aprovat, d'acord amb el que disposa l'art. 49 de la Llei 7/85, per la qual cosa, es publica el text íntegre de l'Ordenança fiscal reguladora de mercats municipals, que a continuació es transcriu:

ORDENANZA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA DE MERCATS MUNICIPALS

Fent ús de les facultats concedides per l'article 57 de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, i d'acord amb el que disposen els articles 15 i següents del mateix text legal, l'Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia estableix la regulació de les taxes per ocupació i ús del domini públic municipal pels mercats municipals.

Article 1. Imposició

L'article 24.1.a de la Llei reguladora d'hisendes locals estableix que l'import de les taxes previstes per la utilització privativa o l'aprofitament especial de domini públic local es fixarà amb caràcter general, prenent com a referència el valor que tendria en el mercat la utilitat derivada d'aquesta utilització o aprofitament si els béns afectats no fossin de domini públic. En el mateix sentit la Llei 8/1989, de 13 d'abril, de taxes i preus públics. L'article 25, a la redacció que en fa la Llei 2/2015, de 30 de març, de desindexació de l'economia espanyola, estableix que els acords d'establiment de taxes per la utilització privativa o l'aprofitament especial de domini públic hauran d'adoptar-se a la vista d'informes tecnicoeconòmics en què se'n posi de manifest el valor de mercat, es fixa prenent com a referència el valor de mercat corresponent o el de la utilitat derivada.

Article 2. Fet imposable

Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa l'ocupació i ús del domini públic local pels mercats municipals, autoritzats a instància de part, o si se n'ha produït l'ocupació sense autorització.

Article 3. Subjecte passiu i responsables

Són subjectes passius contribuents els sol·licitants de la concessió de l'autorització o/i, si escau, els titulars de l'autorització concedida, que es beneficiïn de l'ocupació i ús del domini públic local pels mercats municipals, o si s'ha produït l'ocupació sense autorització.

Respondran solidàriament de les obligacions tributàries de subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereix l'article 42 de la Llei general tributària. Seran responsables subsidiaris els administradors de fet o de dret de les persones jurídiques, els integrants de l'administració concursal i els liquidadors de societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei general tributària.

Article 4. Exempcions, reduccions o bonificacions

N'estan exempts els mercats etnològics o de productes de cultiu de Sant Josep de sa Talaia.

No s'estableix cap bonificació a la quota tributària.

Article 5. Base imposable i liquidable

Es determina en funció de la ubicació i superfície en la qual es realitza l'ocupació i ús del domini públic municipal pels mercats municipals. No s'estableix cap reducció a la base imposable.

Article 6. Quota tributària

La quota tributària d'aquesta taxa és la fixada a la tarifa: 240 euros per 4 m2 d'ocupació, per any o temporada

Article 7. Període impositiu

El període impositiu és d'un any o temporada inferior que s'estableixi a cada convocatòria.

Article 8. Meritació

La taxa es merita en el moment en que es notifiqui la concessió de l'autorització.

No correspon devolució, ni reducció posterior de la taxa, una vegada meritada per al període.

Quan, per causes no imputables al subjecte passiu, el dret a la utilització o aprofitament no es desenvolupin, correspon la devolució de l'import corresponent.

Article 9. Règim de declaració i ingrés

La taxa s'exigeix mitjançant la notificació de la liquidació tributària, en els termes que estableix l'ordenança general de gestió, recaptació i inspecció dels tributs i altres ingressos de dret públic municipals.

Llevat que l'adjudicació o autorització estableixi un calendari o fraccionament de pagament, els terminis d'ingrés són els que estableix la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària i reglaments de desenvolupament, que es notificaran amb la liquidació.

No abonar la taxa en el termini voluntari establert, serà causa de revocació de l'adjudicació o autorització, sens perjudici que en continuï la recaptació en via executiva.

En la convocatòria de concessió de les autoritzacions, pot exigir-se amb la sol·licitud l'ingrés d'un dipòsit, a compte de la taxa, en règim d'autoliquidació.

Article 10. Normativa subsidiària

En tot el no queda regulat en aquesta ordenança fiscal s'aplica el que estableix per a les taxes la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària i reglaments de desenvolupament, el Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals i la Llei 8/1989, de 13 d'abril, de taxes i preus públics.

Article 11. Data de l'aprovació i inici de l'aplicació

Aquesta ordenança fiscal aprovada definitivament pel Ple en data de 29 de juliol de 2021 entrarà en vigor a partir de l'1 de gener de 2022.”

 

Sant Josep de sa Talaia, en el dia de la signatura electrònica (28 de setembre de 2021)

L'alcalde

Ángel Luís Guerrero Domínguez